Kategorier
feminism & genus

Det pågår ett krig mot kvinnor men ok, vi ska tydligen älta manshat i all evinnerlighet

När jag träffar män så tänker jag på att de är män – jag tar alltid hänsyn till det och jag är alltid medveten om det och om deras och min position. jag tänker på att de förtrycker, hur vet jag inte alltid, men jag vet att de gör det. detta gör mig full av ilska, frustration, bitterhet och ångest. Mot män som grupp men ibland även mot män som enskilda individer.

Ofta när man diskuterar manshat så ska det påpekas att det inte är män som hatas utan mansrollen och ja det är ju sant för väldigt många, men alla manshatare hatar ju inte enbart mansrollen. Väldigt många hatar män. MÄN. Och har väldigt goda skäl att göra just det. Det är ju inte så att kvinnor sitter och myshatar bara för sakens skull utan de allra flesta har med sig ett stort bagage av negativa erfarenheter och trauman som tillsammans med rådande samhälle där män är fria att göra lite vad de vill och där kvinnor är rättslösa så bygger det upp enormt mycket känslor.
Men jag ser personligen inte poängen med att försäkra männen att det minsann inte är dem en hatar bara för att de ej ska känna sig påhoppade eller ledsna. Detta är ju en sån ickefråga egentligen.

Problemet är dock inte att vissa kvinnor hatar män. Manshat har inga konsekvenser. Manshat är en reaktion på samt ett sätt att hantera förtrycket en utsätts för. Problemet är att debatten om manshat och dessa arga manshatande feminister upptar 80% av det feministiska samtalet just nu. Det tas avstånd från, det ska problematiseras och lyftas fram och det positioneras: vettiga feminister vs de där elaka manshatarna och meanwhile så pågår ett krig mot kvinnor.

Men feminism handlar inte om manshat. Feminism är så mycket mer och så mycket annat. Feminism är tamejfan viktigast i världen, feminism är kamp och överlevnad, feminism innebär svåra och obekväma samhällsanalyser och jag blir uppriktigt så jävla ledsen när så mycket tid och energi går åt att diskutera manshat och peka ut manshatare som problem. Och jag blir ledsen och utmattad när så många feminister – mina MEDSYSTRAR – tar avstånd från samt skammar manshatare. eller än värre: anklagar manshatare för att förstöra för feminismen.

Kan vi inte bara komma överens om att sluta tala om för förtryckta kvinnor (och andra utsatta grupper) hur de ska känna??

20140717-165723-61043945.jpg

20140717-165724-61044056.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Det pågår ett krig mot kvinnor men ok, vi ska tydligen älta manshat i all evinnerlighet”

Jag vet inte om jag håller med om att manshat är så oproblematiskt. Jag tycker visserligen hård retorik mot män har hjälpt mig på många sätt du nämner här, och särskilt i privata konversationer när man vill ventilera så tar ingen skada av det. Men min rädsla är att de som hårdast utsätts av manshat är lågstatus-män (outbildade män, män i arbetarklassen, invandrarkillar osv), även det hatet som attackerar män som grupp. Och hat mot dessa män har ju konsekvenser. Iochmed att twitter och bloggar följs av så många så är de en stor del av mediesverige, och det som skrivs på twitter och bloggar tror jag definitivt har en inverkan på folks mentalitet, det är inte ofarligt som privata konversationer. Vissa män är redan så utsatta att ännu mer hat från media mot dem nog absolut har en negativ samhällsinverkan. Men det är svårt, för samtidigt är det ju inte utsatta kvinnors ansvar att tygla sig själva så män inte tar illa upp. Men jag tycker nog att manshat kan ha dåliga konsekvenser.

Aa, men här diskuterar vi feminism. Därför ska inte lågutbildade män, invandrarkillar och arbetarklassmän dras undan även om de är nedlåtande mot kvinnor. De måste också ta sitt ansvar och ställas till svars för sina handlingar. Att de kommer ifrån en lägre samhällsklass gör inte att deras agerande och förtryck ska förminskas.

Jag håller med om att man inte bör säga hur andra ska känna, tycka, tänka och reagera, oavsett vad det gäller. Och ingen rök utan eld (eller var det tvärtom?) som man brukar säga. Hatet har ju börjat någonstans och växt till sig lager på lager.
Och det är som ditt twitterinlägg, manshat skadar ingen fysiskt eller psykiskt (möjligtvis ett sårat ego i någon minut) medan kvinnohat tar liv.

”jag tänker på att de förtrycker, hur vet jag inte alltid, men jag vet att de gör det. detta gör mig full av ilska, frustration, bitterhet och ångest. Mot män som grupp men ibland även mot män som enskilda individer.”
Fan vad det måste suga att gå runt hela dagarna och vara bitter och arg på folk man aldrig träffat eller vet något om, baserat på sina egna fördomar.

Suck, varendajävlagång en vill lyfta upp ett problem till diskussion så kommer någon viktigpetter och tar upp något annat problem.
Tar en upp djurens situation i köttindustrin kommer någon och påpekar att barnen i Afrika svälter.
Tar en upp att barn i andra delar av världen svälter så påpekar någon att isbjörnarna minsann inte har någonstans att bo när polarisarna smälter.
Tar en upp isbjörnarnas problem så påpekar någon att någon ovanlig orkidéart håller på att försvinna från mossen utanför deras lilla köping.
Ja, det finns alltid någon som har det värre- men om jag slår mig på tummen med en hammare gör det inte mindre ont för att jag vet att någon förlorat sin arm på grund av en mina (ja, jag vet att det är en grov förenkling). Allt det jag och mina medsystrar utsatts för av pojkar och män försvinner/kvittas inte mot det några pojkar och män utsatts för

Att vilja fokusera på de som har det sämst innebär inte att inte vilja skapa ett bättre samhälle för alla. Jag vill att alla skall ha det bättre. Män, kvinnor, vita, svarta, bruna whatever.
Om vi fokuserar på de som har det bäst så leder det till att eliten får det bättre. Inte att de som är mest utsatta får det bättre. Vad tycker du är viktigast?

Jag känner ett väldigt starkt manshat, nästan jämt och det har blivit mera påtagligt allt eftersom jag ”öppnat ögonen” förut skämdes jag över det och det kändes otänkbart att erkänna den ilska jag kände, men idag vet jag varför jag känner som jag gör och kan erkänna det,,för det är inte mitt fel.
Jag minns en gång för många år sen, var nog runt 18 år när jag och min syster hade vart på krogen och satt på nattbussen hem, det var ett grabbgäng som satt längre bak och var allmänt högljudda men också satt och pratade väldigt nedsättande om tjejer (som de kände eller ej, kommer inte ihåg) det var väldigt upprörande för oss som satt och lyssnade på hur kränkande saker de sa. Jag gick bak och gav nån kille en smäll i huvudet och lite skäll ( var ju full..) sen går jag och sätter mig igen på min plats, lyssnar på musik och blundar. När bussen stannat märker jag att min lillasyster är borta, då ligger hon och brottas med en av de här killarna i snön, jag springer ut och brottas jag med medans busschauffören står och håller i min väska som han ger mig och vi åker vidare. Vilket hat jag kände då alltså! Det blev för mycket. Det är bara en av många tusentals gånger jag har känt så starkt hat att jag kunnat spricka.

Någon sa något du inte gillade så du använde våld. DU är den som i denna händelse begått det största felet, jag hoppas att du växt upp nog för att förstå att våld inte är lösningen på att du inte håller med någon.
Och är det inte dags att prata om strukturerna som gör att kvinnor lever i villfarelsen att det är okej att slå någon för att dom säger något kvinnan inte håller med om?

Jag har då inte märkt av något förtryck
Förutom på mellanstadiet när jag blev mobbad av de ”coola” tjejerna
Har stött på idioter av båda könen, dock hatar jag ingen

Du ger mig sån styrka LD, att orka fortsätta kämpa <3 det är inte direkt relevant till just det här inlägget, men jag är jättenyfiken på hur du står i försvaradebatten. Tycker du likadant som F!, att vi i princip ska lägga ner försvaret, och i så fall varför? Också lite nyfiken på vad du tycker om samhällets sårbarhet och bristen på civilförsvar och beredskap för konflikter eller katastrofer. För mig är det en stor källa till oro och F!s ställning i frågan gör mig jätterädd. Det känns i alla fall som att frågan skulle behöva lyftas och diskuteras mer 🙁

Finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som tycker det är viktigare att ta avstånd från ”manshatare” än att backa upp sina medsystrar när de utsätts för patriarkalt förtryck.
Alla ni kvinnor som mästrande poppar upp för att berätta för andra kvinnor att ”allt hat är lika illa” och ”jag hatar minsann ingen”, vad vill ni med de kommentarerna förutom att berätta om er egen förträfflighet? Hänger ni lika mycket på Flashback och hutar åt misogyna män? Och om ni inte gör det, ÄR inte allt hat lika illa?

Lite exempel på patriarkalt förtryck i Sverige tack?!
Enda jag inte gillar är idioter, tråkiga människor och PK-folk
Jag är medlem på flashback och det är det fler tjejer som är, de män som hatar kvinnor där brukar vara ensamma typer som fått för lite sex
Ja, jag brukar huta åt de med

Tack för att du finns och sätter ord på saker jag tänkt men inte kunnat formulera själv. Tack för att du kämpar när jag inte orkar och för att du inspirerar andra att fortsätta kämpa. Tack för att du är så stark och står emot patriarkatet.
Kom ihåg att vi håller varandra i händerna när det blir läskigt.

Om man ändå ska generalisera måste jag hålla med Anna C, vita västerländska män är de män som behandlar kvinnor bäst
Har man något problem med män eller förtryck kan man kontakta polisen för det, det är ingen självklarhet i alla länder, var tacksamma att ni lever i Sverige för guds skull

@Anna C
Antifeminister som dig ska alltid försvara män som om män inte vore de kvinnohatare och förtryckare de är! Feminism handlar om att synliggöra de strukturer som genomsyrar samhället där varje induviduell man ingår i ett patriarkat som hindrar kvinnor att leva som fria individer.
Feminism handlar om att bekämpa dessa strukturer. Att kämpa mot eller hata män handlar inte om manshat utan om att kämpa för kvinnors jämlikhet!

NoBoyToy:
Varför försöker du skambelägga mig för att jag legat inlagd eller något? Vad är du för en människa egentligen?
Depression är ett vanligt tillstånd och det var för ett år sedan
Jag är i alla fall artig och vänlig, förresten tror jag inte den tjejen hade passat på psyket ändå, för när jag var där var det en tjej som slog personalen och hon fick åka hem omedelbart fast hon mådde dåligt på andra sätt…
Du borde skärpa dig

Frida: Du påstår att du är ”vänlig och artig”. Alla här ser vad du har skrivit och att ditt påstående om dig själv, helt enkelt inte stämmer.
Jag konstaterade bara att du försökte överföra dina egna psykiska problem på Elin. Du har psykiska problem – inte Elin men du säger åt henne att HON ”passar på psyket”. Det blir ju lite komiskt, som du förstår?
Säger du åt MIG att ”skärpa mig”? Har du alls något vettigt att säga eller är du bara här för att göra bort dig själv? Trams-Maja.

NoBoyToy
Finns inget i ditt ”svar” som går att bemöta då det bara är personangrepp…
Du som har så rätt i allting varför åker du inte till typ Pakistan och hjälper feminismen där? Tro du skulle behövas mer där än att att flumma och söka gräl i kommentarsfält på nätet va?

Vill du ha ett exempel på förtrycket i Sverige idag?
I september 2013 så blev jag våldtagen av en av vad jag trodde var mina bästa kompisar. Allt svartnade. Efter tre veckor valde jag att gå till polisen. Där får naturligtvis berätta hela historien. Polisen som tar emot anmälan ifrågasätter gång på gång om jag gjorde något motstånd och sa till och med en kommentar om att ”det skulle ha varit bättre om du knuffade honom”. Jo tack, men min hjärna gick liksom in i spela död läge.
Efter ca en månad började mitt fall att utredas. Jag fick en advokat och en utredare. I förhöret som jag va på så fick jag än en gång berätta hela historien om och om igen. Och jag fick frågor som; vad hade du på dig? Brukar du sova med BH på? Och den bästa! Gjorde du något för att han skulle tro att det va okej? Sen tog det ca 4 månader till då INGET HÄNDE! Sen fick jag ett felstavat sms på chattspråk från polisen om att den misstänkte NOG skulle tas in den dagen. Nog. Ytterligare två veckor passerade och sen så blev det nedlagt. För han sa ju att vi hade haft sex men att de bara var vänskapligt! Trots att jag hade flera personer som kunde intyga att han 1.varit där. 2. Att jag mådde/mår skit. 3. Han hade inga bevis att styrka det han sa. Men som tröst fick jag flera gånger höra att jag ska ju vara glad att det gick så långt att han blev förhörd. För det händer ju väldigt sällan.
Stämmer. Det händer väldigt sällan att våldtäktsmannen blir förhörd. Det är förtryck. Jag kan ge dig fler exempel om du vill?

När vi ändå pratar om hat och kön så måste jag nämna att det värsta är mäns hat mot andra män, de är ju de som är mest förövare och brottsoffer, stoppa mäns hat mot män!

Frida du tyckte ju inte att mansrollen i Sverige var ett problem. Sen gnäller du på mäns våld mot män. Hur fan ska du ha det?
Och ja jag är arg och otrevlig mot dig. Med vilje. Du hade mage att skuldbelägga ett våldtäktsoffer här i kommentarsfältet. Inte okej. Antagligen har du internaliserat ett kvinnohat eller så är du helt enkelt ett manligt troll. Vidrig är du i vilket fall som helst.
Läs en jävla bok innan du kommenterar vidare på internet ditt jävla flöte. Världen är redan full med ignorans så kryp tillbaka till den grotta du kom ifrån.

Jag kan starkt rekommendera en artikel i ämnet.
http://www.etc.se/kronika/misogyn-extremism
En fredagskväll i slutet av maj gav sig en ung man ut på en massaker i Santa Barbara. Sex personer förutom han själv dog och sju skadades. Några timmar före massakern hade den misstänkte, 22-årige Elliot Rodger, laddat upp en video på Youtube med titeln ”Retribution” [”Vedergällning”]. I videon och i ett 140-sidigt manifest som lagts upp på nätet hävdade Rodger att han skulle bevisa att han var den ultimata ”alfahannen” och hämnas på alla ”slynor” som hade avvisat honom sexuellt:
”I morgon är det vedergällningens dag, den dag då jag kommer att få min hämnd … ni tjejer är inte attraherade av mig, men jag ska straffa er allihop för det. Det ska bli mig ett stort nöje att slakta er allihop. Ni ska äntligen få se att jag sannerligen är den överlägsne, den verklige alfahannen.”
Det här är inte första gången som kvinnor – och män som råkar bli åskådare – blivit massakrerade av män som hävdar att sexuell frustration rättfärdigar deras våld. År 1989 sköt 25-årige Marc Lépine 28 personer på École Polytechnique i Quebec i Kanada och hävdade att han ”slogs mot feminismen”. Fjorton kvinnor dog. År 2009 klev en 48-årig man vid namn George Sodini in på ett gym i Pittsburghområdet och sköt 13 kvinnor, varav tre dog. Hans digitala manifest var en längre version av Rodgers och svor att hämnas på kvinnokönet för att det vägrade att förse honom med njutning och bekvämlighet. Kvinnohatare på nätet höll med.
Men om du tror ett ögonblick, ett endaste ögonblick, på att det är viktigare att kräva tolerans för män som grupp och att avfärda att våld mot kvinnor faktiskt förekommer eftersom alla män inte dödar, alla män inte våldtar, om du tycker att det är viktigare än att kräva rättvisa för dem som blivit utsatta för övergrepp och mördats av de där männen som är sådana, då är du en del av problemet. Det kanske inte var du som tryckte av. Du kanske inte har burit hand på en kvinna i hela ditt liv. Men du är en del av problemet.

Även om du kanske har goda intentioner Frida skulle jag bli glad om LD plockade bort dig och dina kommentarer härifrån. Olika åsikter är sällan något bekymmer här, men det här blir bara pannkaka och rörigt för oss som vill ta del av en seriös diskussion.

Skämtar du?
Om de hundratals män som kommit och gått i mitt liv sett mig som en riktig människa hade jag inte haft anledning att vara SÅ JÄVLA ARG till att börja med.
I TRETTIO ÅR kan jag bara räkna till TRE som verkligen behandlat mig okej.
Jag kan ju säga som jämförelse att två män har ofredat mig sexuellt innan jag var 16 och två som våldtagit mig de senaste tio åren. En av männen sög ut mig på mina pengar, nästan tjatade på mig tills jag flyttade in hos honom, och sen när jag inte slickade tillräckligt mycket ego pressade han fram ett så stort bråk att han legitimerade för sig själv att slänga ut mig på gatan med någon timmars varsel när jag bodde utomlands och var i en socialt och ekonomiskt svag position. En annan smittade ner mig och min polare med herpes trots att han var tydligt informerad om att han hade det. Han brydde sig bara inte om vår hälsa nog för att använda kondom. Detta är bara ett axplock av ”klassiker” jag kommer på såhär på rak arm.
Jag är för fan en bra människa. Även om jag inte vore det hade jag för fan inte förtjänat ovanstående. Ingen människa gör det. Men jag tror inte heller längre att det är lönsamt för mig själv att hålla god ton eller hålla käft eller släta över detta OFATTBARA bemötandet jag har fått av…. Just det, män.
Så tänk på det nästa gång du uttalar dig om manshat och ilska. Män har fan inga rättigheter till ett bra bemötande från mig längre, för bara en på tio år bemötte mig väl. Kör nu mer hellre över dem som bunt än tillgängliggör mig själv för deras fruktansvärda beteenden. En per tio år har jag råd att förlora, men inget mer av mig själv finns kvar att ge. FATTA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *