Kategorier
feminism & genus

Gör nåt själv!

20140417-094718.jpg

Den här typen av kommentarer får jag ofta; folk som INTE är feminister som har en slags föreställning om att vi feminister är några jädra superhjältar (i och för sig så är vi kanske det MEN…) som ska lösa världens kvinnoförtryck. Vi försöker givetvis så gott vi kan men varför läggs denna last på oss enbart?

20140417-094950.jpg
Varför förvänta sig att andra ska föra kampen du brinner för? GÖR NÅT SJÄLV! Varför är det bara feminister som ska lösa alla jävla kvinnoproblem i hela världen? Om nåt känns viktigt så kan man engagera sig själv. Man måste liksom inte vara feminist för att engagera sig eller bidra till en bättre värld eller hjälpa flickor i irak.
Så varför åker feministerna inte dit då? Varför åker inte vi vita räddande änglar från västvärlden där vi minsann vet bäst dit och STYR UPP? Förtryck är ofta värre i länder där den demokratiska utvecklingen är sämre, det får man inte ignorera, men jag tycker att vi har koloniserat klart.
Nåt annat man inte får ignorera är alla tusentals aktivister, feminister, organisationer som redan är på plats. Den lokala kompetenta starka befolkningen som absolut behöver vårt stöd men INTE att vi rullar in och sätter agendan.
Kampen mot förtrycket måste föras av den förtryckta. Men brinner man för mänskliga rättigheter så finns det även internationella organisationer som jobbar för att hjälpa kvinnor att hjälpa sig själva. Man måste som sagt inte vara feminist för att bry sig så då är det bara att packa väskan och åka istället för att gnälla på alla feminister som inte gör si eller så.
Själv stannar jag hellre här och bygger ett bättre Sverige för mina barn. Om det är ok.
>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Gör nåt själv!”

Du, i mobil och iPad ser det ut som att det blivit en dubbelpost av det här inlägget.
Det här handlar inte om inlägget, men jag blir så jävla förbannad när det florerar på Facebook om dessa politiska män som tycker att en röst på FI är en bortkastad röst! Alltså vad i helvete!

Jag håller med dig, så sjukt tröttsamt med alla dessa människor som inte bara anser att feminister ska ”ta sitt ansvar för samtliga kvinnor”, men som också anser att vi inte behövs i Sverige längre och borde åka dit vi behövs. Kan inte dessa människor bara dra något gammalt över sig, eller nytt för all del!

Men precis. Och dessutom, hur många har den faktiska möjligheten att bara lämna allt här hemma och åka ner till andra länder och hjälpa till? Ska man bara lämna sin familj? Säga upp sin lägenhet? Hur ska man försörja sig där? Tycker absolut att vi ska stötta kvinnokämpar världen över i den mån vi kan, men nog fan behövs vi här i Sverige!

Eller alla jävla män som ska komma med kommentarer ”Feminister säger sig ju vara för jämställdhet men dom gör aldrig något för oss män! BUHU”
1. Jo det gör vi!
2. GÖR DET SJÄLV!

Jag kan tala om att jag gör nånting själv. Jag stöttar och försöker hjälpa till i t.ex. GAPF (glöm aldrig Pela och Fadime).
Jag är inte aktiv i nåt parti, men om jag vore det skulle jag jobba för sanktioner och påtryckningar på regimer i verkligt patriarkala förtryckarländer och för att socialtjänsten i Sverige lär sig att hjälpa ungdomar i Sverige som lever under verkligt patriarkalt förtryck.

Känner igen det där. Man måste alltid välja, man kan t.ex inte bry sig om fler saker än en grej åt gången. Och man måste alltid välja det värsta alternativet. Vill man hjälpa människor så anser andra att man inte kan göra det i Sverige, för här är alla så jävla rika och har det så bra (ofta…).
Jag som är för djurs rättigheter får alltid höra ”bry dig om de svältande människorna istället” eller ”varför gör du inte nåt åt alla människor som lider?”. För det första kan jag faktiskt bry mig om två saker. Jag kanske gör jättemycket för lidande människor men nu handlar det om djur. Det ena utesluter inte det andra.
För det andra: gör nåt själv om du tycker att det är så viktigt!
För det tredje finns det fler människorättsorganisationer än det finns djurrättsorganisationer. Alltså är det helt ok för mig att engagera mig i djur, för de behöver också en röst.

Men nu handlar det ju faktiskt om människor som finns i Sverige eller som har släkt i de berörda länderna. Så här svarar FI på frågan varför de inte reagerar på det förtryck som utövas i andra länder:”Då kvinnors intressen och behov varken är givna eller enhetliga, utan alltid beroende av specifika sammanhang, menar vi att lokala organisationer ska vara de som avgör dagordningen och formulerar problemen.”

Anti-feminister och annat skräp är förstås JÄTTE intresserade av vad som händer flickor i Irak .. Jepp.. sure..
Sanningen är ju att hela dynget enbart handlar om att vända bort blicken från vad som händer och vilka förbättringar vi kan åstadkomma i vårt eget samhälle i första hand.
När det gäller föreningen F/P så kan man inte annat än tycka det är ett fult sätt att smutskasta en annan organisation för att de väljer att föra kampen på ett annat sätt och inte låter utomstående diktera hur de skall agera.
De sjönk rejält i mina ögon där.

Tror inte ens att de bryr sig om dessa tjejer/kvinnor i mellanöstern, de flesta som skriver sådär brukar oftast vara främlingsfientliga,rasister, de vill bara ha nånting att gnälla på för att de har så mycket hat inom sig.
För att samtidigt blir de jätte arga över att sådan lag har kommit till i Irak men vill förneka dessa folks frihet att komma till Sverige och kanske leva bättre här. Det är därför de inte gör nånting och bara gnäller på att andra ska göra det.

Exakt. Det här är ett sätt att blunda och avsäga sig ansvaret för det förtryck som sker här. Man pekar på såna som har det värre för att försöka tysta och förringa den feministiska kamp som sker i Sverige. Tror inte att dessa människor faktiskt bryr sig så mycket om hur kvinnor i Irak har det; de vill bara inte erkänna sitt eget förtryck.

Tror också att det handlar lite om något slags mindervärdeskomplex i och med förhållandet mellan vad man vet att man borde göra och vad man faktiskt gör (för att skapa en bättre väld att leva i). Många verkar tro att man själv tycker att man är bättre än dem när man står för exempelvis feminism eller veganism (samtidigt som de inte gör det), och ju mer PK och *saint-like* någon ”försöker” vara, desto mer okej blir det att klanka ner på det personen i fråga ”inte” gör rätt, utefter det här synsättet. Som när jag berättar att jag är vegetarian men äter ägg och då får tillbaka att ”men då lider ju hönsen också”. Ja, men jag gör i alla fall NÅGOT rätt.

Jag vet inte om jag håller med om att ”vi i väst” INTE ska agera ”världspolis”. Hade inte USA lagt sig i andra världskriget så hade kanske inte kriget upphört där och då. Jag anser med andra ord att omvärlden (inte bara vi) har ansvar att försvara mänskliga rättigheter. Bäst vore om vi demokratiska länder gick ihop och agerade världspolis eller nått. Hur lätt eller genomförbart det är vet jag inte. Men att vi skulle stå och se på hur en grupp misshandlas i ett land känns inte OK.
Därmed menar jag INTE att du eller andra feminister ensamma skulle bära på detta ansvar. Att ni är aktiva feminister i Sverige eller annat demokratiskt land har inget med kvinnoförtrycket i t.ex. Irak att göra. Blir lika irriterad när pappa säger att jag BARA bryr mig om späckhuggare (valar, delfiner, marina däggdjur) och inte om våra grisar och kor. Självklart bryr jag mig, blir sjukt arg av kommentarer som dessa. Jag vill göra allt men ibland tar något mitt fokus och varför kritisera att jag faktiskt lagt energi på ett område? Det stör mig enormt att djur ska lida för underhållning, det betyder dock inte att jag anser att djur ska lida för de ska slaktas heller. Tro mig, kan jag lägga all energi och gör allt för hjälpa alla djur på planeten så skulle jag. Jag vet dock att jag inte är ensam, vi brinner för olika saker vilket ändå är bra. Om alla bara brydde sig om samma sak så skulle det gå trögt fram. Med andra ord, feminister inom lilla Sverige behövs – även om de behövs i t.ex. Irak.
Så för i helvete, sluta säg åt folk vad DE ska göra – gör något SJÄLV. Informera, åk iväg, bli aktiv eller hjälp på det sätt du kan och vill. Men kritisera för helvete inte andras val av område. Det som att klaga på någon för hen valt ett yrke framför ett annat (vem gör?).

Rebecka: Jag håller med dig om att vi ska vara en jämställdhetspolis.
Slutpoängen i den här artikeln är att synpunkter och jämställdsarbetet här inte argumenteras utefrån hur ojämställdheten ser ut i u-länder eller att feminismen här inte har någon tyngd.

Hur blev det ens ett problem för feminister/kvinnor att lösa, att män vill våldta sina fruar samt gifta sig med/ våldta små barn?
Män bör fundera på vad som är ett mansproblem och vad som är ett kvinnoproblem. Det är inte kvinnor som vill våldta fruar och barn.

Jepp det är okey att göra vad man vill i Sverige.. Jag jobbar med integration nu och lär mig massor av kvinnorna där och jag ger dem Sverige och kvinnoförebilder tillbaka:)De längtar efter frihet på lika villkor.. kram

Jag undrar vad man lever i för värld om man anser att: ”Give a boy a doll and he will either torture and dismember it or use it as a hand grenade.” Jag har sett många pojkar leka med och ta hand om dockor. Var har dessa pojkar som skribenten menar lärt sig sina krigslekar? Är det inte mer hälsosamt att lära pojkarna empati och omvårdnad istället för att hålla på med ”krig”…? För handgranatkastande är inget som sitter i generna oavsett vad en del verkar tro.
Tycker också att det är trist när folk lägger sina egna tycken och intressen till en ”internationell sanning”: ”Why would you want to steer someone like that into a boring, obsessional field such as maths, chemistry or car design? Girls deserve better than that.” Tänk om man är INTRESSERAD av sådant då? Och de killar som är intresserade av sådant…. är DE tråkiga då?

Så otroligt bra skrivet! All nedvärdering som sker av vad feminister faktiskt gör för att ”det är värre någon annanstans, för HÄR i Sverige ÄR vi faktiskt jämställda”. Jag blir så trött på det!

Kan se framför mig hur svenska ”genus- och batikhäxor” packar ner trädgrådssaxen i handväskan, hoppar upp på dammsugaren och sätter kursen mot mellanöstern – för att ställa allt till rätta. Tallibaner är ju som svenska män.
Nä, det var skönt att höra att ni stannar! #nibehövshärockså #gladpåsk

Jag har en kompis som varit i Israel för att bevaka kriget och även studera kvinnokampen där. Där träffade hon en kvinnorättskämpe som sa: ”Fortsätt att arbeta för kvinnors rätt i ert land. Världen hänger ihop, så allt ni gör påverkar även oss.” Det tycker jag var fint sagt. Så vi hjälper minsann redan kvinnorna i Irak=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *