Kategorier
feminism & genus

Penntricket möter Lillelördag och jag vill ha mer analys!

Förresten, ett nytt avsnitt av Penntricket är ute nu! Det är fortsättningen på Lillelördags avsnitt där jag och Cissi hänger och snackar med Anitha Schulman och Ann Söderlund. 
 
En sak som jag tänker på så här i efterhand är den feministiska analysen. Alltså att när man snackar om sånt man gillar eller gör eller tänker eller vad det nu må vara så vill jag gärna tänka ett par varv till. Som när Anitha pratar om att hon älskar att skämma bort sina partners, ta hand om dem och så vidare men samtidigt inte vill bli bemött lika av männen hon dejtar, så vill jag inte stanna där.
 
Jag vill inte stanna i tanken att jaha det gillar hon och det gillar hon inte utan gå vidare med ok, varför gillar hon det? Är det för att hon är kvinna? Är kvinnor så? Eller beror det på nåt mer? Typ, varför är det just kvinnor som mår bra av att få andra att må bra? Varför nöjer vi oss med det? Varför tycker vi att det är obekvämt när män gör detsamma? Har vi fostrats så? På vilket sätt? Är det bra? Är det dåligt? Har det konsekvenser och hur ser de ut isfåfall?
 
Hela tiden ett ”varför”, ett ”vad beror det på?”
 
Det är liksom där feminismen börjar. I analysen av det vardagliga, privata, personliga, det vi gör, det vi säger och det vi tänker. 
 
Här ligger (sitter) vi och duger! Eller?
 
Vi pratar om att vara förebilder och jämför kravet på kvinnor med att män tillåts vara människor i högre utsträckning. Vi pratar om att våga kritisera och kritiseras, om att inte ta allt personligt men också om att synliggöra hur olika kritiken ser ut beroende på vilket kön den man kritiserar tillhör. Vi frågar oss varför vi ska sträva efter att bli mer som den mediokre mannen, kan inte de levla upp lite?
 
Natashja, Cissi, Anitha och Ann käftas emot och gruppkramas omvartannat.
 
Lyssna på Acast
(funkar också via dator)
 
 
(och glöm för bövelen inte att recensera och ge oss fem stjärnor!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Penntricket möter Lillelördag och jag vill ha mer analys!”

Har inte med ditt inlägg att göra men skriver för att du är mamma till tre och kanske har ett råd till som kvinna till kvinna. Jag födde barn 14 och det slutade med en allvarlig förlossningskada både på mig och mitt barn. Detta har resulterat i ett enormt trauma både fysiskt och psykiskt. En känsla av att det är ens eget fel (brist på förberedelse/kontroll/etc). Har gått i terapi och brottas med detta dagligen. Upplever att alla kvinnor föder som Gudrun S, att allas barn är friska och allas snippor är tighta/ärrfria. Till min fråga…..när ens smärta är så stor att man knappt orkar leva hur går man vidare? Hur släpper man saker? Du tycker säkert det är märkligt att jag skriver till dig och frågar när det finns psykologer/läkare etc men jag upplever att du är klokare än alla de inom vården jag mött. Fattar om du inte sitter på något svar men jag provar ändå. Tack för en bra podd, lär mig mycket av dig och Cissi. Gillade podden om genus. Insåg hur mkt man bara gör utan att tänka/reflektera (köper viss typ av kläder/leksaker etc etc). Det handlar inte om att tycka som er utan det jag menar är att ialf jag börjat reflektera över saker som jag är tacksam över att ni belyst i podden.

Min man är den uppassande som är mån om att jag skall ha det bekvämt. Och jag är helnöjd med det. Kanske har att göra med att mina föräldrar passade upp min syster och mig under hela uppväxten, vi är vana vid att vara bekväma. Men det ses inte som ett "kvinnligt beteende", vi skall väl vara uppoffrande. Mina arbetskamrater skryter om hur lite deras män gör hemma (på deras beskrivning låter männens beteende likvärdigt med ett husdjurs) och när de frågar mig och jag säger att min man nog gör mer än jag får jag känslan av att de inte tycker att jag är en Riktig Kvinna.

Natascha! Älskat eran pod. Och vet inte hur jag ska framföra min åsikt utan att kritisera, men det jag vill få fram i alla fall är att det senaste poddavsnittet har varit sämst hittills. Jag känner lite som du att analysen i sig inte riktigt kom med i detta avsnittet.
Jag har tack vare dig, Fanny Åström osv fått upp ögonen för alla dessa saker som präglat mitt liv – och jag är evigt tacksam! Ni är bäst!

Håller verkligen med. Kände att det blev väldigt mycket prat om individuella preferenser men också om olika individuella överlevnadsstrategier. Det blev ett så extremt privilegierat perspektiv när Ann satt och försvarade att hon äntligen skaffat hemhjälp och hur hon minsann var en bra mamma fast hon köper färdigmat. Jag hade också velat ha dom problemen. Jag hade också velat köpa färdigmat för att jag inte orkar laga mat, men jag har inte råd. Jag hade också velat betala nån som städar och istället ägna tid till mina barn, men det spelar ingen roll för mig hur jag prioriterar, jag har ändå inte råd. Det kändes som att de tror att feminism är att alla kvinnor ska få göra som dom vill, och att ingen ska få skit för hur en än väljer, för vi alla försöker bara överleva. Blev lite ledsen av hela avsnittet och saknade din analys, som drunknade i allt pladder.

Håller också med om att det blev ganska platt i förda avsnittet, lite olika berättelser bara och utan analys och diskussion.
Har även tänkt på en annan sak från start och klurat på hur eller om jag ska nämna det men kan du inte ha en pod med någon annan? Du är så bra och genomtänkt och Cissi är så ogenomtänkt och avbryter ofta dig för att, förlåt uttrycket men, ordbajsa. När du pratar vill jag liksom bara höra mer och få höra till punkt.

Jag tycker dock inte alls att du svamlar utan du utrycker dig så tydligt och sakligt 🙂 Du borde bli föreläsare (jag vet att du nog inte alls känner samma som jag där men tänk om du bara ville bli det!)

Det här podavsnittet gillade jag skarpt. Var kritisk till det förra då jag upplevde mycket manshat och har inte riktigt förstått varför men det här avsnittet ger ju lite annan vinkel och syn på saker och ting. Intressant. Nu måste jag lyssna mer på både Penntricket och Lillelördag. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *