Kategorier
feminism & genus

Starta en killgrupp i helvetet sa jag!

Häromdagen postade en arg och trött kvinna på facebook:

Skärmavbild 2013-07-29 kl. 08.43.06

Det här är ju vardagsmat för väldigt många kvinnor, men försöker man uppmärksamma problemet blir man ofta bedd att ”ta det som en komplimang” eller så ursäktas det med inte så allvarligt. En del menar t.o.m att de skulle vara glada om de fick uppmärksamhet. Kontentan är att kvinnor upplevelser av sexuella trakasserier ofta viftas bort. Det är normaliserat och ok att behandla kvinnor som köttstycken oavsett om de vill eller inte. Så.

Och så får Amie nog och postar en arg status varpå nån jävla ”feminist”-nolla, som ofta är frontfigur för ett feministiskt nätverk Femtastic, försvarar mäns rätt att glo på kvinnokroppar.

Skärmavbild 2013-07-29 kl. 08.45.00

Amie blir naturligtvis förbannad. Vem fan blir inte det egentligen? Den här Victor menar att han är feminist och jobbar för kvinnofrågor medan han å andra sidan hävdar att män inte kan hjälpa att de glor. (Ring psyk direkt tänker jag för har man så dålig impulskontroll ska man inte vistas bland folk)

Skärmavbild 2013-07-29 kl. 08.45.15

Diskussionen som förs både på Amies status men också inom en feministisk facebookgrupp blir allt hetare, Victors sexistiska skitsnack ställs mot väggen och slutligen, bland alla jävla undanflykter och bortförklaranden från Victors sida blir han slutligen kallad analklåda.

Skärmavbild 2013-07-29 kl. 08.45.47

(Det här är typ det roligaste jag läst på länge)

Men precis HÄR byter diskussionen riktning. Nu är det plötsligt synd om Victor. Det lilla offret för kvinnlig ilska. Stackars lilla pluttenutt som blir kallad analklåda. Blev han lessen på lilla ögat tro? (jag tror det. En hel del andra kränkta män blev det å hand vägnar i allafall) STACKARS!

Jag är så jävla trött på att kvinnor ska stå ut med typ ALLT från män utan mothugg. En annan blir typ utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp men vad är det i förhållande till att bli kallad för analklåda? Kvinnor blir utsatta för våld och hot om våld dagligen men en kvinna säger att hon vill sparka en kille i pungen och hela världen faller. EN. KVINNA. VILL. SPARKA. EN. MAN. Stoppa pressarna! För kvinnor ska bemöta skit sakligt och konstruktivt och med god ton. Kvinnlig ilska är dålig, ful, hysterisk, irrationell och skadlig. Kvinnor ilska ska tystas ner och sättas lock på. Alltid förminskas och bestraffas och skuldbeläggas.

Skärmavbild 2013-07-29 kl. 08.56.46

Gud, tänk om man finge bli kallad ”analklåda”. Skulle vara en klar förbättring från allt annat man fått stått ut med under en livstid som kvinna.

Amies Twitter hittar ni här!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Starta en killgrupp i helvetet sa jag!”

Uppenbarligen blev hon INTE tagen på allvar under en väldigt lång tid, därefter kom ghazals (briljanta) analklåda.
Blir så himla nyfiken på vad alla ni som tycker att kvinnor som inte håller ”god ton” faktiskt SKA göra när dom blir hånade, objektifierade, hotade, förlöjligade, förminskade osv osv i all oändlighet. Vad ska vi göra? Ska vi hålla tyst? Det är den enda goda tonen jag kan komma på som inte skulle kritiseras.

Oh vad jag tycker illa om karlar som det alltid är så synd om. Förr var jag lite av den tjejen då man automatiskt blir det i ett samhälle där kvinnor får ta skit hela tiden och att man bara ska acceptera det. Idag är jag en mycket klokare människa! Det är verkligen inte synd om männen på det viset som de tror. Och vadå att det inte är deras fel att de glor? Det är ju förfan mitt fel om jag slår någon och det kanske jag gör utan att tänka.
Äckliga karl. Äckliga tankar.
Om vi skulle hålla på att ta dem på pungen coh röven så fort vi gick förbi skulle de vara smickrade första gången men inte andra och tredje och verkligne inte fjärde. Om en annan man höl på att titta in deras skrev och säga nedlåtande kommentarer om mannen för att han tycker mannen är sexig då blir mannen arg och kallar alla för äckliga bögar. Samma jävla skit.
Äckliga karlar.

Alldeles oavsett hur fel män gör när de uttrycker sej sexistiskt så tror jag att den här högljudda, aggressiva, ”fula ord” retoriken ger motsatt verkan. Missgynnar kvinnors rätt att bli tagna som jämställda och förlöjligar feminismen.
Sen att vi alla varit med om män som tar sej friheter och att det kan kännas allt ifrån nedvärderande till direkt hotfullt är en annan sak.
/ Asta

det som förlöjligar feminismen är inte kvinnor som med rätta reagerar med ilska när tolkningsföreträdet för våra egna upplevelser tas ifrån oss. god ton är skitbra, men när någon skiter i den goda tonen och trots att hen multipla gånger får tillsägelser beter sig som ett as, då har man fan rätt att bli arg och tappa tålamodet. det är vad som hände här. det är anti-feministiskt att kräva av kvinnor att vi,oavsett vad vi utsätts för, ska ”hålla god ton”.

Jag är kvinna och ifall en annan kvinna går runt med pattarna exponerade i vid urringning tittar jag, precis som jag lägger märke till en stjärtskåra. Nu säger jag inte att det var det hon gjorde men i ett sånt läge tycker jag inte det är konstigt ifall man känner man blir tittad på, ifall man skulle highlighta någonting som i vår kultur är väldigt sexuellt laddat så kommer det att hända tills det blir avsexualiserat, men då kommer det vi uppfattar som sexuellt flyttas till en annan kroppsdel eller egenskap. Jag försvarar inte svinga män men man måste vara medveten om att andra kvinnor också glor på andra kvinnor, kanske för att man tänker hon ser bra ut och att man gärna själv sett ut så eller för att man är attraherad av henne, men detta tas inte upp och det märks knappt för att kvinnor tittar på ett så subtil sätt i jämförelse. Titta på en man och titta på hur han även tittar på ”döda objekt” ofta behöver han titta längre och på ett annat sätt för att uppfattat det, man skojar ofta om män och deras tunnelseende, men det finns sanning i det och även ifall de skulle vilja titta subtilt som en kvinna gör kommer han att bli tagen på bar gärning på grund av sitt mer klumpiga sätt, detta är inget skämt utan ren fakta. Sedan säger jag inte man ska titta med dregel i munnen. Jag undrar hur nöjda tjejer eller kvinnor varit ifall de aldrig blivit tittade på beundransvärt, självklart ska man inte bli illa behandlad, men jag tycker heller inte man behöver bete sig som 14 år och pinsam, kalla folk analklåda och hota om pungspark, för det inger ju väldigt mycket respekt. Hela feminismen börjar bli väldigt pinsam och jag tappar nästan hoppet för tjejer och människor överhudtaget, det är otroligt ledsamt. Detta ska vara vuxna människor, går vi tillbaka till apstadiet?

Håller med dig. Har också svårt att låta bli att reagera om någon bär väldigt avslöjande kläder där man ser bröst/ könsorgan. Tycker att alla har rätt att klä sig som de vill men svårt att förstå varför man väljer att klä sig traditionellt sexigt och kvinnligt om man ogillar uppmärksamheten. Finns sätt att klä sig som både är svala och inte framkallar samma uppmärksamhet.

Alltså ”vi kan inte hjälpa det”?! Så jävla idiotiskt sagt, det som gör det hela ännu mer tragiskt är att denne man dessutom aktivt kallar sig feminist och är engagerad i ett feministiskt nätverk?!
Följde diskussionen på fb och tycker Amie och Ghazal (som förövrigt är en DROTTNING, älskar den kvinnan) har precis rätt ton. ALLTID när en kvinna uttrycker ilska, uppgivenhet eller frustration kring mäns beteende ska det alltid komma springande en man och hävda tolkningsföreträde och/eller förminska kvinnans upplevelser, alternativt helt bortförklara männens beteende.
Som någon i den där diskussionen skrev, när en kvinna berättar om den här typen av upplevelser ska männen fan BACKA.
Förstår förövrigt precis vad Amie menar med att blickar kan vara minst lika obehagliga som kommentarer, ibland ännu värre, äckliga jävla manssvin som tror sig ha rätten att stirra ut en i det offentliga rummet. Om det finns ett helvete är de reserverade en särskild plats i det. Kan en man (som Victor) inte fatta att hans rätt att glo på kvinnor INTE står över kvinnors rätt att ha sin kropp fredad (även från äckliga blickar) ska man fan söka hjälp. Ej normalt.

Inser att jag omedvetet väljer bort kläder som är urringade bara för att jag vill undvika just att känna mig obehaglig till mods. Så sjukt sorgligt att det är jag som anpassar mig, att jag räknar med vad som kan hända om man bär urringat.

Tyvärr. Så gör jag också. Jag vill gärna få en beundrande blick eller kommentar om jag klär mig snyggt men det där obehagliga slemmiga och ofta nedvärderande, det vill jag inte ha. Så jag väljer bort de kläderna

Jag blir så jävla trött. ”Vi kan inte hjälpa det och ju mer man inte får desto mer kan man inte låta bli”, är han en tvååring i trotsåldern eller saknar han spärrar som normala människor har? Jag lovar att de flesta män kan låta bli, de skiter bara i att kvinnor mår dåligt av det och glor för att de själva tycker det är skönt när kuken sväller.
Och en annan sak: Kan alla bara SLUTA säga att tjejer ska ta det som en komplimang när killar beter sig som svin?! Jag pratade med en elvaårig tjej som hade fått lära sig att om en kille slår, tafsar eller kallar en dumma saker ska man ta det som en komplimang. Fattar ni inte hur fel det är? Lär tjejerna att ingen får fan behandla dem så. Och lär era söner att inte bete sig som svin. Det är inte omöjligt.

Shit, jag råkade precis fästa blicken vid Amies bara mage :/ Fuck, att jag inte kunde hålla mig.
//kvinna, 27, har jobb, skyr svin
(poängen är att det ÄR svårt att låta bli att glo på saker som sticker ut. däremot är det skillnad på glo och glo.)
Om du, LD, skriver en sjysst text med STORA BOKSTÄVER som sticker ut från den övriga texten, blir du du förvånad om folks reagerar mest på just dessa stora bokstäver som du med FLIT valt att markera? Knappast.
Om du, LD, går ut på krogen med världens röda läppstift till annars, säg helsvart outfit, blir du du förvånad om folks reagerar på just dina röda läppar som du med FLIT valt att markera? Knappast.
och återigen – det finns gränser. att glo är ok och mänskligt, att kommentera äckligt – inte ok.

Det är skillnad på att SE och att glo. Att glo är aldrig ok. Oavsett på vad- det är fult att glo. Att lägga märke till en stor byst i urringade kläder är normalt och naturligt, men det finns absolut ingenting som försvarar att GLO på det man lagt märke till.

Allvarligt talat, om killar/män inte kan hjälpa att de glor, inte kan hjälpa att de tafsar och inte kan hjälpa att de våldtar, börjar jag fundera på om t.ex ska få inneha höga poster överhuvudtaget. Som någon sa, har man så dålig impulskontroll ska man inte få gå lös, än mindre få ansvara för stora mängder pengar eller beslut som påverkar andra människor.

Jag noterade detta ”webb-omen” när jag vaknade i morse. Man undrar ju vem som har tolkningsföreträde? Vem har ”mest rätt” att känna sig trampad på? Har Amie alltid rätt att avgöra om en blick är äcklande eller inte? Det är är inte illegitima frågor.
I övrigt kan jag väl känna att ”Angelica med dottern Bella”’s kommentar ändå är rätt sund. Att hålla god ton kan man komma långt på. I övrigt kan jag väl tycka att hela diskussionen verkar löjeväckande, ska det här minska löneskillnader?
Jämställdhetposerande.

Jag blir seriöst helt galen när män ska berätta för kvinnor vilka frågor som är viktiga feministiska frågor, var kampen ska läggas. Vad fan vet du om hur det är att vara kvinna? Vad vet du om hur det känns att varje dag bli objektifierad? Det är väl fan inte du som ska definiera vad som är en meningsfull feministisk kamp, det är väl ändå kvinnor som själv måste få avgöra vad i det patriarkala förtrycket som de tycker är jobbigt och värt att kämpa emot.

Kom hit för att försvara femtastic! oj oj oj vad det här gör mig ledsen! Femtastic är ett helt underbart kolektiv av tjejer (endast tjejer) som jobbar med att genom musik (läger etc) med att bygga tjejers självförtroende. Att nu Victor, som inte är med i kollektivet ALLS paratar så dumt upprör mig! Fematstic har gjort mängder för tjejerna i min stad och bör inte kopplas ihop med en sån idiot!
Det här är deras facebook sida och jag tror att om du går in själv så kommer du fort se hur grymma dom är! https://www.facebook.com/pages/Femtastic/106123039476728?fref=ts

Fast jag tycker den där låten är obehaglig. Den förklarar ju varför mannen slår kvinnan. Den verkar till och med tycka lite synd om mannen. Hela låten osar ju ”det är fel att han slår henne, men…”. OBS: tycker jag! Någon kanske tycker att låten är feministisk, vad vet jag. Jag tycker att feminismen inte behöver låtar om kvinnomisshandel ur en mans perspektiv

Victor är helt fel ute, inget snack om saken, MEN, att han skulle vara någon slags frontfigur för Femtastic är inte ens i närheten av sant. Om det överhuvudtaget FINNS en frontfigur för Femtastic så är det hans syster Vanessa isf.

Det är absolut INTE ok att kommentera någons kropp eller utseende på ett nedvärderande sätt eller enligt mig annars heller. Dock tycker jag att hota med våld – att sparka in någons pungkulor så att de byter plats med mjälten är ju enligt mig riktigt sjukt och omoget. Språket dessa kvinnor använder är hemskt. Man kan säga saker på ett aggresivt sätt utan att hota med våld osv.

Självklart har Amie blivit utsatt för ett sexistiskt och oacceptabelt beteende från denne man. Det är fullt förståeligt om hon som drabbad regerar med att säga fula ord och tillmälen och i stunden är det självklart med ett aggressivt motangrepp för att avvärja attacken. Jag är dock helt övertygad om att det i den efterföljande diskussionen är fullkomligt kontraindicerat att tala om önskan om pungspark, analklåda etc.Att bemöta förtryck med förtryck är inte den rätta vägen att gå om man vill ha ett jämställt samhälle. Potentiellt vettiga personer (icke redan insatta och övertygade) blir bara irriterade och tänker ”rabiata feminister” och liknande.

Så många män som förklarar bort dylikt beteende med att de är män och inte kan låta bli att glo. Själv vet jag en hel del som inte glor så det är bara ett fånigt argument. Det handlar ändå om att visa respekt.

Jag tycker att ni slåss mot väderkvarnar. Gnäller över blickar! Jag kollar in män på samma vis. Jag placerar deras kroppar på min attraktivitets-skala.
Alla kvinnor som aldrig nånsin ser på en man med en objektifierande blick räck upp handen.

det är skillnad, jag kan inte se den skillnaden, men det är skillnad …..
lika förvirrad som du över detta men man får tugga i sig att andra ser saker annorlunda och att man inte kan se hur saker är olika när dom enligt egna världs bilden är samma ….
alla är vi olika ….

Jag är kvinna, 35 år, normalt utseende, brukar inte anses ”ful”. Ändå är jag lyckligt befriad från kommentarer och stirrande blickar. Vad beror det på? Är jag den enda kvinnan som aldrig har fått höra ”schyssta lökar”?
Jag väljer att ha på mig kläder jag trivs i och är inte direkt någon modeslav. Jag upplever inte att jag anpassar mig åt något särskilt håll, men är mycket väl medveten om att det jag har på mig styrs mer eller mindre indirekt av rådande modetrender och normer i samhället.
På samma sätt är jag medveten om att om jag frångår någon norm, det kan gälla frisyrer, genom att exempelvis ha håret i tuppkam, så kommer det att dra folks blickar till sig, just för att det är lite udda. Väljer man att ha tuppkam och sedan blir förbannad över att folk tittar lite extra på den, så tycker jag att man är korkad. I det fallet tittar folk för att det sticker ut, för att det är oväntat. Inte för att vara ohövliga.
På en badstrand är alla lättklädda, killar som tjejer, där är det inget märkvärdigt med bara magar och mycket blottad hud. Men skulle någon, kille eller tjej, välja att gå lika lättklädd
på t.ex ett stadsbibliotek, så skulle folk titta lite extra. Det är ofrånkomligt.
Eftersom normen i vår del av världen är att kvinnor inte går barbröstade, så blir ju konsekvensen av att medvetet visa mycket hud och bröst (t.ex genom en djup urringning) att folk hajar till och tittar lite extra, just för att det drar fokus till sig. Det är inte konstigare än så. (Och ja, brösten är en del av kroppen som är kopplad till sexuella associationer, så visst blir det lite extra laddat. Själv går jag inte alls igång på kvinnobröst, men ser jag bröst som framhävs extra mycket, så är det så att även jag har svårt att låta bli att titta – bara för att jag vet att man inte får. Det är ganska besvärligt.)
Nu har jag ingen aning om hur Amie väljer att klä sig, och självklart ska INGEN behöva bli kommenterad och objektifierad för sitt naturliga utseende, oavsett om det handlar om stora bröst, små bröst, kortväxthet, att man sitter i rullstol etc.
MEN om man medvetet väljer att förstärka någon del av sin uppenbarelse genom exempelvis klädsel, smink eller beteende som på något sätt avviker från genomsnittet, så får man nog finna sig i att det väcker uppmärksamhet. Det är en naturlig konsekvens.
Observera att jag ingenstans hävdar att kvinnor ska skyla sig etc, inte heller att man ska acceptera att bli sexuellt objektifierad i tid och otid. Men om man väljer att spela på sexualiteten, så får man också acceptera att vissa inte kan låta bli att titta.

Fast Kajsa, det problematiska är ju att en tjej/kvinna inte alls behöver klä sig på ett sätt som ”sticker ut” (eller är extra utmanande) för att få dessa blickar och kommentarer. Jag bär ytterst sällan extremkorta kjolar/shorts och än mer sällan urringat, och jag får ändå blickar och kommentarer D-A-G-L-I-G-E-N.
Sedan är det också en enorm skillnad mellan att TITTA och att GLO.
Fatta hur äckligt det är när män (OFTA äldre män dessutom, typ i min pappas ålder) sitter och glor på dig och VÄGRAR sluta ens när du glor tillbaka och ser arg ut, eller till och med säger till? Det är oehört objektifierande.

Kom att tänka på ett avsnitt av Seinfeld där George sabbar ett tv-seriekontrakt med NBC för att han blir påkommen med att stirra på VD:ns femtonåriga dotters klyfta. Jerry: ”Looking at cleavage is like looking at the sun. You don’t stare at it, it’s too risky. You get a sense of it then you look away.”
(Förvisso fortfarande objektifiering av kvinnor, men ja: stirrar du som ett gubbslem så ska du vara beredd på motreaktion.)

Man är alltid häftig om man använder ordet ”fucking” så mycket man kan i meningar, det visar otrolig aggressivitet och hat, man blir nästan rädd!
Roligaste är väl att dem flesta går runt med sina alldagliga slitna push-up bh:ar – och sen blir arg för att en kille kollar på sakerna som poppar upp under hakan, att kolla diskret borde inte vara något större problem – förstår om man kommer fram och kommenterar något dylikt, men kolla får väl alla göra. Det är inte så att det bara är killar som kollar på tjejers kroppar, tjejer kollar på killars kroppar – men inte lägger vi upp en dum IQ befriad kommentar på facebook och drar alla killar över samma kam.

Fanny: Förtryck var ett dåligt ordval av mig, härskarteknik eller osakliga tillmälen kanske skulle vara ett bättre val. Menade egentligen bara att jag har full förståelse för Amies reaktion i stunden, men tror inte det är konstruktivt att sedan på ett för allmänheten tillgängligt forum applådera fantasier om våld (flashbacknivå).

Jag tycker såhär: Vi kan inte hindra folk från att kolla. Jag kollar på killar, sådana som gillar kvinnor kollar på kvinnor (känns rätt naturligt att blicken dras till sådant man tänder på..). Men att kommentera är absolut inte okej. Det är det som är objektifieringen enligt mig, alla recensioner och kommentarer av personers kroppar, både direkt till henom och till andra. Samtidigt är det svårt att dra gränser. Vad är okej, att säga ”Vad snygg hen är”, ”Vad snygga ben/armar/(o.s.v.)hen har” eller ”Vad snygga (valfri mer ’intim’ kroppsdel) hen har”? Känns lite dumt att ryta ifrån om någon säger det första tycker jag. Kanske det andra också.
Jag gillar dock inte alls att man börjar ”hota” och skriva taskiga saker tillbaka till idioterna. Blir för mycket dagisnivå då, ”men han började ju!” o.s.v.
Apropå ingenting, hörde ni förresten att den där ”otrohetskontrollen” ansågs vara våldtäkt enligt Högsta domstolen?
http://www.dagensjuridik.se/2013/07/langt-fangelsestraff-otrohetskontroll-efter-aterforvisning-fran-hd
Har inte läst själva domen än men tycker HD:s domskäl verkar vettiga…

Sedan finns det också män som t ex unga killar som äcklas av att medelålders kvinnor dreglar efter dom. Inte för att kvinnorna i sig är medelålders eller så, utan mest för att de är så grova i munnen och påflugna. Jag kan tro att de flesta kvinnor inte beter sig så till vardags, men när det är fest och klackarna är i taket då begås många ex verbala övergrepp även från många kvinnors sida.
Ok jag fattar, det är kanske inte jämförbart med all den objektifiering som kvinnor får/har fått stå ut med sedan barnsben och i alla tider. Något som har normaliserats så till den grad att ”man” knappt reagerar på det längre. Trots allt finns det ändå en likhet mellan könen. Vi är kanske inte så olika innerst inne ändå. Om vi tänker efter riktigt noga. För ser ”du” en riktig jävla hunk komma gående så nog f-n stirrar man fast möjligen lite diskret och i smyg då. Kan helt enkelt inte låta bli… JU

Apropå det Amie tar upp: Sedan jag blev ganska tjock för några år sedan, så märker jag en sån himla skillnad på hur jag blir betraktad. Från potentiellt ligg, till någon man (oftast) tittar på med ointresse eller rentav avsmak då och då. Det kanske bara är en projicering av hur jag känner mig ibland, men det är ändå en märkbar skillnad. I början gjorde det mig ledsen, medan nu när jag väl får en slemmig kommentar så blir jag så lättad av hur mycket av det där jag slipper numera. Min kropp granskas ju fortfarande och är inte min egen, men det är ändå på ett annat sätt. Någon mer som känner igen?

Känner definitivt igen mig. Har också gått från smal till tjock. Enda ”komplimang” jag kan få numera är att ”åh du som är så söt varför bantar du inte ner dig” och liknande kommentarer.
Jag kan inte direkt säga att jag upplever det som skönt att vara tjock, däremot känns det som att man får mer pondus, när inte utseendet är i fokus på samma sätt.
Åh andra sidan kan det också vara irriterande att bli ignorerad av puckon bara för att de inte finner en attraktiv. Jag skulle själv aldrig i motsvarande situation dissa en man bara för att jag inte ville ligga med honom. Det är ju inte precis så att jag skulle stöta på någon som inte vill ha mig/tycker att jag är attraktiv. Så de behöver liksom inte oroa sig 😉

Det är självklart att ingen vill bli betraktad som ett köttstycke, men just den här diskussionen om blickar är så svår. Att bli tafsad på är fel i alla fall, ingen skall behöva stå ut med att någon rör vid ens kropp mot ens vilja. Dryga kommentarer skall man inte heller behöva tåla. Men blickar? I många fall märker man inte ens blickarna, och de gör definitivt ingen skada. Det kan kännas obehagligt om de är tydliga, men samtidigt måste människor få vända blicken dit de vill. Alla tittar vi på de människor vi möter. Om denna då har väldigt stora/blottade/på annat sätt uppseendeväckande bröst eller liknande så är det faktiskt naturligt att titta, man som kvinna. Det är upp till var och en att inte stirra, det är oartigt, men där går liksom gränsen. Ingen kan fällas i rätten för att hen ”stirrade på mina bröst”, och vi tittar alla på varandra. Själv tycker jag att blickar är tämligen harmlösa (så länge inga sexister börjar försvara tittande som ”män kan inte kontrollera det” eller liknande). Faktum är att jag blir ganska arg när folk försöker inkräkta på min rätt att åtminstone vända blicken åt vilket håll jag vill. Det är min rättighet att titta på min omgivning, och det betyder inte att jag tänker stirra, tafsa eller följa upp med slemmiga kommentarer.
//Emma Hå – som ibland klär sig sexigt, medveten om att oönskade blickar kan bli konsekvensen, men anser att det finns större problem som dessutom är lättare att bemöta och lösa när det gäller mäns inbillade friheter över kvinnors kroppar.

Roligt att ni tror att detta med att stirra är nåt manligt, det är ju att enbart utgå ifrån sig själv och dessutom bygga på myten om kvinnans icke-existerande sexualitet. Skulle en kille rasa över att bli stirrad på (vilket vi blir, lika mycket som tjejer skulle jag gissa) skulle han bli förlöjligad av andra män och anklagad för pärströmeri av feminister. Och när nån ger ett annat perspektiv blir denne utfryst och förlöjligad.
Det som inte är lika roligt är att dom enda som förlorar på detta är kvinnorna, detta reducerar feminismen till en pubertal och ointellektuell nivå.

Det är trist att du inte verkar ha fattat problemet. Att titta på andra människor är inte det som är fel, herregud ALLA ser ju sin omvärld och tar in den på olika sätt. Det är när tittandet går över till ett ”gloende”, när betraktaren uppenbart stirrar, och obehagskänslor väcks som det blir ett problem. Självklart får alla titta på vad de vill, men det är även viktigt att visa sina medmänniskor respekt och försöka undvika att göra andra obekväma. Att stirra på en kvinna (eller man) enbart pga dennes skönhet/attraktivitet och göra henom obekväm är lika oacceptabelt som att stirra på exempelvis någon som på något sätt kan anses extra oattraktiv (vilket jag är säker på att du fick lära dig som liten, det fick i alla fall jag!).
Debatten i sig är så legitim som den kan vara, kan en inte respektera andras rätt till sina egna kroppar på en så grundläggande nivå, hur ska en då kunna respektera deras rätt att inte bli antastade?

Hej! Jag kan inte heller låta bli att titta när en kvinna har bröst som hon väljer att visa på ett sätt som är iögonfallande. Det är på något sätt vackert och fint att titta på. Även om jag är en heterosexuella kvinna. Jag bara tycker om det och försöker att göra det i smyg.

Blickar är något en kan notera, och irritera sig på, lika mycket som en klapp på stjärten! Jag är en ung, lång, blond tjej som får stå ut med allt för mycket. Jag jobbar inom hemtjänsten med många äldre män som verkligen tror att de kan bete sig hur som helst, bara för att de är gamla och för att jag tar hand om dem. Det är INTE OKEJ att säga ”det är så skönt för gamla gubbar när unga vackra tjejer tvättar snoppen på dem” om personen i fråga inte är grovt mentalt störd (av exempelvis en stroke, demens eller liknande) och framförallt inte om personen i fråga faktiskt KAN tvätta sin nedre hygien själv.
Att sedan titta på en och säga ”Jävlar va snygg du var” varpå jag svarar ”jaha..” och försöker byta ämne, och sedan säger gubben ”ja då säger man tack!!”. Nej, jag vägrar säga tack för det skulle innebära att jag uppskattar dina nedvärderande kommentarer om mitt utseende, som är helt och hållet irrelevant när jag exempelvis bäddar din säng. Jävla gubbar alltså!
I fredags var jag, två tjejkompisar och några killkompisar på Håkan Hellströms konsert i Varberg, killarna stod en bit bort och vi tjejer låg på en filt på en gräsplätt och chillade. Inom loppet av fem minuter kom tre olika grupper av killar (3-5 personer i varje grupp) och försökte ragga på oss med kommentarer som ”åh vad skönt ni ser ut att ha det, får man plats??” eller ”hej tjejer vad fina ni är ikväll, får man vara med?”. Varför tror de att jag eller någon tjej någonstans skulle bli ”smickrad” av något sådant? Varför skulle någon bli smickrad av att främlingar ställer sig framför en och pratar om ens utseende? Jag vill bli tagen seriöst, kom fram och hälsa, säg ditt namn, om du vill prata men kom fan inte fram och kommentera något du tror dig ha äganderätt till.
Detta är bara några av de händelserna jag har upplevt de senaste DAGARNA! Hatarrr att vara tjej ibland. Något av det värsta är också när man berättar om detta för en tjejkompis varpå de svarar ”Jamen kom igen erkänn du gillar det lite i alla fall!!”…….

Spontant så har jag väldigt svårt för folk som anser att svordomar är så förkastliga. Är det av religiositet som de är så hemska eller? Nej istället är svordomarna bara till för att förstärka, eller förmedla en känsla.
Det sägs också ofta vara brist på ordförord att svära och ja det kan det kanske vara, men långt ifrån alltid. Om jag vore som du skulle jag sluta hänga upp mig så mycket på svordomarna. Häng upp dig på budskapet istället vetja 🙂

om det inte var för att hela diskussionen spårade ur i gammal personlig skit så hade man kunnat ta den på allvar. det slutade handla om det faktiska problemet tidigt i tråden … dom som kommenterade och kom med hatiska ord är mobbare sen way back och förtjänar inte att bli tagna på allvar.

Schyssta lökar? Ja, schysst tankeverksamhet var det ju definitivt inte frågan om här iaf. Det är kul med så kallade ”feminister” som inte gör annat än saboterar för sin egen verksamhet. Visst, det är fritt fram att lacka ur, men det är samtidigt även fritt fram att bli klassad som oförmögen till högre nivåer av hjärnverksamhet samt marginaliserad.
Så här når man inte fram till en vettig publik. Om man seriöst börjar dela ut pungsparkar för blickar, ja då ska man helt enkelt förvänta sig att bli anmäld för misshandel eller helt enkelt få stryk tillbaka. Är det den verkligheten som eftersöks?

Jag har tänkt på det här med blickar och att glo på bröst väldigt mycket. Borde jag skylla mig själv som klär mig för urringat eller är det männens fel? I vanliga fall brukar jag inte bry mig, men på jobbet är det så himla obehagligt. Jag brukar ofta inte tänka på hur jag klär mig, jag tar något jag tycker är fint. Och modet är ju ofta lite urringat sådär. Så sitter jag där sen, och så kommer det män i min pappas ålder och pratar med mina bröst och stirrar och jag känner mig bara så himla illa till mods. Vill helst försvinna, åka hem och byta om till en säckig polotröja. Jag vill bli tagen seriöst, inte som någon… slampa? Jag vet att det är svårt ibland att inte stirra, men jag tycker väl att de kan visa mig lite respekt och inte liksom prata med brösten. Förstår de inte att jag inte är intresserad? Att blickarna inte är uppskattade?…

Som kvinna har man absolut ALL rätt att bli förbannad, skrik, svär, vad du än vill. Vi behöver inte alltid vara rationella och lugna eller arbeta för att männen ska känna sig välkomna och förstå. MEN att hota med fysiskt våld som svar på en -blick-…?
Nu har jag inte läst tråden på FB men som jag ser Victors inlägg var det bara jävligt taffligt författat.
Om jag ser en attraktiv människa, kvinna som man, kommer jag att kasta en blick. Och det här med att stirra extra just för att man inte får- har ni aldrig haft problem med att sluta skratta i ett tyst rum? Det handlar inte om att vara en psykopat som förtjänar att låsas in, det är nervositet och en jävligt dumt fungerande hjärna, men inte per automatik ondska eller gubbslemmerier.
Tänk efter lite innan ni attackerar individer och hänger ut dem med för- och efternamn samt anser det helt ok med hot om våld- är erat straff verkligen på nivå med vad hen har gjort? Är ni egentligen så sjukt förbannade på just Victor? Diskreta nervösa blickar är liksom inte var problemet ligger utan i de som kräver plats, kommenterar era kroppar, ger er ”uppskattande” långa blickar osv.

Jag tycker att det är väldigt sorgligt att se på vilket sätt som kvinnor försöker att få bukt med ett problem. Med glåpord, versaler, tuffa svärord och hot om våld.
Om nu detta problem är ett seriöst problem, varför inte välja tackla problemet på ett seriöst sätt så att ni blir tagna på det allvar ni faktiskt tycker att ni förtjänar istället för att bevisa motsattsen? Nu kommer jag att kalla er för dumma, för det är precis vad ni är när. Det är inte såhär man löser ett problem, vilket ni förhoppningsvis förstår innerst inne. Det känns mest som några unga och omogna tjejer som ryggdunkar varandra på den ena dumheten efter den andra. Och far med glåpord, versaler, tuffa svärord och hot om våld för att hitta sin plats i flocken.
Fan skärp till er och inse hur man får till en ändring på saker.

Men du, hur tänker du dig att vi ska ”lösa” problemen då? Genom att hålla God Ton™? Tror du att det är så vi har nått de framsteg som kvinnorörelsen gjort historiskt? Tror du helt seriöst att de feminister som kämpade till sig rösträtt, rätt till utbildning osv så vidare gick omkring och var typ snälla?
Din idé om hur en når förändring handlar troligen om att du personligen ska känna dig bekväm med att ta till dig budskapet, och det kommer du tyvärr inte gör eftersom budskapet är att du måste förändra dig själv som man och att du måste tryckas bort från din privilegierade position. Jag förstår att det känns hårt att det finns feminister som säger detta, det är aldrig kul att förlora sina privilegium, men nu är det tyvärr så att det inte är upp till dig att avgöra hus kvinnokampen ska se ut. Hade vi anpassat oss efter vad män tycker är ”konstruktivt” hade vi fortfarande inte haft rösträtt.

Hur tänker du LD när du lägger upp bilder på ”snygga” killar i din blogg och det är fritt fram för alla att kommentera och tycka kring dessa människors utseende? Om jag inte minns fel så gjorde du detta i vintras. Inget påhopp alls, utan en ärligt menad fråga.

Jag förstår att kvinnor har kämpat för sina rättigheter med våld, ilska, slagord och aggressivitet tidigare och att det har gjort mycket för jämställdheten. Men om vi ser till Sverige som exempel så är det ju en stor skillnad när det gäller kvinnors möjlighet att framföra och nå fram med sina argument i dag och för 100 år sedan. Lever man under ett sådant stort förtryck att man inte kan nå fram med sina budskap utan våld och slagord, ja då använder man naturligtvis det i sin kamp, men idag har vi möjligheten att föra fram budskapet på ett helt annat sätt.
Vi tar ett omvänt exempel: Ni kanske aldrig skulle titta på en mans kroppsdelar och tänka att han var snygg eller sexig, men låtsas att ni gjorde det. Mannen märker detta och vill nu föra fram budskapet till er om att han tycker att det är förnedrande och respektlöst av er att göra så. Om han skulle framföra sitt budskap genom att kalla dig för en äcklig sugga, svära åt dig, säga att han skulle sparka dig på f****n, skulle du då lyssna, ta till dig hans budskap och börja reflektera över vad du har gjort för fel? Det skulle inte jag göra, jag skulle bli arg, och skjuta bort de argument som eventuellt fanns gömda mellan de fula orden. Hur skulle ni reagera på om han, även om ni märkte att han var arg, istället berättade varför han kände sig förnedrad och respektlöst behandlad? Skulle det då vara större chans att ni tog till er det han sade och tänka till innan ni gjorde samma sak nästa gång?
Jag förstår att man blir arg och äcklad när en man glor på en, det blir jag med. Man har självklart rätt att bli arg och skälla på någon. Är ens syfte att få ut sin ilska så är det ju det bästa sättet, men är ens syfte att förändra så tror jag att det finns bättre sätt.

Du skriver att det är skillnad på nu och för hundra år sedan. Visst, feminismen har gjort framsteg, kvinnor är inte längre förtryckta formellt juridiskt, men kvinnor är fortfarande förtryckta. God Ton™ kommer inte vara en bättre metod nu är vad det varit innan.
Kvinnor har inte samma yttrandefrihet som män i praktiken. Kvinnor som yttrar sig får i mycket högre grad stå ut med hat och hot, blir skämmande och förnedrade, förminskade och tystade. Även om vi juridiskt har samma rättigheter så är detta en realitet för alla kvinnor.
Jag förstår ärligt talat inte vad det är som förändrats så mycket att kvinnor idag inte skulle behöva vara förbannade.

Jag har ägnat några minuter till att försöka förstå dig lite mer. Vad som får dig att tro att du gör något ÄKTA och SUPERVIKTIGT för mänskligheten (läs kvinnan). Jag har läst dina tomma och innehållslösa kommentarer och tidigare blogginlägg. Du vill vara radikal. Du vill ha åsikter. Men du vill inte ändra något speciellt. Du vill få uppmäksamhet. Men när du får uppmärksamhet så vill du att man ska hålla käften.
Ett annat tydligt exempel är när din bror fyller år. Då är det viktigt att det inte är blått eller för ”killigt”. Man ska inte följa normen om man är Natashja. Man ska göra precis tvärtom om man vill göra något vettigt för detta samhälle. Man ska instället skapa en het ny norm, en som för Dig är mycket bättre. Man ger bort bara typiska ”tjejsaker”. Det är att göra precis samma sak och ändrar absolut ingenting. Döda en norm med att skapa en annan. Väldigt sorgligt.
http://ladydahmer.nu/wp-content/uploads/2013/07/20130720-200817.jpg

Kan alla lyssna noga nu: Jag är i Spanien hos släkten och min kusin som är tretton år gammal vill köpa en T-shirt med Johnny Depp på. Den är ganska dyr så hon tar en bild och visar för sin mamma när hon kommer hem. Hon säger att hon väldigt gärna vill ha tröjan och att hon kan betala de 23 eurona helt själv. Mamman svarar att hon inte gillar tröjan och att den dessutom är för dyr. Lite senare frågar min kusin igen om hon kan få köpa den, men då blir det stora rabalder. Tröjan är tydligen förskräckligt vulgär för en trettonårig tjej och alldeles för urringad (den slutar ungefär halvvägs mellan halsen och brösten och är inte vidare urringad alls). Alla säger bestämt att tröjan är hemsk och arken motivet, färgen eller modellen passar en 13åring. Min kusin (ganska känslig) börjar gråa varpå föräldrarna har samtal med henne och repeterar vad jag nyss skrivit. Kan någon snäll person vara snäll och analysera detta för jag vet inte riktigt vad jag ska säga varken till min kusin eller lillasyster som hört alltihop. VAD BORDE JAG SÄGA? Vem har rätt? Ur ett feministiskt perspektiv! Jag vet inte tillsägelser mycket ännu för att kunna göra det själv. Har det här ens med det att göra??

Jag tror att det kan vara bra att man för kampen på flera olika sätt. Sedan kan man personligen tro på att man når störst framgång på ett visst sätt, det betyder inte att alla andra sätt automatiskt är fel.
Sen när blev att argumentera, förklara, upplysa och ge sakliga exempel synonymt med att be snällt?

Jag hatar män så jävla mycket – de är överallt och drar ner stämningen och tar all plats med sina fula anleten och töntiga intressen. Älskar kvinnor och önskar att jag fick gå igenom livet utan att träffa på mer än fem karljävlar. De enda kvinnor jag inte älskar är de som så jävla envist ska försvara män och BLABLABLA inkludera vidriga hipster”mansfeminister” i den feministiska kampen. Vem fan bryr sig om vad män tycker och män vill? Vreden jag känner över att behöva inkludera och ha förståelse för förtryckarens jävla känslor och perspektiv – deras ständiga mandat att tycka och låta i varenda jävla sammanhang. Försvinn vita män försvinn bara.

Men… lite synd är det väl om dem ändå då de också påverkas av patriarkatet (inte i samma mån, såklart). De får ju till exempel inte bete sig ”kvinnligt” åt vilket iofs grundar sig i att man ser ner på kvinnor, men ändå. Det räknas väl?

Jag kan faktiskt förstå varför män tittar på, och kommenterar, kvinnors kroppar.
Det är ju rätt självklart egentligen, att när män har lärt sig (precis som vi alla) att kvinnor och deras kroppar är till för just männen att titta på och recensera, då kommer de ju att göra det. Män tar sig rätten att glo därför att den rätten hela tiden har getts åt dem.
Det någon skrev ovan, att det inte jämnar ut löneskillnader att kritisera det här, det håller jag inte alls med om. Det handlar om precis samma struktur, att män ställer sig ovanför kvinnor och tar sig olika rättigheter. Får vi ett slut på ”glo-problemet”, genom att kvinnor och män börjar ses som lika mycket värda, så kommer vi också att ha lika löner.

Jag nog alltid vart typen som tyckt att det fel att inte ”hålla god ton” d.v.s argumentera sakligt för sin sak osv. Så jag måste ärligt säga att jag tidigare har fördömt andra kvinnor och feminister som valt en annan väg.. Jag känner har många fler perspektiv och större förståelse för de kvinnor som bara inte längre ”står ut” med att vara ”be the bigger person” jämst och ständigt, (för det känns verkligen som ett heltidsjobb ibland.) Det är tufft att vi ska alltid tvingas ta den rollen, eftersom vi faktisk är dem som tar alla smällarna.
Så jag ångrar att jag har varit så hård mot andra kvinnor i den frågan.

Jag förstår inte riktigt debatten här? Manliga debattörer vill alltså tala om för kvinnor, att kvinnor inte får bli aggressiva och förbannade när män utsätter kvinnor för sexism och objektifiering? Manliga debattörer vill tala om för kvinnor hur och på vilket sätt, kvinnor skall få tala om detta problem sins emellan, ett problem som drabbar i princip alla kvinnor?
Nog för att vi alla vet, att många män tror sig ha tolkningsföreträde, bestämmanderätt och beslutanderätt över kvinnor (inte minst maktmän i alla tider) men att män som till och med kallar sig feminister tror sig ha rätt att tala om för kvinnor, vilka ord som skall få komma ur kvinnors munnar och vilket humör kvinnor ”skall” vara på när män har grisat sig mot dem, är chockerande.
Män vet inte hur det är att vara kvinna. Hur skulle de kunna veta det? Nuff said.

Jag tycker inte att någon har en skyldighet att hålla god ton, men jag tror inte heller på extremism. För att åstakomma förändring behövs medhåll från en större massa anser jag, och enligt mig skapar man inte detta genom att ständigt praktisera sin rätt att vara otrevlig.

Jag tycker den här diskussionen har blivit obehaglig på många vis. Vi är alla formade av ett samhälle byggt av patriarkala strukturer och agerar därefter. Män som tar sig rätten att glo så kvinnan känner obehag kan fara och flyga, men ”jag hatar alla män”? ”Hot om våld mot män är okej för det är annorlunda”? Sorry, men jag vägrar se män som fiender. Nej, jag smörar inte för männen. Men jag vägrar gå med på vi och dem-tänkandet som många här uttrycker. Man löser ingenting genom att se alla ”på andra sidan” som fiender.

Håller med, mycket obehaglig, en kan ju tro att alla former av motangrepp av förtryck är bra. Se dock på GBG-demonstrationerna 2001 (16.000 pers i fredlig ickevåldsdemonstration mot Bush, USA- och EU-imperialismen, 300 huliganer och våldsverkare). Vad minns de som inte deltog i demonstrationen och inte var så insatta i frågorna, men hade kunnat bli? Det politiska budskapet från den fredliga demonstrationen? Knappast, de minns att stan slogs sönder och att det var ”vänstern” som gjorde det!

Pluspoäng till Amie och alla tjejer här som vågar säga vad de verkligen tycker, från hjärtat och utan rädsla för att trampa överkänsliga killar på tårna. Otroligt befriande att se tjejer som äntligen, äntligen säger ifrån, när de behandlas illa av killar. Låt ingen annan människa tala om för er vilka ord ni får och inte får använda eller hur arga ni (inte) får bli.
Idioter svarar man, på idioters eget språk, vilket för övrigt är det enda språk som idioter själva förstår. Önskar idioter bli bättre bemötta när de har öppnat munnen utan att tänka, så får idioter lära sig att tänka innan de öppnar munnen samt bemöta andra människor med den ”goda” ton, som de själva förväntar sig att bli bemötta med.

Å herregud! Kommentaren med analklåda kan vara det bästa jag läst på länge!! Haha herregud så klockrent! Skogstokigt!
”Kränkta män” – folket alla tycket synd om. Det är tufft för dem. En kvinna som vågar öppna munnen och säga ifrån- ”nä men herregud! Å nej! Lås in henne! Hon hatar män! Herrrrrreeeeeguuuud!
Men helt ärligt… Vilket kvinna har inte tänkt:” fan vad jag hatar män”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *