Kategorier
feminism & genus

8 Nyanser av vitt

Skämskudden kommer fram när jag ser att Expressens satsning inför 8 mars består av en panel kritvita medelklasskvinnor. ”8 berättelser om att vara kvinna”. Nåja, snarare 8 berättelser om att vara vit medelklasskvinna. (Jag gissar även att dessa kvinnor är cis, hetero och fullt funktionella) Eller 8 berättelser ur ett vitt medelklassperspektiv. (Om de nu berättar om andra kvinnor)

kvinnodagen

Att kämpa för kvinnors rättigheter men bara låta en sorts kvinna få höras och synas är motsägelsefullt. Självklart kan vi vita medelklasskvinnor också ha mycket bra att säga (hallå liksom *pekar på mig själv*), men att enbart låta oss föra alla kvinnors talan är fel.

Därför tänkte jag passa på att efterlysa rasifierade kvinnor eller transkvinnor till mitt kommande gästbloggsprojekt. Är du en? Känner du nån? Tanken är att låta er skriva om feminism eller kvinnofrågor i ett eget inlägg på min blogg. Any takers? Maila isåfall på ladydahmer@hotmail.com märk mailet med ”feminismens röster”. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”8 Nyanser av vitt”

Du kanske skulle läsa artiklarna i serien som bla handlar kvinnor i Indien och Guatemala. Dessutom är det väldigt fördomsfullt att förminska 8 kvinnor i headern genom att inte ens ta reda på utan bara fördomsfullt förutsätta klass, etnicitet, sexualitet etc grundat på deras utseende och sammanhanget.

och i samma ålder ungefär. inga avvikelser här inte. och ingen fet förstås. alla bor innerstan lovar jag. alla gifta med män i branschen. vet att flera är det och guuud vad jag inte kommer bli överraskad av vad de skriver.
tänker varken läsa eller köpa eller vill inte veta vad de skriver
tråk boring och tråk boring
låt en fet förortsammma med massa ungar och noll utbildning skriva om hur det är att vara kvinna i sverige. det hade jag gärna läst. vad hon gör och hur dan ser ut och hur pengarna räcker och gör hon det mesta av jobbet hemma sånt. vill jag veta. inte ”hej jag bor på söder och granne med alla andra som skriver här”- skiten.

Kan inte du förklara vad radifierad står för och hur ordet ska användas?
De förklaringar jag hittar på nätet stämmer inte med hur ordet används.
Är det helt enkelt ett annat ord för tex färgad?

Rasifierad är ett paraplybegrepp som används om människor som inte är vita.
Från rummets hemsida: ”Rasifierad är en term som beskriver personer som, på grund av sina (kroppsliga) utseenden, blir tillskrivna en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den. Uttrycket beskriver en process, att bli tillskriven någonting, och pekar därför på att ”ras” är en social konstruktion.”

Här är man ju. Antar jag. Rasifierad (ung)kvinna. Är inte ens 18år (betyder inte att jag har mindre upplevelser). Asiat. Biracial. Jag kommer från den så kallade ”dåliga delen” och ”bra delen” av Asian. Om man så ska se på hur folk generellt anser om mina föräldrars ursprung.

Jag uppfattar det som att berättelserna handlar om kvinnor från olika sociala sammanhang och ursprung, men att det är journalister (låt vara att det är vita, medelålders kvinnor som utgör journalisterna) som skriver om dem. Jag tror att det kan vara intressant läsning och dessa reportage blir förmodligen de enda jag läser i den tidningen i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *