Kategorier
feminism & genus

Jag slits mellan känslan att vilja böja mig fram och suga i mig och känslan att slå samma personer på käften.

Fyra dagar kvar till flytt but who’s counting? (Jag!)
Jag har lite av en livskris. Jag är så trött på det här ständiga konfliktandet i feministkretsarna (och andra) där större delen av tiden går åt till att sätta dit, sätta åt och uppfostra varandra vilket alltid resulterar i långa försvarstal, händer över öronen (lalalalalaa) och kränkta känslor. Jag är själv snabb med offerkoftan emellanåt men jag spyr fan på mig själv ibland. Jag vill egentligen bara lyssna och ta till mig, låta mig bitchslappas och tillrättavisas men det blir svårt att vara mottaglig när man känner sig angripen.
Anna // Apan satt i granen brukar ofta fråga mig varför jag väljer att lyssna på människor som får mig att känna mig dum, men en del har ju så jävla mycket bra att leverera och jag slits mellan känslan att vilja böja mig fram och suga i mig och känslan att slå samma personer på käften. (Dessutom har jag ju alltid Anna att krypa tillbaka till när jag vill må riktigt bra!)
Jag tror man måste göra det förstnämnda ibland. Givetvis under rimliga förutsättningar, stå aldrig ut med sånt som bryter ner er! Men att kliva utanför bekvämlighetszonen och vara öppen för att en egen synsätt är snävare än man vill tro. Fy fan vad jag har lärt mig mycket av folk jag tycker är dummaihuvet.
Det är tankarna idag. Och igår. Och antagligen imorgon. Ångest och livskris.

20130626-185347.jpg
Burgschki

(som inte hatar eller vill slå på käften förresten.)
Jag ska fylla på länklistan i högermenyn. Har ni några riktigt bra tips på feministbloggar? Gärna brutala manshatande uppfostrande sådana blandat med feelgood’iga snyggfeminister med höga klackar och glimten i ögat.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag slits mellan känslan att vilja böja mig fram och suga i mig och känslan att slå samma personer på käften.”

Jag tycker jag lär mig de där gångerna jag står där och känner mig som ett fån. Jag får en ny vinkel att se på saken. Och även om jag inte ändrar min åsikt så kan jag se att det finns inte ett eller två ”rätta” svar eller vägar, det finns fler. Sånt är upplyftande.
Fast det är ju steg två.
Den allra första känslan brukar vara försvar. Det beror ju lite på hur attacken ser ut också, och hur den artar sig.

Jag tycker inte att det alltid handlar om vilken kritik som framförs utan hur den framförs. Jag har väldigt svårt för att lyssna eller ta till mig om det blir levererat i uppläxnings-mode. Folk som klarar av att säga det på ett schysstare och ödmjukt sätt kommer betydligt längre. Det är inte konstigt att man går i försvar istället om man känner sig attackerad.

Så himla bra skrivet. Jag kan känna att visst, ibland tappar folk tålamodet men hetskhet och sarkasm funkar inte för att få mig att ändra åsikt iaf, då går jag bara i baklås, vilket jag självklart vet är as-barnsligt men jag kan inte låta bli.

Jag tycker de direkta angreppen, alltså de där det länkas och faktiskt kritiseras öppet och relevant är HELT Ok, det är det jävla sub-kritiserandet jag hatar. Det är BARA vidrigt.
Vidare är det ”skönt” att höra att andra upplever det skitjobbigt också med dessa kriser eller när det faktiskt ska rivas och nypas. Är liksom en tröst att känna att en inte är ensam i den känslan.
Jag tycker bland annat att http://mondokanel.wordpress.com borde vara med bland dina länkar. Älskar hennes inlägg nästan jämt. Sen tycker jag ju givetvis att jag själv borde vara med också 😉

Jag hamnade osökt på http://falskheten.blogspot.se/ i dag och jäkla vad bra hon skriver. Gillade den bloggen mycket 🙂
Hamnade senare på http://pkmaffia.wordpress.com/ och samma där, gillade den också mycket.
Jag vet inte om jag håller med eller fattar allt som skrivs haha på de bloggarna men jag verkligen älskar HUR dom skriver och hur bra dom kan uttrycka sig! Blir helt knasig av att läsa sånna texter som är så förbannat bra skriven.
jorå LD jag gillar dina texter också 😉

Jag kan inte annat än hålla med. Håller själv på att ”lära” mig mer om feminism och suger åt mig allt jag kan just nu. Både negativa och positiva saker. Har lärt mig (insett) massor av nya saker/tankar av dig och genus SCHMENUS (som jag tycker du borde ha med i länklistan). Lycka till med flytten!

mina33anledningar.com är skitbra, en ny lista varje dag från olika personer som listar sina 33. Sedan förstås Schmenus som redan promotat sig själv, Mondokanel som också redan blivit lyft, fantastiska Stökboet som levererar jämt och ständigt och tja, jag själv. Jag är en av få lesbiska mammor i det här sammanhanget känner jag, och jag bloggar inte bara om mammalivet utan även om normer i allmänhet, genus, hbtq, feminism osv you know it. Så jag tycker definitivt jag är BRA och värd att lyftas fram. (Självgodheten är också ett plus i kanten)

…och för att kommentera på själva inlägget också. Jag känner att mycket av det där uppläxandet hit och dit är rätt meningslöst. Alltså, att olika perspektiv får lyftas fram och att någon skriver ”feminismen är inte bara till för vita kvinnor/heterokvinnor/gående och seende kvinnor” eller vad som helst – DET är bra och vettigt och leder någonstans, men när någon aktivt och gång på gång klankar ner på någon annans feminism… alltså, då förstår jag inte riktigt.
Kanske har jag missat något essentiellt i sammanhanget, men i min värld så skriver du LD om vissa frågor/på ditt sätt (och försöker även lyfta in nya perspektiv), Schmenus skriver om sina, pkmaffia om sina, falskheten om sina, KP om sina osv osv i all evighet och det är väl bara toppen om den som kan och brinner för det ena lyfter och debatterar det! Sedan är det skitbra om vi läser varandras texter, kommenterar, tar in, ställer motfrågor, säger emot, ser nya perspektiv – men att säga att någons debatt är mindre värd eller löjlig… det förstår jag inte. Varför? Som kloka Calle (calleism.wordpress.com) kommenterade inne hos mig idag, kort och koncist: Att stänga ute människor som arbetar åt samma håll om än med olika metoder verkar en smula kontraproduktivt…

Jag har fått utstå mycket ifrågasättande som MAMMA som inte väljer att vara hemma med mitt barn, utan har delat på föräldraledigheten med min man. Vi har gjort det ”trots” att vi ”egentligen” inte har kunnat. Därför kanske jag har varit en av de som försökt ”sätta dit dig” när det gäller era val. För jag provoceras av det. För jag har fått utstå så mycket, fått försvara och förklara att jag VISST vill mitt barns bästa, men det når inte fram.
INTE ENS DE DÄR SUPERDUPERMEGA-FEMINISTERNA MED HÅR UNDER ARMARNA OCH PRINSESSKLÄDDA SÖNER delar på föräldraledigheten. Det bekräftar liksom anti-jämställdisters tes om att det VERKLIGEN är fel.
Och ja, jag har fått ditt (blogg)namn i ansiktet i såna diskussioner.
Det är så många som pratar jämställdhet, men få som faktiskt utövar. Och det är väldigt ensamt här emellanåt.
(Och det är därför jag ser dig som en av mina främsta förebilder, för du snackar inte bara, du GÖR!)

Jag har tidigare slitits mellan ”come on come all alla får vara med feminismen” och det faktum att jag tycker det är skitmysko att te x vara kristen feminist/höger feminist/hemmafrufeminist osv. Men jag har kommit fram till att det inte är någonting jag är intresserad av att diskutera. Jag har ingen lust att snacka om vem som är ”den bästa feminismen”. Det känns så fruktlöst – kan vi inte bara skita i det? Diskutera MED varandra istället för OM varandra!
Jag gillar Maria Engelwinges blogg http://blogg.passagen.se/flybaby/
Och absolut Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina http://ablativ.blogspot.se/
och så min egen blogg såklart 😛

Alla kan absolut inte vara med! Man får inte tumma på feminismen för att den ska bli nån mellanmjölksversion som funkar för alla. Jag avskyr när man ba ”är du för lika rättigeheter så är du feminist”. Nej det är du FAN INTE.
Däremot vill jag göra feminismen lättillgänglig för de som är mottagliga. 🙂

Jo jag själv har ju känt mig lite uppläxad av dig, och liknande bloggar.
Jag började läsa här, inte för att jag var någon hängiven feminist, utan för att jag tyckte (och tycker) att du är lite allmänt ball sådär, och dessutom jagar jag hela tiden efter bloggar som inte handlar om läppförstoring, galna shoppingrundor och festnätter på stureplan. Det är liksom inte min grej, jag som är lite samhällskritisk, ekofantast och konsumtionskritisk.
Däremot var jag fast övertygad om att jag inte skulle sätta på mig några ”jäkla genusglasögon”, för genus, det var minsann bara rödvinsvänstern som höll på med, och patriarkala strukturer var väl lite gulligt överdrivet sådär.
Jag var absolut för jämställdhet, men jag ville inte riktigt se de faktiska problemen.
Och som en tjurig unge vände jag bort blicken när jag stötte på något som sade emot mig. För jag skulle minsann inte ha några genusglasögon.
Men eftersom att du är ball (du och många andra) fortsatte jag läsa.
Och där någonstans måste jag ha öppnat mig och börjat suga i mig istället, för en dag var de bara där. Glasögonen.
Så nu är jag väl också en sån där feminist. Och jag har till och med kommit på mig själv med att öppet kritisera de patriarkala samhälsstrukturerna. Det ni.
(Trots att jag har ”vaknat” nu, så kommer det här nog inte bli en hjärtefråga för mig. Jag är upptagen med att stoppa konsumtionshetsen och lyxjakten.)

Får en promota sig själv? Jag tycker i så fall att jag är ganska rolig och klok ibland.
…. alla mina länkar är det ju du som bidragit med, så vettetusan om jag har något att komma med annars.

Det är livet, och frågan är vem man lär sig mest av? Men om det dyker upp fölk som ger en ångest så tror jag inte de lär en något mer.. Allt gott från en som kanske omedvetet irriterar dig mellan varven,, vem vet:)

Varför bloggar som är just: ”Gärna brutala manshatande…”? Kan man inte vara feminist UTAN att HATA män? Det är känslan du gett mig hittills iallafall, att man inte måste HATA män för att vaa feministisk….
Detta är kanske lite ”off the record-2, men lika/jämställt samhälle gäller väl åt båda hållen?
Jag är lite nyfiken på vad du tycker om att vårdnaden går oavkortat till modern då ett par som får barn inte är gifta. Det om något är väl förlegat i dagens samhälle, som ska slå ett slag för jämlikhet? Vad är det som gör modern bättre lämpad som förälder (alla ammar inte)? Varför får modern automatiskt vårdnaden, måste ”godkänna” fadern som pappa, samt att barnet automatiskt får moderns efternamn? För mig är det rätt ojämställt ur ett perspektiv. Många fäder måste ”slåss” för sin rättighet att få vara pappa – all ”rätt” ligger hos mamman. Att pappan har samma rätt som mamman till barnet, borde vara en självklarhet i nutid. Eller? (Nyfiken på vad du säger.)

Jag tycker nog att det är ännu mer förlegat att pappan i en heterorelation automatiskt erkänns faderskapet då paret är gifta, för då presupponeras liksom att bara för att parterna har sagt ja till varandra så är det helt UTESLUTET att kvinnan kan ha legat med någon annan. Det är lite festligt tycker jag.
Som LD skriver så handlar ju inte det om att pappan anses vara mindre värdig som förälder, utan just om att barnet fötts ur kvinnans underliv och därför kan man vara helt säker på att barnet härstammar från henne. Inte konstigt alls.
…sedan tycker jag helt biologi- och heterogrejen är rejält störande. Vi som är två kvinnor var också tvungna att fylla i exakt likadana papper som ett heteropar, med vårt barns födslovikt osv. för att kunna få fram ett ungefärligt datum då han blev till. Eh, jo, vi visste att han blev till den 15 december på Huddinge sjukhus, liksom.
En person som bidrar med sperma är för övrigt inte per automatik pappa. Don’t forget.

Jag tyckte att du var rätt knäpp för flera år sen när jag började läsa det du skrev, men att bli provocerad är en bra början till att antingen styrka sig eller ompröva sina åsikter och i många fall har jag gjort helomvändningar. Ofta är världen ganska svartvit när man precis kommit ut i vuxenlivet, det är så mycket man vill ha i fack för att göra allt enkelt och begripligt. Men jag är glad att jag slapp stelna innan jag provat något annat.
Därför tycker jag att diskussionsforum som till exempel Familjeliv får oförtjänt mycket kritik av folk. Att det bara skulle vara knäppgökar där och att det bara står präktig smörja tycker jag inte stämmer. För även om det skulle vara så så är det himla nyttigt att få se konkret hur många nyanser av åsikter som finns och hur resonemang kan drivas och vinnas, omger man sig bara med likasinnade missar man ju den biten.

En god vän till mig skriver en hel del feminism, jämnställdhet och genus. Dessa ämnen brinner hon verkligen för! Hennes motto är att ta varje fight. Innan jag lärde känna henne för drygt ett halvår sedan så var jag en såndär ”jag tror på jämnställdhet, men feminist? Nej verkligen inte, jag hatar inte män!”. Som tur var tog hon även den fighten, vi diskuterade en massa och nu försöker även jag få folk att förstå vikten av den här frågan och upplysa om att feminism är något helt annat än manshat.
Jag tycker helt enkelt att hon är en fantastiskt engagerad människa som sätter människors lika värde i frrämsta rummet!
http://cassandrabirgitta.devote.se/category/831768/genus_672858.htm

Jag vet inte… Laddar upp en video om kläder och hur dåligt de kan få oss att må. Vad vi säger för idiotiskt till barnen osv.
Den är snart uppe, ( datateknik går ju så oooooootroligt snabbt här på landet. )
Sen vet jag inte om råfemenist osv, men jag är en kvinna med fyra barn, driver ett gym, är PT och kostrådgivare. Samt snackar om att det är ingen bra idé att tycka illa om sig själv.
Jag har tur och har alltid fått erfara att jag klarar’ allt , om jag vill.
Tycker att du är fantastisk… ( jag vill ha ditt mod)

Jag är en av dem som blivit riktigt arg på dig en gång och som då skrev ett inlägg i min blogg om det. Jag vet inte om du kommer ihåg det, men du svarade i alla fall. Det handlade om våldtäktsmän och psykopati bl a. Jag har inte ändrat åsikt i frågan eftersom det handlar om mina erfarenheter, men däremot har jag tänkt på att jag skulle vilja be om ursäkt för att jag gick på så hårt och argt. Så det gör jag nu. Jag svarar inte heller så bra på ilska och anklagelser och det finns bättre sätt att få folk att lyssna och ta in, om det är det man vill. Den enda bilden du kan ha fått av mig nu (om du inte varit inne och läst min blogg fler gånger där jag tackar bl a dig för all styrka du förmedlat) är ju att jag bara är jävligt arg på dig. Det stämmer ju inte, men det är svårt att tygla sig ibland när man riktigt går igång på något som känns så totalt fel för en.
Men en sak jag verkligen inte gillar och som jag absolut inte tycker att man behöver lyssna på är de som bara vill göra ner en och visa hur dum och enkelspårig man är med en spydig, raljerande ton. Det finns partaj för såna och de läser jag inte längre för jag blir så illa berörd av mobbningsattityden där.

Varför är det ett sådant tjat om ”manshatande” feminist. Förutsättningen att alla människor;- oavsett ålder, kön, hudfärg osv ska kunna leva och bo tillsammans i FRED är väll att alla är lika värda? att alla får samma respekt? Men att hela tiden lägga till kategorier som ”manshatande” är då fanimej grunden till varför killar (de flesta jag träffat, och ja;- de är snälla och uppfostrade) säger sig hata feminister.
Ni kan gapa och hata så mycket ni vill! Stå för det du tycker, men uppmana då fan inte till annat slags hat som vi försökt få bukt på i tusentals år.

Har tyvärr inga bra blogg tips, men skulle själv gärna bli tipsad om super bra litteratur i ämnet, gärna klassiker som alla borde läsa. Vill ligga i hängmattan/vid havet osv med ngt riktigt bra och inte ipaden då….

Har läst egoinas blogg i fem år nu och tycker den är så jävla bra. Inte tydligt feministnischad, men den har en sådan underton och dessutom är hon så jävla kick-ass och mysig på samma gång.
Jag tycker hon ska vara med i listan!

Kan inte ni vältaliga och insatta ägna en liten stund åt det här och sedan formulera strukturerade kommentarer..? Jag hittar inga bra ingångar att strukturera mina tankar kring det här, men mycket flashar förbi och jag vill förklara så mycket.
http://toklandet.wordpress.com/2013/06/26/riskminimering/
Om hur män minsann inte är onda, men det är genusvetenskapens, ROKS:s m.fl:s åsikt och grundtanke. Och nåt om att män är mer utsatta och tar sin roll som riskminimerande i samhället på allvar. Typ.

Oj. Min spontana reaktion på ditt blogginlägg som du vill att vi vältaliga ska bemöta är att du har tittat på GirlWritesWhat på Youtube och har kopierat hennes argument fast i en förenklad form.
Sen den länken du länkar till börjar med meningen ”Även idag får vi en dos av misandrisk feminism….”
Alltså….Nej. För att hävda feminism är inte att automatiskt vara misandrisk. Då är en ohyggligt dåligt påläst inom feminismen. Feminism är INTE likställt misandri.
Jag förstår inte ens hur du tycker att genusvetenskapens grundtanke är ond….

Men du medger ju ändå att de som inte är med dig även har utvecklat dig.. Jag tror att en av framgångarna bakom feminismen (får man får ju ändå säga att feminismen är ett hyfsat framgångsrik ideologi) tror jag beror på att den aldrig tystnar. Att diskussioner alltid pågår. Sedan håller jag med om att tonen kan vara hård, särskilt min egen, men måste vi alltid vara så himla snälla jämt då?
Sedan håller jag inte med om att inte ”alla” kan vara med på tåget.. Jag är jätteglad över min väninnan som på inget sätt är någon superfeminist, men som ändå tänker på att det är viktigt att hennes son får ha rosa kläder och att hennes dotter uppmuntras till framåtanda. Det är ju den breda massan som skapar förändringar. Vore det inte för alla ”halvfeminister” skulle aldrig leksakskedjorna ha gjort könsneutrala kataloger i julas, tex. Vore det inte för att feminismen påverkar ”vanligt fölk” skulle inte efterfrågan på mer färgglada kläder för pojkar finnas. Och när det leder till förändring får gärna folk vara ”halvfeminister” och raka benen och färga fitthåren, så länge de är med och påverkar..
Sedan visst, de djupaste diskussionerna får vi feministnördar hålla, så är det ju. Och så grundar vi det, sakta men säkert, hos de ”vanliga feministerna”. Som hjälper till att sprida det vidare till ”halvfeministerna”, som i sin tur för det vidare till ”vanligt fölk”. Tror inte feminismen skulle klara sig utan hela kedjan liksom.
En jävligt fin feministisk blogg är förresten brunheten.blogg.se. Och en jävla fin feministisk podcast är ju http://www.gotlandstrosorna.se som man ju kan puffa för om man skulle ha lust! 🙂

Självklart måste man kunna ha olika åsikter och kritisera, däremot har jag väldigt svårt för när man uttrycker sig nedlåtande och rent elakt. Kritik kan framföras på olika sätt, men den är helt klart lättare att ta till sig om den är konstruktiv och inte bara får en att känna sig dum. Visst får man vara arg, så länge man kommer ihåg att det faktiskt sitter en annan människa där i andra änden som förväntas ta emot det man känner för att spy ur sig.
Och bloggtips? Självklart SannaM som har ett bra och lite annorlunda perspektiv.

Ja men vi har ju alla rätt att sätta personliga gränser för vad som är ok och inte. Ta till sig smarta idéer av folk som ändå verkade vara totala idioter är typ vad min utbildning gick ut på…
Och så kan jag ju tipsa om den här mysiga lilla bloggen du vet, Stökboet. En mjuk och kvinnlig hand att hålla när det blåser kallt är mottot för vår blogg 😉

De flesta riktigt bra bloggar jag läser är lite blandade, vill du bara ha just feministiska bloggar? Förutom de du redan länkat till tycker jag att dessa borde vara med:
http://www.underbaraclaras.com (att du inte har med den redan?)
http://www.genustestet.wordpress.com
http://www.genusfotografen.se
http://www.genusfolket.se
http://www.feminizmrocks.wordpress.com
Och min egen förstås 🙂

tipsa om appen ”tjejsamlat” i bloggy vetja! svinbra grej. den samlar böcker, film, musik, podcasts, bloggar osv där kvinnor representeras och tar plats (du är med bland bloggarna om du inte visste detta!). ” systerskap 4-evz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *