Kategorier
feminism & genus

Detär så viktigt att kvinnor hatar sig själva

Utseendet är viktigt helt enkelt. Det är så viktigt att kvinnor svälter sig själva, lägger sig under kniven, sprutar in nervgift under huden och hatar sig själva. Det är så viktigt att var fjärde sjuåring vill banta och att förskolebarn tycker att de är för tjocka. 
Vi lever i en kultur där kvinnor regelbundet objektifieras. I vardagen, på TV, i reklamen. Att konstant objektifieras lär oss till slut att objektifiera oss själva vilket innebär att vi lär oss att se oss själva utifrån, med en betraktares ögon. Detta påverkar inte bara den egna självbilden negativt utan har även en negativ effekt på kvinnors motivation och engagemang i exempelvis arbetslivet, fritiden och i sociala sammanhang. Och där är vi nu. Kvinnors egenvärde är beroende av att omgivningen godkänner våra kroppar eftersom vi helt enkelt har lärt oss att det är så vi bekräftas som människor.
Åker man tunnelbana så har man förmodligen uppmärksammat Dressmans senaste kampanj ”The perfect man” där vanliga män får ta plats. Bilderna upplevs som en stor kontrast till det vi är vana vid att se: sexualiserade kroppar, främst kvinnors, som paraderas upp på löpande band för att tillfredsställa en värderande blick. Men inte ens när företagen säger sig vilja bredda bilden så blir det någon större skillnad. De som representerar vanligt folk går sällan utanför den godkända mallen, de får inte vara för tjocka, för gamla, för otränade. De ska ge en illusion av vanligt folk utan att ge avkall på det snäva ideal som får konsumenterna att handla mer.
Det kapitalistiska systemet är beroende av att vi är missnöjda. Företagen matar publiken med självhat med ena handen och kränger produkter med löften om bra självkänsla med andra. Samtidigt som de får betraktaren att tro att det är hens eget fel som aldrig mår bra eller känner sig nöjd. Kvinnor speciellt, förväntas bli nöjda, de förväntas jobba på sin självkänsla och gör de inte det så får de skylla sig själva som mår dåligt. Den allmänna hållningen i samhället är individualistisk och alla förväntas vara sin egen lyckas smed. Men hur bygger man självkänsla när man konstant uppmanas att hata sin kropp och sig själv? Hur bygger man trygga välmående människor om hela samhället konstant talar om för oss att vi inte duger som vi är?
Sanningen är att kvinnor som självobjektifierar även är mindre benägna att ifrågasätta strukturer och normer. Och om jag vore riktigt konspiratorisk så skulle jag tro att detta var en medveten strategi för att hålla kvinnorna på mattan.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Detär så viktigt att kvinnor hatar sig själva”

Jag har inte riktigt tänkt på att tjock handlade (också) om uppfattningar om skönhet.
Det du skrev nu fick mig att tänka på allt sminkande, hårfärgande, friserande m.m. som en sysslar med som skönhetsvård.
Reproducerar inte det på samma sätt de här bilderna och uppfattningar om skönhet, att inte bara kunna vara som man är?

Jag undrar hur samhället och världen hade sett ut om kvinnor aldrig hade varit utsatta. Om kvinnor alltid hade behandlats som jämlik till mannen. Hade det inte varit mer lugnt i världen?
Hade vi inte kommit längre fram i utvecklingen då?
Självhatet är det som får kapitalismen att gå runt och tyvärr kommer det inte försvinna förrän folk slutar konsumera eller pengasystemet kraschar totalt. Dock undrar jag om det inte ligger i människans natur att alltid vilja förbättra sig själv och sin omgivning? Att alltid vilja ta ett steg till.
Ursäkta mitt svammel, jag har inte sovit på över ett dygn.

Enligt vetenskapen har du helt rätt Mad. Om du orkar, se gärna den här föreläsningen av Steven Pinker, och för er som inte orkar eller har tid, så länkar jag även till ett klipp på 3 minuter där Pinker berättar om varför män är våldsammare än kvinnor och hur feminismen bidragit till att minska våldet i världen (andra länken).
https://www.youtube.com/watch?v=o5X2-i_poNU
https://www.youtube.com/watch?v=uonu_GIjFio

Väl rutet! Och så himla sant. Håriga kvinnoben/armhålor var inget problem för någon innan Gilette kom på att de hade 50 ytterligare procent av befolkningen att tjäna pengar på. Senaste grejen jag såg var ett läppglans med anti-age. Så jävla smart, nu kommer alla att få komplex för sina ”gamla” läppar. Och så vidare in absurdum. Tänk om all energi som idag går åt till självhat istället kunde läggas på annat?
Btw, apropå de senaste veckornas tjat om smalhet likställd med hälsa. Här kommer spiken i kistan för dem som ännu ej fattat. Om hälsotjatarna inte orkar leta reda på forskningen hos källan, så kanske de orkar surfa in och bli in-your-facade på svt? Hoppas iallafall.
http://www.svt.se/sanningen-om/du-kan-vara-fet-och-valtranad

Vem har trott på den myten då?
Kolla på sumobrottare som är idrottare på världsnivå och många är jättetjock.
Kolla på styrkeatleter i högsta viktklassen, jättetjocka. Att de i lägre viktklass är smala är bara för att slippa tävla i högre viktklass, inte för att de blir mer vältränade av det.
Det är bara sporter där man ska bära runt mycket på kroppsvikten som man behöver vara smal i.

TACK! LADY DAHMER…
Jag såg dig i TV hos Malou. Jag har varit som Katrin Z. och bara känt förakt inför feta människor. Jag har rynkat på näsan och fnyst och tyckt mig själv vara så mycket bättre än dom där dumma, lata, och förmodligen illaluktande människorna. Det som du berättade i Malous soffa ändrade den syn jag haft på överviktiga i hela mitt liv. Du öppnade mina ögon och visade att de är människor – inte kroppar. Jag vill tacka dig, för att gå omkring och känna detta förakt är inte något som på något sätt förgyllt mitt liv, utan snarare fått mig att känna mig som ett monster. Tack för att du har öppnat mina ögon och visat verkligheten – jag kommer aldrig mer att fnysa åt eller titta snett på en
tjock kvinna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *