Kategorier
feminism & genus

Att få bekräftelse som kvinna genom att först sänka andra kvinnor

Fick några kommentarer från en ung tjej som taggade in tre av sina killpolare på mina bilder på instagram. Det händer inte skitofta men det händer tillräckligt ofta och det är alltid samma grej: Snygg ung smal tjej taggar skrattandes in killpolarna så de kan komma och delta i hånet och bekräfta för henne att ja fy fan vilken jävla ful kärring, tjock och hårig och så kan tjejen i fråga känna att hon iallafall inte är så där äcklig och ful och kanske känna sig som en inte helt värdelös människa. (Att många tjejer generellt hellre är mobbare än fula säger så mycket om vår kultur). 
 
Jag klandrar dem inte. Jag har varit dem. Jag klandrar patriarkatet som inte ger unga tjejer andra alternativ. Som vänder oss emot varandra. Som får en ung tjej att tro att hon måste nedvärdera och hata på andra kvinnor för att lyfta och att det är männen i hennes närhet hon ska behaga och tilltala även om det sker på bekostnad av det systerskap de egentligen så desperat behöver. Fy fan alltså. 
 
 
Ful kvinna som inte kunde give less fucks

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att få bekräftelse som kvinna genom att först sänka andra kvinnor”

Jag tycker elaka och människor som mobbar är fula. För mej är en människa som är vänlig och omtänksam vacker. Själen lyser igenom. Om du visste vad jag gått igenom Ang min syster som kör över mej totalt. När ska man bryta? Började med en begravning och hennes hänsysnlösa sätt. Hon tar inte hänsyn till mina känslor och vet själv hur hon är. Så besviken och arg på henne. Och så onödigt att vara sådan. Vad gör man? Ska fundera men just nu vill jag bara koppla av. Trevlig helg fina du.

Ful är det sista du är. Du är vacker! Men tjock och hårig är ju egenskaper som anses som fula så därför…
Mina syskonbarn som är unga samt min bonusdotter vittnar om att det är ingen skillnad idag gentemot när jag själv var ung, så det känns minst sagt hopplöst. Men det kan ju inte vara helt hopplöst, eller hur? Många bäckar små. Kram

Tycker man missar poängen lite om man svarar på det här inlägget med ännu fler kommentarer om ditt utseende. Jag kontrar med att säga att du är cool, talangfull och inspirerande 😊

Känner igen det där lite. Jag har gjort och gör ibland helt omedvetet det där dumma att man nämner utseendet när man pratar om en kvinna/tjej man inte gillar för att de har gjort något dumt. Jag vill ge mig själv en örfil de gånger jag märker att jag faller in i det mönstret. Människan ifråga behöver liksom inte ens vara ful i allmänhetens ögon.
Vi får hela tiden höra hur viktigt det är att vara snygga och knullbara att typ den värsta förolämpningen är om nån tycker att man är ful. Det finns nästan inget värre än att betraktas som ful.
Men det är så jävla lågt och jag har kommit en lång bit men det kommer ur mig nån gång då och då ibland ändå. Inte särskilt ofta nu förtiden tack och lov.

Du är inte ful. Du är tjock och hårig. Men inte ful. Jag är smal, inte särskilt hårig men ganska ful faktiskt. Inga smickrande ansiktsdrag någonstans. Inte vacker på något sätt. Så att du kallar dig ful när du är himla vacker är lite jobbigt. Tjock och hårig, visst. Men det är inte samma sak som ful. Speciellt inte för en som är ful.

Lägger ofta märke till detta beteende. Kanske inte just på ditt konto utan andra kvinnokonton överlag så taggar tjejer massa random dudes (antar killpolare). Får så ont i magen av sånt. Usch.
Håller med ovan att tjock och hårig inte är detsamma som ful men jag fattar. Sen är det skitsamma om du ens vore ful. Fula människor förtjänar samma respekt som snygga människor.

Men att vara vacker är så viktigt i dagens samhälle. När du söker jobb bedöms du först på ditt utseende. Fattar inte hur det spelar roll i hur du arbetar men det är ändå viktigt. Och det har ingen betydelse om det är en man eller kvinna som intervjuar. För även kvinnor dömer hårt, på allt från kläder, hår, smink och helhetsintrycket. Och jag blir trött och arg för ska inte även de som är alldagliga få chans att jobba var de vill. Eller måste de först piffas upp för att passa in företagets ideal. Tänk om kvinnor som börjat bli gråhåriga kunde få lov att vara det utan att var tvungen att färga för att se ungdomliga ut. Ha på sig tjock lager smink eller kläder och skor som är obekväma.
MVH en som började bli gråhårig när hon bara var 20.

Det är som att "normativt vacker" är lika med pålitligt, snäll, (insert valfri positiv egenskap). Andra som faller utanför den kategorin är man ytterst misstänksam mot. Kan man vara vacker OCH tjock? Eller smart OCH kvinna? VAFALLS?!
Ps.
Jävla bajs patriarkat

Vad gäller klädsel och jobb, så kan jag snarare bli misstänksam om folk är fint (eller dyrt) klädda. "Vad vill han eller hon dölja", liksom. Dvs att folk kan vilja kompensera bristande intellekt med snygg outfit. Den som har hög kapacitet / mycket innanför pannbenet / "behöver inte" tänka så mycket på hur han/hon ser ut och verkar. Ett slags fördom fast omvänt, jag vet..

Ja det är inte lätt att hålla sig frisk i en värld där jag på allvar bara fått komplimanger för mitt utseende när jag var extremt underviktig. Nu när jag är en rultig och trött tvåbarnsmamma syns jag fasen inte. Men det är ok, jag vet att jag är bra.
Jag känner verkligen igen beteendet på sociala media som du beskriver. Men i verkliga livet känner jag nästan att det är äldre generationen som påpekar andras kroppsform mest. Vet inte hur många gamla fastrar som fått mig fly förbannad när de kommenterar Random människor omkring.
Som offer för den här jävla kropphetsen önskar jag att alla bara kunde inse allas lika värde. Så naiv är jag :-/

Till Helen: Jag jobbar inom IT och är tjej, bland programmerare är det snarare norm att som du nämner vara väldigt omedveten om utseende.. Ser du snygg och välklädd ut tror ingen att du kan programmera. Som tjej är det ännu viktigare att "klä ner" dig. Eftersom jag är rebell vägrar jag att spela efter normer, jag ser inte ut som en typisk programmerare och jag är inte man. Jag har tänkt att det klarar jag, och att jag ska stå emot normer.. Men, så jävla ledsen jag är att säga detta, normerna har vunnit över mig. Ingen beter sig som jag kan ett skit när jag kommer in och bryter mot alla normer, och jag upplever att folk blir helt perplexa "vem fan är det där?" " Vad sysslar hon med?". Folk tror att man är en bluff, och jag har börjat tro på dem själv.
Summa summarum, bryt inte mot normer. Var inte en fritänkare. Var inte en rebell, framförallt inte om du är kvinna. Alla borde öppna ögonen för att människor är så mycket mer än det som uttrycks i första ögonkastet.. Tack och lov!! Utseende är INTE allt, åt något håll, och fan vad ni missar mycket som tror det.

jos: åh, hade kunnat vara jag som skrev den där kommentaren! Det är verkligen exakt så! Jag gick till min studievägledare en gång och bad om hjälp med kursupplägg och det första han säger (efter att ha synat mig från topp till tå) är "är du säker på att du ska läsa data[teknik]? du ser mer ut som en ekonom, är ju snygg och klär dig bra, är du säker på att du inte ska byta linje? många tycker ekonomi är enklare" osv osv (och fortsatte envisas om detta hela mötet). Blir så trött på detta, och det är fan skitjobbigt att bli dömd för att man är tjej, gillar kläder och programmerar osv (och öppet feminist på det, herregud vad jobbig jag var när jag högt och tydligt stod emot och sa ifrån när ett gäng killar skämtade om gruppvåldtäkt och jag till slut drog in hela styrelsen (95% killar) – fan komma här och problematisera, DET VAR JU BARA ETT SKÄMT HERREGUD hysteriska kvinna). Killarna jag läser med sätter mig antingen på piedestal för att jag "är en cool brud som programmerar" (sålänge jag är tyst i alla fall och bara är sådär skön och liksom inte jobbig typ öppnar munnen för att pålysa problem) eller så känner de sig typ hotade(?) och ba "lilla gumman, flytta dig så ska jag visa hur det funkar". Ytterst få som bara ser mig som människa, känns det som. Känner mig som en enda stor bluff och är så osäker på min egen förmåga även om jag oftast märker att jag har så mycket bättre koll än de flesta killar. Nu låter jag bitter, men alltså ja, fan vad bitter jag är på 50% av världens befolkning…

Jag upplever att det är sänkandet av andra kvinnor är värst bland unga och att det till viss del görs för att få en bättre ställning i gruppen men också med tanken att "fy sån där ska jag aldrig bli". Jag minns hur vi förfasade oss över leopardtanter på krogen när jag var runt 20. Det borde vara förbjudet att gå ut om man är så gammal och ohämmat tyckte vi. Så här i efterhand så inser jag att dom kanske var runt 40-45 och säkert hade mycket roligare ute än oss eftersom hade lagt ängsligheten bakom sig.

J: fan vad skönt att höra om någon mer i samma situation, det är inte ofta jag stött på det.. Håller så med om allt du skriver! De vill anställa en för det ser ju så bra ut utåt sett att ha en kvinnlig programmerare på företaget, och som du säger i början är de oftast lite förlägna, "ååh ett kvinnodjur woow" men gör anspråk på att bli behandlad som en jämlike och faktiskt bli respekterad för din kunskap – då blir du ett hot illa kvickt och behandlad därefter. Jag har kommit att ifrågasätta mig själv så himla djupt, det är det absolut värsta. Även fast vi är tuffa (bevisligen eftersom vi i mansdomimerad bransch vägrar att anpassa oss) så är det så oerhört svårt att tro på sig själv när omgivningen ifrågasätter dig på de mest subtila vis. Jag har redan haft två jobb sen examen (på bara ett år), båda jätteproblematiska på detta sätt, nu ska jag börja mitt tredje och kommer ha en kvinnlig chef – jag är så oerhört glad för detta och har stora förhoppningar att det faktiskt ska bli bättre. Hon verkar så jävla vettig, en riktig ledare till skillnad från de knäppa karlslokar med extremt svagt och lätthotat ego som jag haft som chefer innan.
Om det blir för illa J så får du kanske göra som jag. Hitta ett av de få företag som har en stark kvinnlig närvaro på tech-sidan, de är få men finns.. All styrka i din fortsatta kamp, och jag är fan helt säker på att du är GRYM på det du gör. Som tjejer brukar vara, helt frankt.

Jos: åh, ja, precis så! det är nästan det som gör mig ännu mer osäker, företagen är helt "galna" efter datatjejer och jag är säker på att sommarjobbet jag fick för denna sommaren enbart var för att jag är tjej (jag behövde inte ens göra något programmeringstest som man annars brukar få göra så att de kan se ens skills? och när jag kom dit så behandlades jag som en såpbubbla, dvs som kan spricka och gå sönder för minsta lilla och ba "om det är för svårt för dig så säg till!" medans killarna fick köra på och behandlades som vanliga team members, och när det visade sig att saker var lite för lätta för mig och jag försökte lösa svårare problem och ville diskutera lösningsalternativ, då lyssnade de inte ens på mig utan utgick från att jag hade fel, hela tiden?!).
Det är sjukt tråkigt att höra att du har liknande erfarenheter och känslor om den här branchen. Jag frågar mig så himla ofta om jag någonsin kommer klara det? Jag måste lära mig att stå på mig mer, men det är så jäkla jobbigt när en hela tiden blir ifrågasatt för ALLT, till och med smågrejer som egentligen inte har någon betydelse.
Blir dock jätteglad av att höra att du verkar ha hittat ett jobb med en vettig chef och kvinnlig sådan 🙂 Heja dig! Jag är helt säker på att du är otroligt kompetent (precis som du säger, som tjejer brukar vara) och att du får chansen att visa det på riktigt nu. Håller tummarna för dig, lycka till!

Jag har aldrig förstått behovet av att håna eller överhuvudtaget kommentera någonting man inte gillar/tycker om. Det som av olika anledningar inte intresserar mig eller tilltalar mig scrollar jag förbi. Att någon gör så, taggar andra för att visa. För att håna. Det tyder på osäkerhet. Och en lägre intelligens. För vad får man ut av det själv ? Vad ? Är den personens liv på riktigt så ointressant att det är en bild på någon man vill diskutera med sina vänner nästa gång man ses ? Som min farfar alltid sa, idioter kommer du att springa på lite överallt under hela sitt liv. Det kan du inte gör någonting åt. Det du kan göra någonting åt är hur du väljer att hantera det. Så ignorera och vet att du är bra precis som du är. Varken mer eller mindre.

Känns som du ser ner på o tycker illa om varenda tjej som inte bär runt på extra kilon. Att vi inte har rätt att läsa din blogg eller tycka o tänka. Bara för man är smal och snygg så betyder inte det att man är elak för det. Tänk om ja skulle skriva "typiskt att det va en överviktig ful tjej som kpmmenterade" alltså va? Människor kan antingen vara snälla, dumma, korkade eller smarta… de har inget med utseendet att göra. Känns som du är mer utseende fixerad en någon annan. Låt människor vara människor o dom inte så hårt efter utseende o storlek.

Hanna: det är hur JAG UPPLEVER det, det har jag rätt att uttrycka. Inte varit dum eller respektlös. Framförde min åsikt , har jag fel är ju det kanon! Men jag har rätt att lägga fram den.

Skitstövlar som skriver såna inlägg till dig. Du är cool och står för massor av bra insikter dessutom är du, du och du och din kropp ska du vara stolt över. Som sagt du är min förebild som är ett med din kropp. Dit har inte jag feta man 67 nått än. Men om jag fortsätter läsa dina inlägg, så kanske jag kan acceptera min kropp också

Med skam måste jag tillstå att även jag är en del av kvinnoidealet. Min egen vackra vänliga omtänksamma dotter la under en tid på sig flera extrakilon. Efter en tid "tog hon tag i detta" och bantade bort dem igen. Då hörde jag min fula mun säga: "Men du, så fiiin du har blivit!" De orden går aldrig att stoppa tillbaka… Jag skämdes och gör det fortfarande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *