Kategorier
feminism & genus

Vi måste hjälpas åt för att förhindra drev och mobbing

Anna Kaagaard Kristensen som är min medadmin i gruppen ”varför apor inte bär rosa klänning” skrev och postade detta igår och eftersom att hennes text är både så jävla relevant och viktig så postar jag den här också.

Vi [i admingruppen] skulle vilja prata med er om nätmobbing, att starta drev och hänga ut andra feminister i olika sammanhang i sociala medier. Det blir mer och mer vanligt förekommande att människor i feministiska kretsar ger sig på varandra, mobbar och startar drev och det är något som vi gemensamt kan motverka genom att backa varandra och undvika att själv delta när man ser att andra blir utsatta, och viktigast av allt, att våga sätta ned foten och säga ifrån.

Det som ofta händer att att en person klandras för ett uttalande eller för att ha gjort bort sig trots förklaringar och ursäkter, ursäkterna underkänns och ”sagt är sagt”. Skärmdumpar sprids och används för att visa att någon är dum, löjlig och puckad och sen sitter det ett gäng som bashar och hånar. Ryktesspridning förekommer också ”jag har hört att hen…” och många sprider helt okritiskt vidare rykten som kan vara både elaka och osanna, eller så sprids skärmdumpar runt på saker som är helt tagna ur sitt sammanhang. Personer får hån och anklagelser riktade emot sig på lösa, eller inga grunder alls. För att bara ta några exempel.

Det är självklart ren skit att det förekommer alls och vi vill göra vad vi kan för att problemet ska bli mindre. Vi är många och om vi arbetar tillsammans och backar varandra så kan vi förhoppningsvis göra det till ett betydligt mindre problem. Det här handlar alltså inte enbart om här i aporna-gruppen utan överallt.

Vad kan du göra?


1. Ta ditt ansvar och var en god medfeminist, säg ifrån när du ser någon bli illa behandlad
, det kan vara skitläskigt men det kommer garanterat att kännas bättre än dåligt samvete över att du inte sa något. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att sätta stopp för mobbing, drev och skitsnack.

2Tänk på att du kan vara en del av ett drev utan att du aktivt ville bidra till skitstormen, du kanske bara skriver en eller två kommentarer om att du ogillar en person eller hens uppförande, men om 15 personer till gör det samma så blir alla en del av drevet och skitsnacket, även om man egentligen inte alls ville vara med på att personen skulle bli utsatt på det sättet.

3. Sprid inte runt skärmdumpar som kan vara tagna ur sitt sammanhang, det är inte alltid som det riktiga sammanhanget framgår av att se en kommentar på facebook, en tweet eller en kommentar på instagram, var källkritisk. Sprider andra runt skärmdumpar? Samma där, svälj inte allt rakt av, våga ifrågasätta om skärmdumpen ger en rättvis bild av det som skett.

4. Om ett par eller ett flertal personer redan har skällt eller påpekat att någon har gjort bort sig så behöver inte fler stämma in, budskapet har nått fram.

5. Det är skillnad på kritik och på att vara elak, spydig och härskig. För en del kan det vara svårt att avgöra vart gränsen går, speciellt om man är arg, ledsen och upprörd, men en enkel tummregel är väl att man vill att personen ska fatta att hen har agerat fel och att hen inte ska göra det igen för att hen nu förstår att det är fel. Det har alltså inget med hämnd och att ge igen att göra.

6. Att sitta och diskutera hur dum, idiotisk och fel en enskild feminist är, det är inte att vara särskilt kamratlig, risken är ganska stor att hen kommer att läsa det och bli väldigt ledsen. Tänk: hur hade du känt dig om du vore föremål för en sådan diskussion?

7. Var inte med på viskelekar, sprid inte vidare rykten och baktalanden av andra människor, det du hör kanske har passerat genom fyra olika personer och blåsts upp och ändrats och kanske inte är helt sant eller bara halvsanning, det som du själv inte har läst, hört eller sett med egna ögon och öron bör du vara källkritisk till. Sprid inte vidare saker som du själv inte har upplevt i första hand.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi måste hjälpas åt för att förhindra drev och mobbing”

Vi lär våra barn att inte mobba och trakassera andra, hur fruktansvärt fel, fegt och ondskefullt detta är! Ändå är det detta många vuxna tillåts ägna sig åt utan några som helst repressalier eller bestraffning!Rasism handlar om mobbning i sin mildaste form, och när det tillåts växa leder till massmord! Vad är man då för en förebild för sitt barn, som rasistisk förälder med så grav empatistörning? Dessa rasister som borde förlora vårdnaden som uppfostrar sina barn att vara hatiska och hämmar deras empatiska utveckling, dessa rasistiska föräldra som skriker att tiggarna inte borde få behålla sina barn som gör allt för att deras barn ska få mat bordet! Det är snarare dom själva som inte är lämpliga föräldrar! Men aldrig ser man media granska detta minsann! Och så otroligt fegt primitivt och avskyvärt att ge sig på och trakassera en ensam kvinna på detta sättet! Finns inget ”manligt” i att vara så feg och sjunka så lågt!

LD jag skulle vara väldigt tacksam om jag såg ut som du! Ditt ansikte är verkligen fulländat, perfekt! Du är en skönhet! Själv är jag underviktig pgr av sjukdom, går inte att påverka, och mitt ansikte anses extremt”fel” utifrån idealen och majoritetens j-a tyckande! Som jag borde underordna mig det, och låta mitt liv styras av detta?! Folks fixering vid yta, utan innehåll? – nej! Min kropp angår ingen annan än mig! Varför kan inte folk ägna sig mer åt andra saker än fixera sig och tänka på hur andra ser ut? Tror inte att dessa personer kan må så bra, när det lägger ned större del av sin tid på yta, snacka om tomt meningslöst liv.

Det anser jag vara något av en förenkling. Alla har inte resurser att ingripa mot mobbing och dessa bör inte skuldbeläggas. Skulden bör läggas där den hör hemma – hos mobbaren!
Däremot bör den som kan ingripa. Det håller jag med om.

Väldigt bra skrivet. Jag vet själv att jag har dragit mig för att ge mig in i diskussioner i den gruppen på grund av att det blir att folk ger sig på varandra ifall någon säger något lite dumt. Jag tycker det är intressanta diskussioner men jag tror jag skrivit två kommentarer någonsin för att jag inte vill råka säga något fel och bli påhoppad, det är speciellt svårt när man inte är klar på alla begrepp och förkortningar som används.

Håller med, man måste ständigt kolla upp om finns några nya begrepp… En gång för typ ett år sen utmålades jag för väldigt fördomsfull typ när jag inte skrev cis-man och cis-kvinna, istället bara man och kvinna på Twitter, det var då när cis-begreppet var nytt i debatten. Bara ett exempel. Det här gör att den feministiska debatten som jag ser det är elitistisk.

Det sjuka och tragiska är också hur man låtit anonyma gravt empatistörda rasister på tex ”flashback” få styra medias riktning och och hur människor låtit sig manipulerats sig så hårt. Att man övervärderar dessa galna psykopaters åsikter, och lägger sån vikt vid vad de har att säga, har verkligen lett till en betydande del av vårt samhällsklimat blivit väldigt rått och kallt, att vårt samhälle tillåtits bli mer inhumant och krackelera. För media har tyvärr den största makten idag, oförtjänat. ”flasback” har INTE nästan en miljon användare, fel fel däremot kan man spekulera i om de ens har hundratusen, då väldigt många har flera alias, per person, ja, you do the math! Så det är inte hela svenska folket som hänger där eller hela svenska folkets åsikter dom dryper där, även fast dessa manipulativa psykopater vill få oss att tro detta, allt ingår i deras onda agenda.

Är ganska ny följare, imponerad, stärkt och enastående glad över att du skriver som du gör. Du har satt ord på det jag har känt länge, har haft denhär pyrande känslan i bröstet att liksom WTF, det här är INTE ok. Reklambilder, bemötande i vardagen, i sociala sammanhang… När jag var yngre kände jag ofta att det var omöjligt och onormalt att kräva respekt från killar. Dom gör som dom vill bara. Sen dethär skitsnacket om att man tillåter det ena och det andra och ska ”stå på sig”. Hur man än gör så är det ens eget fel, helt sjukt. Jag hoppas du orkar fortsätta skriva som du gör, du är fantastisk!

Detta kan nog alla vara med på åtminstone i teorin men hur ska man bemöta någon som uttrycker antifeministiska åsikter och vägrar be om ursäkt eller ändra sig? Blir det då ok med ett ”drev”?

Nej, jag tycker inte man ska starta drev mot någon enbart pga dens åsikter, hur fel man än tycker att personen har. Bemöt åsikterna och argumentera för din sak, är mitt råd när det handlar om åsikter.
Då jag tycker att det är okej att ”ge igen” i grupp är när folk går till personangrepp. T ex när anti-feminister söker upp kvinnor för att kalla dem för äckliga horor, feta kossor och säger åt dem att suga deras kukar och liknande. Det enda som verkar få dem att backa är att hänga ut dem och visa upp för omvärlden vad de håller på med. Samt svara likadant tillbaka. Det hade ju varit enklare för alla parter om det räckt med att man bad dem sluta, men det fungerar uppenbarligen inte. Det är bara social bestraffning á la Trolljägarna som är effektivt på den sortens människor.

EVENTUELL TRIGGERVARNING!
Helt OT i sammanhanget men jag läser en bok av Martin Ingvar och Gunilla Eldh som heter ”hjärnkoll på vikten”. Tänkte tipsa om den (om du inte redan läst den) apropå att du efterfrågade tips på att bli hälsosam inför graviditeten. OBS dock inte för viktens skull – för även om rubriken handlar om vikt och det är ett återkommande fokus i boken GÅR det (iaf för mig) att sortera bort viktpratet i den rätt hyggligt. dessutom är den ödmjuk inför att det inte bara är att äta mindre och springa mer för att viktminska.
Den handlar om hur mat, sömn, stress och motion i samverkan påverkar hormonbalansen och blodsockret mm.
Svårt att sammanfatta men jag tycker att den är läsvärd om man vill hitta balans i livet. Jag tycker att den är osedvanligt vettig för att vara en hälsobok och är baserad på och hänvisar ständigt till relevant forskning.
Hoppas du inte tar detta inlägg som ett påhopp eller nåt som handlar om vikt för det är inte meningen, och hoppas att det inte blir en trigger för nån men jag är osäker på om mina mail kommer fram så jag skriver detta i en kommentar och hoppas att de som inte vill läsa om sånt hoppar över den.

Apropå det här med att förlåta och skydda sina medsystrar trots snedsteg, i alla väder – hur ska en resonera kring det? När en kvinna häver ur sig nåt misogynt och hatfullt, pga vet ej bättre, då vill och bör vi försöka förstå och förlåta.
Men om en man uttrycker sig klumpigt, pga vet ej bättre, då är det så mycket svårare att förstå och förlåta, i alla fall för mig.
Jag förstår och respekterar manshat just eftersom, som LD förklarat, det är helt rimligt och naturligt att hata sin förtryckare. Och jag hatar män för att jag är så rädd för dem, för att jag kuvas när de höjer rösten, för att jag aldrig kan slappna av helt och fullt med en man i närheten.
Men män (oftast pojkar egentligen) som inte lärt sig bättre och blint upprätthåller de patriarkala strukturer som etablerats så förbannat väl, de vill jag liksom inte hata. Jag vill kunna förlåta dem också, på det sätt jag förlåter mina okunniga medsystrar som _också_ upprätthåller patriarkatet. Vi har ju allihop lärt oss från samma bok så att säga, så varför kan jag inte förlåta männen när deras problematik, i vissa/många fall, bottnar i okunskap och ignorans (precis som hos de flesta kvinnor)? Har jag rätt att göra skillnad på snedsteg?

”4. Om ett par eller ett flertal personer redan har skällt eller påpekat att någon har gjort bort sig så behöver inte fler stämma in, budskapet har nått fram.”
Tack! Det är inte bara elakt utan även störande att läsa. Typ som om någon skriver ”1+1=3” och en annan påpekar ”nej, 1+1=2” så är det sjukt jobbigt att behöva läsa ”nej, 1+1=2” från tolv andra personer, eller arton personer som skriver typ ”ja precis, 1+1=2, är du dum eller?”. Vi fattar! Det behövs inte ett dussin för att läxa upp någon om alla bara säger samma sak. Vill du ”lägga dig i” så tillför hellre något till diskussionen än att gadda ihop dig med andra.

”6. Att sitta och diskutera hur dum, idiotisk och fel en enskild feminist är, det är inte att vara särskilt kamratlig, risken är ganska stor att hen kommer att läsa det och bli väldigt ledsen. Tänk: hur hade du känt dig om du vore föremål för en sådan diskussion?”
Det är en annan sak jag har haft problem med. Som att folk skriver om ”idioten” i en grupp på facebook, i bloggar och liknande, och man själv är medlem i gruppen och lätt kan ta reda på vem ”idioten” är. Hur idiotisk man än tycker att personen är är det inte okej att hänga ut hen, så länge hen inte kommit med något grovt personpåhopp, hot el dyl. Även om du inte skriver ut namn eller liknande, är det lätt att ta reda på vem personen är är det att hänga ut.

Förstår inte riktigt relevansen eftersom att det i texten står ”i feministiska kretsar” och ni i admingruppen flertalet gånger rätt ut har sagt att ”detta är inte ett feministiskt forum”. Mest är det VKM’s som blir hållna om ryggen medan kvinnor, rasifierade och transpersoner får tillsägelser helt utan grund.
Tycker det är konstigt eftersom att just du är admin i den gruppen, känns som att något har gått fel i admingruppen. Men men, vad vet jag. Jag har ändå gått ur gruppen.
I övrigt håller jag helt med texten.

aporna är inte uttalat feministisk nej, men den är ett feministiskt sammanhang eftersom att 99% av alla som är där är feminister som pratar om feminism.
Och nej, det är VKM som blir mest blockade och tillsagda. Kvinnor, rasifierade och transpersoner får bara tillsägelser när de beter sig illa eller ej följer reglerna. Denna text handlar till stor del om de som blivit blockade från aporna, många av dem har nämligen blivit blockade för att de just deltagit i detta mobbarbeteende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *