Kategorier
feminism & genus

Jag pallar inte att snacka med män

Som ni vet så är jag ju ett stort fan av kvinnoseparatism. Dels pga säkerhetsskäl: vi är tryggare i sammanhang där män inte är närvarande.
 
Men också för att när man inkluderar män i samtalet så händer oftast tre grejer: 
 
1. Han tar över samtalet. I de diskussioner jag deltar i, på nätet men också IRL, så domineras det av mannen som är närvarande. Hans perspektiv. Hans åsikter. Hans intresse. Han han han han han. De skriver spaltmetrar eller håller långa monologer.
 
2. Man måste uppfinna hjulet igen. Förklara grundläggande feministisk analys som han ändå vägrar ta till sig eller tro på och så handlar hela jäkla samtalet om att försöka få honom att fatta att kvinnor t.ex är rädda eller att snygga kvinnor bemöts bättre än fula eller vad fan det nu må vara som han saknar erfarenhet kring och därför finns det inte. Sånt som kvinnor redan hade greppat och så hade man kunnat ta samtalet och analysen till en ny nivå men med en man står man och stampar vid första trappsteget om och om igen. 
 
3. Han förklarar för mig hur saker ligger till. Även gällande kvinnosaken. Ofta med en lilla gumman-attityd. (även om den levereras i en till synes respektfull ton) 
 
Sen så måste man ju också alltid ta hänsyn till honom. Jag känner så iallafall. Jag kan inte prata helt fritt när det är män närvarande (speciellt inte män man tycker om) dels kring mig själv och mina erfarenheter men också av rädsla att han ska bli ledsen eller arg. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag pallar inte att snacka med män”

Gud vad jag känner igen detta, jag har till och med hört andra stackars kvinnor vara tvingade att stå ut med män som håller på sådär.
Bara här om dagen så var jag på en restaurang och på bordet bakom mig satt det två tjejer och två killar. En av tjejerna tar då upp kvinnofestivalen som kommer snart där män inte är välkomna. Killarna ifrågasätter då eftersom de kanske också hade velat gå och känner sig nu diskriminerade. En av tjejerna förklarar då om de sexuella övergreppen som hände på bråvalla och behovet av en endast kvinnor festival.
Ena killen förklarar då för henne lååååångsamt hur det egentligen inte är så många sexuella övergrepp. För Sverige räknar (som alla vet) 10 övergrepp av samma man som 10 övergrepp i statistik, medan utomlands räknas det som 1 övergrepp av 1 man. Detta förklarar dessa två killar för dessa två tjejer i fucking 20 minuter för att sedan argumentera att därför behöv det ingen festival utan män, för kvinnor utomlands blir utsatta mycket mer. Så fort tjejerna försökte inflicka en åsikt så blev de avbrutna, killarna vet ju hur det EGENTLIGEN ligger till /facepalm

LD, har du nånsin stött på "Lisor" på dina plattformar? En annan feministisk bloggare har stött på dem vid flera tillfällen. Vet också att de figurerar på vissa forum. För er som inte vet vad "Lisor" är för nåt kommer här en kort presentation:
Lisor är varelser som ibland ploppar upp i olika kvinnosaksdiskussioner. De har alltid korta kvinnonamn och påfallande många heter Lisa. Det är väldigt viktigt för Lisor att läsarna förstår att de är kvinnor. Därför väljer de aldrig könsneutrala nick när de kommenterar. Ibland räcker det inte med kvinnonamn utan Lisorna börjar sina kommentarer med fraser som "Jag är kvinna och/men…" bara för att läsarna verkligen ska förstå att de är kvinnor på riktigt.
Lisor har ett väldigt högtravande språk. De skriver på byråkrat-svenska och uttrycker sig som advokater. De är
språkpedanter som har ett perfekt bruk av kommatecken, bindestreck, parenteser, styckeindelning osv och anstränger sig verkligen för att uttrycka sig så språkligt korrekt som möjligt. Lisor använder i regel inte smileys.
De talar aldrig med kvinnorna i kommentarsfälten. De talar till dem. De tar oftast inte till sig vad andra säger utan ger sig in i diskussionen för att förklara för andra kvinnor hur saker och ting verkligen ligger till. Lisor är också överdrivet "sakliga". Lisor brukar heller inte ställa frågor till andra utan svarar bara på andras frågor.
Trots att Lisorna själva är kvinnor visar de påtagliga brister i sin kunskap om kvinnor, kvinnors kroppar, kvinnors sexualitet och kvinnors situation. Saker som är gällande för väldigt många kvinnor gäller inte Lisorna. De kan oftast inte relatera till någonting som de flesta kvinnor kan relatera till och har heller inte märkt någonting av varken ojämställdheten eller kvinnoförtrycket.
I vissa fall är Lisorna även av den gamla sortens feminister. De som kämpade för allt det där som var viktigt på
riktigt och som tycker att dagens feminister bara fokuserar på skit och borde lägga ner kampen eftersom samhället
nu är 100% jämställt. Detta förklarar Lisorna gärna för yngre feminister.
Det finns också en annan typ av Lisor. Dessa Lisor har inte samma pedantiska språkbruk som normal-Lisorna utan snarare överanvänder versaler och utropstecken. Dessa Lisor kallar sig radikalfeminister och uttrycker ett mycket extremt manshat och till och med rena våldsamheter de skulle vilja göra mot män. Oftast försöker de också fiska medhåll/bekräftelse från andra feminister genom att avsluta sina kommentarer med "eller hur tjejer?".

Japp, känner igen mig. Män i allmänhet kan jag ignorera men så fett jobbigt med en familjemedlem. Man förklarar och förklarar men så förr eller senare visar det sig att INGET man sa gick in i skallen. Orka.

Jag igen.
Har dock blivit fett otålig pga. psykisk ohälsa. Säger numera ofta rent ut när han nöter på i en slags monolog och där han bara pratar om sig själv att SLUTA PRATA OM DIG SJÄLV. Seriöst. Varför har män så svårt för lyssna? Upplever alltid att kvinnor, oavsett hur nära det står mig, lyssnar. De avbryter mig inte, de låter mig ventilera osv. Man känns sig så jävla osedd.

Jag har alltid arbetat efter tanken "vem ska göra det om jag inte gör det?" så har ofta feministiska diskussioner med män i min närhet när jag orkar. För saken är den att ibland orkar en bara inte. Men jag fattar inte hur det ska bli bättre om de aldrig lär sig det feministiska tänket och jag fattar inte hur det ska gå till om ingen tvingar dem. För de allra flesta sitter liksom inte och läser feministisk litteratur och bloggar på sin fritid tyvärr.
Sen har jag haft oturen att främst intressera mig för mansdominerade saker. Det innebär också att majoriteten av mina nära vänner är män. Och jag kan ju säga att ibland vill jag bara kasta rutten frukt på dem, men för det mesta så märks det att mitt förklarande gått in. Diskussionerna jag har med dem gör skillnad. Och jag tror tyvärr att även om det ibland är oerhört trögt så kan inte alla kvinnor bara välja bort umgänge med män. Alltså om vi inte gör allvar i saken att köpa en ö och bygga ett eget samhälle utan dem för det vore också sweet!

Det brukar ju vara så att den som är okunnig i ett ämne är tacksam för att få ta del av de kunniga och på så sätt utveckla sig. Sedan börjar man försiktigt flika in någonting ibland och blir helnöjd när lyckas. Män fattar ju inte detta och är därför omöjliga att tas på allvar?! Om det funkade som inom alla andra områden skulle de bli helt ignorerade, skrattade åt eller väcka ilska. Det här visar ju hur skevt maktförhållandet mellan kvinnor och män är.

A:
Känner definitivt igen fenomenet med "Lisor"! Så bra förklarat.
Har i princip helt slutat diskutera feminism och kvinnosaksfrågor med män för det är oftast lika angenämt som att dunka huvudet i en vägg. Ibland om jag har en samtal själv med en man kan saker gå hem, förklarade nyligen för en snubbe vad objektifieringen av kvinnokroppen faktiskt är och varför det är problematiskt och han fattade till slut. Men då krävdes det mycket energi och pedagogiskt förklarande från min sida och i slutändan kände jag att jag knappt hade fått ut nånting av samtalet. Lägger hellre den energin på något vettigare.

Relaterar. Är så fruktansvärt trött på att behöva utbilda män. Utbilda män i saker de sen skiter i. Och att många heeelt flippar ut om en säger "Det där var snubbigt gjort" eller "Jag tycker det är jobbigt när du gör såhär." så följer en lång diskussion där de inte överhuvudtaget kan ta mot kritik. Samma snubbar som så gärna vill lära sig att bli bättre feminister.

Hög igenkänning.
Har börjat stänga av när jag pratar med min sambo när han mansgissar något för glatta livet och har en kvarts monolog om varför hans gissning egentligen är en sanning fastän jag vet att han inte har en aning om vad han talar om. Det är lite sorgligt egentligen. Men jag orkar inte höra på och jag orkar inte ta fighten genom att börja ifrågasätta eller tysta honom. Så jag är tyst och mhmar tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *