Kategorier
feminism & genus

Tänk om vi reagerade på sexuella övergrepp genom att begränsa mäns frihet på samma sätt som vi begränsar kvinnors?

Krav på ögonbindel för män.
Som en lösning på påståenden om att män inte kan hålla sig från att våldta om de ser kvinnor i utmanande kläder så kräver polismyndigheter och brottsbekämpande organ runtom i landet nu att män ska ha ögonbindel på sig när de är på platser där de kan stöta på en kvinna klädd i en linne eller en kort kjol.
 
”I åratal har vi fått höra att män inte förstår hur de ska hantera åsynen av en kvinna som bär exempelvis tajta träningskläder. En del hävdar att om de kan se konturerna av hennes kropp, så är det en inbjudan till sex som de helt enkelt inte kan motstå”, sade en polischef. ”Om det är sant, så har vi inget val. Vi vill att kvinnor ska vara säkra på offentlig plats, och eftersom att det för många män inte är rimligt att begränsa sitt eget beteende när de skymtar en urringning, så kommer män uppmuntras att täcka sina ögon medan de arbetar, hänger i barer eller på klubbar, gymmar, eller när de är på stranden ”
 
Radioprofilerna Skeezer och Gooch har gått ännu längre och hävdar att män bör bära ögonbindel i offentligheten på grund av att ”det är inte bara är utmanande kläder som påverkar utan helt slumpmässiga saker somsporttröjor och sneakers eller smycken”. S.k situationsanpassad ögontäckande är otillräcklig för att säkra kvinnors säkerhet.
 
Oklokt att tillåta män gå ut ensam på natten?
En lokal koalition av religiösa ledare oroade av nyare studier som visar att i genomsnitt 6% av män kommer att begå ett sexuellt övergrepp under sin livstid, och att nästan alla sexuella övergrepp begås av män på egen hand eller i grupp, uppmanar nu föräldrar att inte låta sina söner gå ut på natten om de inte åtföljs av en mor, syster eller betrodda kvinnlig vän.
 
Mansgrupper har reagerat med oro och påpekar att detta kan hindra många män i det dagliga livet. Att gå i skolan, arbeta eller umgås försvåras.
 
De religiösa ledarna svarar att de ”förstår att detta kan vara en olägenhet för en del män”, men att ”den olägenhet detta utsätter män för är ingenting jämfört med den livslånga skräck sexuella övergrepp orsakar sina offer.Varje begränsning av mäns frihet är bättre än risken att de kanske begår ett sexuellt övergrepp. Det är bara sunt förnuft. ”
 
Dags att erkänna att vissa jobb kan vara för farliga för män?
Jimmy Savile-skandalen (Han som våldtog många barn medan han jobbade som tv-presentatör för BBC), har lett till att TV-stationer, för att undvika att detta händer igen, tvekar att låta män ta den här typen av jobb. ”Vi vet att alla män inte är våldtäktsmän, och att de flesta män klarar av att jobba i TV ”, sa chefen för en av våra större kanaler ”Men nu vet vi att vissa män inte kan. Och varför ta risken? Det finns gott om kvalificerade kvinnor som kan göra det här jobbet i stället. ”
 
Röster från bloggosfären är överens. ”Du skulle inte skicka en kokainmissbrukare att göra ett insidereportage om kokain”, sade en bloggare som kallar sig ”UltimateMindz.” ”Att låta män vara TV-presentatörer är i princip samma sak.” Det inlägget har sedan dess delat mer än 180 gånger på twitter, och har samlat nästan 2000 Facebook ”gillar.”
 
Anhängare av denna rörelse pekar på det faktum att det inte har rapporterats ett enda fall av våldtäkt sen alla fotbollstränare ersattes av kvinnor efter förra årets Penn State övergreppsskandal.
 
—————————————————–
 
Orginalinlägget hittar ni här
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tänk om vi reagerade på sexuella övergrepp genom att begränsa mäns frihet på samma sätt som vi begränsar kvinnors?”

Ja herregud, var läste jag det där Golda Meir-citatet när hon blev tillfrågad om kvinnor kanske skulle ha utergångsförbud om kvällarna för att undvika våldtäkt, och hon svarade att det är männen som begår våldtäkter, låt dem ha utergångsförbud.

Haha, jag såg en jättekul gammal hygienfilm från 70-talet om detta. Den hette BEWARE THE RAPIST (finns på youtube), där får kvinnor goda råd om hur de inte blir våldtagna. Ett tips är att inte gå ut om man inte måste (vad skall man ut och göra i vilket fall?), ett annat är att alltid ha ett alarm i handen även om man bara går från bilen till ytterdörren. Känns lite som att man redan förlorat i sådana situationer.

Du behöver nog lära dig skillnaden på att uppmuntra riskförebyggande beteende samt att ursäkta förövaren. Det är inte samma sak. Man lär sina barn att se sig för innan de gå över gatan, inte för att annars är det okej att köra på barnet utan för att minska risken för att det ska ske. Av samma anledning brukar man låsa dörrar, inte lämna värdesaker obevakade etc. inte för att annars är det okej att stjäla sakerna utan för att minska risken för att så sker. En våldtäkt blir inte mer okej för att kvinnan var lättklädd men om det är så att vissa män får svårare att kontrollera sig om de får se för mkt hud så är såklart att undvika lättkläddhet ett sätt att minska risken att bli utsatt, precis som att inte gå ensam i mörka gränder mm. Inte på något sätt är sådana råd till för att ursäkta förövaren utan möjligen om man nu ska hitta något negativt i det, så för att dumförklara offret. Hur kunde hon vara så dum att hon utsatte sig för en sådan risk…

Svar:
riskförebyggande? Jag kommer givetvis lära min son var gränserna går. = riskförebyggande. Men tala om för honom att han ej bör vistas ihop med kvinnor eller dricka alokhol pga ökad risk för att begå övergrepp vet jag inte riktigt hur jag ska framföra. Om vissa män får svårare att kontrollera sig så är det ju männen vi ska låsa in. Precis som inlägget antyder. Och risk för kvinnor? det är en risk att umgås med män. Helst män man känner eftersom att det är män vi känner som våldtar oss. Det är ganska ovanligt att bli våldtagen av en främling. Jag tänker inte lära min dotter att alla män är potentiella faror och att hon aldrig ska umgås med dem.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Skulle vara rejält skönt att låta förövarna vara ansvariga istället för offren. Och jag menar, vi har viss misstänkliggörande tankegång redan i mycket annat (typ, visa upp väskan när du går genom kassan etc) men ändå är det något fundamentalt i mig som säger att vissa saker är fel här. Men det kanske mer beror på att jag är för van att se det som media har ställt fram det ….dvs med kvinnorna som borde ändra beteendet snarare än männen. bläh på sammhället

Anonym, är du helt idiot? Det finns inga studier som jag läst där det skulle bevisas att män våldtar för att kvinnor är lättklädda. Det är fruktansvärt förnedrande mot män att säga att de på något sätt är oförmögna att hindra sig att ha sex om de är upphetsade. Fruktansvärt förnedrande. Och om så är fallet så får de väl sluta befinna sig i situationer där de kan bli upphetsade, om de nu inte kan kontrollera sina handlingar.

Svar:
verkligen. så jävla trött på dessa manshatarmyter som upprätthålls konstant.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blir så jävla arg på folk som påstår att kvinnor måste klä sig på ett visst sätt, bete sig på ett visst sätt etc för att förebygga att bli våldtagna. Alltså nej, det är alltid förövaren som har ansvar för sina handlingar!

Och att män skulle helt tappa förmågan att kontrollera sig själva när de ser en lättklädd och hjälplös tjej är bara tragiskt att vissa påstår. Vi män är människor. Vi kan kontrollera oss själva och tänka rationellt. Vi är inte djur som bara gör vad vi känner för. Kan man inte kontrollera sig själv när man ser en lättklädd tjej ska man söka hjälp.

Och som de flesta vet: En kvinna kan lika gärna bli våldtagen fast hon är helt nykter och iklädd burka. Våldtäkt handlar inte om hur "sexig" man är, det handlar om att förövaren vill ha makt över sitt offer.

Svar:
manshatisk myt tänker jag; bilden av mannen som ett djur som inte kan styra sina lustar. Unket. och fel.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag hajar också till på anonyms inlägg; helvete heller att jag tänker ta minsta ansvar på om jag blir våldtagen pga min klädsel. Jag har rätt att klä mig som jag vill utan att behöva gå och oroa mig för att någon ska inbilla sig saker. Det är inte mitt problem! Som Lisa skrev; då kan de som inte kan kontrollera sig och uppföra sig mänskligt stanna hemma!

Anonym: eftersom de flesta som begår våldsbrott är män bör man väl uppmana dem att inte ägna sig åt riskbeteende. Typ undvika att bli för full så att de inte kan kontrollera sig eller undvika att vistas på platser där det kan finnas lättklädda kvinnor. Låter det orimligt? Lika orimligt är det att säga till kvinnor att de ska undvika våldtäkt.

(Din blogg ville inte prata med bloglovin så jag höll på att missa det här och förra inlägget!)

Hur som helst. Du skriver så jäkla bra och visheterna bara fortsätter i kommentarsfältet (ett och annat dumhuvud visserligen men så är det ju rent generellt).

Jag har egentligen inget nytt att tillföra diskussionen jag sitter mest bara och nickar och håller med en massa kloka människor.

För det är helt vansinnigt att mitt kön ska vara nån sorts anledning till att vara rädd när det går en man bakom mig på gångvägen och jag inte har min hund med mig…

Helt rätt.

Jag tycker det är fel att t.ex uppmana tjejer att inte sexchatta, för att dom kan råka illa ut.

Jag tror att den skamkänsla som förknippas med att aktivt söka upp sexsituationer, gör att många tjejer inte vågar anmäla när något rövhål utnyttjar situationen. För det hade hon ju fått lära sig, att om hon beter sig såhär kommer fula gubbar garanterat att dyka upp. Då är det ju hennes eget fel att det hände.

Att få va nyfiken på sex och leta upp såna situationer på nätet är ingenting som ska bannas eller fördömas.

Jag har inget emot att min framtida dotter visar pattarna på nätet. Varför?

Läs mer här: http://moralfjant.blogg.se/2013/january/efterat-kande-jag-mig-skamsen-smutsig-skyldig.html

Svar:
sexchat är väl dessutom det mest säkra sex man kan ha?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra inlägg!

Jag träffade på en "klär sig kvinnor på det sättet så förtjänar de och ber om att bli våldtagna"-idiot igår i en FB-väns kommentarsfält. Han förklarade även att eventuella konsekvenser (bli våldtagen/trakasserad till döds) för en kvinna som beter sig "fel" enligt honom var lika logiska och självklara som "pissar du på ett elstängsel så får du en stöt", "kör du för fort så kan du skada dig" och "har du på dig för lite kläder när det är kallt ute så blir du kall". Det tyckte nämligen han var samma sak.

Skrev om det här.

http://downthebrainofmyriver.wordpress.com/2013/01/23/nar-man-egentligen-bara-vill-skrika-rakt-ut/#respond

Svar:
oj, vilken hemsk syn din ”vän” har på män egentligen
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Svar till LD: Precis. Det är folk som påstår att män är hjälplösa inför sina lustar som är riktiga manhatare. Hur kan man tänka så lågt om folk?

Svar:
PRECIS SÅ
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så välformulerat och bra. Jag är så trött på folk som försöker framställa sig själv, eller andra för den delen, som offer för den "grupp" de tillhör oavsett om det är män, kvinnor, invandrare, muslimer eller vad det än må vara. Vi är alla människor och vi får faktiskt ta ansvar för våra egna handlingar. Punkt.

Man kan givetvis resonera som så att kvinnor inte bör ändra sina beteenden för att undvika risk för övergrepp. Ni kan dessutom förmedla detta till era döttrar. Men om min dotter blev våldtagen i en situation som lätt hade kunnat undvikas med lite goda råd så hade jag känt mig som en usel förälder om jag underlåtit att ge henne de råden.

Men ni gör givetvis som ni vill.

Sen hoppas jag ni pratar med era döttrar och väninnor att inte begå övergrepp på barn. Kvinnor lär tydligen stå för en inte helt trivial andel av sådana övergrepp.

Svar:
hur undviker man en våldtäkt? berätta gärna. Ja förutom att typ ALDRIG vistas i samma rum som en man då, inklusive pappa och brorsor. (ej realistiskt)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Poängen var att om man med enkla medel kan undvika att bli våldtagen i vissa situationer så hoppas jag att åtminstone min dotter gör det.

Att helt undvika risken är givetvis omöjligt.

Däremot så verkar ni kvinnor ha skapat en ganska så reell rädsla för att bli våldtagen hos kvinnor genom att överdriva risken och konsekvenserna rejält.

Men det är ert problem, vill ni gå runt och vara rädda så får ni väl det. Själv hade jag inte orkat.

Svar:
HUR undviker man att bli våldtagen då? Förutom genom att undvika män. På riktigt, berätta det. HUR? Och varför motsäger du dig själv. Först pratar du om att undvika risker, sen så säger du att vi kvinnor överdriver och borde sluta gå runt och vara rädda. Hur ska du ha det? Ska vi vara medveten om att alla män kan våldta oss eller ska vi inte vara det?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

May: Fast grejen är ju att man inte vet när man kan bli våldtagen. Det kan vara i skolan, på jobbet, hos en släkting, hemma, hos en kompis, på fest.. Ja var som helst. Det kan vara vem som helst och hända när som helst.

Ja, man kan undvika våldtäkt genom att undvika vissa situationer. Genom att inte gå ensam på natten t ex. Men vilka är det EGENTLIGEN som ska tvingas stanna hemma, alla kvinnor eller de män som riskerar att våldta någon?

Svar:
Grejen är ju också att det är väldigt ovanligt att bli våldtagen av en främling. Att gå ut på natten är inte speciellt farligt alls. Det är mycket farligare för män att vara ute pga rånrisk, misshandelsrisk osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

May: Sen får du gärna förklara vad du menar med: "Däremot så verkar ni kvinnor ha skapat en ganska så reell rädsla för att bli våldtagen hos kvinnor genom att överdriva risken och konsekvenserna rejält. Men det är ert problem, vill ni gå runt och vara rädda så får ni väl det. Själv hade jag inte orkat."

Jag fattar inte?

" Men om min dotter blev våldtagen i en situation som lätt hade kunnat undvikas med lite goda råd så hade jag känt mig som en usel förälder om jag underlåtit att ge henne de råden. "

jag hade gärna velat ha lite exempel på detta

Men våldtäckt har inget med klädsel att göra. Du kan ju vara klädd i allt från pj’s till jeans och polotröja eller mjukisbyxor och t-shirt eller tom burka. Om det nu skulle handla om klädseln på en kvinna så har ju alla män olika preferenser. Detta i sin tur (om vi nu ska ge råd om klädsel) leder till att vi inte längre skulle ha något vi kan klä oss i och gå ut.

Jag var inte lättklädd, gjorde inget för att han skulle kunna känna sig "inbjuden" till sex och jag sa NEJ. Jag gick inte ute själv i mörkret, vistades inte på en obekant plats med främmande män och jag var inte full!

Naturligtvis är inte alla män våldtäcktsmän och även jag som blivit utsatt mer än en gång vet att de flesta männen är hyvens killar. Men varför är det jag som ska begränsas och inte de idioter som "inte kan kontrollera sig"?!

Jag lär mina barn, både döttrar och sonen att nej betyder nej. Man behöver aldrig acceptera att bli utsatt och man får aldrig utsätta någon annan! Samma gäller för båda könen!

"Jimmy Savile-skandalen (Han som våldtog många barn medan han jobbade som tv-presentatör för BBC).

Han är död + att han inte var dömd för något brott.

Tycker man skall vara försiktig med att ställa sig ovanför lagen. För mig är det en principfråga. Det gäller alla oavsett vad man misstänks för.

Svar till LD: Jo precis, jag tänkte också det. Våldtäkter begås ju nästan alltid av någon som offret känner och litar på. Så för att undvika att bli våldtagen borde man alltså undvika släktingar, tränare, lärare, kompisar och deras föräldrar osv.. Vilket ju inte är realistisk. Så vad är det för "realistiska lösningar" May pratar om?

Svar:
Jag väntar fortfarande på ett svar. May kanske sitter på nån revolutionerande lösning.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Svar till May. Jag förstår hur du tänker, gällande att man ska uppmana sina barn att kanske inte vandra ensam genom Humlegården mitt i natten. Men det gäller ju egentligen inte bara kvinnor som vill undvika våldtäkt? Statistik visar att män oftare råkar ut för oprovocerat våld av en främling än kvinnor blir våldtagna "ute på stan/i en park/skog" av en främling.

Jag tänker lära mina barn (oavsett om jag får pojkar eller flickor) att ha sällskap när de går ut på natten (när de har åldern inne), precis som jag tänker lära dem att låsa dörren och inte följa med främmande människor hem från dagis. Men det är ju en annan sak än att skrämma flickor till att bete sig på ett visst sätt för att undvika våldtäkt. För precis som LD säger så går det egentligen inte att undvika våldtäkt eftersom man då måste undvika alla män generellt.

Av alla jag känner så är de flesta kvinnor rädda att gå ut själv på kvällen, medan nästan inga män jag känner är det. Väldigt märkligt då männen egentligen lever farligare. Det är ju för att vi i alla tider har skrämt upp kvinnor, berättat hur stor risken är att bli våldtagen och (ännu mer skrämmande) berätta att de i princip får sina liv förstörda om de skulle råka ut för en! Själv vägrar jag vara rädd för att gå ut på kvällen!

Jag älskar dig Lady Dahmer! Minus dina uppfuckade kontakter med massmördare då.. Min lösning på problemet ovan är ju klockrent. Inför niqab! Funderade häromdagen lite på varför kvinnor bär slöja å såna grejer så jag gick in på IslamGuiden.com och där fick jag svaret. Det är inte alls som man kan tro en religiös grej utan ett sätt att göra det "omöjligt för andra att döma en för ens utseende och "kategorisera en för ens attraktiva drag". Alltså män kan ju inte utröna om vi är värd att våldtas eller inte. Genialiskt va?! Vi kan låtsas att vi är fula å osexiga under ett par lakan bara… och du Lady behöver aldrig mer bry dig om att fixa håret med eller utan schampo och får mer tid över till annat, för vem ser dig ändå?

Svar:
även kvinnor i niqab våldtas. det har liksom inget med utseendet att göra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lägg av! Är det så? Men hajdräkt då…?

Förlåt det var ett skämt, jag var ironisk! Ska genast sluta med det. Nu säger du säkert att sånt ska man inte skämta om å gör du det så älskar jag dig inge längre… kanske

Hur kvinnor klär sig, är naturligtvis inget som styr våldtäktsmäns primitiva och vidriga beteende. Eller vill någon påstå att inga våldtäkter sker i de länder där kvinnor går omkring med heltäckande klädsel?

noboytoy Nu börjar jag ångra mitt inlägg.. Naturligtvis menar jag inte att kvinnor under slöja, burka å niqab hindrar våldtäckt. Det var bara ett skämt. Går du ut en kväll ensam tex i Saudiarabien hjälper inte dussintalet lager av niqab då är det inte frågan OM du blir våldtagen utan NÄR och hur många gånger. Vad jag menar är att det ur religiös synpunkt används som ett sätt att kontrollera kvinnan för att mannen sägs inte kunna stävja sina lustar. Författaren Tina Thunander beskriver i sin bok "Resa i Sharialand" hur en man förklarar just detta vid hennes besök i landet. Han säger i korthet – är du inte täckt blir jag kåt för det är så mannen är skapt – det är för din egen säkerhet. Läs boken den är intressant!

Det här låter faktiskt väldigt rimligt. Fast det skulle nog bli en extra kostnad för staten om alla män skulle behöva ha någon som ledde runt dem hela tiden. Kanske någon form av tonade solglasögon, med sådana där sido-skydd som hästar har?

Den där studien om att i genomsnitt 6% av män nån gång under sin livstid kommer att begå ett sexuellt brott, finns det nån länk till den?

Skulle verkligen vilja se den. Då en på jobbet försökte dumförklara mig och började googla på antalet män i Sverige…. Men jag bara gick… Han är en person som aldrig kommer att fatta, tyvärr. Men det hade varit gött att trycka upp studien i ansiktet på honom!

Hej alla engagerade människor! 🙂
Vet att jag läser detta ganska sent efter att inlägget gjordes men ämnet kan knappast bli inaktuellt så jag tänkte komma med lite funderingar kring detta och vill gärna få kommentarer på det.
Jag läser mer och mer inlägg på bl.a. FB som berör detta på ett eller annat sätt vilket naturligtvis bara är positivt. Jag sitter dock alltid med samma otäcka känsla i kroppen och tänkte därmed göra mitt första och enda inlägg om det här. Jag är pappa till en flicka som är i tonåren samt en flicka och en pojke i 10 års åldern.
Jag har alltid lärt alla mina barn att ex. aldrig gå med främlingar som bjuder med dom av en eller annan anledning. Jag försöker också lära alla mina barn att aldrig lämna ut några personuppgifter (eller ja förnamn är ok) till folk de inte känner på nätet eller ex. på stan. Mera generellt, respektera människor i alla avseenden oavsett sexuell läggning, hudfärg, kön, tro etc. Det rör sig om exakt samma uppmaningar/råd till båda tjejerna och min grabb.
Detta är mer generella råd som jag anser är bra och därför lär mina barn. Men när det kommer till detta ämne som berör framförallt mina tjejer, då merparten av våldsbrott begås av män, känner jag mig alltid lite rådvill. Vi pratar om nutid och mina råd till mina barn ger jag utefter den samhällsbild vi har idag och inte den vi vill ha i framtiden.
Jag tycker naturligtvis att alla kvinnor i alla åldrar ex. ska få klä sig hur de vill, vare sig det uppfattas som utmanande i delar av samhället. Men någonstans måste vi ändå inse att det finns personer därute där ”spärren” saknas, och merparten av dessa är män. Män som i många fall dessutom kan ha ett fysiskt övertag. Män som går över gränsen för att det ser något som de tycker är provocerande vare sig det gäller klädstil eller beteende.
Utöver mer självklara saker (som jag ser det) som undvik att gå själv i områden där andra människor inte rör sig. Vad ger ni era barn för råd, barn som är i tonåren på väg upp i tonåren? Jag har mina egna uppfattningar men vill gärna höra mer konkreta saker.
Tack för att ni tog er tid att läsa och ev. kommentera. 🙂
Farsan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *