Kategorier
feminism & genus

Blir jag en sämre människa i takt med att kjolen blir kortare?

Asså älskar sånt här. 
 

 
Apropå kjollängd då. Eller shortslängd egentligen för diskussionen tog fart när nåt jävla snille (man) deklarerade att ”man kan ha för korta shorts” och nånting om blygdläppar som tittade ut men jag slutade lyssna vid ”kvinnor klä er så här”. TACK FÖR TIPSET MANNEN MEN NEJ TACK. 
 
Men sen så drar det ju igång, den samma gamla uttjänta viktorianska syn på kvinnors ära och heder och den där berömda självrespekten som tydligen sitter nånstans i trosorna och jag blir så trött så trött för nej, min självrespekt sitter inte i fittan. Inte ens i närheten. 
 
Hur behåller man sin självrespekt egentligen när man säljer sin själ till patriarkatet? Hur behåller man sin självrespekt om man av rädsla för vad andra ska tycka och tänka, anpassar sig? För mig handlar självrespekt om att följa sitt hjärta och strunta i vad andra tycker. Men män som tror att de äger oss, våra kroppar och sexualitet har ägnat tusentals år till att få oss att tro att vår värdighet sitter i våra kroppsdelar och att den minskar i takt med att kläderna blir mindre. 
 


Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Blir jag en sämre människa i takt med att kjolen blir kortare?”

Jag såg den här twitteratten (måste ju vara twitter-debatt ihopslaget) live och jag var HELT galet arg över den mentaliteten som framfördes. De har liksom missat hela grejen och jag blev så genuint ledsen att det var en tjej som hakade på och tyckte att man som tjej måste klä sig på ett visst sätt för att få respekt….SUCK. Det är så mycket jobb kvar.

Värdighet eller värde sitter inte i vilka kläder vi har på oss, eller inte har på oss för den delen. Inte för någon människa.

Om man inte gillar hur en människa ser ut eller klädd, sluta titta då. Om en tycker att någon har ett par shorts som är för korta, höj blicken istället och se personen i ögonen. Då kanske man ser personen istället för bara dess klädsel.

Såg en kille på bussen i linne här om dagen och igår en joggande kille i bar överkropp. Tycker man kan hålla sig till sådan klädsel på stranden. Varför vill man fläka ut sig så kan man fråga sig? Det är mer svalkande med luftiga tyger och jag tycker det är ohygieniskt med svettiga nakna kroppar bland folk, på bussen m.m. Samma sak gäller kvinnor.

Svar:
jag tycker inte det är mer svalkande med tyg. Jag går i små linnen på sommaren för att jag inte klarar av tyg mot min svettiga kropp. Så där fick du svar på din fråga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Min fader sa alltid att jag aldrig ska tillåta andra att förminska mig till mitt kön. Att jag inte ska skratta med när karlar (hans ord) drar nedvärderande skämt och/eller sexuella skämt. Han sa alltid att många män gör så för att förstärka sin makt mot kvinnor och att jag är en människa först och främst och därför har jag lika mycket värde som alla andra.

Sen hade han svårt för att jag köpte fina kläder som fick mig att bli snygg som tonåring men där sa mamma ifrån så då fick jag göra det. Men jag fick alltid vara den som fick sätta upp lister, borra, fixa med takboxen och sånt tillsammans med min far.

Tyvärr gick han bort när jag va 18 och de hade varit kul att kunna prata med honom om det idag för då tyckte jag han var lite knäpp, men den karl gjorde ett sjuhelvetes jobb. Än idag brukar jag tänka på de han sa och jag känner ju äldre jag blir hur rätt han hade!

Nä jag tycker folk ska sluta döma andra. Har nån en muskort kjol så får det vara så. Samma sak som att punkare inte är lika med ligister, så är personer med utmanande kläder inte lika med korkade människor eller slampiga! :)En människa är alltid en människa i första hand, och en människa förtjänar respekt!

Tycker man att en kvinnas respekt sitter i kläderna är man så jävla dum att jag blir förbannad!

Och det gamla dravlet om "självrespekt", herregud kvinnor kan respektera sig själva mer än något annat och fortfarande gå nakna om de så vill. Gå vidare från 1890-talets kvinnosyn ffs.

@anonym

en svettig kropp är inte automatisk ohygienisk och en påklädd kropp med bakterier på kläderna kan lika gärna sprida smittor och smuts. Finns inte så värst med bäring i det tyckandet.

Dessutom handlar det nog inte om att fläka ut sig. När jag har linne handlar det om att jag är varm och jag vill faktiskt kunna få svalka även UNDER armarna, något jag inte får även i luftiga tyger som du säger.

Ah, minns min tid på högstadiet och jag hade lite häng på mina byxor och när killarna såg mina trosor vrålade de ” FAN HON VISAR JU TROSORNA FÖR HELVETE” medan de själv gick med halva röven ute.

Detta är så sjukt! Men faktiskt ovanligt.

En vän till mig hävdar att kvinnor som går klädda i korta kjolar eller annat utmanande bjuder in till att karlar tittar extra, kommenterar, skojjar, tafsar, våldtar…

Allt detta gör de för att karlar bara ÄR sådana, och det måste kvinnor respektera….

Hur GÖR man för att få sådana människor att förstå??

Suck

Svar:
Man säger till hen att hen bara kan tala för sig själv och att påståendet säger en helt del om personen som uttrycker det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker du har helt rätt, håller med dej.

Komiska i det hela är att om man byter ut männen i din text ovan mot Brunheten, angående Claras val att visa sin röv i jeansshorts – vad får man då?!

Tycker om att du skrev:"…men jag slutade lyssna vid ”kvinnor klä er så här”…" för att citera dej ovan.

Gäller detta citat även vid klädselkod med epitet "jeans-rumpa" och även vid klädselkod "träningskläder" undrar jag? Eller får man tala om för kvinnor hur de ska klä sej, avgöra vad som är okej att visa om de är vältränade, men inte när det kommer till kjolar? Får man tala om vad som är okej och avgöra när det kommer till att att visa rumpor och jeans – men inte när det kommer till snippor och kjolar? Eller gäller det överallt att kvinnor får göra som de vill? Kan man ju undra efter senaste dagarnas moralpanik angående en viss rumpa i jeans som lyftes fram av en ganska stor bloggerska.

Svar:
de senaste dagarnas kritik har från MIN sida aldrig handlat om kläder. Eller kroppar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så bra sagt/skrivet! Synd att man inte kan dela det här på FB.

Svar:
klart du kan. Det är bara att klistra in länken i ditt statusfönster!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker folk får ha hur korta shorts och kjolar de vill, däremot förstår jag mig inte på folk som så uppenbart känner sig osäkra på grund av att röven kikar fram så de måste gå och dra i det lilla tyget för att täcka :’D då är det väl ändå lika bra att ta på sig nåt annat som en faktiskt känner sig bekväm i tänker jag.

Bra skrivet!

Till folk i allmänhet/i kommentarsfältet som åberopar det hygieniska:

Ganska ointressant för sakfrågan; nu gällde det hurvida ens själrespekt & att "tas på allvar" sitter i ens kroppsdelar/hur mycket hud man visar.

Diskuterade det här för länge sedan om var gränsen skulle kunna gå och vi kom fram till att när det börjar bli ohygieniskt. Skulle inte vilja att någon satt naken på bussen till exempel. Det räckte väl gott med alla killar som hade jeansen under rumpan för ett tag sedan, speciellt som en kunde tänka sig hur noga de torkade sig efter att ha skitit… Nåja, det modet verkar ju ha försvunnit som tur är.

Då stör jag mig mer på att det är olika klädkoder beroende på vilket "kön" en tillhör. Vad som är ok för det ena ska väl vara ok för det andra, kan en tycka?

Framför allt är det väl upp till var och en vad en vill ha på sig. Kläder har en funktion, i övrigt pynt.

Tja! Första gången jag stiger in på din blogg, såg den från paulas.me.

Du verkar vara vettigt! Gillart, ska fortsätta läsa din blogg.

Tack! Ville bara säga hej!

Svar:
Hej My! Välkommen hit!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

OOOH!

Hittade din blogg via Paulas också och jag har varit impad av dig länge. Bloggkomentatorerna rekomenderar dig massor så nu finns du på min bloglovin bara för att få fortsätta läsa en förbaskat annorlunda blogg. Så glad för såna speciella människor som dig :)!

Svar:
Hej och välkommen! Och tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *