Kategorier
feminism & genus

Hur ska kvinnors prestationer någonsin värderas lika som männens när vi konstant reduceras till ögongodis?

Inom flera idrotter så är klädkraven för män och kvinnor lite olika, men gemensamt för kvinnornas krav är att de ska vara avslöjande, kvinnliga och sexiga. Kjoltvånget i badminton upphävdes för drygt två år sedan men fortfarande är det kjolkrav under vissa tennisturneringar och under förra årets OS krävde man att kvinnliga boxare skulle bära minikjol och nu har handbollen följt i samma spår.
 
Varför? Enkelt. Man menar att ingen är intresserad av kvinnor som idrottar om de inte samtidigt är sexiga. Förstår ni problemet här? Förstår ni att lösningen INTE är att sexualisera och objektifiera kvinnor ytterligare? (ja, klart ni gör) Nina Kanto är en jävla idiot om hon tror att det handlar om att känna skam för sitt kön, det handlar snarare om att känna stolthet inför sin prestation och vägra förminskas till ögongodis.
 
Fan, hur tror man att kvinnors prestationer, om det så handlar om idrott eller arbete, ska börja värderas på samma villkor som männens när kvinnor om och om och om igen reduceras till underhållning för kåta män med kuken i näven?
 
Och så säger man att feminismen inte behövs. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur ska kvinnors prestationer någonsin värderas lika som männens när vi konstant reduceras till ögongodis?”

Lite OT min pojkvän kom in och pratade sönder sig om feminister som var hycklare inom dataspelsvärlden. Tydligen i helgen har det blivit världens ramaskri så vitt jag kan se från en video tror det var Damsel in distress, som han iofs tyckte var intressant men det var någon panel med kvinnor som hade diskussion i helgen som i princip nu blir kallade hycklare och okunniga av alla. Eftersom att de samtidigt cosplayar väldigt lättklätt.

Jag försökte få in några poänger även fast jag inte är helt insatt speciellt i datavärlden eftersom jag vanligtvis inte besöker den…

MEN jag skulle tycka att det vore intressant om du eller Oskar som är så insatt kunde skriva sina åsikter om dataspelsvärlden/feminism. Borde spelen innehålla mer kvinnliga karaktärer, eller mer icke fördomsfulla karaktärer av både män och kvinnor. Skulle företagen någonsin göra sådana spel i och med marknaden osv.

Är det bara jag som tycker att det ser fruktansvärt opraktiskt ut att spela handboll i den där korta och tighta kjolen? Hur ska man kunna spela riktigt bra och tuff handboll om man samtidigt måste koncentrera sig på att kjolen inte kasar upp hela tiden?

Jag läste också artikeln om handbollen och höll på att få dåndimpen. När man inom volleybollen (iallafall i Internationella Volleybollförbundet) tagit sitt förnuft till fånga och låter spelarna fritt välja sin klädsel (jag tror att det gäller både män och kvinnor, annars är det bara kvinnorna som får välja fritt och männen måste fortfarande följa vissa regler) så går man en annan väg inom handbollen.

Jag var inte helt förvånad över att det hände i Frankrike dock även om det har hänt mycket sedan jag bodde där för 20 år sedan.

Denna fråga har inget med ovanstående inlägg att göra. Jag undrar bara hur man bläddrar till "nästa sida", eller måste jag istället gå in på arkiv och sen månad för att kunna läsa mer inlägg? 🙂

Svar:
måste gå till arkiv tyvärr
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så urbota dumt att kvinnors klädkrav är minikjolar och små små trosor som det var/är i Volleybollen.

Okej, dem kvinnorna som vill ha kjolar kan ju ha det.

Men det skall ju vara valfritt om dem så vill ha termobyxor eller dem mest minimala stringtrosorna.

Rubriken gör mig smått galen "bara enstaka feminister". Kan fortfarande inte förstå att inte alla kvinnor är feminister?

Fast det är klart, det finns ju många löntagare som röstar på Moderaterna också liksom. Vad ska man säga? Alla fattar inte att det som är bra för överklassen är dåligt för dig (om du nu inte råkar vara rik/överklass). Likaså verkar inte alla kvinnor fatta att det är som är bra för patriarkatet är dåligt för dig. Vissa kvinnor vägrar fejsa verkligheten, de låtsas att de själva är undantaget. Nämen JAG har inga problem med att spela handboll i kort minikjol som visar både röv och snippa. Skulle inte JAG få vara kvinnlig va? Det är bara galna feminister som ska klaga men JAG bryr mig inte.

Jävla pajas.

Det är väl bra att kvinnor spelar i kjol så att de inte får för sig att de kan bli lika bra som män? Nej, begränsa rörligheten ordentligt, för tusan. Kanske sådana där gymnastikskor med klack också?

(Det där var ironi om nu någon inte kopplade det ;-))

Sånt här gör mig så fruktansvärt arg så det kokar och vibrerar inom mig. Vad fan har en kjol med idrott att göra? Kjol är ett synnerligen opraktiskt klädesplagg även till vardags och till stor del till för att markera kvinnlighet – hur fan kan någon bli uppmanad att bära ett sådant plagg när hen idrottar? Solklar backlash i idrottsvärlden såhär när damidrott också börjar ses som hyfsat intressant? Kvinnorna FÅR inte bli lika bra som männen – vi trär på dem ett tygstycke som begränsar deras

möjligheter att röra sig.

Har tipsat förr men gör det igen: Artikeln "Spelet om könet" ur senaste Kom ut.

Men vad i helvete…! En kjol?! Springa fint istället för springa fort och handbollsspelare kastar sig ju i golvet en hel det under matcher – att göra det i kjol och vara "rädd" för att visa trosorna? Sporten kommer inte att utvecklas till fördel för kvinnorna, kjolen är ju hämmande. Fy fan vilket dumt iniativ. Jag sprang fortast i shorts när jag spelade innebandy.

Jag skulle ta på mig långbyxor under den där lilla tygbiten som kallas "kjol". Vill inte visa musen för hela världen.

För övrigt så var det inte för så länge sedan tal om att kinesiska golfspelerskor skulle tvingas spela golf i bikini. Dessutom så skulle man anordna så kallade skönhetstävlingar i samband med golftävlingar i Kina, för att öka det manliga intresset för "sporten";)

Tänk vad män kan hitta på;)

Om man har kjol för att det är skönare och lättare så kör på. Har man det för att vara sexig kanske man ska tänka igen och fråga sig varför man spelar.

Kan inte manliga handbollsspelare ha små tajta trikåer och bar överkropp också då? Då blir det lika "sexigt" för alla tittare. Jag menar, jag kollar inte på handboll öht men om andan faller på kanske man kan dra en onanisession framför’t. 😐

Jag läste också den artikeln och blev jätteirriterad. Varför måste man vara feminin när man idrottar? Jag är väl lika mycket kvinna oavsett vad jag har på mig?

Tänk taktiksnack innan matcher – "Och så ser vi nu till att vara extra feminina i våra rörelser"

Som föredetta idrottande kvinna förstår jag inte heller hur man som idrottare kan vilja reduceras till ett utseende? Varför inte bara skita i att spela några matcher då och strutta runt i kjol och högklackat och bli betygsatt av män? Varför måste vi göra kvinnlig idrott till en skönhetstävling? Personligen hade jag känt, om besökare kommer för att se mig i kjol behöver dom inte komma alls..

..i senaste numret av IFORM var det lite ’modetips’ om snygga kjolar att jogga/springa i… och nej – jag kan inte för ett ögonblick tro att det är skönt att springa/ spela handboll eller överhuvudtaget sporta i kjol… No Way

Fast var dom tvugna till att ha minikjol i boxningen? Ingen av dom jag sag hade det (var tvungen att googla Nicola Adams for att kolla nu)

Boxningsshorts ar for ovrigt nat av det skonaste man kan ha pa sig tycker jag 😉

Jag hörde någonting om att spela i kjol och franska fotbollslag på radion igår. Oj, det var ett nytt grepp och lite modigt tänkte jag. Men kanske lite opraktiskt, varför vill dom göra det? I min lilla dimma trodde jag att detta gällde franska herrfotbollslag…jag var helt övertygad om att de pratade om herrlag som ville vara lite mer Beckhamaktiga..antar att jag hörde lite fel då…:)

Helt galet att så många har ett behov att det måste till en "feminim touch" på allt som kvinnor rör vid eller figurerar i för att det ska vara dom värdigt. Så ängsligt så man blir helt matt.

Alltså.. Amen.. Ähh… Jag saknar ord. Jag idrottar mycket och har alltid gjort det och skulle ALDRIG få för mig att idrotta i kjol! ALDRIG! Finner verkligen inte en enda anledning till att ha kjol när man utövar någon idrott. Det kan ju enbart bli begränsande!

Alltså, man upphör aldrig att förvånas över att vi inte har kommit längre. Jag har själv aldrig provat att sporta i kjol. Kanske är det jättepraktiskt och bekvämt, men precis som andra skriver: tvånget känns väldigt märkligt och bakåtsträvande.

Jag som tränar gymnastik, cheerleading och balett är van att träna i kjol och tycker ändå det är skitjobbigt med de där jävla kjolarna. Och då är ändå balettkjolarna tillräckligt vida för att man ska kunna gå ner i spagat och gymnastik- och cheerleadingkjolarna är också designade så man ska kunna röra sig obehindrat, och så har vi ju dessutom heltäckande tights under.

De där kjolarna ser ju sjukt obekväma ut, skulle absolut inte vilja dansa i en sån!

Som f d handbollsspelare kan jag säga att det är en helt jävla befängd idé att spela handboll i kjol, av flera anledningar:

1) Du har betydligt viktigare saker att oroa dig för ändå utan att ovanpå det behöva dra ner en kjol som åker upp hela tiden.

2) Det är rörelsehindrande, vilket med största sannolikhet försämrar spelet.

3) Varför har i så fall inte de manliga handbollsspelarna också kjol om de nu är så bra? De har väl också fina rumpor att spana på, om vi nu ska prata objektifiering…

4) Varför tvång?!

Normalt bryr jag mig inte alls, som gammal Cheerleader var det ofta snack om korta kjolar och man glömde bort att det var en krävande sport där uniformen just har en kjol och på senare tid många gånger utbytt till shorts eller liknande plagg. Men en ganska tight sådan som ser ut att begränsa kvinnan på bilden att spela handboll är ju störtlöjligt. Vad är det för fel på shorts.

Jag undrar vad ni tycker är rimliga åtgärder för att locka fler tittare? Problemet med damidrott är att den ofta är helt jävla kass och intresset är således ganska svalt. Och det säger jag inte för att provocera, utan det är en vedertagen sanning. Och detta är ett problem, spec förvdamerna själva som riskerar att få spela landskamper på någon grusplan ute i förorten där majoriteten av åskådarna är vänner och familj. Detta då ekvationen svalt intresse och pengar inte går ihop. Svenska damlandslaget i fotboll ville själva krympa planen och göra målen större! En relativt drastisk åtgärd som indikerar på att något verkligen måste göras! Att på allvar tro att damidrott på något sätt kommer att likställas med herridrott i jämställdhetens namn är naivt och en smula efterblivet. Förvånad faktiskt att man inte hottat upp kläderna i fler damidrotter.

Jag dör lite inombords varje gång jag hör den nu totalt uttjatade floskeln "Jamen man kan ju göra X och vara feminin också!" eller "Jamen tuffa tjejer kan ju vara tuffa… och sexiga också!"

Ja. Ja det kan dom. Men det är dom ju hela tiden, i all medieexponering. Och till slut handlar det inte ens om någon utseendesfixerad typ av pseudo-"empowerement" som reklam försöker pracka på oss (Typ deoderant: Du som tuff karriärskvinna HAR RÄTT till att lukta som vår deoderant! Men inte till lika lön för lika arbete eller respekt utöver vad andra bedömer din kropp och utseende att vara värt), utan kommer tillbaka till att tuffa tjejer, x tjejer bara, bara får synas om de samtidigt är lagom attraktiva, alla andra osynliggörs – får inte finnas till. Samma sak i datorspel, får lika mycket kväljningar av dessa idiotiska försvarsmekanismer mot allt vad kritik heter där. Låt alla bara vara människor, inte objekt att projicera på.

Herregud, du är så jäkla bra! Du sätter ord på alla tankar jag själv har svårt att uttrycka.

Önskar verkligen jag kunde göra det själv. Har så många runt omkring mig som inte fattar ett dugg av hur viktig feminismen är. Inte bara för oss kvinnor, utan för hela samhället. Så frustrerande!

Keep up the good work! Du är grym!

Hälsningar från västkusten 🙂

Varför ska de ta omvägen via handboll? Varför inte sätta in strippstängerna på plan direkt?

Om det BARA är publik dom vill ha.

Tycker för övrigt också att det är bedrövligt med bikinimodet i friidrotten.

En sak som gör mig upprörd. Är man inte feminin i vanliga träningsläger? Ska en kvinna vara mindre kvinnlig för att hon utövar en mansdominerad lagsport? Är det därför hon måste markera att hon faktiskt är kvinna med kjol! Jag fattar inte.

När det väl erbjuds en miljö där vi är fria kommer osäkerheten fram. Uniform är ju ett underbart sätt att skita i normer och identiteter och bara kunna vara sig själv.

Det är ganska sjukt att just handbollstjejer vill ha detta. Handboll är ju en kontaktsport där du tjänar på att ha kläder på dig som inte motståndaren kan rycka i. Svenska Herrlandslaget har ju med lyckade resultat använt tighta tröjor just av den anledningen. Så om man nu skall sexualisera sporten, hade det inte varit bättre att ha tights istället för en fruktansvärt opraktisk kjol?

Sedan skall man nog inte nämna popularitet efter prestationer inom bollsporter och jämföra dem med män eftersom det är milsvid skillnad, speciellt i en fysisk sport som Handboll. Damlandslaget skulle antagligen inte ha en chans i division 4 bland herrar.

Nä, damsport måste snarare differentiera sig genom att erbjuda något annat – och då menar jag inte sexighet i första hand. Damtennisen har t.ex. lyckats ganska bra med det genom att erbjuda ett helt annat spel än herrtennisens serve-ess och smash.

(Angående nervärdering av sport så vill mitt stavningsprogram inte tillåta herrtennis utan bara tennis, medan damtennis är rättstavat)

Man tar inte den kvinnliga idrotten på allvar. För övrigt tycker jag inte man skall ta någon idrott på allvar så länge allvar stavas pengar och det gäller framför allt den manliga. Jämför vad det betalas ut i reklampengar för att stjärnorna skall använda rätt skor med vad den som syr dom i Bangladesh har för lön.

Men visst kan man angripa det här genusproblemet med lite humor.

Så här gjorde svenska damlandslaget i curling, när det stod några trötta medelålders män i fula kavajer i en TV-studio och hade synpunkter på att det inte "rockade fett" om damcurling, fast dom tagit guld.

http://www.youtube.com/watch?v=8sgjPVRXnVg

Har läst din blogg ett bra tag nu och jag blir bars mer och mer avskräckt från att skaffa barn. Känns ju på ett sätt ganska hopplöst att uppfostra vettiga och bra människor när jag läser din blogg. Men det är bra för du uppmärksammar verkligen det här och får mig att tänka på det. Tror att det är det viktigaste, att man iaf är medveten så tack för en bra blogg!

va fan!? vem kom på att handbollsspelare skulle ha minikjolar? eller nej vänta, KVINNLIGA handbollsspelare var det ja. Lika för alla idrottare, dvs minikjolar för alla idrottare oavsett kön, eller valfri klädsel (som inte utgör säkerhetsrisk för andra eller en själv). är det så svårt?!?!?!

En kvinna behöver inte bära kjol i ur och skur för att bevisa för andra att hon är kvinna. Och att vara kvinna är heller inte begränsat till att klä sig i kjol.

Och nu till den praktiska delen: Om det nu är så bra att spela i kjol så kan ju de som vill göra det, dvs alla spelare oavsett kön borde få den möjligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *