Kategorier
feminism & genus

Feminismen gör mig aktiv istället för passiv

Så jävla trött på att höra att feminismen gör kvinnor till offer. Nej, feminismen gör inte kvinnor till offer. Patriarkatet, förtrycket och rådande samhälle och dess normer gör kvinnor till offer, varje dag, och de enda som tjänar på att osynliggöra offren är förövarna.

Feminismen uppmärksammar bara detta och slår tillbaka. Feminismen tillåter oss att vara aktiva istället för passiva. Feminismen ger oss verktyget att motarbeta förtrycket.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Feminismen gör mig aktiv istället för passiv”

Det här ska jag skriva av på ett tjockt papper med min finaste handstil och fästa på kylskåpet medhelst närmsta magnet med feministmotiv. Min värld vore så mycket mindre utan ni systrar online. <3

Hör många säga saker som ”men ni feminister väljer ju att se det negativa, om ni tänkte mer positivt skulle ni klaga mindre”.
Just precis så. Om vi valde att blunda för problemen skulle vi inte göra något åt dem, och då skulle vi aldrig åtstadkomma något. Vi väljer att se det negativa för att få ändring på saker! Hade vi inte klagat och kämpat för det vi ville skulle inget hända.
Ingen jävel har hamnat i historieböckerna för att de valt att sitta tysta och välja att se det positiva. Folk som gjort skillnad har vägrat finna sig i orättvisor, och kämpat för att få sin vilja igenom.
Vi ska vara TACKSAMMA att folk innan oss har klagat och kämpat för förändring! Utan dem skulle vi kvinnor inte ha rösträtt, svarta hade fortfarande inte fått söka till samma högskolor som vita, män skulle ha rätt att slå och våldta sin fru för att det ingick i hans roll som man i huset, homosexualitet skulle fortfarande ses som en sjukdom.
Förr ansågs det som en utopi att kvinnor skulle ha en talan, att svarta skulle få utbilda sig och att homosexualitet skulle ses som en sexuell läggning. Folk har kämpat och klagat för detta. De har inte gjort sig till offer, de har stått upp för sig själva.

gillar att hon raderar mina kommentarer där jag frågar om hon är antirasist (antar iaf det idonno) bara för att det är ”pk” och inte för att det är typ..normalt. eftersom vi som är feminister bara är det för att va så jävla pk!!!11
man kan ju se sig som ett offer utan att gå och dra något gammalt över sig och självdö pga det.

Jag hatar ordet ”offerkofta” som ofta används i sådana här sammanhang! Du har så rätt, jag som feminist gör mig inte till ett offer för att ha något att klaga på, vilket många verkar tro. Jag kämpar aktivt mot något som jag ser är fel i samhället. Önskar att människor i största allmänhet bara kunde bli mer öppna, att man även om man inte håller med en annan person ändå kunde försöka lyssna och ta in. Försöka förstå den andra. Sen kan man argumentera, men först försöka förstå den andra sidan. Är också trött på smutskastningen mot feminismen som trots allt i grunden kämpar för att bibehålla och utveckla mänskliga rättigheter.

Jag diskuterade våldtäktsdomarna som varit senaste tiden med 2 vänner, en kille och en tjej eller ja man och kvinna kanske man säger när man närmar sig 30. Men hursomhelst slutade det med att det var synd om mannen. Många kvinnor anmäler män som inte ens har våldtagit dom-stackars mannen, tänk på alla män som blir våldtagna och aldrig vågar anmäla, men tänk på alla män som är snälla då och aldrig gör något dumt vad synd om dom det är nu-för nu låter det ju som att alla män var våldtäktsmän.
Så otroligt tröttsamt :(.

Det finns feminister som gärna tar på sig offerkoftan och det finns antifeminister som också gärna gör det. Men feminismen som sådan gör en inte till ett offer. Den gör i alla fall mig ilsk och redo att diskutera samt ändra min inställning till barnuppfostran, arbetsklimat och hur jag bemöter andra människor. Det är feminismen som fått mig att öppna munnen på möten där jag tidigare låtit män föra agendan. Det är feminismen som får mig att våga kräva högre lön. Det är feminismen som får samhället att reagera på dessa hutlösa våldtäktsrättegångar. Det är feminismen som ger pappor möjligheten att våga vara föräldralediga med sina barn och mer delaktiga i deras uppväxt. Jag är så sjukt jävla tacksam för att feminismen finns! Men det betyder inte att jag kan identifiera mig med alla feminister där ute. Jag är fortfarande jag, en individ, och det är väl just det feminismen går ut på, att vi alla skall få lov att vara individer.

Jag vet inte vilka du umgås med och jag vet inte hur ditt äktenskap ser ut, men med tanke på det man läst det du skriver så måste du haft en jäkla otur!
Jag är gift med en helt fantastisk man. Han hjälper till hemma, han tar hand om våran dotter, under våra 11 år tillsammans har han aldrig någonsin höjt rösten åt mig, han tycker att jag är fin som jag är och vi samarbetar när det kommer till det mesta.
I min umgängeskrets är vi ungefär lika många män som kvinnor och kan med handen på hjärtat säga att samtliga män hyser stor respekt för kvinnor och skulle aldrig någonsin göra någon kvinna illa. Hur dom beter sig när vi fruar/ flickvänner inte är med vet jag dock inte, men har väldigt svårt att tänka mig att dom skulle bete sig annorlunda. Bor i en liten stad där typ alla känner alla så då borde an hört något..
Jag brinner för kvinnorätt osv, men vägrar att ta på mig offerkoftan och kalla mig feminist. Jag vägrar att delta i erat manshatande samhälle där alla män dras över en och samma kam. Män som våldtar ,’misshandlar eller på andra sätt skadar kvinnor är sjuka människor som behöver vård…

”Hjälper till hemma”. Redan där dyker en stor fördom och systembaserat fel upp. Med den meningen säger du redan där att det är kvinnans sak att ha huvudansvaret och vi ska vara såååå tacksamma för att mannen i sin snällhet ”hjälper till hemma.” Det är hans förbannade jävla SKYDLIGHET att ta del av ansvaret för hushållsarbetet! Manshatare? Att samhället bygger på en underförstådd grund att kvinnor är främst könet kvinna och inte först MEDmänniska är ett enda stort inbygg KVINNOhat och det har fula och allvarliga konsekvenser som att kvinnor anses ska vara tillgängliga och att lagen vrids och vänds på så att män bli frikända för våldtäkt fast domstolen t o m själv påpekar att samlag skett mot kvinnans vilja. Det är bara ett exempel av allt skit som händer kvinnor för att samhället ser KVINNA istället för PERSON. Så jävla fint att du har haft sådan ”tur” och så jävla snett att du inte kan lyfta blicken från din egen lilla idyll.

Jag har själv aldrig kallat mig för feminist av anledning att jag är så totalt oinsatt i feminismen och känner att jag inte kan stå för något jag inte riktigt har koll på vad det är. Säkert fler än jag som tänker så.
MEN det jag inte kan förstå är hur vissa, tex Blondinbella i det här fallet, känner ett behov att att gå emot feministerna och liksom starta en motkamp mot dem. Jag må vara dåligt insatt, men jag är iallafall så skarp att jag förstår att feminismen är någonting positivt för mänskligheten!
Jag tror, iallafall hoppas, att de flesta av oss vill ha jämställdhet och strävar efter samma mål. Spela roll om vissa vill kalla sig feminister eller inte, men det är rent ut sagt puckad att ”bråka med varandra”. Man är inte en fiende bara för man är feminist.

En händelse som utspelade sig i en klass i årskurs 9 den 12 februari 2014:
En tjej berättar en gåta: En pappa och sin son är med om en bilolycka. Pappan avlider genast men sonen tas till sjukhuset för att bli opererad av en framstående kirurg. Kirurgen kommer in i rummet och utbrister: Men det där är ju min son!?. Hur kan det komma sig?
Jag tänker i två sekunder och kommer fram till 2 alternativ: 1. Kirurgen är pojkens mamma och 2. Kirurgen är pojkens pappa, de är ett homosexuellt par. Jag säger inget för att inte förstöra för de andra. Mina klasskompisar däremot tänker efter länge utan att komma fram till något. Tillslut får berättaren säga svaret: Kirurgen är pojkens mamma. En kille säger: Ämen, det är klart att det var svårt att gissa! Du sa ju att det var en *framstående* kirurg!

Hej Natashja!
Jag är ganska ”nyuppvaknad” feminist, mycket tack vare din blogg, och lär mig massor varje dag. Alltså, jag har alltid varit för att kvinnor ska ha lika rättigheter som män, men det är inte förrän nyligen som jag verkligen börjat TÄNKA. Under en kort period har jag helt omvärderat min syn på samhället, feminism, patriarkatet, kvinnor, män, allt, känns det som. Så tack.
Hur som helst – jag undrar hur du gör för att inte ta åt dig av allt kränkande som (oftast män) säger när du ger dig in i en debatt med dem? Jag har alltid trivts med att diskutera och argumentera och varit säker på mig själv och mina åsikter, men de senaste debatterna jag varit med i, angående feminism, har jag känt mig osäker och tagit åt mig av vad som sagts; till exempel ”bitterfitta”, ”patetiska feminister”, ”lilla gumman” osv. Jag tappar bort det jag egentligen vill säga i djungeln av alla förolämpningar. Hur ska man tänka, vad ska man göra för att hålla distansen, för att inte låta dom komma åt en? Hoppas du förstår vad jag menar!

Mitt förslag är att du inte ger dig in i debatter med män överhuvudtaget! Eller iallafall inte män som inte är intresserade. När nån tar till glåpord eller härskartekniker så är det bästa att man benämner vad de gör: ”nu kallar du mig för lilla gumman och det är nedvärderande, kan du sluta med det och återgå till sakfrågan?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *