Kategorier
feminism & genus

Meanwhile så tvångsmatas han fullkomligen av pojkarna machoideal.

20140129-165813.jpg
Nina Ruthström skriver om förtryckande könsroller idag och ifrågasätter vilka det egentligen är som experimenterar på sina barn.
De stereotypa könsivrarna hävdar ju att vi experimenterar med våra barn. Jag liksom Nina hävdar tvärtom; det är den rådande könsrollen som är experimentet och det är samhället och dess normer som hjärntvättar ungarna. Det är könsrollerna som tvingar barnen att bli något de inte är, skapar förvirring och utanförskap.
Så hur fan motverkar man det? Jag har lagt ner tanken på genus som nåt man ”lägger till” i sin egen lilla vrå eftersom att mitt lilla bidrag fullkomligen överrumplas av samhällets skit. Jag kan ge sonen en liten docka och en rosa tröja och klappa mig själv på axeln och tycka att nu har jag minsann breddat rollerna. Meanwhile så tvångsmatas han fullkomligen av pojkarna machoideal.

20140129-161825.jpg
Så jag går all in. Jag ratar ALLT pojkigt. Inte en endaste liten spindelmansgrej eller beyblade (vad är ens detta?!?!?!) eller (vad fan är det pojkar leker med nu för tiden?) kommer innanför dessa trösklar. Här har vi endast tjejgrejer. Jag köper alla kläder på tjejsidan och leksakerna barnen leker med är sånt som kategoriseras som tjejsaker och på TV visas mylittlepony och det är glitter och rosa och tjejigt så det står härliga till. (En del sk unisex köper vi dock som t.ex lego och minecraft)

20140129-161817.jpg
(Tamlin skulle älska skorna!)
(Nu förstår jag att vissa blir panikslagna inför detta men lugn i stugan: barnen utsätts för stereotyper på förskolan, i kontakt med andra barn och genom andra sammanhang)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Meanwhile så tvångsmatas han fullkomligen av pojkarna machoideal.”

Jag tänker på detta jättemycket. Om jag får ungar i framtiden har jag ingen aning om hur jag ska undvika att de får stå ut med kvävande könsroller utanför hemmet. Känns förjävligt att typ behöva flytta till en minimal stuga mitt ute i ingenting. Och ganska ohälsosamt.

Får Ninja också bara leka med flickleksaker, eller får hon bara pojkleksaker? Vill du ge tvärtommiljö hemma eller är det specifikt det våldsamma i pojkleksaker du ogillar? Tycker du isf att typ bilar, byggleksaker och teknik är ok?

Det du gör är jättebra! Jag har själv en dotter som är 6 månader och tänker väldigt mycket på det här. Hur gör du med presenter? Vi får så himla mkt kläder som jag egentligen inte gillar men känner mig tvungen att använda dom för att inte verka otacksam

Älskar det! Det är så fel att folk bara har typ jeans, shorts och t-shirts när de har ”könsneutrala” kläder eftersom det ändå blir då att mannen är default. Hans kläder är normen för neutrala kläder … Kör hårt, jag kör likadant med min son om det inte är något specifikt han vill ha som råkar vara en ”pojkleksak”.

Vad missar jag? Varför rosa och glitter och Bling-bling till dottern? Var får hon sin motvikt till könsstereotypa leksaker mm? Finns ju oändligt mycket skitleksaker för tjejer…(Ärligt nyfiken, inte kritiserade)

Sen min son började skolan har han blivit livrädd för att ha rosa och lila. Han orkar inte kommentarer fast jag vet att han gillar färgerna mycket. han bar nästan uteslutande såna färger när han började. Försöker tänka positivt för han älskar ju faktiskt gul, orange, blå och grön etc också typ lika mycket. Han är ej fnoskig.
Men fortfarande… känns det så himla tråkigt när han säger att han inte vill ha sin rosa cykelhjälm med blommor på längre i rädsla att nån ska se honom med den.
Han älskade den förut.

Vi har försökt undvika extremer åt båda hållen. Jag tycker stereotypa tjejleksaker är minst lika värdelösa som killgrejerna. Mindre våld men 100% fokus på yta, gullighet och utseende. Våra ungar har mest haft mer unisex-grejer (eller sånt som borde vara unisex) som lego, kulbanor, brio-banor och annat bygg och fix. Och massor böcker, pussel, spel, färger och pyssel. Lite ”tjejgrejer” i form av gulliga djur med tillbehör och lite ”killgrejer” som småbilar. Har blivit en bra blandning.

Kan inte bilar funka tänker jag. Jag lekte mycket med bilar när jag var liten, byggde vägar och landskap och körde runt med mina bilar. Jag har gett traktorer till nästan alla små släktingar när de fyllt 1 år och alla utan undantag har älskat det. Jag ser inte riktigt att bilar i sig skulle vara våldsamt eller killgrejer.

Hej,
Brukar älska det du skriver för att det får mig att tänka, men nu blir jag faktiskt lite provocerad. Två saker som jag reagerar mest på: ’förbjuda’ dina barn ’pojk’ leksaker och även skriva att det är ’dumma’ leksaker?
Att leka med bilar (parkera in dem i garage, följa linjer på golv och möbler som väg, pilla med dörrar, osv) ger också massor av skills.
Samt finns det massor av ’coola’, ’starka’ pojkleksaker som jag tycker både tjejer och killar ska få leka med så att båda ’könen’ är delaktiga i den utvecklingen, som exempel; bilar, traktorer, garage, starwarsprylar, ’action’men, riddargrejor, byggmejs, leksaks redskapslåda, osv . Det är väl inte bara din son men även din dotter som ska vara/bli genus-’neutrala’? Man kan också leka polis, riddare, superhjälte. Då får inte bara din son lära sig ’rädda’ damsels-in-distress av patriarkala samhället, men din dotter kanske också, hemma.. Allts som traditionellt hamnar i pojk-facket men som kan lära ett barn viktiga saker om samhället. även om du inte gillar bilar så kanske det blir din dotters största hobby och det är väl inte fel?
Eller är det för sent att ge din dotter ett leksaksgarage, en redskapslåda eller en bil?
Jag kanske har uppfattad din tekst helt fel, och då får du gärna förklara mer hur du tänker, men jag tycker att båda kön ska kunna leka med allt, bli stimulerade att göra det och inte bli tvingade in sig bara en ’typ’ av leksak.

Jag förbjuder inget. Att inte erbjuda eller köpa hem är inte detsamma som förbud. De har tillgång till annat på förskola, hemma hos vänner osv. Självklart sätter jag inga regler för leken hemma eller nån annanstans. Jag låter bara bli att köpa sånt jag tycker är dumt. Det gör säkert du också, har jag fel? 🙂
De lekar du räknar upp är sådana som jag uppfattar som problematiska. Star wars är tex en vuxenfilm full av våld. Polislek, superhjältelek, riddarlek osv handlar nästan alltid också om våld.
Damsel in distress ser jag som ett patriarkalt uttryck: kvinnor kan ej ta hand om sig själv o behöver män som räddar dem = NEJ TACK! (Förstod inte riktigt om du håller med mig eller inte?)

Det här är ett sånt inlägg jag inte hade förstått alls för typ 2 år sen. Är så glad över att jag numer fattar, att jag ser strukturerna som tidigare bara låg där och hjärntvättade mig utan
min vetskap.

Åh, jag har ångest varenda gång jag måste köpa presenter till mina syskonbarn, 1 pojke och 1 flicka. Har dessutom vänner med barn som jag köper födelsedagspresenter åt (2 pojkar) och har alltid så svårt att hitta något bra och neutralt för båda kön.
Även om mina syskonbarn har omedvetna föräldrar och alltså kör på det ”traditionella” när det gäller barnen så vill jag inte själv bidra till detta, genom att tex köpa dockor till flickan och bilar till pojken.
Jag försöker hela tiden komma på nya grejer att köpa som inte är könsstereotypa men det är svårt. Det brukar bli inom- och utomhusspel, cd-spelare, inlines, skridskor och liknande. När jag väljer att köpa kläder, så ger jag dock alltid upp. Det går liksom inte att komma dragandes med annat än typiska pojk- och flickkläder, även om jag försöker fokusera på att köpa lite ”tuffare” och bekväma/rymliga kläder till min systerdotter.

Usch ja, jag spenderade julen med partnerns syskonbarn och deras far- och morföräldrar och den äldsta (flickan) fick en massa söta kläder och målarböcker, medan den yngre (pojken) bara fick bilar och ett enda set kläder (likadant som systerns, men hennes var rosa och hans brunt, appropå att det är vi feminister som vill ha alla i bruna overaller). Det var en rent smärtsam upplevelse och vet inte vad en kan göra åt det. Av mig och partnern fick de dock, gemensamt, Lejonkungen på dvd och en robotfisk de kan bada med.

På något sätt så känns det som att det här inte bryter normer utan istället bara påtvingar de flicknormer som du själv har fostrats i:
Pojk leksaker = dåliga
Flick leksaker = bra
Det här är ju precis de normer som små flickor matas med.
Att ge ninja saker som har med utseende att göra eller den där rosa strykbrädan på bilden där till exempel skulle ju bara fostra en stereotypisk flicknorm.
Att välja bort våldsamma leksaker kan jag förstå, även om jag inte skulle göra det själv. Men om man tar en typisk pojkleksak som transformers så skulle man ju kunna plocka bort vapnen (för de som ens har dem) och vips så har du bilar och flygplan som kan göra mycket mer än bara ”bruuuum” ljud. Du har förvandlingsaspekten som ett pussel och hjärngympa och robotar som inte är mer våldsamma än vad barbie dockor är.

skillnaden är, som jag förklarar i inläggen, att resten av samhället säger tvärtom: pojksaker = bäst och flicksaker = bajs. Och detta budskap får mina barn höra från dagen de föds tills dagen de dör. Det är alltså INTE samma sak alls eftersom att jag inte bekräftar det som samhället säger utan jag ger en annan version.
Ger jag mina barn en transformer så vet de att det är en transformer. De lär sig detta av kompisar mfl. Det spelar ingen roll om jag försöker påstå att det är en gulllig liten robotfarbror som gillar blommor, för barnen kommer leka på det sätt de ser andra barn leka med den. Pussel och hjärngympa får de på andra sätt. barn behöver inte ens leksaker alls.

Lite ironiskt med tanke på att de flesta vuxna som barn möter i sin skolvardag är kvinnor (små barn träffar i princip uteslutande kvinnor i skolvärlden – drygt 4 procent av landets förskolepersonal och drygt 24 procent av grundskolepersonalen är män, enligt Skolverket, källa DN/SCB). Med andra ord så matas barn till största delen med ideal som kvinnorna bär med sig. Fritt för tolkningar nu.
Ang. leksaker så är det sämsta en kan göra mot sitt barn är att utifrån sina egna uppfattningar om vad som är ”smart lek” eller inte begränsa dess lekutbud (att begränsa pga. ekonomi etc. är ju förstås en annan femma). Nyfikenhet är en fantastisk gåva som tyvärr hämmas genom att föräldern styr utbudet. Självklart har man som förälder rätt att försöka beskydda sitt barn från ondska (t ex bilar som normativ pojkleksak, i dina ögon), men att utgå från sina egna uppfattningar i val av barnets lekar? Bara för att du inte förmått förstå vitsen med billekar (som ju egentligen lika gärna hade kunnat varit häst-å-kärra-lekar, det är mekaniken och ljuden och rörelserna som barnen får behållning av), men varför dumförklara dina egna barn?
Fast äsch, jag fattar ju din poäng om hjärndöa spiderman-gubbar och så. Reagerade mest på bilar, att leka med infra, stad, teknik etc. är ju sjukt utvecklande och leder till frågor och kunskapen om hur våra samhällen är uppbyggda.

men asså denna fixering vid leksaker som vi har är ju rätt så osund. Jag kan förbjuda alla sorters leksaker men jag kan ju aldrig förbjuda lek eller fantasi. Vill mitt barn leka med bilar så kommer hen hitta en metod. Precis som jag och miljoner barn gjort i årtusenden. Jag lekte med kottar, skedar, pinnar, köksredskap och de blev allt från dockor till rymdraketer och drakar och allt mellan.
Egentligen är alla leksaker ganska hjärndöda eftersom att de bara erbjuder en sorts lek.

Och jag gör lite tvärtom (fast det kanske är för vi har en flicka). Jag vägrar rosa istället, mest för att jag avskyr färgen men också för att man i princip tvingar flickor att välja rosa idag. Jag menar spana in avdelningen för flickor (skäms över att ens säga det!) men om en flicka bara erbjuds rosa kläder hur ska hon nu någonsin kunna inse att hon kanske faktiskt gillar någon annan färg än just rosa? Är det en slump att alla flickor gillar rosa? Nope, de har inget annat val. Jag tycker att valfriheten är det som är viktigast och det är det jag vill åt. Min flicka (eller om det varit pojke) ska få välja. Javisst att man kan föredra mer maskulint och feminint men det ena ska absolut inte innebära att man utesluter det andra tycker jag. Jag kan tycka att man, när det kommer till småflickors mode, snarare försöker göra allt i sin makt att förlöjliga och förminska dem, få dem att se ut som cirkus/utställningsdjur med alla diverse attiraljer. Om man växer upp med att man alltid ska få bekräftelse genom allt glitter och annat trams man har på sig för att föräldrarna gillar att spöka ut en, hur ska man någonsin kunna känna sig trygg med sig själv när man vuxit upp i en miljö där det yttre är allt som betyder något? Jag menar absolut inte att man ska ta bort det lekfulla i utstyrsel men vill väl ändå på nåt sätt belysa vad den där färgen och de där modellerna kommit att symbolisera för mig och hur jag tror de påverkar små barn.

Förstår det där. Många ”pojkleksaker” är förknippade med våld. Vi blandar dock från hela lekavdelningen och barnklädesavdelningen, men undviker det som är överstereotypiskt. Jag vägrar dock sådana saker som skorna på bilden då jag sett dem i affären och det är klack på dem. Visst, de är bara för maskerad men klack tycker jag får vänta tills barnen är äldre och på paketet i affären stod bara ”Ej för barn under 3 år”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *