Kategorier
feminism & genus

Varför får feminister inte vara snygga och sminkade?

Tina Misaghi skriver ”Jag är snygg och sminkad, varför duger jag inte som feminist?”.

tina misaghi

Jag förstår vad hon menar men upplever ändå att hon bygger upp en halmgubbe som egentligen bara existerar i små och stängda rum. Jag får kommentarer då och då från småaktiga människor som gärna vill peka ut mig som hycklare eller på annat sätt sätta åt mig typ ”haha din man försörjer dig, du är minsann ingen riktig feminist” eller ”jaha men du färgar håret, det betyder ju att du minsann bryr dig, var inte du emot utseendefixering va va va?”

Men jag känner lite att det inte är representerande för feminismen att man träffat en feminist nån gång på en fest som tittade fördömande på ens målade läppar och rakade ben. Jag ser det mer som dumma människor som vill trycka ner, och de finns ju i alla läger. Men det är inte feminism.

Jag har iallafall svarat på Tinas krönika. Jag håller med henne om att alla former av krav på kvinnors yttren är problematiska men jag håller inte riktigt med henne om att detta är ett genomgående feministiskt problem.

Här kan ni läsa: Rakad eller orakad, det ska alltid vara ditt val. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför får feminister inte vara snygga och sminkade?”

Ok intressant. Dock håller jag med Tina för det är också så som jag ser den feministiska rörelsen. Det är ju bl.a. därför F! och många andra feministiska partier vill tvångsuppdela föräldraförsäkringen. Det är liksom inte ok att vara ”hemmafru” längre i dagens Sverige. Nu kanske inte detta är exakt det som det syftades på här men det är ju i stort sett samma sak.
Sen undrar jag.. Om det är ok att feminister ska få ett frikort för att t.ex. lyssna på sexistisk musik och kanske visa support till detta genom att köpa skivor, gå på konsert m.m. varför är det då inte ok att övriga tittar på sexistisk reklam osv. Dåligt exempel men hoppas du förstår hur jag menar?
Kan man vara feminist och själv medverka i en grovt sexistisk musikvideo t.ex.? Vad är ok och vad är inte? Är allt ok och kan alla kalla sig för feminister?

Jag har själv fått en kommentar här på din blogg om att jag ”nog skulle må bättre” om jag inte rakade mig. Jag förstår inte hur det är mer rätt än att kräva att alla kvinnor ska raka sig? Man försöker ju tvinga på någon nånting, precis som det man säger sig vara emot.
Jag förstår grejen med att låta bli att raka sig och jag är inte den som rakar mig konstant (låter bli vintertid faktiskt) men det är väl ändå upp till mig att bestämma över min kropp, oavsett vad jag gör med den?
Men puckon finns i alla läger så att säga. Att skuldbelägga andra för deras val av utseende är fel. Oavsett om man bantar eller inte. Oavsett om man sminkar sig eller inte. Vi är väl för kvinnors rätt att själva välja? Då bör man ju inte säga åt folk vad de ska göra, oavsett om man är feminist eller inte.

Nåt som verkligen inte är feministiskt är att skriva texter som den som Tina skrev. Alltså en text som kritiserar andra feminister och plockar billiga poäng hos antifeminister.

Det är ju att bekräfta en fördom som redan är väldigt stark att det finns en massa ”feminismpoliser” som dikterar vad andra ska göra hela tiden.En stor glädje när man är ute i demonstrationer och på fester 8 mars är just att se tusen blommor blomma , den oerhörda variation av ålder, klädstilar, frisyrer, kroppsformer bland kvinnor (och män) som ändå är överens om det viktigaste-att alla ska ha sam möjligheter och rättigheter. Resten är förhandlingsbart och upp till individen. 🙂

Håller med! Som utseendemässigt väldigt femme cis kvinna OCH radikalfeminist har jag faktiskt aldrig upplevt mig dåligt bemött av andra feminister, hur orakade de än är själva 😉 . Aldrig kännt att jag är en dålig feminist pga hur jag väljer att presentera mitt yttre. Däremot har jag hamnat i diskussioner med antifeminister om att jag inte kan vara feminist för att jag är sminkad och rakad…

Jag tycker inte det är särskilt provocerande men rätt förvånande att du säger du är försörjd av din man. Trodde nog ditt skrivande var din inkomst. Lika förvånande är att du ofta skriver om barnuppfostran/barnissues i jagform.
Jag finner det också mer intressant än upprörande att du är hemmafru och så intresserad av feministiska frågor.
Min egen praktisk-feministiska grund vilar bl.a i att jag inte är beroende av någon annan rent ekonomiskt för att klara min vardag. Jag ska ha en inkomst god nog för att k u n n a skilja mig helt enkelt. Detta har vi varit noga med att föra vidare till våra barn. Samt vikten av att pitcha in till familjeförsörjningen. Att dela på ansvaret , vilket självklart inte betyder att allt behöver delas jämt av. För mig betyder att vara försörjd att stå i en beroendeställning som i sig då leder till en ojämlikhet. Om jag lägger ansvaret på min och mina barns försörjning hos nån annan så känner jag personligen att mitt faktiska ”värde” blir mindre i familjeenheten vilket leder till en obalans. Det blir svårt för mig att debattera jämlikhet. Nu pratar jag ju naturligtvis om när det är den gängse familjesituationen inte om tillfälliga perioder eller om det finns funktionshinder mm såklart.
Hur tänker du kring detta?

Det finns olika inriktningar inom feminismen och olika grupperingar. I slutändan är även alla feminister bara människor så det är klart att det förekommer olika åsikter. Hur etiketterar du dig Lady Dahmer som feminist? Skulle nästan vara lite kul att se vilka olika feminister som finns här 🙂

Tror nog det är många som inte gärna har några speciella etiketter öht förutom Kanske just ”feminist” och det vet vi ju vad det i grunden innebär, resten är individuellt och förhandlingsbart om man är intresserad att av att definiera vad man står närmare i olika sammanhang.För mig duger bra med ”bara ” feminist och det känns inte som om det finns något formulär som låter mig mig komma ut med någon väldigt specifik term eller definition . Resten tar man liksom en fråga eller en ståndpunkt i taget.

Har aldrig upplevt det som ngot dubbelt att vara sminkad eller rakad eller vad det nu kan vara och vara feminist. Däremot kan feminismen synliggöra varför en är just smminkad och rakad etc. Men det är ju inte ett skuldbeläggande utan eett synliggörande. Jag sminkar och rakar mig så mycket jag vill, utan dåligt samvete för att vara en sämre feminist Men kan dock ändå tycka att det är synd att jag känner mig fulare om jag inte gör det – och genom feminismens analys förstå varför det är så.

Hur ser du på människor som tar selfies och lägger upp detta regelbundet i sitt instagramflöde? Jag har svårt att ta dem på allvar. Visst det finns anledningar till att vissa har sämre självkänsla och därmed ökat bekräftelsebehov MEN denna egofixering och kolla på mig mig MIG leder verkligen inte till ngn förbättring på något plan. Min åsikt. Dödstrött på att behöva bry mig om ngns hårfärg, matvanor, träningsrutiner osv.

Spontana tankar: Varför kan man inte ta människor på allvar om de har bekräftelsebehov? Varför ser du ner på människor som söker bekräftelse? Det är väl ändå ganska mänskligt och normalt? Ska man skämmas eller skammas för att man har dålig självkänsla? Är man mindre trovärdig om man har det? Måste allt man gör leda till förbättring, kan man inte bara få slippa kravet på att förbättra världen?

helt kort här om vissa snygga människor (vet ej om det gäller krönikören som länkades till): Jag har märkt en del som baserar hela tillvaron påatt de är snygga och när de upplever att de blir kritiserade så tar de illa upp och griper första bästa halmstrå – du gillar mig inte för att jag är snygg(are än dig)! Känns inte särskilt vettigt..? Och fattar inte alls varför det skulle kopplas till feminism. Världen kan ju faktiskt ha annat innehåll än nåns enskilda snygghet.

Jag har mest märkt denna attityd från de som inte kallar sig feminister. Samma folk som jag umgås med både som sminkad & stylad och osminkad & ostylad och allt däremellan bedömer alltid efter den skalan. När jag är sistnämnda: ”Nu syns det att du är feminist” och när jag är förstnämnda: ”Nu är du inte särskilt feministisk va?” Som att mitt yttre skulle ändra mina åsikter och ståndpunkter som vi pratat om :-S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *