Kategorier
feminism & genus

Jag gillar fitta

Men måste feminister vara så jähähävla vulgära hela tiden? Måste de säga kuk och fitta och knulla och måste de svära och ….

fitta

Personligen så gillar jag det FÖR att det låter just aggressivt och vulgärt. Lite in your face-provokativt. En smäll i fejjan på alla könsrollsvurmare och kvinnomystifierande bakåtsträvare. Kvinnor får ju inte vara aggressiva eller vulgära och fittan FÖRLÅT LILLA SMULAN/Kärleksgrottan/blomman ska gömmas undan och vara mystisk och ljuv.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag gillar fitta”

alltså sandra.. du som jag debatterade med i debatten om choklandbollens forna namn i en facebook-grupp. och så dyker du upp här. med ett kick ass jävla härligt inlägg och jag känner hur peppen rinner genom mig och jag blir glad och själen visslar.
<3456789

Ärligt talat, vad ska man annars kalla det? Det finns inget helt neutralt ord, som det gör för mäns könsorgan, för fittan har aldrig fått vara nneutral. Och innan någon börjar tjata om våtmark, nej titta kommer inte därifrån. Ordet lånades in från lågtyska där det redan betydde fitta och dessutom var ett skällsord.

”Fitta
Enligt Nationalencyclopedins ordbok är ordet fitta känt åtminstone sedan ca 1650. Ursprunget är omstritt, men det kan komma från ett ålderdomligt ord för ”något svällande”, besläktat med ”fet” men även med isländskans fita, ”fet vätska” eller bara ”fett”.[2] En annan tolkning är att det hör ihop med det fornsvenska fitja (jämför Fittja), ”våt ängsmark”, ”strandäng”, ”sumpmark”. En annan teori är att ordet härletts ur det fornskandinaviska ordet fuð i betydelsen ”spricka”.[3][källa behövs]
Ordet finns också med i den lista med ord som alla världens språkfamiljer har gemensamt, som har tagits fram av språkforskaren Merritt Ruhlen,[4] och skulle i så fall vara synnerligen ålderstiget och härstamma från vårt gemensamma urspråk, proto-värld. Detta är dock mycket omstritt.”
Jag kommer fortsätta tala om min fitta som en våt ängsmark och referera till kuken som en liten utväxt på trädstam.

OT http://www.aftonbladet.se/wendela/familj/article18873819.ab
Om fröknarna mår så dåligt. Hur mår då inte dom BARNEN? Dom som ska skötas av fysiskt och psykiskt sjuka pedagoger i en skrikig miljö med överdrivet mycket barn?
Det är ju inte bara ”Villkoren” på förskolor som måste ändras. Utan även möjligheter för föräldrar att vara hemma mer och längre perioder med sina barn. På så vis så blir ju grupperna mindre, om föräldrarna är hemma med längre sina barn.
Men faktum är att dom flesta föräldrarna inte VILL vara hemma med sina barn även om dom kan. Dom flesta föräldrarna hävdar dom inte kan ”stimulera” barnen hemma osv. Jag tillhör en av få som älskar att vara hemma med mina barn. Jag har varit hemma tills dom börjat skolan. Och nej vi har inte varit rika. Utan vi har haft en normal inkomst och sen har vi helt enkelt prioriterat bort onödiga prylar och grejer och resor för istället ge barnen en uppväxt hemma.
Vad tycker du?

Jamen seriöst! Det finns folk som faktiskt säger smulan! Gympaläraren jag hade i låg/mellanstadiet bah ”glöm inte att tvätta smulan när ni duschar, tjejer!”. Ääääk!

Var det som frågade född tidigare än 70? Min erfarenhet är att det går en tydlig skiljelinje mellan de födda innan 1970 och de som är födda efter (eller där i krokarna). Jag är lingvist och svenska könsord är mitt hobbyprojekt.
I det här inlägget spenderar jag en del av tiden med att hylla ordet ’fitta’ och argumenterar varför det i min personliga åsikt är bättre att sluta använda ’fitta’ som ett vulgärt ord och ta det tillbaka istället. (sedan spenderar jag halva inlägget med att hylla ordet ’snippa’ som Är helt fantastiskt).
http://ordochord.wordpress.com/2013/09/01/om-fittan-och-snippan-och-vikten-av-att-ha-bra-ord-pa-sig-sjalv/
Om några av er av LD:s läsare vill kommentera på det inlägget med ert födelseår, vilken ort ni kommer ifrån och vad ni använt/använder för ord blir jag SJÄLAGLAD. Jag samlar info inför en enkät som förhoppningsvis blir en artikel i framtiden.
FÖR FITTAN! LEVE FITTAN!
🙂

Själv föredrar jag fitta framför snippa, kanske just för att det låter mer vulgärt. Mer köttigt, liksom, mer som en kroppsdel som kan bli kladdig och blodig och så. Snippa tycker jag känns alldeles för gulligt, fast det tycker jag å andra sidan om ordet snopp också.

Åh vad jag kan bli galen på vuxna kvinnor som kallar sitt könsorgan för muff, mus eller whatever. Det känns så satans löjligt, kalla det vad det är liksom och inga omskrivningar. Fitta.
Däremot hatar jag när folk (både män och kvinnor) använder fitta som svärord. Det känns nedvärderande om kvinnors könsorgan.

Jag säger nog dosa, fitta eller mus tror jag när jag pratar om min egen. Snippa när jag pratar om lillas. Vi sa murra när jag var liten men ”mellan benen” användes även flitigt.
Tycker dock fitta är ett hårt ord, använder inte kuk heller i dagligt tal.
Jag avskyr ordet ”framstjärten” och tycker det är löjligt att t.o.m inom vården så ska det hyschas med vad det kallas. Jag fick alvedon på bb efter förlossningen för att jag ”hade ont i stjärten”. Försökte påpeka att det inte var där jag hade ont men det ignorerades.
Född -81 för övrigt om det har betydelse.

På ett sätt tycker jag att det är superbra att ta tillbaka ordet. Så ofta som det används nedsättande ”hörru din jävla fitta” typ. Samtidigt är jag rätt obekvm med det och använder det inte, men som nån ovan sa så säger jag inte kuk heller. Jag säger snippa, visst det är ett ord som skapats ur snopp en jag tycker inte det spelar så stor roll. Min unge vet t.ex. inte det… =)

Får nog erkänna att jag inte använder det själv i dagligt tal. Associerar det för mycket som negativt skällsord – men har i alla fall slutat att reagera över att det används av andra, så som ni gör här. Så snart kanske… känns som en process.
Annars säger vi snippa och snopp hemma – mina döttrar ska ha ett ordentligt ord på sitt kön, är så trött på muff, kissen, framstjärten, snäckan och alla tokigheter en själv fått höra.

Jag hade jättesvårt för att säga könsord förut, trots att jag svor som en borstbindare, men könsord sa jag aldrig. Det kändes fel och lite för smutsigt.
Men nu tycker jag inte det är så farligt. Det handlar väl om hur mycket betydelse man lägger vid orden, för egentligen är de bara ord. Ibland kraftuttryck och ibland namnet på ett kön. Det är inte mer än så egentligen. Nu kan jag säga både fitta och kuk, utan att det egentligen betyder något. Varken positivt eller negativt. Det har blivit neutralt nu och beror på HUR jag säger det.

Som flera ovan så gillar jag inte heller ordet fitta och jag använder inte heller ord som kuk, pitt mm. Tycker det är för hårt och förfulande av något som borde vara bra och fint. Samma så använder jag inte ord som fejset utan ansiktet etc. Våra kroppar är fantastiska och borde inte reduceras till något mindre än just det, fantastiskt. Alla kroppsdelar.
Men sedan så gillar jag inte svärord mm heller och blir irriterad på mig själv när jag hamnar i perioder där jag svär mycket. Svärord ska användas när det behövs och inte på slentrian enligt mig. Jag tycker om vackert språk (så klart tycker andra att svärord kan vara vackra). Jag tycker världen är ful som den är är och vill på de flesta möjliga vis göra den vackrare (ja det är subjektivt).

Jag säger fitta. Det är både tydligt och vardagligt. Ingen risk för förväxlingar med andra ting (mus/mussla t ex). Kort och lätt att säga. Det är inget fult i det – skulle aldrig använda det som skällsord, för det vore ju meningslöst. Vagina är ordet för själva slidan, gången. Vulva är ordet för de yttre könsdelarna (blygdläppar, klitoris etc). Alltså blir det konstigt om man använder någon av dessa ord som samlingsnamn på hela könet.
Fitta är bra. Snippa är bra det också. Men låt mig slippa eufemismer så som framstjärt, snäcka, etc!

Fast vi har olika ord på penis och pung. Borde inte kvinnor då ha lika många ord för att kunna vara specifik var vi pratar om så som vagina och vulva. Varför reducera det till ett samlings ord och bli ospecifik, lite hemlig nästan?

Jag tycker inte ordet fitta har någon
provokativ eller negativ klang alls (är född 1990). För mig är det enda ordet som funkar, innan jag började använda ordet fitta hade jag inget ord alls för den kroppsdelen – vilket däremot är minst sagt provocerande.
På sexualundervisningen fick man dock lära sig att ordet fitta var något fult som man inte fick använda. Men med tanke på hur mycket bullshit man fick lära sig i skolan är det knappast så förvånande.
Blir ganska störd på folk som använder fitta som svärord dock.

Jag har tyckt att det varit lite motsägelsefullt i feministisk kamp att använda ett ord som andra – män – använder emot oss för att nedvärdera. Samtidigt inser jag att det inte finns något annat med samma uppståndelsekraft som alla känner till. Och det är väl lättare att återta det än att lansera ytterligare ett förstås..

Neej jag vill absolut inte använda det ordet. På sätt och vis är det väl bra att ni försöker ta tillbaka det men för mig låter det alldeles för vulgärt och fult och ingenting som jag förknippar något så härligt med. Jag har en lösning! Vi hittar på några ljuva, mystiska och sockersöta namn på det manliga könsorganet, så kan killarna släppa sina töntiga komplex och farliga förväntningar om att vara så himla ”aggressiva” och aktiva i sängen också. Mer vackert språk åt folket!

ofta får jag en känsla av motsatsen också- att kvinnor inte får nämna sitt kön som slidan, muffen, hallongrottan. jag får det i allafall. Som att jag bidrar till att ”gömma undan den mystiska framstjärten” när jag säger ”muffen”.
men i sak håller jag med, det fanns inget riktigt ord för mitt kön förrän jag var vuxen. jag vet att jag inte är ensam om att uppleva just det.
Om man känner att fitta är ett starkt och bra ord som man gillar så kör man på det och det ska ingen jävel ha åsikter om, heller!! Men jag säger muffen. 🙂

Ang. använda fitta som svärord. Hade en scoutledare för ett par år sedan som hade som regel att skulle en använda könsord som just svärord så skulle man använda sitt ”eget” kön.
När jag fick rycka in som vikarie i skolan använde jag också den regeln (eftersom jag insåg att det var lättare att begränsa än förbjuda helt), till en början. Nu vet jag inte. Så hjälp. Varför skaver det?

När jag svär med könsord är det politiskt och religöst obundet, och av-könat.
Det är bara ett ord. Fitta. Fan. Helvetes. och min alldeles special som inte har några bokstäver.
Sån är jag. Men det kanske stör andra som inte ser det så. som tur är, är jag ingen sällskapsmänniska.

Eftersom en del använder ordet i negativ bemärkelse (när de t.ex. vill trycka ner en kille, för uppenbarligen finns inget värre än att bli kallad tjej och bög *suck*), så tycker jag det är toppen om en del börjar ta tillbaka det och använder det som ett positivt och starkt ord.

Jag är ett stort fan av ordet fitta. Men det jag tänker när jag läst kommentarerna här och i andra liknande diskussioner är att många verkar känna att de måste begränsa sig. Antingen är man arg och vulgär och säger fitta eller så är man pryd och bakåtsträvande och säger musselinussnuttan (ja det är det väl ingen som säger, men ni fattar vad jag menar). Jag personligen anser att man får använda precis vilka ord man vill på sina egna kroppsdelar och att man får använda så många eller så få man vill.
Jag säger fitta om mitt könsorgan för det mesta men jag gillar även andra ord som mus, mutta, murra, murva, underliv(hos läkaren), snippa (om barns kön mest) osv. Och jag tycker att om man känner sig bekvämast med framstjärten och smulan ska man få säga det utan att bli tittad ner på och ifrågasatt. Precis som jag anser att man har rätt att säga fitta och att man inte ska behöva begränsa sig med hur man använder det ordet heller, inom någon slags rimliga gränser för det är inget neutralt ord och låter illa i mångas öron.
Jag säger t ex inte fitta till barn och äldre människor, men här hemma använder jag det precis som det behagar mig. Jag använder det som en svordom om jag vill och jag säger det i neutrala sammanhang om jag vill och jag sjunger små glada truddelutter där jag bytt ut somliga ord mot ordet fitta. Jag blir helt spänd i axlarna när folk ska försöka bestämma eller skamma mig till att inte säga fittajävel när datorn krånglar t ex (trots att de aldrig hör det eftersom jag bara gör det hemma där det bara är jag och maken). Det är KRAFT i fitta! Försök inte ens ta det ifrån mig, tänker jag.
Däremot kallar jag inte andra människor för fitta och jag föraktar verkligen män som kallar andra för det för att förnedra dem. Det är så lågt och kvinnoföraktande. De kan använda namnen på sitt eget kön om de nu måste förolämpa någon med könsord tänker jag.

Jag är uppvuxen med att män har tusen namn på kuken. Balle, snopp, penis, kuk, åderpåle, Petter-Niklas osv. De säger när de ska kissa att de ska ”rasta kobran”, ”skvätta med den enögda ormen”, de ska olla saker med mera. Alltid har det varit öppet och uttalat.
Jag har anammat detta. Jag kallar mitt kön för fitta, muff, vulva, vagina, punani, vajayjay och dylikt. Mäns kön kallar jag för kuk eller penis. När jag talar allmänt om kön säger jag underliv.
Tycker personligen inte om namn som framstjärt, springa och blomma/snäcka.
Min fitta är ingen stjärt eller söt liten grej.
Det viktiga för mig är att få tala fritt och öppet om mitt kön. Inte bli hyssjad eller höra att jag är vulgär. Vilket skett alldeles för ofta.
Jag har en sjukt bra relation med min fitta. Jag vet hur hon mår och vad hon gillar. Hur jag ska tyda signalerna. Jag är stolt över att jag kan njuta och vet hur hon ser ut. Jag skäms inte över doft, smak eller utseende och har gärna min partners mun där då jag älskar oralsex.
Jag önskar att alla vågade stå upp för sin fitta, vågade prata om den, vågade njuta och visa upp den. Det är namn på den, som inte är vulgära utan stärkande. Vi ska inte skämmas eller behöva vara tysta!
Våra kön är häftiga som kan användas till njutning, skapa och föda barn.
Mer fitt-power åt folket!

Den där aspekten – ju fler namn desto bättre – gillar jag. Jag var och drack vin med ett gäng grannar i blandade åldrar för ett tag sen. En av männen gick efter ett tag för att ”vattna draken” och när en av kvinnorna sedan refererade till ”att vaxa fiffin” så kändes det helt likvärdigt i ”laddning”. Jag tänker att det är som med röv, rumpa, ända, bak, stjärt, häck eller vad man nu väljer att säga – det beror på sammanhanget. Jag har tillbringat en hel del tid på gynekologiska mottagningar och kvinnokliniker och där känns ordet fitta helt fel för mig (dessutom opraktiskt, ofta behöver man vara mer detaljerad än så – och annars föredrar jag ”underlivet”, som täcker in det mesta). Jag skulle väl inte heller säga att jag har ont i röven om jag ringde och beställde en läkartid, eller att min karl har kukbesvär.

Av nån anledning använder vi Snipp och Snopp om könen hemma hos oss. Fitta känns lite för vulgärt, men hela blomma-tramset vägrar jag lära barnen. Vilket trams.

Det beror på sammanhang. Om jag pratar om det i feministiska sammanhang är det ett underbart ord! Men vad ska jag säga om jag går till gynekologen, då vill jag inte använda det ordet? Och inte känns det väl helt bra att kalla ett barns underliv för fitta heller…
Jag hatar i princip alla ”finare” ord för fitta. Att säga vagina eller slida blir ju fel eftersom det bara är en delar av fittan. Alla andra ord är antingen barnsliga, äckliga eller bara skitfula. Jag hatar alla ord som musslan, musen, blomman, hallonbusken, kissen, snäckan eftersom det bara känns fånigt, varför måste fittan vara ett djur eller en växt? Orden mutta, snippa, brumma, murra är bara fula. Att säga ”kvinnliga könsdelar” är jag starkt motståndare till eftersom jag inte vill att man ska tänka fitta=kvinna. Män kan ha fitta och man måste inte ha fitta för att vara kvinna.
Jag säger nog oftast ”underliv” om jag måste uttrycka mig lite finare. Eller ”där nere”. Det är inget jag gillar men jag kommer inte på något bättre.

Ända sedan Per Oscarssons sexualundervisning i Hylands Hörna har jag haft oerhört svårt för alla försök till förklaringar och termer som berör … ja – ni ser!!! Kan ju för fan inte ens skriva om det…
Jag hatar verkligen alla eufemismer, men var och en blir ju salig på sin egen tro. Jag fegar ur och säger saker som ”där nere”, väl medveten om att det är hjärnspöken och trams. Jag använder ordet fitta som svärord – inte om personer men som kraftuttryck när något går fel. Borde låta bli, men det funkar ju så bra. Bra svärord måste börja med ett fräsande ljud…
Tycker inte om när man använder ordet fitta som nedsättande ord om en person. Jag är en stark förespråkare av ordet pucko. Täcker liksom in det jag oftast tänker, t ex när någon gör en jävligt farlig, onödig omkörning eller ligger i omotiverat låg fart i vänsterfil.

Jag förstår inte vad som känns så obehagligt med ordet fitta? Jag använder det när jag talar med min läkare och gynekolog, det är det den heter för mig liksom. Mellan killen och mig blir det alltid kuken och fittan. Snippa och snopp känns lite fel för vuxna och penis och vagina för formellt. Fittan och kuken kanske är lite avslappnade versioner, sådär som morsan och farsan är istället för mor och far.
TLDR: Chilla, fitta är ett bra ord.

Jag brukar inte använda ordet fitta, men jag gillar det mer och mer. Det är nog bara en tidsfråga innan det faller sig naturligt i min vokabulär. 🙂 När jag var liten kallade vi det för smulla. Nu när vi pratar med barnen är det snippa som gäller.

Jag använder ordet fitta när jag är med min partner, snackar med vänner och i arbetet. Jag arbetar med sexualupplysning och använder ordet fitta dagligen.
Och jag vet att det kan upplevas starkt eller jobbigt att höra? Men det är ett vettigt och starkt ord som inkluderar alla delar. Jag blir ledsen och illa berörd när jag möter/läser om kvinnor som säger ”där nere”, fiffin, snuttan, musen osv. När en använder snuttifierade benämningar på sitt kön. För jag kopplar samman det med skam/skuld/obehag för den egna kroppen. Och att det är ett område en inte har tillgång till.
När jag träffar kids från 14 år och uppåt förklarar jag de fornnordiska benämningarna: fitta: våt/fuktig ängsmark, kuk:liten utväxt på träd. Det blir fnissigt, men alla fattar grejen med varför det heter som det heter. Och vi diskuterar alltid könsord som skällsord, att en lika gärna kan säga ”din jävla armbåge”, men att det av någon anledning kittlar lite mer av att säga fitta.
– för att trycka ner, såra, skada eller förlöjliga. Och jag blir lika förbannad varje gång jag hör sånt. Fan, kamma till er!
Fitta är ett vettigt, inkluderande och bra ord. Och jag längtar till den dagen ordet finns på pränt i kidsens biologiböcker <3

Alltid lika aktuellt ämne 🙂 Jag säger vagina och slida om just den delen av det kvinnliga könet. För hela könet kan jag använda ordet fitta, men inte i alla sammanhang. Jag använder gärna ordet sköte ! Vet att det är gammalt men för mig är det ett ord som inte bara benämner en del av könet utan hela, det används inte nedsättande och det passar på alla åldrar och är helt rumsrent och alltid ok att använda. Fram för Skötet som alternativ <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *