Kategorier
feminism & genus

// Se strukturer // Bechdel-testet: hur många kvinnor finns med i filmen?

När Anna // Apan satt i granen var gravid med sin lilla Freddie så satt hon en dag och roade sig med att räkna män och kvinnor på SVT. Egentligen var det inte meningen för egentligen ville hon bara få inspiration till flicknamn, men hennes slutsats blev till slut att kvinnor inte fick synas alls. Vart är alla kvinnor? tänkte hon och just nu så tänker säkert ni att vadå, nu får feministen ge sig! Kvinnor visas ju lika mycket som män ju!
 
Nja. Inte riktigt, men vi tror gärna det för att vi är så jävla färgade av strukturerna att vi inte ser tydligt.
 
Har ni hört talas om Bechdel-testet? Bechdel-testet är ett test man kan göra i flera sammanhang tycker jag, även om det främst är till för att analysera film. Poängen är att synliggöra hur mycket (eller lite) kvinnor representeras i det offentliga rummet. 
 
Testet går ut på följande:
– Finns det minst två namngivna kvinnor med i filmen? (boken, serien osv)
– Pratar de med varandra…?
-…Om annat än män? 
 
 
Nästa gång du ser en film eller tv-serie; prova detta. Eller varför inte bara göra som Anna? Räkna män vs. kvinnor. Räkna hur många av respektive kön som visas och räkna hur mycket taltid dessa får. 
 
Du kan även roa dig med att analysera vad kvinnorna gör och hur de förhåller sig till männen i filmen för bli inte förvånad om du upptäcker att kvinnors roll i filmer ofta går ut på att sidekicka den manliga huvudrollen. (Och är kvinnan huvudroll så blir hon ändå ofta räddad av mannen på ett eller annat sätt) Och nästan alltid är hon sexig. 
 
(Kan med fördel, som sagt i tidigare inlägg, användas på film och serier riktade till barn)
 
Jag klarar knappt av att se på film eller serier längre utan att blir förbannad över hur hela handlingen alltid handlar om män som gör saker tillsammans och alltid ur mannens perspektiv och alltid med män som huvudroller. De flesta filmer innehåller en stor majoritet män men riktar sig ändå till båda könen medan en film som har fler än tre kvinnor genast kategoriseras som en ”chick flick”, alltså en tjejfilm. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”// Se strukturer // Bechdel-testet: hur många kvinnor finns med i filmen?”

Jag tog en titt i min film-mapp och fann följande:

(Kan poängtera att jag är av manligt kön och gillar mycket action-filmer)

Jag tog dom 5 första filmerna:

Film 1: Stark kvinna i huvudrollen, som klarar läget bättre än männen i filmen.

Film 2: Dokumentär, Stark kvinna i huvudrollen.

Film 3: 2 hårda män.

Film 4. En Flicka och en Pojke.

Film 5: En stark kille och en stark tjej.

Faran med att utgå ifrån att kvinnor är diskriminerade är att man kommer se det överallt eftersom man då lätt letar efter det. Ungefär som du får en viss siffra på hjärnan så kommer du kunna se den precis överallt.

Svar:
vilka filmer är det då?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

May,
Även när det är en stark kvinna i huvudrollen, som i ett antal Disneyfilmer, där man vinnlagt sig om just detta, visar det sig att det även där är betydligt fler män än kvinnor i filmen.
Och notera att en film som Charlies änglar (tre sexbomber som superhältar) klarar Bechdeltestet utan att ha en antydan till feministisk människosyn i övrigt.
Din upptäckt att om man letar efter kvinnodiskriminering kommer man att hitta det precis överallt, tror jag att det ligger mycket i. Därför att det ligger i strukturen. I Sverige kan man leva ett helt liv utan att se diskrimineringen i det normala, vanliga. Och därför inbilla sig att vi lever i ett jämställt land.

Nu känner jag att jag absolut måste tipsa om en film med kvinnor som gör saker tillsammans! Den handlar om fyra tjejer som ska bilda ett band tillsammans, och deras vänskap är i stort sätt hela poängen med filmen. Man blir oerhört glad av den, och den riktar sig väl mest till tonåringar – även om man kan underhållas av den nog så mycket som vuxen! Den heter Linda Linda Linda, är japansk, så det kanske är lite svårt att hitta den, men försök! verkligen en av de bästa filmer jag sett!

May: Det fenomen du beskriver är mycket kraftfullt, man ser det som man väntar sig att se, och det är nog så de flesta livsåskådningar, ideologier och åsikter fortlever. Därför är det viktigt att ha tekniker för att kunna på någotsånär objektivt sätt faktiskt upptäcka tendenser och strukturer som kan vara bra att ifrågasätta. Här föreslår Lady Dahmer att bechdeltestetkan vara ett sådant test. Den som använder det testet under en dag i TV-tablån kommer med stor säkerhet att upptäcka att de flesta filmer och serier inte klarar testet. Då är frågan: Tycker du att det är ett dåligt test? Har du ett förslag på ett annat test som skulle vara mer rättvisande om man verkligen vill veta hur det ligger till med könens representation? Man skulle kunna räkna minuter rakt av, men är det inte också relevant att titta på vad rollerna gör och säger? Jag har använt testet för främst barnfilmer och blir ofta förvånad över att kvinnorna i de filmer där jag tycker att det ändå är bra med kvinnor, faktiskt enbart talar om männnen medan männen inte talar om kvinnorna.

May och Fröken K: Bechdel-testet är inte till för att indikera kvinnors värde i en film eller vara en mätare för hur icke-könsnormativt karaktärerna framställs. Testet är ett analysverktyg som visar på snedfördelningen mellan könen inom film. Det finns andra sätt att genusanalysera film som bättre visar på sånt. Till exempel kan man analysera film utifrån frågeställningarna; vad sa filmen egentligen om hur kvinnor ska vara? Vad var synen på sexualitet? Vem bestämmer? Vill filmen förmedla jämlika människor eller står ett kön över ett annat? Dikotomier? Finns det hopp? Vem är betraktaren? osv…

Eller så skiter man i att analysera så mycket och bara tittar och njuter, typ.

Problemet som jag ser det med att män är överrepresenterade i film, liksom all media, är att det upprätthåller föreställningen om mannen som norm i samhället och konserverar könsroller och vår bild av hur världen är beskaffad. Tjejer uppfostras till omvårdande och relationsfokuserade och lär sig att relatera till och identifiera sig med båda könen. Detsamma gäller inte i samma grad för killar.

Om vi tar en krigsfilm exempelvis, det är ytterst rimligt att du kommer se mestadels män och att dom kvinnor du ser kommer att prata om männen som är ute i krig.

Testet är i ett sådant fall helt utan värde. Och det gäller väldigt många filmgenres.

Så nej, jag ser inte testet som meningsfullt, jag tror det gör mer skada än nytta i det att det är verkar byggt för att förstärka bilden av kvinnor som förtryckta utan någon vettig förankring till verkligheten.

Den dagen kvinnor blir lika bra som männen på allt från hockey till världskrig så kommer vi nog också en 50/50 del kvinnor och män i filmer. Tills dess är den typen av test meningslösa.

Svar:
Visst, i en krigsfilm skildras ju en verklig händelse. Men beroende på HUR detta skildras så kan fördelningen se annorlunda ut. Krig förs på platser där det finns kvinnor. Kvinnlig civilbefolkning, kvinnliga soldater/befäl, kvinnliga politiker och fruar/flickvänner och tro’t eller ej, jag är ganska säker på att kvinnorna i krigstider pratar om annat än sina män.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

För att se problemet kan vi skapa ett nytt test som "bevisar" att män är förtryckta.

Hur ofta är superskurken en man i olika filmer? Väldigt ofta. Var är den feministiska proteststormen emot detta?

Svar:
Feminister opponerar sig ganska ofta mot den manliga stereotypen. Att män alltid är skurken beror nog på lika delar 1. kvinnor kan ej vara skurkar och 2. män är överrepresenterade på alla områden: skurk, tönt, hjälte, biroll osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

May: Eller så kan man se det som ett strukturellt problem att filmer till övervägande del görs av män, för män, om män. Och när film görs om och för kvinnor handlar de till övervägande del om att "hitta den rätte". Ser världen verkligen ut så tycker du, eller speglar det en skev världsbild?

"Den dagen kvinnor blir lika bra som männen på allt från hockey till världskrig så kommer vi nog också en 50/50 del kvinnor och män i filmer. Tills dess är den typen av test meningslösa. " Om det nu är så att kvinnor inte är lika bra på till exempel hockey, vad beror det på tror du? Var finns din bakgrundsanalys? Och hur många kvinnor tror du tilläts delta i nått av världskrigen? Varför fanns det färre kvinnliga soldater? Var det för att de inte ville vara med, eller var det för att de inte fick?

Det är intressant att det finns en kategori actionfilmer där en – stenhård och supersnygg – kvinna har huvudrollen. Lite ironiskt att en så grabbig filmkategori ur det perspektivet skulle kunna ses som ganska "bra" (om man då bortser från att det på varje actionfilm med kvinna i huvudrollen går 1000 filmer helt utan kvinnor i betydande roller).

May: Det är sant att superskurken oftast är man, vilket givetvis är intressant att diskutera, tex vad det betyder för bilden av män (sedan tror jag också man kan väga in att en kvinnlig superskurk skulle betyda att hjälten måste bekämpa en kvinna och det vore ju förstås lite ovärdigt för en manlig hjälte). Men det är också fascinerande hur ofta den onda är kvinna i barnkulturen – häxan i Narnia, häxan i Trassel, mamman Guldkompassen osvosv.

Jag kollar på den gamla serien Buffy the vampire slayer. Självständig o stark tjej i huvudrollen och en tjej och kille som hennes bästa kompisar. Dock pratar Buffy och Willow ganska mkt om killar. Men även om annat såklart. Och så har jag lärt mig rätt mkt stridsteknik haha 😀

Louise: Vad intressant att du tar upp just Buffy, för jag har precis börjat titta på den serien med, då jag älskar Joss Whedon som gjort serien. Han klassas som en kille som gör starka kvinnokaraktärer i sina serier och ofta får just frågan när han blir intervjuad: "Varför gör du så mycket starka kvinnokaraktärer"….

I Firefly (enligt mig, hans mästerverk) så finns det absolut starka kvinnokaraktärer. Men…buffy, nej jag diggar inte det stuket. Willow ÄR smart som få, men ändå blir det karaktäristiska för henne att hon är helt såld på Xander. Bland annat. Ändå kan jag inte sluta titta…. :/

Till er som inte tycker att det är något bra test: prova att vända på det! I hur många filmer finns det minst två män som pratar med varandra om något annat än kvinnor? (Varför skulle dom prata om kvinnor, liksom?)

Såna test är ju bara för att försöka o visa att det är för få kvinnor och hur media(både skrift o bild) är bara full av män. Så är det ju inte alls. Vi har i alla fall här hemma många fler filmer fulla av tjejer än kvinnor. Och varför ska inte två kvinnor i en film kunna prata om män ? I verkliga livet pratar ju kvinnor om män för män är ju en del av deras liv. Och tittar man på tidningarna så är det mera kvinnor o män i de. Titta i en tidningshylla. Hur många fler inrednings, dam mode o hobby tidningar det inte finns. Och i dessa tidningar är det 80-90 % fler bilder och artiklar om kvinnor.

Svar:
Fast du, så är det visst. Att DU har filmer hemma där kvinnor är överrepresenterade (ge mig gärna exempel på vilka dessa filmer är) säger ingenting om hur ration ser ut generellt, det är bara en indikation på din personliga filmssmak. Inget annat. Och att det skulle finnas fler tidningar riktade till kvinnor är en sanning med modifikation (kan stämma såklart har ej kollat noggrant) och beror nog mer på vilken affär du kollar i. Här där jag bor så KRYLLAR det av tidningar riktade till män. (eller båda)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Under julhelgen kollade jag och sambon på alla Indiana Jones-filmer (ja också den 4:e). INGEN av dem klarar testet.

Från och med nu ska jag föra anteckningar i en speciell bok över alla filmer jag ser. Fast jag är förtjust i att titta på filmer med många kvinnor i rollerna kommer det inte förvåna mig om de kommer faila hårt på det eviga pratet om män.

Brukar roa mig med att tänka på just detta om kvinnliga karaktärer i filmer, böcker osv. Och det handlar ju faktiskt inte ens om att huvudkaraktären ska vara en stark kvinna, utan bara det faktum att två namngivna kvinnor ska förekomma och prata med varandra om något annat än män. Det är skrämmande ofta som en film inte klarar testet. Och då är jag trots allt en person som varken gillar krigsfilmer eller action, eller någon genre där man kan förvänta sig att män ska spela en stor roll.

Men jag måste ändå säga att vi inom svensk filmindustri klarar oss betydligt bättre jämfört med film från exempelvis USA.

En av mina favoriter just nu inom svensk barnfilm måste vara Förortsungar. En tjej i huvudrollen, med en tjejkompis, som umgås otvunget med killar på lika villkor utan att bli kära. Dessutom har filmen ett bra budskap i övrigt och tar upp olikheter, mångfald och kultur på ett lätt sätt.

May: Eller så ser vi till forskning som visar på att kvinnor syns mindre i film. Detta är nämligen inte något vi ser bara för att vi vill se det. Det är fakta.

Genna Davis Institute on Gender in Media har granskat 129 "top-grossing family films", 275 "prime-time programs" och 36 "children’s TV shows" och kom fram till att familjefilmerna innehöll 28.3% kvinnliga roller, TV-programmen 38,9% och barnprogrammen 30,8%.

Så det handlar alltså inte om någonting vi ser för att vi letar efter det. Det här är siffror baserade på en storskalig granskning av filmindustrin.

LD: Du borde blogga om Geena Davis Institute of Gender in Media och deras forskning.

Svar:
Tack för tipset 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

gäller inte bara film utan kolla på eran lokala teater,orkesterhus, etc

Hur många mään vs. kvinnor finns med som dirigenter? framstående musiker ?, regissörer?

På eran lokala sportaerena med säljande publikbiljetter hur många män vs. kvinnor spelar fotboll, bandy, hockey, basket?

Hur många män vs. kvinnor får kulturbidrag? filmbidrag?

Finns siffror på allt sådan. Så när ni börjar räkna kommer ni inse att kvinnor är underrepensenterade i näsan allt förutom i våldtäktsstatistik, misshandelstatistik, övergreppsstatistik.

Alla som hänvisar till vilka filmer ni har hemma i hyllan och att de minsann innehåller massvis med "bra" kvinnor diskvalificeras härmed från hela diskussionen p.g.a. ser inte längre än sin egen näsa.

Ni har VALT de där filmerna själva, det är som om jag skulle säga att det är inte övervägande dåliga filmer ute i butik just nu för att jag har bara bra filmer i min samling.

Jag tycker Bechdel-testet är intressant, det är busenkelt att testa en film med det, men man får ju själv komma med sin analys. Det finns filmer som klarar testet galant, men fortfarande är sexistisk korkad smörja.

Det är förvånansvärt ofta man inte kommer förbi punkt ett, att det ens finns mer än en namngiven kvinna med i filmen. Och man blir förvånad, för att man inte tror att det är fullt så snedfördelat, för att man inte SER det förrän man utför testet. Så jag skulle inte kalla det att "se vad man vill se", man ser vad man normalt sett är blind inför.

Kollar ni bechdeltest.com och läser kommentarerna så ser man hur folk ofta får greppa efter halmstrån för att få filmen att klara testet. Typ, "i den där scenen där detta hände var det faktiskt en kvinna som sa detta till en annan." Sorgligt.

Haha, som att jag till exempel tänker ”Joho, det finns VISST två namngivna kvinnor i LOTR-tvåan som tas upp i videon; Freda frågar Eowyn var hennes mamma är!”. Som att allt är ok, bara man kan sticka ett litet, om än så obetydligt, hål i någons argument för nåt man egentligen vet men helst inte vill tänka på för det vore ju roligare om det inte var så. Ibland får man dela ut pucko-poäng till sig själv, också.

Du tog upp detta för runt 1½ år sedan. Efter det åkte jag med dåvarande sambon till svärföräldrarna. När vi sedan skulle se på film så kröp det verkligen i kroppen på mig när jag fick uppgift att välja film och alla, alla, alla filmer de hade kretsade kring och visade män. Jag blev så sur (påverkad av blogginlägget) att hela vistelsen hos dem blev förstörd, haha!

Efter det har min filmkonsumtion minskat radikalt. Faktiskt.

Jag har ärligt talat absolut inget emot filmer där kvinnor "blir räddade" av män, tycker bara att det är fint. Trots att det inte är feministiskt korrekt.

Svar:
Jag tycker personligen att det är skittramsigt. Jag behöver inte bli räddad. Men problemet är inte att denna typ av film finns utan att det är temat för nästan ALL film. Det handlar inte om feminism utan om kvinnosyn och reproducerandet av denna kvinnostereotyp
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Att ni orkar är min spontana tanke…. Tänkte samma sak när Underbara Clara skrev om det här testet häromdagen…

Svar:
Att vi orkar vad? jobba för jämställdhet? Bry oss om att kvinnor alltid är undantag? Tycker du att det är ok att kvinnor knappt är representerade i media?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det känns som ett mycket aktuellt och otroligt viktigt ämne. Jag såg videon och tittade vidare på några till från FeministFrequency och blev bara mer och mer förbannad och frustrerad över hur verkligheten ser ut. Här finns en liknande video fast med mer historiskt perspektiv och mer djupgående frågor att titta på i slutet av klippet: http://youtu.be/f8Puta8k8fU

ha en bra dag!

Gällande kvinnor i filmer/serier så måste jag slå ett slag för Star Trek (speciellt voyager, captain janeway hello!) men även the next generation där the biggest bad mother fucker är the borg queen 😛 Buffy är också fint, mycket tycker jag pga att Buffy inte bara är skitstark och slåss asbra utan för att det inte ska sexifieras så mycket kring henne. Hon får också knulla utan att vara kär vilket kan vara uppfriskande att det inte moraliseras så mycket. Xander har rollen som gruppens "hjärta", den som tar hand om andra känslomässigt och jag kan inte komma på en annan serie där en kille har en så omvårdande roll. Även Stargate har starka kvinnliga karaktärer även om det är fler män än kvinnor så har de roller där de för handlingen framåt och har ledarskapsegenskaper/vetenskapliga yrken och inte bara som relationsfixerade sexobjekt.

Är själv rätt ointresserad av serier och filmer med för stort hetero-relationsfokus. Tycker det är ganska uttjatat ämne.

Man blir lite chockad när man hör ens barn säga saker som "tjejer är FINA och killar är COOLA" eh what? Då börjar man rannsaka, var kommer dessa saker ifrån? Eller när en kusin till barnen säger vid matbordet "jag vill inte ha mat för prinsessor äter ingenting de dricker bara" ugha.

Har du funderat över att titta på ett globalt perspektiv någon gång? det känns lite futtigt att diskutera analet kvinnor i filmer när kvinnor några timmar bort, är extremt våldsutsatta, saknar tillgång till fri abort och preventinmedel , saknar rösträtt, äger inte sina egna liv med mera, med mera.

det är lite "dagens i-landsproblem" över den här problematiseringen av så triviala saker. Antalet par som delar på f-ledigheten, utämning av löneskillnader, kommer vi åt det med att räkna kvinnor och män? Knappast. Kommer vi åt det genom att stirra oss blinda på vår västerländska, ganska oskyldig ojämställdhet? När det ser ut som det gör i världen….? kollade på nyheterna, en grupp kinesiska demonstranter- min spontana kommenta: "titta, gubbklubben"- men att jag/man ser detta gör ingen skillnad. vare sig här eller där.

trots denna brist på kvinnor i media verkar det finnas gott om upplysta, starka kvinnor. jag ser inte stora konsekvenser av detta. Då tycker jag att gestaltningen av de kvinnor som syns är betydligt värre…….

Svar:
ja det har jag. massvis med gånger. precis som de flesta feministerna. Att det finns värre platser på jorden betyder inte att vi ska nöja oss här. Eller tycker du det? tänk om suffragetterna hade resonerat så? ”nä men hörrni tjejer, vi skiter i den där rösträtten va? Tänk på kvinnorna i indien”. Jag kan inte förändra världen. Jag kan inte föra kampen för kvinnorna i iran eller afghanistan för det är deras kamp och jag är en människa. Men jag kan dra mitt lilla strå, HÄR, i min del av världen där jag kanske har fler rättigheter än kvinnorna i iran men ändå inte är helt jämställd. Det kan jag göra. Jag kan nå folk runt omkring mig. Jag kan förändra HÄR. Och då gör jag det. Det är så jävla tröttsamt när människor resonerar som du gör nu för hade alla gjort det så hade vi varit kvar på femtiotalet. Nöj dig du. Men förvänta dig inte att jag ska göra det. Jag vill att mina barn ska ha bättre än så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

ser att jag stavatntokigt. skriver liggandes med en ipad i handen då jag är sängliggande/sjukskriven pga extrem foglossning. som tur är bor jag i Sverige: har sjuklön och min man sköter vårt barn och hushåll. Undrar hur det sett ut om jag levt i Uganda?

Av de 20 dyraste filmerna klarar faktiskt nästan hälften bechdeltestet. Men det är fortfarande en tydlig övervikt av män i huvudrollerna. Ingen film har en kvinna med kvinnlig sidekick. Ett fåtal filmer har en tydlig kvinnlig huvudroll. Ingen kvinnlig regissör.

Min mamma brukade sitta och säga saker (när vi typ såg på en bondfilm) som "var är hon då? När kommer kvinnan… nu! där är hon!" Jag hade ingen förmåga att ens ifrågasätta varför det bara var en tjej med i varje film, då som kärleksobjekt, det trodde jag var meningen liksom. Numera så bojkottar jag filmer som diskriminerar mig, tom går ut ur biosalongen om jag måste. Detta med att bli förbannad på filmer som bara är från killperskektivet är nog det enda dock som jag lagt märke till själv utan att ha behövt hjälp från din blogg eller någon bok. Jag började undra varför varenda film tycktes så tråkig och tillslut så insåg jag att det var för att jag inte kunde relatera.

Jag har nu tänkt igenom flera av mina favorit filmer och även synat min bokhylla. Det är ont om verk som klarar testet.

Ett exempel är Berättelsen om Pi (även som film nu), en av mina favvo böcker, den klarar inte testet. Dock är har den ju andra bra sidor.

Om jag rannsakar mig själv är nog anledningen till det skrala utbudet av böcker i min bokhylla som klarar testet att jag inte har hittat dessa böcker. Kanske för att de är få? Eller för att de inte uppmärksammas?

Fick upp ögonen för testet förra veckan när du twittrade om det. Har gjort det på filmer/serier sedan dess och resultaten är RIKTIGT skrämmande. Efter allt du fått mig inse så har jag helt börjat bojkotta vissa sexistiska serier. Blir galen!!!

Hej!

Först skulle jag vilja berömma din blogg, tycker den är jätteinspirerande!

Ett filmtips är zero dark thirty, en ny film som handlar om USAs jakt på Usama Bin Laden. En film med kvinnor i huvudrollerna och regisserad av en kvinna. (Hon som gjorde Hurt locker, kommer inte ihåg namnet). Det ledsamma är att jag reagerade "vad mycket kvinnor i rollerna!" Tråkigt att det ska behöva vara anmärkningsvärt och dessutom kanske kopplas ihop med att det är en kvinna som gjort filmen.

Så till en fråga: jag tänkte sätta igång med balsammetoden idag. När jag tvättar med sista-schampot, ska jag i samma tvätt börja med det nya balsamet, eller väntar jag några dagar och tvättar med balsamet första gången då?

Tack för att du orkar göra det du gör!

Svar:
du kan gott ha i balsam nu
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Reklamer- Teliareklamen, alltid varit en man i huvudrollen

Icareklamen- Man i huvudrollen, 2 andra män, 1 kvinna

Comviqreklamen- Man som äger kiosken

Tele 2- Fåret är en man.

Telenor- Man i huvudrollen, hans fru i bakgrunden

Har man väl läst om Bechdeltestet, är det svårt att koppla bort det när man väl ser en film. Som det sägs i videon, går det även att använda på andra minoriteter: svarta, homosexuella, någon av annan religiös tillhörighet och så vidare. Man blir skrämd av hur homogen filmvärlden verkligen är.

Tycker själv om att The Big Bang Theory lyfter fram ickestereotypa män, även om kvinnorna i serien mest verkar finnas till för dekorationens skull. (Förutom Amy, som uppenbarligen är tänkt som irritationsmoment, men jag tycker hon är supercool!)

TVserier-

Scrubs- 2-3 tjejer figurerar ofta i serien (varje avsnitt) och ca 8 namngivna män i varje avsnitt

The Big Bang Theory- Huvudrollerna = 4 killar, en tjej

2 & ½ män, bara män, en kvinna som hushållerska samt de tillfälliga kvinnor Charlie ligger med. Sämsta kvinnosynen jag varit med om i detta program.

Jag sitter o blir så arg när jag läser ditt inlägg. Inte på dig utan på hur kvinnor framställs i film. Om de ens är med i filmen. Jag har själv 2 söner i tonåren och när jag ser vad de gillar att titta på för filmer gör jag allt jag kan för att visa på alternativ. Försöker lobba mig blodig för att belysa könsrollerna o stereotyperna så vi förhoppningsvis kan ha en diskussion om det och i slutändan är min önskan naturligtvis att sönerna ska bli er medvetna om detta och helt enkelt välja andra typer av filmer, elle riaf vara medvetna om vad de tittar på.

Fortsätt med din blogg. Jag tycker du skriver fantastiskt boch du tar upp saker som är svårt att läsa om ngn annastans.

Du är modig.

Du är en inspirationskälla för mig.

May:

"Den dagen kvinnor blir lika bra som männen på allt från hockey till världskrig så kommer vi nog också en 50/50 del kvinnor och män i filmer. Tills dess är den typen av test meningslösa."

Jag förstår ju att det inte är menat som humor men det var faktiskt riktigt roligt formulerat. Lika bra som männen på världskrig? Hur tänkte du där?

Jag gjorde en snabbkoll i vår dvd-hylla (med både filmer och serier) och av runt 130 filmer är det ca 20 som har kvinnliga huvudroller – och då har jag räknat lite snällt i vissa fall. Eftersom jag inte riktigt kan gå igenom alla filmerna i huvudet får jag gå lite mer på känsla vad gäller Bechdel-testet, men jag skulle gissa på att det är ungefär lika många som klarar det. Ett ganska nedslående resultat…

Anita Sarkeesian gör verkligen bra videobloggar. Jag förstår inte hur hon har haft tid att se typ ALLA FILMER I HELA VÄRLDEN (och TV-spel, serietidningar och -böcker, TV-serier, osv…). Jag är visserligen queerteoretiskt lagd, så jag har problem med vissa delar, men generellt väldigt bra. Perfekt för att visas i skolor, skulle en kanske kunna se till att få det infört i läroplanen…?

En tanke som ofta slår mig när det kommer till kvnnlig representation i exepelvis fantasy och sci fi är att till och med här har monster/varelser/orcher/krigare/soldater endast manliga attribut. Välj valfri krigshär i valfri film, bara dudes! Varför? Är det trovärdigt att ALIENS, eller talande apor syns på filmduken – men inte kvinnor i polisuniform?

Jag läste Hunger Games som har en stark kvinnlig huvudroll och där hälften(?) av alla ’peacekeepers’ (i.e soldater) är kvinnor – utan att det är en BIG DEAL! Och så kommer filmen med bara, bara män…

En annan grej; ta Star Wars A new Hope. Så okej, en kickass kvinnlig karaktär, då är det väl sejf om alla andra har manliga attribut? (utom några musiker/dansare). Sarkeesian kallar det för ’Smurfette principle’.

Sick! Mer kvinnor, utan att göra en grej av det. De ska bara vara där, representerade i många olika slags roller!

Fast jag tror att det främsta problemet med Bechdel-testet är att folk inte ser det för vad det är, det vill säga ett ifrågasättande av den manliga normen, utan istället tar det som en förolämpning mot deras favoritfilmer som i 99% av fallen inte klarar testet. Jag har tagit upp testet som exempel ett antal gånger med många olika slags kompisar, vänner och bekanta och de flesta tjejer har förstått poängen men ALLA killar har istället tagit det som ett bevis på att filmerna/böckerna/whatefuckever de gillar/älskar inte är så bra som de tror, och då blir de förbannade eftersom de inte kan argumentera emot det.

Att en film inte klarar Bechdel-testet gör den inte per automatik dålig, jag älskar Sagan om Ringen-filmerna och Pulp Fiction som ingen klarar testet men likväl är fantastiska filmer. Det är bara ett effektivt verktyg för att lyfta fram den sneda fördelningen och hur pass "normal" mansnormen är.

Jag har funderat över att det i program som "Så mycket bättre" och "Stjärnorna på slottet" alltid, och med betoningen på alltid, är fler män än kvinnor med i programmet. Kan det vara en slump?

En annan sak är att när det ska till en manlig och en kvinnlig programledare, så har oftast mannen i uppgift att vara rolig och kvinnan att vara ett kuttersmycke.

Jag har även börjat göra Bechdel-testet på böcker jag läser och det är långt ifrån alla som klarar det heller…

En annan sak som jag stör mig på med hur kvinnor framställs på film är ett fenomen som är vanligt i action- och fantasyfilmer: det finns en kvinnlig karaktär som framställs som oerhört tuff, hon överlistar hjälten i någon liten utmaning och hon har när historien börjar ett rykte om sig att vara en fenomenal polis/vampyrjägare/spion/tjuv men så fort hjälten dyker upp så blir hon helt hjälplös och hamnar bara i knipa efter knipa. Visst, hon slåss med liv och lust men alla skurkar är plötsligt mycket starkare och så får den manlige hjälten rädda dagen ändå. Anna Valerios från Van Hellsing är ett bra exempel på detta.

Jag tänkte på detta test när jag såg en 3 timmar lång film med 6 parallella historier och minst 30 karaktärer med namn. Kvinnorna var i minoritet och den klarade Bechdel-testet – med nöd och näppe. Det var ett 30 sekunder långt samtal med två kvinnliga slavar om friheten. ( Efter ett 30 sekunder långt samtal om en man som sexuellt utnyttjat en av dem). 30 sekunder, under 3 timmar. I två av historierna hade en kvinna huvudrollen, i sällskap av en man som i regel räddade henne medan hon råkade illa ut. Jag var föga imponerad.

Hur var det egentligen i Harry Potter? Hur många av barnen var flickor? Hade Hermione några tjejkompisar? Eller umgicks hon bara med Harry, Ron och deras (manliga?)vänner?

Hermione var mycket smart. Tjejer är ofta smarta eller söta, eller både och. Ron var lite töntig. Kan en tjej vara töntig och ändå vara accepterad? Förutom blondinen i Vänner?

Hur är det med TV-serier då? Finns ju, som jag som man, "kvinnodominerade" serier också. Nu vet ju inte jag vad du söker för sort av kvinnor, om det bara är feministens kvinnor eller alla kvinnor, så finns det ju alla slags TV du kan glo på som också broadcastas. SitC, Vänner (blandning), Desperate housewives, greys anatomy, cougar town, buffy vampyrdödaren, gilmore girls, top model, bara för att nämna ett fåtal av de som går i svensk TV.

Och det är precis som nedanstående talare säger;

"Faran med att utgå ifrån att kvinnor är diskriminerade är att man kommer se det överallt eftersom man då lätt letar efter det. Ungefär som du får en viss siffra på hjärnan så kommer du kunna se den precis överallt. "

Svar:
det finns ju olika sätt att granska på. Bechdel handlar ju om att granska fördelningen/representationen av resp. kön. Men sen kan man ju titta på fler faktorer, t.ex HUR kvinnorna framställs, vilket budskap som förs, vilken kvinnosyn som råder osv.
Det jag även kan tycka är märkligt är att en serie med majoritet män ses som en serie för både män och kvinnor medan serier där kvinnor är i majoritet är ”tjej-serie”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Känner till Bechdel-testet sedan tidigare och tillämpar det aktivt på kultur jag konsumerar. Blir så otroligt upprörd när jag läser kommentarer om hur detta saknar relevans för att det finns kvinnor i andra länder som har det sämre. Liksom, no offense, men hur dålig analysförmåga går det att ha? Hur svårt är det att se att stening av kvinnor och underrepresentation av kvinnor i media och kultur är en del av SAMMA struktur? Brukar formulera mig pedagogiskt men nu börjar jag bli jävligt less på alla idioter, sorry.

Fast att vi inte är representerade i media är inte sant. Det finns hur många filmer som helst med starka kvinnor. Har du sett precis varenda film som finns? Just den här diskussionen känns överdriven och att man letar fel! Jag känner heller inte att jag är undantaget eller mindre värd än män.

Svar:
Nu påstod jag inte att vi inte finns representerade ALLS, men vi är i minoritet. Detta är enkelt att kolla genom att analysera alla storfilmer de senaste 20 åren eller bara genom att börja räkna själv när du ser på TV. Nej, jag behöver inte se alla filmer för att skönja ett tydligt mönster. Det finns dock människor som forskar på detta på heltid (alltså jobbar med det) och det är liksom ingenting jag har hittat på. Istället för att bli arg på mig, fundera lite på de senaste filmerna du såg? Hur såg det ut där? (du kan kanske räkna upp dem här så kan vi hjälpa dig att analysera dem)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hanna: Att tala om att kvinnor är underrepresenterade i media är inte samma sak som att påstå att kvinnor inte är representerade alls. Sedan är det inte heller som så att det faktum att kvinnor är representerade (fattas bara annat, vi är över 50% av jordens befolkning)nödvändigtvis innebär att det är en rättvis representation. På samma sätt som svarta, judar och andra "minoriteter" ofta representeras på ett oerhört stereotypt sätt, representeras ofta kvinnor genom ett fåtal stereotyper. Man behöver inte direkt inneha en doktorsexamen i filmvetenskap för att kunna konstatera det.

Sedan att du inte känner dig mindre värd än män förstår jag, jag (som väldigt feministiskt engagerad) känner mig absolut inte heller mindre värd än män. Däremot har jag insett att jag lever i ett samhälle där det finns strukturer som missgynnar mig som kvinna. Det är, enligt mig, en annan sak.

Jag har tänkt på det där med chick flicks och chick lit. Tex Marian Keyes har skrivit några böcker som är så otroligt roliga men som ingen man någonsin kommer att läsa för att det mestadels är kvinnliga huvudkaraktärer. Och jag tycker det är så synd och fattar inte varför allting som är gjort av kvinnor som handlar om kvinnor bara kan konsumeras av kvinnor. Jag läser så mycket böcker och ser så mycket film som kretsar runt män. Varför är motsatsen otänkbar? Om jag kan relatera till valfri kriminell supermaskulin karaktär i Jens Lapidus böcker varför skulle inte någon kille då kunna relatera till en kvinlig karaktär?

Det är också så lätt att automatiskt avfärda det som riktar sig till kvinnor som skräp. Jag gör det själv, vara nära att missa Bridesmaids pga mina fördomar men är grymt glad att jag såg den för herregud vad jag skrattade.

Hanna: Så hur tycker du kvinnor representeras i media och kultur då? Som jag skrev, representation I SIG är inte nödvändigtvis av godo, det beror helt på hur denna representation ser ut.

Fredagsmyser framför gladiatorerna och kommer på mig själv med att önska en Lady Dahmer analys!? Starka kvinnor och manliga kuttersmycken? Eller underhållning för män där stackars kvinnor får vara med på ett hörn?

Ja, Bechdeltestet är otroligt intressant. Män är normen, människor, kvinnor är sitt kön.

Det jag inte tycker om (detta har ingenting med ditt inlägg att göra utan är bara en reflektion) är 1) när testet "missbrukas". Jag menar, jag har hört folk gnälla om att Dr Jekyll & Mr Hyde (boken alltså, de mer heteronormativa filmerna har fler damer, kärleksintressen och lustintressen såklart) inte klarar det testet. Men argh. Där är det inga "token women" i alla fall. Boken handlar om män. Den har inga kvinnliga roller (som inte är typ dam på gatan eller Jekylls kokerska). Jag ser ingenting fel i att böcker eller filmer i princip enbart handlar om det ena könet, oavsett om det är män eller kvinnor. Tvärtom brukar jag gilla det då det brukar bli mindre heteronormativt i många fall. Utan dessa token kärleksintressen liksom.

Och 2) När en kvinnlig karaktär är svag eller ond eller psyksjuk eller något. För att hennes karaktär är sådan. Och så är regissören plötsligt misogyn. För attkvinnan inte är perfekt. En kvinna symboliserar alla kvinnor. En man symboliserar en karaktär.

Det här har inte med inlägget att göra.

Men jag har en fråga till dig:

När min son (som nu är 11 mån) blir äldre och kan prata ordentligt osv och han skulle säga tex: "Du är tjock/ful/fet/dum" osv, osv.

Vad eller hur ska jag göra då? Alltså, vad ska jag säga till honom? För jag vill ju inte få honom att tro att vara tjock = något dåligt. Så hur gör man?!

Vill också passa på att tacka dig. Du har fått upp mina ögon för det här med genus och sånt. Hur pass viktigt det är. Tack!

Svar:
Är du tjock? Om du är det så ”ja jag är tjock. visst är det mysigt? mycket mer att krama”. Om inte: ”tycker du? Jaha”. (vilket för övrigt är ett bra svar på alla påståenden) säger han att du är dum säger du rakt och tydligt: ”nej, jag är INTE dum och jag vill inte att du säger det till mig. (som du vill att han ska säga om nån säger att HAN är dum)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Harry Potter: Hermione har inte mycket tjejkompisar men inte heller särskilt många vänner alls utöver Harry och Ron. Hon hänger en del med Rons syster Ginny men det framkommer mer av böckerna än av filmerna. I senare berättelser tar tjejerna Ginny och Luna lite mer aktiv del i handlingen.

Harry Potter-serien som helhet borde klara testet med nöd och näppe. Det finns flera coola kvinnliga karaktärer (även om de är underrepresenterade) men man får inte se dem prata särskilt mycket med varandra. På rak arm minns jag ett samtal mellan Bellatrix och Narcissa, kanske finns det fler. Detta är däremot inte konstigt eftersom 99% av böckerna och filmerna utspelar sig utifrån Harrys perspektiv när Harry är närvarande. 99% av alla samtal som skildras är mellan Harry och någon annan och han är ju som bekant en kille. Vilket inte hade varit något problem om det inte varit så himla mycket vanligare med manliga huvudpersoner än kvinnliga.

Appropå kvinnoroll i film och så och vad vi matas med därifrån.

En kille som gjort en remix på Buffy Vampire slayer vs Edward Cullen från Twilight.. Rätt så intressant skillnad hur Buffy skulle hanterat Edwards stalking.

Länkar sidan där lite annan intressant kritik framförs mot Youtube om "Fair use copyright"

Filmen finns som länk längst ner på sidan i länken.

http://arstechnica.com/tech-policy/2013/01/buffy-vs-edward-remix-unfairly-removed-by-lionsgate/

Får väl kontra med att jag tycker att det är tröttsamt att människor som faktiskt har möjlighet att nå ut, rycker på axlarna för att man inte "kan göra nåt". Men nu har vi ju snart 100 års jubimeum för rösträtten, kvinnor far visserligen illa i Sverige idag fortfarande men vi har nått helt sjukt långt. För det finns hjälpsystem, visst, det fungerar inte alltid som det är tänkt och detr inte alltid bra. Men i jämförelse med att tex inte kunna reglera sin familjebildning, tvingas genomgå en livsfarlig förlossning och ångesten över att tvingas lämna bort sitt barn för man bar redan fler än man kan försörja …. det betyder inte att problemen i sve. inte finns/är triviala, men varför ett så snävt perspektiv?

Dessutom funderar jag på vad n det spelar för roll att vi räknar kvinnor och letar efter typiskt stereotypa bilder och konstruktioner. Det är att slå in öppna dörrar. på vilket sätt ska det komma åt att föräldrar delar ojämställt på ledigheten tex?

Det blir filosofi och tankelekar. som kanske leder till mer jämställd media men det ger varken dig eller mig mer lön i fickan. eller?

Svar:
Att människor somjag når ut är för att vi fokuserar på små ytor. Jag är för fan en liten bloggare, hur ska JAG förändra situationen i afghanistan? Du har precis samma möjlighet att göra detta som jag så GÖR DET DÅ. Så fokuserar jag på de områden JAG tycker är viktiga och som jag faktiskt GÖR SKILLNAD på.
Och eftersom att du fortfarande inte fattat det så ska jag upprepa mig: de stora frågorna är beroende av de små. De hänger ihop. Det är samma strukturer, samma kvinnosyn. Här som i Iran. Här som i Afghanistan. Att kvinnor blir slagna, mördade, våldtagna hör ihop med den kvinnosyn som också utesluter kvinnor i andra sammanhang. Kvinnosyn, kvinnoroll. Manssyn, mansroll. dessa upprätthålls av samhället. Av du och jag. Av media. TV, film, böcker, leksaker, tidningar osv osv = har effekter på alla områden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Agnetha, allt hänger ihop, du har inte låga löner som ett problem, folks kvinnosyn som ett annat problem, och sen underrepresentation i media som ett tredje problem. Det är ett och samma problem.

Säg mig, varför skulle vi ge lika höga löner till någon som ändå bara är en sidekick till männen? Och vi vet ju att kvinnor inte kan samarbeta, eller koncentrera sig på annat än män. Det ser vi ju varje dag på TV. Dumt att anställa såna där. Dessutom är det ju inget konstigt med grupper på 7 män och 1 kvinna. Funkar jättebra i sitcoms, vi gör så på arbetsplatsen också tycker jag.

Men du är hemskt välkommen att sitta i soffan med en kopp te och mysa med din rösträtt, så kan vi andra ägna oss åt onödiga tankelekar som kanske eller kanske inte leder till nånting.

Ja jag har det så bra med min thekopp jag. 🙂

Kan ni inte ge något konkret exempel på hur en sitcom serie med överrepresentation av män genererar och reproducerar (cementerar?) löneklyftan i västvärlden? Påverkar det hur vi (kvinnor) delar på föräldraledigheten? Utbildar oss? Isåfall: hur?

Kanske det är så att överrepresentationen av män IRL kom först och media sen? och att det sakta sker en förändring av media-speglingen i takt med att det faktiskt förändras i samhället? Filosofisk tankelek, och en fråga – inget påstående!

Jag ska lägga till: det är inte kvinnosyn som gör att de flesta kvinnor väljer att ta ut större delen av f-ledigheten. Men det påverkar löneutveckling och ekonomi, vilket försätter många kvinnor i beroende ställning till sina män eftersom de tjänar mer, Den beroendeställning har inget med kvinnosyn att göra, i mitt tycke, men Det gör att kvinnor stannar i destruktiva relationer. Jag antar att du själv inte tog ut den mesta föräldraledigheten för att du och din man såg det som Din plikt som kvinna? (=kvinnosyn) utan att det handlade om andra saker.

och jaaa, jag borde dra mitt strå till stacken själv, och inte gnälla. Såklart. 🙂

Svar:
att jag tog ut all f-ledighet har med könsnormer att göra. Med kvinnosyn och normer. Jag har fostrats av människor samt växt upp i en kultur som ser på kvinnor som primärvårdare. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tack för svaret! Ska klistra in det i ett Word dokument och spara.

Tänkte på en annan sak. Om han skulle säga samma sak fast till eller om någon annan. Typ någon inne på ICA: "kolla mamma vilken tjock gubbe" osv Jag skulle ju såklart säga samma sak då "tycker du det? Jaha"

MEN låt oss säga att gubben hörde vad han sa. Vad fasen gör jag om gubben blir skitarg och kommer fram till mig och börjar anklaga mig för att ha en ouppfostrad unge osv? Alltså inför min son. Jag känner mig så osäker i det.

Skulle min son inte vara med och höra så skulle jag bara kunna förklara för mannen att jag inte tänker lägga någon vikt kring utseende och att jag inte vill att min son heller ska göra det. Men kan jag göra det när min son är med också? Förklara så alltså. Eller blir det dumt?

Jag känner mig en aning förvirrad och osäker som du säkert märker. Ber om ursäkt ifall min kommentar och fråga blev rörig eller luddig.

Svar:
säg nåt positivt snabbt. så brukar jag göra när Ninja kommenterar folk högt. Och ja du kan absolut förklara för mannen även om din son är med.:-)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Failar en film/serie/bok om en man nämns en gång, typ i förbifarten? Alltså om någons relation med en man nämns som hastigast?

Ex: "He’s a dick, moving on…"

Svar:
kriteriet är ju att de ska snacka om annat än män och gör de det så spelar det nog ingen roll att de nämner en man nån gång.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Agnetha:

Du skriver "Kanske det är så att överrepresentationen av män IRL kom först och media sen? och att det sakta sker en förändring av media-speglingen i takt med att det faktiskt förändras i samhället?"

Du är ju något på spåren där. Visst hänger media och verklighet ihop – hur man tex beskrev judar eller svarta förr påverkades och PÅVERKADE hur man ute i samhället såg på dem.

Ser du inte relationen här? Om tv visar upp kvinnor på ett visst sätt så har det att göra med hur vi ser på kvinnor utanför tv-rutan, men det blir ju också en negativ spiral. Vi ser kvinnor på tv och tänker "aha, det är så kvinnor funkar och beter sig".

Om vi bryter spiralen och visar upp något annat så vidgar vi vyerna för tv-tittare vilket i längden leder till en ny syn på kvinnor (och inte minst en ny självbild om man är kvinna).

Det här blir tydligt när man möter barn som påverkats av de böcker och filmer de tar del av. De kan ju prata mer öppet om hur de resonerar om hur världen fungerar. Möter man en unge som säger "tjejer kan inte bli poliser, de kan bara bli prinsessor" så finns det ju anledning att tro att de fått denna idé någonstans ifrån.

Då får jag be om ursäkt. Jag har missförstått dig, jag trodde att du tog ut allt av ekonomiska skäl?(som det är för de flesta som gör så) Du verkar ju vara rätt upplyst för att rätta in dig i dikursen om kvinnan som primärvårdre….?

Svar:
visst ”ekonomiska skäl”. fråga istället varför jag och andra kvinnor tjänar så pass lite i förhållande till våra män att vi måste ta fp’n av ”ekonomiska skäl”. tror du att det är så enkelt som att jag bara rättar mig in i nån könsroll så har du verkligen inte fattat nåt. Frågan är VARFÖR jag gör det. VARFÖR har min man ett mer välbetalt jobb. VARFÖR är min man mer karriärsdriven. VARFÖR är jag mer intresserad av att vara hemma med barn än jobba. osv osv osv
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Dean: Om man jämför med konstruktionen av den andre vad gäller icke-vita-män så vet man ju säkert att den konstruktionen började långt tidigare, då "media" var ett skrivet ord…. om ens det. Det tyder ju på att stereotyper likt de som klippts bort ur "jul-kalle" mer var speglingar av en tråkig verklighet än något som skapat de ideerna. Den kraftiga reaktionen kring jul-kalle-censuren tyder ju också på att gemene man inte ens ägnat en tanke åt att det skulle vara en förnedrande stereotyp som speglade den tid den är tillverkad i. och om så är fallet, hur många helt vanliga människor har blivit rasistiska av att se tecknade leksaker?

Självklart påverkas vi av media, men hur mycket? och var ska krutet läggas? I att konstatera problemet igen och igen , eller genom att se hur och vad man kan göra, och vad som egentligen skapar skillnad.

Jag finner mig alltid i liknande tankar när jag ser en film, en serie eller vilket tv-program som helst. Och varje gång blir jag fruktansvärt arg. Jag har en bok som handlar om just kvinno-roller och hur vi uppfostrar våra barn. "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" av Liza Marklund och Lotta Snickare. Enligt mig är detta en väldigt bra bok som ger insikt i hur samhället styrs. Ett utdrag:

-Nämen flickor, sitter ni här alldeles ensamma?

-Nej, vi är sju stycken…..

Friends är väl ganska bra ur det perspektivet? Tre tjejer tre killar, alla pratar mycket om relationer och kärlek.

Tycker inte det är så konstigt att det pratas mycket om relationer till motsatta könet, för många är kärlek och passion det viktigaste i livet och mycket kretsar kring att finna en partner. Men det är dumt att det inte finns fler filmer/serier där männen pratar på samma sätt om kvinnor om dessa saker.

Sen är det klart att det är heteronormativt förstås. L-word är ju superbra då men finns det motsvarande serie om massa bögar? (inte torka aldrig tårar då hehe utan en stor amerikansk produktion)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *