Kategorier
feminism & genus

Kvinnohat i glammig förpackning

TV3 kommer med ännu ett hjärndött program om hälsa och träning och kvinnokroppar som ska ”komma i form” och i spetsen står fyra skitsnygga, välformade idealkvinnor. Nåja, det är väl ett uppsving från deras traditionella fett-hånar-program men jag fattar inte hur stort behov det kan finnas av detta uttjatade ämne. Vi behöver liksom inga fler program eller tidningar om att ”komma i form”. Det är kvinnohat gömt i en förpackning av välmenande och ”hälsa” men leder bara till självhat och ångest.

kickstart

Jag har mått dåligt sen jag var 12 pga sådana här upplägg. Gud vad jag konsumerade sån där skit under mina tonår. Fullkomligen slukade allt jag kunde komma över och läste spaltmeter om hur man blir ”hälsosam”, ”tar hand om sin kropp”, ”kommer i form”. Jag vet inte om jag någonsin kommer bli vän med min kropp, jag är 37 år och ser ingen ljusning iallafall.

Men tack då TV3. Känns fräscht. Nytänk liksom. Inte alls hjärndött.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnohat i glammig förpackning”

Du har så rätt LD, kvinnohat i en gömd förpackning. Hatade min kropp under tonåren, tyckte jag var fet fast jag vägde 47 kg och var 164 cm lång. Stod och drog i skinnet och hatade att jag vara så ”fet”. Någonstans förstod jag att jag inte var fet, men jag förstod också att jag inte skulle vara nöjd. Att jag skulle hata min kropp.

Jag slog av TV:n och gick och la mig. Tacksam över att ha två pojkar… Känns nog stort att bara försöka uppfostra dom till att respektera kvinnor. Att då ha en dotter att uppfostra till att respektera sig själv med ett helt samhälle emot sig – huuuu… Hade aldrig klarat den pressen :/

Anledningen till att de visar det är väl antagligen för att det ger höga tittarsiffror. TV3 skulle ju inte direkt göra dessa ”hjärndöda” program om det inte fanns massvis med personer som tycker det är underhållande att kolla på. Om man ska skylla på någon så är det väl vi tv-tittare isåfall som faktiskt sitter och kollar på det.

Det irriterar mig att hälsa jämt ska bli synonymt med hur man ser ut när det finns så himla många aspekter i det begreppet som hade behövt komma fram i ett eget tv-program. Så tråkigt och tillrättalagt, särskilt när, som somliga nämner ovan, damerna på bilden är rätt uppenbart utvalda för hur fräscha de redan ser ut från början. Det blir så uppenbart att kvinnor är ögongodis när man dessutom försöker tänka tanken om det istället handlat om ett KICKSTARTS-program med redan hyfsat biffiga män – eftersom det hade sett genomskinligt och fånigt ut och därav aldrig hänt.

Tröttnar de aldrig på sådan där skit. Vart man än vänder sig så möts man av ” ät denna dieten” , ”få platt mage av denna träningen”, viktväktarna hit och viktklubb dit. Bara gå in i vilken affär som helst så möts man av massvis med böcker om hur man ska träna och äta ”rätt”. Det vill säga äta så du blir så smal som möjligt. För det är ju alltid kroppar det fokuseras på och inte hälsa!

ja fy fan =( Vad ledsen man blir…
Effekten blir ju bara att man känner sig ännu mer misslyckad. Hur jävla lång tid har det inte tagit för dessa kvinnor att se ut sådär undrar man??
Tycker att TV3 i allmänhet sänder rätt mycket skit! T ex ensam mamma söker där stackars barn exponeras utan att kunna värja sig. Nä, fy för förnedringstv!

Titta inte så finns det inte… Det är ju ett bekvämt sätt att se på livet. Både kvinnor och män har stora förväntningar riktade mot sig idag om att ha snygga vältränade kroppar och ett hälsosamt leverne. Dessa förväntningar från samhället och mig själv försvinner inte bara för att jag låter bli att titta på ett TV-program. Det handlar inte om att inte gilla träning, det handlar om att vara trött på att hela tiden få höra hur man ska se ut och hur man ska leva. Information om och inspiration till hälsa är inte fel, men ofta förpackas informationen och inspirationen på ett osunt sätt som snarare ger människor ångestkänslor än att leda till ett hälsosammare liv.

Önskar så att det kunde komma ett sunt program om träning, mat och hälsa. Ett som handlade om hur man kunde göra träning roligt, inte om hur många kalorier det bränner eller hur snygg rumpa man får… Om hur man gör god mat som innehåller bra näringsämnen, inte om hur många kilon man går ned om man äter den i 3 veckor… Om inspiration till att hitta sina egna vägar till både fysisk och psykisk hälsa, inte om hets och färdiga metoder.
Jag tycker inte att det är fel att visa program som handlar om hälsa eftersom jag är väldigt intresserad av ämnet. Problemet är ju att de ofta inte förmedlar sitt budskap på ett sätt som inte är helt sunt och de försöker förmedla en bild av att det finns någon slags standardväg till att bli hälsosam, när verkligheten ser ut så att olika vägar passar olika människor. Dessutom förmedlas ju en bild av att ett ”hälsosamt” liv är det enda rätta, men jag tycker att det enda rätta livet är det liv som personen i fråga själv vill leva.

Jag har bara sett första avsnittet men detta är ett program riktat mot unga träningsintresserade tjejer. Ska det inte få finnas tv-program för dom?
Man skulle ju kunna se det som KUL att fyra unga, redan framgångsrika ambitiösa tjejer får ta plats i rutan (över huvud taget), och inom ett område där män vanligtvis dominerar (träning). Tjejer som alla har som mål att bli starkare och friskare, ingen tränar för att bli så smal som möjligt.
Bara för att det inte går hand i hand med din egen kroppsuppfattning eller intresserar dig, så är det inte automatiskt kvinnohat eller hjärndött?

Nä, ingen tränar för att bli så smal som möjligt, men fokus ligger fortfarande helt på utseende.
Första sekunden (helt seriöst) av introt ser man en skyhög klack och sedan två välmanikyrerade händer med flera gnistrande armband och ringar som greppar en vikt (och i bakgrunden ett par sandaletter som knappast verkar vara praktiska att idrotta i).
Sedan övergår introt till att filma tjejernas ansikten med lösögonfransar (!), massa rouge, ögonskugga, läppglans, mascara, foundation etc. (finns nog inte en enda sminkprodukt som de inte har använt på dem). Det känns ju kanske inte helt passande att vara superuppfixad när man tränar?
Och då har jag inte ens nämnt vilka käder de ha på sig (sedan när blev tajt kort urringad klänning praktiskt att träna i?)
En annan ganska sjuk grej är att sminket från introt inte försvinner, utan de är sminkade under alla pass också.
Och varför vill tjejerna träna? Utseendet, så klart. Sara vill träna sin rumpa och hon vill att den ska bli ”perfect, tight and lifted up” sedan fortsätter hon att prata om hur perfekt den då skulle se ut från olika vinklar.
I slutet av programmet nämner dessutom Petra att folk måste vara extrasnygga på hennes pass. Varför kan man ju undra, jo för att det finns en snygg manlig tränare som hon ska ragga på.
Hoppas att den här minianalysen räcker för att folk ska förstå att man inte kan avfärda programmet som något som endast förespråkar hälsa och styrka. Mitt första intryck är att det handlar mer om utseende än att bli stark.

Brainstreaming a Little… (no judging, släpper bara ut aktuella flöde av tankegångar)
Hur vanligt är det att startskottet för ätstörning in motion är ett genuint ”ska börja träna och äta nyttigt” hos personen?
Så var i alla fall läget för mig. Insåg efter bara en vecka att jag kunde playa Gud med min egen kropp. Utopin blev plötsligt en eventuell verklighet inom räckhåll.
Vill ej trigga igång någon skonad med vidare beskrivning hur det hela utveckade sig. På en vecka. Från att vara okej med sin kropp. Knappast nöjd eller pleased, men inte analyserat varje av dens skavanker/beautyparts. Det var som det var liksom, hångla ligga köpa kläder som man provat i affärens äckliga lysrörsrum med övervakning. Men vad som var – det var.
Men nu kunde man ju göra vad fan som helst. Vatten och regnskog i öknen.

Jo, just sådär gick det för mig också. Då var jag väl 14-15 år gammal och bestämde en sommar att nu ska jag börja träna och bli fit och få bort min mage och äta bättre. Det var startskottet för flera år av rent helvete, gick ner 20 kilo och kunde inte sluta. Just för att jag insåg att ”shit, jag kan göra vad fan jag vill med min kropp”.

Har inte sett programmet, så vet inte så mycket om det. Men bara för att en är smal behöver en ju inte vara i superform och hälsosam. En som väger 45kg och en som väger 90kg kan ju ha lika dålig hälsa? Den tyngre kan ju rentav vara i bättre form och kondition och må bättre både fysiskt och psykiskt? Dock ser de på bilden ut att vara i väldigt bra form, så detta påstående kanske är lika relevant som omvänd sexism eller rasism?

ja ja ja så jävla unkigt. kvinnohat. smala som streck. och ja bara det där sjuka ta hand om dig själv. bara kommers och skadar.
knulla och var glad skulle jag vilja säga. Träffa vänner. dansa. ät god mat.
njut av livet. det är kort nog för att ägnas åt något så jävla fånigt som självspäkning. För VEM? dessutom. Vem är det som ska bli nöjd? männen. knappast… du själv ja tror jag knappast. om man alltid tänker på vad man äter har träning som religion blir man sällan en kul typ.

Känner mig kluven när jag läser detta inlägg då jag även läst Ida´s inlägg om vilken respons hon fått via programmet och via någon intervju behövt stått till försvar ”varför hon upprätter håller felaktig bild av träning” Tycker det är tråkigt att man tar ner hennes prestation och karriär. Hon har gått väldigt långt inom sin träning och som personlig tränare. Samtidigt kan jag hålla med er – att jag tycker träning vinklas på ett sätt att de handlar om utseende och att det är de enda som får utrymme i tv. Jag hade uppskattat om man hade kunnat vinklat träningen som att ”bli stark i din kropp, orka mer i vardagen” istället för att ha så stort fokus på utseende och att man just vill ha ”finare rumpa” osv. Det känns inte heller trovärdigt att man under 12 dagar ska komma i sitt livsform… eller ja. på ett sätt stämmer det ju. men man blir inte vältränad direkt och kan lägga av med träningen.
Jag tittade inte på det för de var ett tråkigt upplägg av programmet, hur de filma och redigerade. men kvinnohat…?

Jag reagerade också på det programmet..tycker det finns tillräckligt med program med ett sådant upplägg som det är. Att ”bli snyggare” och attrahera snyggare killar, finns det inte mer än så?
Är inte kvinnan och kvinnans kropp mer än att behaga männen?

Hej bästa du! Läser alltid din blogg och är bara tvungen att skriva en sak: 37 år!!? Detta måste vara ett skämt ifrån din sida. Trodde på fullaste allvar att du är 27, 28 eller på väg att fylla 29 år som högst.
Men men.. du är bäst och det du gör funkar.
Ända sen jag började läsa din blogg så har jag sett på världen med helt andra ögon, bättre då såklart.
Det finns inget i min vardag som är ”ok” längre, tack vare dig. På ett positivt sätt alltså.
Jag och mina systrar sitter alltid och läser dina inlägg högt och håller med, och berättar skräckhistorier om män.
Allt det du skriver är sanning, och det är underbart.
Ha det bra. Kramar Sophie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *