Kategorier
feminism & genus

Medelklassfeminister känner att feminismen är elitistisk när de inte får sätta agendan

Så jag såg ”Fittstim, min kamp” med Belinda Olsson och jag var liksom de flesta inte speciellt imponerad. Jag vet inte ens vad jag ska skriva om det för det finns egentligen ingenting att skriva om.

Under en timme satt jag och väntade på att programmet skulle komma igång. Att nåt skulle hända. Att analyser skulle göras och debatten skulle ta fart men det liksom… hände ingenting. Belinda lallar drömskt runt på grusvägar, cyklar lite på söder, pratar med ”mannen på gatan” (vem bryr sig om vad män tycker om feminism??) och bidrar knappt med några egna tankar annat än de gamla flosklerna vi hör från antifeministiskt håll. Hon gafflar om arbetarklasskvinnorna men hela programmet handlar ju om vit medelklass.

Hon lyckas osynliggöra (och även göra narr av) transpersoner när hon ifrågasätter hen. Hon lyckas osynliggöra allt som feminismen jobbar med genom att fokusera på enskilda individer samt genom att göra narr av små frågor (som dock egentligen bara är en del av de större.)

Men sen hände det inte så mycket mer och jag kan bara konstatera att nej, feminismen har inte gått för långt. Den har inte ens kommit halvvägs. Däremot så har Belinda tappat bort sig själv i sin lilla medelklassfeministiska mediabubbla. Hon har tappat bort feminismen. Hon hänger inte med i svängarna längre. Hon har missat att vi kämpar för lika löner, delad föräldrapenning, samtycke, bättre sexuallagar, transpersoner, mot klassklyftor och hon har definitivt missat att de stora frågorna är beroende av de små och att det är samma strukturer som går igen i det där badhuset som i övriga samhället. Belinda vill att feminismen ska vara lättillgänglig och förståelig för alla (det vill jag också) men om det var det som var syftet med programmet så har hon misslyckats.

Och för övrigt asså, Belinda vad fan var det som hände i badhuset? När hon frågar killen i kassan om det är många som badar topless efter att det blivit godkänt så svarar han att de fått be kvinnorna klä på sig för att männen inte kan bete sig. Och sen ba jaha, tystnad. VA????? Varför frågar inte Belinda honom hur fan de tänker då? Varför ber de kvinnorna klä på sig och inte männen att gå därifrån? Varför reagerar hon inte ens på det? Jag satt bara och gapade.

Jag har märkt att många medelklassfeminister, kanske just de som jobbar inom media, ofta uppfattar feminismen som otillgänglig och elitistisk först när deras egna privilegier börjar ifrågasättas. När de själva krävs på ansvar och när deras frågor inte står först på agendan. När de inte får vara med och sätta tonen.

min kamp

(ritad av Emanu Elvis Garnheim)

Läs vad andra skrivit istället, jag orkar inte analysera det här skräpet.

Malin Micheas ”De kommer inte nöja sig med något mindre än en revolution”
Maria Svelands ”driver du med mig”
Yonna Walterssons ”Belinda Olsson du har gått vilse”
Moa Svans ”För mig är ”hen” ingen struntsak”
Marimba Romeys ”Belinda och jag lever i helt olika världar” (Skrev också i boken Fittstim)
Inti Chavez Perezs ”Feminismen är bredare och mer levande än någonsin”
Seher Yilmazs ”Var är mångfalden i feminismen, SVT?”
Sara Abdollahis ”Varför utgår SVT från en sårad vit kulturfeminist?
Daniel Swedins ”Hendagis och tuttar är roligare för alla”
Karin Arbsjös ”Belinda Olsson åker vilse i verkligheten”
Karolina Ramqvists ”Programmet matar alla troll där ute” (Skrev också i boken Fittstim)
Nina Ruthströms ”Belinda vakna eller byt glasögon!”
Tanvir Mansurs ”Belinda Olsson skapade en straw feminist”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Medelklassfeminister känner att feminismen är elitistisk när de inte får sätta agendan”

”Varför ber de kvinnorna klä på sig och inte männen att gå därifrån? ”
Det är väl den mest naturliga följdfrågan tycker jag.
Egentligen skulle man dra ihop ett gäng kvinnor till badhuset, bada toppless och sen bara be badhuspersonalen fara åt helvete om/när de ber en klä på sig…

Jag blev också så djävla arg och besviken över att hon inte markerade eller SA NÅGOT- IFRÅGASATTE när han berättade att de bett kvinnorna att klä på sig, ”för sin egen säkerhet”, istället för att kasta ut männen. Det passerade bara förbi. Så djävla uselt så jag får feber.

Får lite samma känsla som när s k antirasister bagatelliserar diskussionen om vissa bakverks och godisbitars namn, samt när man tvingas käka upp något äckligt, för man ska tänka på barnen i Afrika.

Jag tänkte också på det där badhuskillen sa. Helt knäppt att det inte ställdes nån motfråga av Belinda?! Hur kunde hon inte reagera? Skrämmande. Men sen verkade hon halvt frånvarande hela programmet. Hon var verkligen ute och cyklade, både symboliskt och ordagrant.

Och i slutet när hon pratade med de två unga kvinnorna som inte var feminister och de frågade om hon var det, och varför, så svarade hon ”Eh, ja… Alltså… Jag tänker att jag har kallat mig det för att… jag är för kvinnors rättigheter och sådär…”
Som att det är de enda argumenten hon fick med sig från sin tid som aktiv feminist. Som att det är svårt att komma på EN ENDA anledning. Hon spelar ju dum, och det stör mig.
Jag tittade på Debatt också, om programmet, och där sa Belinda Olsson inget konstigt egentligen. Hon menar att detta var ett sätt att få igång debatten. Män jag tror inte det är rätt sätt, för jag tror att det vänder fler MOT feminismen, och att antifeminister och inskränkta män får vatten på sin kvarn. Det är som att häva ur sig en massa rasistiska fördomar i tv, och låta dem stå oemotsagda, för att starta en diskussion om rasism. Kommer inte funka. (Däremot kanske det här var enda sättet att få ut ett program om feminism över huvud taget, men frågan är om det inte är något vi klarar oss utan i så fall)

Satt och såg programmet med far min (han såg dock inte hela). Vi reagerade också på det där med att kvinnorna skulle klä på sig för männen inte kunde bete sig. Pappa klämde inte helt oväntat ur sig att männen aldrig har sett bröst…
Det enda jag inte riktigt fattade var den där professorn som skulle förklara biologiska skillnaderna mellan könen. Jag förväntade mig något konkret men det enda han sa var ju typ att killar mogna senare och missgynnas i skolan därför. Jaha? VAR ÄR FÖRKLARINGEN? Skulle han inte ge oss en biologisk förklaring? Vilken del av hjärnan, vilket ämne, vad är det som gör att killar skulle mogna senare? Jag blev förbannad när han klev in i rutan och inte gav oss något alls. Jävla kassa professor!

Sen ”hen” orkar jag inte ens bryr mig om. Alldeles för mycket krut på ett ord. Fattar inte alls debatten och orkar inte fatta den heller. Jag skulle iofs aldrig kalla min dotter eller son för hen, men jag skulle använda ordet i sammanhang där könet är irrelevant eller okänt (typ jag pratar om en fiktiv person vars kön ej spelar roll, eller det är en nyfödd kull kattungar och jag vet ej könen på dem än).
Jag tycker ”hen” känns mycket mer empatiskt än ”den” när jag talar om ett levande väsen. Vet jag redan vad det är för kön känns det dock bättre att säga han eller hon. Fast pappa min borde använda hen för han säger fel kön hela tiden. Han kallar ofta tikar för han trots att han vet att det är en hon (vad skönt då att säga ”hen” och slippa höra folk gnälla att ”det är en HON”).

Jag tänkte också på det i badhuset, varför i helvete sa de inte åt männen istället för kvinnorna?! Men jag tyckte att hon såg lite fundersam ut när han sa så. Och när hon var hos Vide och hens mamma och hon gick tillbaka för att fråga vad för kön barnet hade.. Alltså vad angår det henne?

Word alltså. Jag satt och var skitförbannad hela programmet. Bara nej, tack, jag har hört tillräckligt. Och vad hon uppenbarligen missar också är att alla feminister inte tycker likadant, precis som alla (t ex) moderater inte tycker likadant. Alla är vi individer, och om vi vill vara han, hon, hen eller den är helt upp till oss och det är ingen annans business över huvud taget.

Har aldrig pratat så mycket feminism med min omgivning som efter Belindas program och jag är fullkomligt övertygad om att samma gäller dig. Var och en gräver där de står och det är totalt obegripligt hur vissa individer orkar använda feminism som en slags hammare att dräpa alla som inte dansar efter samma toner som dem själva – istället för ett verktyg att snickra ihop en vackrare värld och framtid med.
Vackert är sådant som hände på Medborgarplatsen idag och med tanke på ”systerligheten” i twitterdrevet mot Cissi Wallin i uppstarten av projektet så tror jag snarare många feminister tappat bort sig i extremvänsterns lilla hatbubbla.

Fy fan vad jag önskar att DU gjort det där programmet istället!!! Du hade kunnat sätta de rätta orden på saker och ting, bankat skiten ur alla och ägt hela världen, visat vart fan skåpet ska stå. Inte låta feminismen framstå som en blyg viol. Du är en enormt stor feministisk förebild för mig och många andra! Det är tack vare dig och Hanapee som jag intresserat mig och nu känner så starkt för genus och feminism.

Det värsta i den här sorgliga röran till program var nog ändå att Belinda helt förvrängde det hjärnprofessorn sa om könsskillnader. Han sa ju att skillnaden är större mellan individer av alla kön än mellan just män och kvinnor, och talade om att pojkars hjärnor generellt sett mognar senare och att de därför kan behöva extra resurser i skolan. Han sa ingenting om att könsidentiteten är JÄTTEVIKTIGT för barnen, som Belinda senare hävdade inför mamman som inte ville avslöja sitt barns kön. Så dåligt!

Tycker det är helt sjukt att män trakasserar kvinnor direkt de får se lite hud och bröst. OCH att det ses som ”ja, men det är ju så det är så det är bäst att kvinnorna klär på sig”. Likadant reagerade jag när man rekommenderar kvinnliga turister i Indien att klä sig konservativt. Ansvaret läggs på kvinnan hela tiden. Sjukt sjukt sjukt!

Det blir val latt sa att man ”tappar bort” feminismen efter nagra ar om man mest varit ”feminist” for att kunna gora sig en karriar i media.
Nej, hon lyckades t.o.m. gora MIG riktigt forbannad, vilket verkligen ar en bedrift, med tanke pa hur *otroligt kritisk* jag ar mot manga feministiska agitatorer (som jag ofta tycker kor med allt for forenklade resonemang).
Hela programmet hanldade endast om att gora narr av kvinnor som kampar underifran for ett battre samhalle.
Pinsamt av SVT att lagga nivan sa otroligt lagt!

Det kanns ocksa som att hon ger sig sjalv lite vaaaal mycket kred for de feministiska framstegen pa 90-talet. Jag var sjalv med i den eran och dessa medie”feminister” var val inte precis de som stod for den skarpaste analysen eller som togs pa mest allvar, eller radfragades, da lagandringar utarbetades i riksdagen etc..

Jag tror dock att Belinda kan ha satt ord på vad många känner, det är ju sorgligt att det finns kvinnor som inte självklart svarar ja på frågan om de är feminister.
Jag är feminist, det ska självklart vara jämställt mellan könen. Men alla ska inte behöva vara lika, alla ska få vara olika men ha samma möjligheter och förutsättningar att leva efter de val man vill göra;
– Är jag en kvinna som vill jobba halvtid, laga mat och ta hand om mina barn, så får jag leva så.
– Är jag en kvinna som älskar en annan kvinna och vill leva med henne och våra barn, så får jag leva så.
– Är jag en kvinna som vill stå längst fram på barrikaderna och strida för den delen av feminismen som kan anses radikal men som tar oss så långt, så får jag leva så.
– Är jag en kvinna som tycker att feminismen handlar om att jag ska få lika mycket lön som min manliga kolega, så får jag leva så.
– osv
Sen kan man byta ut kvinna till man, hen, den, det och vad man vill. Man ska oavsett kön, tillhörighet, etnicitet osv få göra de val man vill och vi ska ha en samhälle som accepterar de valen (självklart inom lagens ram (och när det kommer till lagens ram kommer jag inte ens gå in på alla våldtäktsmål vars domar är en skam för ett demokratiskt samhälle, och vilket annat samhälle som helst))
Jag uppfattade Belindas program som belysande, det är tydligt att många inte identifierar sig som feminister, för man inte känner igen sig i de debatter som förs. Och jag hoppas att många inser att det finns olika sätt att vara feminister, allt handlar om att det ska vara jämställt och att alla ska ha samma möjligheter.
Slutligen är det ändå bättre att feminismen diskuteras på en för ”radikal” nivå än inte alls. Vi har lång väg kvar och alla som svarar ja på frågan om man är feminist är en del av kampen!

Hej!
Jag är ganska nyfrälst på feminism men har nu kört fast lite. Hur ska man förhålla sig till hela grejen som Beyonce kör? Hon inspireras av feminister och andas väldigt mycket girlpower. Ändå så heter hennes världsturné Mrs Carter, i run the world så lyder de under männen i sluttampen och hennes texter överlag handlar ju enbart om män. Jag har INGEN aning om hur jag ska förhålla mig till detta. Det känns som att hon är så otroligt långt borta från vart vi i Sverige är idag, ändå påverkas många otroligt mycket av allt hon gör. Eftersom jag inte hittade någon sökfunktion på sidan så tänkte jag att någon kanske kan länka inlägg där detta diskuteras? Tack på förhand

Jag behöver hjälp.
Idag satte jag chipsen i halsen när jag läste mailet ifrån min barndomskompis, efter att hen sett fittstim -min kamp, som jag bett henne se, (hen bor utomlands, så missar ofta det som är på tapeten i sverige) I mailet läser jag; ”Jag kallar mig inte feminist längre, jag är för jämställdhet och kvinnokamp, men kan inte identifiera mig med det ordet längre”
Jag är helt paff, vet inte vad jag ska säga till hen. Är så dålig på att debattera och sätta ord på mina tankar, jag vet ju att jag med en mening skulle få henne att skrika på torget att hon är feminist igen. Men hur förklarar jag? HJÄLP

Tycker det är riktigt dåligt beteende att vara så extrem och rabiat, att man t.o.m gör personliga påhopp på en individ som inte tycker som du. Jag FÖRSTÅR inte varför det blivit så extremt?? Jag blir bara mer avståndstagande och mer rädd för feminister som ska vara så extrema, som inte ens kan lyssna på andras åsikter och för den delen acceptera andra åsikter än sina egna.

Jag ser på denna SVT serie och pustar ut samtidigt som jag tackar Belinda Olsson för att hon vågar stå upp mot den rabiat feminism rörelsen som drar genom Sverige i dagarna, en rörelse som har spårat och ut och tyvärr skulle jag idag inte kalla mig feminist idag pga. detta.
Jag vill inte bli förknippad med den extrema ”hej jag rakar mig inte under armarna” image/rörelse som unga tjejer idag hoppar på. Jag blir fucking förbannad när jag läser argument på diverse feminist bloggar och trådar på flashback forum där feminister tjatar om små problem som kroppsbehåring, vare sig man ska sitta eller stå upp när man går på toaletten, hur kränkta de blir utan en unisex toalett osv, många gånger klankar de ner på män och de talar om ett patriarkat som att alla män avsiktligt förtrycker kvinnor i vardagen.
Förlåt att jag säger detta högt nu men jag skulle inte kalla mig själv feminist.
Jag är för jämställdhet men inte vill jag påstå att jag stöttar en rörelse som klankar ner på hur män och påstår att de mobbar kvinnor på arbetsmarknaden samtidigt som de kallar män för mansgrisar och gubbjävlar?
Feministrörelsen i nutida Sverige har ingen självrespekt.
Visst om du vill bada utan bikini topp på det lokala badhuset, men kom inte och säg att folk stirrar pga. förtryck av kvinnlig könstillhörighet.
Att slänga bh:n eller bikinitoppen är provocerande som fan, sure, men vad är det man egentligen vill säga med den handlingen?
Belinda Olssons din programserie kommer helt rätt i tiden och tack än en gång för att du ifrågasätter feministrörelsen.
MVH Anna-Karin 20 år, feminist, nja?

ELLER HUR!? Förväntade mig ett bra program att se på Svtplay idag men satt mest bara och fattade inget när det var slut. Läser inte din blogg så ofta men när jag väl gör det så står det alltid något vettigt. I min förvirring dök tanken what-would-lady-dahmer-do? upp och plötsligt befinner jag mig här och läser mig till rätta. Tack för att du skriver så bra saker. Det skulle vara DU som gjorde ett tvprogram istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *