Kategorier
feminism & genus

En sak vet jag och detär att feminism behövs i riksdagen

På söndag går vi och röstar, de flesta av oss hoppas vi för i år är det fasiken det viktigaste valet på länge. Det sa vi förra gången också men i år så har det barkat lite mer utför än sist.

Jag kommer att rösta rosa i år. Nej, jag tror inte att Feministiskt Initiativ har alla svar, koll på hela budgeten, rätt i alla sakfrågor men en sak vet jag och det är att feminism behövs i vår riksdag. Feminism behövs och det är bråttom. Med det menar jag inte att osynliggöra alla de feminister inom rådande partier som kämpar på, ofta i motvind för de finns och de gör så gott de kan, utan för att jag också vet att de hamnar i skymundan för andra så kallade ”viktigare” frågor.

Kommer Fi in i riksdagen så kommer de tvinga samtliga partier att ta feminism och jämställdhet på allvar och då kommer deras egna feminister få krypa fram ur de mörka vrårna dit de förpassats så länge. Det var det som hände när miljöpartiet kom in i riksdagen och äntligen satte miljöfrågorna på agendan och det är vad som kommer hända nu. 

Ni som aldrig varit på ett av Fi’s homepartys kan se ett i fullt format här:

Jag rekommenderar er verkligen att se hela, det blir aldrig tråkigt och du får garanterat några ”aha”-moments.

Elaine Eksvärd skriver ett inlägg om valet som säger mycket av det jag tänker på: Rösta på något större än dig själv. Rösta bortom din egen plånbok och rösta för det samhälle du vill leva i.
Jag röstar emot ett klassamhälle och jag röstar emot patriarkatet. Jag röstar emot privatiseringen av våra gemensamma tillgångar som vård, skola och barnomsorg.  Jag röstar emot utförsäljningen av välfärden. Jag röstar emot storebrorssamhället och de nya övervakningslagarna.

Jag är socialist och feminist. Jag röstar för det Sverige jag vill leva i.  Jag röstar för välfärden. Jag röstar för folkhemmet. Jag vill att alla människor ska ha det lika bra. Jag röstar för jämlikhet. Jag röstar för solidaritet. Jag röstar på den ideologi jag tror på. Och det parti som representerar den.

Läs Underbara Claras: Fi can do it.
”Men alldeles oavsett vad ni tänker rösta på nu på söndag så hoppas jag verkligen att ni utnyttjar det faktum att ni får rösta.  Ligg inte på soffan. Om du inte använder din röst kommer någon använda din tystnad.”
Läs också Den ofrivillige sexistens inlägg: En verklighetsfrånvänd röst:
sexisten

Ett annat engagerande och känslosamt tal är det tal som Stellan Skarsgård höll i Kungsan förra valet. Hans ord är lika relevanta idag som då. Varning för mycket tårar och en ökad patriotism dock. (fy fan vad jag älskar hela denna familj)

”Jag är inte partipolitiskt engagerad i något parti men det här valet i år är nog det viktigaste val jag har upplevt hittills i mitt liv. Och varför det? Jo, för att nuvarande regering håller på med en stor omställning, en omförvandling av Sverige, som vi inte kan ta tillbaka om fyra år”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En sak vet jag och detär att feminism behövs i riksdagen”

Håller med dig i det mesta förutom tvångskvoteringen. Som feminist och socialist kan jag inte stödja något så elitistiskt som tvångskvoterad föräldraförsäkring. Jag kan inte med gott samvete rösta för att göra livspusslet svårare för de som har det svårast i samhället. De som har gott om pengar kommer fortfarande att göra som det passar dem bäst med eller utan ersättning.

Håller med dig så mycket!! Hoppas hoppas hoppas de kommer in lite rosa blod i regeringen nu, för det behövs verkligen. Tycker det finns stor anledning av feminister att stödrösta på F! i detta val så de kommer in.. Hade jag vetat att F! skulle komma in helt säkert skulle jag nog röstat annorlunda, men som det är nu så känns det superduperviktigt att rösta in lite motpool till SD och folk som kämpar för allas väl och ve. F! can do it!!

Röstade redan i onsdags. Röstade för både mig själv och för andra, jag vill att vi ska ha det bättre.
Även om jag fått en femhundring mer i månaden i lönekuvertet så avstår jag gärna den till förmån för att andras barn ska få en bra skola, för att sjuka ska få den hjälp de behöver och för att våra vardagshjältar ska få en mer än skälig lön. Lite så tänker jag.

Kan hålla med dig där Sandra. Sen vet man att samhället inte ser ut så, de som är hemma med barnen är oftast de som vill eller tjänar minst. Varför ska man gå in och rota i andra människors liv och tvinga dem till nåt de inte vill? Ofta tycker jag att man inte behöver gå längre än till sig själv. Hur ser min vardag ut, vad gör vi i vår familj?? Ganska snabbt tycker jag man märker att flexibilitet är att föredra framför någon utomstående som säger åt en vad man får och inte får göra. Jag tror att vi snart kommer se ett lönelyft för kvinnor, det skulle inte förvåna mig om deras löner snart överstiger männens. Majoriteten av de som studerar på högskolan i dag är kvinnor och många av dessa satsar nog inte på något lågavlönat jobb. Jämställdheten kommer ge sig självt på både löne- och föräldraförsäkringsområdet, det är jag övertygad om. Och då har jag svårt att se att någon kvotering skulle behövas.

Asså gud vad jag håller med dig Erik! Äntligen någon som säger sanningen!
Om män av egen fri vilja väljer att jobba med smutsiga, tunga, farliga, dåligt betalda yrken så ska samhället inte in och rota i hur de männen valt att leva sina liv. Anti-feministerna tål helt enkelt inte att alla män inte är som de och att andra män faktiskt trivs med sina liv.
Likadant med män som blir slagna av sina fruar. Tycker absolut att det är att föredra att män själva får bestämma om de vill bli slagna eller inte, framför att någon utomstående ska säga åt familjen hur den ska leva. Det är faktiskt upp till mannen och kvinnan att komma överens om det i sin familj. Är det ens någon anti-feminist som har tänkt på att mannen kanske TRIVS med sitt äktenskap? Jag menar, han skulle väl knappast välja att fortsätta vara gift om han inte var nöjd med sin tillvaro?
Jämställdheten kommer ge sig självt så småningom på både yrkes- och våldsområdet, det är jag övertygad om. Och då har jag svårt att se att någon inblandning från samhället skulle behövas.

Nu röstar inte jag på FI, men så länge S och MP sitter på frågan så kommer det ändå inte att ske under nästa mandatperiod – för rent ekonomiskt skulle det betyda för stora underskott för Sveriges statsbudget om man skulle göra en 50/50-omställning rakt av. Den är aldrig uträknad av riksdagens utredningstjänst, så budgetarna V och FI har gjort är höftade och utan skatteintänktsbortfall.
V har ju varit på sittande regeringen angående denna fråga för att ta fram utredningsmaterial, men riksdagen har valt att avslå detta.
Inte ens MP’s och S lösning 1/3-var är ju budgeterad av riksdagens utredningstjänst för deras budgetunderlag, så det är frågan om ens den lösningen är möjlig (eller prioriterad). S går ju på val att höja barnbidraget, så det finns knappast budgetutrymme för något annat inom barnfamiljsfrågor.
Så du kan nog rösta på FI utan att oroa dig över att någon behöver vara hemma med sitt barn allt för mycket påtvingat de nästa fyra åren 🙂

Hur mycket det än svider att medge detta så är det så att samhället är uppbyggt till största delen av ekonomi, tyvärr. Det är just det som gör att vi kan leva i en utav världens bästa välfärd. Om vi ger makt till ett parti som inte har en ekonomisk försvarbar budget överhuvudtaget så kommer detta leda till ett ras i välfärden, vilket kommer drabba de redan utsatta värst. Man kan inte bara rösta med hjärtat och efter fina ord utan tänka på att den ekonomiska biten faktiskt styr samhället i hög grad. Det är också så att om F! nu kommer in så kommer de att få en ministerpost för ekonomi. Tänk på detta innan ni överväger att rösta rosa.

Jag håller också med om att föräldraförsäkringen inte bör delas. Det är en privatsak vad som fungerar bäst från familj till familj. LD, tänk bara på hur ni själv gjorde i eran familj? Varför begränsa och lagstadga upp för människor istället för att ge dem friheten att själva bestämma över sin vardag? Majoriteten av svenska folket vill ha den friheten och inte mera lagar från eliten som begränsar folk. Socialism i all ära, men vi är snart inne på kommunism om det fortsätter såhär!

Självklart ska samhället inte lägga sig i hur den enskilda familjen löser omhändertagandet av de egna barnen. Men det är fullt rimligt att samhället har regler för under vilka förutsättningar pengar från gemensamma medel betalas ut till hemmavarande föräldrar. Ojämnt uttag av föräldraledighet missgynnar samhället på flera plan och självklart bör då inte samhället ”sponsra” det. Men föräldrapenning är inte obligatoriskt att ta ut och det står dig fritt att lösa ditt familjeliv precis som du vill.

Jag tycker F! har en del bra förslag och idéer och kan tänka mig att rösta på dem lokalt men i riksdagen föredrar jag att rösta på vänsterpartiet då jag tycker att det ligger närmare mig i fler frågor än F!. Jag skulle dock bli glad om F! skulle komma med i riksdagen och jag har mycket stor respekt för Gudrun Skyman som fortfarande är den ledare för vänsterpariet jag haft störst förtroende för.

Varför välja Fi och inte Vänsterpartiet om du är socialist och feminist? Fi tror inte på en höger-vänsterskala i politiken som du nog vet och är alltså inte socialister som V. Deras feministiska politik i sak är i princip identisk med V:s dessutom.
Sen vill jag inte vara en downer, men det är ca 5% sannolikhet att Fi faktiskt kommer in. Även om jag varit övertygad Fi-anhängare hade jag övervägt att taktikrösta på något annat rött/grönt parti. http://bottenada.se/partiprediktioner/

Är helt med på noterna. Jag hoppas att ALLA tänker ”oss” när de röstar och inte ”mig”. Vi behöver inte fler egoister i samhället.
Dags att stå upp för varandra och se till så att alla klarar av att överleva.
Jag taktikröstade faktiskt, för jag vill ha förändring. Hade nog egentligen velat chansa på ett mindre parti, men jag vill ha förändring så röstade på ett större, just för att få större chans till förändring.

Alltså jag förstår verkligen inte kritiken på Löfven för detta med pappersbunten? Lööf var otroligt nedlåtande och använde härskarteknik, och Löfven försvarade sig bara. Visst var det klantigt av honom att säga ”käbbel”, och det kanske hade varit smidigare att bara ta emot pappersbunten, men herregud, att kalla hans beteende svinaktigt är ju helt… jag vet inte vad!!! Hela alliansen kör ju med översittar/mobbarbeteende hela tiden.

Gällande er som skriver om budget och huruvida FI har koll på det. Och är oroade om att de kommer sätta Sverige i konkurs 🙂
Med riksdagens experter och utredningstjänst så är det i praktiken omöjligt såvida du inte är dum i huvet.
Om riksdagen då går emot ekonomer, experter samt utskottspolitiker så kommer detta finnas dokumenterat, vilket betyder att de får leva med detta under hela sitt liv. Därför är det inte så många som röstar emot vad underlaget kommit fram till – speciellt när det skulle leda till framtida ekonomiska problem.
Så i praktiken – nej, FI (eller SD) kan knappast skapa för stora ekonomiska problem, det som kan hända är att de inte har uträttat något av vad de har lovat om fyra år, för att det de lovade var orealistiskt.
Notera också att det inte finns någon som har gjort utredning på huruvida FI’s politik är genomförbar budgetmässigt, mer än journalister på Expressen som gjort en snabbgenomgång. Eftersom FI inte sitter i riksdagen så kan de inte göra detta själva då de inte har tillgång till riksdagens utredningstjänster, utan man får höfta till själv. Så det kan likaväl vara så att deras budget faktiskt är möjlig (även fast jag personligen inte tror på det för fem öre :)).

Jag kommer ihåg när Fi offentliggjordes och på TV intervjuades bl.a. en ”jury” av män som hade höga journalistiska poster och de krattade då åt detta parti. Sa att det inte kunde tas på allvar och att Gudrun inte kan hoppas på någon stor politisk framgång med Fi. Deras politik var enligt dem inte tydlig, utan bara ”luddigt”. De fick det att låta som om partiet var ett skämt. Kommer ihåg detta såväl och titta nu vilken framgång och engagemang Fi väcker runt om i Sverige. Jag har alltid gillat Gudrun Schyman, tycker hon är en fantastik! Jag lägger min röt på Fi.

Hjälp, alltså. Jag har inte läst de övriga kommentarerna så kanske det finns nån som dryftat exakt samma tanke, ber om överseende med det.
Jag vill att Feminismen ska komma in i Riksdagen..men jag vill inte att V och S ska vinna; jag vill ha ett ”gränsöverskridande” med Fi (såklart!) och MP och C.. känner mig väldigt kluven. Kommer att rösta med tanke på kommun och landsting, men Riksdagen är ändå såå viktigt.
Tips!? Råd?

Håller med dig. Jag är Moderat och jag hoppas F! kommer in för de behövs men samtidigt är det viktigt för mig att de blåa får fortsatt styre, som sagt önskar att F! var mer blocköverskridande…

Igår lade jag min röst på Fi, precis som jag har gjort under alla år sedan Fi bildades. Det saknas bara cirka 30000 röster nu, för att Fi skall klara spärren. Rösta ROSA på söndag och hjälp på så sätt till att få in ett parti i riksdagen som tycker att kvinnors och barns mänskliga rättigheter är lika viktiga som mäns. DIN röst är viktigare än någonsin!

Jag har redan röstat på V. Jag velade länge mellan V och F! men så läste jag en lång artikel om skillnaderna mellan V och F! och då höll jag oftare med V. V är inget stort parti heller så de behöver röster för inte räknas bort.
I själva verket är jag miljöpartist och har röstat på MP i alla val tills detta val. Jag är fortfarande miljöpartist men stödröstar på V för öka chansen till regeringsskifte. MP är ohotad och lär troligen få många röster ändå.

Röstar du på F! trots att du är emot övervakningslagar? F! har väl i stort sett ryckt på axlarna åt dessa?
Jag sympatiserar med mycket som F! står för, men jag kan inte hålla med om den överstatlighet de i mångt och mycket står för.

När det gäller ekonomi och F! så var och lyssnade på en föreläsning av Kenneth Hermele som är riksdagskandidat för F!, han är också ekonom och humanekolog. När han förklarade ideologin bakom deras ekonomiska politik så kände jag att det var rätt.
För ekonomin lyder inga naturlagar som är absoluta och oföränderliga. Ekonomi handlar om hur vi ska fördela resurser i förhållande till behov. Frågan om HUR vi ska göra detta kan besvaras på olika sätt och inget svar kan anses vara mer sant än ett annat eftersom de utgår ifrån olika ideologier. Det viktiga är att vi inte luras att tro att den marknadsbaserade ekonomi som vi har nu är synonymt med begreppet ekonomi.

Jag var med om en hemsk händelse idag när jag satt i spårvagnen på vägen hem. En man runt 50-60 år satt i spårvagnen och trakasserade en ung tjej som var tatuerad. Han frågade flera gånger i en elak ton om hon har suttit på ett kvinnofängelse då hon hade tatueringar. Efter en stund satte han sig på bänkarna framför tjejen och då sa hon: ”jag vill inte att du kommer och sitter framför mig”, då blir gubben galen och skriker åt henne rakt i ansiktet att hon ska hålla käften. Efter detta börjar han säga saker som ”inte en enda över 50-årig man skulle ens röra dig med en pinne”(som om det skulle vara en komplimang att en över 50-årig man skulle vara intresserad av en!?), ”du borde sitta inne på psyket” osv. Till slut får tjejen nog och flyttar sig längre fram i vagnen. Började genast tänka på min egen pappa som har sagt att det är fult med tatueringar på kvinnor.
Många liknande saker händer varje dag och pekar helt tydligt på att feminismen är viktig! Synd bara att vi inte har ett feministiskt parti att rösta på här i Finland.

Förvånad över att så få sagt det tidigare. Men föräldrapenningen kommer från staten och skattebetalarna och då kan man ställa krav på hur bidraget. Som alla andra bidrag. Det är ingen jävla rättighet att få vara ledig med barn – det är en förmån. Jag är väldigt blå men tycker ändå att föräldraförsäkringen ska delas rakt av.
Och för övrigt önskar jag också att F! var mer blocköverskridande. Aldrig att jag kan rösta på något som sätter Stefan Löfven som statsminister… bara tanken får mig att rysa. Han är ta mig tusan i samma klass som Juholt. Om ändå Mona Sahlin hade varit kvar, eller om tjaa varför inte Margot Wallström eller Carin Jämtin varit statministerkandidat hade jag kunnat tänka mig att rösta rosa. Sossarna måste vara det gubbigaste partiet och kan inte för mitt liv tänka mig att rösta på något som gynnar dem.
Själv la jag min röst på Annie Lööf. Fler kvinnor som partiledare, tack. (Men ändå, heja Schyman).

Oh, and BTW, jag har också försökt påpeka när folk tar upp föräldrapenningen att det är ett bidrag från staten. Bidrag har olika krav och det är väl självklart att det ska gälla föräldrapenningen också. Det är en förmån, ingen rättighet. Håller helt med dig.

Jag läste på Twitter. När jag gick och röstade för en vecka sedan (hade redan bestämt mig för V då) så såg jag faktiskt inga valseldar för F!. Jag kollade bara för att men såg inga. Ska det finns valsedlar för F! eller ska det bara finnas valsedlar för de partier som idag är med i riksdagen?

Hade alla som röstade på Fi röstat på vänstern istället så hade vi röda haft lite mer att säga till om. Gudrun kan ju komma tillbaka till V istället eller om partierna slås ihop. V-FI (uttalas Wifi) och voila! Så har vi ett riksdagsparti med 8% av rösterna.
Nu har vi istället en trasig regering, inget FI i riksdagen och ett V som fått kalla handen.
Tänk människor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *