Kategorier
feminism & genus

Alla kvinnor har inte en fitta

Jag följer en massa transfolk på twitter och har fått min världs- och främst självbild omskakad. Vilket bara är nyttigt för jag ser inget egenvärde i att envisas med att upprätthålla den. Tvärtom så längtar jag ut ur den här trånga lilla boxen som omöjliggör många nivåer av jämställdhet.

Något som problematiseras är bland annat kvinnokroppen. Vad är en kvinnokropp? Hur ser den ut? Var kommer fittan in i bilden och kan kvinnor ha kuk? Det här är helt nya tankar för mig och jag vill verkligen lyssna mer på den grupp som konstant osynliggörs i den feministiska kampen och det feministiska systerskapet. Inte medvetet så, men osynliggörande handlar ju ofta om strukturer och oförmågan att se sig själv som privilegierad och normativ. Speciellt när man tillhör en underordnad grupp. Man ser inte. Och ser man så slår man det ifrån sig.

Det är jobbigt att rannsaka sitt eget exkluderande. Det kräver liksom inte bara att man ser sina egna fördelar utan det kräver ett nytt sätt att se på kvinnor och män, ett nytt sätt att tala på, ett nytt sätt att resonera och det… nej guuu vad jobbigt jag orkar inte måste ni vara så tjatiga? Typ.

Jag kan provoceras av det. Inte av transperspektivet, tvärtom, det är livsnödvändigt för att vi ska kunna gå vidare. Men för att jag tvingas konfronteras med mina egna känslor och tankar. Jag vet inte vad jag ska göra med dem. Jag vet inte hur jag ska tänka om. T.ex mina känslor kring könen. Könsorganen. Jag hatar till exempel kukar. För mig är kuken en symbol för patriarkatet. För förtryck. För makt. Kuken är hotfull. Den skrämmer. Den våldför sig. Våldtar. Tränger in. Förstör. Sitter oftast på män.

Fast inte alla män. En del män har fittor. Och en del kvinnor har kuk, var kommer de in i den här ekvationen? Hatar jag deras kukar? Vad symboliserar dem? Inte makt och förtryck iallafall.

Och fittan sen då. Fittan har alltid varit en källa till skam och smuts för mig. Ångest och rädsla. För många miljoner kvinnor i många tusen eller iallafall hundratals år. Den har könsstympats, låsts in, setts som oren, våldtagits, gömts undan och skambelagts. Fittan symboliserar kvinnoförtryck. För mig. Men genom att göra fittan till symbol för feminismen och kvinnoförtrycket så osynliggör och exkluderar vi alla kvinnor som inte har fittor.

Jag blir så jävla ledsen när jag tänker på alla kvinnor jag sårar när jag pratar om kön på det här sättet. Jag blir så jävla ledsen när jag tänker på alla kvinnor som mår dåligt över det jag hjälper till att upprätthålla. Jag blir så jävla jävla ledsen när jag tänker på att det jag skriver och säger och uttrycker får många kvinnor att känna sig osynliggjorda och exkluderade för jag vill fan inte vara en del av det.

Vår syn på kroppen och könen är snäv. Och jag vet inte hur vi tar oss ur.

Vet ni?

henhen2 hen3

Transfavoriter på twitter:

Maria Ramnehill / Transfeminazgul

The MegaBitch

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Alla kvinnor har inte en fitta”

Äh. Vi gör allt så komplicerat! Vi måste höja statusen för kvinnor, agreed. Självaste midsommarstången är ju en enda stor fallos-symbol som vi gladeligen hoppar runt varje midsommar. (vilket jag oxå GÖR gladeligen, snoppar är fina o vackra! ?) Låt oss göra en snipp-symbol som vi bär upp med samma stolthet! Om vi ALLA som strävar efter lika rättigheter gör det, kvinnor som män, hens eller transor, spelar ingen roll. Våra könsorgan och kroppar är VACKRA! oavsett hur eller på vem de sitter. Vi är dom vi är.
/Kärlek och gemenskap. Peace, love & understanding.

Alltså jag fattar typ inte.
Om en person med ”manliga” könsorgan identifierar sig och utrycker som en kvinna, är denna person då förtryckt av patriarkatet?
Om en person med ”kvinnliga” könsorgan identifierar sig och utrycker sig som en man, är denna person då en patriarkal förtryckare?
Eller är transpersoner alltid förtryckta, just för att de tillhör gruppen transpersoner, även om man åtnjuter patriarkatets fördelar som man?
När vi pratar kvinnokamp, vilka är då ”kvinnorna” vi kämpar för? Är ”kvinnorna” egentligen olika värden och uttryck vi kämpar för, som oftast suttit på personer födda med fitta?
Tack för en bra blogg.

män som föddes med snippa är både förtryckare i egenskap av man, och förtryckta i egenskap av transperson.
kvinnor som är födda med snippa är dubbelt förtryckta i egenskap av kvinna och transperson.
jämför med rasifierade män, som är förtryckare i egenskap av män men fortf utsätts för rasism.

Sa finns det aven ”third sex” som tex Hijra i Indien eller Kathoeys (ladyboys) i Thailand. Valdigt fascinerande och intressant tycker jag.
Haller med Jessan, kroppar och konsorgan ar vackra, alla pa sitt satt.
I looooooveeeee my fitta!

Nä fittan är ingen bra symbol för feminism. Jag tycker bättre om tecknet för kvinna, fast den där versionen där den är modererad så att även de som identifierar sig som queer innefattas.
Ibland framförs det kritik om exempelvis feministiska serier att de är exkluderande pga att alla kvinnor inte har en fitta och alla män inte en kuk. Vilket jag förstår om serien handlar om just könsorgan. Men annars, hur ska man veta? En person tecknad som kvinna kan ju dölja en kuk i byxan, det finns ju inget som säger det? Jag tycker om en serie som heter typ cuteosphere. Hon tecknar serier om sig själv och sin transsexuella flickvän och flickvännen avbildas som en feminim varelse, och det tycker jag om. Eftersom det förmodligen är dennes självbild. Sen spelar det väl ingen roll att det finns en kuk under kjolen.
Jag tror på att normalisera homosexuella och transsexuella. Ungefär som i podden Welcome to night vale (TIPS! ASBRA!) där berättarrösten är öppet homosexuell men att det är en så liten del och så normaliserat i serien att man knappt reagerar. Jag tror och hoppas att vi kan göra samma sak med transsexualitet. Normalisera den och framförallt SE den så att den kan inkluderas på ett bättre sätt än idag.

Ja, ja och JA! Tack för detta inlägg. Så upplever jag det också, det är svårt men nödvändigt med självrannsakan, byta ut gamla synsätt mot nya, bättre, inkluderande. Jag är frustrerad över min egen okunskap ibland, vill veta mer, nu! Din blogg hjälper mig!
Hils//Annapinglan

Fint, detta inlägg behövs verkligen! Jag kände mig ”upplyst” och normkritisk innan, men sedan jag började följa bl.a. Maria R på Twitter har jag fått upp ögonen ännu mer och, som du skriver, det är enormt provocerande ibland att läsa de ”hårda” orden om cissexism och cissamhälle, jag vill slå det ifrån mig och ropa ”MEN JAG ÄR INTE EN SÅN CISPERSON!!!” men så inser jag att jag bara ska Hålla Käften.

Jättebra att du tar upp detta. Det vore också fint om den breda massan för att det INTE BARA FINNS KVINNOR OCH MÄN. Som exempelvis intergender blir man nämligen också tämligen exkluderad av feminismen på många håll.
Men jag gillar att man börjat tänka mer intersektionellt på senare år. Till slut kanske vi alla får plats, utan att det ens ska behöva ifrågasättas 🙂

Jättebra att du tar upp detta. Det vore också fint om den breda massan fick upp ögonen för att det INTE BARA FINNS KVINNOR OCH MÄN. Som exempelvis intergender blir man nämligen också tämligen exkluderad av feminismen på många håll.
Men jag gillar att man börjat tänka mer intersektionellt på senare år. Till slut kanske vi alla får plats, utan att det ens ska behöva ifrågasättas 🙂

Det där med att hata kuken för den är en symbol för patriarkatet, bara se hur den omskriva varje dag av män själva – som ett verktyg för att trycka ner kvinnor. Jag tänkte så själv förut, fast jag är kvinna med kuk. Nu så tänker jag att hatet mitt sparar jag till dom män som beter sig som patriarkala svin. Det är inte könsorganets fel att dessa kvinnohatare beter sig så 24/7.

Jag identifierar mig som intergender, och blir dagligen förtryckt av patriarkatet. Nu är jag iof fittbärare, men även intergenders (eller andra transpersoner) med kuk blir nog ofta förtryckta. Att som kukbärare inte bete sig som en typisk man eller se ut som en resulterar ofta i förtryck. Därmed inte sagt att de inte har vissa privilegier kvar.
Bra inlägg LD!

det är inte ok att kalla sig ”intergender” om du inte har blivit patologiserad som inter*.. om detta är fallet ber jag om ursäkt. Men om du menar att din genderidentitet är varken man eller kvinna, så kan du vara a-gender, genderqueer etc. inter* är ett begrepp bara för inter*personer, informera dig: http://oiiinternational.com/2605/isgd-appropriation-intersex/
som sagt, om jag förstod din kommentar fel och du är inter*, förlåt mig..
hälsn. en a-gender 🙂

Det gör mig glad att konstatera att du inte är lika trångsynt och inskränkt som jag bedömt dig som LD. Tack för att du visar att även du omvärderar och ifrågasätter dig själv.
Det är lite intressant att läsa om din syn på ditt kön då jag själv vuxit upp med bilden av manlig sexualitet som något fult, smutsigt och skamfullt. En föreställning som jag fortfarande kämpar med att förändra hos mig själv. För jag vet ju innerst inne att så inte är fallet, men samtidigt är det de värderingar jag intalats och fortfarande intalas av samhället.
Jag har vuxit upp utan någon präglad könsidentiet. Har aldrig känt mig tillhöra någon av könen och haft väldigt svårt att förstå den polariserade världsbilden som många tycks ha.
Min värld har aldrig varit så enkelt linjär och endimensionell.
Tro mig, jag har ifrågasatt mig själv många gånger om det är jag som inte ser de simpla strukturerna, men nä, jag kan inte tvinga mig själv till en ideologiskt konstruerad verklighet när den krockar så totalt med den flerdimensionella världen jag upplever. Och i den världen är alla automatiskt inkluderade, varesig man vill det eller inte.

Något jag stör mig oerhört mycket på är när folk ska vara sådär finkänsliga och prata om ”kvinnors och mäns kroppar” istället för ”fittor och kukar”. Om folk säger vad de faktiskt menar istället så har vi i alla fall gjort oss av med en källa till exkludering av transpersoner!

Jag får inte riktigt ihop detta i mitt huvud, någon som kan hjälpa mig förstå? Alltså, rent kroppsligt föds man med penis, fitta, eller med båda könen. Sedan har vi stereotypa förväntningar på hur en Man ska bete sig, och hur en Kvinna ska bete sig. Så… om man t.ex. är en penis-född person som har stereotypt kvinnlig personlighet, är man då en transperson?
Eller? Eller vad är skillnaden mellan att ”känna sig som kvinna” och att bete sig/vilja bete sig på ett stereotypt kvinnligt sätt? Vad innebär det egentligen att känna sig som kvinna (då man är penis-född)? Vad Är kvinnlighet? Vad Är manlighet? Om könet inte sitter i varken det biologiska Eller det sociala, var sitter det då?

Jag tror att många kan det här med könsidentitet bättre än jag, men jag känner mig manad att i alla fall ge en kort biologilektion!
De flesta människor föds med någon typ av reproduktionsorgan. De flesta får antingen äggstockar-och-fitta-paketet eller också testiklar-och-kuk-paketet, men det finns alla möjliga andra slags varianter.
Människor föds också med olika kromosomuppsättningar. De flesta får antingen XX eller också XY, men även här förekommer också andra kombinationer. Vidare så leder exempelvis kombinationen XY vanligtvis till en individ med testiklar-och-kuk-paketet, men den kan också exempelvis leda till en individ med äggstockar-och-fitta-paketet.
Oavsett om det är kromosomer, medfödda organ, eller både och, som ska få bestämma det medfödda biologiska könet, så säger det sig självt att bilden av endast två olika biologiska kön är en förenkling som inte tar hänsyn till den faktiska verkligheten.
Biologi är helt enkelt mycket mer komplicerat än vad många vill få det att framstå som. Hur vi väljer att definiera ”biologiskt kön” har i grunden sitt utsprung i kulturella uppfattningar och inte i någon slags objektiv verklighet!

Det räcker ju med att samhället betraktar en som man för att få ta del av det patriarkala fördelarna. För att patriarkatet ska kunna existera krävs kvinnor och män, eftersom patriarkatet är ”män” som förtrycker ”kvinnor”. Det är det som är problemet. Vi delas in i den ena eller andra kategorin beroende på det kön en har mellan benen när en föds. Det räcker med att ”se ut som man”, och stå som man i folkregistret (heter det så?) för att få ta del av de manliga fördelarna. Patriarkatet förtrycker inte bara de människor som föds med fitta, patriarkatet förtrycker allt som kan förknippas med ”kvinnlighet”. Om du inte är ”cis-man” är du också förtryckt.
Nu vet jag inte exakt vart jag ska komma. Tänker mest att det inte handlar om kukar och fittor, det handlar om vad folk betraktar som manligt och kvinnligt och det handlar om det rådande behovet att folk måste tillhöra den ena eller andra kategorin så att en vet var en har en.
En homosexuell man är mer förtryckt än en heterosexuell man. Eftersom, kille som tänder på annan kille = bögigt = kvinnligt = dåligt.
Det är dock svårt att sluta sätta stämplar och värden på folk så länge vi delas in i kategorierna man/kvinna.

Bra att du tar upp det så att det blir en tankeställare. Speciellt när den inte inkluderar alla feminister trots att den tar sig till uttryck för att göra just det. Mer fittlös feministisk satir känns ju självklart för att vara av inkluderande, tillåtande och bred. Vi delar samma kamp. Mer varierad feminist-satir åt folket. Men tumma helst inte på fitta bara därför. Mer av ALLT!

Va? Sen när får man inte säga transor? Så mkt kränkningar till höger o vänster som gemene man/kvinna/ person inte har en aning om. Ber om ursäkt om jag trampade nån på tårna.
/flicksnärt, kvenna, hon, Girl, Gus, brutta..

Om du ska be om ursakt sa kan du inte saga ”forlat OM jag trampade nagon pa tarna”. Det ar en icke-ursakt, speciellt tillsammans med resten av din kommentar sdar du har hamnat i forsvarslage istallet for att faktiskt forsta ditt misstag.
Anledningen till att du inte ska anvanda det ordet ar att det ar ett skallsord och en ska inte anvanda de skallsord som inte hor till en sjalv. Precis som att jag kan kalla mig sjalv for flata, men du far inte kalla mig for det. Sedan sa ar ordet du anvande helt irrelevant i sammanhanget, da det ar slang for transvestit, och vi pratar just nu om de som ar transsexuella.

Jag blir så jävla less på hur många, i övrigt mycket kloka och pålästa feminister, det finns som är otroligt cissexistiska. ”Det som gör kvinnor till kvinnor är att de har en fitta” har jag ofta läst. Men alltså, många personer med fitta identifierar sig inte som kvinnor, och många personer som identifierar sig som kvinnor har inte fitta. Det blir totalt fel att säga att det är fittan som gör kvinnor till kvinnor.
Eller de som säger att om könsroller inte fanns skulle inte heller transpersoner finnas, för det är ju först nu det senaste seklet som transpersoner börjar ”finnas”. Jag lovar er att det fanns minst lika många transpersoner förr som nu, skillnaden är att folk vågar vara öppna med sina olikheter mer nuförtiden. På sextiotalet trodde man att alla transpersoner hade ”borderline” (emotionellt instabil personlighetsstörning) eller var schizofrena vilket gjorde att de inte kunde identifiera sig själva med sina kroppar. De behandlades med elchockar och mobbning. Syftet med mobbningen var att de skulle skämmas över sin läggning så mycket att de förträngde den. Homosexualitet var ju också klassat som en psykisk sjukdom, inte så konstigt att folk valde att inte leva ut det!
Jag tror själv att det skulle vara otroligt mycket lättare att leva för transpersoner om könsroller inte fanns, men jag tror ändå att transsexualitet är genetiskt.

Åh, en till sak! Jag stör mig fruktansvärt mycket på folk som säger att transkvinnor har male privilege eftersom de föddes som pojkar och har bemötts som män. Alltså… Va? Betyder det att homosexuella har heterosexuellt privilegium om de blir bemötta som heterosexuella? Makes no sense. Transkvinnor är KVINNOR. Inte ciskvinnor, men fortfarande kvinnor. De är INTE privilegierade för att de råkar ha manliga könsorgan. Transkvinnor är oerhört utsatta i samhället och ni gör ingenting bättre genom att säga så!

Jag håller med dig helt men känner att det är svårt att alltid hela tiden inkludera alla. Självklart är det det man ska eftersträva men om jag skulle säga ”kvinnokropp” då syftar jag på biologin, alltså att man har XX kromosomer. Sen så antar jag i mitt huvud att det finns kvinnor som har XY kromosomer men det går liksom inte alltid att vara 100 % PK. Jag tycker det blir mer och mer svårt att prata om trans etc för att jag är rädd för att säga fel och sen få någon uppläxning. T.ex. i aporgruppen vågar man ju aldrig skriva något för hoppar andra på en och säger att man är homofob, transofob osv pga ett snesteg. Det gör ju att hela den queera röelsen uppfattas som rabiat och otrevlig.

Är det verkligen svårt? Jag tycker det är mycket svårare att inkludera ett urval. Detta eviga mätande och vägande vem som ska inkluderas eller ej. Och så en liten checklista så man inte glömmer alla avvikelser och subkulturer.
Inkluderar man alla så är det inte mer än så, och ingen är glömd och trampad på.
Sen är jag inte dummare än att jag förstår att det finns situationer där det är fördelaktigt att avskärma vissa problem eller fenomen i mindre bitar för att lättare hitta lösningar på dem. Men det är ändå en stor skillnad i det jämför mot att utgå från en viss grupp för att sedan applicera problematiken på den.

Min kusin, som är transman, fick först avslag på könskorrigering, i slutet av 90-talet. De ansåg att han inte var i behov av det eftersom han lekt med dockor och varit rätt ”flickig” av sig som barn, stillsam och empatisk, och även för att han är homosexuell (alltså, han är enbart intresserad av män, om man tänker att han är en kvinna pga sina könsorgan är ”hon” alltså heterosexuell). Han ansökte om könskorrigering igen för 5 år sedan och fick igenom det. Jag vet inte så mycket annars, skulle gärna vilja veta om någon har liknande erfarenheter!

OT-fråga om vestibulit
jag googlade på vestibulit för att läsa vad det är för nåt, självklart är det inget jag fått lära mig om i skolans pissdåliga peniscentrerade sexualkunskap. jag blev iallafall asnojig för att det stod att det är relativt vanligt med vestibulit, läste att 2 % av alla fittbärare har haft det eller nånting sånt. också för att jag uppfyller många av dom saker som kan ge en vestibulit – jag är mellan 18 och 25, jag har ifta svampinfektion, har använt receptfria medel mot svamp flera gånger, har hormon-preventivmedel (ring), och är sällan våt när jag har samlagssex (lol samlag), spott och glidmedel använder jag då men blir väldigt sällan våt själv och sådär blodfylld och grejer som det står ””ska”””” hända.
Så min fråga e tyhur kan jag undvika att få vestibulit?
vill verkligen inte få det, såklart, men vill inte heller ha mindre samlagssex än vad jag har nu… förresten, fingrar djupt in i fittan, är det också samlagssex eller är det bara penis in vagina som räknas där?

Har du hørt om Laura Jane Grace (du kan finne henne på twitter) og bandet Against Me!? Laura er en transperson og vokalist, og bandet er nettopp ute med albumet ”Transgender Dysphoria Blues”. Det er så bra! Hadde vært kult om du hadde sjekka det. Laura og Against me! har virkelig gjort at jeg innså at transkvinner hører til i den feministiske kampen. Før var det bare noe jeg ikke tenkte på. Nå følger jeg alle transpersonene du hadde i followlisten din på twitter, og blir mer bevisst på det hver dag.
Her er et intervju hun hadde med Rolling Stone når hun ”kom ut”: http://www.rollingstone.com/music/news/the-secret-life-of-transgender-rocker-tom-gabel-20120531
Og her er en live på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=dq_va3wNfFo

Hej igen!
Så himla intressant att läsa denna tråd! Har nu läst runt lite lite på nätet och såklart har detta rört till det ännu mer i mitt huvud… Så här kommer en till fundering..
Å ena sidan håller jag med folk som kämpar för att kön inte är så himla viktigt. Att en inte ska behöva kategoriseras efter kön, inte bli föremål för stereotypa bilder av hur olika kön ska vara/är. Vill ju att vi människor ska kunna formas utanför könsgränserna, inte bli begränsade av hur vår kultur ser på våra könsroller. Att inte bli bedömd utifrån kön!
Å andra sidan när jag tänker på hela världens transpersoner… Då känns det ju jätteviktigt att jobba för att försvara rätten att få uttrycka och leva som det sociala och mentala kön man vill. Att faktiskt få bli respekterad som det kön man identifierar sig och uttrycker sig som!
Jag har så himla svårt att få dessa två bitar att gå ihop. Vet inte om jag utrycker mig otydligt, men känner liksom att det ena motverkar det andra? Att å ena sidan minska könsrollernas betydelse för hur vi vill leva våra liv, och å andra sidan framhäva dem. Vill tro att det ej behöver vara så, men vet som sagt inte hur en kan tänka?
Är själv cisperson och vill försöka uttrycka mig på ett sätt som inte sårar andra. Om jag ändå pratar klumpigt, påpeka gärna!

Jag tror att jag förstår hur du menar, men nyckeln ligger i att könsidentitet inte är samma sak som könsroller. I vårt samhälle idag blir du som transperson ofta misstrodd om du inte uttrycker dig tillräckligt mycket i enlighet med den könsroll som anses höra till din mentala könsidentitet. Att minska könsrollernas betydelse leder därför till minskad diskriminering av transpersoner. Kampen för att var och en ska få sin könsidentitet respekterad istället för ifrågasatt går hand i hand med ett försvagande av normer kring vilka könsuttryck som hör till vilken identitet.

Att du får så mycket credd för det här inlägget när du egentligen inte sagt mer än ”alla som är kvinnor har inte fitta och alla som har fitta är inte kvinnor” och rantat om att du tycker det är jobbigt att ställa om din syn borde du tycka är jobbigt. För det här är en ”privilegie-bekännelse” och inget mer. Hur många trans*personer skriver inte det varje dag på Twitter, bloggar, hemsidor, informationssidor etc. Och så ska du få credd för att du gör det? Nej. Det här inlägget är inte att visa hur du motverkar konsekvenserna av dina egna privilegier eller lyfter de som inte har dem. Dina kommentarer skriker efter information och du hade kunnat be en trans*person gästblogga hos dig och berätta hur det ligger till ELLER så hade du kunnat söka din egen information och länka till vad du hittat och visat hur du aktivt försökt upplysa dig själv om en grupp som du inte tillhör. Eller var det den här kommentaren du sökte när du slängde in ett ”vet ej hur en ska göra” på slutet? Jag tror du vet. Det är bara inte gjort på fem minuter.

Det här inlägget handlar om min uppfattning om våra könsdelar. Min syn på kuken och fittan. Alltså om mig och mina tankar som cisperson.
Inlägget handlar inte om hur det är att vara trans eller vad trans är, det har jag inte den blekaste aning om och vill inte taffla bort och hänvisar därför till två transpersoner i slutet av inlägget, (för de av er som vill lära mer) de som sa ja när jag frågade om jag fick länka, många säger nämligen nej. Jo jag har frågat.
De säger ofta nej även när jag frågar om de vill gästblogga. För det har jag också frågat. Många tackar nej Pga att de ej pallar diskussionerna som följer vilket jag förstår. Men gräver du i arkivet så hittar du två inlägg skrivna av två olika transpersoner (bland annat Trollhare)
Jag har frågat Maria Ramnehill och megabitch och Lupidor om de vill blogga hos mig och de har tackat ja så vi får se när de har tid. Du får tjata igång dem eller hålla koll här.

Eftersom jag både är född kvinna och nöjd med det så har jag så oerhört svårt att förstå den här diskussionen samtidigt som jag verkligen inte vill såra någon. Eftersom jag överhuvudtaget inte kan föreställa mig hur det skulle vara att önska att man hade ett annat könsorgan så har jag svårt att förstå hur transpersoner känner sig, även om jag gärna vill försöka. Jag tänker inte förneka någons rätt att få vara bekväm i sin kropp, däremot så förstår jag inte varför det mentala könet skall få ”första tjing” på att definiera någons könstillhörighet? Har man en fitta är man en kvinna, har man en kuk så är man en man. Att man ”känner sig som” eller ”önskar att man vore” någonting annat är såklart olyckligt och bör utredas och åtgärdas, men i alla väsentliga avseenden så är det väl det biologiska könet som är primärt? Är det någon som vill förklara om/varför jag tänker fel?
//Emma Hå

—Jag tänker inte förneka någons rätt att få vara bekväm i sin kropp, däremot så förstår jag inte varför det mentala könet skall få ”första tjing” på att definiera någons könstillhörighet?– –
Hur tror du att en transperson ska kunna vara bekväm i sin kropp om du påstår att hens kropp tvunget måste definiera hens könstillhörighet trots att det går rakt emot hur hen känner sig mentalt? Resultatet blir ju att hen istället börjar hata sin kropp eftersom kroppen är ivägen för att hen ska få bli erkänd som det kön hen är. Statistik visar att mer än en fjärdedel av alla transpersoner någon gång har försökt begå självmord.
—Har man en fitta är man en kvinna, har man en kuk så är man en man.—
Scrolla upp till mitt inlägg som inleds med: ”Jag tror att många kan det här med könsidentitet bättre än jag, men jag känner mig manad att i alla fall ge en kort biologilektion!” Där ser du att din uppfattning om ”biologiskt kön” är förenklad och saknar grund i både vetenskap och verklighet.
—Att man ”känner sig som” eller ”önskar att man vore” någonting annat är såklart olyckligt och bör utredas och åtgärdas, men i alla väsentliga avseenden så är det väl det biologiska könet som är primärt?—
Nej, uppenbarligen inte.

Ja. Jag har inte varit hemma och inte kunnat gå igenom spamfiltret där en del inlägg hamnar när de har länkar. (Funkar ej via WordPress-appen) Hoppas det är ok att jag inte sitter uppkopplad precis hela tiden utan även ägnar mig åt barnen iallafall en liten stund under dagen. Ursäkta min dryga ton men jag blir alltid så trött av den här typen av kommentarer. Jag är inte ute efter att censurera bort kritik men hinner liksom inte alltid med.
Hemskt ledsen att du och ditt inlägg kom i kläm och att du fick vänta men nu ska det iallafall vara godkänt.

[…] Lady Dahmer skrev idag ett inlägg som jag antar skulle visa på att hen börjat se sina egna cis-privilegier efter att ha börjat följa trans*personer på Twitter och jag tycker inte det blev särskilt snyggt eller bra. Så jag skrev en kommentar (vid 13 idag) som ännu inte kommit upp, så då tänkte jag att vi kan ha lite privilegie-snack här i varje fall! Läs inlägget och här är min kommentar: […]

Det finns ett problem om inte strukturella problem kan benämnas som att kvinnor råkar ut för sexuellt våld för att de har ett underliv. Det är kanske ordet ”liv” -att ge liv – som väcker hat. Kvinnan i Indien som avled för att sexuellt våld riktats just mot hennes underliv och kvinnor i Kongo och deras upplevelser av våld just mot deras underliv försvinner om en inte sätter det i samband med att kvinnor/flickor har just fitta.
En måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.
Det finns också HGTQ-personer som sexualiserar kvinnokroppen där underlivet alltså är centralt fast som en spegelbild av just intresset mot kvinnans fitta. Alla HBTQ-personer är inte feminister utan det förekommer alla varianter där också. Inte minst märks det i synen på prostitution där just föreställningar om kvinnans könsdelar är centrala i maktutövandet.
Det finns alltså en risk att strukturer försvinner om en inte ser könsdelar som en del av patriarkatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *