Kategorier
feminism & genus

Män som rör sig i mina vatten gör bäst i att hålla käften

Det är så fruktansvärt sorglig läsning under mitt inlägg om kvinnor som konstant villebråd. Alla era vardagserfarenheter som vi är så vana vid men som egentligen låter mer som en psykologisk thriller än som kvinnors vardag men verkligheten överträffar tyvärr.

Det som är ännu mer sorgligt man talar om det här problemet att kvinnor inte kan röra sig i det offentliga rummet lika fritt som män är alla dessa förbannade män som ska rationalisera, bortförklara, försvara och till och med skuldbelägga (!) kvinnor som berättar om sina erfarenheter.

I min blogg går jag faktiskt inte med på det här längre. Det här är en fredad zon för kvinnor och de män som rör sig i mina vatten gör bäst i att hålla käften och lyssna. Det senare är viktigast av allt. LYSSNA på oss. Ni kommer lära er en hel del obekväma sanningar om samhället vi lever i men det är värt det jag lovar.

Givetvis är man som man välkommen att delta i diskussionen när man känner att man har något relevant att bidra med (eller bara vill peppa oss) och det är det flera av mina manliga läsare som faktiskt har, men gå försiktigt säger jag bara.

Moralfjant skriver lite om det berömda manshatet här och sätter fingret på just problematiken kring det här:  Inser ni inte att ni stödjer förtryckaren genom att inte stödja den förtryckta? Sluta stötta den som utövar förtrycket. Sluta lägg fokus på annat än problemet. Prata inte om undantag eller individer när vi pratar om ett verkligt strukturellt samhällsproblem för det är att förminska och osynliggöra den skit som kvinnor (och andra utsatta grupper) drabbas av.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Män som rör sig i mina vatten gör bäst i att hålla käften”

Ja! Just det där med folk som lyfter fram individuella undantag och vägrar fatta att dom därigenom underkänner problemet, säger att det är väl inte så himla hemskt som ni säger för mina kompisar och jag har aldrig gjort så. Jag tycker det är så fruktansvärt skevt när folk väljer att inte tro på den som berättar om utsatthet.

Dina två senaste inlägg har verkligen fått mig att tänka till. Det är klart att jag vet att det ser ut såhär, jag är själv kvinna som rör mig i offentliga sammanhang. Jag har bara inte kopplat ihop det med en förtryckarstruktur och att det ligger något större bakom alla dessa män som jag uppfattar tränger sig på fast jag inte vill. Tack för att du sätter fingret på så viktiga saker!

Nej snälla gör inte det. Kan inte hon få tycka vad hon vill, även om hon lever i okunskap. Det är så tröttsamt med dessa självgoda, besserwisser fasoner, jag vet bäst.Ett evigt jäkla gnällande. Live and let live.

Hear hear LD! Fullkomligt kräktrött på ”kränkta män” som ska ta över debatter i kommentarsfält med ”buhu men männen då, jag är ju inte sån, fy för hemska kvinnor som inte genast ler och gullar, jag är ju så trevlig.” KAN kvinnor inte få diskutera något utan att män ska vända det till ”det är männen det är synd om bu hu” eller ännu värre – vissa ”duktiga kvinnor” ska förminska upplevelsen andra kvinnor haft av jobbiga situationer.
Jag är en rätt vass typ, kan sätta ned foten så det blir tåvärk i dagar efteråt, är verbal å det värsta – jag KAN säga ifrån men det hjälper ju inte mot de som inte respekterar att en kvinna sätter en gräns, vare sig det gäller fysisk eller känslomässig integritet.
Får män inte stå i centrum och sitta i förarsätet blir det snabbt ”buhuu.” Shit alltså, ibland beklagar jag min sexualitet (jag är straight).

Ja, de senaste inläggen (och alla länkade inlägg för den delen) har inte varit kul läsning någonstans. Särskilt inte som att jag nu börjat se dessa situationer överallt, oavsett vilken slags offentlig miljö det rör sig om, och både när jag tänker tillbaka i mitt förflutna och analyserar nuet. Det gör mig rent illamående ledsen och ger mig noll vilja att umgås med någon man överhuvudtaget. Och vad är det för samhälle vi har då? Är vi inte av naturen sociala varelser?

TACK! Detta är anledningen till att jag skrev ett par upplevelser om detta i andra bloggar istället. Hoppas det blir bättre här nu! En kommer ju heller aldrig någon vart i den feministiska diskussionen om en hela tiden ska prata om ”men männen då??”

Jag är glad att du skrev ”och andra utsatta grupper” också, tack för det!
Skrev ingen kommentar på de andra inläggen, ville ej bli påhoppad och
misstas för man. Men ju mer jag tänkte på det så insåg jag att jag inte
hade något att tillföra eftersom jag inte har varit med om det som
diskuterades, bättre att hålla käften ibland…

Jag tycker också att det var bra med tillägget om andra utsatta grupper. Tillhör en sån, funkisar, och kan säga att feminister inte är bättre än nån annan grupp på självrannsakan eller att avstå från rättfärdigande och överslätande attityder gentemot upplevelser av kränkning. Det kan vara bra att hålla i minnet. Inte för att skämmas naturligtvis, men för att försöka förstå och bättra sig. Eller i alla fall lära sig när man bör hålla mun 😉

Är också jätteglad att du bestämt dig för att vara mer selektiv med vilka som ska få kommentera. Det ÄR jobbigt att behöva bemöta all skit från män (och kvinnorna som försvarar dem) innan man kan få börja prata om det som är viktigt. Vi är många som inte kan ignorera dem heller utan känner att vi måste sätta gränser för dem och det är väldigt tröttsamt, för det är ju inte bara här de härjar, utan överallt i hela jävla världen. Att få ha våra älskade bloggar utan deras inblandning är så sjukt skönt. De förstör tillräckligt för oss på alla andra ställen, både männen och kvinnorna som försvarar dem.

Tack, verkligen tack! Älskar dina åsikter du uttrycker här på bloggen. Du gör ett fantastiskt jobb och gör helt rätt i att sätta spelreglerna. Tack för en fantastisk frizon, önskar att min värld och upplevelser var mer som här än vad de faktiskt är.
<3

Kan inte du kommentera detta som Blondinbella skrev ;
feminister är ett gäng kränkta vita medelklass-kvinnor sittandes med rödvin runt ett bord och hittar på frågor att strida för. ”Hörni vad sägs om fler kvinnor i styrelser? ”Inte för att jag känner så många som vill sitta i en styrelse men ändå”. ”Hörni, det där med att få vara toppless inne på badhus, är inte det en kul grej att strida om? Vad säger ni har ni tid nästa vecka? (klunk)” ”Absolut, inte för att jag vill vara topless men det är nog bra ändå”.

Det som har diskuterats i dina senaste inlägg är ju ETT uttryck för kvinnoförtryck. Ett av väldigt många. Såklart inte alla män förtrycker på alla tänkbara sätt och därför kommer det såklart finnas en massa män som inte känner igen sig i just det exempel som diskuteras. Jag ser dock ingen poäng med att vissa män ska klampa in kränkta i diskussionen och påpeka att DE minsann aldrig har gjort så. Det är ett jävligt fult sätt att flytta fokus från problemet och ta upp en massa plats istället för att lyssna på kvinnornas berättelser. Skitsamma om du inte känner igen dig i det specifika exemplet, det förändrar inte det faktum att du är en del av den grundläggande förtryckande strukturen.

Först: Tack för att du lyfter frågorna så bra som du gör!
Sen: Vill dela med mig av ett tydligt exempel på mäns banaliserande av utsattheten som jag råkade ut för igår. Twittrade om att jag ville gå ut och gå men inte vågade eftersom det var kväll och därmed mörkt ute. Att jag var så jävla frustrerad över att vinterhalvåret innebär en ofrivillig isolering för att jag som kvinna inte vågar gå när jag vill för att jag är rädd. En man (schyst snubbe) svarade mig detta: ”Kan lova att det suger lika mycket att känna de misstänksamma blickarna så fort man kommer i närheten av en kvinna i mörkret.” ”> Att ständigt vara misstänkt så fort man går bakom en kvinna. Sjukt att det har fått gå så långt!”
en bah, mmm, det är precis lika illa att vara rädd för sitt liv (och att inte få ha sin kropp i fred) och att nån ska råka tänka att du är potentiellt farlig. Han kan sakta ner eller ta en omväg, jag måste titta mig över axeln, stanna inne eller springa. Precis samma sak ja.

Alltså denna attityd får det att koka över hos mig. Och det är deppigt på nått sätt när även ”schyssta snubbar” formulerar sig så.
Jag har upplevd samma sak själv, när en vettig, trevlig och genus-medveten kille linkade på FB nån text om hur män inte kan ge en komplimang till kvinnor utan att vi tror dom har en baktanka med det, som ett exempel på hur patriarkatet påverkar killar negativt också.
Jag svarade med att ”har män en självklar rätt att recensera kvinnors utseende hela tiden då?”, och han svarade nej, självsagt inte, men män har rätt att inte bli misstänkt som potentiella våldtäktsmän. Och det är inte det att jag inte håller med (sluta ge män kassa förväntningar att leva upp till liksom), men för mig är faktisk kvinnors RÄTT att känna sig TRYGGA mer relevant! Jag förstår att det inte är kul att automatisk misstänkliggöras, jag gör verkligen det, men LITE perspektiv får man väl ha!
Jag tror väldigt manga män inte riktigt fattar kvinnors rädsla och hur mycket det faktisk påverkar oss, det kanske är svårt att förstå när man aldrig behöver uppleva det själv. Därför är det så viktig att dom LYSSNAR, och inte kommer med nått jävla ”precis samma sak”.
Ååh jag slutar aldrig provoceras 😛

Jag blir så trött. Jag är verkligen ingen argumentativ människa och har svårt att stå på mig i diskussioner. Igår hamnade jag i en 3 timmar lång diskussion med min fästman angående feminismen, hur kvinnor och män framställs i media, i samhället, och hur fel det är. Jag kommer ingen vart med honom. Han fattar verkligen ingenting, kommer med urdumma motargument och kan inte se problemet. Han lever verkligen i bubblan ”men männen då?” ”varför gnäller du inte om männen som blir objektifierade i media”. Vidare försöker han sen skylla allt på oss kvinnor som både ställer upp som modeller för sexistiska bilder och som köper dem som konsumenter. ”Säg bara nej till att kläs av dig kläderna så försvinner problemet med sexistiska bilder” menar han. ”Låt bli att köpa tidningarna, följa instagramflödet, kolla tumblr.com osv osv”. Okej? Så jag ska liksom isolera mig och då försvinner problemet?? Och när jag då säger, ”jaha okej, men det handlar ju om mer än vad modellerna är villiga att ställa upp på. Det handlar om vad som förväntas av dem från deras agenter, från fotografen, från bildbeställaren osv osv, vi måste angripa problemet från fler håll än bara modellen”. Vet ni vad han svarar då? ”Ja, men då riskerar du att frånta människor deras jobb, om ingen vill ta sexistiska bilder längre så förlorar de ju sina jobb” ….eeeh va? De kan väl ta bilder som INTE är sexistiska? ”Nej, men tänk om de VILL ta såna bilder, de kanske inte bryr sig om vad folk tycker, de kanske trivs i sina kroppar och vill visa dem”…..ja men då kan de väl ta såna bilder för sina partners då istället för att köra upp dem i ansiktet på folk samhället….Oavsett vad jag argumenterade hade han ett motargument (som var helt off ändå). Jag var ”galen” och hade ”förlorat det totalt” och han skulle minsann få mina argument att falla platt.
Ska jag verkligen gifta mig med honom? Det känns helt absurt just nu. Hur ska jag få honom att se? Han är ingen hemsk människa men han lever ju i förnekelse och tycker sanningen är alltför obekväm uppenbarligen.
Känner mig uppgiven. Jag älskar ju honom, men detta är en viktig fråga för mig och det känns verkligen inte bra att han itne stöttar mig i detta. Var bara tvungen att få vräka ur mig lite – otroligt frustrerad, arg och ledsen för tillfällen…

Jobbigt. Jag vill inte gå över gränsen och vet inget i övrigt om ert förhållande men måste säga att jag känner att hans ”argumentationsteknik” gick för långt. ”Galen” och ”förlorat det totalt” tycker jag är respektlöst att säga och särskilt som man till sin kvinnliga partner, nedtryckande liksom. Det är kanske nåt du borde ta upp. Jag vill inte basha din sambo här, tycker bara du förtjänar mer respekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *