Kategorier
feminism & genus

Men, who needs them? (Tjejerär bäst ingen protest)

Apropå manliga förebilder så återgår jag till ämnet ”Män som tycker att kvinnor ska lyfta dem mer”. En outtömlig källa till frustration men också skratt.

Ibland får jag frågan om jag inte kan skriva om män jag tycker är bra eller om mina manliga förebilder och i diskussionen nedan så menar någon att det är bra att lyfta män som gör bra saker (liksom uppmuntra lite antar jag, klappa den duktiga mannen som inte är ett svin eller egoist på axeln, kanske ge en medalj, ha en pokalutdelning, hålla ett tacktal VAD VET JAG) men jag bara känner att SNARK, nej tack, det kan jag verkligen inte. Vilket jävla slöseri med tid.

got time

För det första så har jag inte några manliga förebilder men även om jag hade det, varför skulle jag vilja lyfta fram dem? Varför skulle jag vilja lyfta män överhuvudtaget? Lyfts de inte tillräckligt i typ ALLA sammanhang? Får de inte tillräckligt med utrymme, igen i typ ALLA sammanhang? Får de inte tillräckligt med cred? Ska de nästla sig in överallt? Kan man få skriva om kvinnor och kvinnofrågor utan att nån ska reagera på att män FÖR EN GÅNGS SKULL inte får synas? GUD VAD JAG ÄR TRÖTT PÅ MÄN!

Så nä. Jag kommer inte ”lyfta män” annat än om de 1. är as och ska hängas ut eller 2. är mumsiga att titta på. Det får ni helt enkelt leva med.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men, who needs them? (Tjejerär bäst ingen protest)”

Ord!
Älskar dessa mysiga ställen där männen inte lyfts och höjs till skyarna, och där kvinnor inte är rädda för att säga att vi inte vill det heller. Blir överdoserad av män, manligt och kukar tillräckligt i övrigt.
Tack för denna fristad!

Och ett stort TACK för det! Din blogg är min fredade zon. Här inne vet jag att innehållet är vettigt och fyllt med tankeställare. Jag vill helst slippa det vi påtvingas överallt annars; män, mäns behov och vad vi kvinnor ska/kan/bör göra för att vara till lags. NEJ TACK till det. Men JA TACK till dig Lady D för att du ruskar om och väcker upp!

Hahahaha!!! Alltså inte åt dig, utan åt denna förfrågan. Pleeez, män lyfts hela tiden, precis som du skriver och särskilt feministiska män blir ju hyllade till tusen om de skriver något vackert om faderskap eller kvinnor de tycker om. Faktum kvarstår liksom att kvinnor har både manliga och kvinnliga förebilder/idoler medan män mycket sällan har kvinnliga förebilder/idoler osv så om något ska ändras på denna front så är det MÄN som ska lära sig att lyfta fram KVINNOR (utan att sedan själva bli lyfta för att de så fint lyfte fram den där kvinnan – obviously).

<3 älskar att du inte har det här typiska behovet av att alltid förtydliga att "det finns ju bra män också självklart!!!" som så många(inklusive jag själv ibland?) verkar lida av. Kram och tack.

Alla behöver en klapp på huvudet eller en dunk i ryggen ibland. Men att kräva det av en viss person eller på en viss plats (som dig och din blogg) är bara egodiabetes delux.
Hitta eller skapa en egen arena. Är du man är det ju inte ens svårt så som samhället ser ut!

Nja, hålla tacktal är väl att ta i men att objektivt beskriva en motpol till den stereotypiska mansbilden är väl enbart av godo? Eftersom du har valt att leva med och gifta dig med din man så antar jag att han delar din syn på livet, mer eller mindre. Jag antar alltså att han måste göra något som får honom av skilja sig från mängden av ”förtryckare” och ”as”. Eftersom du väljer att utsätta dina barn för honom så antar jag även att han är en positiv influens. Huruvida han förtjänar en pokal kan bara du avgöra men jag är uppriktigt intresserad av hur han tar del och agerar i ert familjeliv. Jag känner ofta att man tappar halva diskussionen. Man är överens om alla fel män gör, har gjort och kommer att göra. Men eftersom många ändå väljer att skaffa barn och leva tillsammans med män så måste det ju finnas skillnader, eller hur? Så, vad är det då dessa män gör som särskiljer dom från förtryckarmassan? Inte klappa på huvudet, inte berömma, inte tycka någon är duktig utan bara konkret konstatera skillnader i agerande. Jag utgår alltså från att din man inte går omkring med hängande huvud, skamsen över att tillhöra den förtryckande sidan. Om det är så att han har bett dig att inte diskutera hans roll som äkta man och pappa så får du gärna radera detta inlägg.

Problemet med den här typen av diskussion är att man inte kan dra alla ”män” över en kam, lika lite som det är okej att dra alla ”kvinnor” över en kam. Om du inte har någon manlig förebild i din närhet är inte det samma sak som att det inte existerar några. Jag har nämnt detta förut, en grundtanke i feminism är gemenskap och då gäller det att kunna sätta sig in i andras situationer, dvs det finns många kvinnor som har värdefulla manliga förebilder. Män må vara privilegierade i samhället, men ska de behöva ta skit även i hemmet där det finns oerhört många exempel på bra pappor?
Jag efterlyser en mer nyanserad diskussion där man tänker utanför den egna sfären! Annars bra blogg, tjejen.

Och en annan sak, att inte ”hela tiden behöva säga att det finns bra män OCKSÅ” är väl egentligen bara en lathet, man struntar i att föra en djupare diskussion. Då är det lättare att vara kategorisk och strunta i intilliggande problematiker/synvinklar. Men jag antar att det finns olika nivåer på en diskussion och en plats och tid för allt.

Jag är redo att lyfta fram människor som är bra förebilder, om det är man eller kvinna rår jag inte på. Men visst värmer det gott när det är jämt fördelat. Múmsiga bilder på karlar? Tja.. men då måste jag noggodta bilder på mumsiga kvinns också..och det vet jag inte om jag gör:)

Ska vi få förändring i samhället bara genom att lyfta upp oss själva? Det är ju på nåt sätt likställt med att det är kvinnor som behöver bli medvetna och därigenom förändras. Vill vi inte att männen ( som ju är de som har den mesta makten generellt), ska förändras? Jag ser jämställdhet som nåt som angår både män och kvinnor, det gynnar båda könen. Vad är det för slags jämställdhet som inte vill lyfta fram några män överhuvudtaget? Tror som nån annan här sa att vi inte kan förutsätta att alla män vet vad de ska göra, utan att det behövs konkreta förslag och förebilder.

men asså. prova att slå på tv’n en stund. Bläddra mellan kanalerna. Räkna antal män vs antal kvinnor. Gå vidare till tidningarna. Räkna antal kvinnor vs antal män som får utrymme. Gå vidare till filmen och musiken. OCH SÅ VIDARE. Det spelar ingen roll om jag lyfter tio kvinnor om dagen, MÄN kommer fortfarande vara i majoritet. Män kommer fortfarande ha större delen av utrymmet. Män kommer fortfarande vara huvudrollen i vårt samhälle och kvinnan ett undantag, en bifigur eller sidekick. Jag blir fan kränkt när folk menar att jag behöver lyfta män för att det ska vara jämställt. Nej det behöver jag fan inte. I den här bloggen ska de fan inte få ta plats.

Jag kunde inte hålla med dig mer och tycker att du gör helt rätt. Nu till en fundering jag fick när jag läste att du inte har några manliga förebilder. Hur sätter du det i relation till ditt inlägg härmodagen om att barn inte behöver manliga/kvinnliga förebilder, utan bara helt sonika vuxna förebilder. Det motsäger lite grann din egen ståndpunkt om att du inte kan se män som förebilder för dig själv. Vore ett intressant resonemang att utveckla tänker jag, utan att jag för den skulle menar att ”sätta dit dig”… om du förstår hur jag menar.

Det här är minerad mark. Det finns nästan ingenting som kan få människor av båda könen att bli så upprörda som när män utesluts. Kommentarerna under det här inlägget talar sitt tydliga språk. Att män inte har tillgång till varje aspekt av samhället – kvinnojourer, enskilda bloggar och privata samtal mellan kvinnor – är ett brott värre än mycket annat en människa kan ta sig för. Man skulle kunna tro att jämställdisterna och anti-feministerna skulle bli glada av uppbackningen och anstormningen av kvinnliga försvarare, men de verkar tvärtom bli ännu mer offeraktiga av uppmärksamheten. Den innebär bara att de tycker ännu mer synd om sig själva och och att de blir ännu mer övertygade om att de faktiskt har rätt att ta plats precis överallt – utan undantag. Den befäster och förstärker deras uppfattning av att vara de verkliga offren för samhällsordningen, de som är förtryckta på riktigt, inte kvinnorna som ändå bara är ute efter att kastrera deras manlighet. De sjunker allt längre ner i självömkan och blir allt farligare för kvinnor – även dem som slickar jämställdisternas små rumpor dagarna i ända. Jag lägger ingen skuld på dessa kvinnor för jag förstår mekanismerna bakom ett sånt beteende, men det gör det inte mindre sorgligt att bevittna.

Förstår den kommentaren och håller i princip med. Här har det ingen given eller självskriven plats. Samtidigt saknar jag (inte bara här, utan i feministiska bloggar över lag) argument jag kan vara rustad och stärkt med när jag möter vettiga män men som aldrig har behövt reflektera över sin plats och roll och sina privilegier. Män som är öppna för samtal och argument, män som vill göra bra men är blinda av socialisation och kultur. Jag gillar män, både som personer och som partners (inte alla då, folk tycker jag inte om) Jag vill ha dem i mitt liv. Jag vill kunna förklara min feministiska tatuering när den väcker nyfikenhet, på ett sätt som sporrar den nyfikenheten snarare än att stöta bort dem.
Fan vad rörigt det där blev då! 🙁

Jag har dina kommentarer på en del inlägg samt ickesvar på andra fått uppfattningen att du inte vill diskutera lösningar eller försök till positiv utveckling. Har jag missförstått eller uppfattat det rätt? Du vill inte i din blogg diskutera hur man i praktiken och i vardagen hanterar och försöker leva efter sina feministiska ståndpunkter tillsammans med en man? Detta är i så fall helt ok, din blogg och dina regler 🙂

borde jag som en feminist skämmas eftersom mina förebilder är NÄSTAN endast av det manliga könet…? (de är alla musiker från den klassiska rockens fina tider…)
Jo förresten du är en förebild LD. Utan dig skulle jag inte veta vad feminism, genus eller nånting va liksom…

en ide att kvinnor inte kämpar för män och för kvinnor och att män inte kämpar för kvinnor och män köper jag inte, alla ska fan hjälpa alla, med er bild ska kvinnor hjälpa kvinnor, män hjälpa kvinnor, män kan hjälpa sig själva medans kvinnor skiter i män , helt underligt ……. om ni enbart hjälper andra kvinnor bör ni inte vara så förvånade om män enbart väljer att hjälpa andra män, jag menar varför ska män hjälpa er om ni vägrar hjälpa män ??? nej ett sånt synsätt gör ingenting mer än skapar än mer hat och sprickor mellan könen ….

Jag är helt med dig, Magnus. Männen har föregått med väldigt dåligt exempel, men för den sakens skull behöver inte kvinnor börja bete sig på samma sätt. Det blir bara positionering och ställningskrig av det.

Jag tycker att det är helt upp till dig om du vill skriva om män eller inte. Det är din blogg. Och finns en definitivt värde i att välja vad du vill ge plats åt.
Men jag tycker att bilden du använt för att illustrera valet av fokus är till viss del problematisk. Jag känner personligen att humorn i hela ”Ain’t nobdy”-memet baseras på rasistisk humor där själva skämtet bygger på fattiga, svarta amerikaners ”otherness”.

Så du kan bara tänka dig att nämna en man här om han antingen är ett as eller snygg att se på? Bara som principsak? Vad fånigt. Tycker verkligen det. Det blir jättetråkigt tycker jag när män bara liksom av principskäl lämnas ute eller inte får vara med för hallååå vill vi inte typ stryka hela grejen med att vi är vårat kön, behandlas olika pga vårat kön, blir sedda på det ena eller andra sättet pga vårat kön…? Vill vi inte hellre alla bara vara kompis OAVSETT kön för det är väl lite det det handlar om, eller? Usch nä det är en jättestor omväg till en jämställd tillvaro där folk behandlar varann lika, att hålla på såhär och stänga ute och FORTSÄTTA sätta stämpel på folk. ”Tjejer är bättre”. Nä
Om någon, för övrigt, hade sagt att ”jag tänker ba nämna en brud om hon är ett as eller assnygg” så hade ju förfan folk gått i taket. JAG VET att det hade varit skillnad blabla men tycker ändå inte att det är ok. Det är väl inte okej att ojektifiera killar heller va. Att säga ”kolla den här killen e bra, han e minsann snygg”. Bara för att tjejer har det värre och är mer utsatta för sånt. Rätt sätt är väl inte att göra samma sak nu??? Kvinnor har fått stå utanför i asmånga år = nu är det männens tur, eller vadå?
Orkante

Nej inte ”bara som principsak”. Jag har förklarat ganska grundläggande i flera inlägg varför jag resonerar som jag gör och du kan med fördel läsa om dem om du inte förstod varför. Sen får du tycka det är fånigt. Personligen tycker jag att det är fånigt att män får 80% av allt utrymme.
Och nej du kan inte vända på kakan ”om nån sagt så om en tjej” för vi lever i ett patriarkat där kvinnor redan lyfts fram som objekt. Och jag ser inga andra än feministerna gå i taket. Gör du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *