Kategorier
feminism & genus

Porta männen från det offentliga rummet

Hej Sonja skrev ett sånt himla bra och känslosamt inlägg; Vad gör rubrikerna om friande våldtäktsdomar med kvinnorna? ”Vad gör såna här rubriker med kvinnor? Hur får de kvinnor att må? Vad händer med kvinnor som allt för ofta möts av den här typen av rubriker?” frågar Sonja.

Sen jag blev feminist är det så mycket som hänt i mig. Feminismen i mig föddes ur hat och ilska, mitt uppvaknande började gro i min förra relation med en man som inte bara kränkte mig fysiskt och psykiskt men som även konstant nedvärderade kvinnor, kvinnors intressen och kvinnors kompetens. Mitt hat mot honom, mot män, mot ett samhälle som hatar kvinnor gav mig energi, power och styrka och jag reste mig ur askan som en hämndlysten amazon och tog mig ur och tog mig förbi och tog mig framåt. Många år senare brinner mitt hat lika starkt och jag känner mig stark.

För det mesta iallafall. Ofta känner jag meningslösheten och ångesten över att ingenting förändras. Feminismen har gett mig glasögon som gör att jag ser glasklart. Bortskalat är alla illusioner och föreställningar om ett samhälle där människor har lika rättigheter och samma värde för det är bara ord, läpparnas bekännelse från män med grandios självbild, för jag ser bara kvinnohat och förtryck vart jag än vänder mig. Det finns överallt i vardagen. Det finns ingenstans jag är fredad. Vi lever här på männens nåder. Vi är maktlösa. Rubrikerna i tidningarna berättar det för mig och för er.

Vi är maktlösa. Iallafall så länge som vi envisas med att smeka mannen medhårs i nåt fåfängt försök att få med oss mannen på det feministiska tåget. Ok, SKITBRA att män brinner för feminismen wohoo you go boy, men vet ni vad? Vi behöver dem inte. Vi behöver inte männen. Bara tanken på att den förtryckta gruppen behöver få med sin förtryckarna i kampen är vansinnig och naiv. Det vi behöver är att stå enade tillsammans och slå tillbaka. Ta makten ifrån dem, inte vänta på att de ska ge oss den för det kommer aldrig att ske. 

tallink

Kvinnor kvinnor kvinnor ska tänka på att inte bli våldtagna. Männen, männen får fortsätta att härja, våldta, mörda. Jag har ett förslag till Tallink Siljas personaldirektör: förbjud män på era färjor. Hyr in tio stycken män som med övervakning kan agera flirtbete/nöje för de kvinnor som vill ha nåt sött till kaffet ölen. Förbjud män på fler platser. Ge männen utegångsförbud efter vissa tider. Porta dem från krogarna för vem vet vad som händer när en man dricker? Vi vet ju vart det kan leda om man säger så.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Porta männen från det offentliga rummet”

Verkligen! När ska vi se en förändring i hur människor pratar och ser på situationer?!
När ska vi se att folket, samhället och världen inser att detta INTE är ett problem som kvinnor ska anpassa sig till?!
PORTA MÄN FRÅN DET OFFENTLIGA RUMMET NU! Ansvaret måste läggas där det hör hemma. Lär män att inte våldta, lär män att inte dricka för mycket, lär män hur fan en beter sig mot andra människor. Det är INTE kvinnors ansvar att lägga band på sig själva och sina liv. Det är samhällets ansvar att hålla skummen borta från våra gator!

Vill bara säga att jag är så himla glad över att du finns! Jag håller inte alltid med dig och jag får lite känslan att skulle vi träffas irl skulle jag nog vara lite rädd för dig 😉 Men du är bra på det du gör och det du gör är så himla bra! Jag hoppas du vill bli politiker för jag tror du skulle vara grym på det.
Ah, ville bara säga det…

JA!
En fundering jag går och fnular på är: Ge (framförallt vita,hetero, cis-) män mindre utrymme överlag. Skriv mindre om män, prata mindre om män, titta mindre på män, bekräfta färre män,tänk mindre på män, regaera mer sällan på mäns aktioner. Lägg energin istället på att normalisera, synliggöra, upphöja, stärka och tydliggöra ALLA ANDRA som inte är (framförallt vita,hetero, cis-) män.
Vänd blicken och uppmärksamheten mot alla andra.
Varför? jo för att det tar så fruktansvärt mycket energi att försöka kommunicera, konversera, bilda, förklara för, upplysa andra om dessa män. Dessa män kommer inte i första hand ge upp sin privilegierade tillvaro och haka på rosa tåget.
Kanske kommer vår feministiska energi räcka längre och sträcka ut sig till fler om vi istället ger utrymmet till allt bra som alla andra bidrar med.
Samtidigt förstår jag självklart att genom att synliggöra orättvisorna, skevheten och galenskapen så får folk en chans att förstå hur illa det står till med världen.
Men ändå. min tanke är att det kanske blir lite lite mer uthärdligt att klara livet. Att faktiskt välja bort (framförallt vita,hetero, cis-)män från sin vardag, sitt flöde av intryck.
Kramar!

Det här håller jag med om. Jag försöker göra både och. Synliggöra OCH lägga min energi på att stötta, peppa och visa min kärlek och uppskattning till andra kvinnor. Men när jag synliggör är det aldrig nånsin för att få med mig män på vårt tåg eller för att vädja till dem att börja se kvinnor som människor och jämlikar. Jag synliggör för att de kvinnor som fortfarande tror att allt som händer dem är deras eget fel ska få en chans att sluta lägga skulden på sig själva.
Att välja bort att lägga energi på kvinnohatande män och även snälla män som agerar utifrån sin hjärntvättning har gett mig så mycket mer lugn, balans och frid inombords. Jag klarar det inte alltid eftersom jag lever med en man men jag lägger ändå mycket mer tid, energi och kärlek på mina systrar i dag än jag lägger på honom. Han får mig aldrig att känna att jag är stark, kraftfull och värdefull för kampen. Det är ni, mina medsystrar på nätet och AFK som får mig att känna den glädjen och styrkan. Och det känner jag tacksamhet över varje dag.

Jag tror ärligt talat att det skulle lösa ganska många av de problem med våld och kriminalitet vi har i samhället. Män borde inte tillåtas att dricka alkohol punkt slut. Vi har ju alla sett vad det leder till?

Skönt att det inte bara var jag som satte kaffet i vrångstrupen i morse. Fattar inte varför de låter ett sådant uttalande stå oemotsagt i ett så stort nyhetsinslag. Jag blir väldigt trött. Hoppas problematiseringen av maskulinitetsnormen och idiotin i hur vi tillåter män att bete sig som svin når mainstreammedia snart… Att hålla på med victim blaiming på bästa sändningstid är inte ok.

Med undantag mina bröder (de är ju som jag uppfostrade av en vettig feminist)hamnar i stort sett alla män i i kategorierna ”stå-ut-med” eller i bästa fall ”ha överseende med”. I sistnämnda kategorin finns de med band till i någon form och i den första alla andra. Hemskt kategoriskt tänk, men ja, frågan är ju om man kan hjälpa det när det är just såhär: man får påtalat och upplevt veta hur mycket man vinner på att undvika män. Är det egentligen då så konstigt att man sedan gör det också…
Jag har ingen ambition att ens försöka ha manliga vänner eller en avslappnad känsla och attityd inför andra män jag möter i vardagen för min erfarenhet och sannolikhetskalkyl säger mig att det är bättre att vara skeptisk. Den enda jag har full tilltro till i nuläget är min son, men om tio år har jag kanske inte ens det när det finns så starka krafter som vill förstöra honom.

Jag blir så ledsen när jag läser det här. Jag tänker ofta på hur det skulle kännas att ha en fin, go, mjuk och öppen liten son som man vet en dag med stor sannolikhet kommer bli en av de män jag i dag kritiserar, tycker illa om eller har svårt för. Det här är tragiskt. Djupt tragiskt. Det finns inte ord som tillräckligt beskriver hur fruktansvärt sorgligt det är att inte kunna skydda sina barn, varken våra söner eller döttrar, från samhällets skadliga normer och strukturer.

Hmm kan hålla med till en viss del, men kan inte förstå varför inte män (med RIKTIGA feministiska åsikter, inte bara ”visst jag är feminist I LÖV BITCHES”) kan få vara med i kampen? Blir inte det lite som att säga att vita inte behövs i kampen mot rasism? Känns ju lite som att ju fler som är med desto bättre? Inte riktigt säker på om jag förstod riktigt om det var detta du menade med inlägget men detta var tankarna som väcktes hos mig 😛

Just nu är jag i förvirring. Jag har alltid sett feminism och systerskap som någonting fint. Men jag ifrågasätter just nu tack vare detta inlägg. ”vi behöver inte männen” om män blir feminister och vissa faktiskt visar att se vill åt ett jämställt samhälle. Så kan jag känna att dår. u inte är så mycket bättre än de män som förtrycker. Du skriver att din före detta tryckte ner allt som har med kvinnors intressen att göra. Du gör detsamma ovan. Jag är feminist men jag vill ha ett samhälle där vi alla är likamycket värda. Inte att kvinnan ska byta plats med mannen. Vi ska stå ppå samma plan. Så lite som jag vill att en man som förtrycker skaffar döttrar. Så lite hoppas jag att du har en son.

Ibland känns det som att jag lever i en bubbla. Omger mig konstant av människor som delar min världsbild om feminism mm. Får nästan en chock när jag kliver ut i riktiga världen och inser att folk fortfarande är idioter som tycker som gubbjäveln i klippet ovan. Gh.

Kan inte du skriva ngt om den ammande kvinnan på grand som fick på sig en servett? 🙁 Jag blir så upptörd och var inne på blondinbellas blogg där hon skrev en hyffsat liberal syn på det hela – men kommentarerna där var helt galna…jag kan inte förstå varför folk är så allergiska mot att en kvinna ger sitt älskade barn mat??”!!

Låter som ett rimligt förslag. Har bara åkt en gång på en sån båt och det tog en kvart från det att jag steg på tills jag hörde en man gå och skrika hora ute i korridoren. Visste att det inte ä helt ovanligt med övergrepp och våldtäkter på båtarna så fick rysningar när jag hörde ropen ifrån min hytt…
Bra jobbat med synliggörandet av kvinnohat..och tack!

Vad fan sa han, sa han??! Nog att man är van vid att folk säger en massa konstiga/korkade saker men att en person i hans position säger något så här olämpligt. Alltså, herregud! Känner mig halvt chockad faktiskt. I en tv-intervju dessutom!! Någonstans sitter ju en kommunikations-/presschef och gråter.
När ska debatten lägga fokus på vad alla jävla män ska göra/ändra på för att kvinnor ska få en tryggare tillvaro?! Jag väntar och väntar på att ansvaret ska läggas där det hör hemma men det verkar inte hända speciellt mycket.

Jag håller inte med. Självklart måste vi sluta bestraffa offren men kollektiv bestraffning av män kan inte vara svaret. Att säga att alla män är förtryckare är trots allt inte rättvist, det är ungefär lika sant som att säga att alla vita är rasister (även om procentsatserna inte i närheten överensstämmer). Strukturerna är åt helvete, det råder ingen tvekan om, och vi behöver få med så många som möjligt på tåget, kvinnor som män, utan att på något sätt klappa medhårs.

Jag känner mig i alla fall mer inställd på att lägga mindre fokus i vardagen på män och deras åsikter. Minns med fasa min studietid och hur jag (vi!) alltid omedvetet sökte männens bekräftelse och att alla automatiskt i varje grupp man än arbetade i utnämnde en man till ledargestalt. Så kommer jag aldrig bete mig i arbetsgrupper igen. Nej, nu är tiden inne att jag helt enkelt bestämmer mig för att göra det jag kan i vardagen, jag ska jobba stenhårt på att vara mer medveten. Jag ska göra allt vad jag kan för att lyssna och lämna plats åt kvinnor, att berömma dem för deras åsikter och handlingar, framhäva kvinnors kompentens, jag ska inte foka på någons utseende och absolut inte se män som självklara ledargestalter längre. Jag ska inte aktivt söka deras godkännande, jag ska inte göra mig mindre inför någon, inte ens gubbar i 60-års åldern som jag har märkt att jag är lite rädd för. Detta blir mitt löfte från och med nu.

Jag hoppas att detta är ett skämt? Att detta inte är något som man på riktigt tror, att man tror att genom att exkludera en grupp där det finns en del människor som skapar problem så blir saker bättre?
Jag hoppas att detta är skriver ironiskt, jag hoppas att en person som på riktigt är feminist aldrig skulle uttala sig på det här viset.
Det är det här tankesättet som ger plats för rasism och sexism, att ta bort fokus från individer och ännu mer dela upp människor i grupper.
Ja

Blev rätt arg när jag läste den. Det är så tröttsamt med vänstermän som direkt el indirekt ska tala om vilka frågor som är viktiga och vad vi ska rösta på. Det viktiga är enligt dem att i första hand byta regering, som att allt skulle bli så mkt bättre av det, och i andra hand att bedriva klasskamp gärna utan någon som helst intersektionell analys. (Hur mkt klasskamp som sossarna för kan ju diskuteras…)
Jag har röstat V i tidigare val för att det känts som det minst dåliga alternativet. Känner egentligen inte att jag stöder parlamentarismen. Jag har ändå gått på det här med att taktikrösta.
Men nu är jag less. Varje gång en vänsterman går ut och säger åt oss att inte rösta på Fi blir jag mer och mer övertygad om att jag ska lägga min röst på Fi i år.
Det känns verkligen som att det är på gång nu.Jag har alltid sett mig som feminist, men tidigare har jag inte riktigt analyserat hur påverkad jag faktiskt är av det patriarkala förtrycket i samhället, och hur det hänger ihop med alla andra sorters förtryck. Det är mkt tack vare alla feministiska bloggare som min analys av feminism och intersektionalitet har utvecklats så mkt bara under det senaste halvåret. Fan vad bra ni är!

Män som menar allvar med att ställa sig på kvinnornas sida är välkomna – men jag söker inte deras erkännande, gillande eller medhållande. Och jisses kvinna – att tydligt visa att en kvinna varken söker, behöver eller bryr mig om en mans godkännande – finns få saker som kan irritera en man så mycket som det…
Förbud och portande tror jag inte på, inte i något sammanhang egentligen. Men ibland kanske det är nödvändigt, jag är osäker…

Om vänstermän går ut med ”rösta inte på FI” så blir jag än mer övertygad om att jag ska rösta just på FI… (Har alltid röstat borgerligt, är inte socialist men övertygad feminist och har varit sedan innan jag bildade mig andra politiska uppfattningar…)

Bra skrivet! Jag tror på att få med män i den feministiska kampen, men då måste det fokuseras på sånt som vi män får med strukturerna: våldet och förnekandet av känslor som vi uppfostras till. Det kommer inte bli någon förändring av samhället om vi inte börjar från början..
Alltså, ett förtydligande, vi män måste ta tag i det. Det är inget som ska läggas på kvinnorna. Iofs.. hela strukturen måste förändras, så det gäller ju alla föräldrar men männen måste öppna ögonen.
Läsa på helt enkelt – efter all genuslitteratur så sitter glasögonen där, det går inte att ta av dem.

Jag blir oerhört upprörd när jag läser detta inlägg. Varför ska inte män kunna kämpa för kvinnors rättigheter? Varför skriver du som om alla män är förtryckare? Det är inte sant. Alla män är inte onda. Alla män är inte förtryckare. Att du vill exkludera halva befolkningen för att de är män säger mycket om du sekteristisk ’feminismen’ är. Vad är viktigast egentligen? Att exkludera alla män än att kvinnor får lika rättigheter? Att inbilla sig dessutom att det alltid är ett patriarkat som ’förtrycker’ är dessutom grovt felaktigt.
Ta ex kvinnobilden i vissa magasin som riktar sig till kvinnor. Många av dessa tidningar styrs av kvinnor som har all möjlighet att förmedla en annan bild ändå väljer man att ta med samma typ av bilder, men inbjudande, enkla, lockande, okomplicerade kvinnor där alla ser exakt likadana ut. När man frågade kvinnorna som styrde varför de gör så, vad sa de då? Jo att det är det kommersiella man tänker på. Man vill sälja helt enkelt. Så det handlar inte om patriarkat eller förtryck av män, snarare om girighet och kommersialism. Vilka är det som kan förändra detta? Jo det är vi konsumenter som kan sluta köpa dessa tidningar.

asså, jag vet inte hur du läser men ingenstans har jag skrivit att jag inte tycker att män kan eller får kämpa för kvinnors rättigheter. Tvärtom så tycker jag att det är en självklarhet att man som medmänniska, oavsett om man är man eller kvinna, engagerar sig i förtryck och orättvisor. Men vi BEHÖVER inte vår förtryckare (och här håller jag inte med dig, jag anser att alla män är förtryckare och nej det betyder inte att de är onda eller elaka, förtryck är så mycket mer än den svartvita bild du verkar ha) och framförallt så ska de som engagerar sig föra det för sakens goda skull inte för att få nåt slags erkännande eller applåd. Vill män delta, fine! Men vi behöver inte uppmuntra eller få med dem på tåget. Vi kan föra vår kamp själv.

Blir så innerligt jävla trött på sådant här!!! Vi bär inget som helst ansvar. Det är mannen som gör och ingen annan! Ska vi behöva tänka på, inför varje steg vi tar, hur vi ska bete oss så att vi inte blir våldtagna?
Ha håret uppsatt, så att inte håret viftar till, på ett sådant sätt som en del män blir upphetsade av. Inte få ögonkontakt med en man, det kan ses som en invit. Helvete!!

Helt sjukt att ansvaret läggs på kvinnor. Typ ”Ni får inte dricka alkohol och ha kul på nåt vis för då bjuder ni in män att göra vad som helst.” Nej! Det gör man inte! När ska man börja lägga lite ansvar på männen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *