Kategorier
feminism & genus

Hur lär vi barn att värja sig mot sexism och normer när inte ens vi klarar av det?

Att det här med socialisering ska vara så svårt för många att förstå. Som om människan och framförallt barn är isolerade öar som inte påverkas av nåt. ”Ge dem bara en bra självkänsla så blir det bra! Då bryr de sig inte när klasskompisarna säger bu eller bä!” pMen hur jävla naiv är man om man faktiskt på riktigt tror att det funkar så lätt?

Om vi vuxna inte klarar av att strunta i vad andra tycker eller i budskapen som körs ner i våra halsar dagligen, hur ska ett liten barn klara av det? Givetvis ska man uppfostra dem med stark självkänsla så risken att de tar åt sig minskar samt ge dem verktyg att hantera sin omgivning med, men att människan går igenom livet opåverkad av andra är en utopisk lögn.

Har ni hört talas om klickerträning för hundar? Om inte – googla det! Tänk sen på att barn är hundra gånger mer sofistikerade än hundar så förstår ni kanske just hur mycket barn påverkas av de minsta detaljer. Hur de formas efter samhällets krav, föreställningar och regler.

För hur värjer man sig mot det där subtila som man inte kan ta på? Hur lär vi barn att vara kritisk mot blickar, rösttonlägen, ansiktsminer, kroppsspråk, NORMER? Ett barn i färgglada kläder får fler leenden än andra barn. Ett barn i fina kläder får fler komplimanger. Hur lär vi barn att vara kritiska mot det de ser och upplever? Hur förklarar vi för dem att de förföriska kvinnorna på TV bara försöker sälja saker? Och hur påverkar det? Hur kan barnen ”strunta” i det? Hur kan man ”strunta i” det som är subtilt och omedvetet och det man inte uppfattar med blotta ögat?

kvinnolobbyn

bild tagen från Kvinnolobbyns hemsida.

Fanny Åström är kritisk till Kvinnolobbyns senaste kampanj för att synliggöra sexismen i vardagen men jag håller ej med henne. Jag håller med henne om att sexism i reklamen egentligen är ett ganska billigt knep att ta till när man vill lyfta sig själv som feminist. Det är inte modigt eller radikalt att kritisera sexistisk reklam för få kommer tycka att man är dum i huvudet. MEN jag upplever personligen att problemet konstant osynliggörs och förminskas. Man rycker lite på axlarna typ ”jaja men det är väl inte så farligt, det är väl bara att låta bli att titta då om det stör”.

Det verkar som att en ganska stor majoritet inte lägger ihop två och två när det kommer till rådande kvinnosyn i samhället och hur kvinnor porträtteras i media. Man tror inte att kvinnors självbild påverkas och man tror inte att kvinnosynen i samhället försämras av att kvinnor exponeras. Man förnekar det totalt. Man tänker inte heller på hur män tvingas att se kvinnor som objekt, hur man tvingar män att tänka på sex fler gånger om dagen än de skulle göra om de inte var omringade av nakna kvinnor, man funderar sällan på hur pojkars kvinnosyn formas. Och så vidare. 

Det är ju liksom en epidemi från alla håll: En epidemi av sexism men också en epidemi av total förnekelse och ignorans. Jag tror tvärtom att kampanjen behövs. Feminism för dummies för att de flesta är dummies, mig själv inkluderad. Vi ser inte skiten när den stirrar oss i ögonen och detta tror jag fungerar som en stor ögonöppnare för många.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur lär vi barn att värja sig mot sexism och normer när inte ens vi klarar av det?”

Jag både håller med dig och Fanny på lite olika sätt. Jag tycker tex inte att det man gör som feminist måste vara modigt eller radikalt för att vara relevant. Det finns många frågor som de flesta skulle skriva under på och inte är särskilt radikala, men som ändå förtjänar uppmärksamhet i media. Och den här frågan, att kvinnor ständigt är bombarderade med de här bilderna, måste stanna hemma med typ adblock på webläsaren för att slippa undan, den känns inte direkt onödig/överspelad 2014. Den kan vara aktuell utan att vara radikal. Och som du skriver att många rycker på axlarna åt frågan det gör den ännu mer relevant. Sen håller jag med Fanny om att det känns som ett slöseri med kampanjpengar. Man kanske istället skulle organisera feministiska fotsoldater att attackera reklamen, spreja och riva ner. Som på nittiotalet 😉
Och sen det här med att man ska fota bilderna och sprida dem. Skitdumt.

Det är därför denna blogg äger, hatten av. Varför inte gå ut med att sex är människans viktigaste drivkraft som kan säljas, paketeras, utnyttjas och marknadsföras subtilt varje minut året runt.
Som mat typ..
Sex mat makt
Du är riktigt jädra helvass i dina analyser xxxxx

Jätte bra att du tog upp detta! Vi hade samma diskussion igårkväll här hemma. Sambon och jag hade en tv kväll. Varje film och dessutom reklamen så klart var grovt sexistisk. En komedi film måste prompt vissa en äkta man och en blivande far gårnaturlugtvis på streap tease. De får rumpor och stora tuttar i ansiktet. Kvinnorna unga med sk perfekta kroppar reduceras till bara rumpor och bröst för männens njutning. Männen själva är ej vackra och en är överviktig. Så följer hela vår film kväll. Och jag ställer mig frågan hur ska jag skydda min dotter från denna bild av kvinnor som det inte går att komma undan? Hon kommer att pådyvlas att kvinnor ska vara vackra slanka unga gärna med stira fasta bröst. Hon kommer pådyvlas att kvinnor är till för mäns njutning. Hon kommer pådyvlas att männen har huvudrollerna och är de som är aktiva och har makt i varje film och i nästan varje sammanhang i livet. Hon kommer inte kunna ta en promenad utan överallt se reklam med UNGA kvinnor som visas upp i sexuellt syfte för att attrahera män. Hon kommer leva i en värld där hennes medsystrar gifts bort könsstympas hålla fågna och inte får göra sin röst hörd. En värld av dubbelmoral där män vill täcka ”sina” kvinnor men roa sig/glo på kvinnor/flickor de anser vara horor. Hon kommer växa upp i ett samhälle som bejakar och uppmuntrar män sexualitet medan kvinnan antingen är hora eller madonna och där kvinnokroppen är starkt sexualiserad alltid överallt. Varför ska jag som kvinna tycka det är kul att se film m nakna kvinnobröst?Min sambo tycker jag är fånig men de få gånger män exponeras tycker han att det är fel och inget att se..Vi kvinnor förväntas acceptera allt och vi ska tycka det är kul att glo på porr streap tease och nakna kvinnokroppar överhuvudtaget men vi ska naturligtvis inte klä oss för ”utmanande” själva…vilken jäkla dubbelmoral. Jag vet väninnor vars män sitter och kollar på naket blir kåta och sen vill ligga med sina kvinnor som inte kan förstå varför deras fruar inte har lust att låta sin män använda hennes vagina för att mer el mindre runka av sig. Jag vet inte hur jag ska skydda min dotter när jag själv mår dåligt då och då över omöjliga ideal och av förtryck.

Ja, för det här beskrivs ju bara som gulligt:
http://www.expressen.se/halsoliv/kolla-in-den-har-smattingens-forsok-att-kamma-hem-sin-forsta-kyss/
”De här sköna småttingarnas dans runt het gröt kan vara bland de gulligaste försöken till kyssattack på länge.
Och cred till Ezio som inte ger upp.”
Det är alltså ’gulligt’ att ett barn som tydligt visar att hen inte vill ha den sorten fysisk kontakt blir förföljd och till slut omkullputtad.
Alltså min kritik riktar sig inte till det barn som tydligen heter Ezio, hen har väl ett helt vanligt barnbeteende (som den vuxne borde ingripa i istället för att filma – idiot!) – utan det fruktansvärt läskiga i att detta beskrivs som ’gulligt’ och ’cred till E som inte ger upp’ och vilka signaler det sänder ut. När slutar det att vara ’gulligt’? Vid sju år, femton, 45? Vid påtvingad kyss, tafsningar, våldtäkt – eller misshandel då om närmandena misslyckas..?
Som LD säger – hur kan vi tro att barnens värld, och skolans, skulle vara förskonad från detta synsätt som genomsyrar alltalltALLT hela tiden!?

Mycket intressanta tankar här LD. Pavlov gjorde även liknande experiment med barn faktiskt. Jag tycker att det är bra att vi uppmärksammar det som påverkar oss undermedvetet men tänk på att det gäller även för andra saker än det sexistiska. Mitt råd, var alltid kritisk till allt och våga ifrågasätta. Varför är saker och ting som det är? Finns det dolda syften? Jag menar inte att man ska bli helt paranoid men saker är sällan vad de utger sig för att vara. Vad det är får ni själva var och en komma fram till.

okej, men vad menar du med ”hur man tvingar män att tänka på sex fler gånger om dagen än de skulle göra om de inte var omringade av nakna kvinnor”? det är väl inte bara män som tänker/tänder på kvinnor? fattar inte. dessutom är det väl liksom inte synd om dem?

Hej. Vet du om att du gör min dag? Vet du om att du är mitt ljus i oktobermörkret? Vet du om att jag önskar att alla – precis alla – läste dig och tog sig tid att reflektera kring dina ämnen? Med tre döttrar möter jag varje dag människor som kommenterar deras utseenden, kläder och färgval – och som tror sig veta vilka de är och vad de gillar baserat på deras kön. För helvete, hur ska jag kunna skydda dem och hjälpa dem att bli självständiga, starka individer med självförtroende som älskar sig själva oavsett hur de ser ut när hela jävla samhället instruerar dem att vara osäkra, missnöjda, fetträdda och ”sugna på förändring”? Får panik! Kvinnolobbyns kampanj är svinbra ju, jag är precis som du övertygad om att den normaliserade sexualiseringen i det offentliga rummet måste kritiseras högre. You go girl, du är briljant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *