Kategorier
feminism & genus

Män gör illa kvinnor varje dag

Varje morgon när man vaknar och kollar nyheterna så är alltid en eller två eller tre eller fler män som ställt till med nåt. Varje morgon. Inte lika delar män och kvinnor utan män. Män som våldtagit, slagits, tafsat, kört på folk, köpt sex. Varje morgon. Varje dag. Kan ni föreställa er hur det sett ut om det var kvinnor? Om det varje dag stod i tidningarna om kvinnor som skadat sin omgivning. Tror ni att det hade accepterats? Att inte tuffa åtgärder hade tagits?
 
Ungefär som när det är match och män tar staden som gisslan med våld, skrik, bröl, stök och fylla. Tänk er om det var feminister eller bara kvinnor som betedde sig så ett par gånger om året? Det skulle ju förbjudas. Aldrig att vi skulle få hållas. Aldrig att det försvarats med att hallå ALLA kvinnor är inte så där. Aldrig. 
 
Aja. Morgonen börjar med andra ord inte så bra. Eller det börjar ju aldrig bra av just den anledningen. Varje morgon börjar med vetskapen att ännu en man gjort nån illa. (oftast en kvinna). 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Män gör illa kvinnor varje dag”

Att det oftast är en kvinna stämmer inte. Män är mer utsatta för brott än kvinnor, undantaget är sexualbrott men sammantaget är offret för ett våldsbrott oftast en man (och såklart även förövaren).
Sen tror jag inte att kvinnor skulle dömas annorlunda än män men där är våra spekulationer lika sanna eller falska 🙂

Jag vet! Man blir bedrövad.
Men en sak som är mer glädjande. Min dotter har varit såå svårsövd. Lika gammal som din Juno och påminner om era läggningar..zzz. MEN av en slump (det är så segt att bara ligga och tutta och inte få gå därifrån) så drog jag igång penntricket och låg och lyssnade samtidigt och hon somnar som en stock till ert prat. Så dubbeltack för penntricket!

Ja, har slutat bli chockad över att läsa rubriker som "kvinna misshandlad till döds", "kvinna våldtagen på festival i natt", "kvinna död i hedersvåldrelaterat brott" osv osv osv VARJE DAG. Det är vardagsmat. Dessa rubriker omringas av stora reklamannonser med hur kvinnor kan bli av med sina överflödiga kilon, muffinsmage, hår på kroppen osv osv osv osv. Och en del påstår att det inte ens finns något kvinnohat att prata om.

Sandra: nej, jag missförstod inte. What if-spekulationer kan vem som helst ägna sig åt utifrån egna referensramar och bevekelsegrunder. Jag bemötte även den sista meningen som du kanske missat.

Linnéa
Intressant i sammanhanget är att våldsbrott mot män minskat men är oförändrat för kvinnor. Oroväckande utveckling att medan det totala våldet minskat så gäller inte det mäns våld mot kvinnor. Katarina Wennstam skriver en del om det.
"Vid samtliga mättillfällen har en större andel män än kvinnor uppgett att de blivit utsatta för misshandel; vid årets mätning är det 2,5 procent av männen och 1,5 procent av kvinnorna. Då utsattheten för misshandel har minskat bland männen sedan 2007 och samtidigt legat relativt oförändrad bland kvinnorna, har skillnaden mellan könen vad gäller utsatthet för misshandel minskat successivt. En större andel män än kvinnor har vid samtliga mätningar fram till årets varit mer utsatta för allvarlig misshandel. Föregående års mätning visade att 0,8 procent av männen och 0,3 procent av kvinnorna utsattes för allvarlig misshandel, medan andelen i årets mätning är 0,4 procent både för män och för kvinnor. Resultaten för allvarlig misshandel baseras på få observationer, vilket gör att skattningarna är mindre säkra än de för misshandel totalt sett."
Källa: BRÅ

Annan intressant fakta från BRÅ är att män löper störst risk att råka ut för våld av en okänd gärningsman medan kvinnor löper störst risk att bli slagen av en närstående. Män som hatar kvinnor vill ha tillgång till dem (min åsikt).
"Vid knappt hälften av misshandelsbrotten (47 %) uppger de som har blivit utsatta att gärningspersonen varit helt okänd. I nära en tredjedel av fallen (29 %) uppges gärningspersonen ha varit en bekant, och i 24 procent av fallen en närstående. Fördelningen ser dock olika ut för kvinnor och män. I majoriteten av misshandelsbrotten mot kvinnor var gärningspersonen en närstående (45 %). Något mindre vanligt var att gärningspersonen var en bekant (36 %) och än mindre vanligt var att gärningspersonen var helt okänd (18 %). Bland männen är det vanligast att gärningspersonen är helt okänd (66 %). I drygt en fjärdedel av händelserna rör det sig om en bekant gärningsperson (25 %), och i 10 procent av händelserna var gärningspersonen en närstående.
Resultaten över tid indikerar att män i regel utsätts för misshandel av någon okänd på allmän plats, medan misshandel mot kvinnor oftare sker i en bostad eller i arbetslivet. Skillnaderna är som nämnts sannolikt ännu större då det finns anledning att misstänka att våld som begås av en närstående person underrapporteras då det är känsligt att berätta om sådana händelser i en frågeundersökning (Brå 2014)."

Hej! Denna kommentar skrev jag egentligen inför Penntricket möter Linnea Claeson (som en ämnesönskan/sexism-rant), men på Bloglovin utan att fatta att du inte automatiskt ser den här. Efter att någon kommenterat tillbaka att jag borde skriva direkt här istället, gör jag det, och då som ett allmänt poddämneönskemål eftersom Linnea-avsnittet släpps idag (YES! Älskar, ska lyssna senare idag). Tänker att kommentaren passar även temat för detta i inlägg:
Jag önskar att ni pratar om hur en bemöter män irl i serviceyrken! Jag jobbar i en helt vanlig skobutik där helt vanliga snubbar och gubbar knallar in och tar sig diverse friheter på min och mina kollegors bekostnad. En sa till exempel till mig att det är "härligt när tjejer knäböjer framför honom". Att "det avslöjar böjelser", när jag med ansiktet i hans skrev knöt hans jävla skosnören för att han inte kunde själv. Hundra procent förlamande skräck fyllde mig och jag kunde inte svara alls men hade velat be honom dra åt helvete ut från min arbetsplats. Andra män är hotfulla, mästrande. Skrämmande. Många "bara" allmänt nedlåtande. Samtliga sexistiska. Oerhört få män har betett sig normalt, dvs tagit emot den service jag ger som professionell, köpt sina förbannade skor med tillbehör, tackat och gått. Detta är uppenbarligen mer en rant än en fråga, men det vore härligt att höra era kommentarer. Och förslag på vad en kan göra?? Jag varken kan eller vill gå hem eller byta jobb pga män inte kan bete sig?! Har backning från chef att det är ok att säga ifrån (vilket jag också gjort och gör när jag orkar) och att porta någon från butiken, men jag vill inte utsätta mig för risken ens. Känner mig dubbelt utsatt då jag är kvinna i ett yrke som också handlar om att serva och "behaga"? Undviker nu i den mån det är möjligt att ens interagera med män i jobbet, trots att jag förväntas ta kontakt och sälja. Har ni någon bra aktivistidé? Och tack till dig för en livsviktig blogg och er för en fantastisk podd!! Ni är badass och tack för att ni är mina och alla andras medsystrar!!!

Isabelle
Jag säljer också skor och jag knyter inte vuxna mäns skor. Har sagt ifrån om den frågan kommit. Jag mäter inte heller mäns fötter om de ber. Ger dem sonika mätstickan och förklarar hur de ska göra och sen går jag. Just pga sånt du beskriver. Dock aldrig varit med om det han sa till dig, alltså FY FAN. Jag hade sparkat ut honom, alternativt tillkallat vakt som fått eskortera ut honom. En basic grej man kan säga till alla otrevliga kunder är "på det här företaget behandlar vi kunder och personal med respekt". Det är sakligt och inte otrevligt, men en tydlig markering. Men skulle nåt sånt hända igen, tillkalla vakt! Så behöver du inte ta striden själv heller.

#notallman
Kanske kan en anledning vara att det i en del fall handlar om att det blivit en relation mellan den anställda kvinnan och flyktingen?
I många fall är personen äldre än den utger sig för att vara. Istället för 16 kanske 22. En kvinna som jobbar där som är i 25-årsåldern- inte så konstigt med en relation då.
Det är självklart alltid fel med relationer där den ene är i beroendeställning, men det händer ju. Svårt för den som är i beroendeställning att anmäla, men kanske ser man inte heller att det är något fel.
Jag vet ett fall (jobbrelaterat) där detta hänt. Om det finns fler vet jag inte, men jag tänker att det inte är omöjligt.

#notallmen 20012, efter två dagar av intensivt festande bestämde sig en kvinna för att stjäla en färja. När hon kraschade färjan efter kortare irrfärd skrek hon: "Jag är Jack Sparrow!". 2007 åtalades och fälldes en 36-årig öresundsman som tillfredställde sig med damcyklar, som han vandaliserade och kletade ner. Man hör inte mycket om Jack-Sparrow-kvinnor och cykelrunkare heller? 😀

1. Män misshandlar varandra. De flesta män som misshandlas misshandlas i situationer där de varit med och muckat gräl. 2. Män misshandlas på krog/utomhus av främlingar, kvinnor i sina egna hem där de ska vara trygga av män de känner. 2. Kvinnor utsätts för svårare och farligare våld.

Isabella.
Bra förslag på poddmaterial! Själv har jag arbetat i vården i 20 år. Herregud va män häver ur sig. Detta gäller lika mycket inom äldreomsorgen som på vårdavdelningar och akutmottagning. Fy fan om jag fick en en krona varje gång en man kommenterade att han blev omhändertagen av en "söt sköterska" eller liknande. Då hade jag varit miljonär i dag. För att inte tala om när den personliga hygienen ska skötas eller kläderna ska på. Nu arbetar jag i primärvården, främst med rådgivning, och då är det mycket "lilla gumman" och liknande. Särskilt när de inte kvalificeras för ett akut läkarbesök. Det är mycket svårt att bemöta proffisionellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *