Kategorier
feminism & genus

Nu ska vi diskutera surdegsbakande män på södermalm som inte kan ligga med sina brudar

Såg ni Jenny Strömstedt igår? Alltså…..

Jag vet inte ens vad jag ska börja, men vet ni … för en gång skull så tyckte jag att Paolo Roberto var nåt på spåren. Han är sorgligt analyslös när det gäller mansnormer och machoideal och dess effekter på män och samhället. Under programmet så betedde han sig dessutom hotfullt och aggressivt, avbröt och körde härskartekniker …. men han satte faktiskt fingret på något otroligt viktigt: Klass.  ”Nu ska vi diskutera surdegsbakande män på södermalm som inte kan ligga med sina brudar. Trist för er men….” 

Roberto-medelklassen-tv4-stromstedt-2

Det är en enorm fokus på män i medelklassen vars största problem typ är att tjejerna på krogen nobbar dem men problemet går ju bortom södermalm liksom. Hög arbetslöshet, depressioner, desperation, missbruk, utsatthet, dåliga skolresultat … listan är ju enormt lång på de problem som män drabbas av och som ofta har sin botten i krävande mansnormer.

Och dessa mansnormer blir ofta mer påtagliga ju lägre status och lägre klass männen tillhör. Dessa mansnormer har större konsekvenser ju lägre ner på samhällsstegen man kommer. En man med resurser har ”råd” att avvika från machoideal eftersom att han redan etablerat en stadig plats i hierarkin. Ja, enkelt förklarat såklart men det är viktiga frågor som måste tas på allvar och som måste diskuteras utifrån ett normkritiskt- men kanske främst ett klassperspektiv.

Hela raw man-spektaklet orkar jag knappt kommentera. Männen skulle alltså stå och titta på varandra utan att låta sig distraheras av sexiga kvinnor. Vaaa?!! Kändes som jag hamnat i nåt 80-talsprogram typ tutti frutti eller vad det nu hette. Nä. De borde skämmas men istället är det vi som tittar som gör det. Herre….gud.

Raw-man-stromstedt-tv4

Vad händer här?!

Bilder lånade av Veronica Eneskjöld på Politism.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nu ska vi diskutera surdegsbakande män på södermalm som inte kan ligga med sina brudar”

Men alltså hur beter sig Paolo Roberto?? Skämdes rejält när han satt och skulle ”förklara” allt för dom andra som inte ”vet nånting”. Hade jag varit Jenny Strömstedt hade jag kastat ut honom från mitt program.

Själva formuleringen riskerar att bli till en del av problemet. ’En man med resurser har ”råd” att avvika från machoideal eftersom att han redan etablerat en stadig plats i hierarkin,’ skriver du och verkar utgår från att det bara finns en typ av manlighet. Och det är den som är den negativa. Men i praktiken finns det flera ideal som konkurrerar. Carl Bildt är ett typexempel på någon som förkroppsligar en extremt tydlig form av välbeställd överklassmanlighet. Genom att på ett ensidigt sätt lyfta fram en arbetarklassmanlighet som den negativa stereotypen så osynliggör vi vilka som verkligen skor sig på andra genom sin manlighet.
Det kanske finns en poäng i att betona det självskadliga i manligheten och särskilt då när det gäller de som inte får feta löner på köpet. Men det borde finnas lika mycket poäng i att diskutera normbrytare inom arbetarklassen. För att inte tala om hur föreställningen om den här negativa manligheten (utan verklig analys av annan manlighet) ofta påverkar feministiska rum. Gränsen mellan manligt, dåligt och arbetarklass kan bli väldigt tunn vilket resulterar i en medelklassnorm i de feministiska rum där medelklasskvinnor dominerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *