Kategorier
feminism & genus

Vet ni vad som förstör för feminismen?

Apropå denna skitartikel så får ni en grundläggande lektion i feminism:

1. BAJSA EJ PÅ ANDRA KVINNOR FÖR ATT LYFTA DIG SJÄLV SOM BÄTTRE.

Allt du behöver veta.

nyheter 24 feminism

Det är inte jag som förstör för feminismen, det som förstör för feminismen är feminister som går till personangrepp mot andra kvinnor. Kvinnohat kallas det. Det som förstör för feminismen är när feminister spekulerar i kvinnors psykiska ohälsa. Kvinnohat som sagt. Det som förstör för feminismen är när feminister lägger ansvaret på offret att ändra sig.

K V I N N O H A T

Jag minns till exempel en dag då jag kom hem gråtandes från skolan på grund av att en pojke hade kallat mig för ful. Då sade min far något som än i dag ligger mig varmt om hjärtat: ”Kimia, så som du ser dig själv kommer andra att se dig”. I dag har jag lärt mig att självsäkerhet och självförtroende är nyckeln till att bli respekterad, oavsett hur man ser ut.

Det som förstör för feminismen är en feminism som tilltalar män genom att t.ex ta avstånd från orakat eller försäkra män om att de minsann vårdar sitt yttre. (Till skillnad från ”de där dåliga feministerna som förstör för feminismen.”) Kraven på kvinnors yttren = kvinnohat

Jag vill kunna kalla mig själv för feminist utan att behöva gå runt med en orakad armhåla Jag vill kunna kalla mig själv för feminist trots att jag attraheras av den dominanta mannen.

Feminism? Det där är inte feminism. Det där är kvinnohat, kvinnoförakt och manspopulism. Att peka ut enskilda kvinnor som dåliga feminister är fruktansvärt ofeministiskt. Fundera på vem som tjänar på det.

Hade jag skrivit en artikel som applåderades av, länkades av, retweetades av samt lyftes fram som BRA av antifeminister och sverigedemokrater så hade jag tagit en lång funderare på vad det egentligen var jag skrev. Hela den där artikeln dryper av antifeminism och internaliserat kvinnohat. Partiarkatet jublar, som vi kan se i kommentarsfältet och på twitter.

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vet ni vad som förstör för feminismen?”

Ja, för det är ju så ”extremt” att exponera samhällets sneda syn på kvinnor och kvinnors rättigheter/skyldigheter och alltid låter män komma undan billigt.
Såna där som inte vill veta av orsakerna till feminism (patriarkatet, kvinnohatet osv) vet inte vad de sysslar med..

Ännu en såndär ”jag vill kalla mig feminist men jag vill absolut inte förändra någonting”. Ärligt talat, jag skiter i vem som kallar sig feminist och inte, men jag är uppriktigt nyfiken på varför vissa människor kallar sig feminister när det enda de ägnar sig åt är kritik av feminismen?

Eller hur.. Hur många gånger har man inte hört ”jag är absolut feminist men jag hatar kvinnor som inte rakar och sminkar sig och snackar skit om män, de får alla kvinnor att framstå som dåliga”.
Okej, man kanske kan tycka att alla ska få kalla sig feminister om de vill. Vem är jag att döma liksom? Men ändå har jag svårt att förstå varför man vill kalla sig feminist om man inte vill bete sig feministiskt.
Ungefär som att säga ”jag är definitivt moderat men jag föraktar extremmoderater som vill sänka skatterna och värnar om egna företagare, de förstör för oss andra”. Typ.. Okej..

Här har jag gått och trott att du är the femnazistiska kvltleader. Fel av mig.
Du har gjort mängder av gott under feminismen, vänner till mig trivs mer med sina kroppar under sommaren och vågar de njuta fullt ut enkom för dina grymma texter om kroppsnormen. Bra för dem och bra för mig. Du har liksom indirekt gett mig ett större sociala umgänge och det är jag så tacksam för. Min lillasyster gillar dig enormt och har lett till riktigt intressanta diskussioner vid familjeträffar. Hon är väl vad som kan kallas för en extremefeminism trots unga år.
Dina grymma texter som lyfter upp klassföraktet här i landet, den illa dolda rasismen som finns och problematiken som finns i heterorelationer har fått mig att tänka till och förhoppningsvis blivit till en något empatisk person. Så kalla det extremefeminism, glöm bara inte att LadyD under många år har varit en stark och positiv röst föra många och det kommer vara svårt för er att förstöra denna grymma insats trots tröttsamma försök till drev mm. LadyDs texter har troligen påverkat betydlig fler än vad ni törs tänka er och det är i sig en seger över sådana trångsynta personer vars nöje verkar vara att skriva dumheter på helgerna om vad andra gör och bör göra (hey! varför inte göra något själv för en gång skull…just ja, sånt rä svårt).
Så till hatarna. Sådana som Hanna (vet att du läser det här) bör faktiskt ta sig en funderar på vad hon har gjort för ett bättre samhälle – och nej att köra en knullbarhetstävling räknas inte och ja ditt engagemang i det rasistiska partiet ger dig en brant uppförsbacke. Vad har du Hanna rent faktiskt tillfört, har du stöttat något i ditt liv som inte tillhör den rasistiska rörelsen (med rötter i nynazismen)? Misstänker att svaret är nej och det gör det hela så sorgligt.

Jag har (och nu får ni ursäkta min grava åldersdiskriminering) väldigt svårt att ta en debattartikel skriven av en 18-åring på allvar. Ge henne några år så kanske hon hinner tänka ett varv till.

Nyheter 24 är en click bait sida som tyvärr tar in ”debattartiklar av barn” Kimia här har iaf fyllt 18 men jag har sett att barn medverkat där , det yngsta bara 14 å4 vilket är oansvarigt då ämnena ofta rör kontroversiella ämnen som feminism och rasism. 16-åringen blev om jag inte minns fel tilltalad med ”du ser ut en polsk hora ” i kommentarsfältet. Man utsätter alltså en massa mycket unga personer för ett massivt näthat från ”betonghäckarna” en hård kärna av främst manliga anti-feminister, SD:are, och andra högerextrema som verkar ha det som heltidssysselsättning att kommentera där.

Genomvidrigt! Så är rasistmedia igång igen, ännu ett mobbningdrev, denna gång ger sig alla på en kvinna bara för att hon vågar vara den hon är och vara ärlig! Och du LD är väldigt vacker! Stå på dig mot dom fega jävla asen!

All styrkepepp till dig LD! <3
Blir då jäkla less på de som typ bara vill vinna godhetspoäng och"stå upp för jämställdhet" medan allt de i själva verket gör är att pissa på folk som faktiskt gör skillnad på riktigt. Fy satan.

Det var en väldigt förvirrad artikel. Hon vill kalla sig feminist utan att vara feminist. Tjejer blir behandlade dåligt av killar pga att de har för dåligt självförtroende. Tjejer borde skaffa mål och ambitioner istället för att kämpa mot förtryck. Och så en väldigt konstig tolkning av Marilyn Monroes citat.

”Tjejer blir behandlade dåligt av killar pga att de har för dåligt självförtroende. Tjejer borde skaffa mål och ambitioner istället för att kämpa mot förtryck.”
Kan du utveckla detta?

”I dagens Sverige är feminism inget mer än en trend bland ungdomar. Jag vill kunna kalla mig själv för feminist utan att förknippas med manshatare. Jag vill kunna kalla mig själv för feminist utan att behöva gå runt med en orakad armhåla Jag vill kunna kalla mig själv för feminist trots att jag attraheras av den dominanta mannen.”
På riktigt dagens i-landsproblem

Finns det någon feminist jag vill bli förknippad med så är du en av de första. Det är ju DU som har lärt mig och fått mig att tänka till, fast jag ofta tyckt/tycker tvärtemot!
Jag har läst många såna här ”feminist”-ramsor om att ”jag är feminist men jag sminkar mig och rakar mig och jag vill ha en dominant karlakarl och alla killar vill ha mig och jag är sååå mycket bättre än andra tjejer HIHI” och vad har det gett mig? Inte ett skit! Du däremot har lärt mig mycket om genus, radikalfeminism, kroppsacceptans och no poo på ett hörn 🙂

Men precis! Vad ger det mig som kvinna i ett mansdominerat samhälle att kvinnor smutskastar andra kvinnor och tar avstånd och berättar att de ääälskar män och annat trams? Den här typen av debattartiklar är bara onani för egot, inget annat.

Ok, allt i denna artikel är helt bakvänt. Men jag tyckte att författarens tolkning av Monroe-citatet i slutet var jättekul. ”Women who seek to be equal with men lack ambition”. Jag tolkar det som en diss mot män. Författaren tolkar det som att kvinnor bör ha lite mål i livet, som män typ. Hihi.

Haha jaa så har jag också alltid tolkat det 🙂 Typ att vilja vara jämlik med män är att vilja sänka sig till deras nivå, och det är ingenting att sträva efter. Författaren till artikeln har missuppfattat det där citatet.
För övrigt var det författaren/psykologen Timothy Leary (som jag uppfattar som feminist) som sa det och inte Marilyn Monroe… 😉

Stå på dig, LD! Du är en mäktig, gigantisk röst för feminismen i Sverige och du har hjälpt så många kvinnor och unga tjejer till ett bättre liv. Det tål inte ”vissa”. De försöker tysta dig. Låt dem inte lyckas med det!

Om tjugo år kommer den här tjejen skämmas för det hon skrivit och skylla på att hon var ung och dum… Hon skriver ju inte ett enda ord om vad feminism är för henne! Bara trashar andra för att köpa kredd.
Artikeln har inget med feminism att göra.
Jag blir gärna förknippad med dig och blir dessutom gärna kallad för extremfeminist!

Borde inte Hanna Lindholm istället för att ”säga ifrån mot extremfeminismen” (jag ser förresten ingen extrem feminism) säga ifrån mot de som i hennes egna led (SD och deras sympatisörer) kränker folk på nätet/IRL extremt mycket?
Men hon vill väl inte säga emot sina ”vänner” antagligen

Miss Foxy, du har ju i flera andra inlägg förklarat att du röstar på SD. För mig blir det lite förvirrande hur man kan göra det och samtidigt kalla sig feminist (om du nu kallar dig det). Hannas inlägg och åsikter uppfattar inte jag på något sätt extrema/icke-representativa för en genomsnittlig förespråkare för SD, men jag kanske har fel? Du (eller någon annan) som säkert är mer insatt än jag får gärna förklara hur det kan gå ihop att vara sverigedemokrat och feminist/värna om kvinnors rättigheter (och då menar jag inte endast ”svenska” kvinnors).
Tack!

Jag vet inte riktigt vad feminism är. Trots att jag läste om det på wikipedia. Och trots att jag fick det förklarat för mig av en vänninna.
Kan det bero på att jag vägrar se mig som kvinna, och förkastar tanken om att det finns två ”Kön”? Jag har ett könsorgan som går innåt – ja! Gör det mig till ”kvinna”? nej! gör det mig till ”man”? Nej!
Tanken om att det skulle finnas två ”kön” är förlegad! Nu förtiden ligger man med folk oavsett hur deras könsorgan råkar se ut.

Tycker inte själva sexet är kärnan i feminism. Så visst – det är dom som identifierar sig som något annat kön eller inget av dom två traditionella. Men det går ju inte att komma undan det faktum att det finns en könsmaktsordning där män står över kvinnor. Håller du inte med?

att du och F! skulle vara ”extrem-feminister” whatever that means (ju mer feminist desto bättre tänker jag iofs) är ju väldigt befängt. Att stå för allas lika rättigheter och att synliggöra förtryck är verkligen inte extremt, det är hur rimligt och vettigt som helst. Vad ska man annars vara, litegrann feminist som bara står för lite jämställdhet, eller vadå? Kör på som du gör, du gör ett superstarkt jobb med att vara som du är och att vara feminist.
kram!

Förresten tror jag inte alls färre vill förknippas med feminism som någon kmmenterade i ditt inlägg, tycker det är tvärtom jag. Är ju ex väldigt många fler politiker idag som säger att de är feminister än tidigare.

Så trött på folk som pekar på andra och säger ”jag är ABSOLUT INTE sådan” för att bli omtyckt, men samtidigt inte kommer med någon enda orsak till varför just DE anser sig vara för t.ex. feminism (som det gällde i detta fall).

Kan nån förklara, jag fattar inte; det första citatet i den första grå rutan. Varför är det dåligt? Jag tycker att det är en klok sak att säga till sitt barn. Jag tolkar det som att man ska va snäll mot sig själv och vårda sig själv, så kommer man må bättre sen och skita i vad andra tycker.
Ibland har jag svårt att förstå varifrån LDs inklippta citat kommer ifrån och hur hon vill använda dem. Ibland.

”Det vackra och goda”? Hela språkbruket andas omognad. Nu är hon ju 18 år, förmodligen ”full av sig själv” och så har hon fått en artikel publicerad. Bekräftelsehungern är stillad för den här gången.

Tummen upp för inlägget men jag märker att jag ofta har problem att reda ut dina inlägg där det är citat blandat med egna inlägg osv. Jag skulle önska att du vore lite tydligare med vad som är citat från annan text, vad som är inklippta skärmdumpar (om de är samma färg som bakgrunden ser man inte att det faktiskt är en skärmdump!) och så vidare så att en lättare kan bena sig igenom innehållet utan att ha hängt med på eventuell föregående diskussion på twitter, Facebook osv.

Jag hakar upp mig lite och skulle gärna vilja ha hjälp att bena ut det om någon känner sig manad. Artikeln är förvirrad, säger inte mycket om vad hon tror på och hon som skrivit den känns mycket ung.
Det jag hakar upp mig på är att det måste vara någon skillnad på hennes ”LD är en dålig feminist” och LD’s ”Den som säger att andra är en dålig feminist är en dålig feminist”. Jag menar inte att en ska lägga sig platt och ta skit utan att försvara sig, jag behöver bara lite hjälp att bena i skillnaden mellan de båda uttalandena.
Någon?

Att synliggöra antifeminism o kvinnohat är inte synonymt med att säga att nån är kass. Ingen feminist är felfri o många av oss uttrycker emellanåt kvinnohat osv. Det betyder ej att vi är kassa generellt.

Promlematiskt att folk ska dra upp att hon är 18.
Ja, ni som är 40 har mer livserfarenhet, men när man är 18 har man som kvinna blivit utsatt för jävligt mycket redan. 18-åriga kvinnor kan tillföra mycket till debatten. Inte med det sagt att hon gjorde det, men det är för att hon hade dåliga argument och ett internaliserat kvinohat, inte pga. att hon är en liten 18-årig flicka som inte förstår sig på politik.

Jag håller med. Jag sa en hel del dumheter som jag idag skäms över när jag var 18, men jag känner också artonåringar som är klokare och mer pålästa än flera medelålders människor. Hon uttrycker sig omoget på flera sätt, men det betyder inte att artonåringar inte har något att tillföra i feministiska frågor pga omognad. Det betyder att HON har ett omoget sätt att uttrycka sig på.
Hon är myndig. Hon får stå för det här.

Hej!
Har du veto i feministfrågor? När en person kommer med ett påstående och du svarar ”Feminism? Det där är inte feminism. Det där är kvinnohat, kvinnoförakt och manspopulism. Att peka ut enskilda kvinnor som dåliga feminister är fruktansvärt ofeministiskt”
Har du tolkningsföreträde i feministfrågan? Är du typ som en präst, i Svenska kyrkan, som talar om för de andra som inte riktigt har lika rätt, vad som gäller?
Jag diggar din blogg men ibland är du för exkluderande. Enligt mig (observera ENLIGT MIG, och ta till dig det) så har feminismen att tjäna på att försöka inkludera folk i debatten istället för att dela ut kramar och kasta bajs åt alla håll och kanter, samtidigt.
Både jag och min lillebror har tagit skada av de patriarkala strukturerna, jag tycker frågan är jätteviktigt, men jag blir ledsen när feminismen är elitistisk och exkluderande. Framförallt blir jag ledsen när feminismen inte inkluderar personer som identifierar sig som pojkar.
Jag tycker du ska skärpa dig. Dont be the bully.
/Johanna S

Nej jag har inte veto eller tolkningsföreträde, men som feminist som hållt på ett tag så har jag lärt mig att snabbt identifiera kvinnohat och antifeminism. Feminism är liksom ett analysverktyg, inte en åsikt som skiljer sig lite beroende på vem som är feminist. Jag talar således inte om ”vad som gäller”, jag delar med mig av den analys jag har.
Dock så har jag inget intresse av att exkludera feminister med sämre analys eller mindre kunskap. Ingen är perfekt och systerskapet är öppet för alla. Även de som felar.

För att kvinnohat har fruktansvärda konsekvenser Rebecca.
Kvinnohat leder till att vi får lägre löner, att vi gör mer obetalt arbete, att sk. ”kvinnoyrken” har lägre status, att vi får sämre vård, att sk kvinnosjukdomar prioriteras lägre och forskas på mindre. Det leder även till tafs, sexuella trakasserier, våldtäkter, våld, misshandel, hot, stalking och till och med att kvinnor mördas.
Manshat har cirka NOLL konsekvenser. Manshat leder inte till några negativa konsekvenser överhuvudtaget. Män kanske blir lite ledsna när jag skriver att jag hatar dem. Men kvinnohat gör mig livrädd och begränsar mitt liv och min vardag.
Som feminist bör man förstå skillnaden på dessa.
Några frågor på det?

Det som gör mig mest ledsen av att läsa Kimias artikel är inte artikeln i sig. Det som gör mig ledsen är att se hur många som faktiskt hyllar den och tar hennes ord som sanning. Artikeln har ju verkligen ingen substans överhuvudtaget. ”Vi kvinnor borde sluta tycka synd om oss själva och kanske finna ambitioner och mål att sträva efter, i stället för att hata på männen.” …Jag är ganska säker på att en hel del kvinnor runtom i världen som har haft vansinnigt stora ambitioner, och har kämpat för dom i hela sina liv, kan berätta en hel del historier om hur män och hatet mot kvinnor har varit det enda som stått i vägen för deras mål. Jag brukar sällan anse att ålder spelar någon roll för en persons förmåga att göra genomtänkta och klarsynta bedömningar… men jag blir ganska förbannad när en 18-åring som inte ens lämnat tryggheten av gymnasiet tycker att kvinnor borde tycka synd om sig själva. Jag vill gärna veta om hon har samma åsikt om 10 år när hon provat på yrkeslivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *