Kategorier
feminism & genus

Feminismen får gärna vara lättillgänglig, lättförståelig och folklig men det UTAN att tumma på den.

Jag kan inte riktigt släppa Fittstim. Här får en feminist chansen att utbilda svenska folket, liksom göra upp med alla föreställningar och fördomar och myter och så blir det bara pannkaka av allt. För när jag lyssnar på det här programmet där Belinda förklarar hur hon tänkte (och får fantastiskt bra svar från Ida Östensson som är en av de som arrangerade manifestationen i lördags) så får jag iallafall känslan av att Belinda vill reda ut en del. Hon vill att feminismen ska bli folklig. Tillgänglig. Nå ut till alla de där som inte har det fina språket och alla termerna i ryggraden och jag är med på det, feminism får inte bli en fråga där en viss grupp aldrig känner sig välkomna.

Så därför förstår jag inte upplägget.

gudrun

Om Belinda ville göra upp med feminismen, tala klarspråk och framförallt nå ut till alla de som inte hajar vad det handlar om varför i hela världen gjorde hon inte det då? Jag blir så jääääävla frustrerad över att Belinda tror att det är så här man gör feminismen tillgänglig.

Det går alldeles utmärkt att ta upp de här fördomarna och samma slags frågeställningar som de i programmet UTAN att bekräfta dem och göra narr. Om hon nu ville behandla de här mindre frågorna istället för att fokusera på det större arbetet vi gör så hade det kunnat göras på ett sätt som väckte intresse och förståelse.

Fatta vilket roligt program man egentligen kunde ha gjort?! Man hade kunnat göra narr av fördomarna utan att göra narr av feminismen. Man hade kunnat bekräfta dem SAMTIDIGT som man slog hål på dem. Med humor och glimt i ögat bjuda på sig själv och feminismen men med integritet. Förstår ni hur jag menar?

Man hade kunnat sätta ett gäng fula feta håriga feminister framför kameran och frågat ”Är feminister fula och håriga?” och så hade man kunnat svara att ja en del är faktiskt det och det är ok och så hade man kunnat gå vidare till att prata om normer som kräver och kväver, om kvinnans rätt att slippa anpassa sig efter och slippa objektifieras och recenseras. Man hade kunnat filma en flock med kycklingar och frågat vad hen egentligen är bra för, för att sen förklara precis varför hen är så jävla bra och varför hen kan vara livsviktigt för en grupp människor som osynliggörs och man hade kunnat prata om att genus är grunden, att det feministiska arbetet startar redan med barnen och att barn som växer upp med snäva könsroller aldrig kan bli jämställda. Man hade kunnat fråga ”hatar ni män” för att sen gå vidare till att förklara varför så många är rädda för just män och varför mansrollen är orsaken till så mycket våld. OCH SÅ VIDARE.

Man hade kunnat ta den där enskilda toplessbadaren och frågat om det verkligen fanns nån poäng med hennes kamp eftersom att INGEN annan än hon vågar och så hade man kunnat prata om varför det är så. Varför är det bara hon som är naken där? Varför känner sig kvinnor inte bekväma med att klä av sig? Man hade kunnat prata om hur sexualiserade vi är och vad konsekvenserna av det blir.

topless

Men Belinda kom aldrig så långt. Hon ba ”jaaaaaa va konstigt detta är”. Istället så tramsades det bort och förlöjligades.

På vilket sätt trodde hon att hon NÅDDE UT till alla s.k ”dummies”? Tror hon att de blev nyfikna och fick nya perspektiv?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Feminismen får gärna vara lättillgänglig, lättförståelig och folklig men det UTAN att tumma på den.”

Kände precis samma sak, att det enda hon gjorde var att förlöjliga allt, inte ens någon tanke på att söka förståelse eller utveckla det hela – istället slänge hon med alla fördomar och gjorde allt hon kunde för att understryka dem också. Och så betedde hon sig som en osäker 15-åring, hela jävla tiden! Liksom vad i helvete; i slutet när hon stötte på tjejerna som inte visste sitt rövhål från sin mun och de frågade henne om hon var feminist, så bah… ”…ah…aa…kallar mig feminist”, HELT OSÄKERT och sedan på frågan ”varför?” så var det också liksom, fumligt, något om att hon tycker det är viktigt med lika rättigheter mellan män och kvinnor. Step the fuck up, säger jag. Är du feminist, oavsett om du tycker den trenden som visas är bra eller ej, så vet du väl fasen ordentligt varför du är det.
Dessutom har jag börjat bli oerhört trött på att ingen uppmärksammar medias roll i det hela, att framställa bara det s.k. ”spektakulära”. Och hur folk som Belinda sväljer det hela med hull och hår. Jag anser ex. ej att bröst är spektakulära för fem öre. Men det framställs som någon form av sanning? Så bara för att media och jönsar blåser upp det till spektakulärt så är det alltså just DET som också driver mig om jag vill bada ex. topless? Bredda vyerna lite. Snarare Belinda som stirrar sig blind på bröst och missar den större bilden.

Jag tycker att det som saknades var analys. Det kom liksom aldrig fram varför typ möjligheten att bada topless, ordet hen eller könsneutral förskola kan vara en bra grej. Och ifall det gjorde det så skämtades det bort.
Men jag kan ändå förstå, som Belinda säger i intervjun/debatten du länkade, att de/vi som kritiserat är vana att diskutera de här frågorna och därför känns de kanske som att de är på en väldigt låg nivå, eftersom vi själva har kommit mycket längre. Kanske vi faktiskt borde höra efter vad folk som inte har varit så insatta i feminismen faktiskt har tyckt om programmet. Och sedan ge kritik utifrån det. Trots allt var ju det här programmet inte riktat mot oss som redan är insatta.

”feminism får inte bli en fråga där en viss grupp aldrig känner sig välkomna.”
Och du tycker att det går hand i hand med feministiska tjejgym, tjejbadhus, arbetsförmedlingar enbart för kvinnor, kvinnojourer, tjejspan, tjejresor, etc, etc och att du bloggar om den senaste manshatarträffen – allt i feminismens namn?
Vad var det du skrev i ditt förra inlägg? Nåt i stil med ”vem bryr sig om vad män tycker om feminism”?
Vill inte chocka dig här, men det finns nog en grupp som känner sig ovälkommen – kan ge dig en ledtråd: den består av 50% av samhället.

Jag känner mig välkommen. Läs på, gör om, gör rätt.
On topic. Ska man hålla den mjäkiga nivån Belinda Olsson håller i programmet kommer inte feminismen ta sig någon stans. Det krävs människor som LD för att debatten ska lyftas och ska göra sig hörd.

Jag som nyligen fått upp ögonen för genus och feminism reagerade postivit på programmet. Det var lättsamt och lite humoristiskt, man tog upp frågor jag funderat på och det visade sig att min förvirring nog finns hos fler. Men frågorna Belinda hade besvarades aldrig, och inte heller mina. Men programmet fick mig att fundera på frågorna, och det är ändå ett steg i rätt riktning kan jag tycka! Att få folk att börja fundera är jätte bra. Sedan söker man själv vidare genom internet, via din blogg tex, FI:s hemsida osv.

Jaa huvudet på spiken! Jag vill ju gärna tycka att det Belinda gör är bra när vi ändå får ett ”folkligare” program om feminismen men det blir ju bara så fel.
Snälla LadyDahmer kan inte du göra ett sådant program? Åh vad det skulle bli utbildande, knivskarpt, roligt och folkligt. Man kan ju få önska 🙂

Håller fullständigt med dig. När viktiga frågor som feminism väl tas upp blir det på Belindas sätt och det gör mig ledsen, besviken och arg. Precis som du säger finns det så många andra sätt att ta upp frågor rörande feminism på.

Varför gör inte du det här i bloggen då? 🙂
Det känns ju som att belinda ändå nåt ut: hur många har inte sett programmet och det har väl benämnts som det mest utskällda svt någonsin sänt. Folk som aldrig brytt sig om genus förut diskuterar det. Jag tror inte man kan tänka att man ska tvibga folk att tänka och tycka på ett visst sätt. Det viktiga är att de tänker.
Så tror jag.

Jag undrar också hur de egentligen tänkte när de valde fokus på programmet.
Belinda säger att hon är vilsen. Betyder inte de indirekt att hon vill hitta hem? Att hon vill hitta tillbaka till de frågor som hon brinner för? Te.x löneklyftan?
Det verkar ju inte som så eftersom endast spenderade en kort stund mot slutet med undersköterskan, medan hon spenderade desto mer tid på hen-dagiset och med föräldern som inte ville avslöja sitt barns kön.
Hon kunde ha hittat ”hem” men valde alltså att fokusera på saker hon stör sig på och få det att verka skitkonstigt. Hela produktionen, med tramsig musik etc. ville verkligen få tittarna att tänka så.

Jag tror Belinda är smartare än oss alla. Den stormen, och alla anklagelser som riktats mot henne nu är inte ett dugg annorlunda än den som riktas mot offentliga kvinnor varje dag från män. Hon har kallats en skam för feminismen. Skulle inte feminismen tjäna mer på lite mindre inbördes kritik och lite mer kamp utåt? Det är jävligt lätt att klaga på att någon gör fel när en själv inte var där det hände. Belinda är inte korkad eller okunnig. Hon kallas transfobisk av vissa, det säger mer om den än om henne. Och vi underskattar verkligen hur korkade människor egentligen är och vilket genomslagskraft feminismen har. Varför detta tjatande om programmet? SD:s partistyrelse fick ut på stan med järnrör- idag är de större än någonsin. Feminismen kommer aldrig tilltala alla, men detta program har definitivt öppnat fler ögon är stängt dörrar. Belinda har gjort kvinnokampen och feminismen en tjänst. De som tror sig kunna göra det bättre: varsågod! Fixa en kamera och ladda upp på youtube, tjusningen med 2010-talet.

”Skulle inte feminismen tjäna mer på lite mindre inbördes kritik och lite mer kamp utåt?”
Jaha – så varför riktar du inte den frågan till Belinda?
Jag har väldigt svårt för att människor så ofta tycks ha svårt att se vem som faktiskt kastade den första stenen. Belinda gjorde ett helt program som i princip gick ut på att kritisera dagens feminism och feminister för att de inte gör som hon vill. När hon sedan får kritik som svar på hennes ogrundande och barnsliga kritik så är det plötsligt dessa personer som svarar som ska skammas för splittringen som ”inbördes kritik” eventuellt kan leda till?
Att sedan jämföra feminismen med SD förstår jag verkligen inte. På vilket sätt skulle de ha samma förutsättningar att göra bort sig kapitalt och vinna följare på det? SD driver en idé som talar till redan priviligierade människor och lockar med att de ska få behålla/få tillbaka sina privilegier – feminismen talar till de diskriminerade och vill ge dem likvärdiga rättigheter vilket samtidigt innebär att priviligierade grupper skulle förlora sin överordning. SD pratar om upprätthållandet av rådande normer och feminismen om skrotandet av förtryckande normer. Så jag hoppas att du inser att de verkligen inte spelar efter samma regler.

Är så jävla kluven till debatten som följt Belindas program… Kanske framförallt för att Belindas text i Fittstim var det som på riktigt väckte mig (födda i samma trötta Göteborgsförort, hon växte upp där – min mamma gjorde allt för att få oss därifrån då hon inte såg framtiden där). Belinda var väl helt enkelt den som tände min glöd, då som 13-åring, min Hanna från Arlöv.
Såg programmet tillsammans med min sambo och vi hade under programtiden ett så jäkla vettigt samtal i soffan som har lett till fortsatta diskussioner här hemma. Bara där har ju programmet fyllt ett av Belindas syften: vi diskuterar om feminism hemma, vid lämningar/hämtningar på skolan med andra föräldrar, med de egna föräldrarna osv. För mig är män viktiga i feminismen, uppfostrad av en feministisk pappa, i samlivet med min sambo där vi tillsammans ser våra två söner växa upp.
Det som stör mig allra mest i debatten nu efteråt är varför EN PERSON (en kvinna, tänka sig!) ska få ta all skit för programmet. En tv-produktion görs inte av en enda, feminist eller ej. Det som störde mig mest är hur konstigt klippt programmet var, de scener som kunde tillföra något viktigt var korta och hackades upp i flera delar medan mer innehållslösa scener fick vara såväl långa som långsamma = förmodligen saker som Belinda Olsson inte haft möjlighet att styra över what so ever.

Bara ett tillägg… Vad kan vi förvänta oss av ett program som sänds prime time på SVT? Ok att Utbildningsradion hade kunnat producera ett helt igenom vettigt program, men kl 21 en kväll blir nog mer nöje än nytta, tyvärr.

Jag håller med i det mesta du skriver man samtidigt känns det lite väl hårt att spy galla över en ensam person. I programmet säger Belinda att hon känner sig vilsen, inte att hon är expert och ska utbilda alla. FI har ju fått massa medlemmar efter att det sändes så något vettigt måste väl ändå ha gått ut? Om inte annat har det setts av många och uppmärksammats här och var och det är ett framsteg. De som redan är feminister verkar tycka att det inte var något vidare (och här inkluderar jag mig själv) men för de som inte är feminister eller aldrig har funderat på sin ståndpunkt kanske programmet gick hem för.

Hade så hoppats att frågeställningen var ett sätt att fånga anti-feministernas intresse, för att sedan slå hål på deras favoritargument. Men icke. Hela programmet var förvirrat och hånfullt utan någon analys eller uppföljning ifrån Belindas sida. Känns peppande att läsa dina tankar om det!

Jag har inte heller släppt det.. Genom hela avsnittet satt man ju och väntade på att hon ändå skulle ta kvinnornas parti och liksom tycka att det ändå var bra det de gör. Typ, ja fan va bra att du ändå vågar/vill bada topless trots att du blir utstirrad och fan va sjukt det egentligen är att män inte kan sluta glo, hur kommer det sig att de reagerar så på ett par bröst?
Kanske tycka det är lite kul att hon valt att inte berätta könet på sitt barn, tala om att det är intressant att hon känner så starkt behov av att få veta, vad beror det på att det känns provocerande? Och herregud, hen-dagisbesöket var också som en enda lång cliff hanger, hon var bara tyst och förvirrad.. eller?
Ja inte vet jag vad detta lett till, men som sagt, debatt har det ju blivit och det är ju bra!
Min kille fattar verkligen inte varför man inte kan berätta könet om någon frågar, vilket jag kanske heller inte alltid förstår grejen med, men jag dömer ju inte ut dem som inte gör det. Skitsamma för mig liksom, orka reta upp sig över en sån sak, får ju samtidigt en tankeställare om varför det skulle vara så viktigt att veta det…

Jag såg programmet och kände bara att nej det här var inte bra. Kollade också på debatt efter men kände då också att feminismen blev ifrågasatt istället för ta chansen att utbilda svenskarna om feminism och vad det faktiskt är. Så himla tråkigt att Belina endast väljer att titta på extrema livsstilar inom feminismen och sedan löjliggöra dem. Vad leder det till? Att fler får upp ögonen för feminism? Jag tvekar på det! Håller med flera som skrivit ovanför, Lady Dahmer borde gjort detta program! Då hade folk fått upp ögonen! 😀 😀

Det här är så bra skrivet! Jag håller med dig och funderade i samma banor. Här är världens möjlighet och så blir det bara skit. När människor som sitter på makt väljer att använda det till ”dåliga” saker är det lätt att bli väldigt besviken.

det var den sämsta skit jag sett på väldigt länge och jag kommer inte kunna förmå mig till att se de andra avsnitten. fattar inte hur svt och Belinda kan slarva bort feminismen så totalt.

Håller verkligen med om allt du skriver LD! Belindas program gjorde mig så besviken, och jag tycker verkligen bara att det blev helt FEL, på alla sätt och vis. Visst har hon rätt i att det dragit igång en debatt, men det hade säkert ett icke-förlöjligande program om feminism också gjort.
Det som gör mig mest ledsen är att höra hur bekanta i min närhet, som inte är speciellt feministiskt upplysta/insatta, nu tar Belindas program som någon slags ”sanning” och nickar instämmande till hennes frågeställning ”om feminismen spårat ur?” (och utifrån det hon uppmärksammar, även ”bekräftar”). Det ger en så missvisande bild att ta upp de minoritetsfeminister och aktivister som Belinda gör, och liksom låta dem representera ”dagens feminism”. Jag är rädd att det enbart göder anti-feminister, och gör de människor som är osäkra på sitt ställningstagande till feminism ännu mer osäkra. Om alla som sett programmet hängde med i den efterföljande debatten, så fine. Tyvärr är jag rädd att alla inte gör det, och således missar det viktiga.
Jag hoppas SVT tar sitt ansvar – gör om, gör rätt, och ger oss en ny programserie om feminism – med representativitet, relevans, analys och stolthet!

Jag går i åttan på en liten skola på en mycket fördomsfull ö. Jag tittade själv på programmet och tyckte att det var lite konstigt, det var mycket prat om dessa små saker, som är bra men kanske inte det man ska inleda ett program med. Det jag reagerade mest på var det där med topless badningen. Jag tycker att det är skit bra att tjejer får det! Grejen är ju inte att man måste göra det, utan att man får. Det tyckte jag att de missade lite.
Men i alla fall, vidare till ämnet. De få av mina vänner som såg det, tyckte det var jätte bra och började läsa om feminism. Det tycker jag ändå är ett väldigt bra resultat, när sjuor, åttor och nior börjar ta upp det på allvar. Det var till och med så att en av mina vänner tog upp med rektorn varför vi inte firar kvinnodagen på skolan(vilket borde vara en självklarhet!). Så jag tror det kan göra nytta på sådana här ställen, små orter med mycket rasism, sexism och hbtq-rädsla. Även om jag tycker man borde tackla det på ett mycket ”öppnare” sätt, var det i alla fall en ögonöppnare för mina vänner. De såg inte det som att det har gått för långt, utan snarare något man måste uppmärksamma mer. Så någon nytta har det ju gjort i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *