Kategorier
feminism & genus

Nu ska vi på kalas igen

Lyllo kusinen Vincent som får TVÅ kalas. Ett hos mamma och ett hos pappa. Ninja fattar ingenting. 
 
Jag fattar ingenting heller. Av det här alltså:
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nu ska vi på kalas igen”

Sånt här gör mig så förbannad… För några månader sen skulle jag köpa ett dopkort till min brorsdotter. Blev helt chockad (eller kanske inte egentligen, mest förbannad) av att se vilka kort det fanns att välja mellan. Blå kort med ordet "pojke", och rosa kort med ordet "flicka". Om jag hade velat köpa henne ett blå kort så kunde jag inte det menar dom. Slutade med att jag köpte ett födelsedagskort med en gullig kanin där det stod grattis, och skrev "grattis på dopdagen" själv inuti… suck…

Skall på barnkalas nu alldeles strax. Såg också den typen av kort när jag skulle handla ett grattis kort. Men lyckades hitta ett med tecknade djur där det bara stod "Grattis på födelsedagen" på. Så jag lyckades knipa det enda något mer neutrala i affären.

Men hjäääääääälp…… 😮 ju fler genusmedvetna människor det verkar växa fram ur mossan desto mer sån här jävla skit verkar det dyka upp… men den goda sidan brukar ju segra till slut…

GUUUUD så bra, har letat överallt efter något som verkligen förstärker min lilla pojkes könsnorm. Han ska bli stor o cool som farsan han.

Japp efter han glanat på denna film ett par gånger igenom så trollas räkmackorna fram, sen är det raka spåret genom livet utan bekymmer!

Har haft problem med att hitta bra bäbiskläder å ge bort. Finns bara blått ell rosa el mörkt el rosa… Men tillslut fynda jag en mörk blå dräkt med färgglada ränder på polan å pyret! Sen ert par rosa sockar på det! Perfekt tyckte jag!:)

Så mer jag läser din blogg så mer blir jag intresserad av att se saker i olika perspektiv. Sist jag var inne på kaphal blev jag och min man riktigt irriterad. Vi har valt allt klä vår dotter i alla kläder, lite det vi tycker är coolt. Som dagens samhälle är idag behöver tjejer tyvärr tuffa på sig och ha en cool/stark personlighet för att orka med ute i männens värld. Hur ser du på detta perspektiv, att vara cool?

Nu till detta som jag blev så irriterad på. På många ställen har de två olika varianter, en tjej och en kille. I detta fall stod det på killens, när jag blir stor jag ska ha skägg eller mustage och på tjejena stod det, något i stil med att måste rädda världen och tänka på miljön. Varför ska tjejen rädda världen och vara ansvarstagande…!

Lustigt det där hur samhällets största intresse verkar vara att bygga in folk i lådor. Och att kriterier för dessa lådor är så viktiga saker som kön hudfärg och läggning- och att definitionen för vilken låda man ska bo i styrs av färger och kläder. Man kunde ju hoppats att mänskligheten kunde ha hittat något mer intressant eller produktivt att ägna sig åt, men nej tydligen så är dessa lådor så viktiga. Tjoho..

Jag tror att vi en gång hamnade i en liten diskussion på underbaraclaras.com ang nått men hur som helst…

Nu har jag inte läst din blogg utan kollat lite "ytligt" så rätta mig om jag har fel…

Jag förstår inte varför du är så fixerad vid att din flicka ska höra "nu ska vi se hur mycket muskler du har fått" och din pojke ska leka med My little Ponys? Jag förstår inte vad det har med din tanke att göra? Kan du bara förklara lite för mig om du har tid? 🙂

Om jag har uppfattat dig rätt så tänker du att du vill vända på könsnormer eller vill du bli av med dem?

När personalen i leksaksbutiken erbjuder sig att slå in paketet och frågar om det är till en pojke eller flicka brukar jag roa mig med att svara "det är till ett barn". De brukar stamma/humma lite innan de frågar "går det bra med grönt?".

Fast jag har läst LDs blogg länge, och gillar hennes raka stil och ofta provocerande texter! Men jag undrar detsamma;

Är det verkligen meningen att man ska vända på könsrollerna?? Ett stort JA om min pojke använder rosa och små ponnys, men ett stort nej om min dotter gör detsamma – för då är hon könsnormativ..?

Men om du läst länge, hur kan du missa att det inte handlar om att begränsa eller vända på könsroller utan ge tillgång till allt? Och då kan man kanske behöva pusha lite extra på det som traditionellt inte passar könet eftersom barnen påverkas av otroligt mycket utanför hemmet (förskola och kompisar till exempel). Om du bara bläddrar några inlägg ner så kan du se ninja i rosa kläder och kjol och leka med my little pony. Men även Tamlin.

@K och Evelina

Jag tycker inte LD verkar fixerad.. Som jag uppfattade det var det Tamlin själv som ville leka med My little ponies. Det var ju egentligen Ninja som fick dem men han älskade att leka med dem.

Och vad skulle LD annars ha sagt när Ninja skulle väga sig, tycker du? Tycker "nu ska vi se hur mycket muskler du har fått" var en bra sak att säga. Sen ser jag inget fel i att säga så till en pojke heller.

Och den som har läst LDs blogg vet att båda hennes barn får leka med både "pojk- och flick"-leksaker, fast LD har valt bort vissa leksaker eftersom hon tycker de är olämpliga, precis som vilken förälder som helst.

Jag tycker det är lite lustigt att såpass många reagerar på LDs val att sovra bland leksaker/kläder osv á la kompensatorisk uppfostran/pedagogik (googla) när det är precis det som övriga världen också gör, fast sorterar utan eftertanke i pojke/flicka-kategorier. Det jämnar ändå ut sej eftersom barn inte bara är hemma/på förskola/skola. Men det är väl för att det är utanför normen som folk som inte riktigt ha förstått reagerar på det. Men schaise alltså, det är värre med det uppdelade pojke/flicka nu än när jag var liten, på 80-talet:( Det borde ju va varje förälders plikt att ge sitt barn alla möjligheter vilket är syftet med det hela.

Ärligt talat alltså vilken TUR jag haft som sluppit se sådana kort. Iofs har jag inte försökt köpa några kort, brukar köpa kort med t ex djur på från Lagerhaus som jag använder till alla tillfällen, men man tror ju att det är ett skämt när man ser sådana där…

Nu har jag inte så många barn att referera till mer än en unge som nu är fem år gammal oh mig själv som liten och det enda en liten tjej vill är att vara coooooool…att göra sig fin gör man för att vuxna ska tycka om en, för vem vill vara den som ingen tycker om?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *