Kategorier
feminism & genus

Kvinnohat och kvinnohatare

Alltså något som är så tröttsamt är människor som inte förstår vad kvinnohat är eller hur det tar sig uttryck. Som tror att det handlar om att man hatar alla kvinnor aktivt och medvetet. Ofta när jag synliggör mäns kvinnohat så svarar en del att nä han/jag är inte kvinnohatare bara för att jag hatar dig! Och nej det stämmer. Man är inte en kvinnohatare bara för att man hatar en specifik kvinna. Eller flera.
 
Däremot så syns kvinnohat i sättet man bemöter kvinnor på. Ofta är detta fundamentalt annorlunda än hur man bemöter män även om man inbillar sig att man inte gör skillnad. Det är bara att t.ex titta på hur Calle Schulman bemöter män som kritiserar honom och jämföra med hur han bemöter kvinnor som gör detsamma. Eller på hur människor bemöter Lamotte och jämföra med hur jag blir bemött, exempelvis.
 
Kvinnohat finns i orden vi väljer, sättet vi beter oss mot kvinnor (i jämförelse med män), sättet vi ser på kvinnor, sätter vi pratar om kvinnor, sättet vi reagerar på kvinnor. Hade jag varit man och betett mig som jag gör idag, skrivit, debatterat och pekat med hela handen, bråkat och tagit plats – då hade jag setts som en skön kille. En sanningssägare. En som vågar visa vad han tycker. Men som kvinna är jag vulgär och sjuk i huvudet. 
 
Och att, som Calle och Lamotte, skapa otrygga rum och förhållanden för kvinnor, att bete sig hotfullt och aggressivt mot kvinnor, tysta kvinnor som försöker föra fram sitt perspektiv – DET ÄR kvinnohat och har inget med deras personliga känslor gentemot just mig att göra men sättet de bemöter mig på avslöjar en kvinnosyn som är allt annat än förenlig med feminismen.
 
Ofta delar kvinnohataren upp kvinnor i två kategorier: horan och madonnan. Den goda kvinnan som behöver hans skydd och omtanke vs. den dåliga groteska ickekvinnan som är värd att föraktas och hatas. Han älskar kvinnor. Fast bara den första kategorin. 
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnohat och kvinnohatare”

Jo precis. Om en man kritiserar en kvinnohatande man är det konstruktivt och han blir även bemött med sakliga argument och fakta. Är det en kvinna som kritiserar samma man är det bjäbbigt och irriterande och hon tystas ned med kränkningar eller hot. Suck.

Det är så jävla sjukt. Snacka om att mina ögon öppnats. Jag är som en blodhund med vittring på kvinnohat. Hugger direkt oxå. Häromdagen fick sambon en "peka med hela handen". Han tystnade för han insåg själv, däremot började en manlig bekant försvara honom. Jag kan känna mig så ensam ibland med denna insikt. Jag är ju inte det men just i min närmaste krets. Tack iaf för ditt arbete. ❤️

Kanske lite off topic men tänkte be om någon form utav råd här. Sedan mitt, så att säga, feministiska uppvaknande och även uppvaknande när det gäller antirasism och allas människovärde i stort så känner jag att jag har blivit så tråkig och förbannad. Känns som att jag har levt på en annan planet innan och nu helt plötsligt så ser jag bara alla problem i samhället och tar väldigt illa vid mig när andra i min närhet skämtar om andra människor på ett sätt som jag tidigare tyckte var okej. Det är med skam som jag skriver såhär men innan skämtade jag gärna friskt om folk som ser ut si eller så och gärna om invandring, tjockhet osv. Nu har jag börjat säga ifrån när jag hör sådana skämt men det blir alltid så dålig stämning och jag märker att människor jag tidigare var nära börjar dra sig undan. Jag får ofta kommentarer om att jag tänker för mycket och att jag inte kan ta ett skämt. Känner mig så jäkla tråkig och kan inte skratta med vänner och bekanta som jag kunde förut vilket nu har blivit ett socialt problem. Har också tänkt mycket på att många skämt är ofta på andras bekostnad och känner mig så korkad för att inte kunna skämta obehindrat utan att riskera att kränka andra (något jag försöker tänka på mycket). Inser väl att jag inte har omgivit mig med folk som har så sunda värderingar men och andra sidan har jag varit likadan, men efter att ha läst mycket på egen hand har jag ändrat åsikt och jag vet inte hur jag ska kunna omvandla andra i min närhet som jag faktiskt bryr mig om (om det nu ens är en valmöjlighet?). Jag skulle helst av allt vilja att alla läser din blogg och lyssnar på eran podd för att få en inblick men tyvärr bor jag utomlands (=mycket vänner som inte pratar svenska). Jag ber om ursäkt om jag har uttryckt mig oförståeligt eller klantigt, är som sagt relativt ny till denna (underbara!!) feministiska analys världen och försöker mest suga i mig allt och lära mig. Undrar väl mest hur ni andra har hanterat vardagslivet och omgivningen efter att ni, så att säga, har tagit det blå pillret.

Så bra förtydligat. 👍🏻 Att tänka sig att två debatterande män exempelvis skulle börja häva ur sig förolämpningar som går direkt på utseendet på det vis som så ofta görs i debatter med (mot) kvinnor är nästan absurt. Eller för all del komma med åsikter om deras klädval. Att det och mycket annat inte får större uppmärksamhet som en kristallklar skillnad i attityden gentemot kvinnor som till och med ett spån borde kunna ta till sig det och se det skeva är frustrerande. Minst sagt!
Fortsätt med ditt viktiga arbete och låt dig inte knäckas, vi är många som stöttar dig!

@Maja
Känner som dig när det kommer till sånt som jag tidigare älskat att kolla på. Tex. Vänner & Modern Family. Nu kan jag nästan skämmas över att jag aldrig tidigare sett hur jäkla problematiska dessa serier är, och känner mig samtidigt så jäkla tråkig! Haha

Du har mycket rätt i det du säger – men jag tror inte att du hade räknats som en "skön kille" om du var man.
Ponera att en blogg med namnet Lord Jack the Ripper hade startats, som för att vidare provocera hade yttrat orden "Jag hatar alla kvinnor" vid upprepade tillfällen samt sedan gå i polemik när folk har mage att kritisera de sexistiska uttalanden.
Det hade inte varit en "skön kille"

HUR MÅNGA sidor på fb a la "stå upp för" hade tillägnats dig, sanningssägaren som vågar peka med hela näven osv, om du var man?! Jävligt många kan jag tänka mig. Å andra sidan, dessa sidor är sällan rumsrena så… win some lose some.

Tomas
Du har nog missförstått lite. Att en kvinna säger att hon hatar alla män är inte synonymt med att en man säger att han hatar alla kvinnor.
Det är ju precis setta inlägget handlar om, du verkar tyvärr missat hela poängen.

RebeckaL
Varför är det inte synonymt? Om poängen är att väcka känslor och reaktioner för att sedan tona ned den retoriken avsevärt och föra rimliga argument när man väl lockat läsare till sin bloggpost/artikel är det väl ingen skillnad om en man eller en kvinna gör det? I så fall varför skulle det vara någon skillnad i ett jämställt samhälle?
Jag påpekar ju enbart ett exakt omvänt förhållande inte hade resulterat i att någon (vettig människa) hade benämnt den mannen som en "skön kille" vilket jag tror de flesta kan stämma in på.

Till Tomas:
Varken man eller kvinna skulle beskrivas som "skön" efter ett sådant uttalande som du ger exempel på.
En man som pekar med hela handen i jämställdhetsfrågor kommer dock att respekteras i en högre grad än kvinnan som gör detsamma. Samhället ser ut så.
En man som säger vad han tycker är stark, saklig och intelligent. Gäller det jämställdhetsfrågor anses han dessutom hjältemodig eftersom att han visar omtanke för kvinnor.
En kvinna som säger vad hon tycker är besvärlig, hysterisk eller har (i bästa fall) "skinn på näsan".

Tomas
Vem sa att innehållet skulle ändras? Hade Lord Jack the Ripper skrivit att han hatar män tror jag, helt ärligt, att han max hade räknats som en lite underlig typ men kanske faktiskt också som en "skön kille" som vågar stå för det han tycker. Särskilt som att han underbygger sitt hat med olika argument och förklarar VARFÖR han hatar män.

Tomas
Att byta kön på den talande och den hatade är inte jämförbart pga kvinnohat och mansmakt i världen vi lever i. Alltså anledningarna till att feminism finns överhuvudtaget. Kvinnor som grupp ska förtryckas i tysthet, ensamma problematiska kvinnor hatas för att skrämma de tysta.

Jag måste hålla med dig Maja, jag känner mig också arg, frustrerad och energifylld på samma gång energitömd. Tycker det hela tiden är nya hemska övergrepp mot kvinnor, förtryck och dessa idiotiska män som försöker förklara, debattera och tolka hur kvinnor ska och bör uppleva/bete sig…. Dessa män, jag tycker inte om män längre, tycker knappt om min sambo som är en man som ändå är en fin människa…. jag vet inte vad jag vill med det här inlägget. Men Maja jag förstår vad du menar.

Tomas:
Att du inte förstått att kvinnohat och manshat inte är synonymt kan jag tyvärr inte göra något åt här – du får jobba på det helt enkelt. Som med allt nytt man vill lära sig: spela fiol / lära sig persiska / tango / vadsomhelst, kommer det kräva lite tid, insats, ödmjukhet och ihärdighet – MEN – you can do it!
Ett aktuellt exempel på vad kvinnohat leder till och hur långt epitetet ’skön kille’ ändå kan sträcka sig är ju de dagliga rapporter och porträtt vi matats med om den ’sköna killen’ – uppfinnaren / geniet / bångstyriga vildhjärnan / spännande snubben och hans mående / uttalanden / tyckanden / förehavanden.
Analogin att som man kalla sig Jack the Ripper funkar ju inte heller eftersom det ju var han som utförde dåden, vad jag vet har inga kvinnor som associerats med JD, alltså någon Lady Dahmer, någonsin begått mord.
Samt, jo? Det är väl massa snubbar som öppet uttrycker kvinnohat, och som går i polemik med de som kritiserar som fortfarande ses som ’sköna killar’? Det är ju vardag, det är ju poängen med detta inlägg? Läste du ens? Exemplen Calle och Lamotte (&co) gör ju precis så?

Maja:
Bara kör!
Det är längesen jag började strunta i ’god stämning’ – jag är obekväm som tusan, blir eventuellt inte bjuden till folk som tycker feminism är ’jobbigt’ men vill ju inte hänga med såna ändå?!
Och: du kommer hitta systrar därute som är så himla mycket mer värda än de som bara vill ha ’god stämning’ (på andras, och din!, bekostnad) – samt du kan eventuellt ’omvända’ din bekantskapskrets? Utan att lägga bördan av att du på något vis måste få andra att inse, så bör det för de flesta inte totalt ohärliga människor räcka att få påpekat nån gång att det inte är kul att skratta på andras bekostnad och varför. Jag tycker _inte_ du verkar tråkig, det är det ju sexisterna/rasisterna som är! Jag _älskar_ att upptäcka andra som inte bara håller käften och ler med idioterna, jag har blivit en hejare på att sniffa upp folk som har kompassen i ordning..!

Litet tillägg efter att ha gått in på Aftonbladet (BIG mistake) där de idag har överskriften:
’Se när Madsen själv visar allt inifrån ubåten – Peter Madsen: "Det här är ubåtens viktigaste rum"’
bara för de med plusabonnemang, men ändå – *exklusivt*!
Bortom alla gränser för smaklöshet, han är misstänkt för mord och likskändning, brottsplatsen är den ubåt vi alltså kan få runtvisning i – men alltså fortfarande då en ’skön kille’ värd intresse. Var är ’Joseph Fritzl guidar oss i sin källare – visar alla speciallösningar!’ / ’Nerijus Bilevicius visar oss äntligen ladan – NB: "här är den viktiga vasken!"’
Alla härliga killar borde få visa runt på sina brottsplatser med media i släptåg! Se, det finns inga gränser för de ’sköna snubbarna’ – sådana blir ju tex president i USA, eller finansminister i Sverige för den delen..

Minns en konsert jag var på, där sångaren (efter att ha hälsat på fel stad två gånger…) berättade hur mycket han ääääälskade svenska ladys pga snygga och sexiga. Jag ba "fräscht härligt kvinnohat" typ. Mitt (manliga) sällskap berättade då att nää, tvärtom ju! Han ÄLSKADE ju kvinnsen, så då kunde han inte vara sexist. Önskade att jag kunde spy på kommando. Hade gjort det prick då i så fall.

Ang det Maja skrev.
Känner igen mig så mycket i det du skriver. Har också blivit den där tråkiga "som inte tål skämt och som skapar dålig stämmning". För att jag numera säger ifrån. För att jag inte vill lyssna på eller delta i samtal där mina vänner talar ner andra kvinnor. Har upptäck efter mitt feministiska uppvaknande hur ensam jag är bland vänner och släkt. Hur olika värderingar vi har. Som tur är har jag en vettig man som delar mina feministiska tankar och en liten son. Men saknar så att ha feministiska medsystrar i mitt liv. Vart hittar jag er??
Vart hittar ni era systrar? Tycker det är så svårt att hitta/lära känna andra feminister. Och är dessutom boende och nyinflyttad i en liten stad. Vilket försvårar desto mer.

Ganesha:
Vet inte hur det ser ut runt dig, men jag har varit obekväm, tagit upp genus, påpekat ’fel’ osv ’överallt’ tex på föräldramöten i förskola och skola – några skruvar då på sig och tycker uppenbart jag är jobbig, medan andra antingen öppet eller lite diskretare efteråt tackar och uttrycker liknande tankar. Det är genom att vara tydlig som jag har jag hittat likasinnade (och sållat agnarna från vetet, direkt och effektivt..!).

Jag börjar på riktigt bli orolig över Calle schulmans hälsa. Jag ser denna man i 40-årsåldern bråka med 20-åriga tjejer på internet och kalla dig "grotesk uggla". HUR fan är det fatt? Släpp det!

Som min mosters man som går till min pappa och påpekar att jag är "hård" (eftersom jag har påpekat hans sexistiska och rasistiska skämt och inte bjöd honom på vårt bröllop). Hade jag varit man hade jag fått höra att jag var saklig och bra på att argumentera.

Jag tycker s k män som ägnar sej åt förtryckande av kvinnan är bland det fulaste man kan göra. Att en del män har så stora Egon så dom måste slänga ut sej något kränkande det är aldrig ok. Att dom inte skäms över sej själv. Det tycker jag inte är friskt att trycka ner. Dom behöver samtalsterapi och jobba med sej själv. Man ska inte ta så jag står upp för mina medsystrar. Kram.

Maja! Maja Maja
Jag känner ofta precis som du även om jag så länge jag kan minnas alltid vart feminist och förbannad över orättvisor så har jag alltid alltid i princip bara haft personer i min närhet som inte fattar ett dugg och som pratar på ett sätt som skaver i mig men vet du, man kan säga vad man tycker och man kan förklara om man orkar och om de inte vill förstå så är det så. Man kan inte förändra andra, jag har tänkt att jag måste försöka omge mig med människor som har samma värderingar och analys som jag själv, jag behöver det. Dessvärre hittar jag inga! Vart är alla feminister liksom? Vart är alla arga feminister, sådana som jag?
Inte så mycket till hjälp kanske, ville mest bara berätta att du inte är ensam! Men insikten du fått är guld värd. <3

Maja, Elin och fler: håller med och känner igen mig så mycket! Jag har i nuläget 1 enda feministisk kompis el mer bekant som jag kan komma på. Skulle så gärna vilja ha fler vänner med samma värderingar att hänga med. Drömmen vore ju ett helt girlgang! Men är svårt att hitta?! Skickade förfrågan till "feminister söker vänner" i somras men verkar vara väldigt inaktivt konto då jag fortfarande inte kommit in. Vart kan man annars lära känna feminister? Hand upp om nån bor i Uppsala!! 😁

Maja o co.
Jag känner likadant. Jobbar med majoriteten män o var tidigare den där "sköna tjejen" som de kunde vara "sig själva med". Sen lyssnade jag på Penntricket o blev upplyst o därefter en arg jävla feminist. Vi borde starta en klubb.

Maja,
Jag har varit i samma situation som du och helt ärligt talat skulle jag kalla det en fas. Mitt råd till dig är att du släpper hatet och den enorma börda den för med sig. Hat är väldigt destruktivt och kan leda till ett kaos i ditt liv. Det bästa sättet att gå vidare från den fasen är att fokusera på att lösa ett problem i ditt liv förrän du tar an alla de enorma problemen i samhället. Vi har alla problem i våra liv som vi kan lösa. På så sätt får du färdighet och erfarenhet för att lösa mera problem. Det kan vara jätte frustrerande att inse problemen som finns i världen men det är värt att minnas att du kan inte lösa världens problem förrän du löser dina egna, du riskerar att göra problemen värre om du agerar impulsivt från en hatfull position. Det är bra att tänka och fundera, det är bra att läsa och rannsaka sig själv för att bättre kunna argumentera ens åsikter.
Kämpa syster!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *