Kategorier
feminism & genus

Selfies som feministiskt verktyg

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så har selfies fungerat terapeutiskt för mig. Jag har kunnat avdramatisera min egen ångest, mitt utseende, min kropp och min relation till mig själv genom att använda kameran och självporträtten som verktyg. Först genom att våga vara ful, våga vara vardags, våga vara mig själv rakt upp och ner men också genom att hitta nya sätt att se på mig själv och min yta på. Bara att få ta plats för min egen skull och inte för att betraktas. 

selfie4

Jag är alltid selfie-positiv även om jag ibland försöker utmana mig själv (och er) och sättet jag porträtterar mig själv på. Det vill jag vara väldigt tydlig med. Om det nu var någon som tvivlade på detta.

Selfie-skammare förpassar vi nämligen till skamvrån med de andra kvinnoföraktande bakåtsträvarna för kritiken mot tjejer som tar selfies handlar nästan alltid om att kvinnor ses som ytliga narcissistiska våp, det är en förlängning av föraktet mot det som kvinnor gör och intresserar sig för. Och hur skulle det se ut om kvinnor fick bestämma själv hur de ska bli sedda?! Vafalls, är inte kvinnor till för den manliga blicken? Lite så. 

selfies

En annan sak som är bra med selfies, (förutom att de ger tjejer makt och kontroll över hur vi porträtteras samt möjliggör för oss att representera oss själva på det sätt vi vill), är att det ger ALLA kvinnor med tillgång till kamera en möjlighet att stå i rampljuset.

Och i en kultur där bara vissa kroppar (smala, unga, vita, able, cis) får synas och finnas så blir detta ett enormt feministiskt kliv framåt. Plötsligt tar andra kroppar plats och då blir normen kanske på sikt iallafall lite mindre snäv, lite mer tillåtande. Nya förebilder börjar poppa upp. Tjocka kvinnor får vara vackra, inte trots att de är tjocka utan bara för att de helt enkelt är det. Rasifierade får egna plattformar, svarta kroppar äger sig själva och transkvinnor tar sig existensberättigande. Här är jag liksom.

selfie power

selfie tantbildkälla.

Underrepresenterade kliver fram ur skuggorna dit de förpassats så jävla länge.

Plötsligt är vi inte ensamma.

Jag inser såklart det problematiska med att man som individ ska behöva agera frontfigur eller förebild för en utomstående betraktare, det är ju inte därför man tar selfies, men att se en bredare representation av alla slags kvinnor är viktigt. Livsviktigt till och med.

Det här är en revolution!

jessaMitt favoritkonto på insta

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Selfies som feministiskt verktyg”

De enda selfies jag inte klarar av är de tagna i en spegel under/innan/efter träning där en står så att musklerna eller de smala midjorna visas sådär perfekt. Blir så stressad. Men var och en gör ju som en vill.

Jag älskar selfies och jag älskar (inte bokstavligt alltså) hatet mot tjejers selfies. Tjejer som tar selfies och skriver något om att de t ex älskar sitt hår eller sina ögonbryn, då jävlar är de narcissister och vart är världen på väg?! Alla tjejer håller ju på att bli självupptagna divor! Det är förmodligen Kim K:s och andra kändiskvinnors fel, de lär tjejer att bli självgoda och egoistiska!
Haha. Jag ÄLSKAR kvinnor som älskar sig själva. De är mina största förebilder 🙂

Hej jag såg ett reportage med Uppdrag -granskning
tycker att du är värd all eloge för att du står för saker som man tycker att människor värdesätter
och att det är absurt att det finns människor som skriver en massa skit om en.
Jag har medmänsklighet och hoppas att jag i alla fall visar att det finns män som bryr sig och har empati och medmänsklighet för andra människor.
Keep up the good work mvh Rawand

En lite roligare vinkling på fenomenet selfi fick jag sent igår kväll. Såg då att mina små på två och fem år hade tillbringat en lång stund med att föreviga sig själva med hjälp av min telefon som jag hade glömt på bordet. 100+ bilder där de flesta grimaser som en person kan klämma fram finns representerade.
Hur f*n de fick upp skärmlåset är dock fortfarande okänt.

Håller helt med men skulle vilja ändra meningen: ”så att tjocka kvinnor också får vara vackra” till ”så att tjocka kvinnor också får finnas i det offentliga blickfånget”. Förstår att det är så du menar, och skriver inte det här för att märka ord, men bara för att det är så intressant.
Att få folk att förstå att det inte bara handlar om att smalhet är vår tids ideal utan också nästan det ENDA vi får titta på, var man än vänder sig. (i media/flöden då). Och att ”visa upp sig” inte måste vara för att visa att man är vacker utan typ för att visa att man finns. Jag finns, jag är här. Förstår ni hur jag tänker?

Hej! Vet att du håller på mycket med no poo och tänkte höra om du kanske kunde ge mig något råd vad jag kan göra för att förbättra mitt hår.
Jag började med balsammetoden för över ett halvår sedan efter att jag läst din tråd om detta på familjeliv. Jag använde ett godkänt sista schampo som jag tvättade håret med ordentligt ett par gånger. Sedan dess har jag kört på coop X-tras balsam. Jag kör endast det balsamet och balsamerar en eller två gånger beroende på hur fett håret blivit.
Jag har inga problem med att få håret rent däremot så har jag trott att balsammetoden skulle göra håret mindre fett men det har det alltså inte blivit. Jag måste fortfarande tvätta håret varje dag för att det ska se rent ut. Blir det inte bättre om man har hållit på så här länge eller borde jag förändra något för bättre resultat?
Tack på förhand. Med vänlig hälsning Therese

tricket med balsammetoden är att man gnuggar ORDENTLIGT när man tvättar. Och låt det sitta i tio minuter innan du sköljer och när du sköljer så sköljer du med den hårdaste strålen du hittar och sköljer tre gånger mer än vad du tror behövs. Vid behov upprepa en gång till. (hela tvätten alltså)
eventuellt prova lite andra balsam helt enkelt!

Hereejisses LD, tycker du verkar extremt kroppsfixerad och intresserad av att man ”ska vara på ett visst sätt”. Du kör ju tyvärr med exakt samma kroppsfixerade blogg stil som första bästa utseende blogg. Hur skulle det vara om du inte nämndr utseende alls under låt oss säga 1 vecka i bloggen. Det vore fräschare än detta tjat om kroppar hit och kroppar dit.

Du har nog fått en hel del om bakfoten. Vad du ”tycker” säger ingenting om mig. Nej, jag kommer inte sluta skriva om utseende eller kroppar eftersom att vi lever i ett samhälle där utseende och kroppar har stor betydelse. När detta förändras så lovar jag att sluta skriva om det. Men du, hur skulle det vara om du slutade läsa min blogg och kanske startade en egen där du kan skriva om allt du tycker är fräschare och viktigare? För är du bara här för att förklara hur dålig och dum jag är och gnälla på innehållet så får det vara.

Jag fullkomligt älskar nedersta bildens konto (mynameisjessamyn). Första gången jag såg det SLOGS jag med mina inre försommar, ”en tjock tjej som pysslar med yoga, huh!?”… Nu är det så fint när hennes bilder dyker upp i flowet och jag ser hennes starka poser. För jag hade en helt skev föreställning om att större personer visst kan vara smidiga, graciösa och ha sjukt bra balans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *