Kategorier
feminism & genus

Varför gör jag inget åt hedersförtrycket?

Jag får ofta frågan (från arga antifeminister) varför jag inte gör nåt åt hedersförtrycket i förorterna eller IS framfart i mellanöstern och jag ska svara på detta. Först, vad gör de själva åt detta? För inte är det väl så att de sitter och tycker att jag och andra feminister ska göra jobbet? Jag hade velat få svar på den frågan nån gång och ett utförligt förslag på vad man ska och kan göra och på vilket sätt de själva jobbar för förändring. Den frågan får vi förmodligen aldrig svar på dock. 

Men jag ska berätta varför jag inte gör nåt åt hedersförtrycket och IS, det är nämligen enkelt: Jag saknar kunskap, insikt, erfarenhet och plattform för detta. Jag kan inte skriva om sånt som jag saknar insikt i. Jag kan framförallt inte förändra nåt jag saknar insikt i.

 Det skulle förmodligen göra mer skada än nytta. Ja jag skulle säkert kunna skriva okunniga inlägg fullt av floskler om hur hemskt det är, men jag skriver om kvinnohat och kvinnohat är grunden till hedersförtrycket och kvinnohat är grunden till det förtryck vi andra kvinnor utsätts för. 

Men vi har ju tur, för det finns massvis med feminister som jobbar på plats, i förorterna, med att försöka förändra synen på kvinnor. Som tar de svåra samtalen, som stöttar och skyddar. Det finns också kvinnojourer som jobbar aktivt för att hjälpa och det finns föreningar som Elektra och Sharafs hjältar som jobbar med de ungdomar som det direkt drabbar. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför gör jag inget åt hedersförtrycket?”

"Jag saknar kunskap, insikt, erfarenhet och plattform för detta. Jag kan inte skriva om sånt som jag saknar insikt i. Jag kan framförallt inte förändra nåt jag saknar insikt i."
Och här har vi en av anledningarna till att du är min absoluta favoritbloggare. Din självinsikt. Din insikt om när du har och inte har tolkningsföreträde. Tack för det. <3

Ger inte något för vad dom på bloggbevakning skriver. Många är där för att provocera och dom mår dåligt. Regeringen kunde för länge sedan gjort mer angående hedersförtryck. Och det visar sej nu. Ni ska veta att även svenska kvinnor råkar ut för utpressning av illegala invandrare som försöker hota med att man ska gifta sej med dom för att mannen ska få stanna. Jätteviktigt att polisanmäla!! Detta har gjort att jag och flera funderar på att behöva flytta. Det är inte acceptabelt. Även killar blit utsatta för hedersförtryck. Mer pengar och människor som jobnar med detta måste sättas till. Annars kommer det förbli ett otryggt samhälle. Nästa generation är värd så mycket mer. Våga reagera och stötta utsatta.!!

Alltså bara jag hör IS får jag rysningar. Varför skulle du, bara för att du har en stor plattform, riskera att hamna i skottlinjen för idioter och kanske bli hotad till livet. Herregud kvinnor har blivit hotade för mindre…det räcker tydligen med att ha visat håriga armhålor och ben. Jag tycker du är tillräckligt modig som du är.

Du gör något för hedersförtrycket. Det andas samma luft (precis som du själv nämner) men det är bara grader i helvetet, det är samma strukturer och tänk som är i omlopp. Jag har bott i Mellanöstern i tre år och skaffade mig mycket kunskap om sym på heder, skam etc. Jag rekommenderar att läsa Nawal El Saadawi för den som vill läsa en egyptisk feminist.

Vi lever i en komplex värld där fler än ett problem existerar samtidigt, så varför kommenteras det så ofta när man lyfter en sak att en borde fokusera på något "viktigare" istället och att det är en "skam för de med riktiga problem". Ska en inte göra något då, bara för att man inte kan göra allt liksom?
Det är väl superbra att en kan fokusera på ämnen man är kunnig i, och har insikt nog att lämna utrymme till andra när det kommer till andra saker man inte är lika duktig på/kan lika mycket om. Om alla män fattade det kanske vi skulle ha lite mindre problem i den här världen, sluta ta så jävla mycket plats i allt ni inte kan liksom.

Jag tycker du tänker helt rätt.
Jag tänker också att runt hedersproblematiken är det starka krafter. Inom mitt jobb på soc har jag blivit utsatt för hot. Vänner som jobbar som lärare har blivit hotade nör de uppmärksammat hedersproblematik hos sina elever.
Samma lärare har också vittnat om problematik vid betygsättning. Får inte elever de betyg de vill ha så har hot kommit som ett brev på posten. Det sistnämnda är inte kopplat till just heder, men till den hotbild som tyvärr blivit vanligare de senaste åren.

Ulrika: Kul! Läs "the hidden face if eve" det är en klassiker med många år på nacken men den står sig än idag. 🙂
Denna fantastiska, modiga kvinna förtjänar all uppmärksamhet.

Du kanske skulle kunna skriva såna här inlägg lite oftare? Där du rekommenderar och hänvisar till andra källor som vet mer, bara för att lyfta problemet och lösningar som andra har! Bara ett tips!

Bra och insiktsfullt inlägg och suveränt att Sharaf hjältar och Elektra får den cred de förtjänar.💜💜💜
Det ÄR som "utomstående" om man inte lägger ned väldigt mycket tid och kraft ofta väldigt svårt att sätta sig in i hur hederskultur fungerar och då kan det faktiskt i många fall vara bättre att inte skriva så mycket om ämnet utan istället länka till andra.
Förutom kvinnohat handlar det oerhört mycket om kollektivets makt över individen och ofta också äldres makt över yngre. Att unga män också pressas eller tvingas in i äktenskap mot sin vilja är vanligt även om killarna i många fall har en viss frihet att leva ut sin sexualitet med tjejer utanför den egna gruppen innan de gifter sig, så länge det sker på ett diskret sätt så att familjen / släkten kan stoppa huvudet i sanden och låtsas att det inte händer.
Många vita sekulära feminister gör ofta halvtaffliga försök att " likställa" hedersförtryck med överbeskyddande svennefarsor som ser helt olika på sina söners och döttrars sexualitet. Och visst finns det en aspekt av hederstänkande hos dessa svennefarsor också, absolut.
Men i hederskulturer kan det handla om ett tiotal eller fler (med svenska ögon sett ) avlägsna släktingar , kanske i ett land flera hundra mil bort som har synpunkter på vad du ska göra med dina mest intima kroppsdelar och vem du ska dela ditt liv med . Som dessutom oftare går från ord till handling än vad den där svennefarsan som mumlar om att ladda bössan när dottern träffar killar gör.
Just den delen har många som i generationer levt i världens kanske mest individcentrerade land väldigt, väldigt svårt att ta till sig, även om det finns en viss hederskultur bland grupper av infödda svenskar också, tex i vissa religiösa samfund .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *