Kategorier
feminism & genus

Jagär trött på att män alltid har en självklar plats överallt

Det blev mycket diskussion under mitt senaste inlägg. Jag känner som flera av er att det är skönt med en mansfri frizon och det är väl lite av det jag vill skapa, inte bara på bloggen men i livet. Ja jag känner, umgås och knullar med män. Jag har till och med ynglat fram en blivande sådan men samhället är så förbaskat mansdominerat att dessa inte behöver en plattform till att höras ifrån. Och de vet de. Och det är de fullkomligt nöjda och självklara med, för de har sin privilegierade position till trots lite självinsikt men framförallt ödmjukhet att förstå att de genom sitt kön äger större delen av makten, både i samhället men även i vår ganska så patriarkala relation. (med ”de” menar jag mannen jag avlar barn med)

Hur min man ”förtrycker mig” är irrelevant dels för att jag inte vill diskutera min privata relation här men mest för att det inte handlar om det han gör aktivt som enskild individ utan de rättigheter, privilegier och fördelar han som man får bara genom sitt kön och att han har dessa på bekostnad av mig och vår dotter. Läs gärna mer inne hos Fanny. Läs alla hennes inlägg men först detta:Alla män förtrycker alla kvinnor”.

Så. Jag är ganska trött på att kvinnor alltid ska känna ett behov av att påpeka att det finns bra män i sammanhang där man talar om mäns våld eller annat män som grupp ställer till med, liksom gardera sig för tänk om nån man tar illa uppför det ska ju vara jämställt och vi hatar ju absolut inte män för det är det bara ovettiga feminister som gör. Vi är så förbannat hjärntvättade allihopa att minsta tanke på att inte inkludera män samt att säga nåt negativt om män får oss att automatiskt, å männens vägnar, ställa oss i försvarsposition. RÖR INTE VÅRA MÄN DE ÄR FINA OCH INTE DUMMA ALLIHOPA HÖR DU DET.

20131017-171749.jpg
Men de behöver inte vårt försvar. Kan vi inte försöka fatta detta en gång för alla. De är så jävla bra på att lyfta och försvara sina egna egon, och oftast på bekostnad av oss men vi är så jävla skadade av patriarkatet att vi gladeligen för deras ”kamp” och lämnar plats. Män lyfter män och skulle de mot all förmodan lyfta en kvinna så är det ändå de som slutligen får stå i fokus som den goda mannen som såg den lilla kvinnan och lyfte fram guuuu så fint av HONOM. Det är bara en jävla medaljutdelning som saknas.

Jag är trött på att män alltid har en självklar plats överallt. Att de är normen, människan, default. I alla sammanhang men framförallt i de sammanhang där de syns och vi reagerar inte på det. Prova att slå på tv’n en stund. Bläddra mellan kanalerna. Räkna antal män vs antal kvinnor. Gå vidare till tidningarna. Räkna antal kvinnor vs antal män som får utrymme. Gå vidare till filmen och musiken. Till nobelprisgalan. Till de stipendier som delas ut. Till politiken. OCH SÅ VIDARE.

Det spelar ingen roll om jag lyfter tio kvinnor om dagen, MÄN kommer fortfarande vara i majoritet. Män kommer fortfarande ha större delen av utrymmet. Män kommer fortfarande vara huvudrollen i vårt samhälle och kvinnan ett undantag, en bifigur. en sidekick. Vid de få tillfällen där kvinnor är i majoritet eller bara får samma plats så reagerar vi dock. Då är det ett kvinnligt lverflöd, de får för mycket plats och för stort utrymme så kan vi inte ha det.

Jag blir fan kränkt när folk menar att jag behöver lyfta män för att det ska vara jämställt. Nej det behöver jag verkligen inte. I den här bloggen ska de fan inte få ta plats.

20131017-170942.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jagär trött på att män alltid har en självklar plats överallt”

Jag vet inte om jag är en av dem som du syftar på som lullar med männen. Måhända. Men jag letar ammo, argument och ryggrad för diskussioner och förändring och för att ruska om och väcka män i min närhet. Här är en av platserna jag letar på. Är det fel plats? Isf respekterar jag det och ska sluta fråga!

YES!!! Herregud vad livat det blir om män inte får ta plats någonstans, ingen som reagerar lika starkt på när kvinnor inte är representerade . Gud vad män bara behöver hålla käften o lämna plats.

Alla dessa livrädda tjejer som högt och tydligt hela tiden måste hylla männen, säga att de minsann inte är en sån där feminist som hatar män, för männen, ja de är minsann helt fantastiska! Så rädda för att dessa män inte ska tycka de är dumma i huvet och kanske inte bli flirtade med eller omtyckta för att de inte smörjer deras egon.
Bra inlägg!

Oj vad trött jag blir på att varenda gång jag eller någon annan med liknande tankar framför min åsikt får höra att jag är en rädd liten flicka som älskar allt som män gör och blir skräckslagen av tanken på att de inte ska vilja ha mig om jag inte klappar dem på huvudet. Så smidigt det måste vara att slippa argumentera mot mina åsikter och istället alltid kunna ta till: ja men du är ju en sån där liten godton feminist som vill att man ska vara snäll mot männen och gå dem till mötes.
Tror du att det kan det handla om att man inte tror på att motverka en orättvisa i samhället, genom att ge tillbaka med samma mynt? Jag vill inte höra åsikter om hur jag är som person, enbart mot bakgrunden av att jag är kvinna. Därför tycker jag även att det är fel att generalisera över hur män är. Jag tycker att samhällets objektifiering av kvinnor är fel. Därför tycker jag även att det är fel att objektifiera män. Jag har inte en åsikt om hur man ska behandla kvinnor och en annan åsikt om hur man ska behandla män. Jag har en åsikt om hur man ska behandla MÄNNISKOR och vilka rättigheter MÄNNISKOR ska ha.
Det är även en retorisk fråga, där några tror att det är mest effektivt att uttrycka provokativt för att väcka tankar och där jag tror att det är mest effektivt att inte provocera utan argumentera och förklara för att budskapet ska nå in hos mottagaren. Både sätten kan säkert vara effektiva på olika personer. Jag anser att det är lika illa att säga att vi små mesiga godton feminister bara vill klappa männen på huvudet och hålla dem i handen, som att säga att feminister som har en mer provokativ metod förstör för feminismen.

Asså den där bilden på europarådet är verkligen något som kan provocera mig till vansinne. Man ba NEJ DET DÄR ÄR INTE RESULTAT AV ATT MAN VALDE DE VETTIGASTE MÄNNISKORNA I EUROPA OCH DET RÅKADE BLI SÅ!!!!!! AAARRGGHHH. Mmmmm jag är också emot kvotering, MANSKVOTERINGEN SOM PÅGÅR ÖVERALLT SEN URMINNES TIDER. Tacka fan för att det finns bloggar som den här så en kan fly verkligheten några minuter per dag och låtsas som att det är accepterat att kvinnor också är i fokus ibland.

Herregud jag måste leva under en sten i skogen.
Jag har aldrig upplevt att någon man ber/kräver att få bli lyft
Vad om däremot gör, som gör mig tokförbanad, är att dom tar ett sådant jävla utrymme överallt.
Som om det vore en självklarhet.
Dom ska få utrymme enbart pga dom är män.
Men när en kvinna ska få utrymma då måste hon förtjäna det och helst utföra cirkustrick också

Jag förstår din poäng, men jag slutar se kön. För mig handlar det om personer. Jag lyfter lika gärna person A som person B, och låter det vara ointressant ifall endera av dem är kvinna eller man. Att lyfta en man bara på grund av att han är man och det ”behövs i den här bloggen” eller vad folk tycker är ju bara dumt, i mina ögon. Att låta bli att lyfta en person BARA pga han är man tycker jag även det är dumt, faktiskt. Jag förstår absolut varför man kanske hellre bör/skall fokusera på att lyfta fler kvinnor, och jag älskar att du gör det. Jag ställer inga krav eller förväntningar på att du skall lyfta MÄN. Men i många fall tycker jag att könet känns irrelevant. Äh.
Keep up the good job, jag gillar din blogg som den är – med eller utan män 🙂

Just det här hade jag en diskussion om med en manlig bekant. Han ifrågasätter ständigt hur man kan kalla sig feminist om man är för jämställdhet. ”Feminismen bryr sig bara om kvinnor” säger han som om det vore ett problem. ”VAD FAN SKA JAG ANNARS BRY MIG OM??!!!? Du och alla andra med penis behöver inte direkt hjälp!” Och så drar han någon snyfthistoria om män som förlorar vårdnaden om sina barn och det enda jag kan göra är att förbanna patriarkatet i tystnad för han kommer aldrig att fatta, aldrig. Jag vet att det inte är mitt ansvar att övertyga någon, men ibland önskar jag att jag kunde täppa till truten på honom.

Jag blir alltid så jävla förbannad när någon kommer dragandes om de stackars männen i vårdnadstvister. Hade mannen bara brytt sig om sitt barn från början, så hade han haft lika stor chans som mamman att få vårdnaden. Männen måste ta ut lika mkt föräldraledighet, vabba lika mkt, ta lika stort ansvar för hemmet där barnet bor i, först då kommer männen att se en skillnad i vårdnadstvisterna. Så allt jag har att säga: skyll er själv.

Fortsätt så!
Är så jävla manstrött. Vart jag mig i världen vänder sitter dom och bräker ut alla sina små tankar som dom kan lyckas producera. (lite grand som alla bloggare (bloggerskor) jag följer bortsett från att era tankar har ett större värde för mig.)

Det är inte bara män som lyfter fram män, utan också kvinnor som lyfter fram män. Vi måste börja med oss själva, se över vårt eget beteende och se vad vi kan ändra med oss själva. Man kan inte vänta att män ska lyfta fram oss. VI måste lyfta fram oss själva och varandra. Men jag tycker att detta arbete har påbörjats i och med den ”nyfeminism” som växt fram de senaste åren, bla på denna blogg.
Men hur kommer det sig att om det är 8 kvinnor och en man i en avdelning, och en chefspost ska tillsättas, att det vanligtvis bara är mannen som söker posten? Eller mannen och någon enstaka kvinna? Vi måste själva börja våga ta för oss.

Ja absolut. När jag ser tillbaka på min tid på universitetet så kan jag nästan bli galen över hur jag bara oreflekterat utsåg en man som ledare i varje gruppkonstellation jag befann mig i. Jag förväntade mig alltid att en man ”behövdes” för att ta kommandot på nåt sätt. Så skulle jag aldrig göra idag men för några år sen hade jag inte de här insikterna.
En annan sak som tyvärr kommer upp med jämna mellanrum är ”kvinnors oförmåga att hålla sams”. Jag har hört den ”analysen” hur många gånger som helst när kvinnor i grupp varit oense eller blivit osams. Jag har satt det som min mission att jag alltid ska ifrågasätta det påståendet när det dyker upp. Det är en typisk sån grej som kvinnor använder utan att tänka efter, utan att inse att vi nedvärderar oss själva, utan att fråga oss vilka som vinner på att vi tror så lite om oss själva. Vi kan visst vara sams, leka tre, jobba ihop i grupper utan skitsnack.. Dags att börja tro på det också.

Roller derby är min nya frizon <3 Där kan jag träna och utvecklas för min skull, se ut som jag inte duschat på veckor, skrika, tacklas och svettas utan att bli bedömd av män. Såå välbehövligt! Älskar sporten och allt runtomkring 😀

Nu vet jag inte om optimismen lyser så jättemycket här, men jag tycker, och hoppas att vi är på väg mot ett samhälle där kvinnor och män behandlas likvärdigt. Visst har vi lång väg kvar, men jag ser ändå att det är på väg åt rätt håll. Andelen föräldraledighet som tas ut av män respektive kvinnor har blivit jämnare. Det tror jag är en viktig grund i att det blir jämnare inom andra områden. Den allämna värnplikten för män är slopad, även om jag gärna skulle se att man inför en allmän samhällsplikt för alla.
Visst, det går långsamt, men det är åtminstonne på väg åt rätt håll, snart kanske ännu fler yrkesgrupper se fram mot en blandad peronalstyrka 🙂
Jag vet att det finns mycket som är dåligt, men det finns ändå ljusglimtar!

Det går åt rätt håll, som du säger. Men det går så TRÖGT! Angående föräldraledigheter kom det en studie nyligen om att männen tar ut 25% och kvinnor 75%. Männen tar ut en stor del av sina föräldradagar i samband med sommaren, och alltså då ofta när kvinnan ändå har sin semester. D.v.s. att kvinnan ändå är hemma och kan sköta om logistiken och avlasta mannen. Och då det är varmt och ljust på lekplatsen… Väldigt deprimerande resultat av den studien.

Jag såg på dokumentär om elefanter i morse och blev jävligt sugen på ett matriarkat. Vi har levt i ett patriarkat tillräckligt länge nu så nu byter vi! 95 % kvinnor i makten! Grymma sköna kvinnor i tvrutan med vackra undanskymda män i bakgrunden som agerar ögongodis! Filmer med endast män kommer att kallas för dickflicks medan alla andra filmer med 95 % män i dom helt enkelt kallas filmer. Förlåt är bara så less på män.

har läs din blogg ett tag nu och älskar den, har varit väldigt politiskt inaktiv pågrund av dåligt intresse men det kom i och med att jag fyllde 18 i våras. Jag lider av sömnproblem och deprission och att gå ut och gå en promenad på natten brukar få mig att stressa av och kunna sova, men jag är så jävla trött på att vara paranoid och rädd för att bli våldtagen eller överfallen!! Jag vill inte att jag eller mina tjejkompisar ska behöva vara det! Ingen av oss vill vara rädda påväg hem från krogen efter en inte så alkoholfri natt, eller bli övertrampade i klassrummen.
Tack för en skitbra blogg som fick mig att börja tänka efter och utrycka mina åsikter!

Haha alltså jag förstår inte ens att folk blir upprörda. Det där med att fölk alltid panikartat ska lyfta fram BRA män, det är ju så irrelevant. Jag älskar att jämföra mäns förtryck av kvinnor med vitas förtryck av ickevita. För DET går att diskutera sakligt utan att alla kommer och ba, ”men hallååå kan vi inte snacka mer om alla vita människor som INTE förtrycker??” Det verkar vara lättare för folk att förstå att det förtrycket ligger på en strukturell nivå, men så fort det handlar om män och kvinnor så dras det ner i nåt träsk på individnivå. Spännande.

ASSÅÅÅÅÅ. Jag är från Norge och känner att jag typ skäms, och inte kommer palla at läsa nyheter om norsk politik sålenge FrP sitter i regjering. Tror nästan att de inte kunde valt någon sämre för stillingen som jämställdhetsminister, herremin…

Nej. Fortsätt utesluta männen på din blogg. Det finns tillräckligt många andra bloggar som hyllar män (deras män osv), så de som stör sig på att du inte gör det kan ju helt enkelt läsa andra bloggar om de saknar männens närvaro.
Heja dej! 🙂

Jag möttes av en kvinna för ett tag sedan som, oavsett vad jag argumenterade, kallade mig en vit, kränkt man med fundamentala privilegier som överskrider kvinnors allmänna samhällsprivilegier. Jag förstår allt det, bortsett från ordet kränkt.
Dagen det är lika normativt att se en kvinna som en man på vilken position som helst i samhället är den dagen jag känner att världen har blivit ett bättre ställe – men vad kan en student a la 21 år göra för att uttrycka detta? Jag skiter egentligen i att jag blir kallad kränkt och att hon hatar män, för det är hennes ensak – men hur använder jag de grundläggande privilegier jag fått för att göra samhället jämställt? Jag är inte politiker, företagare, har inget kapital och min tid äts sakta men säkert upp av studier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *