Kategorier
feminism & genus

Delad föräldraledighet kommer inte göra oss ett dugg jämställda

Antalet öronmärkta pappamånader ska öka från tre till fem, (och så ska antal dagar sänkas?!) föreslår utredningen om en mer modern föräldraförsäkring. Jag är förmodligen inte den enda som ser problem med detta. Förstå mig rätt dock, jag är för en delad
fp och jag har stora problem med de ursäkter som används för att upprätthålla status quo. Oavsett hur situationen hemma ser ut, om mamman eller pappan jobbar, studerar, är företagare, arbetslös så hittar man alltid argument för att just lilla mamma
ska vara hemma. 
 
Så jag är såklart medveten om att vi behöver förändra detta. Men jag vet inte om det går att införa fler öronmärkta (eller ens några) dagar i ett samhälle som systematiskt missgynnar kvinnor och barn. Jag vet att många hävdar att vägen
till jämställdhet börjar med att män (pappor) tar lika stort ansvar över hem och barn som kvinnor, men jag tror inte alls att det är där det börjar eller där det avgörs. Jag är nämligen övertygad om att det handlar om kvinnosyn och att denna inte
förändras alls oavsett hur ofta pappa är hemma. Förväntningarna på mammor vs pappor, absolut, men inte den kvinnosyn som är grunden till vårt förtryck. 
 
Studier visar dessutom att män som är föräldralediga och vabbar ses som en tillgång på arbetsplatsen, till skillnad från kvinnor som av samma skäl ses som belastning. Är det inte helt sjukt egentligen? Men inte så konstigt för igen: KVINNOSYN.
(Och manssyn) Män som är hemma med barn ses som sympatiska och ansvarsfulla och tillförlitliga och blir mer attraktiva för en arbetsgivare. Kvinnor däremot kan man ju inte lita på för de blir ju gravida och sen är de hemma och då förlorar ju arbetsgivaren
en massa pengar och det går ju inte för sig. Jag känner dessutom till män som får full lön av att vara hemma med barnen. Bara en sån sak. 
 
En annan grej som få tänker på är ju att en individualiserad föräldraförsäkring kommer slå hårt mot kvinnor i våldsamma och kontrollerande relationer. Jag känner personligen flera kvinnor som är i relationer
med män de har delad vårdnad med som gör allt de kan för att jävlas och som använder barnen till detta. Detta kommer bli ytterligare ett verktyg.
 
Samma för kvinnor som har barn (och delad vårdnad) med män som inte vill eller tänker ta föräldraledigt. För män vill ju inte det. Män vill ju inte vara med sina barn. Det är ju tråkigt och jobbigt. Och det är ju det som är problemet här oavsett om vi försöker tvinga fram det.  Vad händer med de barnen då? Ska de börja förskolan vid 8 eller 10 månaders ålder? Vad händer med kvinnorna? Om de, rimligt, vägrar lämna sina ammande bebisar på förskolan? Om de saknar förskoleplats så tidigt? Hur kommer deras ekonomi se ut? Hur kommer det funka? Och hur kommer de små barn som börjar förskolan tidigt må? Finns det nåt barnperspektiv ens? (Nej)  
 

De mammor som är värst ansatta av patriarkatet får en smäll till, vi kastar våra mest utsatta systrar under bussen med den politiken. […] Kommer aldrig köpa att vi ska offra ännu fler kvinnors liv, hälsa och kraft för att uppfostra vuxna män till att motvilligt ta hand om sina egna barn. 

– Stina Birgegård

 Precis så. PRECIS. 
 
Ja, jag vet att svenska folket ääääälskar sin förskola och det är såååååå bra för barnen även de små (ni vet att jag inte håller med om detta) men alltså nånstans måste väl även den mest inbitna förskolevurmaren förstå att detta inte är gångbart eller
rimligt nånstans? 
 
 
(null)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

78 svar på ”Delad föräldraledighet kommer inte göra oss ett dugg jämställda”

Jag har en vän som är chef som jobbar utomlands i ett europeiskt land där man ej har delad föräldraförsäkring. Han säger att han aldrig skulle vilja anställa en kvinna i 30-års åldern eftersom hon säkert kommer skaffa barn etc. där är endast kvinnorna hemma. Han hade aldrig hört talas om pappaledighet. Jag vill ändå tro att det system vi har med delad ledighet där pappan ”tvingas” vara hemma hjälper iaf lite grand i hur man ser på kvinnor på arbetsmarknaden?
Håller i övrigt med om att det handlar om kvinnosyn u botten såklart.

Avskyr att se små barn i förskola och hela den här debatten är ett enda enormt svek mot BARNEN.
Hur kommer det sig att politiker och andra klåfingriga människor fokuserar på alla omöjliga och indirekta åtgärder men inte på grundproblemet – HÖJDA LÖNER för lågbetalda kvinnoyrken??

Jag är i grunden för valfrihet och är helt med på att de män som inte är benägna att ta ut föräldraledighet knappast kommer vilja göra det pga fler öronmärkta månader. Med det sagt vill jag tillägga att det var först då min egen partner tog över ansvaret för vår då 8 månader gamla son som han på allvar förstod innebörden av att ta hand om en bebis. Jag upplevde att dynamiken i vår familj förändrades på bara några dagar. Så det är en svår avvägning, med öronmärkta månader eller inte. Det är naturligtvis också problematiskt för de kvinnor som redan lever i begränsande relationer, precis som du beskriver.

Håller med dig helt och hållet och har ofta försökt diskutera denna fråga i feministiska grupper men lyckas sällan nå fram. Jag förstår inte heller varför just de manliga idealen, att så snabbt som möjligt gå tillbaka till jobbet, ska höjas till höjden. Varför inte göra föräldraledigheten och vab pensionsgrundande och höja ersättningen istället så att de föräldrar oavsett kön som vill satsa på sina barn kan göra det utan att straffas för hårt av systemet. Det vore en sann feministisk handling tycker jag, som verkligen skulle gynna och skydda kvinnor och barn.

Instämmer i att grundproblemet är kvinnosynen och jag är heller inte så förtjust i förslaget. Men…hur ska vi annars göra? Hur ska vi förändra kvinnosynen om inte just med denna typ av åtgärder?

Tror inte att beslutet tar större hänsyn till "lyx" som att kvinnan vill vara hemmafru och så vidare (tyvärr) eller de fallen som du beskriver. Beslutet är grundat på vår löntagarmodell och precis som någon skriver så kommer detta leda till att kvinnor inte diskrimineras på arbetsmarknaden. Idag är det svårt att göra karriär och skaffa familj, det här underlättar.

Förslag: Vill man inte ta ut sin del av fötäldraledigheten får man själv stå för den ekonomiska biten. Har man inte råd får man gå till soc och förklara varför man inte vill ta hand om sitt barn och ansöka om bidrag. Och så kan de passa på att utreda om föräldern överhuvudtaget ska ha vårdnaden om ett barn. Vi kan inte bygga ett helt samhälle kring att sopa efter idioter. De får förklara sig och ansöka om särskilt bidrag.

Ha! Fler pappadagar = fler dagar för alla mammor att förbereda maten kvällen innan så den bara är att värma, lägga fram kläder till ungen, skriva en inköpslista och lägga den synlig på köksbordet och gå rundor med papporna för att visa dem var allting finns för att sen säga "om det är något är det bara att ringa"

Tycker det är bra att öronmärka, men det borde ske i kombination med en ökning av antalet dagar. Vi har varit hemma totalt två år med varje barn, lika länge båda två, men nu fick vi en trea, jag vill mer än maken vara hemma, så den här gången tar han ”bara” ett halvår och jag ett och halvt. Jag har alltid tjänat mest, och vet att vi har en unik situation i att båda gärna lever snålare en period etc. Men jag skulle seriöst inte ha gift mig utan att ta reda på, komma överens och ha samsyn på dessa bitar.

Ah jo det är så synd att män är så värdelösa föräldrar och att de inte ens vill vara med sina barn (de slåss ju inte direkt med näbbar och klor för att få va med barnen. Det ska inte behövas införas tvång och skit från regeringen, pappor ska ju VILJA vara med sina barn…vill dom inte det är ju inte tvång rätt väg att gå, hela familjen drabbas ju om en värdelös och ovillig förälder är hemma med barnen medan mamna måste gå till jobbet med en klump i magen. … själv är jag så glad att min man älskar sina barn mest av allt och vill vara med dem. Vi delar lika på föräldraledigheten och det är sååå skönt. Barnen anknyter till båda föräldrar samt att få komma hemifrån bär en annan sköter markservice samt att veta att barnen och deras pappa har det bra medan man drar in pengar är det bästa som finns!

Jag tycker att det är jättebra förslag! Att det är lösningen på patriarkatet tror jag dock inte, men vi river ner det bit för bit. Män som är mer hemma tar också mer ansvar och får bättre kontakt med sina barn. Jag är övertygad om att detta kommer vara som med kvinnlig rösträtt, förbud av barnaga (ingen ifrågasätter idag), rökförbud på krogen som var så ifrågasatt (krogarna mer välmående än någonsin) osv. Dessutom handlar det om fem av 13 månader. Inte hälften vilket väl hade varit rimligt egentligen mtp att det är skattemedel. Tycker varje familj får göra precis som de vill såklart, men inte självklart att staten då skall subventionera det. God Jul!

Det är klart att det finns mer övergripande strukturer som är problemet, men någonstans måste en ju börja? Det är ju svårt att störta patriarkatet och kapitalismen från en dag till en annan. Det finns ju argument för alla typer av jämställdhetsinsatser, det är alltid någon som upplever att hen missgynnas. Och ang. destruktiva relationer så har jag svårt att se att delade föräldradagar gör märkvärt av eller till. Att barnen används som en maktfaktor är ju oavsett, där skulle jag snarare vilja påstå att delad vårdnad är problemet, när den våldsamma föräldern har massa rättigheter till barnet oavsett om han spöar mamman eller inte. För egen del känner jag att det är jätteviktigt att dela föräldradagarna, jag tror ingen mår bra av att vara is0lerad med bara en förälder i början av livet. En behöver ha flera vuxna relationer med den trygghet som bildas av att vabba, natta, fixa lunch o.s.v. Det är långt ifrån alltid som mamman är bra för barnen, och då kan det vara avgörande att blanda in andra vuxna och inte möjliggöra att en förälder kan isolera sig med barnet.

Tycker förslaget är ganska bra avvägt ändå. Helst vill jag självklart ha 50/50 från start och inga dagar alls som går att överlåta/skjuta över på den andre. Men det är väl för mycket begärt i patriarkatet. Föräldrarna får väl för fan anpassa sig om dom ska leva på skattebetalarnas bekostnad när barnen är små. Och ingen tvingar någon. Bara att avstå om galoscherna inte passar.

Jag håller inte med. Tror att männens exploatering av kvinnors obetalda hem- och omsorgsarbete bidrar enormt till kvinnors underordning och att staten måste villkora föräldraförsäkringen för att män ska ta sitt föräldraansvar. Tänker att den materiella omfördelningen detta kan innebära (om kvinnors löner också höjs) kommer att få en stor effekt relativt sätt.
Det är åtminstone ett konkret förslag som kommer att påkalla förändring i ansvarsfördelningen i väldigt många heterofamiljer. Sen inser ju jag också att det inte är hela lösningen. Önskar verkligen att fler blev lesbiska så att så många kvinnor slapp män och deras förtryck istället.

Jag förstår inte alls hur du tänker.
1, Förändringar av normer än en löpande process. Det är klart att kvinnosynen inte förändras samma dag en lag träder i kraft, inte mer än diskrimineringslagar som skyddar mot diskriminering på arbetsplatsen gör det. Det betyder självklart inte att vi inte ska kämpa för en reell jämlik situation i hemmet och på arbetsplatsen, även om kvinnor ändå kommer att diskrimineras eller trakasseras på grund av sitt kön. Det avgörs inte i och med lagen och föräldraförsäkringen är inte grunden till ojämlikheten, men processen är ju redan långt gången? Se en generation tillbaka. Kvinnor på arbetsplatsen var värre utsatta och män ansågs som omanliga och konstiga när de var hemma. Det förändras. Det är en process.
2, Tycker det är ett sjukt dåligt argument mot delad föräldraförsäkring att pappor kanske får mer uppskattning. Vad har det med saken att göra? Spela roll.
3, Kvinnor som isoleras i hemmet är mer utsatta för våld. De är mer utsatta för sexuellt, ekonomiskt, fysiskt och psykiskt våld. Våldsamma män älskar när deras fruar är föräldralediga länge för hon träffar aldrig någon annan och ingen ifrågasätter varför hon har blåtiror. Han vet var hon är jämt. Han har full kontroll över henne och hennes ekonomi. Det är bara trams att påstå att kvinnor får mindre makt om de arbetar.
4, De dagar som man föreslår att de ska slopas är värda 180 kr om dagen och studier visar att de inte fungerar som ersättning för förlorad dagsinkomst för en föräldraledig som avstår från arbete.
5, Vi kan väl inte STOPPA en hel lag utifrån argumentet att män kan använda sin ledighet som straff mot kvinnan? Det finns ju åtgärder för detta. I dagsläget existerar samma problem. Har man delad vårdnad har man samma ansvar för barnet och barnets omvårdnad. Om en förälder inte är intresserad av att ta hand om barnet är hen inte lämplig som vårdnadshavare skulle jag säga.
Jag vet inte ens vad du ser som mål. Att kvinnor sitter hemma i stora samhällen och tar hand om barnen medan männen jobbar och tjänar in pengar? Det låter ju inte jätteframåtsträvande att vilja tillbaka till det.

Målet är såklart jämställdhet på alla plan. Det vet du ju att jag strövar efter. Jag tror bara att individualiserad FP behöver införas ihop med fler åtgärder parallellt.
Anledningen till att jag drar upp hur pappor uppskattas är för att man använder arbetsgivarna som argument för delad FP dvs att kvinnor ses som en risk för att de är lediga eller vabbar. Och att detta ska jämna ut sig. Det tror inte jag eftersom att man uppfattar kvinnor ovh män så olika.

det är inte och har aldrig varit "pappamånader" – det är fem månader till vardera förälder – fem månader till mamman, fem månader till pappan – om vi utgår från en heterosexuell parrelation.
det är självklart att inte individualiserad föräldraledighet löser allt -men jag tror det på sikt kan påverka mycket. Det är en viktig signal med stort värde – sätter liksom normen. det gör det tex lättare för män som vill vara föräldralediga att hävda den rätten inför arbetsgivare som inte är positivt inställda till det.

Vad skönt det var att läsa om någon som tog upp problemet med föräldrar/kvinnor som har kontrollerande/våldsamma (och äveb missbrukande?) partners eller som har separerat från dessa men har gememsam vårdnad. Vissa påstår i det läget att det bara är att ”SÖKA gemensam vårdnad” men det är inte så ”bara” utan en långdragen rättslig process och innan den är över är ens del av föräldradagarna redan slut. Det är problematiskt redan nu att de delas 50/50 men att det går att be sin (ex)partner om fler om han ibte använder barnet som slagträ vill säga. Skräcken i att behöva lämna sin lilla bebis till en missbrukande farsa som knappt känner sitt barn alternativt skola in 10 månaders på förskola… Inte är det barnen man tänker på i detta läget. Och inte kvinnorna heller. Det känns som ett upplägg som främst gynnar medelklassen, där skillnaden mest blir nåra korvören hit och dit.

För att ta upp en av alla aspekter du nämner: Jag upplevde en stress över att inte "hinna klart" med amningen tills det var dags för oss att byta av i föräldraledigheten minns jag. Detta tyckte jag var det svåraste dilemmat, att ha ambitionen att vara en modern familj som delar hyfsat lika på föräldradagarna men att samtidigt vilja följa instinkter och "naturens gång" och hänga i med amningen tills det kändes rimligt att börja introducera fast föda… Alltså detta är ju ingenting som går att planera, BVC har sina riktlinjer, råd och kurvor men alla barn är olika och staten kan liksom inte komma och bestämma när JAG ska fasa ut amningen, anser jag.. De kan bara komma med de råd och rön som gäller för stunden. (De vill ju att större barn ska dricka lättmjölk så tror inte alltför hårt på allt de säger…) Det var jobbigt när mannens arbetsgivare ville ha besked om när hans ledighet skulle börja. Som sagt – detta är bara en av alla aspekter men ändå en viktig sådan tycker jag. Att från dag ett känna en stress över amningen och hur/när den ska avslutas är inget bra utgångsläge för en nybliven mamma!

Jag är inte expert men jag tycker att detta känns som att börja åt fel håll. Man kanske skulle kolla över löner osv innan man börjar bestämma hur länge kvinnor får vara hemma med sina barn (jaja det finns redan en gräns men ni förstår). Kan man inte se det som BARNETS dagar och låta alla familjer göra det som funkar bäst utifrån allas olika livssituationer.

Har läst både dig och Lisa och håller absolut med dig. Ska alternativen vara att lämna sin 10-månaders bebis hos en förälder som inte vill/kan/är lämplig att ta ansvar för barnet eller att lämna barnet på förskola? Blir enormt upprörd bara av tanken på små barn som liksom varken kan gå eller prata som ska tvingas spendera 8-9 timmar per dag på förskolan, alltså?!?!?
Och alla argument om att "föräldrarna får väl lösa det själva bäst de vill men inte få bidrag" också. Har ni inget klassperspektiv över huvud taget? Visst kan de som redan har det gott ställt skippa föräldrapenning, men man måste väl kunna förstå att långt ifrån alla kan det? Och då blir det ännu en gång de som redan har det sämre som drabbas hårdast. Jämställdhet för de rika på de fattigas bekostnad, är det vad vi kämpar för?
Sen håller jag heller inte med om att jag förtrycks som kvinna för att jag förväntas vara hemma med mitt barn. Jag förtrycks för att jag får sämre lön och pension till följd av detta, ja, men det kan faktiskt lösas på annat sätt. Att omöjliggöra för kvinnor att ta hand om sina egna barn kommer liksom inte magiskt att krossa patriarkatet. Det kommer däremot att krossa kvinnor.
(Och LOL om man tror att pappaledighet kommer revolutionera männen och göra dem jämställda och ansvarstagande. Har ni träffat män? De kommer sitta framför tvn och fisa och mamman kommer ringa hem från jobbet varje chans hon får och påminna om allt som ska göras och sen kommer hon ändå komma hem till smutsig disk och tvätt och tomt kylskåp.)

Håller helt med i den här frågan! Fattar ej hur alla kan vara så förskolevurmande för små ettåringar som chockat kastas in en grupp på 18 andra snorande gråtande småungar 8 timmar om dagen (jag bor på en kommunal förskola så jag vet vad jag talar om, vi bestämde raskt sen fskstart och noggrann research). Barnomsorg funkar såklart från hur tidig ålder som helst, men då blir det kvalitet i form av egen nanny som kostar därefter. Att betala en tusenlapp i månaden ger tyvärr inte den kvalitet en liten ettåring behöver.

Jag håller med Julie och Lisa – Mondokanel.
”Move your ass and your mind will follow” Hur ska vi annars förändra synen på män och kvinnor? Det går inte att bara tänka fram förändring; vi måste agera också!

Jag vet inte…. Jag tycker nog ändå att detta är ganska bra.
Men det bästa vore ju om vi som har kontroll över reproduktionen slutade reproducera med folk som inte är rimliga och inte vill vara med sina barn sen? Inser att det är svårt som fan, för ofta kommer ju en del olater fram när det redan är för sent..
Men i min drömvärld slutar vi i och för sig upp med att skaffa en massa barn nästan helt. Skulle gärna se barnlöshet som norm och att de barn som faktiskt föds då föds in i familjer där båda föräldrarna faktiskt vill göra uppoffringarna som ett liv med barn faktiskt kräver.

"Män är värdelösa som föräldrar."
"Män borde ta mer ansvar och vara mer förälder."
Ooookej. De förstnämnda attityderna cementerar ju bara status quo och försvårar för de senare.

Jag förstår din poäng men tänker själv så här:
1) Det är viktigt att pappor börjar ta en större del av föräldraledigheten. Inte minst då bla SCB visat att kvinnor drabbas av statistisk diskriminering pga rådande ordning där kvinnor får sämre lön och sämre karriärsmöjligheter helt enkelt pga att arbetsgivarna räknar med att kvinnor kommer vara borta från arbetet i högre grad än männen.
2) Pappor kommer inte börja ta mer föräldraledigt av sig själva. Vi har haft nuvarande system i decennier och fortfarande tar mammor majoriteten av dagarna. Något måste göras.
3) Det bästa vore naturligtvis om samhället och rådande strukturer i grunden förändrades så att pappor självmant började ta ett större ansvar för sina barn. Trots en en stark feministisk rörelse går den utvecklingen dock långsamt. Det går inte att lagstifta fram förändrade föreställningar och normer. Några fler månader av individualiserad föräldraförsäkring kommer inte lösa de stora problemen, men det är det verktyget som finns för att öka pappornas uttag med effekt idag.
3) Det är fortfarande inte möjligt att låta barn börja på förskolan innan ett års ålder. Förslaget innebär alltså inte att barn på 10 mån börjar förskola.
4) Problemet med kontrollerande män som använder barnen för att jävlas ökar inte bara för att fler mån blir individualiserade. Redan idag måste ju den ena vårdnadshavaren överlåta sina dagar på den andra vh. De män som ser föräldraledigheten som en möjlighet att kontrollera och använda barnen för att kontrollera sin partner överlåter sannolikt inte sina dagar idag. Dvs det kommer sannolikt inte bli fler män som är föräldralediga av detta skäl bara för att färre mån är möjliga att överlåta.
Tack för en jättebra blogg!

Fattar inte hur man kan vara emot förslaget. Man är två om att skaffa barn och ansvaret borde vara bådas i precis samma utsträckning. Det är väl fullkomligt givet? Eftersom staten betalar ut pengarna borde även de rimligtvis få bestämma. Passar det inte kan man ju avstå föräldrapenningen. Dessutom verkar män inte frivilligt vilja bli mer jämställda, så då krävs tydligen att staten går in och bestämmer. All forskning visar ju att Sverige tagit stora kliv efter att man införde de tre öronmärkta månaderna bara.
Jag håller med dig om många saker, men här skiljer vi oss fundamentalt. Det oroar mig att det du förespråkar är någon slags tillbakagång till 1900-talet där kvinnornas naturliga plats var i hemmet och männen tjänade brödfödan. Jag vet att du snarare vill att typiskt "kvinnliga" sysslor ska uppvärderas mer, dvs ta hand om barn och hem men jag tror inte det är lösningen på kvinnors frigörelse. Att ha en given roll oavsett om den värderas högre, är ändå att vara låst och inte fri. Oavsett vad man tycker om saken så är lönearbete den enklaste vägen både till självständighet och frihet. Det är enklare att göra kloka val eftersom ens livssituation inte är avhängig någon annan, tex en man. Som ngn skrev längre upp är kvinnor som är låsta till hemmet i en mycket mer utsatt situation, eftersom hon är helt beroende av sin man.
Kan föreslå både Fröken Frimans krig och Vår tid är nu på SVT. Även om den ena utspelar sig så längesedan som 1908 och den andra på 50-talet så är det många resonemang och mentalitet hos både män och kvinnor som känns igen idag 2017 vilket är skrämmande. Just att kvinnor inte ska arbeta utan ta hand om barn och hem. Skrämmande att ens vilja ta ett steg tillbaka i den riktningen.

Håller med dig LD! Jag hörde på radion att det man hittills kan se som resultat av de redan öronmärkta "pappamånaderna" är att män visserligen tar ut fler föräldradagar, men att de samtidigt inte arbetar mindre. Dagarna används när pappan ändå skulle varit ledig, tex för att spara semesterdagar. Så en stor risk med att öronmärka ännu fler pappadagar är att kvinnor stannar hemma obetalt, eftersom männen trots allt inte väljer att jobba mindre. Vilket leder till ännu sämre ekonomisk situation för mammorna.. Dessutom innebär ju förslaget om 5-5-5 att mammor som inte har råd att vara hemma obetalda dagar tvingas att sluta amma när barnet är 10 månader! 👎

Jättebra förslag. Detta tvingar fram förändrat beteende. Det visar på vad normen bör vara, delat ansvar. Inte förrän vi delar lika kommer det ske förändringar, båda föräldrarna tvingas ta lika stort ansvar hemma och på jobbet. Det blir spinn off, pappan blir lika insatt i hemmet och barnens behov, kvinnan får större självkänsla som jobbar mer och kan dela ansvaret hemma. Det jag upplever nu, har en bebis på 10 mån, andra barnet. Vi delar exakt lika på föräldrarledigheten. Barnen tyr sig t pappan nästan lika som till mig. På jobbet känns som jag knappt varit borta när jag är tillbaka efter 9 mån. Det kan inte vara kvinnans ansvar att värna om att barn börjar så sent som möjligt på förskola. Det är osunt den skeva uppdelning mellan könen, om bara detta hjälper lite har vi kommit framåt.

Det som gör mig mest ledsen är hur vi hela tiden pratar om föräldraledighet som någon slags svarte Petter som ska bollas runt. Att vara hemma och ta hand om sitt barn ses som ett nödvändigt ont, en förlustaffär, en nitlott. Det som är det värdefullaste arbete vi kan utföra. Grunden för hela samhällets fortlevnad.
Tänk om vi istället kunde vända på steken. Göra föräldraledighet ekonomiskt attraktivt. Det om något skulle ju faktiskt gynna kvinnor. Det är ju trots allt så att föräldraledighet inte går att välja bort, i alla fall inte första året. Varför inte då ge den som måste vara hemma riktigt bra villkor? På köpet så kanske män VILL ta mer ansvar, utan att behöva piskas till det.
Mina personliga drömförslag:
FP blir pensionsgrundande till 150%. Dvs, man får MER pension av att vara hemma med barn. Logiskt, då grunden för pension är att det finns nya människor som kan ta ens arbete.
Även att jobba deltid under småbarnsåren bör kompenseras mer. Även här bör man tjäna in pension motsvarande heltid och möjligheten att kompensera inkomstbortfall med FP bör utökas.
Det är liksom inte så jävla svårt. Hur gynnar vi kvinnor? Vi höjer kompensationen för de uppgifter som traditionellt varit våra. Vi straffar inte ut det så att ingen tillslut vill göra det. Om man vill kan man ju tom dra något gammalt RUT-argument om att möjligheten att få ersättning för arbete höjer statusen och allt vad det är.
Det nya förslaget gör i min uppfattning bara kvinnors situation sämre, svagare och befäster bilden av föräldraledighet som något man bör ägna så lite så tid åt som möjligt eller helt enkelt skylla sig själv för.

Nu måste jag erkänna att jag inte läst utredningen i sin helhet eller har full koll på socialtjänstlagen. Men jag vet att vi under en längre tid haft en individualiserad föräldraförsäkring. Detta innebär att kontrollerande män under en längre tid kunnat vägra ge bort dagar till sin respektive av olika skäl. Inget nytt där alltså? Gällande att män ses som mer attraktiva när dom är lediga jämfört med kvinnor håller jag helt med om att det grundar sig i en skev kvinnosyn men jag tänker att vi aldrig kommer bort från den om arbetsgivare inte ställs inför att på samma premisser värdera föräldrar olika. Om man har delad vårdad = lika många dagar med FP man inte vill ge bort. Vad säger då socialtjänst/familjerätt om en förälder vägrar ta ut sina dagar? Det är väl i inte så att förskolan tar emot tidigare (före 1-år) bara för att en förälder inte ids ta ut sina dagar?

Håller inte med. Lagstiftning hjälper till att förändra normer över tid och det är väl det som ytterst är politikernas och samhällets ansvar. Ingen lagstiftning passar alla på individnivå men det handlar ju om att sakta men säkert förändra strukturerna i ett samhälle. Och det är klart att detta förslag kommer att leda till att pappor tar ut fler föräldradagar procentuellt sett. Och att det i sin tur kommer att göra det mer självklart och naturligt hos arbetsgivare och på individnivå.
Sedan kan jag iofs ha funderingar på vad som egentligen är bäst för barnen och kanske även för föräldrarnas mående där båda numera ska jobba heltid (eller mer) och samtidigt ta hand om barnen, men ur ett jämställdhetsperspektiv tycker jag det är självklart att detta är positivt.
God fortsättning!

Mitt ex tog ut "sina" föräldradagar för våra barn när han var på semester i USA med sin nya sambo (barnen var alltså inte med), känns som en jättebra möjlighet för alla sk pappor där ute…

Ser noll barnperspektiv i såna här förslag och i vurmare för dessa förslag. Noll. Eller så har alla dessa människor barn som inte protesterar när primär anknytningsperson går. Eller, min gissning, så skiter man i ens barns behov pga ”de vänjer sig” när man vänder sig om och går trots att barnen skriker efter dom. ”Det är bäst så”.

LD – Du skriver att du inte förespråkar en sådan uppdelning att mamman ska vara hemma och ta hand om barn/hem och mannen jobba, men samtidigt skriver du att du inte tror delad föräldraledighet är en lösning heller. Hur tänker du att det borde fördelas och se ut för att bli bäst för alla parter och samtidigt öka jämställdheten?

Jag tyckte först att detta var ett bra förslag, men har ändrat mig. För mig personligen spelar det ingen roll, min man och jag är hemma ett år var (han vill vara hemma), men hur kul är det för barn att tvingas vara med en pappa som inte vill vara hemma och kör någon "glidarstil" (har hört pappor som säger att de spelat TV-spel hela dagarna under föräldraledigheten). Varför skaffar män barn?? Om de bara är ute efter att sprida sina gener så kan de väl donera sperma och så kan kvinnor skaffa barn tillsammans istället.
Jag kan dock störa mig på de som utropar att "alla familjer skall bestämma själva", det är ofta män som säger detta då
de är väldigt måna om att slippa ta hand om sina barn. Och när min kompis (kvinna) började arbeta när barnet var fyra månader för att hon ville det så har alla runt omkring en massa åsikter, då är det minsann inte "upp till varje familj".

Till er som skriver tar man inte hand om sina barn ska man inte vara föräldrar osv !!! Vad fan är det för dömande och idioti ?!! Jag var sjukskriven under min första graviditet efter att ha varit arbetssökande och sjukskriven under många år ! Tyvärr nollade försäkringskassan mig så jag lever på lägsta lägsta ! Min man tjärnar bra men kan inte vara föräldrarledig pga våran ekonomi skulle bli kaos !! Han är en fantastisk man och en fantastisk pappa, han leker pysslar busar och gör aktiviteter på helger samt att han tar någon dag här och där !! Alltså en superbra förälder trots att vi inte kan dela rakt av! Så att säga att han inte borde få vara vårdnadshavare bara för att han inte är föräldrarledig är sjukt lågt!!! Hahaha kommentaren om att man kunde gå till soc … sorry har inte ens kommentarer över den åsikten !! Jag älskar att vara hemma med barnen och jag har valt det , hade gärna fått ett till barn bara för att kunna vara hemma längre 🙂 maken har efter varje barns födelse varit hemma med oss i mellan 1-2 månader ! Han är som sagt var fantastisk trots att han ej är hemma själv med barnen !

Barn knyter an till den/de personer som finns närmast dem, vilket innebär att barn som får mycket tid med båda sina föräldrar (omsorgsgivare) kan utveckla en trygg anknytning till (minst) dessa två personer. Bra på alla sätt. Särskilt för barnet. Och som flera redan påpekat så är förskola före ett års ålder inte ens ett alternativ.

När månaderna som inte kan bytas ut ökade från 2 till 3 ökade pappornas uttag av både f-dagar och VAB.
Men sen har det inte ökat särskilt mycket trots bonusar och annat. Att få papporna att ta sitt ansvar verkar ha att göra ned deras icke utbytbara dagar.
Ja det kan drabba kvinnor som valt att inte jobba. Men det drabbar sannolikt minde ekonomiskt för de allra flesta än de tror, om man har kollektivavtal. Ekonomin är lustigt nog det som man skyller på oavsett vem som tjänar mest. Det finns en bra sajt från saco som förklarar det där. http://www.saco.se/press/aktuellt-fran-saco/pressmeddelanden/stor-okunskap-om-ekonomin-vid-foraldraledighet
Där finns också ett räkneverktyg.
Jag tror faktiskt att du har fel i den här frågan; du kan inte äta föräldrakakan och ha den kvar. Papporna tar för lite ansvar – släpp in dem i hemmen och barnavården och låt dem lära sig fixa det! Surt att inte själv få vara den enda föräldern? Ja det är vad en får tugga i sig om en vill ha jämställdhet.
Vad gäller de onda männen som hatar: jobba för enskild vårdnad.

Jag "tror" kvinnor generellt sätt ÄR bättre med småbarn. Det finns hur många studier som helst över det. Men det innebär inte att mödrar borde tappa ekonomiskt på att bli förälder. Borde finnas bättre lösningar för detta som inte innebär att kvinnor tappar på arbetsmarknad och pension.
Nej, många pappor upplever nog mindre intresse av omhändertagandet av riktigt små barn men är ju desto viktigare för dem när de blir större. Finns hur många studier som helst över det också. Mödrar och fäder kompletterar varandra.

Jag förstår inte varför föräldraskapet ska delas lika barnets första år. Jag helammar i stort sett min 8-månaders. Han äter ”riktig mat” ibland i små mängder. Det känns som för mig att kvinnans arbete som gravid/födande och ammande återigen förminskas (”det är bara att ge flaska!”). Och det kommer göra det svårt att vilja välja att vara hemma som kvinna.

LOL om man tycker att staten ska betala ut pengar helt utan några som helst kriterier. Och visst kämpar vi med andra saker också parallellt. Det gör vi ju jämt. Det gör ju du nu också. Sen det här med att se mamma som absolut nödvändig hemma och pappa som totalt värdelös förälder är fan snudd på antifeminism.

Jag tror mammor blir bra mycket bättre föräldrar för att de tränar mer. Om papporna tagit 75% av all ledighet och vadå 90% när barnet är under två, då hade de nog också haft mer koll än morsorna. Tycker det är skitviktigt att pappor ska ses som likvärdiga föräldrar med likvärdigt ansvar i praktiken. Det finns så mycket som hänger på det.

Jag tror mammor blir bra mycket bättre föräldrar för att de tränar mer. Om papporna tagit 75% av all ledighet och vadå 90% när barnet är under två, då hade de nog också haft mer koll än morsorna. Tycker det är skitviktigt att pappor ska ses som likvärdiga föräldrar med likvärdigt ansvar i praktiken. Det finns så mycket som hänger på det.

Men LD, förälder blir man när man får barn. Jag var värdelös i början och har lärt mig lite för varje barn. Likaså lär sig pappor vara föräldrar. Det är inget man som kvinna per automatik ”kan” pga fostran! Alla är olika men alla lär sig av sina egna barn. I vissa saker du skriver låter du som motsatsen till feminism, att bara kvinnor kan ta hand om barn. Såklart är du bättre än din man på barn, men det är ju för att bara du varit hemma med era barn.
Ungefär som körkort, man lär sig ju köra bra EFTER man fått kortet. Att övningsköra med andra är inte samma sak.

"Män är värdelösa föräldrar" "Flickor tränas tidigt till att bli bra föräldrar" etc. Okej. Då är det väl bara bra om det skapas ekonomiska incitament för pappor att vara mer med sina barn. Så det blir vanligare att män tar hand om sina barn. Så pojkar också börjar tränas tidigt för att bli bra pappor. Dessutom måste man som feminist anse att jämställdhet i det stora perspektivet är nåt bra även för våra barn. Och jämställdhet kommer vi aldrig få sålänge som mammorna stannar hemma och tar hand om barnen medan papporna står för försörjningen. Så som den här trögrörliga strukturen i allt för hög grad ser ut idag. Därför är delad föräldraförsäkring nånting bra för jämställdheten som är bra för barnen.

Att säga att barnen offras om papporna är hemma några månader till är väl ändå att ta i. Likaså att det skulle vara så dåligt med förskola.
Desto mer papporna är hemma och tar hand om barn, tröstar barn, matar barn, desto mer växer små pojkar upp med manliga omhändertagande förebilder och lär sig göra likadant. Förändring sker genom handling, inte genom prat, och regeringens nya förslag är framåtsträvande och bra.
Alla familjer jag känner/umgås med har dessutom pappor som varit hemma med barnen, vissa mer än mamman, det är väl inget märkligt med det och barn far inte illa av det!
Jag tycker också du överdramatiserar föräldraskapet om du menar att barn far illa om de inte är hemma i flera år. Så mycket annat spelar in och tänk då i de länder där man sätter fyramånaders i förskola för att mammaledigheten bara varar i några månader, de barnen klarar sig också.
Jag menar absolut inte att förskola från ett år är det enda som gäller, men jag tror inte det är farligt heller.

Säga vad man vill om förskolan, men det är faktiskt toppen att den finns. Många kvinnor vill inget hellre än att börja jobba igen efter mammaledigheten och saknar arbetslivet! Jag själv till exempel var dödstrött på att vara hemma. Om vi hade bott kvar utomlands hade jag inte haft något val, i Sverige har jag det och det har då enbart varit positivt. Mina barn ser det som normalt att både pappa och mamma var med barnen när de var små, och som normalt att båda jobbar, hade vi bott kvar utomlands hade barnen växt upp med en hemmamamma och en jobbande pappa. Då hade min dotter haft hemmafru som förebild och sönerna en frånvarande pappa som förebild. Inte bra.

Jag håller med om att det är SKITBRA att förskolan finns. SKITBRA. Förskolan var nödvändig för kvinnors frigörelse. Den hade en avgörande roll på sjuttiotalet. Men det betyder inte att det är bra för ettåringar att vara där hela dagar och vi behöver ha ett system som ser till både kvinnor OCH barns behov och bästa.

Du är för delad FP noterar jag och utgår då från att det är du för att delad FP är nåt bra för jämställdheten. Eller? Kanske det är så att du inte gillar tanken på jämställdhet när det kommer till barn och deras omhändertagande då? Och självklart kan man tycka så om man inte ser hur det hänger ihop. Det här med upplösning av mamma/papparollerna och dess primära effekter på kvinnor och barn kan mycket väl vara negativa eller baksidan på det goda jämställdhetsmyntet. Men det är nåt feminister överlag är beredda att betala isf. För att komma åt det man vill ha. Kvinnors hälft av den sociala, ekonomiska och politiska makten. Och den kan du aldrig komma åt utan att också betala med myntets baksida. Glöm dock inte att det enbart är primära eventuella effekter vi talar om här. På längre sikt kommer pappor bli lika bra som mammor att ta hand om de små, förskola kommer knappt behövas alls och allt blir bättre för alla med ökad jämställdhet.

Myran:
Ja det är olagligt och ja man blir återbetalningsskyldig. Men det kräver ju att någon anmäler eller att det blir påkommet av någon anledning. Jag anmäler inte pga vill inte bli utsatt för mitt ex.

Håller verkligen inte med LD! Håller däremot mycket mer med Lisa mondokanel och Kajsa lite längre ner.
Vi kommer aaaaaldrig nå fram till en mer jämställd fördelning om inte detta eller liknande lagförslag tas in. Att tro att sånt händer på något magiskt vis av sig själv eller genom "parallella åtgärder" är ju rent önsketänkande.
Inga barn under 1 år kommer hamna på förskola, det ska ingen vara rädd för. Om pappan redan är kontrollerande så kan han med dagens lag välja att inte ge mamman sina föräldradagar, så ingen skillnad där. Det handlar snarare om att lagstiftningen kring delad vårdnad ska skärpas till och ändras för att ta hand om de tillfällena då, då det faktiskt kan göra skillnad.
Kvinnor och män kommer ses mer lika på i arbetslivet, deras pension kommer vara mer lika, barnet får en starkare anknytning till båda föräldrar, papporna kommer få större inblick i hur det är att vara hemma med små barn, och det gör att samhällets syn på att gå hemma med barn kommer ändras i stort, det kommer värderas högre, mer som ett arbete, och på sikt kanske det till och med värderas så som vissa drömmer om = med mer pension och lön. DÅ kan vi tala om att varje familj själva kan bestämma, för då är premisserna lika; män och kvinnor ses mer lika på i arbetslivet, och det finns förhoppningsvis inte lika starka ekonomiska incitament för att mamman ska gå hemma.
Kvinnosynen i samhället i stort är ju självklart en väldigt viktig poäng, men jag tror att kvinnosynen kommer bli förbättrad av detta lagförslag. Jag kan förstå att företag inte vill anställa kvinnor i "barnafödande ålder", men med detta lagförslag kommer dessa problem minskas. Jag kan förstå din poäng att män är dåliga föräldrar då de inte fostras på samma sätt som flickor, men jag tror också på att människor kan förändras och jag tror att många av dessa egenskaper kan läras senare. Tex så lär ju pojkar sig att dra i håret och tafsa på flickor i skolan, men när de kommer upp över iaf 25-30 års åldern så har (förhoppningsvis) de flesta vuxit ifrån detta beteendet och lärt sig att det inte är ok, annars orkar ju kvinnor inte inleda relationer med dem. När det gäller empati och att förstå känslor så är det något som är biologisk inbyggt hos människor, det ska bara få lov att ta sig i uttryck. Dessutom så är det väl aldrig en nybakt förälder som förstår minsta ansiktsuttryck, rörelse, ljud och vink från en helt ny bebis, det är ju sånt man lär sig, när man är hemma med sitt barn. Det ska män också få chans att göra. De får chansen idag, men pga arbetsmarknaden, förväntningar och generellt en skev syn på män och barn så tar de flesta män inte chansen. Om man däremot införde detta lagförslaget så skulle tryck och förväntningar utifrån inte kunna levas ut.
Jag tror väldigt mycket på detta förslaget, det är verkligen ett steg i rätt riktning, och de problemen du tar upp här LD och de andra i kommentarerna, de är ju antingen icke-problem (tex att män är usla föräldrar) eller så berör det annan lagstiftning (tex delad vårdnad)

Jag kan se många fördelar med det nya föräldraförsäkringsförslaget , men det är väldigt givande att för en gångs skull också ur ett feministiskt perspektiv få läsa om nackdelarna. Tack LD!
Ganska ofta framställs just individualiserad föräldraförsäkring av feminister som någon slags mirakelkur som på tillräckligt lång sikt kommer att lösa allt från sexuella trakasserier till att män inte städar toaletter.
Förutom de nackdelar för mammor och barn du tog upp så är det också så att en individualiserad föräldraförsäkring inte skulle göra ett piss för de bedrövliga löner och arbetsvillkor tiotusentals kvinnor i den offentliga sektorn har.
Sjuksköterskor, barnskötare, vårdbiträden, undersköterskor , barnmorskor ,lågstadielärare och förskollärare har inte skämtlöner och en omänskligt stressig arbetssituation för att de tar ut majoriteten av föräldraledigheten.
De här jobben, eller den historiska motsvarigheten till dem var lågavlönade långt innan den nuvarande föräldraförsäkringen infördes i mitten av 1970-talet.
De flesta lågstadielärarinnor och sjuksköterskor hade för övrigt inte ens barn under den första halvan av 1900-talet.
Den största orsaken till de låga lönerna i dessa yrken då var helt enkelt att det som klassas som kvinnligt värderas lägre än det som klassas som manligt och längre bak i tiden var det så i ännu högre utsträckning.
Idag 2018 är det faktum att stat, kommun och landsting som är arbetsgivare för de yrken jag räknade upp sedan länge styrs av ett kapitalistiskt NWP (New Public Management)-tänkande vilket också bidrar till att hålla ned lönerna, men framför allt till att öka stressen och försämra arbetsmiljön .
Och att patriarkatet bestämt att den mansdominerade industrin ska sätta märket och vara löneledande får vi inte heller glömma.
Alla fördelar i yrkeslivet som kvinnor utlovas med en individualiserad föräldraförsäkring gäller främst de som har relativt välavlönade jobb i privat sektor samt en del statsanställda kvinnor i tjänstemannayrken med lång utbildning.
Sedan undrar jag vad det är för jävla kvinnoföraktande elitism att som feminist vräka ur sig saker som att människor med dålig ekonomi som kommer att hamna i svåra knipor med en helt individualiserad föräldraförsäkring mer eller mindre får skylla sig själva, lösa det på egen hand, eller gå till soc?
Vad säger ni som skriver sådant om ni skulle bli bemötta med samma mynt av andra feminister som inte tillhör den relativt välbeställda medelklassen?
Skulle ni uppskatta att få höra att "Ni kan väl för fan bara byta jobb" när ni blir diskriminerade till förmån för manliga kollegor?
Eller att "Ni kan gå till en terapeut för att bättra på er självkänsla och lära er löneförhandla ordentligt" när ni inte får samma löneförhöjning som männen med samma arbetsbeskrivning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *