Kategorier
feminism & genus

Nej män är inte rakare med varandra än kvinnor, om man nu inte räknar våld och mobbing som rakt och ärligt

Paula Uribe skriver ett inlägg som gör mig trött och ledsen. Inte på just henne, för hon är en av de trevligaste människor jag träffat, men på att hon liksom så många andra inte bara gått på myten om den elaka kvinnan utan att hon också sprider den.
I inlägget ”Det här beteendet tar jag avstånd från” skriver hon om kvinnor, framförallt på nätet, som hatar på varandra. Mammor som kommenterar andra mammors föräldraskap skuldbeläggande och med pikar och knivhugg. Hon skriver bland annat: ”Varför beter sig framför allt kvinnor på det här sättet mot varandra? Män har en mycket rakare dialog med varandra och ibland önskar jag faktiskt att jag var en man.”
Ibland önskar hon att hon var en man. För män har tydligen en rakare dialog. Män pratar inte skit om varandra. Män hackar inte på varandra.
Okej. Detta är ju inte sant överhuvudtaget. Män misshandlar, våldtar och mördar inte bara oss utan också varandra. Män riskerar i mycket mycket större utsträckning att utsättas för våld av varandra än vi. Män pikar och hugger och kritiserar, om inte i högre utsträckning så iallafall i samma som kvinnor. Män mobbar varandra. Män som bryter normer eller inte passar in i den snäva machonormen kan nog berätta för Paula hur jävla grymma och elaka män kan vara mot varandra. Till och med inom vänskapskretsen.
Jag vet inte om det är så mycket ”rakare” att håna varandra för att till exempel vara bögar eller fjollor eller om det är ett trevligare beteende att mucka gräl eller bruka våld för att nån tittade snett.
Camilla Läckberg är ganska bra på att tjata om denna myt också. Under ett inlägg skrev hon så här: 

Varpå jag svarade:
Nej nej NEJ det är ej kvinnor som är våra värsta fiender. Sluta upprätthåll den absurda myten! Kvinnor må snacka skit om varandra men det är män som mördar, misshandlar och våldtar oss. (OCH snackar skit om oss på det) Det är män som kallar oss för horor, som tafsar, som skrämmer oss och som begränsar vår vardag. Lite perspektiv vore på sin plats. Om det kvinnor utsatte varandra för var det värsta som kunde hända oss så vore vi lyckligt lottade.
Nej män hänger inte i mammabloggar och kritiserar i regel inte andra föräldrar (dock är de bra på att upprätthålla synen på bra mammor vs. hororna som skiter i sina barn) men detta beror inte på att de är så jävla raka och schyssta utan på att de 1. inte läser mammabloggar 2. inte bryr sig ett jävla skit om föräldraskap, det är nämligen kvinnor som engagerar sig i det ämnet.
Vad män däremot gör, förutom att slå ihjäl varandra, är att de snackar så episkt mycket jävla skit, om varandra men kanske främst om tjejer. Kvinnor som är horor. Kvinnor de legat med. Kvinnor som tar den i tvåan. Kvinnor som ställer upp. Kvinnor som är si och så och höhöhö så det skrattas och skvallras och snackas nedvärderande hatisk skit om tjejer när män är i grupp. Män sprider hämndporr. Män sprider ut nakenbilder på sina ex och på andra kvinnor. Jag vet inte hur Paula kan ha missat detta.
Bloggkommentatorerna skriver i sitt inlägg ”Sluta snacka skit om kvinnosläktet!”:”Nu gick jag in på Flashback för att ta ett exempel, men när jag ser vad männen skriver om Paula där så känner jag verkligen inte för att citera. Paula önskar till och med att hon var kille, så att hon slapp utsättas för detta av andra tjejer, men det ironiska är ju att hon då framförallt hade sluppit en hel del skit från män”.
Jag tänker inte heller citera. Poängen är tydlig och sann. Män pratar om kvinnor och varandra på ett sätt som kvinnor inte gör och jag håller fullkomligen med Mia när hon skriver ”Vill man skapa en bättre sammanhållning mellan kvinnor så sluta spä på myten om att det inte finns någon.”. Amen på det.
Och som en av läsarna hos bloggkommentatorerna skriver:

Cissi Wallin får mycket (orimlig) skit för sin sons förskoletider osv av kvinnor, men vad får hon när hon skriver om töntiga Dylan-män? Saklig kritik? Nä hon får våldtäktshot. Men då heter det inte ”män är så elaka” utan då är det bara troll.

Jag vill även påminna er och Paula och Läckberg om det enorma stöd kvinnor får av varandra. Vi hakar ofta upp oss på de där undantagen som är elaka och glömmer bort den kärleksfulla massan av kvinnor som lyfter varandra, stöttar varandra, är förstående och förlåtande och fantastiska. Kvinnor investerar i sina relationer och det ger utdelning. Jag tror att Paula om hon tänker efter inser att majoriteten av de kommentarer hon får faktiskt är peppande och positiva.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej män är inte rakare med varandra än kvinnor, om man nu inte räknar våld och mobbing som rakt och ärligt”

Tack för detta inlägg! Så less på att den myten ska florera att män skulle vara schysstare och rakare än kvinnor. Jag omger mig mycket hellre med kvinnor. Jag känner mig tryggare, kvinnor är i överlag bättre vänner. Vi bryr oss om Varandra, vi är bättre lyssnare, vi är roligare, vi är ärligare (och på ett mer schysst sätt). Sammanhållning mellan kvinnor är utbrett och har varit så i alla tider. Vi kvinnor HAR en lång tradition att stötta varandra och hjälpa varandra.

Tänker också på det ironiska i att cismän skulle vara ”rakare” när de:
1. Typ inte kan prata med varandra om en mängd olika ämnen (känslor, relationer, mående, förväntningar etc – om det inte är just för att snacka skit om andra eller kommer med tillmälen (”berätta relationsproblem” eller ”ge råd”), snarare än att ta ansvar över sig själva);
2. Trycka tillbaka när någon faktiskt försöker resonera annorlunda, vara ärlig, vara mer nyanserad och;
3. I princip alltid pratar i generella, vaga, odefinierade och diffusa termer. När man ber dem vara mer tydliga eller specifika blir det i princip alltid ett vagt svar av ”jag har en känsla av att det är så” eller ”kan inte sätta fingret på vad det är, men det är så” eller ”håller med snubbe 2 (som även han uttrycker sig i vaga och diffusa termer och inte förklarar hur han menar)”.
Tänker att även det verbala sättet de ”kommunicerar” är relevant (inte enbart i form av tillmälen/aggressivt prat, utan även ”vardagsprat”), och något de flesta cis-män faktiskt är reproducenter av. Folk verkar ju också tro att cis-män är mer ”sakliga” baserat på att de ”håller sig kortfattade” fast de i själva verket inte besvarar frågor, använder härskartekniker i form av tystnad, inte ger respons i sociala sammanhang samt inte kan skilja på det specifika och det generella (dvs besvarar det specifika utifrån ett generellt perspektiv (”alla kvinnor är [tillfäle]”, eller det generella utifrån ett specifikt perspektiv ”inte alla män”).
Tänker att detta är ett bra förhållningssätt i vardagen, och en konkret metod för att ifrågasätta mäns idé om sin rakhet (”hur menar du nu?”, ”kan du specificera vad du syftar på?”, ”hur tänker du att det är relevant i det här sammanhanget?”, ”ja, fast nu pratar vi om x och inte om y”). Ofta framgår det väldigt snabbt att de inte har förmågan som krävs för att kommunicera varken rakt eller sakligt.

Du är på riktigt GRYM!! Kunde inte ha sagt det bättre! Har läst din blogg ända sedan jag var 16, är 19 nu och älskar den mer och mer för varje gång. Du är lätt bland mina största förebilder! ❤️❤️❤️

Sånt här får mig alltid att tänka på ett specifikt tillfälle då en killkompis till mig precenterade en snubbe som sin vän och bjöd in honom att sätta sig och ta en öl med oss. Sen när den killen gick efter ett tag så snackade min kompis loss om hur glad han var att han gått och hur knäpp och dum i huvet han är. Rakt och ärligt indeed. Inte alls som beteende som stereotypt tillskrivs kvinnor.

Dessutom har jag alltid hävdat att folk som menar att män är raka i sin kommunikation aldrig varit i en romantisk relation med en man iaf, för då hade de inte sagt så. Hur mycket av min tid har jag inte lagt på att försöka tolka mäns beteende? Tid jag kunnat lägga på nått betydligt mer vettigt.

Minns så himla väl när min lillebror, som gick i 2a klass, fick hem ett veckobrev från läraren. Där stod det att klassen skulle jobba på sin sammanhållning för (ordagrant citerat) ”…speciellt tjejerna kan ju vara så elaka mot varandra”. Mamma blev helt vansinnigt. Hon marscherade till nästa föräldramöte och frågade vafan som var frågan. Nån förälder försökte säga nåt om att tjejer ju är elakare än killar. Mamma spände ögonen i hen och bah ”jag vet inte hur det är med dina barn, men min dotter är inte elak mot någon”.
När jag var liten skämdes jag alltid över hur mycket mamma härjade på såna möten men idag är jag så jävla tacksam för att ha en sån förebild.

Hear Hear! Denna djupt osanna myt som också Camilla Läckberg ger uttryck för då och då – blir så trött! Det är ju dessutom att osynliggöra alla enormt fina kommentarer som bloggares kommentarsfält till största delen består av – skrivna av kvinnor och andra mammor. Sedan kan man ju se skäl till varför vissa kvinnor inte är stöttande, utifrån att vara lägre stående i en patriarkal struktur.

tycker också det är riktigt lustigt att tillskriva män egenskaper som raka och ärliga. hur många idioter har man inte dejtat som varit exakt allt annat än raka och ärliga? och när man till och med ställer raka och ärliga frågor till dem, som till exempel ”vad vill du med vår relation?” så hittar de sätt att slingra sig eller svara runt frågan. det här är då parentes från att de just, som du skriver, mördar, våldtar, misshandlar, kränker och sexuellt trakasserar kvinnor och i många fall andra män också.
klart det finns en stor grupp kvinnor som kastar skit på andra kvinnor och ser varandra som konkurrensmoment, men tycker verkligen inte det är i så stor utsträckning så att det överskuggar den genuina kärlek och omtänksamhet man får från en riktigt bra vänskapsrelation, med just en annan kvinna. <3

Tänker så mycket på detta också. Speciellt efter det där inlägget från Läckberg. Min första tanke när jag läste kommentarerna var att det i princip BARA var kvinnor som stöttade och höll med… så även om jag inte har samma ståndpunkt som henne, så motbevisade ju hon sig själv på sätt och viss då många av hennes följare backar henne och tycker som hon i mycket.
Lustigt också detta med att män inte snackar skit… det första de gör är ju att snacka skit om speciellt kvinnor, om de får chansen. Tänker på Zara Larsson. Män som inte ens lyssnar på hennes musik eller visste vem hon var, var bara tvungna att få säga sin åsikt om henne när hon pratade om feminism och manshat. Fast, det kanske anses ”rakt på sak” att kalla någon för mediahora och att önska att denne blir utsatt för våldtäkt under sitt eget namn i ett kommentarsfält…?

Så bra skrivet! Undrar vad de har för bakgrund, när behovet av bekräftelse från män är så stort att en blundar för tryggheten och respekten kvinnor emellan. De är rätt få, de där kvinnorna som envist håller kvar vid myten, som tur är!

Så jävla sant! Det finns bara en anledning till varför kvinnor öppet deklarerar den här korkade inställningen; de vill samla pluspoäng hos just; männen. ”Öhh här har vi en kvinna som fattat grejen, hon är på vår sida”. Det var samma tjejer som i ungdomen sa att de hellre umgicks med killar för att de var så ”okomplicerade”. Asbra sätt att få manlig bekräftelse om bekräftelse består i att killarna ville ligga med dem och sen skita i deras känslor.

Jag är sen på det mesta och har precis börjat ”följa” dig. Gillar hur du underbygger dina argument.
Och angående de där löjliga kommentarerna kring någons förskoletider, tröja eller amning; handlar väl inte om manligt eller kvinnligt, bara väldigt dåligt hyfs. Vissa saker lägger man sig inte i liksom. Och vad sägs om att ha de gamla talesätten i bakhuvudet ”alla är olika” och ”smaken är som baken”.

Bra inlägg LD. Allt du skriver håller jag med om, men det finns problem med kvinnors beteende gentemot varandra också på olika forum, du har själv blivit utsatt för drev av kvinnor så det ena utesluter inte det andra vilket det dock tyvärr verkar göra i Paulas och Läckbergs resonemang, så det är bra att det kommer upp till ytan, för män är vidriga när de väl vill vara det, inte skickar kvinnor våldtäckshot liksom…

Jo kvinnor kan också bete sig illa. Det vet jag. Det jag vänder mig emot är tanken att detta skulle vara typiskt kvinnor. Att kvinnor generellt gör så här. Jag har även utsatts för hatdrev från män. Men den gången så ringde de hem till mig mitt i natten, skickade hot, hängde ut mina barn, hetsade varandra att begå våldsbrott mot mig, hotade att komma hem till mig osv.

Så bra inlägg! Håller med så otroligt mycket. Är så sjukt jävla trött på tjejer i min omgivning som uppehåller just denna myt. Har en på fb som ofta och gärna sprider sådan här skit, att ”det är mycket lättare att umgås med killar än tjejer” och ”tjejer är så elaka” osv osv, detta trots att hon själv verkar ha flest tjejkompisar som hon gärna höjer till skyarna och vice versa. Blir så less på det. Hypocrit (glömmer alltid bort vad det heter på svenska?!) så det sprutar ut genom öronen.

Håller med om allt! Tycker också att de som tycker att män är så ärliga och raka ska testa att vara i en romantisk relation med dem, jävlar vad mycket tid man har lagt ned för att dra ur dem de mest basic sakerna. Och så mycket skit de pratar om varandra! Har dessutom hört betydligt fler män än kvinnor säga att de inte gillar män, jag förstår varför…
Jag känner att all den kärlek och pepp som kvinnor ger till varandra (och män) blir osynlig för kvinnor förväntas vara vänliga, trevliga och stöttande. Män förväntar det, kvinnor förväntar det. Så när en kvinna istället är elak, kall och/eller fördömande så reagerar folk mycket starkare på det, HERREGUD vad hemsk hon är!! Fast män överlag är mycket otrevligare än så, men folk förväntar sig inte stöd eller ett trevlig bemötande från män. Förstår ni vad jag menar? Gör mig faktiskt arg att folk tar kvinnors varma inställning till andra för givet och sen bara ger oss skit för att det även finns en del rötägg bland kvinnosläktet (som dessutom aldrig är lika illa som rötäggen bland männen).
Jag uppskattar att du tar upp de här sakerna LD för det har verkligen öppnat mina ögon för vilka enorma krav vi har på kvinnor och hur lite credd vi ger dem för deras stöd och omsorg. Heja dig! <3

Känner igen det där! Man tar så lätt vänliga kvinnor för givet. Vill inte att vi kvinnor ska behöva bli otrevliga och buffliga som män heller. Det är män som ska ändra sig och bete sig ( ännu vänligare egentligen för de har massa privilegier som vi inte har) som vi kvinnor lärt in från barnsben.

Nu kanske man skall se lite till vilken sammanhang hennes inlägg skrevs om. Det ÄR faktiskt i huvudsak kvinnor som beter sig så fruktansvärt illa mot andra mammor gällande barn. Inte ofta man hör/läser killar/män gå på andra mammor gällande barnmat, amning osv. (Har läst att du skrivit om det i inlägget) Nu skrev hon ju faktiskt om detta inom ett specifikt ämne. Och kvinnor är ofta helt fruktansvärda!
under hela min uppväxt så har jag mestadels umgåtts med killar, då jag tycker de har en mycket mer ärlig kommunikation, men det har inte på någon som helst nivå varit för att få deras bekräftelse. Har inte hamnat i säng med dem eller någonting. Att tjejer hellre umgås med killar för att få bekräftelse och sen ligga var bland det dummaste jag hört! Snacka om att nedvärdera kvinnor.

Min erfarenhet är för övrigt, både IRL o i bloggvärlden, att kvinnor år otroligt stöttande o peppande o förstående för varandra när det kommer till föräldraskap. Det är bara att kolla i just paulas eller läckbergs kommentarsfält så får du bevis. Eller andra bloggande mammors. 99% är pepp och stöd och hyllningar. Och av kritiken de får så är en liten promille rent hat eller påhopp.

Jag håller med! Så trött på denna föreställning. Tyvärr går min sambo runt och tror exakt samma sak… Jobbar på att få honom att förstå.
När jag behöver en dos kärlek och pepp brukar jag titta i kommentarsfältet till hej hej vardags blogg. Ett bevis på att kvinnor stöttar, peppar och diskuterar.

Att slänga sin egen utsatta grupp under bussen är ett förståeligt men fult sätt att vinna mark i maktspelet. Men som det sägs, det är ensamt på toppen. Om man använder sig av den här strategin och sprider myten om kvinnor som elaka sänder man signaler till andra kvinnor i sin närhet att det inte går att lita på en. Upprätthåller man den här myten så undergrävs tilliten från ens kvinnliga bekanta och relationerna riskerar att falla sönder. Det är en maktstrategi med ett högt pris. Jag vet av erfarenhet då jag använt samma strategi själv för att överleva på mansdominerade arbetsplatser.
Den roligaste, eller ja, mest tragikomiska kommentaren från chefen på min arbetsplats som då bestod utav bara män och jag som enda kvinna var att han högljutt skällde ut alla män och beskyllde dem för att bete sig som kvinnor! Dvs de pratade skit om varandra, bildade pakter mot varandra och allmänt saboterade för varandra. De betedde sig precis som myten om hur kvinnor beter sig men självklart kunde de inte äga det som manligt beteende… suck.
Generellt sett är kvinnor världsbäst på emotionellt arbete för att hålla ihop relationer eftersom det tillhörde den traditionella kvinnorollen och därmed tilläts kvinnor bemästra det till fullo. Så om man ska snacka typiskt kvinnligt beteende är det väl snarare, precis som LD säger, att kvinnor generellt sett är bättre på att upprätta och underhålla kvalitetsrelationer med andra kvinnor.
En sidostickare: Lyssnar just nu på Harriet Fraad som säger att kapitalismens framfart kopplat med kvinnors frigörelse gör att kvinnor frigör sig från den traditionella parrelationen i allt större utsträckning mycket pga mäns emotionella omognad. Därmed lämnas alltfler män utan någon som tar hand om deras emotionella arbetsbörda vilket leder till att män blir allt mer instabila då de inte haft samma tillåtelse att träna emotionellt arbete. Därav den våg av män som längtar tillbaka till en enklare tid, dvs när kvinnor gjorde emotionellt arbete åt dem. Men svaret är inte att gå tillbaka utan framåt; män måste ta sig rätten att bemästra emotionellt arbete precis som kvinnor tagit sig rätten att erövra arbetsmarknaden.

Vad bra du förklarar det. Har ibland läst bloggar, läckbergs och herrochfrunånting, där man svarat på kritik med ”så typiskt kvinnor/mammor.” Självklart ska man inte uttrycka sig kränkande, men det är absolut inget kvinnligt! Kvinnor är inte hotet mot kvinnor. Sen tycker jag det borde vara ok att man har olika åsikter i kommentarsfält om tex uppfostran. Jag älskar att läsa i din blogg när du sätter ord på fenomen jag ibland känner är fel men inte kan motivera. Tack!!

Bra skrivet! Men drar du inte argumentet för långt? Min övertygelse av patriarkatets idé är att den styr över såväl kvinnor som män – det är alltså inte männen som äger patriarkatet, och alla människor oavsett kön har sin egen ”skuld” i patriarkatets skamfulla fortlevnad. Att prata om ”vilket kön är värst” eller ”vilket kön är mest aktivt i att beskydda patriarkatet” anser jag är att missa poängen med begreppen ”feminism” och ”patriarkat”. Ja, orden anspelar på kvinnligt och manligt, men där slutar också likheterna – vi är alla lika stora slavar under det nuvaranda systemet.
Därför tycker jag att det är fel att jämföra våldtäkter och misshandel med förmaningar om barnuppfostran, bodyshaming och elakt skvaller. Det är helt olika saker, Ja – men det är metoder som har exakt samma syfte och mål; att kuva och ta kontroll över kvinnors beteende och fri- & rättigheter. Jag anser att vi fördummar en oerhört viktig debatt när vi jämför vilka dåliga beteenden som är värst och vilka som bär skulden.
Varför diskuteras ens frågan om skuld? Vem tror att vi någonsin kan hitta den skyldiga till varför patriarkatet finns? För det känns som att det är det vi gör när vi vet att alla kön har lika stor skuld i detta (ur ett kontemporärt perspektiv) men sitter ändå här och försöker utröna vem som EGENTLIGEN är värst.
Så här ser jag på det:
Världens största orättvisa finns på riktigt och den kallas patriarkatet. Lika lite som du bär skulden för dina förfäders påhitt bär du också skulden för patriarkatet. Det betyder ändå att du har ett ansvar att ställa saker till rätta, men du har ingen skuld. Om man letar efter individer eller grupper av människor som bär större skuld än andra så har man missförstått situationen. Precis som rasism så är patriarkatet sjukdom systematisk – det innebär att ingen enskild grupp eller människa står som ansvarig utan HELA systemet/samhället och ALLA handlingar som utförs bär spår av patriarkatets särbehandling. Det innebär också att, i det stora perspektivet, så har ingen enskild handling mer betydelse än en annan – patriarkatet är ett aggregat av alla handlingar som begås, har begåtts och kommer att begås imorgon. Därför bär inget specifikt kön en större del av patriarkatet än något annat kön. Alla kön måste ta itu med sitt egna patriarkala beteende – för oavsett om det handlar om en man som våldtar en kvinna eller en kvinna som av andra kvinnor blir mobbad och kallad för ”hora”, så föregås och möjliggörs det ena brottet av det andra och vice versa. Vårt hat går hand i hand, helt enkelt. Och vi kommer ingen vart om vi fokuserar på det som vi för stunden är argast på.
Eller har jag fel?

Niklas, jag har under flera månader försökt förstå varför man ska särbehandla kön i kampen mot särbehandling av kön. Jag har försökt förstå varför man ska fokusera på kön istället för på attityder och normer (som sprids av alla, oavsett kön. Se bara Zara Larsson (jag gillar både henne och hennes musik, så inget påhopp om att jag hatar henne för att hon är en framgångsrik kvinna nu tack!) som själv säger att hon föredrar killar som är lite Douch ( skitstövel fritt översatt) för att snälla killar är så tråkiga och inget hon går igång på, bara som exempel på att även en kvinna kan befästa de könsroller som kvinnor och män förväntas leva upp till eller uppskatta ) i arbetet med att motverka sådant som drabbar människor negativt. För som du säger, både män och kvinnor föds ju in i samhället och tillskrivs den ena saken efter den andra, vilket gör att vi alla är oskyldiga till vad vi blivit. Så länge fokus läggs på ”Det är inte vi, utan de andra” så kommer man inte komma särskilt långt
Den dagen man säger vi och syftar på oss alla som vill leva i ett könsneutralt samhälle, där man behandlas jämlikt, med respekt mot varandra oavsett kön, sexuell läggning osv, den dagen har man tagit ett stort kliv framåt.
Där är vi dock inte idag…

Jag ska bli en sån där skön och rak och ärlig person! Med det menas att jag ska inte
prata om något annat än gemensamma intressen på en mycket ytlig nivå med mina vänner. Sedan ska jag dricka sprit på helgen och se till att det blir ett redigt slagsmål istället, det är rakt och ärligt det!

Då himla bra skrivet av dig LD! En annan myt om detta med kvinnligt skitsnackande är ju att kvinnodominerade arbetsplatser skulle var mycket värre än mansdominerade i det avseendet. Jag trodde såklart också på detta innan, pga indoktrinerad i patriarkala normer. När jag nu varit i arbetslivet ett tag vet jag att kvinnodominerade arbetsplatser är de bästa; trevliga, lugna och absolut inget skitsnack (mer än på arbetsplatser jag varit på där det är fler eller lika många män som kvinnor). Min upplevelse är också att kvinnor hjälper varandra i arbetslivet, kan blotta okunskap utan att det anses som en prestigeförlust, lyfter varandra och är frikostiga med sina kontakter (när jag tex letat nytt jobb har jag ALLTID fått hjälp av kvinnor som tipsat mig om olika personer de känner). Jag förstår ju att mina erfarenheter inte är vetenskap och att de är begränsade till en bransch, men jag tänker ofta på hur denna sanning om skitsnackande kvinnor liksom varit fast i mig och hur skönt det har varit att få dessa föreställningar krossade. Blir därför alltid så frustrerad när den här bilden av kvinnor som falska och ogina får spridning, särskilt genom en annan kvinna.

Håller med! Blir lite less på den tropen att kvinnodominerade arbetsplatser skulle ha den typen av arbetsmiljöproblem. Precis som om de problem som finns på dessa arbetsplatser skulle bero på skitsnack och inte på säg organisatoriska strukturer eller dåligt ledarskap eller vaffan som helst, kapitalism??? Tycker att den typer av stereotyper bara hindrar arbetande kvinnor att se de verkligen problemen arbetslivet och organisera sig 🙁

Jag vill bara säga att män är fortfarande helt fantastiska föräldrar till sina barn (undantag finns) även fast dom inte hänger hos mammabloggar och forum, och diskuterar om sina barn som om dom skulle vara nån slags hobby.

Det var åratal sen jag ens tänkte på den här gamla myten, vilket innebär att det låg kvar någonstans i mig som en gammal sanning. För den här sanningen har vi väl alla vuxit upp med och eftersom det var något jag fick lära sig som ganska liten har jag aldrig tänkt på att ifrågasätta eller analysera sanningshalten i det och sen är det något jag bara sopat undan i ett hörn och där har det alltså legat utan att bli ifrågasatt. Så, skönt att kunna avskriva detta ordentligt!

När en kvinna talar illa om/till någon är hon en elak bitch som snackar skit. När en man beter sig på samma sätt så är han rak och ärlig, måste ju få säga vad han tycker och ”offret” måste lära sig att ta kritik.
Män snackar minst lika mycket skit som kvinnor men det ses sällan som just skitsnack utan som legitima åsikter.

Jag uttryckte mig klumpigt, jag uttryckte mig inte korrekt. Jag menade på klimatet mellan könen i just ett föräldraskap. Att man möter på elakheter sinsemellan. Hemma diskuterade vi detta, att man som mor får påhopp från en annan mor och att mellan pappor är det ett annat klimat. Hugo har aldrig fått samma underbetoning på att hans sätt att göra eller tänka som förälder är fel. Han blir inte ifrågasatt av andra pappor som jag upplever att jag kan bli av mammor.
Ser era kommentarer och läser. Jag ber om ursäkt för mitt klumpiga uttal, i skrivande stund är det ibland svårt att få med allt för att man som läsare ska tolka det man skriver korrekt.
Kram, Paula

Men det är ju för att han som man ses som helt fantastisk om han bara byter en blöja. Kraven på mammor är enorma medan kraven på pappor inte existerar men denna syn upprätthålls av både män och kvinnor. Att det sen bara är kvinnor som är elaka i kommentarsfälten beror ju på att det bara är kvinnor som läser mammabloggar. 😊 Men be för all del inte om ursäkt! Du ser saker ur ditt perspektiv, jag ur mitt och så samtalar vi om det. 😊🌹

Jag håller alltid med dig i stort men hittar alltid något jag inte helt är med på men i det här inlägget håller jag med till HUNDRA %!!!!!!!
WORD. Är allt jag har att säga. Hade verkligen varit spännande att se vad mammor hade blivit utsatta för om pappor varit lika engagerade i föräldraskapet, jag kan bara tänka mig.

Helt ärligt blir jag mörkrädd när jag läser ditt inlägg. Jag brukar läsa Paulas blogg men hamnade här av ren slump när jag såg en kommentar på hennes blogg med en länk hit. Du skapar själv en bild av män, en myt, om att alla är mördare, våldtäktsmän och kvinnohatare. Jag undrar vad det är för män du har träffat i ditt liv eller om alla metro-nyheter har tagit över ditt sinne. Ja , de finns män som gör bedrövliga saker , både mot män och kvinnor. Men det finns även kvinnor som våldtar, mördar och hatar män. En ytterligare sak jag inte förstår är hur, du i ett inlägg där Paula uttrycker att hon tycker män är rakare mot varandra, kopplar med att män våldtar och mördar. Har verkligen det ena att göra med det andra eller kan det vara så att du hatar män så mycket att du inte vet hur du vettigt ska kommentera ett beteende som finns bland män. Jag tror helt ärligt att Paula skrev det hon skrev då hon antagligen i många situationer upplevt att män faktiskt är rakare mot varandra. Ska ett sådant beteende hos män inte kunna uppmuntras? Jag menar, de män som faktiskt är raka mot varandra och inte pratar skit, ska de behöva dras med att andra män är mördare och våldtäktsmän? Fattar absolut inte ditt resonemang.

Hej!
Just nu pågår ju den stora victoria secret fashion show 2016 som flera miljoner människor kollar på.
Jag har funderat länge på hur feminismen ställer sig till showen med tanke på hur smala modellerna är och så vidare. Skulle verkligen uppskatta om du kunde göra ett inlägg om det.
MVH Michaela

Detta med hur män och kvinnor ”är” sitter så djupt att det är svårt att se klart ibland, även om en vet allt i teorin. Föreställningen om att kvinnor skulle vara elakare än män (som generellt använder mycket mer våld) är lika befängd som idén om att den första människan skapades från en mans kropp. Alla vet att det är absurt, men ändå lever det kvar i generation efter generation. (Adam och Eva-storyn börjar väl iofs försvinna, men ändå). Underligt är det. Normen blir nästan som en religion där en ologisk regel blir till en sanning som upplevs som hur rimlig som helst.

Kvinnor har sedan människans begynnelse tagit hand om och stöttat varandra. När det varit dags för barnafödande har andra kvinnor samlats och bidragit med kunskaper och stöttning för att hjälpa till att få ut barnet. Det är kvinnor som kommit med mat och annat nödvändigt efter förlossningen när mamman haft svårt att fixa sådant själv. Det är kvinnor som historiskt sett har hjälpt varandra att ta hand om barnen när barnens pappor har smitit från ansvaret. Det är främst kvinnor som håller i jourer som är till för att stötta och skydda andra utsatta kvinnor.
Dock tror jag att människor rent allmänt oavsett kön stöttar varandra mindre idag än förr. Men det beror på den ökade individualiseringen samt dagens tävlingsinriktning som kommit fram ur kapitalismen. Det har alltså ingenting med kvinnor att göra och vi kvinnor stöttar fortfarande varandra.

Jag kan ju då berätta att hade inte killar funnits så hade jag antagligen inte gått ur skolan. Tjejer ha generellt inte gillat mig för att jag är ”pojk-flicka” och man passar inte in. Det finns ingen kille som ens varit hälften så taskig mot mig som tjejer har varit. Den här passiva aggressionen som tjejer sysslar med är hemsk och jag har dessutom blivit mulad och nerbrottad i gymnasiet av en annan tjej som inte gillade mig. De enda som kallat mig hora, fitta, fula jävel osv är tjejer!
Generellt är det individer det är fel på, inte kön! Oavsett om man är man eller kvinna så kan man vara dum i huvudet. Det är inte männens fel allt i världen, en del problem skapar man sig själv också. Kvinnor är inga jävla änglar som är så snälla, fina och gör allt gott och rätt.
Kvinnor kan vara exakt lika äckliga och grisiga som män.
Ex. Jag var på en Cabaret med mitt förra jobb, vi satt längst fram och tanterna på ekonomiavdelningen blev lite på örat och tafsade på den ena manliga artisten varav en av dem tog honom på snoppen. Detta fick INGA konsekvenser. Hade det varit en man som tagit en kvinna på musen – Kalabalik! Båda är ju sexuella trakasserier! Och nej, det är inte rätt åt mannen och han har inte smakat på sin egen medicin.
Ex. 2. Mitt nuvarande jobb. De ska bya fönster och tanterna sitter och spanar in fönstergubbarna och bedömer deras utseende. De brukar även bedöma de andra männens utseende. Hade män gjort såhär – kalabalik!
Ordspråket ”kvinnor kan” passar bra in här.
kvinnor våldtar. Statistiskt sett är kvinnor överrepresenterade vad gäller barnmisshandel. Kvinnor kan också slå sina män. Och hur ser det ut i lesbiska relationer? En anledning till varför man inte slår män är ju för att de har fysiskt övertag. Ett våldsamt beteende är ett symtom på någon form av ångestproblematik. En del går ut och slåss, en del spelar, super, har sex med allt och alla osv. Osv.
Jag tycker att det är dags för nytänk och sluta med det här jävla manshatet och offerkoftorna. Allt jag läser från såna här bloggar och kommentarer i bloggar är att ni sänker er själva, ni säger ”vi kvinnor är inte lika mycket värda som män”. ”Vi kvinnor är också människor!”
Jag har då aldrig känt mig underlägsen en man för jag VÄGRAR. Jag är inte underlägsen någon kvinna heller för jag bestämmer över hur jag vill ha det. Jag tar ansvar för mitt liv och ser det mer som att det är individer som är felet oberoende kön.
I dagens moderna svenska samhälle (begränsar problemen lite) så finns det enligt mig två feministiska saker att kalla feminism, resten får man döpa om.
1. Könsstympning.
2. Hedersvåld.
Varför inte våld i nära relationer och våldtäckt? Jo för DET ÄR JU REDAN FÖRBJUDET OCH ICKE SOCIALT ACCEPTERAT! Är det tyvärr så att det är brist på bevis, då kan man inte fälla. Dessutom är detta våldsbrott och hör hemma bland alla andra våldsbrott. Och det är ju ingen strukturell grej såsom att förbjuda kvinnor att rösta, göra abort eller P-piller.

Nej kvinnor är inte lika äckliga o grisiga som män. Kvinnor mördar våldtar o misshandlar inte ens i närheten lika ofta. Der finns inga tafskulturer hos kvinnor. Kvinnor startar inga krig. Kvinnor våldtar inte barn. Ja det finns undantag. Men de är få. Och anledningen till att kvinnor är överepresenterade när det gäller våld mot små barn (OBS SMÅ barn. Män slår oftare äldre barn) är pga det är kvinnorna som är hemma med barnen. Hade män varit hemma i samma utsträckning så hade denna statistik sett väldigt annorlunda ut.
Sen spelar det ingen roll hur mkt du ”vägrar” vara underlägsen. Det bestämmer nämligen inte du. (O du antyder att vi andra väljer det). Du kommer fortfarande få sämre lön, riskera våld, vara utsatt, få sämre sjukvård, sämre pension osv.

*tillägg. Jag vet att hedersvåld och könsstympning är olagligt också. Men just de två sakerna tillhör en kultur och en norm inom kulturen och den skiten tas hit. Ingen tjej ska bära slöja om hon inte vill – men hon måste enligt dem. Slöjan är ju ett av de största kvinnoförtrycket i världen. En kontroll och att hon är som en handelsvara. Våldtäckt och hustrumisshandel Är generellt sett i Sverige vår kultur, ofta skäms gärningsmannen och vet att de gör fel = inget strukturellt och kulturellt problem.

Slöjan är ett tygstycke. Vågar påstå att våld mot kvinnor är ett större förtryck än påtvingad klädsel. Och våld mot kvinnor sker i mkt stor utsträckning i Sverige. Och nej att män skäms är lnte sant allt. Mäns våld förminskas o bortförklaras nämligen hela tiden. Skojas bort. Skylls på kvinnan eller alkoholen.

Sist men inte minst…vill man ha plats så får man ta plats! Detta har inget med kön att göra men det känns som att vissa tjejer generellt använder alla möjliga kognitiva dissonanser när saker inte gått deras väg.
”Jag fick inte jobbet för att jag är tjej, alla män är så buffliga och de låter mig inte ta plats varför kan inte män bli mindre högljudda så jag får plats?” MEN TA PLATS DÅ! Vänta inte på nåt jävla underverk och mirakel eller att Gud ska komma och hjälpa till.
Samma sak om någon säger något elakt, be personen dra åt helvete. På gymmet så är 99% riktigt genomgoa helt underbara killar och de är fan väst i världen på att peppa och hjälpa en ta PR I marklyft osv. 3 ggr på 7 år har jag behövt säga fula ord till killar men JAG SA ÅT DEM DÅ DE GJORDE MIG OBEKVÄMA.
Felet med tjejer är att ingen öppnar käften. Dessa gnällbloggar hjälper ingen för det är i verkligheten man gör saker. Säg ifrån på riktigt och inte på Twitter, IG eller FB. Frågar inte chefen efter hur mycket lön du vill ha SÄG DET DÅ!
Man löser inga problem över en öl genom gnäll!

Så nästa gång någon snubbe på någon fest vägrar låta mig tala till punkt ska jag helt enkelt sätta mig på honom och gallskrika mitt budskap i hans ansikte, alternativt trycka ner honom på golvet och klistra igen hans mun med silvertejp? Hur tror du att det beteendet skulle tas emot?

Okej, det här hör inte riktigt till ämnet, men nästan. Vad tänker ni kring uttrycket ”det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som stjälper andra kvinnor”?
Jag tänker bara nej. Att kvinnor stöttar varandra och förstår ett förtryck pga själv varit där är en oerhört fin grej som jag älskar. Men det är inte vårt fel om vi någon gång blir lurade av systemet och tror att vi måste förtrycka oss själva för att nå framåt. Det är de priviligersdes uppgift. Försök sprida systerskap till alla kvinnor där ute, även de som själv inte upptäckt hur mycket de behöver det än! ❤️👊

What!? Pratar vi om vuxna människor nu? Kan man bara inte bestämt säga ”låt mig tala till punkt, så får du din tur sen”? Människor som avbryter andra gör ju det då ingen har sagt till dom att hålla skäften, kanske någonsin. Oftast blir dom då lite paff och får självinsikt. Men som sagt, man måste säga till och repetera vid behov. Och är dom jubelidioter och ändå inte fattar så kan man berätta det för dom, och kanske sluta umgås med sådana människor.

Min sambo jobbar på ett typiskt machoställe,enstaka kvinnor. Hans ”bästa” arbetskamrat är kvinna.
Varför?
Männen är fan inte några änglar. Det snackas skit, det mobbas, det visas öppet att de tycker att min sambo sticker ut, att han är konstig, är inte som alla andra osv i all oändlighet.
Sambon har vid flera tillfällen nämnt att får han välja, så väljer han kvinnor till vänner alla gånger för vi är inte så jävla elaka. Nåja. Det beror väl på vad man jämför med..men jag förstår vad han menar.
Får jag välja så väljer jag också kvinnor alla gånger. Visst kan vi vara fan så lea mot varandra men jag kan bemöta det på ett helt annat sätt än när en man är det. Män gör mig osäker.Rädd. Otrygg.
Med kvinnor kan jag vara mig själv.

Alltså jag förstår verkligen inte detta med att män skulle vara rakare? Räck upp handen den brud som haft som snubbe som ”har svårt att prata känslor”. Minst alla av er. Hur kan man i princip alltid ha den här erfarenheten av män och sen ändå ha mage att påstå dom vara rakare? Och snubbar ljuger en rätt i fejset för att få knulla en och dom skulle vara rakare?
Vad är detta ”rakare” man pratar om? Att han kan visa hur mycket han skiter i dig? För i grunden verkar det komma ner till detta, att they don’t give a shit. Och om du never give a shit så är det klart att du aldrig någonsin kommer råka begå de misstag man kan råka begå om man är en emotionellt utvecklad människa som tar ANDRA på (ibland för) stort allvar. Det är kvinnans blessing och curse.
Och om jag ska köpa villfarelsen att män är rakare bara för argumentets skull: fan klart jag också kan vara rak om dom enda känslor jag är kapabel att känna eller åtminstone ventilera är huruvida jag behöver gå och skita och att Zlatan är kung/för kaxig.

Ja lol det är så kul med ”rakare män” som säger att man är ful, äcklig, en gris, slår en, tafsar på en osv . Härligt beteende…säger inte att kvinnor är änglar men har fler väninnor som är kvinnor som man kan prata med, som är förstående osv. Kallar en inte ”överkänslig” som de mans-vänner jag haft…sen att det försegår skit-snack men det görs det överallt. Bland både män och kvinnor. Min man har kill-kompisar och guuud vad han snackar skit om dem lol xD

Nej, jag skrev inte att jag vet något om dig. Jag resonerade utifrån det DU skrev i inlägget, för det var du som skrev eller?
Du tar fortfarande upp något som är irrelevant genom att endast påpeka att jag ”hamna här av en slump och läste en kommentar ” och vägrar att ge ett konkret svar på vad jag ifrågasatte.

Jättebra skrivit om ett viktigt tema!
Däremot finns en intressant studie som omhandlar fysiskt och psykiskt partnervåld, som visar att kvinnor är lika benägna som men till våldsamt beteende mot sin partner (Dunedin-studien, sök på Google).

Otroligt bra formulerat och välskrivet som vanligt. Apropå detta vill jag bara säga att jag läst din blogg sen våren 2010, då hade jag nyss fyllt 18 och gick fortfarande på gymnasiet. Jag vill egentligen bara säga att du har varit en stor del av min feministiska utveckling men också ”uppfostrat” mig till att vara mer nyanserad och mindre dömande (inte för att jag var så jättedömande tidigare, men att läsa din blogg har bara fått mig att utvecklas positivt). Du har varit lite som en extraförälder genom de här åren och jag önskar att jag bodde i Stockholm och av en slump kunde träffa på dig på stan för att kunna ge dig en kram. Jag vill att du ska veta att oavsett hur mycket skit du har fått ta/kommer att få ta så är du en stor anledning till att jag känner en positiv framtidstro.

Håller helt med dig LD!
Är så fruktansvärt less på myten om kvinnor som snackar skit och den påhittade motsatsen ”raka män”. Vilken jävla lögn.
Nu har jag dessutom, via mina söner med vänner, fattat att det är en myt att killar är så jävla bra på att leka flera också!
Jag har så grymt många bra kvinnor runt mig. Allt från systrar, svägerskor och mamma, till vänner och kollegor. Vilka stöd och vilka bollplank!

Exakt! Är så trött på det där med att män är raka och kvinnor hugger varandra i ryggen. Tyvärr deltog jag själv i det synsättet. Jag vet inte varifrån det kom, jag bara tyckte så. Sedan blev jag mer medveten och började att faktiskt se mig omkring och SE folk istället för att ta för givet och gissa vad? Min syn ändrades helt.

Fast nu försöker du bara vända de jag faktiskt ifrågasatte till något helt annat. Still, hur kan du dra paralleller mellan att vissa män är raka och att män mördar och våldtar. Ja, det må finna statistik eller forskning om att män våldtar och kanske mördar mer än kvinnor etc. Men vad har det att göra med att vissa män för en rakare dialog med varandra? Lika irrelevant som att säga att alla kvinnor skriver stötande kommentarer bara för att det finns kvinnor som skriver sådana kommentarer på Paulas blogg. Makes no sense. Men jag förstår att det är lättare att skriva ogenomtänkta saker samt att inte svara på min fråga och använda min ”okunskap” som en bortförklaring för att du inte har något relevant svar.

Men förfan ta lite eget jävla ansvar vettja och läs på lite, antingen LDs andra inlägg eller google. du gnäller om massa skit nu som du inte har en aning om och rent ut sagt blir jag fan störd till tusen hur korkad du låter. Vafan ska LD sitta och ha privatlektioner för dig när du ändå inte fattar ett piss.

När jag läser såväl inlägg som en hel del av kommentarerna är min reaktion mest att jag blir glad för andras skull! Och ledsen för min egen. 🙁 Det verkar fint att få ha sådana vänner eller kvinnor i allmänhet. Jag har aldrig haft det, det har varit väldigt ensamt Det som präglat mitt liv har istället tyvärr varit de där huggen i ryggen, skvallret bakom ens rygg, prestigen, hackordningen. Är jag däremot av uppfattningen att män skulle vara bättre eller ha en ärligare kommunikation? Nej. Men generellt så har det vad jag märkt inte varit det stora behovet att lägga sig i mitt/andras privatliv, inte funnits krav på förtrolighet.

Du är så jävla grym!!! Helt underbart inlägg och något som jag försöker förklara om och om igen till min omgivning. Något man hör alldeles för ofta är ”jag är en sån tjej som mest hänger med killar, mindre drama kring killar”… så tröttsamt! Tjejer är bäst <3<3

Haha, det här känner jag så väl igen!
Minns ett tydligt exempel. Det var på en fest med ett gäng kollegor och av någon anledning började en mobil med en manlig kollegas tinder att skickas runt (han var också närvarande på festen och var okej med detta). Jag och en kvinnlig kollega tittar igenom några bilder och hon säger något i stil med ”Usch, vilken konstig hals hon ser ut att ha på den här bilden” om en kvinna. Genast tar min manliga kollega mitt emot tillfället i akt att högt berätta för bordet om hur typiskt detta är för kvinnor, hur jävla elaka och kritiska vi är mot varandras utseende komplett med en utläggning om att ”sådär gör aldrig vi killar”. Jaja, jag suckar, men orkar inte bråka. Typ 1 minut senare skickas mobilen över till sagda kollega plus manlig kompis. Efter max 30 sekunder har de börjat kommentera massvis med negativa saker om kvinnornas utseende på bilderna. Det var då jag tog tillfället i akt och faktiskt tog striden. Påpekade högt vad de just sa till mig och min kollega om ”typiskt tjejer” och påminde dem om vad de gjorde just nu, jag kallade dem helt enkelt för riktiga hycklare 😉
Det ”roliga” är att efter att reflexmässigt ha försvarat sig med att ”det inte alls var samma sak”, så tog de faktiskt åt sig. De verkade helt ärligt inte alls ha tänkt på att de gjorde exakt samma sak, utan reagerade bara på beteendet när det kom från kvinnor, vilket jag tror att många kanske gör. Mannen tenderar att ses som rättmätigt arg eller kritiserande, kvinnan som missunnsam och småaktig tjafsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *