Kategorier
feminism & genus

Detär min plikt att ge min son kvinnor som förebilder

plikt
 

Min son kommer inte lida någon som helst brist på manliga förebilder. Både bra och dåliga sådana. Nobelpristagare, uppfinnare, musiker, vetenskapsmän, rebeller, konstnärer, politiker, hjältar. Viktiga män i viktiga positioner som åstadkommit viktiga saker. Han kommer dränkas i dem. Fullkomligen översköljas av deras förträfflighet, storhet, styrka, genialitet, kunskap. (om inte annat så har han en pappa och farbröder och andra män i sin närhet som är normbrytande, mjuka och rätt så traditionellt omanliga i flera aspekter.)

Överallt kommer hans kön finnas representerad och i fokus. Han kommer tyvärr lära sig att världen är hans, att han är normen och kvinnan undantaget som alltid befinner sig i bakgrunden antingen som kuttersmycken eller där för att bekräfta honom och hans manlighet  samt spegla allt han gör och säger. Behind every great man is a woman.

Jag håller med om att pojkar behöver andra förebilder än de traditionella stereotyperna, men ”bra män” lyfts hela tiden, speciellt i feministiska sammanhang där de kräver sin naturliga plats på piedestalen för att de är just ”bra män”. Jag behöver inte göra det. Jag vill inte göra det.

Däremot så är det min förbannade PLIKT som förälder att ge honom en alternativ bild, en möjlighet att se kvinnor som förebilder. Att se kvinnor som människor. Få män har kvinnor som förebilder, desto fler kvinnor har däremot män som förebilder. Få män läser böcker av kvinnliga författare, däremot läser kvinnor ofta böcker av manliga författare. Män lyssnar generellt inte på kvinnliga musiker, de flesta kvinnorna lyssnar på manliga musiker och så vidare…. anar ni mönstret? Män är ofta bortom sitt kön för män är normen. Män är människor. Kvinnor är undantaget, det andra könet. Fotboll, damfotboll. Band, tjejband.

Det är min plikt som förälder att överösa honom med kvinnor att se upp till. Kvinnor som är intelligenta, skarpa, roliga, starka, geniala, intressanta. Kvinnor att beundra. Kvinnor att respektera. Kvinnor att identifiera sig med.

För ingen annan kommer att göra det.

se upp till

Hans eventuella syn på sig själv som man kommer förhoppningsvis speglas av ansvar och självinsikter. Jag kommer aldrig ursäkta hans beteende eller lägga ansvaret för hans handlingar på omgivningen (eller kvinnor). jag kommer aldrig låta honom komma undan med förtryck, dålig människosyn eller sexism. Jag kommer inte lämna honom åt vinden eller låta snäva mansnormer och jämnåriga pojkar fostra honom. Han är inte född förtryckare men om samhället får råda så kommer han bli en.

Vilken syn kommer jag förmedla? Förhoppningsvis att han är en jämställd människa. Att han är hänsynsfull, omhändertagande, snäll, kraftfull, kärleksfull, kompetent och klok. Bland annat.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Detär min plikt att ge min son kvinnor som förebilder”

Problemet är ju att du inte ger vare sig din son eller din dotter vägledning i vad som är en ”bra man” om du låter samhället bestämma vilka som är bra och inte.
Ett annat problem är ju också att om du nu lyfter fram kvinnor som åstadkommit olika saker som förebilder för dina barn, samtidigt som du anser att det för manliga förebilder räcker med att bara vara .. så säger du att kvinnor måste åstadkomma något för att duga som förebilder, men att det förhållandet inte råder för män…där räcker det att vara deras pappa, eller annan man i deras närhet.
Din syn på din son:
Jag kommer aldrig ursäkta hans beteende eller lägga ansvaret för hans handlingar på omgivningen (eller kvinnor). jag kommer aldrig låta honom komma undan med förtryck, dålig människosyn eller sexism. Jag kommer inte lämna honom åt vinden eller låta snäva mansnormer och jämnåriga pojkar fostra honom. Han är inte född förtryckare men om samhället får råda så kommer han bli en.
Du säger att han inte är född förtryckare, samtidigt som du säger att du måste bekämpa allt det där hos honom.
Du säger att om samhället får råda så blir han en förtryckare, samtidigt som du överlåter åt samhället att ge både honom och hans syster förebilder när det gäller män..
Hur går det ihop?
(om inte annat så har han en pappa och farbröder och andra män i sin närhet som är normbrytande, mjuka och rätt så traditionellt omanliga i flera aspekter.)
Och du som mamma? Kvinnor i hans omgivning? Räcker inte i själv?
Jag måste också undra varför du kallar (vad jag uppfattar som) jämställda män för omanliga?
Är inte det att befästa en åsikt om att manlighet kräver ojämställdhet?

I det här inlägget:
Behöver barn manliga respektive kvinnliga förebilder?
Så skriver du:
[…]
Visst, barn behöver förebilder, vuxna människor som föregår med olika goda exempel och vuxna som visar hur man är mänsklig. Men generellt så behöver barn inga könsspecifika förebilder.
[…]
DÄREMOT så kan det, i ett ganska könsnormativt samhälle där män och kvinnor ofta är ganska könspräglade, nästan bli just nödvändigt med könsspecifika förebilder. Inte för att visa barn hur man är som man eller som kvinna men för att barn ska få se att man kan vara man och kvinna på andra sätt än det traditionella. (alltså förebilder som är normbrytande på ett eller annat sätt)
————————————
Det ligger närmare hur jag resonerar än det du skrivit i dina senare inlägg..
Jag finner det motsägelsefullt att du sedan gör och resonerar på ett helt annat sätt i senare inlägg.

Det här är i min värld den bästa text du skrivet! Så otroligt bra! Tack.
Min sambo är feminist, men han ser liksom inte strukturerna, de patriarkala normerna och att varje liten människas handlingar är en följd av könsmaktsordningen. Jag älskar mina kvinnliga författare och sångerskor, men han kan liksom inte ta till sig kvinnor. Det är helt omedvetet från hans sida och jag försöker och kämpar ned att få honom att se att han faktiskt också ser mannen som normen och kvinnan som undantaget. Den här texten gav mig kraft att fortsätta banka in kunskapen i hans huvud! Framförallt för våra framtida barns skull.
Tack!

det är ofta omedvetet, mönstrena vi upprepar. Däremot så kan vi MEDVETET motverka dem genom att t.ex i din mans fall MEDVETET börja lyssna på och läsa kvinnor. T.ex. Se mer film om och av kvinnor. Medvetet söka sig till kvinnor och kvinnors prestationer osv. Detsamma försöker jag göra i mitt liv. Och jag försöker göra min man medveten om detsamma.

Hej där!
Ytterst vanligt, för att inte säga dominerande, att tänka i könsmönster. På längden och tvären. I tid och otid.
Du är bra som du är! Tro på dig själv! Om du inte är sann mot dig själv, vem kan du då vara sann mot?
Enligt mig är kläder könslösa. Ser du ngt kön på tyget/plagget?

Barn behöver inga manliga förebilder…”mansrollen” sucks ass och världen skulle va så mkt bättre om alla bara va ”som kvinnor”… för ja kvinnorollen är bättre…även om den också skulle behöva förändring.
Ursäkta bitterheten men jag klarar inte av den ”stereotype mannen” längre…
Jag blir deprimerad när jag sätter på tv:n…film-trailers, filmer, tv-serier…män, män, män överallt. fula, roliga, charmiga, sköna män…och en(!) kvinna som är supervacker, och som bara fyller uppgift som kärleksintresse, sexigt bombnedslag eller jobbig fru/flickvän typ hälften så gammal som den rolige halvtjocke mannen som är så charmig och rolig och håjaja…

Så jäkla bra skrivet!
Jag tror mycket på det där om att ”barn gör inte som du säger, barn gör som du gör”. Min uppväxt (med en riktigt kass farsa) har präglat min syn på män och samtidigt har jag haft en mamma som visat prov på enorm styrka. Jag såg vad hon gjorde, jag härmade.
Som jag förstått det, utan att ha hela bilden, så har båda dina barn två föräldrar som är alldeles ypperligt bra förebilder.

Att någon över huvud taget kan komma på tanken att ifrågasätta detta… idiotiskt. För JA, jag håller verkligen med dig, så inihelsikes mycket. Huvudet på spiken!
Mina elever i sjuan skulle göra något som simpelt som att välja en film att se förra veckan när de skulle ha lite klassmys tillsammans. Mängder av filmförslag droppade in, och – tro det eller ej va – den absoluta majoriteten av filmerna med män i huvudrollerna alternativt BARA män i betydande roller. Jag sållade bland förslagen, tog bort de jag inte kunde visa pga upphovsrätt och åldersgräns och la till några egna, bl.a. Mean girls som jag tänkte kunde vara någorlunda i deras genre – men den fick naturligtvis NOLL röster och den film vi till slut såg: Baksmällan 2. Skämskudde på den, och nej, jag kommer aldrig mer låta mina elever välja så fritt igen (hade faktiskt aldrig testat förr…) – men bara själva grejen är så typiskt: Varken tjejer eller killar röstar på filmer med cistjejer/kvinnor i betydande roller, filmer med cismän/killar i huvudrollerna får röster från alla. Män är intressanta, roliga, viktiga – kvinnor är ointressanta, tråkiga, oviktiga. Classic.
Tänker på detta gamla inlägg om idoler, genus och jämställdhet: http://minasannaord.wordpress.com/2013/05/03/om-idoldyrkan-genus-och-jamstalldhet/
och igen: MYCKET BRA skrivet, tack!

Ja för satan! Så sant LD.
Det är vår plikt som medvetna föräldrar att lyfta fram det som varken skola, samhälle eller människor som tycker att ”det är bra som det är” lyckas med. Det vill säga att förmedla att den ena halvan av befolkningen OCKSÅ är människor, individer, hjältar och förebilder. Och ja gossebarn kan identifiera sig med kvinnor. Det är för f*n det vi som är vuxna kvinnor nu gjort hela vårt liv. Alltså fått lov att identifiera oss med män. Läs gärna mitt inlägg om det:
http://oxhen.wordpress.com/2013/10/19/olika-varldar/
Och hoppas att vi lär oss (inom en snar framtid) hur absurt och sjukt det är att halva befolkningen osynliggörs, marginaliseras och dehumaniseras.

Ett väldigt bra inlägg!
Det är egentligen inte så konstigt att (de flesta) män/pojkar inte har några kvinnliga förebilder.
För på samma sätt som det antas ligga något ”sexuellt” bakom när pojkar är kompisar med flickor så är det samma sak med förebilder. Gillar en liten flicka Kim Possible t.ex antas det vara för att hon tycker Kim är häftig, spöar bad guys etc medans en liten påg som gillar Kim nog är lite käääär i henne…. I samhällets ögon så förväntas män bara se på kvinnor sexuellt (förutom dom de är släkt med).
Sedan så har det en del att göra med hur kvinnlig och ”fin” kompisen/förebilden är. Som barn var jag rund som en köttbulle, hade fler pojkar som kompisar än flickor men fick aldrig höra ”är ni kääära i varandra?”. INTE FÖRRÄN jag kom i puberteten, växte ur hullet och på så sätt blev ”fin”. Då orkade jag tillslut inte ha killkompisar pga alla kommentarer.

Jag förstår inte vad en del har så svårt att förstå. Om man läser inläggen så framgår det att Lady Dahmer inte ser ned på någon som följer normer utan förstår exakt varför, hennes mening är ju absolut inte att få någon att känna sig dålig. Däremot skriver hon om dessa normer för att göra människor medvetna om dem, det är normerna hon kritiserar inte de som följer dem. Precis som hon säger så är ju det enda sättet att ändra dem att medvetet och aktivt göra vissa val, och även göra andra medvetna om att de finns och på så vis förhoppningsvis få dem att tänka till. Jag menar det är uppenbart att många inte verkar kunna ta till sig verkligheten som den ser ut, det kanske är för jobbigt för dem eller något annat, det finns säkert tusen förklaringar.

Hej! Vet att detta inte har med inlägget i fråga att göra, men försöker hitta information om när kvinnors inträde på universitet och i akademien skedde? Jag verkar vara dålig på det där med att googla, för jag hittar det inte. Hjälp? 🙂 tacksam för svar! Av vem som helst då alltså som kan!

Finns det nåt belägg för påståendet att män inte lyssnar på kvinnliga musiker eller läser kvinnliga författare? Upplever det nämligen inte alls så. Vad gäller artister skulle jag säga att det beror på hur de marknadsförs, finns/fanns nog till exempel inte många killar i Backstreet Boys och Westlifes fanbase. Melissa Horn däremot har massor av manliga beundrare.

Ja, det vore intressant att veta. Jag ifrågasätter inte att män i högre grad lyssnar på/läser män än kvinnor. Däremot har ju kvinnliga författare och artister ganska länge varit underrepresenterade, framför allt inom vissa genrer. Det inverkar rimligtvis också.

Varför Fashion Frihet är viktigt”Jag skäms inte för att klä sig” som en kvinna ”eftersom jag inte tycker det är skamligt att vara en kvinna.” (Iggy Pop)Jag kom över ovanstående citat på en Tumblr blogg, och tyckte det var riktigt intressant. Jag har inte kunnat hitta källan till citatet, så för alla jag vet att det är möjligt Iggy aldrig sagt detta, men tanken är relevant ändå.Jag tror att jag kanske har berört detta ämne på ett tidigare inlägg här, men jag ville skriva lite mer om det eftersom det inte kunde vara mer sant. Män mode frihet handlar inte bara om män, det handlar om alla. Det handlar om att ge människor att vara sig själva. När vi skala bort de könsstereotyper och etiketter på kläder, vad har vi kvar? En klänning på egen hand är varken man eller kvinna, det är bara tyg. När någon säger, ”klänningar är för flickor.”, De är egentligen bara projicera sin åsikt på detta plagg.Jag har följt en intressant foto uppsättning som heter Switcheroo, där folket i kläderna serien växla mellan bilderna. Det innebär vanligtvis en man och en kvinna, vilket är det som gör det så intressant. Body storlek / form är inte riktigt stod för, så ibland outfits kan se lite huggande bara bygger på det, men totalt sett har jag funnit det intressant foto essä om mode frihet (även om det inte var avsikten). Hur som helst, jag är villig att satsa på att de flesta människor skulle tro att kvinnor ser helt bra i antingen outfit, men skulle hitta män konstigt i kvinnokläder. Vilket tar mig tillbaka till citatet.Jag tror att anledningen till att känslan är att någonstans djupt nere i vårt samhälle, är män fortfarande anses mer kraftfull / bättre än kvinnor. Jag tror att många människor som känner sig illa till mods om män i damkläder känner så på grund av denna sexistiska meme.Jag tror att poängen var en perfekt illustration på TV visar läkarna i detta klipp. Inom segmentet, de visar en bild av en kvinna i en kjol bredvid ett foto av en kvinna i en pantsuit, och sedan fråga publiken (genom applåd) som kvinna de tror är mer framgångsrika. Publiken tyckte att kvinnan i pantsuit var mer framgångsrika, medan värden fortsatte med att säga att medan de senaste kvinnor som klär mer som män ses som mer framgångsrika, visar en ny opinionsundersökning kvinnor i kjolar gör ett bättre första intryck. Är det upplevda maktbalansen mellan könen förändras i vårt samhälle, och vad som kommer att innebära för pojkar i kjolar? På en sida notera, jag tyckte det var kul att de manliga värdarna sade att de skulle bära kjolar kläder på showen, men mig veterligen det har aldrig hänt. Om de gjorde verkligen klippa det och du såg det, skulle jag uppskatta en länk till klippet.Vad jag har försökt att komma på här, är att jag känner att ämnet för män mode frihet är inkluderande och viktigt för kvinnor som väl, och detta inlägg är huvudsakligen för kvinnlig läsekrets. Jag tycker ni tjejer bör stödja män i kjolar och klänningar eftersom det i slutändan det också kommer att stärka dig genom att bryta ned könsstereotyper och tillåter människor att leva sina liv hur de ser passformen utan dom bygger på kromosomer, och jag tror att jämställdhet är en orsaka att vi bör alla mästare.Vid slutet av dagen, är en klänning bara en klänning, och vad som är verkligt viktigt är den person som bär det.
Vänligen dela detta inlägg om du håller med om detta budskap. Tack!
http://www.hisblackdress.com/2012/01/why-fashion-freedom-is-important.html#comment-form

Oj, ett helt inlägg baserat på min kommentar!
Det sägs ju att det man fokuserar på, det förstärker man. Tänk om det är så? Vad är då mest effektivt! Upprepa tusen gånger att män är förtryckare, eller att skriva tusen gånger om de egenskaper vi VILL se hos män?
(sedan min kommentar igår har jag faktiskt kommit på en man som skulle platsa. Genusfotografen!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *