Kategorier
feminism & genus

Förtrycket av kvinnans kropp begränsar oss i vardagen

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: Jag ser det nästan som en politisk handling att gå ut utan BH med bröst som slänger och flänger överallt innanför tröjan. Det är egentligen helt jäkla absurt att kvinnors kroppar, även innanför kläderna (!), måste tyglas och förpackas ordentligt för att inte störa. 
 
Jag har själv tidigare reagerat negativt på sådana vågade, ovårdade och vulgära kvinnor men sen jag blev feminist så har jag liksom fattat att kvinnors naturliga kroppar aldrig kan vara vågade, ovårdade eller vulgära och att BH’n, hur älskad den än varit för mig, faktiskt är ett verktyg av förtryck. Eller det är inte plagget i sig som är förtryckande utan kravet på att ha den på. Om ni fattar hur jag tänker.
 
Jag känner kvinnor som är livrädda för att bröstvårtorna ska synas under kläderna. Det finns liksom speciella plåster för att dölja dem. Det finns kvinnor som blivit inkallade på chefens kontor och tillsagda att ha bh på sig eller lösare plagg, för att deras bröst får dem att se ”oproffessionella” ut. Bara en sån sak. 
 
Förr kunde jag aldrig gå utan bh, utan att känna mig skamsen och naken men de senaste åren har jag skitit i det och nu har jag vant mig och på så sätt upptäckt ett friare liv. (Jo jag lovar!) Först provade jag mellan hemmet och förskolan men nu åker jag till stan, ja till och med hela vägen till Hälsingland, utan en BH till hands! Det är faktiskt en jävla befrielse! 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Förtrycket av kvinnans kropp begränsar oss i vardagen”

Jag kan bli stressad om bröstvårtorna syns genom kläderna, eftersom jag är rädd att män ska se det på ett sexuellt sätt. Och å andra sidan för att folk ska tänka att jag tror att jag är sexig 😅 Önskar att alla kvinnor fick känna hur det är att ha en kropp som bara är en kropp, liksom.

Jag vill också sluta använda BH så ofta som jag gör, men det är fan svårt. Alltså är jag bara hemma själv eller när jag åker hem till familjen och är där så bryr jag mig inte, men annars… tyckte inte BHar var ett problem förut men har insett att det inte är vidare skönt med något som sitter åt runt överkroppen. Men fy vad det känns läskigt att gå ut utan BH. Precis som Loanne skriver så är jag rädd för att upplevas som sexuellt inbjudande av män, och det vill jag inte. Förjävligt att jag ens ska behöva oroa mig inför det, kan ens kropp inte bara få vara en kropp…

Jag hatar BH men vågar inte gå utan i alla sammanhang. Förr vågade jag inte ens gå utanför dörren men nu skippar jag BH när jag "bara" går ut med hunden vilket jag gör ett par ggr om dagen. Ska jag dock åka bort, handla eller dylikt så åker på BH på (hänt jag glömt nån gång och då känner jag hur paniken växer och jag bara skyla mig på olika sätt).
Sjukt vad obekväm jag är med mina bröst trots att jag är fullt påklädd alltså jag har en tröja/t-shirt utan någon som helt urringning eller dylikt. Särskilt stora bröst har jag inte heller, däremot är de inte helt symmetriska så dels är jag rädd för att det ska synas och dels är jag rädd för otrevliga blickar (antingen från dömande kvinnor eller från sexualiserande män).
Usch. Jag måste verka knäpp men önskar jag var plattbröstad ibland. Har små men hade gärna haft mindre. Gillar inte bröst. På mig. De stör mig. Och nej, jag är ingen tjej som vill vara kille eller dylikt. Så jävla heteronormativ man kan bli (tänder på normativt skit) men trivs ändå inte med mig själv.

Så jävla skönt utan. Tänkte drömskt tillbaka till åttiotalet när man fick bada topless i shorts när jag bittert stirrade på mannen som helt ogenerat kunde sitta vid poolen med dubbelt så stora bröst som jag utan överdel.

håller verkligen med!
tog ett tag att komma till insikt dock.
gick två år utan BH, skönaste jag gjort men håller med att det känns som att man går omkring som en aktivist.
nu ammar jag och har problem med överproduktion och läckande bröst så måste ha antingen bh eller amningslinnen med inlägg. instängt och jävligt.
det enda jag gillar är sportbh vid träning, gör ont med hårt och snabbt skump ju.

Hade inte BH på flera år på grund av svårt att hitta en som kändes skön (i storlek större). Har nu funnit en i XL storlek som känns skön, men helt ärligt kunde jag hellre vara utan. Har flera vänner som uttrycker att BH:n är det första de tar av när de kommer hem. Undrar varför?!

Alltså yes! Livet utan bh <3 I början tyckte jag det var jobbigt för jag har små bröst men med bh så blir dom fylligare så när jag börja gå utan bh utanför hemmet kände jag mig i början "okvinnlig". Tänkte liksom tänk om folk (gud läs män…) tycker jag ser manlig ut, att jag är oattraktiv utan och pinsam utan en hylla som sticker ut. Men tack o lov gick det över snabbt. Nu har jag inte haft bh på 5år. När det bli lite kyligare ute brukar jag dock ha på mig en såndär bandeu? eller vad det heter en såndär sak som är som ett bredare band runt omkring bysten. Den är så tunn så mina bröstvårtor syns ändå haha men är skönt att det ha på vinterna när bröstvårtorna blir styva för annars svider det på mig när dom gnuggas mot t-shirten. Det är precis som du säger, en jävla frihet. Så sjukt skönt att stigmat krings ens egna bröst försvunnit och jag oroar mig aldrig mer över hur brösten ser ut ifrån alla vinklar o håll, aldrig mer behöver jag känna mig obekväm med bh-band som klämmer huden, aldrig mer oroa mig om tröjan skär in i bh-banden. Halleluja!

Har alltid undrat hur storbröstade pallar vara utan bh, inte jag för jag gillar inte känslan när de slänger runt. Inte ens när jag sover. Hade velat ha små bröst, då hade jag nog mer än gärna varit utan bh. Blev glad av att de blev plattare efter amning av två barn och därmed lättare att pressa mot kroppen.
Vet inte om det kommer från förtrycket; började förmodligen så och utvecklades sedan till en vana av att inte ha något slängandes kring barmen…

Fast jag tycker det är skönare med bh än utan. Blir sjukt öm run ÄL och bh lindrar, dessutom tycker jag verkligen inte om känslan av brösten mot magen, det blir svettigt och räligt.
Eller så är jag bara så van numera vid bh att det liksom ingår, men jag kan inte tänka mig vara utan den.

Detta har inget med just inlägget att göra men hoppas det är ok att jag skriver ändå. Jag skulle vilja läsa om vad du och dina smartare läsare tycker och tänker om MMA? Är ju någon stor match inatt (?) mellan brottare och mma-fighter och har hört i flera medier prat om matchen. Är man stockkonservativ och inslränkt om man tycker att det är obehgligt med mma och att det bidrar det en våldsromantik och upphöjer typiskt machobeteende? Har hört flera annars smarta feminister prata glatt om mma så kanske man bara ska se det som en sport? Hur tänker du?

Jag tillhör också dem som gillar när brösten sitter på plats, känns obekvämt annars. Och springer jag, hoppar eller går snabbt gör det riktigt ont när de skumpar runt. Är en sån som vill ha brösten som lindade mot kropppen när jag tränar, sportbehå som skruvstäd typ för att slippa skvalp. Även att de hamnar i vägen, vill lika lite ha brösten i ansiktet som håret när jag yogar… Så, nä, inget för mig.
Sen gillar jag iofs överlag sånt som sitter åt och på plats. Tycker t ex mina strumpbyxor med stöd och stödstrumpor i stay upsmodell (ej för sexighet utan stöd pga åderbråckstendenser som gör ont) är skönare än vanliga.

Jag tillhör också dem som gillar när brösten sitter på plats, känns obekvämt annars. Och springer jag, hoppar eller går snabbt gör det riktigt ont när de skumpar runt. Är en sån som vill ha brösten som lindade mot kropppen när jag tränar, sportbehå som skruvstäd typ för att slippa skvalp. Även att de hamnar i vägen, vill lika lite ha brösten i ansiktet som håret när jag yogar… Så, nä, inget för mig.
Sen gillar jag iofs överlag sånt som sitter åt och på plats. Tycker t ex mina strumpbyxor med stöd och stödstrumpor i stay upsmodell (ej för sexighet utan stöd pga åderbråckstendenser som gör ont) är skönare än vanliga.

Jag kör utan bh även ute bland folk om jag har kläder som kräver det. Låter sjukt med kläder som kräver det hör jag nu. Men tänker att det ändå är ganska befriande att man kan gå utan ibland. Och då har jag 75F, inga små men kanske inte heller jättestora. Däremot håller jag med någon som skrev att den älskar kläder som sitter åt. Då slipper man bekymra sig så mycket över kroppsdelar. Ett par träningstights är mina mysbyxor hemma, älskar stödstrumpor, bh under lösa toppar, mössa som sitter åt på huvudet etc 🙂

För att inte tala om hur jävla svårt det är att hitta en bh som passar!! Om man inte har tuttar som hm-modellerna då förstås..
Hade det inte varit så obekvämt (enligt mig) att gå bh-lös hade jag med släppt dem fria..
Tacka gud för noppriga gamla sporttoppar 😊

Jag gör det ibland på vintern under tjock jacka. Så skönt att slippa den. Nu har jag börjat med typ en topp av sport modell så mycket bättre. Nog är det befriande ibland att slippa ha den. Kram.

Gick utan BH under lång tid (nästan ett år tror jag?) mest för att jag aldrig hittade någon som passade bra och satt skönt. Nu har jag börjat använda de igen eftersom jag äntligen har hittat rätt storlek och modell. Jag går alltid utan hemma och kan gå ut utan också, det beror på vad jag känner för. Typ gå till ica och handla gör jag utan oftast 🙂 Tycker det borde vara självklart att känna efter själv vad man vill och och göra det som känns bäst, om det är att ha BH eller inte. Män ska definitivt inte lägga sig i!

Problemet med bh:ar när man tagit på sig en och den sitter inte helt perfekt. Och det ena bröstet försöker fly när man böjar sig lite fram. Så man måste göra magitricket att trolla tillbaks den in i bh:n diskret. 😀

Ett mellansteg kan vara sånna där mjuka "toppar" (tänk sportbh) i bomull!
Då hamnar du precis mitt emellan bh och ingenting.
Halva stödet, halva guppandet, halva synliga nippels, halva formande funktionen, halva bekvämligheten 🙂
De kan dock vara lite svåra att få tag på.
De från dyra märken som Björn Borg och Calvin Clein som syns överallt är bara skräp, du vill ha från typ Åhlens eller Twilfit’s egna märken.

Hehe du är rolig du LD. Bara du som kan få en uppfinning av kvinnor för kvinnor till förtryck. Bhn uppfanns (med smeknamnet välgöraren har jag för mig) för att stötta upp. Alltså för att slippa smärta i nacke och axlar etc. Och det är ju det den gör. Jag får ont direkt om jag går utan. Dessutom får man skavsår på bröstvårtor och blir svettig under. Man behöver ju inte använda push-up och byglar etc.

Jag önskar jag kunde gå utan BH pga så obekvämt, men det enda jag tycker är obekvämare är att vara utan. Hatar när det skumpar och slänger, och önskar så att jag hade små bröst.
Snälla, (OT kanske) alla som har tips på sköna, mjuka bh:ar/toppar utan bygel som funkar till större byst (F-G), kan ni inte tipsa? Känns som om jag är på ständig jakt efter en skön bh. Går vanligtvis i sport-bh till vardags, men fick höra att det är dåligt för vävnaden att vara så ihoppressad hela tiden…

Jag har så pass små bröst så brukar inte ha bh ibland, men då använder jag såna där små lappar du nämner som täcker bröstvårtorna. Jag klarar det verkligen inte annars, det är mest män på min arbetsplats och jag är rädd att de ska titta och tro att jag försöker visa upp mig. :/ Det är drygt alltså, det gör svinont att dra bort lapparna på kvällen.

Lästa detta inlägget igår eftermiddag och gick tog av mig min behå (mer en mjuk topp) inför kvällen trots att vi skulle ha gäster 🙂
Har extremt sällan bygelbehå, det är verkligen obekvämt! Men brukar normalt sett ha någon slags topp eller sportbehå på jobbet eller om jag ska vara bland folk. Typ alltid utan hemma. Ska förresten på kalas i eftermiddag, kanske skiter i behån då också? 😀

Skrattade lite när jag läste Linneas kommentar – när jag skrev att jag trivs bäst i kläder som sitter åt kändes det som att jag kanske har nån fetisch (kanske jag har iofs). Känner precis samma och inte bara när det gäller underkläder: klarar inte av att ha av stora skjortor om jag inte har ett tajt linne under (knappt ens då), väljer alltid ett linne/top som sitter åt framför ett löst om jag går hemma, helst tights/långkalsonger som mysplagg, rejäla trosor som sitter åt i stället för boxer och modeller som halkar runt, pallar inte träna i kläder som fladdrar runt hela kroppen. Kaftaner och långkoftor osv har jag ofta, men då måste jag ha ett åtsittande lager närmast kroppen 🙂

Jag är ju själv rätt plattbröstad och går alltid utan bh (eller ja, förutom vid jogging då jag kör sport-bh), men är det alltså en total MYT att det är jobbigt för rygg och axlar att gå utan om man har stora bröst? Eller varierar det från storbröstad till storbröstad?

Bysthållare har enligt historiker funnits sedan antika Grekland ca 6000 år sedan.. Användningsområdet har varierat. Visst det fanns enligt mig skeva användningsområden för bh under den viktorianska eran men över lag så har den funnits som stöd under arbete eller idrott för att avlasta kroppen eller för att strama åt vid hårt fysik arbete. Att utgå från en era som bara är en bråkdel av människans historia är cherry picking.
Info finns på NE, Wikipedia med mera.

Jesscia: Är du seriös? "Dessutom får man skavsår på bröstvårtor och blir svettig under." SKAVSÅR på bröstvårtorna? Av vadå? Av att vara naken under? Låter som du har något allvarligt fel på dina bröstvårtor om du får skavsår av att låta de vara naturligt. Dessutom svettig under brösten blir man av BH också, faktiskt mer om du frågar mig (då har jag små bröst).
Sen har inte alla jättestora bröst eller problem med nacke eller axlar. Ändå förväntas alla bära BH. Blev tillsagd av en tjej i högstadiet och ja, då har jag ändå små bröst. Sen dess skämts som fan för att gå utan BH.
Läste också en artikel om det där med att man försvagar bröstmusklerna genom att bära BH och inte låta de vara naturlig (precis som jag såg att LD nämnde i en annan kommentar här ovan). Om man tänker efter är det ganska logiskt. Om du hela tiden stöttar upp en muskel så behöver inte musklerna arbeta själva. Ungefär som när man missbrukar läppsyl, handkrämer osv. så slutar kroppen att själv producera sin naturliga återfuktande oljor (vet då jag efter slutat med läppsyl efter en tid insåg att jag inte behövde det, tar kokosolja de enstaka ggr jag känner mig torr på läpparna istället).

Jag älskar bh, särskilt sport-bh. Jag har inte jättestora bröst så det är inte för själva lyftet utan jag älskar när brösten hålls på plats! Jag tar alltid på bh även om jag är ledig och bara ska vara hemma.
Precis som några tidigare har skrivit gillar jag tajta kläder och känslan när kroppen "hålls på plats" av kläderna! Gillar inte typiska sommarkläder, såna där svala fladdriga. Tacka vet jag sport-bh, tajta jeans och en supertajt skjorta eller t-shirt! Då känner jag mig bekväm i min kropp, när allt "känns"! 🙂

försöker sluta med bh så gott jag kan och är rätt långt fram i min väg. men det är lite jobbigt att gå runt in public utan. känns som män/killar sexualiserar och äldre kvinnor dömmer som fa-an. är jag påväg till jobbet och på jobbet har jag 90% av tiden ingenting! har tur att jobba på ett ställe där det funkar utmärkt men promenaden dit och hem är alltid nervracking. mamma och systrar klagade en del förr men har fått emd mig ena systern nu vilket känns bra.
har liten byst så kan använda sköna toppar istället för bh när jag känner att jag "måste" ha något vilket är sjukt nice! köpte mina på bikbok under nån rea (samma modell som CK typ?) och älskar dem! men till speciella tillfällen har jag fortfarande riktig bh.. bara för att bekanta skulle dömma mig om jag inte höll mig till ’reglerna’. är det som är så stört. vem fan bryr sig om bh:ns historia, IDAG så är den ett måste för kvinnor och det är DÄR problemet ligger! att bröstvårtor är en så stor grej på ena halvan av befolkningen!

LD: Låter jättekonstigt men säger du/ni det så är det väl så. BH är ju också tyg så borde man inte få skavsår av det också eller är det för att en BH brukar ligga åt som det inte skaver? Jag har i varje fall aldrig någonsin märkt av skavsår på bröstvårtorna. Jag blir svettigare av BH men det kan ju beror på att jag faktiskt ha små bröst och inte särskilt mycket häng (bara ena som hänger lite). Säkert skillnad på stor och liten byst. Precis som axel/nacke, då kanske BH hjälper en större byst? Jag ser dock inga fördelar med en liten byst, förutom att man då vill dölja, jämna ut, pusha upp osv. Inget av bekvämlighetsskäl.

Lilla Jonna: Tack! Jag har redan den och tycker också att den är skön när jag är helt stilla, typ sitter och jobbar eller kollar på tv. Dock vill jag ha lite mer stadga när jag rör på mig. Önskar att det fanns en som var lika följsam men med bara lite mer stöd… Den som lyckas konstruera en riktigt skön och funktionell BH för folk med större byst borde kunna tjäna sig en rejäl hacka. Förstår inte att det ska vara så svårt. Och då har jag ändå gått till jag vet inte hur många specialistbutiker…

Jävla bhar…Skulle bli överlycklig om någon kunde uppfinna en bh med en stor å en liten kupa…som det är nu ;ena bröstet skramlar runt å de andra är delat. Så man kan väl säga att jag har tre patter🙄

LD: Skrev jag endast ur ett idrottsperspektiv? Jag har flera perspektiv på bh´ns betydelse och användbarhet. Arbete och idrott skrev jag. Det finns kvinnor som använder det som ett taktisk plagg så som mig. Jag har aldrig menat på att man måste använda bh men för mig så är det nästan ett måste i mitt YRKE. Hemma får de dingla fritt. Och så syftade jag på det du skrev till Jessica.
Tack för att du förtydligade för mig att vi lever nu. Nu vet jag det.

Till de som trycker på BH:ns vikt vid idrott: Vi pratar äpplen och päron här. Vad jag förstått uppfanns tränings-BH av en kvinna som var hjärtligt trött på att brösten slängde omkring och blev skadade vid träning, eftersom DET INTE FANNS vettiga BH:s för sådana tillfällen. Vanliga BH:s fokuserar väl snarare på bröstens utseende och fyller ingen praktisk funktion.
Själv blir jag alltid påprackad push-up av expediter som inte alls kan förstå hur man bara kan ha t-shirtBH… Har dessutom sluttande axlar som inte klarar att hålla uppe de förbannade BH-banden, så måste konstant dra upp de jävlarna.

Hatar bh-n varje dag men särskilt nu när jag är gravid och helst bara skulle gå runt i en jävla kaftan där ingenting trycker mot någonting på kroppen. Får panik! Har börjat skita i den om jag bara ska på affärn och har jacka på mig och har den uppknäppt så fort jag kan. Men på jobbet? Nej, där är jag inte än. Synd. För jag skulle må fan så mycket bättre om jag slapp känna mig kvävd.

Människa; Fast det är väl ändå i många situationer man som kvinna förväntas använda bh fast det inte krävs av praktiska skäl? På kontorsjobbet, styrketräningspasset på gymmet, stan en sommardag etc.
Jessica; Jag tänker att bh är en praktisk och bra sak som uppfunnits många gånger i historien i olika skepnader men just att man förväntas ha på sig den även när den av praktiska skäl inte behövs är ganska tråkigt.

Sen jag började läsa din blogg så har jag slutat med bh. Blev så naturligt efter andra barnet då inga bhar pasdade och jsg vägrade köpa nya innan jag ammst färdigt. Sen blev det inte av. Har ibland på mig typ sporttoppar/trikåtoppar för att värma tuttarna lite då jag ibland tycker jsg blir kall om brösten. Annars skäms jag numer knte ett skit för mina styva vårtor. Jag behöver heller egentligen inte bh för de är så pluttans små.

Jag är jätteglad att bh:n uppfanns och tycker det är obekvämt att gå utan. Men problemet är väl att det finns förväntningar av samhället att man måste ha på sig bh när det finns personer som inte trivs med det. Eller att kvinnors bröst sexualiseras extremt mycket när de väljer att inte bära bh. Det borde inte vara så laddat om man väljer att ha på sig bh eller inte.

Camilla; Det går att använda sport-bh när man vill. Om man vill. Personligen tycker jag att en bh som inte fyller någon praktisk funktion och som är bekväma för mig är bortkastade pengar.
Annika; Har inte skrivit att det inte är så för många kvinnor.

Jag har små bröst och ett stillasittande arbete vilket ger mig en del problem med spänningar i nacke och rygg. Naprapaten jag går till rekommenderar alla att dra ned på användandet av tighta BH:ar och att vara utan så ofta en känner sig bekväm med det. Och att definitivt inte sova med BH. (Vilket jag i och för sig inte gör) Det lilla men konstanta trycket mot kroppen från resåren har stor inverkan på muskelspänningar. Jag plockar också av mig BH:n när jag kommer hem, och det gör väldigt många av mina väninnor också.
Det hade varit väldigt skönt att vara utan hela tiden, men jag tycker fortfarande att det känns obehagligt att gå utan med kläder där man tydligt ser att jag inte har BH. Jag känner mig naken! Jag hoppas att jag kommer att känna annorlunda med åldern.

Jag har för mej att BH:n uppfanns av kammarjungfrun till en dam som ville slippa korsetten? Ett par näsdukar och lite sidenband gav en mycket skönare och smidigare konstruktion än korsetten som satt åt om hela figuren. Möjligen ändå ett steg i rätt riktning? Jag har (naturligtvis) ingenting att invända mot att folk går utan BH, men personligen tycker jag det gör ont? Går gärna naken hemma, men håller under brösten så fort jag springer upp för trappan eller hoppar ner från en stol. Är det en vanesak?

Gud, jag blir bestört när jag läser att så många använder bh mot sin vilja för att normen säger att man ska det. Jag visste inte att det var så vanligt. Själv tycker jag att det är obekvämt att gå utan, som jag redan har kommenterat ovan, men om jag inte kände behovet själv skulle jag aldrig palla med det gissel som det är att hitta en skön bh.
Och för er som känner er för nakna om ni går helt utan, men som tycker det är obekvämt med bågar eller en hård sport-bh kan jag verkligen hålla med Lilla Jonna om att något i den här stilen är bra, speciellt om man har en mindre byst:
http://www.engelsons.se/alla-8/seamless-damtopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *