Kategorier
feminism & genus

Think outside the cisnorm

HJÄLP! Den här tröjan är en stor favorit:
20140925-081407-29647785.jpg
Kanske för att jag själv bär på ett kuk-hat: vi har ju liksom tvångsmatats med kukar sen tidernas begynnelse, det är tamejfan kukar överallt. Kuken dyrkas och framhävs och hyllas. Och kuken har – om än problematiskt – alltid förknippats med mannen. Och mannen. Ja mannen har ju en ganska trist historia och tradition av att rövknulla allt som kommer i hans väg.
Som cis är det svårt att inte vara cisnormativ. Iallafall för mig. Jag är inte bättre än så. Jag är mig själv närmast, jag gräver där jag står och de frågor som ligger mig närmast om hjärtat är sådana som är mest relevanta för mig. Tex föräldraskap, fat-acceptance, kroppsnormer, genus. Osv. Det innebär att andra frågor är mindre prioriterade (dock ej mindre viktiga) vilket i sin tur betyder att min kunskap och insikter kring dessa är begränsade. Jag har bara börjat och lärande är en process som tar tid och energi.
Men tillbaka till tröjan: den är transexkluderande och jag har inga svårigheter att greppa varför och ber om ursäkt för att jag aldrig tänkt på detta innan det påpekades för mig. Men eftersom att den har varit en stor favorit så vill jag såklart hitta en bra ersättare.
Och här kommer ni in: hjälp mig spåna på ett nytt bra och inkluderande tryck! Text men också bild. I samma stil såklart. Lite humor, lite manshat, svart/vitt.
Får jag tillräckligt bra idéer/inspiration så trycker jag den.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Think outside the cisnorm”

LD, efter att jag har varit ganska kritisk kring olika saker på din blogg, kanske inte alltid riktat just direkt till dig men allmänt, så känner jag att det är på plats med lite av motsatsen till det nu. Jag håller inte alltid med dig men något som jag verkligen gillar med dig är att du faktiskt är ganska så ödmjuk och villig att erkänna dina fel och misstag. Det är inte alla som kan det och det är en riktigt bra egenskap. Det är stort av dig och det betyder ju att du öppnar upp för att förändra dina tankemönster och därmed ta in andras åsikter. Ville bara säga det.

Men hur är den transexluderande? Det kan ju vara think outside the cocks-alltså att alla män inte har kuk? Sen förstår jag ju att det inte är den tanken som låg bakom tröjan. Men hur är den tanken transexluderande? Det patriarkala förtrycket kommer ju främst från cis-män?
Min tolkning av tröjan är tänk utanför kuk-normen, det kan ju vara både att en ska tänka utanför patriarkatet och utanför normen att alla män har snopp,
Men ett tips kan ju vara att skriva think outside the Man(TM).

Gillar dig förvisso men lite för mycket kuk bara:) Ordet hata gillar jag inte heller, mn man ska kanske inte vara så pillisnorisk som den tant jag är.. Allt gott, du är ena kändisbloggaren som emellanåt svarar åt oss kråkor ibland. kredit för det!

Kuken blir hård och vill tränga in i ens kropp. Som ett svärd. Oavsett om man är kåt så trycks något in och alla andra organ i kroppen trycks åt sidan för att göra plats åt kuken. Kuken förblir intakt.
Jag litar inte på kukar.
Men jag litar på kvinnor, att dom inte vill utsätta andra kvinnor för sexuellt våld och dominans i samma utsträckning som män vill, dom har levt med förtrycket.
Jag litar på kukformade kön som sitter på kvinnor av någon anledning. Jag litar på att kvinnor hyser en helt annan förståelse och bryr sig innan dom sticker in något i en.
Jag har aldrig matats med iden att jag ska trycka in min klitta i någons kön, därför tänder jag inte på det. Så jag förstår att även kvinnor med kukformade kön kanske tänder på att trycka in den i någon. Icke-opad/pre-opad kan man inte förstå hur det är att vara könsobeväpnad, man har fortfarande sitt svärd.
Fitta+anus = obeväpnad.
kuk+anus = fortfarande dödlig (anus) men med svärd.

Känner samma rädsla för kuken som du beskriver här. Kuken är för mig ett vapen, oavsett om den sitter på en man eller en kvinna. Jag är heller inte lika rädd för kukar som sitter på kvinnor, som jag är för kukar som sitter på män, men den är likväl ett vapen, oavsett.

Har tyvärr inget bra förslag att komma med, men ville mest skriva att jag känner igen mig i dina tankar här. Mitt ”feministiska uppvaknande”, eller vad man nu ska kalla det, är sprunget ur hat. Manshat och kanske ännu mer specifikt kukhat. Jag vill inte vara trans-exluderande och cis-normativ, men jag känner heller inte att det är där jag kan bedriva min kamp. Det område där jag själv har upplevt det absolut grövsta förtrycket från män är inom det sexuella, både när jag var i prostitution och i vanliga sexuella relationer med män. Det låter nästan absurt, men själva människan mannen ser jag här mest som ett bihang (nästan själv en slav) till KUKEN, som jag upplevt som så oerhört central i det sexuella förtryck och övergrepp som män utövar mot kvinnor – något som aldrig blivit så glasklart tydligt som under de åren jag sålde min kropp. Jag kan helt enkelt inte frikoppla kuken från patriarkatet och min egen kamp för frigörelse har handlat mer om att frigöra mig från mannens totalt hänsynslösa och brutala sexualitet (där kuken upptar allt utrymme) än från mannen i sig.
Jag vill som sagt inte vara transexluderande (kanske är jag tom transfobisk i mina uttalanden), men vet inte hur jag ska kringgå det? Som LD skriver, man gräver där man står, och mina erfarenheter av patriarkalt förtryck bygger i första hand på hundratals sexuella övergrepp, där det inte går att bortse från själva kuken, varken som symbol eller som ett rent praktiskt verktyg för övergrepp.

I Afghanistan pågår sen lång tid tillbaka ett socialt experiment som involverar kön, könsroller och transsexualitet.
Det är inte startat som ett experiment, utan grunden är kvinnohatet. Får man inte en son låtsas man att en av döttrarna är pojke.
Det är tragiskt och ett förjävligt patriarkaliskt förtryck, men det kan kanske också svara på frågor om vad som är socialisering och vad som är biologi.
Det är Jenny Nordberg som skrivit boken ”The underground girls of Kabul: In search of a hidden resistance in Afghanistan” där hon skildrar hur afghanska familjer låtsas att deras döttrar är söner. Det står en artikel om boken i SvD. Boken kommer ut på svenska på kvinnodagen nästa år.

Min första tanke när jag såg tröjan, var i likhet med ovanstående ”Think outside the cocks” som i att tänk utanför kukarna i att alla män inte har kuk. Det var min första tanke och var tvungen att läsa en förklaring för att relatera till hur det var transexkluderande. Men jag har som sagt inte tolkningsföreträde i denna frågan (om en tolkar tischan som exkluderande) så tycker det är knepigt att överhuvudtaget uttala mig egentligen … En kan aldrig ta ifrån eller diktera någon annans känsla av exkludering. Så jag är tyst nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *