Kategorier
feminism & genus

Nu står sexism, rasism och tjockhat på schemat också

Ser att Ninja kommit hem med veckans läsläxa: ”förstagluttarna”, en bok som borde brännas på bål då den är full av rasism, sexism, stereotyper, unkna könsnormer, pojkar som spionerar på nakna tjejer och hat mot tjocka. Om jag vore konspiratoriskt lagd så skulle jag nästan tro att skolan VILL att våra barn ska lära sig hur man inte beter sig mot varandra, uppmuntra pojkar att bli förövare och hur man går tillväga när man ska mobba sina kamrater.

Jag är tamejfasiken rasande och undrar hur skolan tänker kring genus och skolans läroplan och likabehandlingsplan? Hur kan vi minska utanförskap, rasism och diskriminering av minoriter när våra 7- och 8-åriga barn får lära sig att läsa genom en lärobok som befäster negativa stereotyper (=bekräfta att denna syn är acceptabelt)? Hur lär vi pojkar att inte kränka flickor sexuellt när denna bok lyfter fram det som nåt spexigt, normalt och ok? Hur ska vi lära barn (främst flickor) att trivas i sina kroppar när den tjocka kroppen hånas och lyft fram som nåt negativt?

Det enda den här boken duger som är skräckexempel.

Ninja kommer inte läsa denna i läxa. Och jag kräver att den tas bort från läroplanen. (Har mailat skolan)

Och nu går jag visserligen händelserna i förväg, men om skolan inte tar detta på allvar – går det att anmäla nånstans? Är fan livrädd att Ninja och kanske framförallt killarna i hennes klass ska läsa detta. (Och lära sig en massa nya saker att göra mot och säga till sina klasskamrater)

förstagluttarna 12068856_10153226312604021_4378153480657610821_ofetknopp kaxar du tjockis

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nu står sexism, rasism och tjockhat på schemat också”

… förstår att det är ett sätt att uttrycka sig, men får lite dåliga vibbar av tanken på bokbål. Boken bör definitivt inte användas i undervisning av barn, men som samhällsskildring och historiskt dokument är den synnerligen relevant att bevara och studera. Förstår att jag antagligen åter en gång tar saker för bokstavligt, men kan samtidigt inte skaka det av mig.

Boken verkar vidrig… Men tycker du gör fel som inte låter ditt barn läsa den. Man kan väl diskutera saken? Jag menar, ska inte barnen få lära sig, förr eller senare? Då är det väl bäst att de mött skiten hemma/i skolan och tagit fighten så tidigt som möjligt.
Tycker jag. Som inte har barn 😉

tycker inte jag. Det enda barn lär sig av sånt här är hur man är en dålig människa. Pedagogiska sagor har oftast omvänd verkan. Min dotter vet inte att tjocka är dåliga eller att man kan kalla tjocka för fula tillmälen. Hon vet inte heller att pojkarna ska intressera sig för hennes bröst (och jag gissar att de inte heller vet de i denna ålder). osv osv. Varför ska jag introducera henne för detta i förtid?

Man kan anmäla till Skolinspektionen. Det är i och för sig inte säkert att de tar det på allvar men det kan vara värt ett försök. Prata först med lärarna och ge dem dina synpunkter. Om de inte håller med dig kan du anmäla.

Nu vet jag varför jag kände igen den. Jag hittade den i skolbibblan, skummade bara igenom lite och lånade hem den när jag gick i tvåan kanske, tror den var ny och alla pratade om den just då. Min mamma är lite konservativ och ville alltid kontrollera vad det var jag läste och hon lät mig inte ens börja läsa den utan lämnade tillbaka den och tydligen pratade hon med någon på skolan om vad det var för böcker de lät 6-10-åringar läsa. Om jag minns rätt tog de bort boken från lågstadieavdelningen och flyttade den till mellanstadieavdelningen istället. Jag tyckte det var pinsamt då… Men såhär i efterhand kan jag bara säga: Tack mamma! 😉
(Inte jättebra att de flyttade den till mellanstadieavdelningen heller, men jag tror att de som gick i mellanstadiet tyckte den var barnslig och ändå inte ville läsa den så whatever.)

Höll på att ramla av stolen när jag läste utdragen ur boken. Är det detta som vi vill att barnen ska ta med sig från första året i skolan? Jag är mållös.. har vi inte kommit längre när detta är det som skolan lär ut?! Jag skäms !

Åh är så lyckligt lottad att jag växte upp i en rik kommun med få barn så vi kunde få bra böcker varje år. Aldrig någonting sådant. Förhoppningsvis får Ninja bättre böcker när hon blir äldre. I ettan läste vi Olas, Elsas och Leos bok (vilken man fick berodde på läskunnighet), och när vi blev äldre fick vi bland annat Fröken Europa och Det gula mysteriet, sedan valde vi själva på biblioteket.
Men tyvärr kostar böcker, även om skolor och kommuner får rabatter och billigare för att de köper stora uppsättningar. Jag är inte helt insatt i hur en kommuns budget fungerar och hur pengarna delas upp, men om alla skolor i en kommun får en del av samma hög (förskola, lågstadium, högstadium och gymnasium) så förstår jag att pengarna inte räcker till allt. Mitt program på gymnasiet kostade ca. 200,000kr per elev och läsår. I min klass var vi 45 elever, i år 2 var de 52 och år 1 64. Vilket resulterade i att min syster på ett annat program satt med en lärobok som hänvisade till nuvarande Sovjet och föreningen mellan Ungern och Österrike.

Denna bok är den extra skitiga typen av skit. I vilket fall är Olas, Elsas och Leos böcker inte heller så bra. Bland annat finns ett kapitel där Ola kallar ett barn för svartskalle. För övrigt var Ola (även den ”lättaste” boken), slarvig och ”cool”, Elsa var ordentlig, och Leo (”svåraste” boken) var en tjock pojke med glasögon.
Herregud, kan ingen skriva vettiga böcker för ETTOR!!!

jag håller med om att ”pedagogiska” böcker och böcker som ska ”förbereda” barn på att de kan bli mobbade och att killar kommer vilja tafsa på tjejer bara är skit. Ska tjejer växa upp och behöva förvänta sig att killar ska tafsa på dem och killar förväntas komma till en fas då de ”ska” tafsa? Ska barn vara beredda på att de kan bli mobbade för att de har glasögon eller är lite kraftigare?
Sen läste jag detta ”Att en kille med tjocka glasögon helst sitter ensam och läser förklaras med att ”han är ju jude”. Oj. Tur att mina judiska tremänningar inte har läst denna bok säger jag bara, de skulle starta häxjakt på författaren…

”Jag kan inte låta bli att känna en stor sorg för nästa generation läseböcker, om de måste servera en verklighet där inga motsättningar eller olikheter får finnas. För hur sann blir en sån bild? En bild och en verklighet anpassad efter föräldrar som tagit en kurs i genusperspektiv, eller föräldrars olika kulturer eller religioner. Jag undrar hur mycket läslust de kommer att väcka.”
Vem har pratat om att det inte får finnas motsättningar eller olikheter? Det är klart att det är trist för en person som med all sannolikhet velat väl, att hennes verk inte föll bra ut. Det är klart att hon är ledsen. Men var är hennes redaktör? Det här svaret andas bara sårade personliga känslor (som hon såklart känner), men det stärker knappast bokens case.
För övrigt. Att karaktärer i en bok existerat i verkligheten innebär inte att alla människor som existerat automatiskt går att direktöversätta till god litteratur. En historia blir inte automatiskt en bra berättelse bara för att den är sann. Det räcker att lyssna på ungefär hälften av alla sommarprat som någonsin gjorts för att kunna konstatera det. Att en person som själv är författare saknar insikt om den saken, väljer jag att tolka som att hon i denna artikel är sårad och går i försvarsställning.
Och att jämföra sina kritiker med nazister är ju bara over the top…
Men som sagt, det verkar ganska meningslöst att basha den här personen, jag tycker mest synd om henne när jag läser det här. Däremot så är det helt rimligt att försöka påverka skolan att de inte ska använda detta material!

Vad menar du och flera andra med att boken finns i läroplanen? I läroplanen och kursplaner står ingenting om vilka böcker vi lärare ska använda i undervisningen. Det står vilka förmågor vi ska arbeta med och vilket centralt innehåll undervisningen ska ha, tex ”berättande texters budsksp, uppbyggnad och innehåll”. Vilka berättande texter som använda bestämmer läraren själv. Eller ofta tillsammans med eleverna 🙂

Men allvarligt! Min äldsta är bara fyra år så har inte upplevt detta än, men det är ju inte klokt!! Blir galen!! Har ngn annan stött på denna bok i skolan?? Det måste anmälas! Heja dig, stå på dig! Visa dem våra kommentarer om de tycker att du överreagerar. Finns ju typ fyra miljoner andra böcker de kunde valt…

Vill bara klargöra. Boken verkar vara skit men det står inte i läroplanen att boken ska läsas. Läroplanen är det dokument som styr undervisningen. Den förklarar vad som ska läras ut men bestämmer inte på vilket sätt eller med vilka läromedel som detta ska ske. Boken är alltså vald av pedagogerna och de kan inte hänvisa till läroplanen i syfte att försvara valet. (Snarare tvärtom eftersom läroplanen tydligt klargör att skola ska arbeta mot sexism, rasism och stereotypa könsroller.) mvh lärare (dock för äldre)

Men urk!! Fattar inte att sjuåringar ska läsa detta?! Tack och lov att vi fick läsa om kattungar istället när jag gick i ettan. Det måste ju absolut gå att anmäla. Det är ju helt absurt

Helt sjukt att denna bok delas ut i skolan. Blir helt uppgiven inför att mina egna barn snart ska börja och skulle kunna drabbas av denna skit. Tusen tack för att du orkar fightas, du är så ofattbart fantastisk och jag blir så himla imponerad av dig varje dag via denna blogg och din instagram! Du behövs, hoppas du förstår hur viktig du är!
Och när får man lyssna på podavsnitten ni nyligen spelade in??

Vi kom precis överens om här hemma att vi anordnar bokbål om vår bebis i magen stöter på den boken i skolan. Sån skit, och hennes svar är ju rätt dåligt det med. På hennes text låter det som om hon pratar om en annan bok…

Kan du länka? Låter ju som ett tveksamt uttalande minst sagt
En grej som jag undrar. Finns det ingen sida där A L L T som strider mot jämställdhet, som är rasistiskt och/eller sexistiskt kan laddas upp? Länkar till klipp, böcker, tidningar, media, m.m. Där det går att sätta press på genom att exponera. En skampåle utan möjlighet till att bli borttagen utan att först göra en förändring.
Hade jag bara kunnat bygga en hemsida…

Hej.
Rätt väg att gå är att kontakta rektor. Rektorn är ansvarig för inköp och för vilket material som tillhandahålls. Som enskild lärare är syftet att utveckla elevernas läsande, en läslära är då främst färdighetsträning. Ponera att läraren ej hunnit sätta sig in i materialet, alternativt blivit ombedd att använda de böcker som finns på skolan. Men det är bra att detta lyfts och denna bok är enligt min erfarenhet på väg ut, då många lärare skäms över att den fortfarande används. Det finns andra läsläror som anpassade efter lgr11. /lågstadieläraren

Hittar knappt ord. Hur är det ens möjligt att en sån bok får vara kvar i skolan 2015!? Skrämmande och vidrigt! Har ett barn som börjar förskoleklass nästa år, oroar mig redan, visste inte att jag skulle behöva oroa mig för vilken typ av böcker barnen ska läsa också :s

Med tanke pÅ hur många miljoner kommunen (Nynäshamn) tänker lägga på att förbättra folkhälsan (minns inte exakta siffran) så kanske det vore en idé att investera i bättre litteratur för att främja nästa generations psykiska hälsa. Jag har inte barn i skolåldern så jag vet inte vem man kontaktar i den här frågan men om det rör sig om att det är för dyrt att köpa in nya böcker så kan man ju ha detta som argument. Fy fan!

Ren praxis när det gäller att typ anmäla saker som har med skolan att göra är att man: 1. pratar med berörd lärare, 2. pratar med rektor, 3. pratar med huvudman, dvs. om det är en kommunal skola, kommunen, om det är en friskola just den skolans huvudman, 4. Anmäler till Skolinspektionen. Vid anmälan till Skolinspektionen är det bra om man försökt genom flera instanser tidigare. Man kan hoppa över kommunen och gå direkt till Skolinspektionen om man vill, men det skadar nog inte att ta det direkt med kommunen. Pratar man med någon vettig människa där kan det ju faktiskt sluta med att de tvingar alla skolor i kommunen att ta bort den boken, för det kan finnas fler som har den, och det vore ju bra om den försvann överallt.

Vill bara förtydliga…Det finns inga böcker nämnda i läroplanen. I läroplanen finns endast fakta om vad eleverna ska lära sig, syftet med utbildningen, skolans värdegrund och vilka kunskapskrav som ska uppnås . Det är därefter upp till skolan/lärare att välja hur man ska arbeta för att uppnå de målen. I Sverige finns heller ingen institution som granskar läromedel, utan det är upp till var och en att bedöma vad som anses bra eller dåligt. Tyvärr finns då risk att exempelvis sådan här litteratur används. Dock borde skolan inse att denna bok går emot den värdegrund som skolan har i uppdrag att följa. / en lärare

Jag förstår inte riktigt vad man vill förmedla med boken? Är den utdaterad? Bör man inte uppdatera skolmaterialet? Vill den visa vad som kan hända på skolgården och hur man kan hantera det? Eller vad är grejen?
Även om det inte hör hit just nu, så är jag emot läxor. Barnen är i skolan för att lära sig och hinner man inte med allt, då är det lärarens ansvar. Alla har inte samma möjlighet att få hjälp hemma med läxor heller.
Vem skulle palla att ta med jobbet hem varje vecka, även över helgerna? Det skulle ju bli uppror om det skedde på daglig basis, men våra ungar ska aldrig få ha nån fritid. Bättre då med extra hjälp på skoltid i skolan för de som behöver, då får de hjälp av de som är utbildade för det i alla fall. Själv växte jag upp med matteproblem i ett hem med föräldrar som inte kunde matte alls. Jag fick knappt godkänt i matte A och låg efter med flera böcker i låg- och mellanstadiet. Inte för att jag fick extrahjälp heller, men ändå.

Jag hatar läxor. Jag har ADHD, dyslexi och dessutom föräldrar som aldrig var hemma pga jobb eller var fullt upptagna med sitt eget eller att hjälpa mina syskon med allt de behövde. I skolan fick jag speciallektioner i de ämnen jag hade jobbigast i, men att sitta hemma och försöka förstå sig på texten i t ex musikläxan? Varför kunde jag inte ha fått hjälp med ALLT när de ändå visste att jag hade svårigheter? Men lärarna tyckte typ att ”men du får väl bara koncentrera dig då, alla tycker det är tråkigt att plugga”. Ja fast problemet var inte att jag tyckte det var lite tråkigt. Jag KUNDE inte koncentrera mig och jag KUNDE inte förstå texten jag läste! Det var inte för att jag var nonchalant som jag inte klarade läxorna, det var för att det var en omöjlig situation för mig!
Så, nej till läxor, eller åtminstone mer hjälp till de som inte har tillgång till föräldrar eller liknande som kan sitta och förklara och hjälpa.

Alltså WHAT?!?! Är den här jävla sörja till bok på riktigt?!?! Det kokar i mig… BRA att du mailat skolan om skiten och jag hoppas fan att föer förlädrar gjort detsamma!!! >:( HUR kan man låta barn läsa sånt här??? Ååh…

i en artikel som länkades ovan bemötte författaren kritiken på ett märkligt och oförstående sätt. Några år senare har dock hennes sätt att skriva förändrats en hel del. Jag och mina barn har läst hennes Äventyr i Paradiset-böcker med stor behållning. Till viss del är det nog bilderna som gör böckerna mindre könsnormativa mm men jag misstänker också att författaren har tagit åt sig av tidigare kritik. Detta försvarar dock på intet sätt författarens tidigare katastrofer. Det är också fullkomligt oförklarligt att en skola väljer att använda sig av detta läromedel. Det finns många andra vettigare läseböcker!

Men vad i helvete! Det finns ju massor av andra bra böcker. Och så använder man sig av denna. Helt jävla sjukt. Anmäl till skolinspektionen, kontakta media! Detta måste ju tas på allvar.

Min dotters lärare tyckte den boken var både bra och pedagogisk när jag kontaktade henne. Jag pratade även med rektorn som till slut fick bort boken efter många om och men. Läraren förstod inte alls vad jag menade när jag pratade med henne vilket är minst lika skrämmande som innehållet i boken. Då har även denna skolan problem med att vissa pojkar ger sig på flickorna, brottar ner dem och börjar ta på dem. För det är ju ”så man ska göra”. Helt sinnesjukt!

Ok inte detta men ovan. Är det namnet som jag nämnde som blockade? Skit samman jag ville bara du skulle veta då jag inte tycker om att prata om någon utan att de själva vet. Det var allt jag ville få fram i vilket fall.

Det är det som behövs – Att någon reagerar och förklarar vad som är problemet vilket bra initiativ LD !
Bra att du mejlade skolan kanske det är någon fler som hakar på.
Själv blev jag i dag vittne till en sån där grej som pojkar gör mot tjejer you know boys be boys ..och tror att de kommer undan med det,I bussen, det klev på en skolklass kunde vara klass 5 eller 6 och då var det en kille som satte sej bakom ett par tjejer och satte i gång att dra i ena tjejens hårsvans och släppte inte fast hon sa i från. Det pågick i några minuter och han höll fast, tänkte se om de löste sig och i så fall hur men tjejen gjorde som tjejer har gjort i alla tider det var tydligt. Hon tänkte vänta ut honom tills han tröttna.Under tiden började han bli spydig mot henne och menade på att det var hon som drog när han fortfarande höll fast, och där någonstans fick jag nog, till slut reste jag på mej och gick fram till grabben och sa: ”släpp håret åt jänta” och chocken i hans ansikte sa mej att det var han inte beredd på.
Men han släppte direkt och satte sig ner utan ett ord. Det blev en lugn resa. Hoppas han fick sig en tankeställare och att tjejen och hennes kompis känner att det finns någon som ser och bryr sej och att jag tog hänsyn till honom iom jag såg till att ingen annan skulle höra vad jag sa.

’Kaxar du med min brud va?’…. va?????? Detta är fantastiskt olämpligt och pinsamt att barn ska lära sig i våra skolor.. och ganska ofattbart.. har de missat genusdiskussionerna helt? Igår såg jag på det här programmet på svt där den där Morgan pratar om mobbing, och där ser man tjejer i åttan som pratar om att de såklart vill vara snygga för killarna, utan att alls förstå varför, det var liksom bara ett faktum. Det skrämmer mig, och den där litteraturen är nog en stor del av hur vi kommit till den punkten..
kram /iris

Du har inga som helst skyldigheter att delge privatliv, uppdatera läsare eller skriva bloggposter, jag vet ju det – men…
Jag är så rasande nyfiken på hur detta rullar, på skolans respons och hur det tas emot och fortskrider. Så har du det att avvara, snälla, håll oss uppdaterade!

Woho, heja dig, VAD modig du är!
Det värsta med Suneböckerna, är ju att det ”döljs” under någon slags humor.
Mitt barn hade också denna bok i 1:an läsläxa och jag hade hört om genuskritiken men det måste varit en reviderad version för det du visat var inte med. Jag tyckte ändå det var under all kritik med den ”tjocka” tjejen Berta.
Är det så, att en ny reviderad upplaga finns där de tagit bort det mesta av det som var så uppenbart steriotypt, sexistiskt?
/Hanna

Sånt LOL vad sjukt detta är?! Inte bara rasistiskt, sexistiskt, tjockhatande blaj men Gud även detta att man på ett enkelt sätt lär barn att bete sig som en härjande mob a la clockwork orange????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *