Kategorier
feminism & genus

Kvinnokriget i Nigeria

20140726-112756-41276224.jpg
Kontot kvinnohat på Instagram styrs denna vecka av Viktoria och det har varit så fruktansvärt lärorikt på flera plan. Intersektionalitet är skitviktigt men här får iallafall jag så många nya insikter och perspektiv på hur den västerländska koloniseringen orsakat ojämställda samhällen samt osynliggjort kvinnokampen i andra delar av världen. Vi vill gärna tro att det var vi som uppfann feminismen. Jag undrar varför vi inte får lära oss detta i skolorna istället.
Viktoria har skrivit följande text och jag tycker den var så fantastisk och viktig och intressant att jag kopierar in den här direkt.
Kvinnokriget i Nigeria:

Kvinnokriget i Aba som fördes av Igbokvinnor i Nigeria år 1929 är ett relativt okänt men oerhört viktigt exempel på afrikanska kvinnors organisering och motstånd under kolonisationen. Det är också intressant eftersom en vanlig uppfattning är att kvinnlig frigörelse och autonomi har varit ett okänt begrepp i Afrika som har introducerats tack vare västvärldens välvilja, när det snarare var europeiskt styre som underminerade den.
I Igboland hade kvinnor nämligen både ekonomisk och politisk makt. De deltog i sina byars folkråd på samma villkor som män (där ålder, kunskap och rikedom var viktigt för att få föra sin talan, snarare än kön) samt tog hand om den lokala handel och odlingen av cassava, palmolja och andra grödor. Utifrån det indirekta styrningssätt som introducerades i Nigeria av britterna, utnämndes en hövding ur befolkningen. Detta var inte bara en förolämpning mot Igbofolket att ha en person som skulle styra och representera samtliga byar, men var orättvist eftersom enbart var män blev utnämnda. Dessa hövdingar började med tiden missbruka sin makt genom att ta över land, fängsla de som öppet kritiserade dem, trakassera kvinnor och tvinga dem till giftermål för att berika sig själva.
När britterna började planera att beskatta kvinnorna, något som hade försatt många kvinnor i fattigdom och därmed gjort dem ekonomiskt beroende av sina män, valde de att protestera, och det högt. De första protesterna gjordes i staden Oloko där hundratals kvinnor samlades utanför hövdingens kontor för att ”sitta” på honom – dvs, fånga hans uppmärksamhet och tvinga honom höra deras krav genom sång och dans. Efter flera dagars sittande fick de till slut ett skriftligt utlåtande av den koloniala administrationen att de inte skulle bli beskattade och att hövdingen skulle avsättas. När ryktet spred sig om deras framgångar genom det kvinnliga nätverket mikiri, utlöstes fler protester i andra städer.
Sammanlagt deltog tiotusentals kvinnor i protesterna med liknande framgångar under flera månader.

20140726-112451-41091010.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnokriget i Nigeria”

När jag läste samhällsgeografi fick jag upp ögonen för hur mycket exploatering som lever kvar när det gäller västerländsk välgörenhet i fattiga länder. Typ som de där reklamerna när någon kändis från Sverige håller i ett svårt sjukt undernärt barn och ber en att skänka pengar till någon organisation. Eller bilder på människor som svälter eller är i nöd som publiceras i en tidning, fast utan namn på personerna som är på bilden, och kanske utan deras medgivande. Visst är det bra att hjälpa andra människor och uppmärksamma kriser men man kanske borde låta den som det berör få tala för sig själv.

Väldigt intressant och föga förvånande att man inte får lära sig om det i skolan, där det för det mesta handlar om väst och män.
Sällan man läste om typ Marie Curie eller liknande kvinnor i historien. Andra länder utanför väst fick man ju nästan aldrig höra nåt om. Oerhört vinklat och trist, eftersom bilden av utvecklingsländer hänger kvar där man tror att dessa länder bara lever i misär och aldrig kämpar emot förtryck (det gör väl de flesta oavsett vart de bor?).

Jag lärde mig något nytt här, vilket känns väldigt tragiskt… har alltid varit väldigt intresserad av historia, och hade en lärare på gymnasiet som var väldigt noga med att vi skulle se saker ur olika perspektiv, då allt är skrivet ur västerländskt perspektiv – men just detta glömdes tydligen bort…

Har tänkt fler gånger på våra kartbilder. Hur tex norra Europa är så oerhört mycket större än vad det egentligen är. Jämfört med tex hela Afrika och stora delar av Asien så ser vi stora (överlägsna) ut.

Mercators projektion är en allmänt använd cylindrisk kartprojektion vars främsta egenskap är att den bevarar former på bekostnad av ytstorlekar. Nordliga trakter som Kanada, Grönland och Skandinavien blir kraftigt förstorade, men behåller sin form.

Vad du anser vara ”riktiga” problem, är inte vad andra anser vara ”riktiga” problem. Det är inte snällt att förminska andras upplevelser av vad som är viktigt för just dem som feminister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *