Kategorier
feminism & genus

Tyvärr frågelådan är stängd

Min man tycker att jag ska starta nåt slags forum där jag pedagogiskt och med en ängels tålamod svarar på dumma frågor om feminismen. Ok, han sa väl inte det sista, men det är vad som krävs om man ska palla med ett sånt projekt för ni anar inte vidden av dumma frågor jag får hantera varje dag. Det är liksom samma frågor också, om och om igen och ofta har de inget med egentlig feminism att göra utan mer fördomar om feminismen och varje minut man lägger på att bemöta dessa är minuter som tas från den riktiga kampen och de relevanta frågeställningarna.

Jag pallar inte vara nån jävla frågelåda åt människor som inte ens kan bemöda sig att googla det mest grundläggande.

frågelådan

Men ja, jag tycker väl kanske inte att idén är heeeeelt dum. Sätter man upp några slags regler för hur frågorna ska ställas (alltså med uppriktig nyfikenhet och vilja att lära sig mer och INTE sprungna ur fördomar med syfte att mer sätta åt än att ha en dialog) och skapar nån slags schimpanskompatibel databas med dessa frågor och deras svar, så att samma frågor inte ställs (och det finns nåt för nya och nyfikna att lära mer från) så kanske det skulle kunna bli en hit?

Frågan är hur jag ska göra, var börjar jag, hur funkar det bäst, kanske ett forum också där fler får delta och svara och vilka ska bli mina moderatorer?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tyvärr frågelådan är stängd”

Nej! Absolut inte. Aldrig i livet. För mig känns det som att sticka en gaffel i ögat och hoppa ner i en pool med hajar bara jag tänker på det. Såna där forum är socker för kvinnohatarflugorna. Det spårar ur på nolltid. Om någon kan få det att fungera är det LD men jag hör varningsalarm i hela huvudet av det här.

Och sen när forumet är stängt så skulle du kunna göra en till ”underrubrik” här på din blogg, typ ”vanliga frågor och svar om feminism”, där du kan lägga in de där frågorna och svaren från forumet. 🙂 Bara en idé. 🙂 Hur som helst, en riktigt bra idé om att skapa ett forum! Det behövs!

Det finns väl redan ett sånt forum: ”feminist”-trådarna på Flashback….
Där harvas samma frågor(läs kvinnohat ) om och om igen. Det leder ingen vart utan ju mer utrymme desto mer normaliseras det. De här antifeministerna är inte ute efter att få upplysning – de är ute efter att ta plats i dubbel bemärkelse.

Njae, absolut om du orkar med alla galningar, så kör! Men jag säger som ovan, det kommer dra åt sig kvinnohatarna och antifeministerna.
Jag har funderat på att starta en feministisk ordlista, de grundläggande begreppen relativt kort och enkelt förklarat. Inga diskussioner, inget forum, utan de som orkar läsa får göra det och ta till sig kunskapen. Typ som RFSUs ordlista om sexualpolitiska begrepp. Skulle vara schysst som motpol till de ”feministiska ordlistor” som finns där ute men som i själva verket är antifeministiska och fyllda med dynga!
Men det kanske finns fast jag inte hittat?

Ja! Sidan kan heta ”feminism for dummies” (FD of LD). Som ett Wikipedia om feminism med ett kommentarsfält! Som din blogg med andra ord, men mer lättläst för nybörjare. Du kan skriva en bok om det också! Och på hemsidan och i din bok kan du ha referenser och tips på barnböcker, feministiska forum, grupper, böcker om feminism, fördjupning, forskning om kvinnor och mäns hjärnor och beteenden osv… ”Feministiska revolutionen” kan boken heta 🙂 Ja, du hör ju – jag är gärna med och brainstormar. Jag tror du har alla medel och det skulle bli en enorm succé tror jag! Tror så mycket på den idén!!!

Jag erbjuder mig också till att vara den som ställer alla dumma frågor och länkar ihop allt! 😀 Jag kommer ju från ”andra sidan” och kan hjälpa dig att reda ut varför svaren ens behövs 😉

Om det är möjligt borde det finnas ett filter som gör att samma frågor inte ställs utan istället får man
ett meddelande där det står typ ”denna fråga har redan ställts. Klicka här för att se svaret”. Eller nåt. Jag vet inte ens om det går dock? Om inte annat bör nån programmera det!
Men jag tycker att ett forum vore perfa!

Jag håller m vad några skrivit ovan, känns som att det lätt kan leda till för mkt utrymme för kvinnohatare. Det vore då kanske bättre med en FAQ eller dyl som uppdateras med insända frågor, men att den som sammanställer listan då väljer ut frågor. En annan sak som vore fantastiskt är om en grupp feminister diskuterade olika frågor och gav deras egna svar, alla feminister håller ju inte med varandra. Då skulle det också kunna summeras på den här hemsidan i skrift och/eller som podcast. På det sättet behåller feministerna kontrollen o kan moderera på ett sätt som verkar mer konstruktivt o inte blir ngn frizon för kvinnohatare.

Det skulle ju vara awesome med typ en FAQ på din sida, typ ord och vissa svar till vanliga frågor. Och utan kommentarsfält så att inga anti-feminister kommenterar sönder allting. Jag vet inte hur det är med alla andra, men när jag började läsa din (och andra feminist-bloggar) var det en del begrepp o sånt som jag inte riktigt hajade och en FAQ skulle ha varit jätteuppskattad (så att man enklare kan lära sig allting)!

Hmmm… En fara kan väl vara att det blir diskussioner om feminismens olika grenar. Feminismen är ju väldigt divers. Just detta att ställa feminismen till svars är ju svårt, precis som du säger, och det går ju lätt överstyr.
Däremot vore det ju klart värt ett försök. Kanske en slags spalt, Fråga Feministen typ, där intressanta frågor tas upp och besvaras? Jag ställer gärna upp som moderator om jag är tillräckligt bra.

Behövs det verkligen en frågelådan då? För jag får intrycket av att många av de dumma frågorna inte ställs i syfte att få svar, snarare som ett sätt att förminska och förlöjliga! Däremot gillar jag det du redan påbörjat med dina gästbloggare, det behövs en plattform där olika sorters feminister får komma till tals. Tänk er en blogg med en my röst varje dag? Och ett stängt kommentarsfält, för jag är så trött på att feminismen ifrågasätts konstant! Vore gött med en plats där en kvinnas åsikt fick stå oemotsagd!

Låter som en fantastisk idé! Har tänkt länge att det också saknas ett rum för tjocka kvinnor där vi kan diskutera, hata tjockis-föraktet och peppa varandra i fred och samtidigt slippa alla hatare, alla ”välmenande råd”, och alla ”det är synd om smala också”. Kanske en Facebook grupp…?

Har haft exakt samma tanke. Som Rummet fast för överviktiga och feta där vi får prata med varandra UTAN inblandning från smala som ska berätta för oss hur förbannade våra kroppar gör dem, vad vi ska göra för att bli lika smala som dem, att vi är samhällsfaror som ligger de goda ansvarsfulla skattebetalarna till last (hej nazityskland 1935) och att det faktiskt är skiiitjobbigt att vara smal i en värld där smalhet är normen.
Har så mycket att skriva om det här att jag lätt skulle kunna fylla det forumet ensam 😉 Finns det fler som skulle kunna vara intresserade???

”Jag har inte tid att utbilda dig” känns som en väldigt vanlig inställning, och även om det är lätt att förstå att folk tröttnar på dumma frågor, så är det också knepigt att uppnå förändrade attityder om ingen vill diskutera med ”de obildade”.
Istället för att diskutera med enstaka personer kanske det går att göra det på ett effektivare sätt? När jag för länge sedan debatterade evolution med kristna fanatiker hittade jag denna eminenta resurs: http://www.talkorigins.org/indexcc/list.html
I stort sätt vartenda knasigt argument de hade ett välskrivet och sakligt motargument, med referenser till forskning.
Tänk om det var lika lätt att bemöta argument som ”Kvinnor borde skydda sig mot våldtäkt” med en saklig förklaring om hur den begränsade friheten är oacceptabel och referens till forskning om hur det inte fungerar (om sådan finns?).
Om denna resurs blir enkel och välkänd skulle det också innebära att betydligt fler kan använda den. Även folk utan högskolepoäng i genusvetenskap kan lätt söka upp och bemöta alla anti-feministiska argument och frågeställningar du stöter på.
Hittade denna http://geekfeminism.wikia.com/wiki/Myths_about_feminism men helt klart så finns det lite jobb att göra på den.

En FAQ som någon föreslog ovan. Och en automatiskt hänvisning dit i kommentarsfältet när någon ställer en fråga som redan ställts flera gånger. Antar att det kanske inte går att få till tekniskt men skulle vara roligt att få ett felmeddelande med infon ”Tyvärr kan jag inte godkänna din kommentar, frågan har ställts 100 ggr förrut och tillför ingenting. Se xxx för svar”.

Jag har åtminstone ett par vänner (män), intresserade, tänkande, öppna, som kommit till mig och sagt att ”Jag VILL bli feminist men varje gång jag öppnar munnen för att fråga (i syfte att förstå) så möts jag av var tyst, kliv tillbaka, skaffa en analys, se över dina privilegier eller bara ett kort: du är man alltså är du en förtryckare och jag hatar dig.”
Jag försöker hjälpa, informera, svara på frågor och öppna de dörrar de får igensmällda i ansiktet, men jag är inte bäst lämpad för detta då jag känner att jag själv fortfarande är sökande i min feminism.
Jag tror att många feminister har (välgrundade!) erfarenheter av att möta kvinnoförakt, jämställdism och rent trollande när de försöker svara på frågor eller föra diskussion. Jag tror att det gör att vi läser frågor defensivt och avfärdar eller går till anfall, ibland på goda grunder men ibland ogrundat, för att vi är så vana att det behövs. Jag tror att vi tappar människor på det sättet. Människor som är genuint nyfikna och skulle kunna involveras, kanske övertygas.
Så vad göra? Forum tror jag inte mycket på tyvärr, då det kommer dra till sig den värsta sortens manskrigare och att de riktiga nyfikna skulle försvinna i floden. Men FAQ eller frågelåda tror jag mycket på. Jag har själv en och annan fråga jag gärna skulle stoppa där. Och då tänker jag ändå rösta rosa.

Nu har jag tänkt och funderat en stund. Som nybliven aktivare feminist så stöter jag på många funderingar. Jag googlar, tittar, läser, lyssnar och lär. Jag försöker hänga med i svängarna, men det är inte alltid så enkelt. Jag vill kunna skrika lika högt som er andra, men känner inte att jag har nog med kött på benen. Inte så att jag inte tror på det här, men ska jag kunna övertala/bevisa/diskutera för och med andra så är det viktigt med kunskap. Som jag upplever de, så är feminismen på en stark fram-marsch just nu i dom sociala medierna, starka och kunniga kvinnor som försvarar och förklarar i det oändliga och jag förstår att ni blir less. Har många gånger velat undra, fråga och diskutera, men drar mig för att göra det då jag inte vill ha svaret -googla, eller av rädsla att känna mig korkad över att jag inte fann svaret. Jag är så många kunskaps-steg bakom er andra, att jag nästan omöjligt kan föra kampen lika högt och hårt som er, i alla fall just nu Så… Ett forum, en faq, eller en frågelåda hade kunnat hjälpa mycket.

tror att det är långt många fler som känner som dig än det finns feminister som kan ta en debatt med fakta och kunskap.
kanske ska köra lite som killarna ” MEEEE öH JAAAAG TYCKER …..brööööl” 😉

Jag tycker det är en bra idé. Jag är i många fall kritisk till och har funderingar om feminism. Problemet som jag känner det är hur jag ska kunna ställa frågor och även framföra kritik utan att framstå som kvinnohatare (vilket jag inte är) eller motståndare till jämställdhet (vilket jag inte heller är).
Min personliga upplevelse är att ofta när jag vill diskutera feminism med en feminist får jag svar såsom ”du är man, du förstår inte ändå”, eller ”om du inte kallar dig feminist är du kvinnohatare”. Med en sådan attityd kan man inte föra en saklig diskussion, anser jag. Tyvärr är rationalitet väldigt underskattat i dagens debatt, och det gäller alla frågor.
Så för att sammanfatta: jag är positiv till en ”frågelåda”, såvida inte alla frågor tolkas som trollning eller försök att ”sätta dit” dig.

För mig låter det nästan som att du vill ge inte alltid fullt rationella kvinnor en chans att ändå lugnt och sansat diskutera med dig? Det är alltid en bra början! ;-P
Du skriver att du många gånger varit kritisk till och haft funderingar om feminism. Hur bedömer du då troligheten att du efter att ha tagit del av nya feministiska klokskaper konstaterar att delar av din kritik var ogenomtänkt och upptäcker att du istället många gånger är positiv till feminism?
För om du själv – jag säger inte att det är så – bedömer din mottaglighet för budskapet som lågt och om feministers mål inte är att debattera med kritiker: Vad skulle de då vinna på att diskutera med dig?

Naturligtvis är det helt onödigt att ödsla tid på människor som frågar enbart i syfte att sätta dit en och som redan har bestämt vad de tycker – oavsett vad man svarar. MEN! Jag tycker att den här ”Men Googla då!”-attityden går för långt ibland. Det finns ju faktiskt de som frågar av uppriktig nyfikenhet och för att de vill lära sig mer – och att diskutera med en redan insatt feminist kan ge bra mycket mer än en sökning på Google. Jag har sett människor både i en Facebook-grupp och i kommentarsfält som skriver att de inte längre vågar delta i diskussioner eller ställa frågor eftersom ”Men Googla då”-attityden får dem att känna sig dumförklarade och fientligt bemötta. Jag tycker att det är väldigt, väldigt tråkigt om nya feminister går förlorade bara för att vi som redan är insatta inte ids lägga ner energi på att vara tillmötesgående och välkomnande.

Jag håller helt med dig Jessica. Jag har nog insett att jag är mer hjälpsam än gemene man för jag ser det aldrig som ett problem att hjälpa folk och ser inte riktigt problemet med att någon ställer en oskyldig fråga istället för att googla. Skulle aldrig ta illa upp och snäsa av någon med nåt drygt googla då!! om jag har möjlighet att bidra på något sätt. Självklart är det ingen idé att slösa tid på folk som är ute efter att provocera eller bara tjafsa, men en helt uppriktig fråga, hur enkel och till synes självklart den än må vara tycker jag det tillhör allmän hyfs att besvara om den ställs med artighet.

Haha bilden <3 Kan känna igen den och inte bara när det handlar om feminism. Folk verkar tro att det är min uppgift i livet att upplysa dem. Sure, ibland gör jag av olika skäl men ibland har jag verkligen inte ork eller lust. Ibland vill jag bara vara.

JA!
en frågelåda eller en FAQ-sida vore perfekt. Håller med om att den kanske skulle dra till sig antifeminister mm. men tror också att den skulle fylla en viktig funktion. Den skulle främst vara till nytta då man själv inte vet hur man ska förklara en sak på ett lättförståeligt vis eller då man t.ex. inte har tid att förklara någonting utförligt. Visst, man kan alltid hänvisa till google men let’s face it; de flesta är oftast för lata för att slå in ordet feminism i sökrutan och sedan sitta i x-antal timmar med invecklade termer och försöka få framsållat svar på den fråga man ville ha svar på. Man lär ju sig massor genom att googla förstås och själv älskar jag att sitta och ifrågasätta och lära mig nya saker på just det sättet, men jag känner många som ger upp om svaret inte finns i den första wikipedia-artikeln som de klickat upp.
Detta hade även varit användbart just för s.k. dumma frågor; om någon i ett kommentarsfält ställer frågan ”Är alla feminister manshatande lesbiska med håriga armhålor” kunde man lätt bara sända dem en länk till svaret på dne frågan (och svaret skulle vara skrivet på ett LÄTT sätt, t.ex. ”NEJ. feminismen är kampen för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, där i finns även rättigheten att vara lesbisk och ha hår under armarna. etcetcetc”.
Detta skulle avsevärt hjälpa till att frågor som ”Varför kan man inte kalla sig jämställdist då?” ”lever vi faktiskt i ett patriarkat?” ”Varför behövs ordet hen?” lätt kunde förklaras med ”Vänta lite, ska bara klicka upp FeministFrågelådan, ah här var det” och så kommer det fram en lättfattlig förklaring (som även har länkar till artiklar/bloggar/whatever som tar upp det här ämnet i mer detalj.
De flesta som jag träffat på (då spec. i min ålder, 15-16-17, kan inte tala för er vuxna) ställer inte dessa frågor för att de är elaka eller antifeministiska, de ställer de här frågorna för att de helt enkelt inte VET bättre. De är uppvuxna i ett patriarkat, i en miljö där feminism kanske inte pratas om och isåfall i negativa ordalag, och därför är de helt enkelt såhär dumma. De flesta är öppna och villiga att lära, alla blir kanske inte feminister men de kommer antagligen att tänka sig för en extra gång innan de ropar jävla feministfitta åt nån random på stan.
Kan bra tänka mig att delta och svara på frågor om det behövs.

nej det är en skit dålig ide, jag är helt säker på att idiotiska frågor är en ondskefull plan av antifeminister och rasister där vi lägger energi på att bli förbannade över deras ignorans.
jag skulle hellre se ett forum för att utveckla feminismen för oss som redan är det, för att vi ska kunna vidare utbilda oss. hur ska vi annars ta oss framåt?
vi kan inte sitta i en tv soffa till med en okunnig intervjuare/annan gäst och förklara ordet hen för 1000000 000000 0000 gången!

Jag förstår problematiken…
Dock är det trist att som ”ny” feminist och då även inte fullt så insatt i precis allt – gång på gång bli behandlad som om en är ”mindre vetande” och då inte får vara med i ”klubben”.
Ja, jag kan googla termer, jag kan läsa mig till viktiga namn och vad de bidragit med osv, osv. Men uppmaningen att googla kommer dessvärre ibland även när det handlar om enskilda skribenters personliga åsikter/resonemang osv – och att då fråga hur de menar eller be dem utveckla och få höra att en ska googla… det skrämmer bort en del. Lärande sker bäst i dialog och samspel, har jag fått lära mig 😉

Eller kanske en FAQ, med tanke på upprepade frågor tänkte jag. På många forum orkar folk inte läsa igenom flera sidor av en tråd för att finna svaret på sin fråga och på så vis är det så lätt hänt att frågor upprepas. Själv tycker jag att det är oerhört slött och orkar man inte bläddra lite grann så var man väl kanske inte så himla intresserad från första början kan tänkas.

jag blev sjukt besviken över att det stod tyvärr är frågelådan stängd – för jag trodde att du hade haft en frågestund med frågor och jag har massvis med frågor jag vill fråga dig. Alla är dock inte om feminismen eller barnuppfostran, utan vanliga frågor, som jag bara undrar vad du resonerar kring. Tycker du är en så intressant person.
Exempel på frågor;
-fem top resemål runt om i världen
– drömjobb?
– om du fick flera barn vad skulle det heta då?
– har du någon hemlig talang?
– vad är dina rädslor? (typ småkryp, höjder osv)
– vad gör dig äcklemagad och får rysningar av lukt/tanke/beröring (själv har jag falukorv och oliver :P)
– pinsammaste saken som hänt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *