Kategorier
feminism & genus

Klart vi vill bli prinsessor, har vi fått några andra ideal att växa upp med?

Cissi Wallin skriver ett intressant inlägg om kvinnor som drömmer om att bli hemmafruar. Vinden har ju blåst mycket åt det håller senaste generationen, från att vi kvinnor kämpat för att frigöra oss – jobba – ha karriär – tjäna egna pengar – så har nya generationer snarare börjat drömma om liv som livegen hollywoodfru. 
 
Nu tänker jag såklart osökt på Anna Anka som högt skanderade vikten av att suga av sin man varje morgon så han inte letade sig vidare efter en annan kvinna. Vad gör hon idag förresten? Hon blev väl dumpad, trots sina kuksugasskills om jag inte missminner mig? 
 
Cissi skriver iallafall:
 

Och här är det ju inte så enkelt att en bara kan säga ”men låt alla göra som dom vill!”, eftersom alla är en del av ett strukturellt samhällssystem där till exempel kvinnors löner och pension i stort påverkas och så vidare och så vidare. Vill inte döma. Men dömer ändå. Och skäms över det. Men ändå inte. För dömer ju normen och idealet framför de enskilda lyxhemmafruarna. Men skäms ändå. Fan.

 
Men här säger jag bara app app app Cissi! Detta har hon och jag varit oense om förr. Nu säger hon det inte lika rakt ut, men hon antyder att hemmafruar i viss mån sabbar för andra kvinnor eftersm att deras val ”påverkar löner” osv. Och det är ju inte bara helt uppåt väggarna utan också analyslöst.
 
Självklart bygger vi patriarkatet tillsammans, men att lägga skulden på samhällets strukturer och uppbyggnad på de som förtrycks av derailar och osynliggör det verkliga problemet: samhällets kvinnosyn. Kvinnor får sämre löner och pensioner, inte för att jag eller nån annan kvinna stannar hemma istället, utan för att vi lever i ett samhälle som hatar kvinnor och premierar män. Detta förändras inte för att kvinnor jobbar mer eller slutar vara hemmafruar (med eller utan barn). 
 
Jag kan dra en parallell till svarta, inte fan får svarta jämställda löner trots att svarta män i regel inte stannar hemma med barn i högre utsträckning än vita män. Deras lägre löner (och då lägre pensioner) beror ju på rasism. Dvs ett system som är uppbyggt på förtryck. 
 

Hur ser du egentligen på många kvinnors (och kulturers) högsta dröm om ett liv som lyxhemmafru? Med nannys och annan personal som sköter allt, medan man själv drar runt som en annan Paris Hilton och antagligen tappar verklighetsförankringen (plus rimlig respekt för pengars värde) hyfsat snabbt? Hur kan stora delar av världen fortfarande vara så fastklamrade vid det (om man frågar mig) föråldrade?>/blockquote>

 
Så rikta inga pengfingrar mot kvinnor som drömmer om att vara nåns lilla hemmafru! Pekfingret ska riktas mot vår kultur och vårt samhälle.
 
Och här vill jag påminna er om att lyssna på senaste avsnittet av Lillelördag för vi pratar lite om just det här, eller samma grej: Prinsessidealet som vi växer upp med och prinsessan som vi vill vara med allt vad det innebär: Prinsen som är THE ONE och som ska rädda oss från vardagens och livets tristess (Eller skit) och prinsesslivet som är priset, kronan på verket, lyckan. Detta reproduceras överallt, inte bara i Disneys värld men i filmen (för oss vuxna), litteraturen, serier, tv och nu sociala medier.
 
Vi får ta en podd om detta helt enkelt!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Klart vi vill bli prinsessor, har vi fått några andra ideal att växa upp med?”

Tror inte hemmafruar sabbar jämställdheten på arbetsplatsen, de tillhör inte ens sektorn. Däremot så tror jag att det som sabbar för oss kvinnor är att vi tar majoriteten av föräldraledigheten men den största boven är vabbdagarna, kvinnor vabbar mest och barnsjukdomar kan komma tätt, det borde parterna dela lika och även deltidsarbete, dela de lika så blir det skillnad. Ingen är oersättlig, inte ens statsministern. Med det sagt så är jag emot ett påtvingande av delad föräldledighet. Jag skulle lätt kunna vara hemmafru, ägna mig åt självstudier och hobbys och shoppa och ta hand om familjen, självklart att maken skulle få spara min pension också som tack för jobbet på hemmaplan.

Att vissa kvinnor väljer att stanna hemma påverkar visst andra kvinnors löner. Finns det en föreställning (som grundas i statistik och fakta om att 70% av alla föräldrardagar tas ut av kvinnor) så kommer arbetsgivare inte vilja ge högre löner åt kvinnor som är i "barna-bäranders åldern" av den enkla anledningen att företaget tjänar bättre på att ha alla sina arbetare jobbar där. Det bevisas i och med att lesbiska får högre lön än heterosexuall kvinnor (helt sant, googla om ni ej tror mig, finns ett flertal studier från bland annat nederländerna som påvisar detta) eftersom det är en mindre RISK att lesbiska kvinnor tar föräldrarledigheten. Eftersom kvinnor uppenbarligen lever upp till förväntningarna att de ska vara hemma kommer ju dessa förväntningarna bestå.
och att jämföra med svarta är inte riktigt, lönegapet mellan kvinnor och män i sverige förklaras just av att kvinnor är hemma mer. skillnaden mellan vita och svarta är till stor del oförklrat.

Det är absolut så att enskilda kvinnors handlande av att ta mest föräldraledighet, vabba, vara hemmafru osv, påverkar den stora gruppen kvinnor. Du brukar ju själv säga att människor inte är några enskilda öar vars handlade inte påverkar andra, och det gäller även här till största grad. Här kan vi verkligen snacka om att springa patriarkatets ärenden. Det är därför jag finner det högst problematiskt när uttalade feminister gör alla dessa saker. Sedan tycker jag ju att kvinnor borde ställa högre krav på sina män och KRÄVA lika fördelning. Tycker Nina Åkestam formulerar sig bra här: http://www.metro.se/artikel/orimligt-av-feminister-att-inte-dela-lika-på-föräldraledigheten

Jag tycker det sjuka är att vi lever i ett samhälle som tror att lönearbete är svaret på allt. Att det är där det ska vara jämställt. Eller att hemmaarbetet ska vara jämställt så alla har ork att jobba. Att det ALLTID pratas om att kvinnor bränner ut sig med jobb+hemmajob och därför ska männen hjälpa till hemma. Eller så kan man ju skita i jobbet? Om man nu inte verkligen älskar sitt jobb, bara kör vettja! Då krävs ju såklart en större avlastning hemma.
Varför är hela vår uppväxt och fostran inriktad på lönearbete? Allt man lärde sig i skolan hade med ett yrke att göra. Möjligen lite hemkunskap och hur demokrati funkar.
Sen tycker jag att det är lite skillnad på hemmafru och hemmafru. Det du tar upp är hollywoodgrejen (som även den kommer ur en konsumtionsgrej där hemmafrun ska köpa tjänster och inredning, typ) men det finns ju den jag tänker på; en som är hemma och tar hand om hemmet. Det kan vara allt från att städa, laga mat, ta hand om barn och trädgård. Men även renoverar, får bilen till service, storhandlar, anlägger köksträdgård och handarbetar. Allt det jag gjort om jag varit hemma.
Själv tror jag vi måste återgå till hushåll där en jobbar och en är hemma. Eller båda delar delas 50%. Sen ska det inte vara knutet till kön såklart, men att båda vuxna i hushållen ska heltidsjobba är ju befängt. Och tror man att diskussionen om hemmaperson kommer ur Hollywoodfruarnas uppgång då har man nog missat målet lite. Många av oss vill bara inte leva i det tempo som samhället idag kräver.

Astrid: rent krasst så är utbildning den största möjligheten för flickor och kvinnor att inte vara beroende av någon man och kunna försörja sig själva. Så ser det ut i hela världen, främst i fattiga områden, men så även i Sverige. Så jag tycker verkligen inte man ska förringa vad utbildning och därefter arbete inneburit för kvinnors frigörelse. Däremot håller jag med dig om att det är orimligt i det samhälle vi lever idag, att man ska kunna heltidsarbete plus ta hand om allt övrigt i livet. Det är inte konstigt att folk blir utbrända nej. MEN om kvinnor och män delade lika på allt ansvar så hade det mestadels inneburit en lättnad för kvinnan som ofta är den som dubbeljobbar, dvs heltidsjobb plus heltidsjobb i hemmet, så ja det krävs män som tar sitt fulla ansvar och kvinnor som kräver detsamma. Jag skulle exempelvis aldrig gå med på att leva med en man som inte tänkt ta hälften av ansvaret. För mig innebär inte det att han ska arbeta och tjäna in pengarna och jag ta hand om hemmet, det är verkligen ingen rättvis fördelning. Det är så mycket utveckling och stimulans som kommer med att utveckla sitt yrkesliv som jag tycker är sjukt orättvist att många kvinnor går miste om för att de blir försörjda av sin partner eller för att de väljer att gå hemma. Sedan tycker jag vi verkligen borde underlätta för ensamstående, med eller utan barn. Det är fan skitjobbigt att arbeta heltid och samtidigt ensam ta hand om ett hem och allt vad det innebär. Det är aldrig någon som har städat, diskat, tvättat, handlat, lagat mat när man kommer hem sent på kvällen och är dödstrött.

Prinsessidealet alltså 🙁 tänker så mycket på det varje dag. Jag är uppvuxen med att bara fått rosa och prinsessiga saker, barbies trots att jag inte ens var intresserad av dockor etc. Trodde på riktigt att jag VAR en prinsessa (eftersom det var var mina föräldrar kallade mig…) till 6-års åldern när jag började bli extremt retad för detta. Det var oerhört traumatiskt, blir fortfarande ledsen av det. Minns även att jag gick och kände på om min midja var tillräckligt smal varje dag, eftersom prinsessorna i disneyfilmerna hade så pyttesmå midjor. Om jag får en dotter en dag vill jag verkligen inte uppmuntra till något passivt prinsessideal 🙁 en podd om ämnet vore fantastiskt intressant 💖

Hade tänkt skriva en liknande kommentar som Astrid. Jag vill leva jämställt, men inte genom att jobba heltid. Mina barn är värda ett annat tempo. Jag är värd ett annat tempo. Jag vill att jag och min man jobbar lika mycket och är hemma lika mycket. Jag vill att samhällets syn på mäns föräldraledighet, vabbande etc ska ändras. Det stora hindret i vår familj är att min man vågar inte jobba deltid för han får för mycket "skit" på sin arbetsplats.

Jag mår aldrig så dåligt som i perioder mellan vikariat. Ångest som ligger latent i vanliga fall slår klorna om mig, och även om jag ofta tycker att jobbet är skittråkigt, får jag inte samma känsla av samhörighet av ideella projekt eller när jag utövar mina fritidsaktiviteter. Detta trots att man säkert skulle kunnat göra hushållsarbetet till en heltidssyssla, och trots ett aktivt socialt umgänge. Så jag får rysningar när jag läser kommentarer om att "en borde gå hemma och en borde jobba" i tvåsamhetsrelationer. Nä fy sjutton. Nog för att man kan få göra det om alla parter är överens, så länge man är medveten om att det kan föra till psykisk ohälsa (a la 50-talets amerikanska hemmafruar) som man kanske inte ens blir medveten om, om man aldrig varit ute i arbetslivet. Att sedan bygga upp sin identitet kring jobbet är heller inte hälsosamt, det håller jag fullständigt med om.

LD, jag pratar inte om hemmafruar. Dessa uteslöt jag direkt ser du i min kommentar. Jag pratar om lönearbetade kvinnor som tar majoriteten av föräldrarledigheten och majoriteten av vabbdagarna. Det sabbar för oss som grupp. Sen är detta ett mer komplicerat ämne än så, den eviga feministiska problematiken; hur stort ansvar har vi kvinnor?

Ansvaret ligger hos framförallt politiker men också hos de som upprätthåller den kvinnosyn som råder. Att hålla offret för förtrycket ansvarig är förjävligt tycker jag. Och som jag skrev i inlägget: analyslöst eftersom man utgår från att det bara hänger på vad vi gör och inte hur vi ser på kvinnor.

Absolut så sabbar det för jämställdheten på arbetsplatsen.
Jag som liberal har gått från att, som alla liberaler, tyckt att det ska vara upp till den enskilda idividen och familjen att bestämma om hur föräldrarledigheten ska fördelas, till att helt vara övertygad om att den ska delas 50/50 om man inte har speciella omständigheter och då får man ansöka om det.
Varför?
Jo för när arbetsgivare står och ska anställa och förhandla om lön så ska hen veta att det är precis exakt lika stor sannolikhet att den nyanställde kommmer vara borta pga barn oavsett kön.
Man kan tro vad man vill, men jag vet för ett faktum att det påverkar både ifall du får tjänsten, vilken tjänst du får OCH vilken lön du får på många många arbetsplatser framförallt om den är mansdominerad.

Nu är din uppfattning liksom min bara teorier eftersom vi aldrig provat nåt annat. Vi vet inte vad som skulle hända om kvinnor och män delade helt lika. Men när jag tittar på annat förtryck och då andra grupper som diskrimineras på arbetsmarknaden så ser jag att orättvisorna bottnar i fördomar och hat. Därför tror jag att kvinnor skulle fortsätta diskrimineras på arbetsmarknaden oavsett om vi delade lika eller ej pga rådande KVINNOSYN. Denna förändras ju inte för att vi delar lika.

Be: Jag anser att även dem som är hemmafru, så länge det är vanligast att det är kvinnan som är det, förstör för andra kvinnor då männen som har en hemmafru har uppbackning på ett helt annat vis och kan släppa alla måsten hemma, slippa gå tidigare för att hämta från dagis mm.
De slipper livspusslet mao och kan ägna sin energi åt karriären på ett helt annat sätt än en kvinna som jobbar men inte har samma uppbackning hemifrån.

Klart att de som vill och har ekonomi för det ska kunna vara hemmafru/man MEN…
Då ska de också ta fulla kostnaden för de tjänster som nyttjas som t ex sjukvård, skola osv.
För ingen kan väl tycka att vi som betalar skatt ska ta den kostnaden också?

Ni som påstår att enskilda kvinnors val att vara med sina barn sabbar för gruppen. Nu ska jag förklara varför ni har fel. Kvinnor har alltid tagit mest ansvar för barn. Av fullkomligt naturliga orsaker. Detta är liksom ingen nyhet för nån, varken arbetsgivare eller gemene person. Så varför är inte samhället utformat så att det ses som status att vara med sina barn? Varför blir man inte ordentligt betald för det? Jamen det är väl orimligt säger vissa då. Skattepengar, vem ska betala yada yada. Frågan är varför samhället är utformat som det är från första början. Det är ingen naturlag att de två övergripande systemet är kapitalismen och patriarkatet. Vilka gynnar dessa? MÄN. Ur alla samhällsklasser, färger, former, sexuell läggning osv. För även om det finns hierarki där också så är det mer gynnsamt att vara svart homosexuell man än svart homosexuell kvinna. Det är ingen slump att nuvarande system är piss för kvinnor och bra för män. Begriper inte ens att nån inte fattar det.

Maria
Jag slipper hellre betala kostnaderna för män. Om samhället slapp dessa miljardbelopp varje år skulle vi ha råd med allt och lite till. Hård fakta innan vi ens börjar fundera på vad kvinnor kostar:
"Män begår flest våldsbrott, äter mest kött och orsakar flest trafikolyckor. Det är beteenden som kostar samhället flera miljarder kronor per år. Under Almedalsveckan diskuterades vad manlighet kostar, konsekvenserna av manliga normer och förväntningar som finns på kvinnor och män.
Mäns brottslighet beräknades kosta rättsväsendet 31 miljarder kronor under 2012. Det är 25 miljarder mer än vad kvinnors brottslighet kostar. Uppskattningsvis ansvarar männen för 70 procent av alla trafikolyckor per år och en viktig orsak är mäns riskfyllda trafikbeteende. Under 2011 beräknades kostnaden för att hålla läktarna fria från våld under ishockeymatcher och matcher i fotbollsallsvenskan till omkring 90 miljoner kronor.
Och om män i Malmö skulle ändra sitt resmönster och resa som kvinnor gör skulle det frigöra mark till ett värde av 800 miljoner kronor samt minska miljökostnaderna och hälsokostnaderna för hundratals miljoner kronor varje år."
http://www.gu.se/omuniversitetet/vision/likabehandling/Nyheter/Nyheter_detalj//vad-kostar-manlighet-.cid1180920

Själv tycker jag och min man att det är viktigt att båda tar lika mkt föräldraledighet (under första året) samt vabb så båda får stark anknytning till barnen. Barnen är viktigast det är ju därför man jobbar, för att kunna ge dem ett bra hem. Det känns så skönt att pappa duger lika bra som mamma och att båda föräldrar är lika bra på att ta hand om barnen.

@Somliga Förbannade Kvinnor
Men nu var det väl inte män i allmänhet vi skriver om utan typ hemmafru/man?
Säg gärna EN ENDA anledning till att jag som arbetar ska betala sjukvård, skola osv… för någon som kan men väljer att INTE jobba och bidra till ett samhälle som bygger på att alla bidrar.

@Ld
Skatten går ju till vår välfärd som t ex sjukvård, skola, vägar osv…
Om du inte bidrar (skatt) så tänker jag att du får bidra på annat sätt. Hela kostnaden alltså.
Det är väl inte så svårt att förstå?

Maria
DU pratar om att kvinnor kostar pengar. Vem pratade om det innan dig? Eftersom du out of the blue tyckte det var viktigt att berätta vad du vill att dina skattepengar ska gå till informerar jag dig om mäns enorma kostnader som inte ens går att jämföra med vad kvinnor kostar, oavsett om de är "hemmafruar" eller ej. Som brottslighet t ex. 30 miljarder (fattar du hur mycket pengar det är?) mot 5 miljarder. Varje år. Jag flyttar fokus till det som verkligen kostar pengar och önskar att du ska göra detsamma. Jag har inte lust att betala skatt för dig pga dina åsikter. Nehej? Tough nuggets för mig. (Jo jag vill betala skatt för dig också. Ser man människor som kostnader är man inget annat än en liten lort som Jonatan sa.)

Sen när hänger hela ens värde på betald skatt genom tjänsteinkomst? Don’t get me wrong, jag älskar att vi har höga skatter i Sverige, men det är alltid obehagligt när vårt värde hänger på någonting annat än att vi bara finns. Dessutom har jag svårt att se hur en enskild människas kostnad i statliga pengar kan utläsas från betald skatt från avlönat arbete:
1. En lågavlönad småbarnsförälder måste väl ändå kosta mer skattepengar än en hemmaförälder och mer än vad hen faktiskt betalar i skatt? Fler förskoletimmar, högre FP, vabbdagar, sjukdagar etc.
Så kallade lyxfruar har antagligen män som betalar lika mycket skatt som mer än två vanliga knegare. Vissa har antagligen valt hemmalivet pga kronisk sjukdom eller psykisk ohälsa = fler sjukdagar än genomsnittet om de skulle jobba = kostar skattepengar.
2. Det finns andra sätt att bidra än genom avlönat arbete. I andra länder verkar det vara vanligt att hemmafruar med rika män ägnar sig åt volontärarbete. Den som t ex. engagerar sig i läxhjälp och språkcafé för nyanlända bidrar till att mindre statliga pengar behöver läggas på detta och att dessa personer relativt snabbt kan få jobb och betala skatt. Sen finns det ju andra saker man betalar skatt på, t ex. vinster från försäljning av aktier och fonder, fastighetsaffärer och liknande.
Nu tog jag bara upp de ekonomiska aspekterna, men självklart finns det många fler sätt att bidra till samhället, t ex. genom att blogga om feministiska frågor.

Det känns som om mycket av debatten hemmafruar vs arbetare blir inflammerad pga avundsjuka. Jag upplever personligen att många av mina kompisar och bekanta som har barn blir irriterade och ibland även provocerade då jag berättar om mina arbetsframgångar och vad jag gör på fritiden. Samtidigt kan jag själv känna avund då de har hemmakvällar med sina familjer… Och onekligen känner jag en slags tomhet ju äldre jag blir (är 26). Men jag känner också en trygghet i att det ändå är rätt enkelt att adoptera i dag, för jag har liksom ingen lust att bli gravid eller föda, har aldrig haft det. Skulle gärna ha en familj men att föda och att sköta ett spädbarn lockar mig inte. Och majoriteten av alla som skaffar barn unga har också möjligheter att studera senare i livet, arbetskarriär kan vara svårare men ändå finns ju möjligheterna. Om man skulle vilja. Jag tycker överlag att barnafödande förtjänar lika mycket respekt som nåt annat och absolut att man borde kunna skaffa barn och ändå tjäna in nån slags pension, och ha möjligheter att gå tillbaka till arbetslivet om man så vill. Den enda möjligheten för det är ju bättre lagstiftning mot diskriminering.

@LD
"Ja alltså jag är ju inte fascist så jag tycker att alla ska få ta del av vår välfärd oavsett bidrag till samhället"
Är jag alltså fascist när jag anser att alla ska bidra till vår välfärd efter förmåga?
Verkligen?

@LD
Glömde….
"Ja alltså jag är ju inte fascist så jag tycker att alla ska få ta del av vår välfärd oavsett bidrag till samhället.
Lady Dahmer"
Att bidra med skatt är väl extremt viktigt i ett samhälle som byggs på skatt
för att få tillgång till de tjänster som ingår?
Tycker du på allvar att jag som arbetar också ska betala dina kostnader?

LD: Nu vet jag lite mer än så. Jag vet att de flesta företag struntar i vilket kön det är som utför arbetsuppgiftererna de vill bara bara lönsamma.
Det är inte samma klimat idag där en kvinnas arbete automatiskt ses på som mindre värt.
Jag vet också att HR ser på dig i kronor och ören mer än i ditt kön.
I vilket fall så kommer delad ledighet inte att minska på jämställdheten. Det kan jag iaf garrantera.
Mitt PS då. Att kvinnan av tradition har tagit mer hand om barnen har varit dels pga religösa anledningar och dels pga praktiskt att förr så var en tvungen att ta hand om barnen medan den andre jobbade. Men… det var oftast så att de var de gamla eller andra syskon som gjorde det, inte mamman. Inte ens när du hade råd att inte låta en arbeta, om bi bortser från en kort period på 50 och 60-talet.
I vilket fall. Samhällen är gjorda för att utvecklas och nu har vi för första gången förutsättningar för att bägge ska få ha ynnesten att få umgås och uppfostra sina barn.
PS2 Jag har ingen negativ åsikt om just din situation LD. Den är mer komplicerad som jag ser det än att du bara inte vill välja att dela.

Fast asså nä, jag fattar vad du säger men förtryck är subtilt. Nej de kanske inte bryr sig om ditt kön för att de vill tjäna pengar men när det sen sitter en kvinna och en man som ska anställas så värderas kvinnans insats lägre och sämre. Inte för att hon kommer vabba utan för att kvinnor alltid måste vara dubbelt så bra för att anses hälften så bra.

Mycket kärlek till dig Natashja, jag har följt dig länge och du var den som fick upp mina ögon för feminism, kroppspositivism och genus. Du är min förebild och dina texter förändrade mitt liv <3 häls//Gi från Haninge

Men lönegapet har ju minskat, samtidigt som män börjat vara hemma mer och kvinnor jobbar mer, så det tyder ju på att det är sammankopplat…
Sen tänker jag att det kan ha med kvinnodominerade yrken att göra, när jag jobbade i vården och slet för en skitlön skulle jag gladeligen blivit hemmafru. Nu när jag jobbar på ett lugnt kontor med ett jobb jag gillar har jag propsat på att dela lika på föräldraledigheten.

Sola, odla, mysa med barnen, måla, städa (Ja jag älskar att städa) umgås med andra hemmafruar (vanligt i mitt hemland) är väl en dröm, ta jobb bara då och då om man skulle bli less. Inte orkar man väl jobbar varenda eviga dag bara för att vara lite närmare jämställdhet i en relation om man inte ens blir lycklig av det, om man inte ens trivs?
Någons lilla hemmafru? ?????
Nä, huvudsaken är att man trivs och är lycklig. Livet är oerhört mycket mer än jobb, pengar, jobb pengar, jobba för att leva, leva för att jobba osv, det hamsterhjulet är oerhört sorgligt, min pappa var hemmaman (hemma med oss barn under hela vår uppväxt) och det är jag sjukt tacksam över.
Nä först sin lycka.
Orkar inte få pris i någon personlig jämställdhets mätning om det inte gör mig lycklig och glad.

Astrid. Räkningar ska betalas . Hyra ska betalas. Mat ska betalas . Kläder ska betalas. Barn kostar. Allt kostar. Därför är vi löneslavar . Kvinnofällan är att förlita sig på att partnern ska försörja en. Men om en ska ha garanti får man köpa sig en brödrost. Det finns ingen garanti i kärlek. Du kan stå där en vacker dag med ungar , dumpad – utan jobb. Vem ska försörja dig då? Staten – om du inte vill jobba själv?

Dessutom icke att förglömma – om du inte jobbar får du ingen pension när du blir gammal. Vi har många fattigpensionärer idag . Fast dom jobbar dessutom för att dom är kvinnor från underbetalda jobb. Kvinnor som burit välfärden på sina axlar . Jag tycker det är fördärvligt att dessa kvinnor idag inte har så dom klarar sig på pension . Inte ett skit är dom värd.

Och jag tror det är bra för barnen att ha förälder som arbetar . Livet levs på rutin. Upp på morgon , jobba osv. Att arbeta är att ta ansvar för sina barn. Har man barn i skolåldern ska man ha fast jobb som en vuxen ansvarsfull människa. Kunna ha semester och umgås ha kul med barnen på sommarlovet.
Men många är också arbetslösa och lever på nåder . Det är barnen det är synd om. Tycker jag.

Det är helt hopplöst med ett kommentarsfält där man inte kan svara varandra direkt under ett inlägg.
Skulle nog påstå att föräldrar till småbarn ses som en ekonomisk börda av de flesta arbetsgivare, oavsett om de är pappor eller mammor. Många män har upplevt att de blir behandlade annorlunda när de tar ut föräldraledighet eller vabbar. Trots att de är män då och inte förhatliga, hemska kvinnor. Konstigt.
Jag kan inte hjälpa att fundera på det när jag sitter i rekrytering av nya medarbetare (oavsett kön, OBS, OBS, OBS) även om det aldrig har hänt att jag inte har rekommenderat/anställt någon med småbarn. Man får bara tugga i sig att de personerna har åtaganden på hemmaplan som kommer påverka arbetsgivaren och kollegor negativt. Och le och se glad ut.
Tycker frågorna om huruvida alla bör bidra efter egen förmåga till välfärden inte besvaras här. Frågan insinuerar inte att vissa ska exkluderas från välfärden, den finns ju just för att alla av olika anledningar inte klarar av sin egen försörjning under kortare eller längre tid. Den handlar bara om man har någon slags plikt att bidra ekonomiskt till välfärden om man har förmåga att göra det. Och en medborgarlön, som kanske mest är en utopi, behöver ju finansieras på något sätt. Eller?

@somliga förbannade kvinnor
"Det var värst. Vi får väl hoppas att du aldrig blir sjuk och fattig då. Samt att du utvecklar lite empati och medmänsklighet så småningom."
Svar:
det vi pratar om här är som JAG uppfattat det om människor som VÄLJER att inte bidra till samhället så…
Att dra in människor med sjukdom är på riktigt märkligt.

LD
"Svar: Som sagt, jag är socialist. Inte fascist. Och som socialist så tycker jag att alla ska ha rätt till svenska välfärden. Inte vara vissa."
Jo jag tycker att de flesta ska ha tillgång till den svenska välfärden men inte de som VÄLJER (frivilligt) att inte bidra med något.

Man behöver tjäna bra mkt pengar för att bekosta en förskoleplats. Jag har sparat min kommun ca 120.000kr/år gånger 2 i fyra års tid pga haft mina barn hemma. Vet ni vad jag fått för det? Inget utöver vad andra föräldrar som skolat in sina barn, vare sig dom jobbar eller ej, fått. Jag kommer aldrig i mitt liv tjäna så pass mycket pengar att jag skattemässigt betalar förskoleplatsen (10-12.000kr/månad/barn) för mina barn. (Inte ens tillsammans med min partner kan vi skattemässigt bekosta vår förskoleplats) Ever. Ser man hemmaföräldrar (hemmafrun) som en samhällelig kostnad har man dålig koll på vad förskola kostar samhället. I Sthlm har man rätt till 30 timmar, även om föräldrarna sitter hemma och rullar tummarna. Prata om kostnader. Vill man spara pengar och räkna individers värde i samhället kan man göra det på många sätt. Barnperspektivet saknas ju helt bland de som ivrigt skriker "dela 50/50" så varför inte ba också skita i de barn i behov av att komma hemifrån? Tillåt inte förskoleplatser för hemmavarande föräldrar. Herregud vad vi kan spara samhället pengar!! (Hela debatten om att kvinnor som inte är intresserade av heltidsjobb kostar samhället pengar/inte bidrar är idiotisk).
Vidare är kvinnan gravid med allt som hör till, och föder barn med allt som hör till. Vi kan dela 50/50 bäst vi vill. Vi ligger ändå i underläge pga ptja, biologi. Vi kan ju lura oss att tro att om vi delar 50/50 blir vi mer attraktiva på arbetsmarknaden – I call bullshit. Vi kan inte dela 50/50 på graviditet, förlossning och förlossningsskador. Saker man inte ens blir sjukskriven för som kvinna pga "normalt". Vi kommer fortfarande vara en risk att anställa Med vänlig hälsning, varit sjukskriven 3 graviditeter samt lång tid efteråt (ca 15% av alla gravida kvinnor drabbas av det jag varit sjukskriven ggr flera för – många med andra ord).
Tänk vilket kvinnohat det finns även bland de som säger sig kämpa för jämställdhet. Tänk att även här ses mannens norm som eftersträvansvärt, så pass mycket att typiskt kvinnogöra ses som att inte bidra till värt samhälle alls. Sorgligt.

Maria
Du ser på människor som kostnader och du ser på bidrag till samhället i form av hur mycket pengar man ger staten. Det är en sorglig människosyn. Och rätt fascistisk med LD:s ord. För du anser att det finns de som inte ska få sjukvård om de inte kan betala för den. De ska dö av en infektion. Människor har rätt att leva oavsett vad de gör och inte gör, hur de är och hur de lever. Allt annat är vidrigt.

Till MY
Det är just därför vi betalar skatt. För att vi gemensamt (sk lönearbetare) bidrar till kostnader för välfärden.
DU har inte sparat ìn någonting alls genom att ha barnen hemma.
Du nyttjar säkert tjänster som sjukvård vägar och liknande??

LD- det är synd om barnen om föräldrarna är arbetslösa . Ja, jag tycker det. Det finns många fattiga barn i det här landet.
My. Det är förmodligen lättare ha rutiner med ett arbete. Men allt finns.
Det slår mig ofta när jag skriver en kommentar. Skriver du en kommentar måste du komma ihåg att skriva heltäckande om precis allting. Inte glömma att skriva -men undantag finns. Du ska helst prata för alla. Det vore det väl bästa om man visste exakt hur varenda en har det.
Finns barn som växer upp med föräldrar som är alkoholister också . En del av dessa föräldrar sköter jobbet. En del av dessa föräldrar är föräldralösa . Och det går fortsätta . Föräldrar med psykisk ohälsa . En del arbetar en del är sjukskrivna eller arbetslösa. Barn som utsätts för barnmisshandel. En del föräldrar av dessa arbetar en del inte. Barn son utsätts för övergrepp . Psykiskt eller fysiskt. En del arbetar en del inte.

@Somliga Förbannade Kvinnor
"Du ser på människor som kostnader och du ser på bidrag till samhället i form av hur mycket pengar man ger staten. Det är en sorglig människosyn. Och rätt fascistisk med LD:s ord"
Svar:
Nej. Jag ser ett samhälle där vi alla bidrar efter förmåga. Om du VÄLJER att inte bidra fastän du kan så kan du ta alla kostnader själv.

Även om alla arbetslösa inte är fattiga så finns det också arbetslösa som är fattiga och det är synd om fattiga barn. Rusken att du har ett fattigt barn som aldrig får åka iväg på semester, inte har råd med att bjuda sina vänner på kalas- och vars föräldrar inte får det att gå ihop efter att räkningarna är betalda lär nog vara större hos arbetslösa föräldrar . Särskilt om båda är arbetslösa eller om vi pratar om ensamstående föräldrar . Ensamstående som är arbetslös måste ju få ekonomin någonstans . Är det soc ligger det vid existensminimum. Om föräldrar som inte har jobb är rika- var får dom pengar ifrån? Arv? Det kan ju inte vara för evigt. Ett jobb ger stadigvarande , stabilitet till ekonomin. Pengar från andra tar slut efter ett tag.

Jobbar på en arbetsplats där vi är 8 kvinnor och en man. Han tog nästan hela föräldraledigheten och alla vabdagar. Han har inte längre erfarenhet än oss andra och är inte duktigare på sitt jobb. Men vem tror ni har högst lön?
Jag är fullständigt övertygad om att det har med kön att göra och inte så mycket om vem som tar hand om barnen.

Angående att det skulle vara billigare för samhället om en förälder (kvinnan) stannar hemma, så är det ju i många länder där man får betala barnomsorg själv att det blir billigare för familjen att mamman slutar jobba. Hade vi bott kvar i min mans hemland hade jag "tvingats" att bli hemmafru av ekonomiska skäl.
Jag är tacksam att samhället prioriterar min situation och förmåga att försörja mig själv över att eventuellt skatten jag betalar inte täcker mitt barns förskoleplats.

En variant …har du sett serien Breaking Bad? Den handlar om hur det ser ut i USA när dom blir sjuk. . Han , som är kemilärare och har en gravid fru och en äldre son med problematik – får cancer och det kostar jättemycket . Flera hundratusentals kronor måste han betala och hur ska han ha råd med det? Om han inte betalar kommer han dö i cancern. Frun har en bror som är polis på drogenheten. Men den t cancersjuke kemiläraren – han träffar på en gammal elev till honom. Det var när hsn följde med din svåger på ett av hans jobb. Hans gamla elev använder droger . Tillsammans gör dom knark . Eftersom hSn är kemilärare vet han hur man gör . Dom drar in svindlande summor pengar medan han ljuger till frun och omgivningen. Breaking Bad.

Maria:
Du är en kvinnohatande fascist att döma av dina kommentarer. Jag beundrar de som bemöter dig. Vår syn på människor skiljer sig så grovt att jag inte tänker samtala om människors värde med dig.
Det lilla jag besökt sjukvården väger upp för de hundratusentals kronor jag besparar kommun och stat i förskolekostnader, mina förlossningar och sjukskrivningar inräknade.

Lisa:
Förskolan är en enorm förmån för att båda föräldrarna ska kunna förvärvsarbeta. Vi ska vara, och jag är, tacksam över den. Vi ska vara rädd om den och därför akta oss från att räkna individers personliga kostnader i samhället……

Marlene:
Jag som haft barn hemma i flera år kan garantera dig att barn ordnar rutiner. Dom vaknar mellan sju och åtta varje dag och kräver både frukost, lunch, middag och att få träffa andra barn och vuxna. Rutiner är inte = kliva upp för att inte ses på 10 timmar varje dag pga jobba utanför hemmet. Rutiner är en hel massa mer saker och skiljer sig i olika familjer.

Btw är både barnafödsel och uppfostran ett jävligt stort bidrag till vårt samhälle. Nåt vi borde värdera högre men är så hjärntvättade av kapitalism och mansnorm att vi inte gör.
DET är grundproblemet i kvinnors värde, så som Maria tydligt bevisar här.

Jag är hemmafru och det kan man min man givetvis dra nytta av, jag förstår inte riktigt hur man kan hävda något annat. Min man vabbar aldrig, behöver aldrig lämna/hämta på förskola/skola, kan utan problem jobba över om det skulle behövas och reser mycket (för att nämna några saker). Dessutom planerar jag allt som har med barnen att göra och sköter det mesta av det som ska göras här hemma. Det skulle ju bli väldigt snett om han skulle göra det när han kommer hem bara för att det ska vara rättvist. Så jag kan förstå tanken att hemmafruar förstör för feminismen (har även varit heltidsarbetande mamma och då gjorde min man givetvis mer hemma) även om jag tycker att den är felvinklad.
För det första är ju idén att hemmafruar inte gör något löjlig – jag jobbar dygnet runt utom ibland när barnen är i förskola/skola. Mycket mer än vad random barnfri person gör och det gör jag i princip helt gratis. Sen finns det naturligtvis orsaker till att jag inte jobbar och det är inte att jag hellre ligger hemma och läser deckare och äter praliner ;). Min man tjänade mycket mer än jag, dubbelt så mycket, så när livspusslet inte gick ihop var det naturligt att jag gick ner i tid för att sedan sluta jobba helt. Jag trivdes med att jobba, men hade vansinnigt dåligt samvete för att jag inte tyckte att jag kunde vara där tillräckligt mycket för mina barn.
Istället för att ifrågasätta hemmafruar, varför inte ifrågasätta ett arbetsliv som är så oerhört svårt att kombinera med att vara en bra förälder?

MY
som svar på:
"Du är en kvinnohatande fascist att döma av dina kommentarer. Jag beundrar de som bemöter dig. Vår syn på människor skiljer sig så grovt att jag inte tänker samtala om människors värde med dig. 
Det lilla jag besökt sjukvården väger upp för de hundratusentals kronor jag besparar kommun och stat i förskolekostnader, mina förlossningar och sjukskrivningar inräknade."
Så…
Du tänker ìnte söka sjukvård om du blir sjuk?
Du kanske inte ena använder de vägar vi skattebetalare betalar för ( vägnät)
Eftersom du har barn så går de kanske i skolan snart. Vem betalar tror du?

Maria
När jag ser såna som dig så känner jag bara hur rätt åt dig det är att dina skattepengar går till hemmafruar, hemmavarande mammor, alkoholister, knarkare och allsköns latmaskar utan att du kan göra nånting åt det mer än skriva kommentarer på LD:s blogg. Skrattar skadeglatt och hoppas du håller på att krevera av frustration. Du är helt maktlös – tack och lov.

Verkar som att folk helt missförstått idén bakom skattesystemet. Idén är ju inte att alla ska bekosta "sina egna kostnader" som t.ex. My avkrävs här ovan. Hade det varit idén hade vi ju inte haft något skattesystem. My är inte skyldig någon att redovisa sin sjuklighet. Och om man tycker det känns orättvist är det bara att tugga i sig, eller att börja kampanja för något libertarianparti. Stå på dig My!

Om man liksom bara kan vara solidarisk med de som "bidrar" med lika mycket pengar som man själv, då blir det ju helt meningslöst att pengarna ska in i en gemensam kista först. Då kan vi ju betala cash up front med allt ist så slipper vi en massa kostsam byråkrati (som också slukar skattemedel i sig självt). Eller menar man att bara man har NÅT jobb så har man ryggen fri och är icke klandervärd? Isf gissar jag att det snarare blir en gränsdragning, när man tycker att någon jobbar "för lite" för att ha rätt till det allmänna. Någon sorts helt arbiträr, icke kvantifierbar och högst personlig känsla av att vara förfördelad själv. För jag menar 90 procent av alla människor har väl haft NÅT jobb NÅN gång? Och hur är det med barn? Ett prematurbarn t.ex, är det moraliskt skyldigt att ta ett högbetalt arbete i framtiden för att "betala igen" det den har kostat samhället? Nej, antingen är man solidarisk eller så är man inte solidarisk. Och är man solidarisk, då är man det även med fängelsekunder, slackers, sjukpensionärer och hemmaföräldrar. Annars är det inte solidaritet, då är det bara någon sorts social kontroll.

Min kommentar riktar sig inte till någon särskild utan är mer en reflektion efter att ha skummat kommentarsfältet.
Men: En viktig poäng är att lönearbete är grunden för vårt välfärdssamhälle, dvs att vi betalar skatt. Att så många som av oss som möjligt betalar skatt. Jobbar man svart, eller får inkomster utan att redovisa dem: ingen skatt i den gemensamma potten. Driver man vård- och omsorgsverksamhet (t ex) genom riskkapitalbolag skrivna utomlands: ingen skatt på vinsten i den gemensamma potten. Ingen solidaritet i det. (att man tar ett svartjobb för att försörja sig om det inte finns andra vägar är en annan sak)
Den skatten ska sen hjälpa oss alla att få sjukvård, skola, a-kassa, socialbidrag etc. Och ja, det är "orättvist", det är ju hela poängen. Den som kan betala gör det, för att den som inte kan betala ur egen ficka ska klara sig.
Sen är ju poängen OCKSÅ att ingen ska snylta på systemet och urholka det, kan man jobba och bidra så gör man det. Jag känner inte jättemycket för att vara solidarisk med slackers som "inte pallar" eller tycker att de "har rätt" att lyfta bidrag bara för att möjligheten finns, men det är smällar man får ta i systemet.
Inställningen att man har rätt till pengar även om man inte har lust att jobba och lutar sig mot att man "ska" bli försörjd av samhället är däremot rent uppåt väggarna. Visst kan man tycka att alla borde ha en livslön, att man skulle kunna få leva utan krav på prestation. Men nu funkar ju det nuvarande systemet inte så. Det bygger på att vi hjälps åt att dra in skatt för att få vård, omsorg, skola osv att gå runt.

Det jag tänker är att man så snabbt pekar fingrarna mot småfolk som snyltar och skiter i att företagerna och bankerna kommer undan med miljarder. Samt alla rika som får skattelättnader. Varför blir man mer arg på vanligt folk som tjänar halvkasst?

Sara:
Mitt förslag i ett annat inlägg var att man istället för en sjuksköterska i triaget på akuten skulle ha en domare som dömde och bedömde utifrån medhavd portfolio över ens "bidrag till samhället" huruvida individen ska ha vård eller ej, och på vilken nivå. Ex: "Jaha du har varit hemma med barn sammanlagt fyra år av ditt liv. Ja du, det ger dig då inte rätt till dropp innan 48 timmar gått…" osv. Enligt då tankesättet att alla ska biiiiiiiiiidra innan dom får nåt åter. Självklart måste vi ju då gemensamt bestämma om heltidsjobbet man hatar och som ger dåligt betalt är värt mer eller mindre än deltidsjobbet man älskar som ger mer betalt. Tid måste ju också räknas. Jag menar det är MITT liv. Och vad är ens liv värt, och så… Blir lite knepigt men det är klart ingen vill råka betala lite för att någon lat jävel ska kunna sko sig!

Sara:
Mitt förslag i ett annat inlägg var att man istället för en sjuksköterska i triaget på akuten skulle ha en domare som dömde och bedömde utifrån medhavd portfolio över ens "bidrag till samhället" huruvida individen ska ha vård eller ej, och på vilken nivå. Ex: "Jaha du har varit hemma med barn sammanlagt fyra år av ditt liv. Ja du, det ger dig då inte rätt till dropp innan 48 timmar gått…" osv. Enligt då tankesättet att alla ska biiiiiiiiiidra innan dom får nåt åter. Självklart måste vi ju då gemensamt bestämma om heltidsjobbet man hatar och som ger dåligt betalt är värt mer eller mindre än deltidsjobbet man älskar som ger mer betalt. Tid måste ju också räknas. Jag menar det är MITT liv. Och vad är ens liv värt, och så… Blir lite knepigt men det är klart ingen vill råka betala lite för att någon lat jävel ska kunna sko sig!

My. Varför hakar du upp dig på min åsikt om rutiner ang barn? Du måste ju kunna ta att jag inte delar din åsikt? Det spelar ingen roll hur mycket du själv anser att du sitter inne på den stora sanningen . Det tror jag inte ett skit på. Jag aktar mig för folk som gör anspråk för att bära den enda sanningen . Dom som gör det det är dom vi hittar bland sekter. Du måste ju kunna förhålla dug till att jag inte tycker likadant som dig, fan i mig.

Marlene:
Men snälla… Läs din kommentar igen och så funderar du över vem som hakat upp sig. För mig betyder din åsikt inget alls men du får inte framföra den oemotsagd ändå, jag vill absolut att det framförs att rutiner inte är = kliva upp för jobb och sen punkt slut. (på tal om behov att framföra "sanning" här). Lugna dig. Inget alls i detta kommentarsfält oss mellan kräver att du flyger i taket sådär.

Om min åsikt inte betyder nåt alls varför skriver du ens? Men ok.(du behöver inte svara mig igen) Du har absolut fört fram din åsikt. Min kvarstår dock. Arbetande föräldrar skapar bra rutiner som barn mår bra av. Vi har olika åsikter. Vi har båda framfört dom . Fine. Folk får tycka och tro vad dom vill. Vad skulle jag säga mer nudå? Jag är inte uppflugen i taket. Det är lugnt .

Jo Marlene för att det du sprider är ganska vanliga myter om hemmavarande barn och föräldrar. Att rutiner skulle skapas enbart om föräldrarna förvärvsarbetar är en ganska vanlig åsikt, liksom tron om att hemmavarande barn inte utvecklas normalt och/eller aldrig ingår i sociala kontext. Som hemmaförälder har jag hört allt och anser mig vara skyldig att berätta att så inte alls nödvändigtvis är fallet. Finns många som gärna skulle ha sina barn hemma men som inte vågar pga liknande myter. Sen att det finns individer som inte klarar av att skapa sig ett betydelsefullt liv om inte förvärsarbete ingår är en annan femma. Då saknar man säkerligen rutinen i att vakna och åka hemifrån direkt varje dag. Det är dock inget alla barn behöver, och långt ifrån nåt viktigt för välmåendet för alla. Så jo. Jag behöver säga emot dig i din tro med min erfarenhet i frågan som grund. Arbetande föräldrar skapar inget andra sorters föräldrar inte kan skapa. Du slår arbetslösa föräldrar i ansiktet med dina ord, dom kämpar nog som det är. Det är ingen sämre sorts förälder.

Sen behöver du inte lägga orden i munnen på mig och göra mig till nåt jag inte är. Fy fan vad jag är less på det. Det går inte diskutera. "Du slår arbetslösa på käften "säger du. Är du på riktigt? Jag tänker fan inte diskutera seriöst med ett jävla skämt som dig!

Marlene:
Nu förstår jag inte vad du menar. Hyssja? Prata på du. Men jag tänker fortsätta säga emot dig i frågan om barns behov kontra vad deras föräldrar gör och inte gör på dagarna.
Ja. Att hävda att barn behöver förvärvsarbetande föräldrar är för att må bra och ha rutiner (ett ord som kan betyda en hel del) är = att säga att barn med arbetslösa föräldrar inte mår bra och inte har rutiner.
Det är okej att du inte vill diskutera mer. Tvingar dig icke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *