Kategorier
feminism & genus

När en man säger nåt smart så har tusen kvinnor redan sagt det före honom. (men aldrig fått cred för det)

Har ni Twitter? Facebook? Blogg? Då ska ni få ett bra tips av mig: SLUTA RETWEETA  MÄN.  Sluta länka, lyfta fram samt share’a statusar skrivna av män.

Ja. Jag menar att ni även ska sluta retweeta/lyfta kloka feministiska män, för vet ni vad? Oavsett hur smart eller bra eller intressant sak en man säger så lovar jag att tusen kvinnor redan sagt det innan (och inte fått cred för det). Lyft dem istället. Ge kvinnor lite utrymme istället. Det är dags nu.

Har nu tänkt på det? När en man kliver in i diskussionen som vi feminister redan deltagit i i flera år så vaknar vi till. Oj, vad SMART sagt, oj vad klok han är, oj LYSSNA EN MAN TALAR. Inte medvetet men likväl. Män får cred för sånt vi kvinnor snackat och lyft i årtionden och jag är ganska trött på det.

Jag är trött på att det krävs ett manligt tolkningsföreträde för att sakfrågor ska tas på allvar, lyftas eller ses som viktiga.

man twitter

(Ni som är redo att level’a upp kan prova att avfölja alla män på twitter och enbart följa kvinnor. Själv gjorde jag en redig rensning häromdagen och följer enbart några få go’bitar som jag inte var riktigt redo att skilja mig från men kanska snart!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När en man säger nåt smart så har tusen kvinnor redan sagt det före honom. (men aldrig fått cred för det)”

Mja, jag vill inte döma någon efter deras könsorgan. Det gagnar mig inte. Jag följer personer, inte män&kvinnor. Det är för mig irrelevant ifall det är en man eller kvinna som skrivit något, för jag tittar på innehållet snarare än källan (när det kommer till t.ex. Twitter).
Jag förstår din poäng, men jag kan inte se att det skulle gagna mig eller ge mig en bättre tillvaro ifall jag skar bort 50% av min umgängeskrets/intresseområde på så sätt. Kvinnor och män säger samma saker lika bra, jag följer mängder av kvinnor som säger väldigt viktiga saker och jag retweetar allt jag tycker är relevant. Men det gör jag när det gäller män också.
Så jag är nog inte redo att levla upp 😉

Intressant mätinstrument faktiskt. Jag har lätt överhäng på män, dock så är jag helt oseendes på kön när jag väljer att följa folk och många av de jag följer har inte sig själva på sina bilder och skriver inte i sin bios om de är män eller kvinnor. Hur ska jag då veta om det är bra att retweeta dem? Twitter är liksom guld-landet för att dölja sitt kön öht. Jag tänker bland annat på @konventionen som under en tid i början verkligen gick ut med en könsneutral approach och försökte att vara helt neutral. Många tog tydligen henne som man då. Jag skulle inte ha velat missa att retweeta henne många gånger för att jag i början var osäker på hennes könsidentitet.

Sant det du skriver men jag väljer ändå att inte ta bort karlslokarna. Däremot höjer jag inte dem om jag inte tycker de säger är något extra bra sagt som människa.Men däremot jublar jag lättare och högre om en kvinna säger det för att vända trenden. Fel kanske men mitt sätt:)

Men vafan. Sluta med detta polariserande! Det bara ökar ju polemiken, och därmed problemet. För att nå jämställdhet måste vi behandla varandra som MÄNNISKOR främst, inte som bärare av den ena eller andra könsrollen.
Har egentligen slutat kommentera hos dig för flera år sedan, pga trött, men sådana här inlägg gör mig så satans förbannad.

Men om män tar 85% av platsen i de flesta utrummen (hittepåsiffra, den är säkert högre i samhället) menar du då att det inte spelar någon roll att det är 85 % män och 15% kvinnor då du bara ser människor och inte kön?

nje… tänker inte avfölja någon bara för att de är man. iofs följer jag nästan bara tonårsfangirls haha. och ja det är mest de som jag retweetar faktiskt. min twitter är nog väääldigt dominerad av kärlek till klassisk rock och annan fandom.. som jag delar med mestadels tonåriga TJEJER. men ”tyvärr” retweetar jag någon kille då och då också. säkert två, tre RTs i månaden!! 😉

Helt OT men jag själv twitter inte och har således inget twitterkonto då det känns olönt när jag ändå inte tänker twittra.
Läser gärna andras tweets där ibland dina, men senaste tiden pendlar dina tweets mellan att vara låsta/ olåsta.
Är det tekniskt fel eller har du dom låsta vissa dagar och öppna andra beroende på vad du tweetar.
Måste jag skaffa twitter för att få läsa?

Jag känner inte att det här är något vidare verklighetsförankrat. LD – skriv något under en manlig pseudonym under ett av dina inlägg så får du se hur mycket män lyfts. Du kommer få skit för det och folk kommer att anstränga sig för att misstolka det du säger.

Nu har inte jag Twitter eller Facebook men detta har jag sett flera gånger på arbetsplatser där någon kommit med en jättebra idé som har dissats av chefen. Något halvår efter har chefen dragit den idén som sin egen och alla klappar händer.
När en man kallas sig för feminist blir jag genast skeptisk. Kvinnorna får ta hand om sina frågor/problem och män ska ta hand om sina. Män som vill ha jämställdhet och jämlikhet får väl kalla sig för manister eller nåt.

Jag blir glad när en man skriver/säger något feministiskt som jag håller med om. Just för att jag känner ”Yes, nu kommer folk lyssna” och ”nu kan ingen säga att jag tycker såhär bara för att jag är tjej och tar på offerkoftan”. Och jag tror till och med, det är det värsta, att jag kan känna lite att ”Phew, då hade jag inte fel ändå…”. För att JAG SJÄLV tydligen tror mer på män än kvinnor. Det är ju riktigt obehagligt, och självklart något en borde motverka.

Om jag ser en man som kommenterat eller skrivit något smart så bryr jag mig inte jättemycket om ifall någon annan sagt/skrivit det först för jag blir bara så jäkla glad över att det ÄNTLIGEN börjar dyka upp män som fattar. Ska vi någonsin få till en jämställd värld så räcker det liksom inte med att alla kvinnor fattar och vill förändra. ALLA måste fatta och vilja förändra. Att även män börjar intressera sig för de här frågorna ser jag inte som något annat än extremt positivt och ett tydligt tecken på att vi är på väg åt rätt håll.

Kul idé, men den funkar ju inte i det verkliga livet utanför twitter och facebook.
I det riktiga livet där jag lever mina dagar, där jag sitter i möten med män hela dagarna.
Där jag som ensam kvinna sitter i ledningsgrupp i ett större företag, skulle börja efterleva detta skulle jag inte ha något jobb kvar på fredag.
Jag föredrar att jobba på helt andra sätt, att aktivt lyfta fram kvinnorna på min arbetsplats istället.
Ett för mig mer realistiskt alternativ

På Elaines blogg skrev du om dagis/förskola.
Du menade att man tidigare ej haft någon (!) pedagogisk verksamhet inom barnomsorgen utan endast fungerat som förvaring. Tror du verkligen att det var så?
Är inte det, om något, att förminska alla pedagoger som arbetat på dagis i decennier?
Även förr i tiden utbildades förskollärare. Och även innan läroplanen omfattade dagis så förekom pedagogisk verksamhet.

Hej LD!
Jag har en fråga. I mitt arbetslag på jobbet finns det en medelålders man, vi kan kalla honom Bosse. Det är ganska ofta som Bosse drar ”skämt” som inleds med ”haha, det är så typiskt kvinnor att…” Eller ”Vet ni vad kvinnan sa när hon upptäckte…” Ja, du fattar! Skämt baserade på kön. Jag har vid dessa tillfällen valt att inte skratta med av artighet som några andra i vårt arbetslag har gjort, för det hörs verkligen att det är av artighet och att de känner sig sjukt obekväma. Jag har istället valt att ignorera och antingen fortsätta mitt arbete vid datorn eller det samtal dom vi alla var mitt uppe i då Bosse bestämde sig för att skämta till det. Nämnas bör att det är högt i tak på vår arbetsplats. Men Bosses skämt är inte riktigt lika de andra skämten. Hmm, svårt att förklara! Bosse har också en vana att fråga mig och mina andra kvinnliga kollegor om saker som han själv kan ta reda på tex när börjar konferensen? Var ska vi ha mötet? Osv. Jag brukar då hänvisa till kalendariet eller till anslagstavlan, på ett mycket trevligt sätt och brukar även säga att den informationen kan du söka själv. Då intar Bosse någon slags martyrroll. Och framställer med hjälp av kroppsspråk och konstiga formuleringar mig som någon hård och kall person. Jag vägrar bara göra jobbet åt honom. Det är många av mina andra kollegor som skrattar med när Bosse gör så här. Jag vet inte, men det lämnar en känsla hos mig som jag inte gillar. Har du något råd? Eller en tanke? Det var min fråga efter en lång utläggning!
Therese

Jag har ej Twitter men kan lätt förstå vad du menar. Så är det ju hela tiden, så fort en man yttrar sig så får det automatiskt en helt annan tyngd. Något radikalt måste göras för att förändra detta så jag tycker det är en utmärkt idé att aktivt börja lyfta andra kvinnors åsikter genom att t ex bara retweeta kvinnor.

Första gången jag träffade på twee-q såg mina siffror bedrövliga ut. Rensade ut massa män och hamnade i ett läge där jag retweetade kvinnor liiiite mer. Nu retweetar jag visst män liiiite mer igen. Det är fortfarande bättre än hur det var första gången men jag får nog göra en raid igen och rensa ut lite män..

Jag tycker att det är helt fel att man inte ska retweeta män om de skriver något roligt eller intressant bara för att de är män. Det är ju lika diskriminerande som att inte retweeta något för att hon som skrev det är kvinna.
Samma sak med att avfölja alla män…

Jag vill gå vägen mot rättvisa i samhället genom att se alla som människor, inte genom att särskilja män och kvinnor och behandla dem på olika sätt. Jag använder inte twitter men när det gäller bloggar så vill jag läsa intressanta och roliga inlägg, sen spelar det ingen roll om det är en kvinna eller man som har skrivit dem. Faller den mig i smaken så gör den. Ofta tycker jag att det är utvecklande att läsa inlägg från människor som är olika vandra så kan man få en större insikt och ett bredare perspektiv om saker och ting i livet. Ser nu att jag följer 10 bloggar skriva av kvinnor och 2 skrivna av män 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *