Kategorier
feminism & genus

FEMINISMPEPP! Det finns bara ett sätt att effektivt mäns dominansen över kvinnor och det är att kvinnor håller ihop.

Nä, idag lämnar jag över ordet till en av mina favoritbloggar; When Darkness Falls.

Hon skriver så mycket bra i mitt kommentarsfält att man skulle kunna göra en till blogg med bara dem så här får ni gårdagens favoriter:

”I ett patriarkat är det oerhört viktigt att kvinnlig vänskap är föraktad och ses på som något kvinnan kan pyssla med innan hennes riktiga liv börjar: det som kretsar kring hennes heterosexuella cis-man, deras barn och deras hem. Att få även kvinnor att förakta och se ner på kvinnlig vänskap och dess typiska uttryckssätt brukar jag kalla ett av patriarkatets mest lysande trollerikonster.

Män gör narr av vår mjukhet, vår vilja att kompromissa, vara försiktiga med varandra, våra hjärtan och kramar och leenden, vilket leder till att även kvinnor tycker att det är ett fånigt, tramsigt, barnsligt och sämre sätt att interagera socialt än männens sätt där känslokyla, politikerdebatterande och tävling är grundingredienserna.

För att män ska kunna behålla makten och kontrollen över kvinnor är det av största vikt att förhindra att kvinnor håller ihop, organiserar sig och sätter andra kvinnor framför män. Mäns förmåga att slå split mellan kvinnor, få dem att vända sig mot varandra och och istället ta parti för männen MOT kvinnorna är häpnadsväckande, eftersom de lyckas så sorgligt ofta. Vi är alla patriarkalt hjärntvättade och det krävs ett ständigt aktivt ifrågasättande av sina egna tankar och föreställningar för att man alls ska kunna se utanför den patriarkala boxen vi alla är nedstoppade i.

Det finns bara ett sätt att effektivt och för alltid utplåna den manliga dominansen över oss kvinnor och det är att hålla ihop. Jag kan inte se att det finns något annat sätt. Och för att komma dit måste vi bli medvetna om att vi förväntas uppfostra varandra åt männen och hålla andra kvinnor på mattan samtidigt som vi förväntas reservera all vår kärlek, förståelse, tolerans och inlevelse åt männen.”

Och nej, såklart är inte alla kvinnor homogena, men:

”Jo jag vet, jag borde ha varit tydligare med att jag är medveten om att inte alla kvinnor är mjuka osv och att det självklart inte gör dem till mindre kvinnor eller sämre kvinnor. Jag ville belysa de patriarkala värderingarna där det som anses typiskt kvinnligt alltid är sämre än det som anses typiskt manligt. Och som kvinna kan man aldrig någonsin göra rätt, för är man inte typiskt kvinnlig får man otroligt mycket skit från alla håll och kanter. In i fållan med dig, bete dig som du ska! Omgivningen slutar aldrig uppfostra kvinnor, för vi blir aldrig vuxna självständiga individer såsom män blir efter en viss ålder.

I ett patriarkat har kvinnor ingen frihet och ingen möjlighet att göra val som garanterar att hon slipper omgivningens förakt för henne som kvinna. Hon ska vara på ett visst sätt men hon kommer aldrig bli lika bra som en man, eftersom det är neutralt och normalt att vara man. Allt annat är sämre alternativ, avvikelser och undantag.”

Nu vet nu vad ni har att vänta i hennes blogg så in och läs och glöm för bövelens skulle inte att bokmärka!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”FEMINISMPEPP! Det finns bara ett sätt att effektivt mäns dominansen över kvinnor och det är att kvinnor håller ihop.”

Tack för tipset, en mycket bra och välskriven blogg.
Detta:
”I alla fall, jag tog upp det faktum att män väljer män framför kvinnor, oavsett kompetens och kvalifikationer, när det ska anställas och tillsättas poster. Män väljer inte kvinnor och eftersom männen redan sitter på makten kommer de aldrig släppa in kvinnorna om de inte genom lag tvingas till det.”
Är faktiskt det argument som jag anser talar starkast för just kvotering (jag är kluven i frågan). Visst är det kompetens som är viktigt, men så länge kompetens mäts utifrån en manlig måttstock och värderas ur ett manligt perspektiv så kommer alltid män väljas in före kvinnor helt enkelt för att de är män alldeles oavsett om kvinnan är lika eller mer kompetent än mannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *