Kategorier
feminism & genus

Kommentera aldrig min vikt

Asså guuuuu vad jag får blocka folk här. Nej, inga antifeministiska troll bara utan ”vanligt” folk som bara ENVISAS med att kommentera min vikt. Antingen ska det påpekas hur ohälsosam den är eller att jag är en dålig förebild för ungarna eller att jag väger för mycket eller annat som är helt jävla irrelevant och inte nåns business alls. Fan vad tjockisföraktet frodas hos svenska folket. Nej schas med dem!

Så jag tänkte ge en heads up till alla som råkat halka in här nyligen. När ni blockats så är det kört. Inga nya kommentarer kommer igenom och ni får inga fler chanser. Så därför är det detta som gäller: kommentera inte min vikt eller kropp eller kost eller hälsa. Gör ni det så ryker ni. På en gång.

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kommentera aldrig min vikt”

Fan vad bra!! Synd att man inte kan blocka folk IRL. Är så jävla trött på att folk ska ha en åsikt om ens utseende. Exempel: Vilka konstiga ögonbryn du har, oj vilka stora fötter osv.. Skit i mig!! Jag skiter i dig och bryr mig inte vad du tycker. Vill jag veta din åsikt så frågar jag! (Vad skönt det var att få ut sig detta)

ja så jävla rätt

hatar också välmenande råd och idiotkommentarer

är det nåt som skadar ungar är det väl en morsa som går på den ena dieten efter den andra och talar om att all självkänsla sitter i om man är smal

pratade igår med en man om vad han drömmer om för kvinna och nej det är inte mansnormen som ska poppa upp här utan mer bara en reflexion. han sa: utseende spelar ingen roll bara inte smal och vältränad för de är så fixerade vid hur de ser ut när de har sex.

Bra skrivet LD och låt det gälla för oss alla åt alla håll och när det gäller alla kroppar.

Jag gjorde för övrigt idag en lite intressant iakttagelse när det gäller 3 deltagare i Biggest loser. Josés drygt 50 % viktminskning hurras med endast hurra och va bra jobbat och va snygg du är, Simons likaså. Emmas viktminskning hyllas med en massa likadant, men OCKSÅ ett antal kommentarer "hon har blivit för smal", "hon har blivit 10 år äldre i ansiktet"….En tillfällighet att det är den kvinnliga deltagaren som får värderingskommentarer av negativ klang? Nej, jag tror inte det.

Bra att du blockar! Jag får ofta höra kommentarer om mitt utseende och klädstil "du är klädd som en riktig student idag", "det är bara för att du är så smal som du kan ha en sådan tröja". Många kollegor på jobbet har mycket åsikter om en annan kollega som är naturligt väldigt smal "åhh du är så snygg, skönt för dig att inte behöva tänka på din kropp!".

Jag har börjat svara som du sa att du gör ibland LD. Säger bara "jasså" eller "jaha". Och visar ett trött ointresse. Men för min kollegas skull blir jag så irriterad. Hon kan ju inte rå för sin kropp, men blir ju mer och mer medveten om den ju mer folk kommenterar.

Utseendehetsen är uttröttande och jag blir så himla trött på mig själv ibland också. Himla bra att du blockar bort skitkommentarer iaf.

Det är rätt, Lady Dahmer – du måste kämpa mot viktisterna!! Det är ju trotts allt alla anorexia wannabe skelett miffon som är normen i dagens samhälle. Det är bra att du står upp mot tjockisförtryckarna, att de utnyttjar sin makt mot tjockisar så här är oacceptabelt – som du sa förra veckan: man får aldrig glömma bort maktfaktorn i ett sådant här förtryck!!!

Väl rutet! Tänk om folk kunde fatta att man kan vara hälsosam även som överviktig, lika väl som man kan vara ohälsosam som icke överviktig.

Svar:
Och viktigast av allt: huruvida nån är ohälsosam eller ej är irrelevant. För jag har rätten att vara ohälsosam.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Får jag fråga hur man märker om man är blockad? Hur ser det ut för användaren? Kan man skriva i kommentarsfältet ändå men inte posta eller ser man inte ens kommentarsfältet?

*undrar-Charlotta-som-misstänker-att-hon-blivit-obegripligt-blockad-i-en-annan-blogg*

Svar:
jag vet faktiskt inte!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

På internet tycks denna oskrivna regel råda: Lägger någon ut en bild på sig själv har man rätt att kommentera den personens utseende och eventuella mat- och träningsvanor precis HUR man vill. Jag undrar om dessa människor går fram till främlingar på stan och kommenterar dem på samma sätt? En bra tumregel är: Skriv inte på nätet det du inte skulle säga öga mot öga.

Men kul att folk då går andra hållet och säger "anorexia wannabe skelett miffon". Det är inte okej att kommentera på det sättet heller. Med vänlig hälsning, en f.d anorexia wannabe skelett miffo som fortfarande är ätstörd men ser mer "normal" ut.

Det kanske är något av en klyscha, men jag tror faktiskt att folk som ständigt måste kommentera och lägga sig i andras utseende är i själva verket väldigt osäkra i sina egna kroppar. Det är en fixering för dem som liksom sträcker sig utanför dem som en aura, och de tar väldigt illa vid sig när inte andra personer mår lika dåligt som dem. Jag är uppriktigt orolig över det här, eftersom den ytliga trenden verkar växa mer och mer för varje dag som går. Fokus läggs inte på vad du åstadkommer, utan hur det ser ut när du gör det.

Jag önskar jag vågade blocka mer. Så jävla rätt att du vägrar släppa in folk som kommenterar onödiga prylar

Svar:
men gör det bara! Du lär ju aldrig höra nåt gnäll ändå eftersom du blockat dem!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Väl rutet!

Generellt förstår jag inte varför det är så väldigt viktigt för vissa att berätta vad de tycker om något som en aldrig har bett om deras åsikt om. Speciellt vikt och matvanor verkar vara öppet för åsiktshaglande från alla håll och kanter, vad en än gör och hur en än ser ut. När jag ville skära ner på socker och hålla mig till att äta godis en gång i veckan, mötte jag ständigt ifrågasättanden när jag tackade nej till folk som bjöd på godis eller dylikt. De tyckte att jag minsann var _normalviktig_ och att det verkade lite hysteriskt/anorektiskt att inte bara äta det de bjöd på. Helt obegripligt att en inte ska kunna varken ta en bulle till _eller_ låta bli bullarna utan att det ska has åsikter om det. Personlig frihet ska tydligen inte innefatta att få äta vad en vill utan en ska snällt acceptera andras "yttrandefrihet" (som de verkar tro) att säga vad de anser om det hela.

Jag håller helt med! Det känns som att folk tror att dom gör andra människor en "tjänst" när dom ger "råd". Sköt er själva istället!! Framförallt så är det lixom okej för folk att alltid kommentera kvinnors utseende och vikt mm, så JÄVLA tröttsamt!!!

ÄLSKAR din tröja! Vart kan jag fixa en sån??

Kram Elin

Sedan är det ju inte heller kul med fördomar mot oss som anses smala heller. Ja jag är smal/nätt/petite osv men det är inget jag har valt själv. Jag äter det mesta -både nyttigt och onyttigt- och så mycket jag klarar av. Jag har velat gå upp i vikt för att folk ska sluta tro att jag är ett hjärntvättat skelett miffo (som någon sa här ovan)men har upptäckt att jag inte kan gå upp. Jag accepterar er som vill vara "tjocka" så länge ni börjar fatta att många av oss smala inte kämpar för att vara det och inte ens är en del av smalhetsen, bara har en låg normalvikt -precis som vissa har en högre normalvikt.

Tkr det är fruktansvärt onödigt att folk ska kommentera det. Tydligen är det väldigt svårt att förstå att hade man velat ha råd om allt det där hade man frågat efter det!! Finns ingen anledning att pracka på en massa kommentarer om saker man ändå inte vill veta något om!

I det läget skulle jag vilja säga att din kroppsform är bland de snyggaste formerna en människa kan ha enligt mig, men jag vet att du inte vill ha några "komplimanger" om utseende så istället säger jag att DU är vacker. Och då menar jag inte ditt utseende utan din styrka, ditt sätt, din utstrålning! Kraften, inblicken och motivationen du ger andra människor (oss som varken vill eller orkar sätta oss in i den allra djupaste feminism/analys) är något som får iaf mig att se upp till dig även om jag inte alltid håller med dig. Man måste alltid kunna ta en diskussion (och det kan du!), men du gör helt rätt i att stänga ute de som bara försöker dra ner en och går till personliga påhopp istället för att hålla sig till en vettig diskussion. Bra skrivet LD!

@Jante: På vilket sätt är det annorlunda att kalla smala människor för "anorexia wannabe skelett miffon" än att kalla tjocka personer t ex "fetma-wannabe-blåval-miffon"? Inget av dem är okej!

LD, bra att du blockar idioter. De menar egentligen inget väl alls, de vill bara ha en anledning att spy ut sitt tjockisförakt.

Det är inget fel på din vikt, du är fin som du är! Det är rätt att blocka alla som bara skriver idiotiska kommentarer. Om de nu tycker som de gör kan de väl hålla tyst istället.

Lili, det är precis likadant med det som med att kalla någon för svennefitta. Läs inlägget som Lady Dahmer skrev förra veckan så kanske du förstår. Vi kraftiga utsätts hela tiden för nedsättande kommentarer, tjockis skämt eller förvisas till B&B avdelningen av en snorkig barbiedocke hen.

Att kalla smala personer sådana saker är inte detsamma som att utsätta kraftiga personer för det – ni är normen, ni vill tvinga på oss era keso luncher och säger sårande sakrr om oss när vi inte vill bli påtvingade era värderingar.

Vi vill vara bekväma i våra kroppar utan att utsättas för glåpord och hatinlägg. Så ursäkta mig om jag kämpar för min rätt att vara tjock, men jag kommer fortsätta att behandla alla dumma benrangel som de behandlar oss tjockisar tills de inser att det inte är ok att behandla oss så.

Jag slår inte neråt, jag slår uppåt – ni är normen, så get over it.

Som någon annan skrev – TRÖJAN!!

Hade älskat att ha den på min mansdominerade arbetsplats. Har letat på hemsidan du tidigare rekommenderat men den verkar inte finnas kvar. Du kanske har några kontakter?

Önskar att det gick att blocka folk i verkligheten också. Jag är naturligt smal och har periodvis svårt att hålla vikten eftersom jag rör mycket på mig i vardagen (ingen bil, inga pengar till buss och ensam med tre barn som ska hämtas och lämnas på 1000 ställen) och har svårt att äta ordentligt när jag är stressad. Det är en konstant gnagande ångest i mig detta att jag tappar i vikt och att då hela tiden få kommentarer om hur enormt mager jag är, att jag ser sjuk ut, att det minsann inte är fint att vara för smal osvosv i all evighet är verkligen tärande. Önskar alla människor bara kunde ge fan i att någonsin kommentera andras kroppar!!

Ni som får mycket såna här kommentarer på era arbeten, vad arbetar ni inom för yrken och hur är könsfördelningen?

Jag jobbar i IT-världen och har aldrig fått någon kommentar om mitt utseende, varken som smal eller tjock. Men då är det å andra sidan mest män på min arbetsplats.

Jag förstår verkligen att du inte vill ha kommentarer om ditt utseende. Det är din blogg och du ska inte behöva tåla nedlåtande eller värderande kommentarer. men har en fråga som jag undrar över- om du inte vill ha kommentarer ang kosten, varför lägger du då upp bilder av typen "nu ska jg svulla på tgi friday!"? Det inbjuder ju till att folk ska skriva om det. Detta är en seriös undran, så blocka mig inte nu! 🙂

Svar:
men herregud, kan jag inte få blogga om sånt jag gillar utan att bli kränkt? Ja du var farligt nära block, SÅ låg tolerans har jag nu av det här konstanta diskuterandet av det jag äter o hur mkt jag väger.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Jante: Men det är väl verkligen inte konstruktivt? De flesta väljer inte sina kroppar. Jag har inte valt att ha 17 i bmi och jag tvingar verkligen ingen att äta keso för att se ut som jag! Vafan, jag dricker proteindrycker med grädde varje dag för att gå upp i vikt och jag kämpar aktivt med tjejer som har ätstörningar för att få dem att bli mer bekväma i sina kroppar, oavsett om de är smala eller tjocka eller något mellanting.

Jag är för fat acceptance men jag är starkt emot skinny shaming för det är enbart kontraproduktivt, det skapar en vi mot dem-känsla, tjocka vs smala, och det är INTE feministsiskt.

På grund av all denna utseendehets är det få som inte är väl medvetna om vilken kroppsform de har, och hur de skall göra för att förändra den. Alla kommentarer kring detta från utomstående (speciellt sådana som egentligen bara vill håna) är totalt onödiga. Låt folk ha sina kroppar ifred för guds skull.

//Emma Hå

Jante:

1. Ld sa INTE att det är okej att kalla svenskar för svennef*ttor

2. Ditt argument saknar logik. Jag slår vad om att de flesta smala människor inte ger dig glåpord, tvingar på dig kesoluncher eller vad det nu är frågan om. Din rätt att vara tjock påverkas inte av andras rätt att vara smala. Låt människor vara som de vill, du gör dig själv en björntjänst genom att kalla smala människor för benrangel och dumma. De flesta smala människor skulle stå upp för din rätt att vara tjock, det lovar jag dig. Men jag lovar dig också att du tappar supporters när du beter dig så osmakligt och elakt. Det finns tjejer som mår dåligt över deras smala kroppar, kasta inte skit på dem för att andra smala människor behandlat dig illa innan. Vi smala är inte en homogen folkgrupp som tycker samma och beter oss samma, lika lite som att pensionärer, judar, heterosexuella, eller någon annan grupp är det.

Jag önskar dig allt väl och att du skall slippa dina plågoandar i framtiden.

Jag vill också veta vart du köpt tröjan?? Är lite pryd av mig men den är sååå häftig! TELL US! 😀

Svar:
köpte den på bang.se men den verkar ha utgått
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lili, att du inte har valt att ha 17 i bmi är ingen ursäkt – män väljer inte att heller att födas till män, vita svenskar väljer inte heller att bli vita svenskar. Det påverkar inte att de ses som överordnade i samhället och har en massa privilegier som kvinnor och mörkhyade inte har – det är precis samma sak i det här fallet. Maktfaktorn får aldrig bortses ifrån.

Läs vad du precis skrev och jämför det med alla män som säger att de inte behandlar kvinnor dåligt. Det är samma retorik, samma argument – men det betyder inte att patriarkatet inte finns, bara att de inte kan se det.

Du säger att det här inte är feministiskt precis som jämställdister säger att det inte är jämlikt.

Det här ÄR feministiskt. Det är grundat i precis samma tänk. Det här är en kamp mot förtryck.

@Jante: Ursäkta men jag förstår inte. På vilket sätt är det feministiskt att trycka ner andra kvinnor pga deras kroppar? På vilket sätt är det en kamp mot förtrycket att förtrycka andra kvinnor? Ser ingen logik alls i det.

Jag skulle hellre vilja att man hyllade ALLA kroppar, även de som lever upp till idealet, istället för att trycka ner dem. Det tror jag är det bästa för alla.

Förtydligande: Man behöver såklart inte hylla kvinnor som lever upp till idealet mer eftersom de redan hyllas tillräckligt. Men man tjänar ingeting på att trycka ner dem, tvärtom.

Jante: liksom Lili förstår jag inte heller de ord du anser är ok att kalla smala människor.

Varför ska vi kalla, varandra saker utifrån våra kroppar?

För min del har allt jag blivit kallad för gjort att jag ofta drar mig undan på arbetsplatser och dyl med min fika. Att fika tillsammans med andra människor finner jag ofta obehagligt.

Jante: Feminismen går bl a ut på att få kvinnor att sluta må dåligt för sina kroppar så att det skulle vara feministiskt att trycka ner kvinnor för deras kroppar tror jag inte alls på. Varför vill du få smala kvinnor att må dåligt? Tjänar vi något på det?

Signaturen Pytt nästan längst upp skrev en bra kommentar. Tror att folk som anser sig överviktiga, och lider av det, blir provocerade av andra de tycker är överviktiga, men som INTE lider av det. Men vad jag tycker är konstigt är de som är väldigt smala, som kan säga till andra "nu får du inte bli smalare". Är det för att de är rädda att andra ska bli smalare än dem? Så att de förlorar rollen som smalast?

Suck, "det är synd om människorna" (citat Strindberg)

Först tänkte jag skriva en kommentar om att det låter lite väl hårt att bara blocka direkt, tänk om det är någon som nyligen har börjat intressera sig för dessa frågor och inte "känner" dig och dina åsikter än.

Sen kom jag på att det knappast är en ursäkt som håller. Det hör inte till god ton, feminist eller inte, att kliva in på en blogg och det första man gör är att kommentera en okänd människas vikt, matvanor eller vad som helst.

I dag fick jag två kommentarer om att jag såg ung ut och blir lite trött på mig själv för att jag blir glad. Jag vet att jag ser ut som de 43 år jag är och jag är nöjd och tycker att det inte är något konstigt med det. Varför skulle jag inte, liksom. Att åldras hör ju verkligen livet till (alternativet är ju döden…). Ändå är jag så indränkt i de ideal som finns att jag i alla fall blir glad av att höra att jag ser ung ut.

Jag tror att åtminstone delar av skambeläggandet av tjocka människor beror på att folk inte vet hur liten riskfaktor som övervikt faktiskt är på aggregerad nivå. Folk tror helt enkelt att övervikt gör folk sjuka och lata och kostsamma för alla andra.

Jag måste erkänna att jag själv blev förvånad när jag kom ut i arbetslivet och upptäckte hur oerhört produktiva tjocka människor ofta är. Jag antar att de helt enkelt ser till att va extra duktiga eftersom de vet att alla misstänker dem för att vara lata.

Haha vilken klockren tröja du har! Vart är den ifrån?

Angående topic så undrar jag hur det kommer sig att du debatterar mycket kring att vara smal eller träna, men om att vara tjock så är det alltså tabu att prata om här? Eller är det personliga angrepp mot dig som du inte vill ha här? För då förstår jag!

Svar:
för att diskussioner kring övervikt alltid är så full av skuldbeläggning, fatshaming och folk som tror att de vet att övervikt är ”ohälsosamt”. jag vill inte ha den skiten här. vi får den skiten nertryckt i halsarna i alla andra sammanhang. Tröjan är från bang.se
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu har jag omformulerat den här kommentaren omkring fem gånger men jag är för trött för detta. Grejen jag ville få fram var i alla fall att tacka dig för att du står på dig. För att du är du och för att du inspirerar.

Sedan ville jag bara tillägga ett lagom dåligt skämt om att de som blockas kan starta en egen blogg – "Viktkommentatorerna", och trycka upp T-shirtar med texten: "Think outside the blocks".

Det har du rätt i, fast jag tycker att det finns gott om det när man är smal också. Att man ser ut som ett svultet barn, anorexia, och allt annat skit man får på sig. I slutändan blir det oftast diskussioner kring hur man ser ut, oavsett om man är överviktig eller underviktig och allt där emellan. Man duger liksom aldrig, för alla.

Om stolpskotten kunde låta bli att skriva nä precis du är så fiiiiiin som du är, det är inget fel på dig vore det också trevligt. Snacka om att missa poängen.

Jag vet fan inte ens hur jag blockar i blogspot o.O

Idag förknippas ofta hälsosamt med att vara smal.

Är man smal är man automatiskt hälsosam.

Men det är ju verkligen inte så.

Hur som, jag är som du, lite tjock. Usch jag mår dåligt bara jag skriver det för det så inpräntat i mig att tjock är dåligt och fult. Jag tycker iaf att du är skitsnygg, jag vet att du inte vill ha komplimanger för ditt utseende, men för mig är du en skön normaliserare för mig när jag mår som sämst pga mitt utseende, dagar då jag inte kan sluta ha ångest över valkarna på magen och mina bristningar på låren.

Om Lady Dahmer kan vara tjock, skitsnygg och nöjd kan jag fan också.

Det hjälper mig med självkänslan, att sluta med att försöka dölja och skämmas över min kropp.

Jag skiter i om man inte behöver vara ohälsosam "bara för att man är tjock" eller liknande. Jag har min fulla rätt att vara så in åt helvete ohälsosam eller nyttig jag vill utan att någon jävel ska kommentera det.

INGEN har rätt att kommentera varken min eller någon annans kropp. Min livsstil inkluderar också HÅLLKÄFTEN.

Heja dig LD.

Vad är det för jävla rövhål som håller på sådär? Och gör dom det alla irl också? Jag får också de där kommentarerna (irl) ganska ofta och jag snuddar knappt vid övervikt enligt både läkarundersökningarna och klassiska BMI. Inte för att det borde spela någon roll, folk borde bara hålla käften stängd och sköta sin egen jävla skit. GAH.

Vad är det med folk som är så jääävla kåta på att ge råd hela tiden utan att man någonsin bett om det!? Kan inte bara ALLA lägga av med det. Här och nu! Till alla, oavsett vad det gäller!

Mvh nybliven mamma och extremt utsatt för allas "goda" (men oönskade) råd.

Jante: Jag har inte ätit en jävla "kesolunch" i hela mitt liv och trots att mitt BMI ligger på gränsen till undervikt får jag nog fler kommentarer om att jag borde äta nyttigare än tvärtom. Jag lägger ca ingen vikt alls vid att äta hälsosamt utan stoppar i mig vad jag känner för. Och jag AVSKYR när folk predikar om hälsa och ska tala om för mig hur jag bör äta. Låt. Mig. Vara. Ifred.

Kan inte folk bara inse att människor har olika kroppstyper och olika lätt/svårt för att gå upp/ner i vikt? Förstår inte varför det ska vara en så stor grej, och definitivt inte hur något kan bli bättre av att hacka på smala personer bara för att de råkar uppfylla idealet. Bara för att jag är feminist bedriver jag inte hatkampanjer mot män utan försöker istället få fler män i min närhet att förstå och sätta sig in i dessa tankebanor. Med vi mot dem-tänket kommer man ingenvart, oavsett vad det gäller.

Nej, nu blev jag sjukt provocerad. Fy fan.

Jante: Jag tror att du har missuppfattat. Bara för att man är färgad har man ingen rätt att bete sig illa mot vita. Det ÄR skillnad om t ex en svart kallar en vit svensk för ”jävla svenne” än om en vit svensk bedriver hatkampanjer mot invandrare, men det ger inte färgade rätt att bete sig illa mot svenskar!
Ungefär som att det är löjligt av vita tjejer att klaga på att färgade kvinnor har det bättre eftersom de slipper sola för att få brun hud.
Men vi kommer ingenstans om vi håller på att trycka ner varandra för vilka kroppar vi har! Det finns INGEN kvinnokropp som duger i samhället, inte ens de som egentligen lever upp till idealet. Scarlett Johansson och Beyonce anklagas för att vara överviktiga, redan sjukligt smala modeller tvingas svälta sig själva, feta kvinnor blir hånade, anorektiker blir förlöjligade. Vi ska kämpa mot detta, inte föra hatet vidare genom att trycka ner kvinnor med en viss kroppsform!

Jag tycker du är galet smart. Sen ja. Började läsa här har mitt liv ändrats radikalt
Skit i dom som hånar din vikt.du är helt underbar. Går Dan ner i vikt ska det vara för att man själv vill det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *