Kategorier
feminism & genus

”Inte alla män” tillåter män att vända ryggen åt problemet eftersom att det inte rör dem då

Jag har inkluderat män i samtalen de senaste dagarna. Mest ofrivilligt eftersom att det varit svårt att moderera bort dem när de kommer i drivor. Mycket hat såklart men också ”snälla män som också vill ha jämställdhet” som fått komma till tals och då lagt mest fokus på att diskutera min och andra kvinnors retorik och manshat. (Japp det är liksom där fokuset ligger)
 
Och så väldigt mycket ”inte alla män…”. Det är ju bara vissa män som våldtar (gärna psyksjuka män som egentligen inte är som män är alls) och vissa män som är elaka och vissa män som förtrycket och absolut inte JAG för JAG älskar ju kvinnor. 
 
Men här är en viktig grej att komma ihåg:
”Inte alla män” tillåter enskilda män att vända ryggen åt jämställdhetsproblemet (eller problemet med mäns våld) eftersom att det inte rör dem då. Och det som händer när man säger att ”vissa män” gör si eller så är att man tillåter just enskilda män att lösgöra sig och ta avstånd från det förtryck män faktiskt ägnar sig åt. Det ger dem möjlighet att skaka av sig problemet och lägga börda och ansvar på nån annan. ”De DÄR männen, de andra, inte jag, de andra som våldtar och slår och förtrycker och hatar”. 
 
Det tillåter dem att ignorera kvinnors rop och kvinnors åsikter, för det rör ju inte dem för det är ju inte de vi pratar om eftersom att de inte tillhör de där vissa männen som gör si och så. ”Inte alla män! INTE JAG!” Och så vänder de ryggen åt oss. 
 
Men jag säger alla män. Alla män förtrycker. Detta kräver av den individuella mannen att han faktiskt funderar på var han står i det hela och på vilket sätt han bidrar till kvinnors förtryck och utsatthet. De män som blir förbannade och kränkta blir det för att det skaver på rätt plats. De är helt enkelt en stor del av problemet. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ””Inte alla män” tillåter män att vända ryggen åt problemet eftersom att det inte rör dem då”

De där snälla "inte alla män"-männens definition av snällhet är att inte våldta eller slå kvinnor. Att det finns en jävla massa andra osnälla beteenden verkar de glömt bort. Finns många män som ägnar sig åt den lagliga misshandeln också dvs den psykiska. Finns också många män som indirekt tvingar till sig samlag genom att t ex bli tjuriga, förstöra stämningen och ge kvinnan dåligt samvete så fort det gått för lång tid mellan gångerna.

Men ibland är ju "inte alla män" korrekt. Alla män förtrycker. Ingen står ju över strukturen eller hur samhället är uppbyggt. Så alla män förtrycker. Men alla män våldtar inte och alla män misshandlar inte. Att vara en del av förtrycket, medvetet eller omedvetet, är ju inte samma sak som att vara en våldtäktsman eller ens en våldsam person.

Sara
Men det är väl aldrig någon som hävdar att alla män våldtar eller begår våldsbrott?
Däremot är alla män potentiella våldtäktsmän och våldsutövare eftersom att vi inte kan se utanpå vem som kan tänka sig att ta sig friheter med andras kroppar. Detta gäller inte kvinnor på samma sätt, även om de också kan begå brott, eftersom att män är starkt överrepresenterade vad gäller t.ex. våldtäkt. Risken att utsättas av en kvinna är försvinnande liten, men oerhört många kvinnor (och män) har erfarenhet av att ha blivit utsatta av män. Sen bidrar alla som inte aktivt arbetar med att t.ex. säga ifrån varje gång ett våldtäktsskämt förekommer, eller varje gång kvinnors värde som människor ifrågasätts och varje gång kvinnor berättar och misstros samt förövare försvaras osv till att andra män kan våldta. Det går liksom inte att ta sig sådana friheter med andras kroppar om de inte objektifieras och ses som mindre än människor. Det går inte att komma undan med om samhället inte uppmuntrar det. Så även om alla män självklart inte våldtar, så bidrar de flesta till att andra kan göra det. För vem kan med handen på hjärtat säga att de alltid, alltid, alltid säger ifrån och aldrig, aldrig, aldrig själv gjort eller sagt något olämpligt och misogynt?

Jenn
Vi tycks prata om olika saker, Jag syftar främst på när LD skriver: ""Inte alla män" tillåter enskilda män att vända ryggen åt jämställdhetsproblemet (eller problemet med mäns våld) eftersom att det inte rör dem då. Och det som händer när man säger att "vissa män" gör si eller så är att man tillåter just enskilda män att lösgöra sig och ta avstånd från det förtryck män faktiskt ägnar sig åt. Det ger dem möjlighet att skaka av sig problemet och lägga börda och ansvar på nån annan."
Man måste ju kunna säga att "vissa män si eller så", för så ser ju verkligheten ut. En man kan väl ha två tankar i huvudet samtidigt? Han kan väl fastställa att han själv inte våldtar utan att ta avstånd från förtryck som män ägnar sig åt? Jag förstår inte varför det ena utesluter det andra? En man vänder per automatik inte ryggen åt jämställdshetsproblemet för att han talar om att han inte våldtar. Han kan samtidigt ha förståelse för att många, många män våldtar och att det för en kvinna är omöjligt att veta att just han inte är en våldtäktsman.

Jag kikar in på din blogg lite då och då och får varje gång en intressant läsning och tankeställare. Att det råder orättvisor i landet har jag alltid förstått, men att det skulle finnas ett sådant vidrigt hat inom så många människor har verkligen chockat mig. Det verkar finnas så många "troll" som gömmer sig bakom sina datorskärmar och smartphones och bara spyr ur sig galla på andra individer. Troll som anser att vissa individer är mer eller mindre värda än andra.
Jag vill egentligen bara säga att jag är otroligt tacksam för er som vågar ta steget ut mot den stora publiken och stå upp för jämlikhet. Du verkar otroligt stark och det gör mig ont att se all den kritik och hot du får bemöta. Jag hoppas min kärlek och alla andra systrars kärlek kan stötta dig genom motgångarna.

Sara
Vi pratar säkert om olika saker, jag ställer mig bara emot att någon alls ens hävdat att alla män våldtar. För det har liksom aldrig hänt. LD skrev definitivt inte det även i stycket du citerar. Sedan var resterande inte riktat enbart till dig, fick en del tankar jag ville dela med mig av. Kanske borde tydliggjort det.
Håller helt med det stycket för övrigt. När män hävdar att de minsann inte är våldtäktsmän slår de ifrån sig problemet och menar att det är de inte är del av det. Därmed behöver de inte heller engagera sig i att förbättra situationen. Men i verkligheten är även de män som inte aktivt våldtar del av problemet. Alla som inte aktivt och i alla sammanhang motverkar objektifierande språk och andra språkhandlingar och faktiska handlingar som upprätthåller våldtäktskulturen är en del av problemet. Det gäller med andra ord EXTRA mycket de män som istället för att just motverka sånt här känner att de måste gå in och slå ifrån sig och säga att DE MINSANN är SNÄLLA MÄN. För när de gör det, tar de fokus från problemet. De porträtterar våldtäktsmän som de där andra, som ovanliga, som fantasimonster, som inte riktiga män osv. De tar fokus från att det ÄR helt vanliga män, män som är som dem, som gör sånt här. De tvingar oss andra att bemöta en sakfråga som aldrig var aktuell. De möjliggör med andra ord att våldtäkter sker när de gör det. En person som går in och säger "inte alla män" bidrar till att möjliggöra det som för många, men inte alla, gör. Och det är tusen gånger farligare än att alla män läser "män gör si och så" och istället för att bli superkränkta bara tänker "Okej, vad gör JAG som bidrar till den här problematiken? Och vad kan jag göra för att sluta med det?"

Y: Jag tänker att man kan vara snäll, schysst, respektfull, omtänksam, osv och även vara en del av ett större förtryck. Jag tror de flesta som känner mig ser mig som "en bra kille" men jag är fortfarande en manlig produkt av vårt samhälle och är således en del av mäns strukturella förtryck av kvinnan. Även om jag är medveten och aktivt försöker motverka detta.
Alla vi i västvärlden tex är ju en del av ett större strukturellt förtryck mot de fattigare länder vi exploaterar, eller vita mot rasifierade, det betyder inte att vi som individer behöver vara aktivt onda eller ens medveten om detta.
Jag tror ingen man gör sig skyldig till allt det vi män som grupp står för men jag tror inte heller någon man är en unik snöflinga som vuxit upp helt opåverkad av vår kultur och står utanför hela vårt samhälle. Alla bidrar vi på något sätt och alla kan vi göra mer, tror man annat har man ej rannsakat sig själv djupt nog.
Att jobba med sig själv är ett livslångt arbete men innan det arbetet kan börja behöver man rannsaka sig, bilda sig, se var man felar och öppna upp sig för förändring. Tyvärr är många män ej villiga att göra detta, varför vet jag inte men jag tror att det finns en stor rädsla hos många män att göra fel och alla vill nog se sig själva som goda människor.
För män är det väl ofta status och prestige att veta allt, att vara bäst på saker, att hoppa in styra upp. Vi är vana vid att alltid få tala och bli lyssnade på men inte vana vid att våra egon ifrågasätts och vi får till varje pris inte ha fel, då känner vi att vi trillar ner för "alphastegen" direkt! Speciellt inte i argumentationen mot en kvinna som enligt patriarkatet står under oss, och som vi gärna vill imponera på. Förlorar vi argumentationen mot en kvinna tror vi väl någonstans att vi har förlorat chansen att ligga med denne samt alla andra närvarande kvinnor. Plus att vi trillat ner på "alphastegen" hos närvarande män som är ack så viktigt att ligga högt på.
Jag tror att det i botten är rädsla som gör att män gärna vill delegetimera kvinnliga meningsmotståndare (hon är ju psyksjuk), byta fokus från oss själva (du sprider ju hat din manshatare), skylla ifrån oss (inte alla män) eller helt sonika attackera kvinnans person i desperation för att åtminstone behålla alphastatus (din feta h*ra).
Nu skenade jag iväg och gjorde en borderline mansplaining här men det bjuder jag på. 😇

Oskar: Som du skriver är de allra flesta män inte villiga att ifrågasätta sig själva och strukturen, det är ett stort problem. Vad fick dig att börja tänka i de banorna? Funderar på vad som skulle krävas för att få män i min närhet att börja öppna ögonen för detta. Vad gör det, för en enskild man, värt att börja ifrågasätta sitt eget privilegium?

För övrigt håller jag helt med om inlägget LD. Det är ju en struktur och norm som är ursprunget, ingen kommer undan. Symptomen blir olika hos olika individer (där vissa går till större extremer) men det är ett och samma förtryck, en och samma överordning. Fasen så trött jag blir. Hur överlever man på en arbetsplats med tanke på detta? Man måste ju anpassa sig till det rådande systemet eftersom man är anställd, men jag har så svårt att acceptera att inte bli behandlad som en jämlike bland manliga kollegor. Tycker det här är jättesvårt, tar gärna emot tips. För min egen hälsas skull måste jag känna att jag kan finna mig tillrätta på ett jobb, kan inte alltid vara i polemik på arbetsplatsen.. Orkar inte själv, och tyvärr kan även det leda till att man inte blir långvarig på stället om man inte anpassar sig tillräckligt. Finns det någon feminist som hittat ett fungerande recept?

Väldigt intressant att läsa det Oskar skrev ändå, även om det gjorde mig väldigt illa till mods, mest för att jag känner igen det så mycket på min arbetsplats.. men fan att killar kan vara så jävla träiga, det känns som att jag blivit lurad hela mitt liv att tro att killar är smarta och villigt klappat åt minsta lilla "smart" sak de säger medan ca. Varenda kvinna i rummet som lyssnat redan har fattat och gått vidare…

Egentligen tror jag att många snubbar reagerar med "inte alla män" för att förklaringen är så otillfredställande. "Män begår de flesta typer av brott för att de är män." Ja. Jo. Fan.
Man vill då hitta fler förklaringar. Vad har ex. sexualbrottslingar mer gemensamt än att de är män? För det blir ju svårt att ändra på att de till stor del är män.
Men nä, håller med att det inte går att värja sig emot faktumet att män är…"problematiska", milt sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *