Kategorier
feminism & genus

Män har traditionellt kontrollerat kvinnor genom att kontrollera livmodern

fittan

Det riktas ofta kritik mot oss cisfeminister för att vi är så förbenat fixerade vid fittor och livmödrar och det som traditionellt hör till en s.k kvinnokropp. Och kritiken är berättigad eftersom att den här fixeringen exkluderar en grupp kvinnor på ett sätt som har allvarliga konsekvenser i deras liv.

För så här är det: alla kvinnor har inte livmoder eller fitta och alla med livmoder och fitta är inte kvinnor. Det finns transkvinnor och det finns transmän och ofta så osyliggörs deras kroppar just för att vi gång på gång sätter likhetstecken mellan livmoder och kvinna, snopp och man osv. Och det är förbaskat problematiskt såklart.

penis

Men när man pratar om det historiska kvinnoförtryck som sträcker sig hela vägen fram till vår tid så är det svårt att inte tala ur ett binärt könsperspektiv. Män v.s kvinnor. Mäns makt över kvinnor. Mäns kontroll över kvinnor och kvinnors kroppar. För det är så det har sett ut historiskt.

Kvinnans kropp har alltid varit politisk. (jag menar alltså cis-kvinnans) Den har smusslats undan, kuvats, späkts, fängslats och stympats. (Cis)kvinnans könsorgan har varit föremål för myter, rädsla och skam. Fittan är smutsig och oren, till och med bibeln säger det. Den har trotts kunna skada mannen t.ex genom att göra mannen impotent. Kvinnors sexualitet har osynliggjorts och kvinnor har anklagats för att med sin kropp förleda mannen och har bränts på bål för detta och även i vår tid så ses kvinnans kropp som ett verktyg att få in mannen på villovägar. Detta är inget som passerat heller utan utövas på flera platser i världen idag.

10577085_762163610496350_7960482216661726774_n

bildkälla: Flickvänsmaterialet

Lika viktigt som det är att sluta sätta likhetstecken mellan kvinna och livmoder, lika viktigt är det att också komma ihåg att kontrollen av livmodern handlar om att just kontrollera kvinnor, eller snarare att man kontrollerar kvinnor genom att kontrollera livmodern. Kvinnor har traditionellt fött barn och detta har man velat kontrollera och det påverkar dagens abortdebatt. Stympandet av fittan har handlat om att stympa kvinnor, kontrollera deras sexualitet och deras kropp. Och så vidare. För cisfeminister är fittan/livmodern viktig av dessa anledningar och det är helt ok.

 
fittan

Men feminismen ska dock vara till för alla kvinnor, inte bara de som passar in i cisnormen och det bör vi också tänka på när vi sitter där och knåpar cernitfittor och ritar livmödrar för glatta livet så att vi inte tillåter feminismen bli för ensidig och på sätt exkluderande.

Hur tänker ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Män har traditionellt kontrollerat kvinnor genom att kontrollera livmodern”

Själv tycker jag mest att det är skönt att fittan börjar bryta sig ut ur den extrema tabun den tvingats in i. Är glad att man hyllar och avbildar den, att man inte behöver dö av skam om man får typ svamp eller dylikt. Kan dock verkligen förstå problematiken som följer med det. Kvinna ska inte bli synonym med livmodern, men ändå är de ju så väldigt extremt nära varandra. Kan ändå känna att fittan behöver det, ett rejält uppsving. Ett bra inlägg att ta till sig, ska minnas det.

Jag mådde otroligt dåligt över min fitta som ung, trodde den var missbildad och ful. Sen läste jag en artikel om en kvinna som gjorde avgjutning av fittor, kollade in dessa och gud vad lättad jag blev!! Jag var ”normal” (vad fan det nu är)
Så jag hyllar verkligen alla sådana initiativ, även om jag också kan förstå problematiken kring det.
En helt annan sak på tal om män som kontrollerar kvinnor: en kollega till mig som jag inte känt så länge har länge haft det jobbigt hemma. Hennes man har kontrollerat henne och vid några tillfällen slagit henne. Jag försökte stötta henne i att lämna honom. En natt blev han full och misshandlade henne inför ögonen på deras 2-åriga dotter.
Hon ringde då mig och hon och dottern kom hit. Vi hjälptes åt att göra en polisanmälan och det kändes som att allt var på rätt väg med skilsmässa osv.
Hon och mannen har haft kontakt angående dottern och det har väl funkat hyfsat. Igår, efter att ha bott här i 7 veckor bestämde hon sig för att flytta hem igen. Jag försökte övertala henne att inte göra det men hon ville ändå det. Känner mig så otroligt maktlös pga detta. Vad ska jag göra?! Alla råd mottages tacksamt!!
Diggar verkligen denna blogg och lusläser både den och alla kommentarer, så tack ld och alla andra.

Det här låter viktigt! Det kommer inte sluta bra. Hon måste bryta sig loss ifrån våldet om hon vill ha ett fridfullt liv och för hennes barn också! Ring till Brottsofferjouren och/eller en kvinnojour. Skriv ner alla funderingar du har och fråga dem om hjälp. Dom kan komma med bra tips och råd. I många fall tar kvinnor tillbaka polisanmälan. Det är viktigt att inte ta tillbaka en anmälan då detta kan påverka offret negativt i ett framtida skede. Önskar er all lycka /Från en numera fri kvinna!

Jag tänker att fortsätta med fitta = kvinna är kontraproduktivt för alla inblandade. Du säger ju själv att den sortens kroppar har förtryckts just på grund av att den likställts med en kvinnlig identitet och vi vet ju alla hur ofta de ”ofrånkomliga” skillnaderna mellan kvinnor och män kommer upp.
Nå, nu vet vi att det inte finns någon skillnad. Man kan ha fitta och vara man eller ha kuk och vara kvinna. Alla argument rörande natur och essentialism går upp i rök. Lika så alla incitament för att nedvärdera en typ av könsorgan över andra. Cissexism verkar visserligen monumental nu, men för att vara cynisk: Om vi kan jobba ner cissexismen till den nivå som homofobin har idag, så har män som Buck Angel och befittade maktmän större potential till genomslag än vad kvinnliga feminister har.
Gud vad smutsig jag känner mig för att argumentera för transrättigheter på det sättet, men poängen är att det gamla synsättet inte bara är föråldrat utan också destruktivt för alla. Det är kön som identitet som är vägen framåt för alla.

Måste ett hyllande av fittan innebära ett exkluderande? Jag tänker att osynliga kön så som fittan borde kunna komma ut i ljuset utan att det behöver vara på bekostnad av fittlösa kvinnor.. Jag tänker att fittan kan få stå för sig själv och inte alltid kopplas till kvinna/kvinnlighet.. Eller är det helt omöjligt?

När jag blev feminist och först förstod grejen med genus och könsroller blev min slutsats att det enda som gör mig till kvinna är min fitta, livmoder och bröst. Så gick åren och först den senaste tiden har jag insett att det ju inte alls är så att dessa kroppsdelar automatiskt gör någon till kvinna, att det finns män som också har desamma, och kvinnor som inte har dem.
För mig har det återigen gjort mig lite vilsen och förvirrad i vad kön, könsidentitet och könsroller egentligen är. För mig är ändå mina graviditeter, barnafödande, amning, missfall, abort och den evigt återkommande mensen saker som i allra högsta grad gör mig till den jag är och jag identifierar mig som kvinna och där till hör också skammen över könsorganet och sexualiteten för mig.
Vet egentligen inte vad jag vill komma fram till med det här, men detta inlägget berörde mig och behandlar många frågor jag just nu bär på. Såklart transpersoners rätt att bli accepterade och så vidare är milslånga vägar viktigare än mina funderingar kring vad min kropp har för betydelse för min identitet är och jag hoppas att jag inte kränkt någon med detta inlägg.

Jag håller helt med inlägget och att kontrollera kvinnors reproduktion är helt klart ett sätt för män att kontrollera kvinnor, vilket är avskyvärt.
Transmän är dock en grupp med livmoder som folk försöker kontrollera ännu mer och då är det cis-personer som är skyldiga, män som kvinnor. Samma kvinnor som ser det som självklart att de själva ska ha rätt att bestämma över sina kroppar anser allt för ofta att de ska ha rätt att bestämma över någon annans.

Fittkonst är absolut inte min grej. Tycker ingen ska skämmas för sitt könsorgan (och självklart finns en historik av förringande, tabu, skuld och skam), men tycker inte alternativet till det är att vuxna kvinnor sitter och knåpar fittor i cernitlera och bär dem runt halsen. Kanske är det för att jag är queer(?) men jag fattar verkligen inte grejen med ”fittstolthet”, utan tycker mer det är en lite obehaglig grej som får mig att (som vanligt) stå lite utanför.

Samma sak tänker jag lite kring min blogg, som heter Fula Fittor-Kollektivet. Den handlar om systerskap och om att VARA en fitta, men INTE om att ha en fitta.
Jag vill förstås inte exkludera brudar utan livmoder och jag förstår att namnet är jätteproblematiskt. Men det handlar liksom mer att vända ordet fitta (som är kvinnobetingat, vare sig kvinnor har livmoder eller inte) från negativt till positivt.
Att ordet ”fitta” är negativt beror så tydligt på patriarkala strukturer. T.ex. är det positivt att ”ha stake” men dåligt/mesigt att va en ”fitta”.

Ja, att använda fittan som symbol för feminismen är nu när jag försöker tänka på det ur ett transperspektiv faktiskt jävligt kasst. Jag tror verkligen att det bidrar till att exkludera kvinnor som råkar ha en kuk och det är det sista jag vill.
Å andra sidan tänker jag på allt det lidande som fittbärare blir tvungna att stå ut med pga tabut kring deras könsorgan; Den okunskap de möter i vården, de problem de själva inte kan benämna för att de saknar ord för att beskriva sitt kön. Själva fittan måste fram, dock aldrig på andra kroppars bekostnad.
Ja det är jävligt svårt det där. Skulle gärna se att det togs upp mer här och med flera infallsvinklar. Inte för att skapa en debatt mellan cis- och translägrena, men ett jävligt bra samtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *