Kategorier
feminism & genus

Så varför begår män de flesta våldsbrotten då?

Varför använder män våld som konfliktlösning och känslohantering i större utsträckning än kvinnor? Det skulle ta väldigt lång tid att förklara varför, och exakt HUR manrollen (som är boven) i sig bidrar till att skapa förövare, men jag ska förklara lite kortfattat (nåja) så kan vi spåna tillsammans i kommentarsfältet istället.

Som jag skrev i mitt inlägg om mäns våld så finns det nånting som kallas hegemonisk maskulinitet och det syftar på en föreställning att män är våldsamma av naturen, att män alltid har nära till våld och att män är kapabla till att bruka det.

Nej, det betyder inte att det är ett mansideal som männen strävar efter att uppfylla, men det är en föreställning, en norm, som alla män (och kvinnor) förhåller sig till. Mannen som våldsam är en sanning vi alla skriver under på. Med sanning menar jag givetvis inte en faktabaserad sådan utan en uppfattning vi alla är överens om. Gärna hänvisas det till testosteron och bland jämställdister, antifeminister och annat patrask menar man att det är vi kvinnor som uppmuntrar till manlig våldsamhet genom att ”belöna” männen med vår tillgänglighet. Typ tuffast och starkast får ligga mest. Denna tes utgår från att sex är en belöning som kvinnor ger till män som på ett eller annat sätt är godkända och det är en väldigt unken syn på kvinnor som jag vägrar gå med på. URK.

manligt manliga män

Asså ursäkta men hur snygg är inte Clintan på den här bilden?

Så. Tillbaka till mansnormen: Män ska vara tysta och starka. Gråta är omanligt. Att prata ut eller prata om känslor är omanligt. Som man förväntas man bita ihop och gå vidare, klara motgångar utan gnäll. Att vara aggressiv och ha närmre till våld är manligt. Mannen är beskyddaren och ska kunna beskydda sin familj. Mannen ska kunna jaga. Mannen ska sprida sin säd och kan ofta inte kontrollera sin sexualdrift. Traditionellt sett, jag generaliserar givetvis.  Män fostras  till att vara sexuellt aggressiva; Alltså inte till att våldta, men till att de ska ta för sig, ragga, vara dominanta, inte ta ett nej. (tillsammans med en våldtäktsbejakande och ursäktande kultur så är detta en ganska farlig cocktail)

Så vad händer när män slår? Nåt som de flesta våldsförövare har gemensamt är trauman i barndomen, antingen jobbiga händelser eller misshandel eller nån annan form av vanvård. (undantaget män med psykiska diagnoser) Våld är ett inlärt beteende främst, men även kvinnor lär sig våld så varför är det just män i så fall så blir förövare och inte lika många kvinnor? Kvinnor utsätts ju t.ex för mer sexuellt våld som barn än män men ändå så reagerar de olika? Och det är här normerna kommer in. Sättet vi fostrar våra barn, pojkar och flickor, så fundamentalt olika. Inte bara genom vårt eget föräldraskap utan genom kulturen som dikterar olika regler och förhållningssätt helt beroende på könstillhörighet.
Ofta när pojkar utsätts för brott, sexuella eller våldsbrott så uppmuntras de mer (än flickor) att bita ihop. ”ta det som en man”, hålla det för sig själv. Det är skamligt och tabu.  Pojkar får inte gråta i samma utsträckning som flickor, de tillåts inte prata ut om sina känslor på samma sätt. Flickor tillåts sörja, vara ledsna, visa känslor och kan på så sätt bearbeta sina upplevelser. Pojkar förväntas vara tuffare, även som barn. Jag vet att ni säger nej nej nej nu, men tyvärr är detta sant.

tuffa killarFy fan, ursäkta den provocerande bilden.

Så vad händer då? Pojkar tvingas hitta andra sätt att hantera sina upplevelser på och ett av de sätten är ilska. Pojkar blir utåtagerande, riktar sin ilska mot andra (flickor vänder sig oftare inåt och skadar sig själva) (I värsta fall, t.ex ser vi detta hos bl.a Adolf Hitler som barnpsykologen Alice Miller skrev mycket om men också hos många seriemördare: De tar på sig skulden för det som händer och i värsta fall t.o.m intalar sig att det var önskvärt. ”jag gillade det, det var mitt fel, jag ville” (t.ex vid sexuella övergrepp) . Och därmed är risken för att de ska upprepa beteendet större)
Så, denna könsroll, denna förväntan på hur män ska vara, i kombination med en bristfällig fostran och ofta våldsam barndom så kan det slå slint. Det inte är misshandel, trauma eller förödmjukelser i sig som gör ett oskyldigt barn till en förövare. I stället är det tvånget att förtränga gärningarna som förvandlar personligheten.  Alice Miller kallade det för själamord. Och har man aldrig fått lära sig att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt så kan detta vara förödande.
Hängde ni med?
Tankar?
politica_f1

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Så varför begår män de flesta våldsbrotten då?”

Alltså jag är så jävla osugen på barn av olika anledningar, en av dom är att jag är rädd att få en son. Rädd att få en son som ska socialiseras in i rollen som fötryckare, in i äckliga macho-ideal.
Jag tror verkligen det är jätteviktigt att ändra synen på killars behov av stöd och tröst. Att starta upp killjourer, diskutera sånt här med små grabs.

Aaaah, jag förstår så helt precis din tanke kring att skaffa barn, blir helt panikslagen av alla förväntningar som kommer kväva min unge – och så är jag dessutom gravid just nu, så paniken blir ännu större…
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!

Ladydhamer, tack, tack och återigen tack. Jag är feminist av hela mitt hjärta och min själ men jag har ofta svårt att förstå olika strukturer, beteenden och normer. Genom att läsa din blogg får jag så mycket information som jag kan ta in och därmed ny förståelse.

Jag läste igenom flera gånger men jag förstår inte riktigt meningen som du skrev i parantes som handlade om Hitler och Alice Miller. Menar du att om pojkar är med om sexuella övergrepp så tar de på sig skulden och liksom får för sig att de gillade det? Men vad har Hitler med det att göra och vilket beteende är det som har stor chans att upprepas?

Bekanta i min kompiskrets har påbörjat bebisutplooppningen nu & drar ”lustiga anekdoter” vid middagsbjudningarna om hur gullig *random 1-2årig killunge* var när han – efter att *random vuxen kille* visat honom – ställde sig i hotfulla poser liknande dom som kidsen på bilden & grymtade som en wrestler. & så skrattar alla hjärtligt & jag VET VERKLIGEN INTE hur jag ska bete mig då. Jag låtsas inte höra, utan typ koncentrerar mig på nåt i perfifern eller ”gör något” på mobilen. Att speaka upp blir ofrånkomligt = pretentiös besserwissrig partypooping buzzkiller!

Herregud, vet verkligen inte hur jag skulle reagera i en sådan situation. Jag skulle förmodligen vara party-pooper deluxe och faktiskt ifrågasätta vad f*n de pysslar med egentligen? HUR är det gulligt att ett litet barn intar hotfulla poser? Förstår.verkligen.inte.

Jag håller inte med dig i att den hegomoniska maskuliniteten syftar på att mannen skulle föreställas våldsam. Det finns flera hegomonier också. Marie Nordberg tvivlar till exempel på att den mer traditionella mannen skulle vara den hegemoniska i vår tid i Sverige. Hon menar att den maskulinitet som är mest hegemonisk idag är den mjuke mannen, inte den auktoritära. Hur som helst, så betecknar inte hegemonisk maskulinitet några bestämda karaktärstyper utan är mer som praktiska sammanställningar. De är skapade i olika situationer i en växlande relationsstruktur

Kan komma med den lilla insikt jag har – som liten pojek, typ 8 år eller så så fick jag höra från min mormor att jag skulle ta hand om min mamma, att jag var mannen i huset nu.
Jag störde mig rätt rejält på det, men jag upplevde det som att det förväntades av mig (jag blev tidningsbud och försökte tjäna pengar…helt vrickad reaktion) Det var någonstans runt den åldern som jag fick höra att pojkar gråter inte – de bitarna var helt klart saker som jag blev inlärd av föräldrar och morföräldrar.
Sen så har jag bara teorier som jag egentligen inte har någon grund för i och med att att jag inte umgicks mycket med andra barn när jag var liten. Jag tror att det eventuellt kan vara så att små pojkar upptäcker att de är starkare än flickor – att de har en fördel som de kan utnyttja eller hota om att utnyttja för att få sin vilja igenom och att det sen på något undermedvetet sätt så sitter där sen.
kan mycket väl vara helt uppåt väggarna fel i och med att jag tog det ur tomma luften, så hojta gärna till om vad ni tror om det.

Testosteron är lika sant som menssmärtor. Läs lite om upplevelser från dem som tar hormoner i samband med könsbyten…där finns en del intressanta observationer. Från båda håll

Jag kan hålla med Lady Dahmer, men man bör nog också ta hormonella skillnader män/kvinnor i beaktande. Detta ursäktar såklart inte ett visst beteende, men skulle kunna förklara en del… Män och kvinnor är trots allt inte biologiskt lika.

Hegemonisk maskulinitet har inget med våldsamhet att göra utan är det som anses mest ’ouppnåligt manligt’ i tiden. Detta är vad samhället anpassar sig efter och som anses vara det ’allra mest manliga’. Det kan alltså förändras över tid, precis som någon skrev..

Håller med dig i det du skriver och vill tillägga att du är så jäkla bra. Du är som ett uppslagsverk och din blogg är lite utav en genusbibel för mig. Skulle vilja skriva en hel uppsats men det får vi ta en annan gång när jag har mer ork.

Ett väldigt bra och pedagogiskt inlägg, men så förbannat sorgligt. Jag vet inte hur många gånger jag har sett små, små pojkar som typ slår sig eller något och sedan står och biter ihop allt vad de orkar för ”tuffa killar gråter inte”. Alltså vafan. Vad är det för psykopater till vuxna människor som lär små barn att de inte får visa att de är ledsna?

Enkelt, vad vill kvinnor ha , dominanta män, det visar att dom har status(eftersom kvinnor inte tittar på utseende lika mycket) och det är det kvinnor vill åt för att kunna imponera på sina vänner, visa att man är lite bättre än sina vänner. Hur utstrålar dom det ,jo fina skor, kläder, smink etc så att dom kan locka till sig den bästa hanen. Och män vill ha dom sötaste flickorna, vad gör man då, försöker visa att man är alfahane. Män vill ha dom krämsötaste tjejerna och tjejer vill ha dom dominantaste männen som kan försörja dom. Lyckas man inte få det så går man nedåt i pyramiden och tar det man kan få och därför finns det alla möjliga människotyper, för att människor måste rättigfärdiga att dom inte kan få det bästa på något sätt.

Jag hör ofta män som påstår att kvinnor ”vill ha” dominanta män. Hur mycket sanning det ligger i mäns påstående om vad de tror att kvinnor ”vill ha”, vet jag inte? De enda som vet hur det ligger till, är ju kvinnor själva. Det är i alla fall ingenting som jag ser i min egen vardag och själv gör jag tvärtom – avskyr och ratar dominanta män, s.k alfahannar. Jag tycker att de är mycket osexiga, oattraktiva och fruktansvärt jobbiga att ha i sin närhet.

Hej! Jag är också helt inne på att det främst är ett socialt problem(miljöproblem), men är inte arvet – det vill säga hormonerna en liten faktor också? Det är bara något jag fått för mig, att på grund av killarnas hormoner har de GENERELLT sett både högre sexdrift och är mer våldbenägna än kvinnor. Det finns forskning på detta har jag för mig, men jag vet inte hur vetenskaplig den är. Menade du i detta inlägg att det bara är samhällets normer på påverkar männens beteende?

Jag håller med om din analys. Men får jag lägga till att en människa som har en maktposition, oftast tycker om det. Män i förhållande till kvinnor, vita i förhållande till PoC, hetero i förhållande till homo. Och att utöva våld är en makthandling, jag bryr mig inte om att en del påstår att män slår i nära relationer pga ”vanmakt”. Vad FAN är det?? Att slå och trakassera någon (som ofta dessutom är fysiskt mindre än en själv) hur kan det inte vara ett uttryck för makt? Män slår för att de kan och för att de tycker om det.

De KÄNNER vanmakt och kompenserar för det genom att utöva makt över en annan människa, genom att slå och trakassera alltså. Om människan dessutom är mindre känner man väl ännu mer makt över denne? Det är så det funkar, har jag för mig.

Hej Lady Dahmer! Jag läser ej dina kommentarer så svara gärna i ett separat inlägg!
Min sambo undrar vad din åsikt som feminist är när män (eller din partner) lämnar toasitsen uppfälld? Är det killens ansvar att ta ner den efter användning eller ska tjejen göra det? För det är samma arbete att killar får ta upp sitsen som när vi har gjort vårat som vi tar ner sitsen när dom har gjort sitt.

jag tror att en del av problemet ligger i att sk bad boys skrivs mer om och ”premieras ” för sina bad boys saker, tex persbrandt och att fängelse kunder får massor av beundrar brev, så många män blir förvirrade och dom med dåligt själv förtroende ser att det där med att vara en bad boy det går hem, då får jag kredd hos andra män och blir älskad och sed av kvinnor , så det är viktigt att båda könen gör det dom kan för att få fram att bad boys stilen är dålig…. många kvinnor gillar den dock, det är inget påhopp , men jag och jag tror många andra män har svårt att riktigt förstå fascinationen hos dessa kvinnor för dessa män
blir jag blockerad för detta ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *